Bezienswaardigheden in Hué (Vietnam)

Verboden Stad/Citadel in Hué

 

In deze blog deel ik de bezienswaardigheden in Hué (Vietnam) en praktische tips, zoals bereikbaarheid, vervoer in Hué en overnachtingsmogelijkheden. Ik bezocht de keizerlijke stad Hué, gelegen in het midden van Vietnam, tijdens mijn 21-daagse groepsrondreis door Vietnam. In totaal verbleef ik hier ongeveer anderhalve dag en sliep ik 2 nachten in een hotel in Hué.

 

Hué

Hué is de voormalige hoofdstad van Vietnam. Hué ligt in centraal Vietnam, niet ver van de voormalige grens van Noord- en Zuid-Vietnam. Hué ligt aan de Parfumrivier.

De stad was tussen 1802 en 1945 de keizerlijke hoofdstad van Vietnam en dat is nog goed te zien. In Hué vind je overal overblijfselen uit het oude Vietnam.

Hué moet je in je reisroute door Vietnam opnemen. De stad is de moeite van een bezoek waard.

Hué heeft zwaar te lijden gehad onder de oorlog tussen Amerika en Vietnam. Een groot deel van de keizerlijke pracht en praal is door bombardementen verloren gegaan. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met steun van UNESCO is men bezig om de beschadigde bezienswaardigheden in oude staat te herstellen.

 

Bezienswaardigheden in Hué

Verboden Stad/Citadel

Op de oever van de Parfumrivier staat de oude stad met de citadel van Hué. Het zijn de overblijfselen van de Keizerlijke Stad en de Verboden Purperen Stad ook wel Tu Cam Thanh genoemd.

De muur om de citadel is tien kilometer lang en heeft tien poorten.

In de citadel vind je tempels, pagodes, paleizen en oorlogsmonumenten. En binnen de citadel bevindt zich de ‘Verboden Stad’. De ‘Verboden Stad’ is omringd met een muur met een lengte van 2,5 kilometer.

De ‘Verboden stad’ was het verblijf van de keizerlijke familie. Het complex is tijdens de Vietnamoorlog grotendeels verwoest, maar wordt weer hersteld. Je kunt hier makkelijk een paar uur doorbrengen, want er is zo veel te zien.

Verboden Stad/Citadel in Hué

 

Bij de hoofdingang is een brug. Als je deze brug gepasseerd bent, kom je uit op het voorplein. Dit voorplein heeft twee terrassen op verschillende niveaus. Dit is het San Dai Trieu Nghi plein. Hier kwam Mandarijnen uit alle delen van het keizerrijk samen om de keizer te eren. Hoe hoger de rang, hoe hoger men op het terras mocht plaatsnemen. Op deze binnenplaats vonden ook welkomstceremonies plaats. Er was een apart gebouw voor de moeder en de grootmoeder van de keizer.

Achter het Thai Hoa Dien ligt de Verboden Purperen Stad (Tu Cam Thanh). De Purperen Stad was het privé-terrein van de keizerlijke familie. De eunuchs waren de enige personen zonder keizerlijk bloed die hier naar binnen mochten. Van deze gevangenbewaarders ging geen dreiging uit naar de vrouwen van de keizer. Dit omdat de gevangenbewaarders gecastreerd waren.

De Verboden Stad van Beijing/China was het voorbeeld voor de Verboden Purperen Stad van Hué. Het gebouw kreeg de bijnaam het Grote Binnenste. Alleen de keizer en zijn familie mochten de Verboden Stad betreden. Het terrein wordt omringd door een bakstenen muur met zeven poorten. Hier stonden ooit tientallen gebouwen. Het westelijke gedeelte was bestemd voor de harems van de keizer.

Verboden Stad/Citadel in Hué

 

In het oostelijk deel van de Verboden Stad liggen de bibliotheek, het theater en de archieven. De zuidelijke gebouwen waren gereserveerd voor officiële aangelegenheden en de noordelijke gebouwen waren bestemd voor het privéleven van de keizer.

