De beste wandelapps op je smartphone

Wandel-app-WandelZapp om mijn telefoon tijdens de Groene Wissel Vogelenzang

 

In deze blog heb ik een aantal wandelapps voor op je smartphone op een rijtje gezet. Sinds de coronapandemie is uitgebroken wandelen we wat af. Soms in je eigen buurt, maar steeds vaker maken we een wandeling die we volgen via routepaaltjes of via de GPX-bestanden op de smartphone. Niets meer papieren mee onderweg die uit je jaszak kunnen vallen, waardoor je de weg kwijt raakt of een onhandig boekje mee.
Ik zorg er altijd voor dat ik mijn wandelroutes in mijn telefoon heb staan, ook de beschrijvingen, zoals die van Wandelnet of een scan uit een wandelboekje. De telefoon gaat toch altijd mee. Je hebt altijd je wandelroute bij de hand, je weet door de GPS precies waar je bent en verdwalen als je een routepaaltje mist is bijna onmogelijk.

De wandelapps hieronder staan in willekeurige alfabetische volgorde.

 

BeleefRoutes

In deze app vind je tientallen fiets- en wandelroutes. De meeste routes kun je gratis downloaden, maar er zijn ook routes waar je € 0,99 per stuk voor betaalt. De wandelingen en fietstochten zijn uitzet in steden, op het platteland, in bossen, Nationale Parken en Nationale Landschappen, zoals bijv. een een fietsroute op Texel, een wandeling bij Radio Kootwijk, een route over de Gouden Eeuw of Rembrandt in Amsterdam, een wandeling langs de grachten in Delft of Utrecht? Voor de kinderen zijn er speurtochten of een quiz onderweg? In de app worden het startpunt, de route naar het startpunt, de highlights, lengte, het thema, horeca onderweg en een korte beschrijving gegeven. Als je op start route klikt, krijg je de kaart van de wandeling te zien en daarnaast is er een lijst met punten die je punt voor punt kunt openen om meer informatie te krijgen.

De app is een combinatie van natuur en cultuur en een educatieve app, want de routes zijn opgezet als beleefroutes: onderweg krijg je een seintje als er bijzondere dingen zijn: allerlei leuke weetjes, anekdotes, informatie over de natuur of geschiedenis, een kwis of een spelletje.

De wandel app Beleefroutes is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app BeleefRoutes

 

Buiten de binnenstad

De app van Buiten de binnenstad is een stadsgids op je telefoon met leuke en bijzondere plekken die je tegenkomt tijdens afwisselende stadswandelingen. De app geeft de wandeling, informatieve kijkpunten, haltes voor het openbaar vervoer, horeca, een wandelkaart met de ingetekende route (keuze uit 3 soorten kaarten) en signalen bij op het moment dat je afwijkt van de route of als je een kijkpunt nadert.

De app kun je gratis downloaden maar wil je de app gebruiken kost het je € 6,99 euro per stad om alle wandelingen in de stad te downloaden. Het is een relatief nieuwe app, want alleen de wandelingen in Amsterdam, Delft, Arnhem en Eindhoven zijn beschikbaar. Wel is er uitbreiding op komst met Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Deze app is een uitgave van Wandelzoekpagina.

De wandel app Buiten de binnenstad is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app Buiten de binnenstad

 

GPX Viewer

Er zijn GPS apps voor de smartphone beschikbaar. Dit kunnen zowel gratis apps zijn of apps waarvoor je moet betalen. In Play Store en Apple Store kun je ze vinden met de zoekfunctie ‘GPX Viewer’.

Ik heb zelf de app GPX Viewer voor mijn Android telefoon geïnstalleerd. Sinds ik deze app geïnstalleerd heb, loop ik al mijn wandelroutes met de GPX-viewer aan. De gekleurde markeerpunten geven extra informatie over het traject weer. Sommige routebestanden bevatten allerlei interessante wetenswaardigheden.

GPX viewer is een Android app. Een goede app voor de iPhone is Topo GPS.

