Verhalenpalen in de Haarlemmermeer : nr. 19 – VINK / Vinkebrug

Verhalenpaal nr. 19 - VINK / Vinkebrug

 

Deze week laat ik je kennismaken met één van de verhalenpalen in de Haarlemmermeer. Dit keer nr. 19 – VINK / Vinkebrug. Deze verhalenpaal vind je in de Verenigde Binnenpolder op de plek waar tot 2015 het buurtschap Vinkebrug lag. De paal staat op de hoek van de Groeneweg,  Vinkebrug en de Batterijweg. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee?

 

Verhalenpaal nr. 19 – VINK / Vinkebrug

Deze 19e verhalenpaal staat in de Verenigde Binnenpolder op de plek waar tot 2015 het buurtschap Vinkebrug lag. Deze paal staat op de hoek van de Groeneweg,  Vinkebrug en de Batterijweg

De naam komt van het feit dat veel vroegere bewoners van het buurtschap de achternaam Vink hadden en er lag hier vroeger een brug over de trekvaart.

De Verenigde Binnenpolder lag aan de andere kant van de spoorlijn. Dit was vroeger een veeteeltgebied met een oud slotenpatroon. Nu maakt de Verenigde Binnenpolder onderdeel uit van het recreatiegebied Spaarnwoude. In de Verenigde Binnenpolder werd in 1631-1632 een trekvaart gegraven die dwars door de Haarlemmermeerpolder van Haarlem naar Amsterdam liep. Dit was de eerste trekvaart in Nederland die voor personenvervoer bedoeld was. Er was een probleem, door deze trekvaart konden de boeren niet meer bij hun land aan de overkant van het water. Daarom werd er een brug aangelegd, de Vinkebrug. Nu is hier een tunneltje en een spoorwegondergang.

Per jaar werden er veel passagiers met de trekvaart vervoerd. Aan de trekvaart kwam in 1883 door de komst van de spoorlijn Amsterdam-Haarlem in 1839 een eind.

Het jaagpad langs de trekvaart werd een belangrijke weg tussen Haarlem en Amsterdam. Nu is het de snelweg A200. De oude trekvaart is verloren gegaan.

Er zijn aan de Vinkebrug een paar eerste verbindingen gelegd:
– De eerste trekvaart van Haarlem naar Amsterdam voor personenvervoer.
– De eerste telefoonlijn tussen Amsterdam en Haarlem werd in 1888 aangelegd en liep langs Vinkebrug.
– De eerste waterleiding tussen Amsterdam en Haarlem liep ook langs Vinkebrug.

Vinkebrug bestond uit 20 boerderijen en woningen van boerenarbeiders. Er waren verschillende tegenslagen:  de trekvaart, de aanleg van recreatieschap Spaarnwoude waardoor alle land onteigend werd en de aanleg van de Polderbaan van Schiphol. In 2015 zijn de resterende 15 woningen gesloopt. Er staan nu nog een paar bedrijfsgebouwen en woningen.

De vliegtuigen van en naar de Polderbaan vliegen hier over je hoofd.

Verhalenpaal nr. 19 - VINK / Vinkebrug

Verhalenpaal nr. 19 - VINK / Vinkebrug

Verhalenpaal nr. 19 - VINK / Vinkebrug

Verhalenpaal nr. 19 - VINK / Vinkebrug

Verhalenpaal nr. 19 - VINK / Vinkebrug Verhalenpaal nr. 19 – VINK / Vinkebrug

 

Locatie van verhalenpaal nr. 19 – VINK / Vinkebrug

Deze verhalenpaal staat op de hoek van de Groeneweg,  Vinkebrug en de Batterijweg, in de Verenigde Binnenpolder op de plek waar tot 2015 het buurtschap Vinkebrug lag.

 

Wat is een verhalenpaal

In 2018 zijn door de hele gemeente Haarlemmermeer 15 verhalenpalen geplaatst. Deze verhalenpalen vormen een ‘buitenmuseum’ in de polder. Deze verhalenpalen beschrijven het erfgoed van de polder. De verhalenpalen en de bijbehorende fietsroutes zijn een project van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Hieronder vallen het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp en het Cruquius Museum in Cruquius.

In 2018 zijn er 15 verhalenpalen geplaatst. In juni 2018 werd de paal GEZAG (nr. 4) door de toenmalige burgemeester, Onno Hoes, geopend. In het najaar van 2019 zijn er 5 nieuwe verhalenpalen geplaatst. Dit keer bij het Cruquius Museum en in de nieuwe kernen van de gemeente Haarlemmermeer. Vanaf 1 januari 2019 maken ook Haarlemmerliede en Spaarnwoude deel uit van de gemeente Haarlemmermeer. In totaal staan er nu dus 20 verhalenpalen in de Haarlemmermeer.

De verhalenpalen zijn meerpalen met lettersculpturen. Op de meerpalen zijn een plattegrond, het nummer van de verhalenpaal, de hoogte boven of beneden NAP en een informatieve tekst over de betreffende verhalenpaal bevestigd. Sommige NAP borden schijnen niet te kloppen en moeten (nog) vervangen worden. De borden zijn van gebolleerd emaille, de letters van mat zwart staal en de palen van geteerd hardhout gemaakt. De informatieve tekst bestaat uit maximaal 100 woorden met een beschrijving waarom deze plek voor de geschiedenis van belang is geweest.

Elke paal heeft een korte eigen naam, die op dat stuk geschiedenis slaat. Bovenop staat de naam in lettervormen. Deze lettervormen zijn ontworpen door kunstenaar René Knip. De palen worden ook wel schakelpalen genoemd en de ring van palen ‘Schakels aan de ketting’.

 

Meer verhalenpalen

 

Heb jij de verhalenpalen met de lettersculpturen in de Haarlemmermeer al gezien?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Deze keer laat ik je kennismaken met de negentiende verhalenpaal: nr. 19 - VINK / Vinkebrug. In deze en 19 andere blogs neem ik je mee langs de 20 verhalenpalen in de gemeente Haarlemmermeer. Fiets je mee? #verhalenpalen #haarlemmermeer #fietsen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Abonneer je op JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op JTravelBlog en je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Social media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravelBlog.nl en JTravel.nl actueel. Bijna alle horeca, musea en andere toeristische attracties zijn slechts voor een beperkt aantal bezoekers geopend. De entreekaarten moeten online besteld worden. Je kunt via de links in de blogs je entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

Op deze website heb ik meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Boek je vlucht

Boek je vlucht via Skyscanner

Boek je overnachting(en)Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Bol.com Algemeen

Bestel je reisgids

Bestel je reisgids van The Media Bay via JTravelblog.nl

Lid van

Bloggers Noord Nederland

Follow