De Citadel/Verboden Stad staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verboden Stad/Citadel in Hué

 

Adres: Thành phố Huế, Thua Thien Hue, Vietnam
Entree: 150.000 VND per persoon als je alleen de Verboden Stad wilt bezoeken. Voor 280.000 VND persoon kun je een ticket kopen waarbij je niet alleen de Verboden Stad, maar ook de twee belangrijkste tempels kunt bezoeken. Het ticket is twee dagen geldig.
Openingstijden: dagelijks van 08.00 – 17.30 uur

TIP – meer over de Verboden Stad/Citadel lees je op mijn andere website

 

Thien Mu Pagode

De Thien Mu Pagode is een historische tempel op de Ha Khe heuvel op de linkeroever van de Parfumrivier. Deze pagode ligt vijf kilometer van Hué. Vanaf de oevers van de Parfumrivier ga je met een trap omhoog naar vier pilaren met Chinese karakters die het boeddhisme en de pagode prijzen.

De Thap Phuoc Duyen (Toren van de Blijdschapsbron) is bakstenen toren is 21 meter hoog en heeft een achthoekige vorm. De zeven verdiepingen zijn elk aan een andere Boeddha gewijd. Het is hoogste pagode van Vietnam. De tempel wordt beschouwd als het officieuze symbool van de voormalige keizerlijke hoofdstad.

De Thien Mu Pagode in Hué

 

Aan beide kanten van de toren zijn structuren te zien. Deze structuren tonen de architecturale geschiedenis van de toren. Ook kunt er  gedichten van componist Thieu Tri lezen.

In een ander paviljoen hangt een 2.000 kilo zware en 2,5 meter hoge klok uit 1710.

In een tweede paviljoen staat een stèle (een tablet of pilaar met daarin een in reliëf gebeeldhouwde voorstelling en/of tekst) uit 1715. Deze stèle bevat een tekst over de geschiedenis van het boeddhisme in Hué. Het hoofdaltaar wordt door een bronzen beeld van een lachende Boeddha en beelden van de tien koningen van de hel en achttien arhat, heilige discipelen van Boeddha, gedomineerd. Boven een doorgang zit een bronzen Sakyamuni met zwart haar voor een beeld van Di Lac. In de tempel staat een beeld van een groot marmeren schildpad, een symbool van duurzaamheid.

De vertrekken van de monniken liggen aan de achterzijde.

In een open garage staat de Austin waarin monnik Thich Quang Duc in 1963 naar Saigon werd gereden. Daar stak hij zich uit protest tegen het Diem-regime in brand.

De auto van monnik Thich Quang Duc bij de Thien Mu Pagode in Hué

 

De Thien Mu Pagode is goed per boot bereikbaar.

Adres: Hương Hòa, Thành phố Huế, Hương Hòa Thành phố Huế Thừa Thiên Huế 532761, Vietnam
Entree: gratis
Openingstijden: dagelijks van 08.00 – 18.00 uur

TIP – meer over de Thien Mu Pagode lees je op mijn andere website

 

De keizerlijke graven/het Mausoleum van Hué

De keizers van Vietnam liggen begraven in grote praalgraven en graftombes. Deze liggen verspreid ten zuiden van Hué langs de oevers van de Parfumrivier. In de mausolea liggen de dertien Nguyen-vorsten die tussen 1802-1945 over Vietnam regeerden. Zeven van deze vorsten hebben in Hué een tombe als laatste rustplaats gevonden.

De graftombes bestaan uit drie delen: de grafheuvel met de tombe, de tempel voor de ziel van de overleden keizer en een stèle (een tablet of pilaar met daarin een in reliëf gebeeldhouwde voorstelling en/of tekst) met verhalen over al zijn goede daden.

De bekendste keizerlijke graven zijn die van Tu Duc, Khai Dinh en Minh Mang. De graftombes zijn het best te bezoeken in combinatie met een Parfum-riviertocht. Het is ook mogelijk om op de fiets naar de tombes te gaan.