De app GPX viewer

 

Lees meer: Alles over GPX-bestanden en GPS-wandelen

 

Klompenpaden

Klompenpaden zijn wandelroutes tussen de 5 en 15 kilometer over boerenland en over landgoederen in de provincies Utrecht en Gelderland. In de overige Nederlandse provincies zijn geen klompenpaden. Er zijn ongeveer 120 klompenpaden. In de app zoek je naar een mooie route die aansluit bij bijv. het aantal kilometers dat je wilt lopen. Dit kan je instellen met de filters. De app geeft onderweg informatie over de omgeving. Als je een informatiepunt nadert, hoor je een geluidssignaal.

Per route zie je de naam van de route, de afstand en de route. En als je op de route klikt krijg je een korte introductie, het startpunt, parkeermogelijkheden, bereikbaarheid per openbaar vervoer, of er honden mee mogen op de route en een kaart met ingetekende route en informatiepunten.

De gratis wandel app Klompenpaden is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app Klompenpaden

 

Komoot

Komoot is een gratis te downloaden routeplanner en navigatieapp waarmee je wandelroutes, fietsroutes, MTB-routes en hardlooproutes kunt maken, vinden, plannen en delen. Komoot is speciaal ontwikkeld voor wandelaars en fietsers. De app is helemaal naar jouw wensen in te stellen, zoals filteren op afstand, hoogteverschillen, moeilijkheidsgraad en tijdsduur. Zo vind jij routes die bij jou passen. Voordeel van het kunnen gebruiken van Komoot is dat je thuis achter je laptop of desktop je route op een groter scherm kunt uitstippelen in plaats van op een klein telefoonscherm. Komoot heeft dezelfde functionaliteiten in zowel de app als op de computer. De website is heel overzichtelijk. Alle routes en routepunten die je opslaat op de computer staan ook automatisch op je telefoon en andersom. Komoot is een mooie app om je eigen wandelroutes te maken. Wat ik ook fijn vind aan deze app/website is dat ik ideeën voor wandelingen opdoe.

De Komoot app is beschikbaar voor Android of de iPhone.

De app Komoot

 

Natuur Routes

De app Natuur Routes is gemaakt door Natuurmonumenten. Nadeel van deze app is dat je slechts 3 routes gratis kunt downloaden. Ben je lid van Natuurmonumenten dan kun je door ook lid te worden van ‘route abonnee’ de routes onbeperkt downloaden. Een abonnement kost € 4,99 euro per jaar (prijs is van 2021).

Deze app bevat meer dan 300 routes, zowel wandel-, fiets- als kanoroutes. De app is samengesteld door boswachters van Natuurmonumenten. Je kunt na het downloaden van de app filteren op bijv. de lengte van de wandelroute, of er honden mee mogen, horecagelegenheden, thema van de route, toegankelijkheid per rolstoel. Per route zie je de naam van de route en de plaats, het type route, afstand, korte samenvatting van de route, bereikbaarheid met het openbaar vervoer en een ingetekende kaart met belangrijke punten als horeca en bezienswaardigheden.

De Natuur Routes app van Natuurmonumenten is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app Natuur Routes

 

Route.nl

De app Route.nl is een gratis app met heel veel wandel- en fietsroutes in Nederland, België en Duitsland. In de app vind je eigen routes en routes van bijv. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de VVV-kantoren. Je moet wel eerst een account met e-mailadres aanmaken om de app te kunnen gebruiken. In de app kun je routes kiezen door te filteren op provincie, afstand, themaroutes of soort landschap. Bij elke route krijg je informatie over de lengte en het hoogteverschil

De wandel app Route.nl is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app Route.nl

 

Strava

Sinds 2021 neem ik mijn fiets- en wandelroutes op met de app van Strava. Ik had tot eind december vorig jaar een andere app, maar die stopte er mee. Nu dus de Strava app. Een heerlijke app die mij vertelt hoeveel kilometer ik gewandeld heb, maar je kunt hier ook je andere sportieve prestaties registreren, zoals je fietsritten. Strava is een fitnesstracker.

