Alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app, gele vaccinatieboekje en het paspoort

 

In deze blog vertel je alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app. Vanaf 24 juni 2021 is de CoronaCheck-app beschikbaar, een app die we deze zomer nodig hebben om binnen Europa te reizen en om evenementen te kunnen bezoeken. Vanaf 25 september heb je voor de horeca, festivals, evenementen en een voetbalwedstrijd een coronabewijs nodig.

We willen allemaal weer op reis of naar een evenement, horecagelegenheid, voetbalwedstrijd of festival. Maar voor je iets kunt ondernemen moet er in deze coronatijd nog wel wat huiswerk gedaan worden. Je kunt niet zomaar op de bonnefooi naar het buitenland reizen of naar een festival/voetbalwedstrijd/evenement gaan.

Je hebt een toegangsbewijs, een QR-code, nodig die je met de CoronaCheck-app maakt. Maar hoe werkt deze CoronaCheck-app. Ik leg het je allemaal uit. Want het lijkt eenvoudig maar je moet tegenwoordig aan veel dingen denken.

 

Wat is de CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app is een gratis app van de Rijksoverheid, te downloaden op je smartphone. Met deze app kun je aantonen dat je geen corona hebt of voldoende tegen het virus bent beschermd. De CoronaCheck-app maakt een QR-code aan die aantoont dat je geen corona hebt of gevaccineerd bent.

In de app kun je twee verschillende QR-codes laden:

  • Nederland: Voor toegang tot grote evenementen in Nederland. Deze QR-code kun je laden als je volledig bent gevaccineerd of een negatieve coronatest hebt gehad.
  • Buitenland: Voor reizen naar EU-landen. Deze QR-code kun je laden na één vaccinatie, maar in veel landen heb je twee prikken nodig om binnen te komen. Of je moet na de laatste vaccinatie nog een aantal weken wachten.

De QR-code wordt gescand om toegang tot een groot evenement te krijgen of als je naar een Europees land reist. Bezoekers van 13 jaar en ouder hebben de QR-code nodig.

Vanaf 1 juli 2021 kun je de CoronaCheck-app gebruiken om naar het buitenland te reizen. Er is binnen de Europese Unie afgesproken dat de QR-code die je met de app kunt maken als toegangsbewijs wordt geaccepteerd. Als je een QR-code maakt, krijg je automatisch een QR-code voor Nederland en een internationale QR-code (EU Digitaal Corona Certificaat).

De CoronaCheck-app is geschikt voor telefoons met minimaal Android 6.0 of iOS 12.

Hoe werkt de CoronaCheck-app

 

Wanneer krijg je een QR-code

Om je vaccinatie- en andere gegevens in de CoronaCheck-app op te halen moet je inloggen met je DigiD. De CoronaCheck-app heeft een koppeling met de computersystemen van het RIVM en de GGD. Je logt in en de gegevens worden automatisch opgehaald en in de app geplaatst.

Ben je ingelogd, dan krijg je een paar opties te zien: wil je een QR-code genereren via een negatieve testuitslag, een herstelbewijs of een vaccinatie? Afhankelijk wat voor jou van toepassing is, krijg je een of meerdere opties te zien.

De QR-code krijg je als je:

  • gevaccineerd bent
    De QR-code om te reizen kun je al laden na één vaccinatieprik. Echter in veel landen moet je volledig gevaccineerd zijn om het land binnen te komen. En na de laatste vaccinatie moet je voor veel landen nog een aantal weken wachten om binnen te komen. Ga, voor je op reis gaat, na welke eisen het land van jouw bestemming stelt als het gaat om het vaccinatiebewijs. Dit staat op de website Wijsopreis.
  • hersteld bent
    Heb je in de afgelopen zes maanden corona gehad waardoor je antilichamen hebt, kun je vanaf 1 juli het zogenaamde ‘herstelbewijs’ in de CoronaCheck-app laden. Je logt in met je DigiD. Het herstelbewijs is om te zetten in een QR-code en met deze QR-code krijg je toegang tot evenementen of mag je weer naar het buitenland reizen. Je positieve test van de GGD moet tussen de 12 en 180 dagen oud zijn en is geldig tot 180 dagen na je positieve coronatest. Ook als je al corona hebt gehad en je dit hebt aangegeven bij de eerste vaccinatie, dan kun je met de CoronaCheck-app al een volledig vaccinatiebewijs aanmaken.
  • een negatieve coronatest hebt ondergaan
    Ook met een negatieve testuitslag kun je de app gebruiken als je nog niet gevaccineerd bent of geen herstelbewijs hebt. Ben je negatief getest, dan kun je de QR-code van de negatieve test invoeren in de app om je testbewijs aan te maken en kun je naar het buitenland reizen. Reis je na 1 juli 2021 binnen de EU dan is het mogelijk om bij de GGD een gratis test te doen.