  • De tombe van keizer Tu Doc: deze graftombe werd door de keizer zelf ontworpen en gebouwd tussen 1864 en 1867. Deze tombe ligt in een dennenbos op 8 kilometer afstand van Hué. Tu Doc leefde van 1829 tot 1883. Hij regeerde vanaf 1848 35 jaar en is de langst heersende keizer. Zijn graftombe is omringd door maar liefst 50 gebouwen en een 1.500 meter lange muur. Op de metershoge stèle voor de graftombe staat een levensbeschrijving die door de keizer zelf werd geschreven. De memoires zijn aan de groeiende koloniale overheersing, waardoor hij nauwelijks aan regeren toekwam en zijn kinderloosheid, toegeschreven aan impotentie. Hij gebruikte zijn mausoleum als buitenverblijf.
  • De tombe van Khai Dinh: deze graftombe werd gebouwd voor de twaalfde keizer van de Nguyen-dynastie. Khai Dinh was keizer van 1916 tot 1925. De tombe ligt 10 kilometer buiten Hué. De graftombe werd gebouwd in 1920. De bouw duurde maar liefst 11 jaar. De graftombe is een mengeling van Europese en Aziatische, oude en moderne architectuur. Het is een rechthoekige structuur met 127 treden, leunend tegen de berg. Om de tombe te bereiken moet je 37 treden beklimmen. 29 treden hoger bevindt zich het keizerlijke publiek hof, met in het centrum de achthoekige stele monument dat ook gemaakt is van gewapend beton. Aan beide zijden van de binnenplaats zie je twee rijen beelden die gericht zijn naar het rechtercentrum. Het Khai Thanh paleis is de belangrijkste kamer van het Thien Dinh paleis. De muren van de kamers zijn versierd en ingelegd met glas en porselein. Dit is de graftombe die ik tijdens mijn bezoek heb gezien.

De graftombe van Khai Dinh in Hué

De graftombe van Khai Dinh in Hué

De graftombe van Khai Dinh in Hué De graftombe van Khai Dinh in Hué

 

  • De tombe van Minh Mang: dit graf ligt midden in de natuur en wordt geroemd om de bijzondere architectuur. Minh Mang regeerde van 1820-1841. De tombe ligt 12 kilometer van Hué, op de westelijke oever van de Parfumrivier. Hij stierf na een ongelukkige val van zijn paard en liet maar liefst 142! kinderen achter. Deze tombe is een standaard architectonisch complex dat bestaat uit veertig gebouwen (paleizen, tempels, paviljoens). De tombe is volgens een symmetrische as ontworpen. Het complex is groot en bestaat uit verschillende tempels en 15 hectare aan tuinen.

Entree: De entreeprijzen zijn per graftombe verschillend.

TIP – meer over de keizerlijke graven/het Mausoleum van Hué lees je op mijn andere website

 

Boottocht over de Parfumrivier

Hué ligt aan de Parfumrivier, ook wel de Song Huong rivier genoemd. De rivier dankt zijn naam aan de geurige wouden die er omheen liggen. De geuren uit de wouden werden door de stroming meegenomen naar de stad. Om de Thien Mu Pagode te bereiken, heb ik een boottocht per drakenboot gemaakt. Tijdens deze boottocht heb je een prachtig uitzicht op de oevers en vissers. Met de boot kun je een aantal bezienswaardigheden buiten Hué bezoeken. Wat ik zelf jammer vond van deze boottocht dat er op een gegeven moment door de vrouw van de schipper een verkoopdemonstratie van kleding werd gegeven. Dat leidde ontzettend af en was ook niet aan mij besteed.

De Drakenboot op de Parfumrivier in Hué

 

Verlaten waterpark Ho Thuy Tien

Ik heb het verlaten waterpark Ho Thuy Tien niet bezocht en ken het ook niet. Maar in de voorbereiding van het schrijven van deze blog kwam ik het verlaten waterpark in verschillende blogs tegen als zijnde een leuk iets om te bezoeken in Hué. Daarom heb ik deze bezienswaardigheid opgenomen in deze blog. Het waterpark werd in 2004 voor 3 miljoen dollar gebouwd in de jungle bij Hué. Het waterpark is nooit afgebouwd. Waarom het park zijn deuren zo snel alweer sloot? Niemand die het weet. Nu is het een surrealistische bestemming, waar je op eigen houtje kunt ronddwalen en de attracties kunt verkennen. Leuk voor de liefhebbers van urbex.