Elke wandeling of fietsrit neem ik op met deze eenvoudige app. Zo weet ik van elke wandeling of fietsrit hoeveel kilometer ik gewandeld of gefietst heb. Je kunt de app instellen op bijv. fietsen, hiken of wandelen. Je klikt op opnemen en op start en Strava doet de rest en laat je afstand, de tijd, gemiddelde tempo, het hoogteverschil en een kaartje met de door jou afgelegde route zien. Ben je aan het eind van je wandeling of fietsrit, klik je op finish en je krijgt een samenvatting van je wandeling/fietstocht te zien. Je kunt deze wandeling/fietstocht een naam geven en bijv. foto’s toevoegen. Mocht je het willen kun je je fietstocht/wandeling delen via je sociale media kanalen.

Strava is gratis beschikbaar voor Android en iPhone.

De Strava app

 

Wandelen

Deze app noemt zich de meest complete wandel app van de Benelux met meer dan 100.000 downloads in Nederland en België, 4.000 wandelingen in natuur en stad en een eenvoudige zoekfunctie. Alle lange afstandswandelingen (LAW) en Streekpaden zijn in deze app opgenomen, evenals 1.500 wandelevenementen van Wandelbond KWbN en alle wandelactiviteiten van IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie). Per wandeling lees je informatie over de natuurgebieden, afstanden, honden-toegankelijkheid, enz. Tijdens het wandelen weet je precies waar je bent, want de app geeft de route als je locatie aan. Een nadeel van de wandelen app is dat je geen routes in de app kunt downloaden.
Er is een gratis versie met meer dan tweehonderd gratis routes in Nederland en een aantal in Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Wil je de app uitbreiden met nog meer wandelingen, dan kost het geld.

De gratis wandel app Wandelen is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app Wandelen

 

Wandelnet

In deze app zijn maar liefst 1311 wandelroutes in heel Nederland opgenomen, zoals alle Lange-Afstand-Wandelingen, Streekpaden, NS-wandelingen, Boswachterspaden van Staatsbosbeheer, themaroute. Je kunt de wandelrouteplanner gebruiken om een eigen route te plannen of in te laden. De route laad je in met een unieke code die op de website Wandelnet.nl vermeld staat. Niet alle regio’s geven toestemming voor het gebruik van hun wandelnetwerk deze app, waardoor er regio’s ontbreken. De wandelnetwerken van Zuid-Holland, Noord-Holland, Het Groene Hart (Utrecht), Lunteren, Achterhoek (Gelderland) en De Wolden (Drenthe) zijn opgenomen in deze app.

De wandel app  Wandelnet is gratis beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app Wandelnet

 

Wandelnetwerk Noord-Holland

De website van Wandelnetwerk Noord-Holland  bied je de keuze uit bestaande routes of het maken van je eigen route. Dit kan met behulp van de routeplanner. De gratis routekaarten download en print je vanaf de website. Je kunt ze ook delen met vrienden of toevoegen aan de app. De markering van het wandelnetwerk in het veld is leidend voor de routes. Je wandelt vanaf een van de startpunten, waar je uit verschillende gemarkeerde routes kunt kiezen. Deze startpunten liggen op strategische locaties (bij stations, parkeerterreinen en/of horeca gelegenheden) waar een informatiebord (startpaneel) de rondwandelingen vanaf dat startpunt toont. Naast de routeplanner zijn er ook de ommetjes van de maand, themaroutes en startpuntenroutes. Wandelnetwerk Noord-Holland bestaat in 2021 10 jaar. Onderdeel van het Wandelnetwerk is Wandelnetwerk Amstelland met routes rond Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. Ik heb inmiddels een aantal van de wandelroutes van Wandelnetwerk Noord-Holland gelopen: Wandelnetwerk Amstelland : het Fortenpad en recent de Buitenplaatsroute rond Velsen.

De wandel app van Wandelnetwerk Noord-Holland is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app Wandelnetwerk Noord-Holland

 

Wandelzapp

De app WandelZapp is een wandel app met meer dan 1700 wandelingen. Dit zijn de wandelroutes van Wandelzoekpagina. Je vindt hier onder meer Trage Tochten en Groene Wissels in diverse gebieden in Nederland. Deze wandelingen liggen verspreid over heel Nederland. De lengte van de wandelingen varieert van 4 tot 26 kilometer. Je kunt filteren op bereikbaarheid met het openbaar vervoer, soort wandeling, routebeschrijving. Ook de Trage Tochten en Groene Wissels worden zijn in deze app opgenomen. Als je de app opent zie je per wandeling een wandelkaart met een ingetekende route, je eigen positie, een korte beschrijving, foto’s en de routebeschrijving.