 

Check voor je op reis gaat, welke eisen het land van jouw bestemming stelt als het gaat om het vaccinatiebewijs. Dit verschilt per land!

 

Hoe werkt de CoronaCheck-app in Nederland

Je kunt op drie manieren een bewijs met CoronaCheck-app krijgen:

  1. je hebt twee vaccinaties (of één Janssen-vaccinatie) gehad;
  2. je hebt een recente negatieve coronatest;
  3. je hebt corona gehad.

Deze 3 punten: vaccinaties, negatieve test of het bewijs dat je bent hersteld van corona zijn te laden via CoronaCheck-app. Dit wordt omgezet in een QR-code die kan worden gescand.

Je kunt op het moment slechts voor één persoon een bewijs in de CoronaCheck-app maken. Er wordt nog aan de app gewerkt om meerdere bewijzen in één app op te slaan.

Je moet als je de CoronaCheck-app als toegangsbewijs gebruikt, een recente negatieve coronatest kunnen overleggen. Via de app kun je een testafspraak maken.

Het maken van een QR-code in de CoronaCheck-app

 

Wist je dat je via de CoronaCheck-app ook een testafspraak kunt maken?

 

Hoe werkt de CoronaCheck-app in Europa

Je hebt voor een reis naar een EU-land één vaccinatie nodig om vaccinatiebewijs, het Digitaal Corona Certificaat (DCC), te krijgen. 14 dagen na je eerste vaccinatie krijg je een geldige QR-code. Er zijn ook landen die eisen dat je minimaal twee vaccinaties nodig hebt om het land binnen te komen. Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) is per 1 juli 2021 ingevoerd. Elk land heeft zijn eigen toegangseisen. Deze eisen vind je op de website Wijsopreis. Op deze website vind je ook informatie over het reizen naar landen buiten de Europese Unie. Als je een QR-code maakt, krijg je automatisch een QR-code voor Nederland en een internationale QR-code (EU Digitaal Corona Certificaat).

Er is een checklist op de website van de Rijksoverheid met 4 stappen die je moet nemen voor je op reis kunt:

  1. Controleer het reisadvies van je bestemming.
  2. Download de CoronaCheck-app of print een papieren coronabewijs via CoronaCheck.nl.
  3. Upload je coronabewijs.
  4. Laat de QR code scannen en ga op reis.

 

Meer lees je op de website van de Rijksoverheid.

 

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Vanaf 1 juli 2021 wordt het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in Europa ingevoerd. Deze DCC kun je vanaf 24 juni 2021 aanmaken in de CoronaCheck-app. De DCC wordt vanaf 1 juli zichtbaar in de app.

Als je binnen de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein wilt reizen of naar een evenement in Nederland wilt dan heb je een coronabewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je bent hersteld van corona. Deze bewijzen zijn vanaf 1 juli 2021 in de CoronaCheck-app te zien.

Het Digitaal Corona Certificaat (DCC) is vanaf 1 juli 2021 beschikbaar voor iedereen vanaf 12 jaar. Als je een QR-code maakt, krijg je automatisch een QR-code voor Nederland en een internationale QR-code (EU Digitaal Corona Certificaat).

De CoronaCheck-app, gele vaccinatieboekje en het paspoort

 

Kijk op de website van NederlandWereldwijd voor de meest actuele informatie over het DCC.

 

Mijn gegevens in de CoronaCheck-app

De app heeft een koppeling met de computersystemen van het RIVM en de GGD. Via je login met de DigiD code worden je gegevens automatisch opgehaald en in de app geplaatst.

De vaccinaties die bij de huisarts geplaatst zijn, staan nog niet allemaal in het computersysteem van het RIVM.  Ben je bij de huisarts gevaccineerd en de vaccinaties zijn (nog) niet bekend met het RIVM, dan kun je vanaf 1 juli 2021 rechtstreeks bij de huisarts waar je gevaccineerd bent een QR-code aanvragen.

Ben je in het buitenland gevaccineerd, dan kun je later een verzoek indienen bij de GGD om je vaccinatie te laten registreren.

De QR-codes worden automatisch gemaakt als je vaccinatie is opgenomen in het centrale register van het RIVM. Dat is nog niet voor alle prikken gebeurd. Bij mij heeft het anderhalve week geduurd voor ik op de website van het RIVM kon zien dat ik mijn eerste vaccinatie gehad. Van sommige vaccinaties is de registratie in het centrale RIVM-systeem nog niet goed verwerkt.

Er zijn mensen die geen toestemming gegeven voor het delen van de informatie met het RIVM. Ben je bij de GGD geprikt dan is dit geen probleem, want de GGD-systemen hebben een eigen koppeling met de CoronaCheck-app.