 

Dong Bamarkt

De Dong Bamarkt bevindt zich aan de overkant van de Parfumrivier als je de drukke Trang Thienbrug oversteekt. Het is een drukke overdekte markt in de zuidoosthoek van de Citadel, en één van de commerciële brandpunten van de stad. Op alle mogelijke plekken staan verkopers van fruit, vis en groenten. In de hal beneden vind je de non bai tho, of poëziehoed. Deze hoeden zien er uit als de normale puntige hoed maar hebben een stencilafdruk van een romantisch gedicht, die tussen de palmbladeren is gestoken en alleen zichtbaar is als je hem tegen het licht houdt. De markt ligt op loopafstand van het centrum. Ik ben er even geweest, maar vond het veel te druk en warm.

De Dong Bamarkt en de Redemptoristenkerk in Hué De Dong Bamarkt en de Redemptoristenkerk in Hué

 

Redemptoristenkerk

In Vietnam verwacht je geen kerken, maar ze zijn er wel degelijk. De Redemptoristenkerk is een katholieke kerk gebouwd in een mix van gotiek en kubisme. Deze kerk is eind jaren vijftig door een plaatselijke architect ontworpen. Het interieur is niet zo bijzonder. Ik ben er even binnen geweest toen ik ’s avonds na het diner terugliep naar het hotel. Ik hoorde met een paar groepsgenoten kerkmuziek van een repeterend koor naar buiten dwarrelen en omdat de deur openstond werden we nieuwsgierig.

 

Bekijk ook:  Foto’s van Hué

 

Bezienswaardigheden buiten Hué

Vinh Moc

Als je van noord naar zuid door Vietnam reist, liggen op 2 uur rijden voor Hué de tunnels van Vinh Moc. De Vinh Moc tunnels zijn goed bewaard gebleven.

Het gangenstelsel is bijna 3 kilometer lang en bestaat uit verschillende verdiepingen. De diepste verdieping is de algemene schuilkelder die via een primitieve glijbaan te bereiken is. Andere ruimtes zijn ingericht als familiekamers (kleine ruimtes uitgehakt in de wanden van de tunnels), munitiedepots, een grote ruimte voor bijeenkomsten en recreatieve doeleinden, een toilet en een ziekenhuis waar in de kraamkamer zeventien baby’s geboren zijn. Iedereen heeft de Amerikaanse aanvallen overleefd. Er waren dertien in- en uitgangen, waarvan er zeven uitkomen op het strand. De uitgegraven rode klei moest goed verborgen worden, zodat de Amerikanen dit niet vanuit de lucht zouden opmerken. De Amerikanen hebben dit gangenstelsel nooit ontdekt.

De tunnels van Vinh Moc zijn minder bekend dan de Cu Chi Tunnels bij Ho Chi Minh City. Onder leiding van een gids maak je een wandeling over het terrein en mag je door een tunnel lopen. Je moet niet claustrofobisch zijn.

Dit is iets wat je gezien moet hebben, om meer te begrijpen van de Vietnamoorlog.

Vinh Moc in Vietnam

TIP – meer over Vinh Moc lees je op mijn andere website

 

DMZ lijn

Onderweg van noord naar zuid Vietnam, kom je uit bij de DMZ lijn (Demilitarized Zone). De DMZ lijn ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Hué. Het  is een gebied van 5 kilometer aan beide kanten van de Ben Hai Rivier. Deze rivier scheidde Noord- en Zuid-Vietnam. Dit gebied was tussen 1954 en 1976, tijdens de Vietnamoorlog, een gedemilitariseerde zone aan beide kanten van de demarcatielijn ter hoogte van de 17e breedtegraad noorderbreedte.

Tijdens de Vietnamoorlog is in dit gebied hevig gevochten.

Bij de DMZ lijn liggen nu twee bruggen: de nieuwe brug is open voor verkeer en de ongebruikte Hien Luongbrug is voor voetgangers. Ik ben via deze laatste brug de grens tussen noord en zuid overgelopen.