Nadeel van de WandelZapp is dat je moet betalen voor het onbeperkt downloaden van wandelingen. De kosten zijn € 12,99 per jaar of € 1,79 per wandeling. Ik zag tijdens het maken van deze blog dat als ik de wandeling Groene Wissel Vogelenzang zou willen downloaden, dat ik € 2,19 zou moeten betalen. De eerste wandeling is gratis. (De prijzen zijn van 2021).

Ikzelf heb een abonnement op Wandelzoekpagina en via deze website download ik de routes en het GPS-bestand naar de GPX-viewer op mijn telefoon. Ik heb geen apart abonnement op WandelZapp.

De wandel app  WandelZapp is beschikbaar voor Android en iPhone.

De wandel app WandelZapp

 

Tips voor het gebruik van een wandel app

  • Download de app voor je op pad gaat.
  • Download vooraf de route die je wilt lopen. Onderweg heb je dan geen verbinding meer nodig hebt.
  • Laad voor je aan de wandel gaat je smartphone helemaal op. Evt. neem je een powerbank mee om je telefoon onderweg tijdens langere tochten te kunnen opladen.
  • De GPS op je telefoon zorgt ervoor dat je op precies de goede locatie de juiste informatie krijgt, bijvoorbeeld een routeaanwijzing of extra informatie. Een verbinding met internet is meestal niet nodig.
  • Je hebt geen papieren kaart en/of beschrijving meer nodig. Weet je niet helemaal zeker of het wandelen met een wandelapp en GPS iets voor jou is, neem dan voor de zekerheid een beschrijving op papier. Ik heb ook altijd het PDF-bestand van mijn routebeschrijving in de telefoon staan. Het komt wel eens voor dat een app niet goed werkt of dat je batterij sneller leeg is dan je wilt.

 

Welke wandel app gebruik jij om te wandelen?

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb een aantal wandelapps voor op je smartphone op een rijtje gezet. We maken steeds vaker een wandeling die we volgen via routepaaltjes of via de GPX-bestanden op de smartphone. Welke apps je voor een route kunt gebruiken lees je in deze blog. #wandelapps #wandelen #apps #smartphone #jtravel #jtravelblog Ik heb een aantal wandelapps voor op je smartphone op een rijtje gezet. We maken steeds vaker een wandeling die we volgen via routepaaltjes of via de GPX-bestanden op de smartphone. Welke apps je voor een route kunt gebruiken lees je in deze blog. #wandelapps #wandelen #apps #smartphone #jtravel #jtravelblog Ik heb een aantal wandelapps voor op je smartphone op een rijtje gezet. We maken steeds vaker een wandeling die we volgen via routepaaltjes of via de GPX-bestanden op de smartphone. Welke apps je voor een route kunt gebruiken lees je in deze blog. #wandelapps #wandelen #apps #smartphone #jtravel #jtravelblog

Ik heb een aantal wandelapps voor op je smartphone op een rijtje gezet. We maken steeds vaker een wandeling die we volgen via routepaaltjes of via de GPX-bestanden op de smartphone. Welke apps je voor een route kunt gebruiken lees je in deze blog. #wandelapps #wandelen #apps #smartphone #jtravel #jtravelblog Ik heb een aantal wandelapps voor op je smartphone op een rijtje gezet. We maken steeds vaker een wandeling die we volgen via routepaaltjes of via de GPX-bestanden op de smartphone. Welke apps je voor een route kunt gebruiken lees je in deze blog. #wandelapps #wandelen #apps #smartphone #jtravel #jtravelblog Ik heb een aantal wandelapps voor op je smartphone op een rijtje gezet. We maken steeds vaker een wandeling die we volgen via routepaaltjes of via de GPX-bestanden op de smartphone. Welke apps je voor een route kunt gebruiken lees je in deze blog. #wandelapps #wandelen #apps #smartphone #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com