 

Controle van je QR-code

Met de CoronaCheck-app kun je twee soorten QR-codes aanmaken:

  • één voor gebruik in Nederland
  • één voor gebruik in het buitenland

In Nederland kan de controleur via een groen scherm en enkele gegevens zien of je test- of vaccinatiebewijs geldig is. Op het groene scherm komt een combinatie te staan van de initialen en een deel van de geboortedatum van de gebruiker bijv. ik heet Greet Janssen en ik ben geboren op 25-10-1977, dan staat in de app G-J-25-OKT. De gegevens worden gecontroleerd met je identiteitsbewijs. Dit om misbruik te voorkomen. Je kunt niet met de QR-code van iemand anders reizen of een evenement bezoeken. Doe je dat wel, dan wordt de toegang geweigerd. Niemand kan zien dat je de app gebruikt of naar welke evenementen je geweest bent.

Als je bij de grens gecontroleerd wordt, kan de controleur zien of je een testbewijs, vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebt. Afhankelijk van het bewijs dat gebruikt wordt, ziet de controleur: achternaam, voornaam(en) en geboortedatum, ziekteverwekker: COVID-19, test type, testnaam en test producent, testdatum en uitslag  of vaccin type, vaccin,  vaccin producent, vaccinatie datum, land waar je bent gevaccineerd of datum van de eerste positieve test  en land waar de test is afgenomen. Hier staat dus veel meer privacygevoelige informatie in.

Als je een QR-code maakt, krijg je automatisch een QR-code voor Nederland en een internationale QR-code (EU Digitaal Corona Certificaat).

 

CoronaCheck maakt twee QR-codes: één voor Nederland en een internationale. Ben je in het buitenland of ga je de grens over? Gebruik dan altijd de internationale QR-code.

 

Regel je QR-code thuis. En niet wanneer je voor een evenement in de rij staat. De QR-code blijft bruikbaar bij de ingang van het evenement, ook als je mobiel geen internetverbinding heeft.

De QR-codes in de CoronaCheck-app

 

Wat als je geen smartphone hebt

Er zijn nog altijd mensen die om wat voor reden geen smartphone hebben of de app niet kunnen/willen downloaden. Zij kunnen op de website van CoronaCheck een papieren bewijs maken en uitprinten.

Op de website log je in met je DigiD. Het vaccinatiebewijs kun je als een pdf-document uitprinten en meenemen op vakantie of naar een evenement.

In de toekomst wordt het ook mogelijk om telefonisch een vaccinatiebewijs te regelen. Het vaccinatiebewijs wordt opgestuurd naar je geregistreerde adres.

 

Privacy en de CoronaCheck-app

In de QR-code die in Nederland voor evenementen wordt gebruikt, staat weinig persoonlijke informatie. Bij het scannen van de QR-code ziet de controleur alleen een groen scherm. Hij/zij weet niet of dat komt omdat je bent gevaccineerd, een negatieve test hebt ondergaan of al corona hebt gehad. In de QR-code staan de eerste letter van je voornaam, je achternaam, je geboortedag- en geboortemaand. De gegevens worden gecontroleerd met je identiteitsbewijs.

In de CoronaCheck-app verandert de Nederlandse QR-code om de paar minuten. Bij controle ziet de controleur elke keer een andere QR-code. Hierdoor ben je niet te volgen. Dit is niet mogelijk als je een QR-code op papier hebt. Bij een papieren versie van de QR-code heb je minder privacy.

In de Europese QR-code zijn er meer gegevens zichtbaar. Bij het scannen van de QR-code ziet de controleur altijd je volledige naam en geboortedatum, en gegevens over het type bewijs, zoals welk type vaccin en hoeveel prikken je hebt gehad en wanneer dat is gebeurd of het type test, waar de negatieve test is afgenomen en de testdatum. De controleur kan in de QR-code ook zien wanneer de positieve test is afgenomen.

Het Europese reisbewijs is NIET binnen Nederland te gebruiken. Het is volgens de makers een onnodige privacy-schending.

In de privacyverklaring Coronacheck staat hoe de app omgaat met je gegevens, zoals dat je gegevens nergens centraal worden opgeslagen en je GPS- of locatiegegevens niet gebruikt of bewaard worden.

 

Wat te doen met het gele vaccinatieboekje

Mensen die veel buiten Europa gereisd hebben, zijn veelal in het bezit van het gele vaccinatieboekje. Via het gele vaccinatieboekje kun je laten zien dat je tegen tropische ziektes bent ingeënt.

