Verhalenpalen Haarlemmermeer : nr. 15 – FRUIT / Olmenhorst

Verhalenpaal nr. 15 - FRUIT / Olmenhorst

 

Deze week laat ik je kennismaken met de vijftiende verhalenpaal: nr. 15 – FRUIT / Olmenhorst. Deze verhalenpaal vind je bij Landgoed De Olmenhorst aan de Lisserweg 481 in Lisserbroek. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 15 – FRUIT / Olmenhorst

Deze 15e verhalenpaal staat bij de ingang van Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek. De Olmenhorst is een boerderij die hier als sinds de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder staat. Vijf generaties verder is het landgoed nog altijd in het bezit van de familie De Clercq. Stephanus De Clercq bouwde hier in 1854 boerderij de Betsy Hoeve. Na een brand in 1894 werd er door Willem De Clercq een nieuwe boerderij in een bosstrook met olmen/iepen gebouwd.

Vanaf de 3e generatie, Stephen De Clercq, werd fruitteelt belangrijk. Hij legde boomgaarden aan met appel-, peren- en pruimenbomen.

Govert De Clercq was in de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder. De Olmenhorst werd het hoofdkwartier van de Binnenlandse Strijdkrachten.

De huidige eigenaar, Florian De Clercq, nam in 1986 het bedrijf over. Hij richtte zich volledig op de fruitteelt. Onder zijn leiding zijn op het landgoed horecagelegenheden, een winkel, ateliers en andere bedrijven gevestigd. In september en oktober zijn hier de zelfplukdagen. Je kunt je eigen appels en/of peren plukken. Je kunt ook een appelboom adopteren.

Verhalenpaal nr. 15 - FRUIT / Olmenhorst

Verhalenpaal nr. 15 - FRUIT / Olmenhorst

Verhalenpaal nr. 15 - FRUIT / Olmenhorst

Verhalenpaal nr. 15 - FRUIT / Olmenhorst

Verhalenpaal nr. 15 - FRUIT / Olmenhorst Verhalenpaal nr. 15 – FRUIT / Olmenhorst

Landgoed De Olmenhorst Landgoed De Olmenhorst

 

Lees meer over Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

 

Locatie van verhalenpaal nr. 15 – FRUIT / Olmenhorst

Deze 15e verhalenpaal staat bij de ingang van Landgoed De Olmenhorst aan de Lisserweg 481 in Lisserbroek.

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.
De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de vijftiende verhalenpaal: nr. 15 - FRUIT / Olmenhorst in Lisserbroek. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Abonneer je op JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op JTravelBlog en je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Social media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravelBlog.nl en JTravel.nl actueel. Bijna alle horeca, musea en andere toeristische attracties zijn slechts voor een beperkt aantal bezoekers geopend. De entreekaarten moeten online besteld worden. Je kunt via de links in de blogs je entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

Op deze website heb ik meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Boek je vlucht

Boek je vlucht via Skyscanner

Boek je overnachting(en)Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Bol.com Algemeen

Bestel je reisgids

Bestel je reisgids van The Media Bay via JTravelblog.nl

Lid van

Bloggers Noord Nederland

Follow