Helaas geldt het gele boekje niet als bewijs voor de coronavaccinatie. Neem wel je boekje mee als je gevaccineerd wordt, want sinds half juni 2021 wordt er door de GGD wel een stempel in het gele vaccinatieboekje gezet nadat je tegen corona bent ingeënt. Er zijn een paar Europese landen die het gele boekje  aan de grens accepteren als vaccinatiebewijs. Kijk altijd op de website NederlandWereldwijd voor actuele reisadviezen en of je gele boekje geldig is als vaccinatiebewijs voor je reisbestemming.

Heb je geen geel boekje, je kunt het boekje bij de ANWB voor € 8,20 (leden) of € 8,70 (niet-leden) kopen. Heb je nog geen stempel van je coronavaccinatie in je gele boekje, omdat de GGD dit tot 7 juni 2021 weigerde, dan kun je dit alsnog laten doen bij de locaties waar je gevaccineerd bent/wordt. Ik ben gevaccineerd bij de XL-testlocatie op Schiphol en na de verplichte 15 minuten wachttijd kon ik buiten in de rij aansluiten om een stempel in mijn gele boekje te krijgen. Hiervoor heb je natuurlijk je gele vaccinatieboekje nodig, je identiteitsbewijs en de papieren die je tijdens de vaccinatie hebt gekregen want daar staan het batchnummer en welk vaccin je hebt ontvangen op. Ook bij mijn tweede prik neem ik mijn gele vaccinatieboekje weer mee voor een tweede stempel.

De stempel in het gele vaccinatieboekje is géén reisbewijs. Het gele boekje wordt in veel landen niet gezien als officieel bewijs dat je een vaccinatie tegen Covid-19 hebt gehad. De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) ziet het gele boekje wel als bewijs van vaccinatie. Vakantielanden zoals Duitsland, Spanje, Oostenrijk en Frankrijk accepteren het gele boekje voorlopig als bewijs van vaccinatie tegen Corona. Dit is waardevol zo lang niet iedereen het Digitaal Corona Certificaat (DCC) kan krijgen.

Net als het gele vaccinatieboekje zijn de papieren die je bij je vaccinatielocatie krijgt geen officieel vaccinatiebewijs. Ik zou de papieren wel bewaren voor je eigen administratie.

Het gele vaccinatieboekje

 

De stempel in het gele vaccinatieboekje is géén reisbewijs.

 

Downloaden van de CoronaCheck-app

Je kunt de CoronaCheck-app downloaden in de App Store (voor iPhone) of in Google Play (voor Android).

Icoon van de CoronaCheck-app

 

Meer informatie over de CoronaCheck-app

Mocht de informatie die je nodig hebt, niet in de deze blog staan, kijk dan de op de website Coronacheck.nl.

Je kunt ook bellen met de helpdesk via het gratis nummer 0800-1421.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de gegevens op deze blog snel achterhaald kunnen zijn. Volg de voor jouw belangrijke informatie en volg ze op. Ik probeer dit artikel zo actueel mogelijk te houden, mocht je iets missen, laat het me weten via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.

 

Meer lezen over corona

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog vertel je alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app. Vanaf 24 juni 2021 is de CoronaCheck-app beschikbaar, een app die we deze zomer nodig hebben om binnen Europa te reizen en om evenementen te kunnen bezoeken. #coronacheckapp #corona #covid-19 #coronavirus #jtravelblog #jtravel In deze blog vertel je alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app. Vanaf 24 juni 2021 is de CoronaCheck-app beschikbaar, een app die we deze zomer nodig hebben om binnen Europa te reizen en om evenementen te kunnen bezoeken. #coronacheckapp #corona #covid-19 #coronavirus #jtravelblog #jtravel In deze blog vertel je alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app. Vanaf 24 juni 2021 is de CoronaCheck-app beschikbaar, een app die we deze zomer nodig hebben om binnen Europa te reizen en om evenementen te kunnen bezoeken. #coronacheckapp #corona #covid-19 #coronavirus #jtravelblog #jtravel

In deze blog vertel je alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app. Vanaf 24 juni 2021 is de CoronaCheck-app beschikbaar, een app die we deze zomer nodig hebben om binnen Europa te reizen en om evenementen te kunnen bezoeken. #coronacheckapp #corona #covid-19 #coronavirus #jtravelblog #jtravel In deze blog vertel je alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app. Vanaf 24 juni 2021 is de CoronaCheck-app beschikbaar, een app die we deze zomer nodig hebben om binnen Europa te reizen en om evenementen te kunnen bezoeken. #coronacheckapp #corona #covid-19 #coronavirus #jtravelblog #jtravel In deze blog vertel je alles wat je moet weten over de CoronaCheck-app. Vanaf 24 juni 2021 is de CoronaCheck-app beschikbaar, een app die we deze zomer nodig hebben om binnen Europa te reizen en om evenementen te kunnen bezoeken. #coronacheckapp #corona #covid-19 #coronavirus #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com