Bij de twee bruggen staan een aantal monumenten. De vredespoort, een museum en de vlaggentoren staan aan de noordoever van de brug. Op de zuidoever staat het grensmonument en een herenigingsmonument.

DMZ Lijn in Vietnam

TIP – meer over de DMZ lijn lees je op mijn andere website

 

Hai Van Pass / Wolkenpas

De Wolkenpas is volgens de boeken een klimatologische grens tussen Noord- en Zuid-Vietnam. De 21 kilometer lange Wolkenpas is een manier om van Hué naar Hoi An te reizen. Je volgt een kronkelweg door de heuvels en heb onderweg een schitterend uitzicht. Als je aan de andere kant van de pas bent, kom je uit in Danang, waar je China Beach kunt bezoeken. Dit is voor de Amerikanen een bekende plek tijdens de Vietnamoorlog. Op het strand liggen de traditionele vissersboten.

China Beach in Danang in Vietnam

 

Deze route is populair onder motorrijders en scooterrijders. Wil/kun je zelf geen motor rijden, maar wil je wel via de Wolkenpas reizen, overweeg dan om de rit achterop bij een Easy Rider te maken.

De Wolkenpas/Hai Van Pass in Vietnam

 

Excursies in en rond Hué boek je hier

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid van Hué

Hué ligt in het centrum van Vietnam. Vanuit zowel Ho Chi Minh City als Hanoi is Hué per vliegtuig via luchthaven Hue’s Phu Bai International Airport bereikbaar. De vlucht vanuit Ho Chi Minh City duurt ongeveer anderhalf uur. De vlucht vanuit Hanoi duurt ruim een uur.

Je kunt ook de trein of bus vanuit Hanoi of Ho Chi Minh City nemen naar Hué. De bus en trein zijn goedkoper, maar je doet er lang over om Hué te bereiken: meer dan 12 uur vanuit Hanoi. Je kunt het beste de nachttrein nemen. Vanuit Ho An duurt de busrit vier uur.

 

Vervoer in Hué

Hué en omgeving kun je per fiets, motor of scooter verkennen. Let wel op want het verkeer in het centrum van Hué is, net als in andere grote steden in Vietnam, nogal chaotisch en druk.

Verkeer in Hué

 

Je kunt ook een taxi nemen naar de bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden liggen veelal langs de Parfumrivier op redelijke afstand van de binnenstad. Let bij de taxi op de meter. Neem een taxi van Green Mai Linh of gele Taxi Vang. Deze taxibedrijven gebruiken taximeters bij het bepalen van het tarief.

 

Overnachten in Hué

Ik sliep tijdens mijn verblijf in Hué in het Festival Hotel. De naam van het hotel is inmiddels veranderd naar ÊMM Hotel. Het hotel ligt op loopafstand van het centrum van Hué en de restaurants. Het ontbijt is goed en uitgebreid.

Mijn kamer in het Festival Hotel in Hué Mijn kamer in het Festival Hotel, nu het ÊMM Hotel in Hué

 

Verblijf je liever in een ander hotel in Hué? Er zijn veel hotels in Hué.

 

Restaurants in Hué

Ten zuiden van de Parfumrivier in het centrum van Hué bevinden zich de meeste restaurants en bars waar je goedkoop van heerlijke Vietnamese of westerse gerechten kunt genieten.

Tijdens mijn verblijf in Hué heb ik in een aantal restaurants gegeten:

  • Anh Binh: ik at hier soep, knoflookgarnalen, tonijn, kip, rijst, noodles, groente en als toetje een stuk banaan.
  • Een lunch bij de nonnen in een klooster, waarschijnlijk het Dong Thien klooster, buiten Hué. Ik heb geen idee waar dit klooster precies ligt. Het was een aparte belevenis. Het eten is vegetarisch en er wordt geen alcohol geschonken. De lunch bestaat uit een soort loempia, soep, lokale vruchten die doen denken aan grapefruits en bananen, sperziebonen, een soort tofu, chips en kroepoek.
  • Restaurant Omar, een Indiaas restaurant, dat nu Shiva-Shakti Indian Restaurant heet. Ik heb hier een heerlijke pizza gegeten. Een aanrader.

Dit zijn de restaurants waar ik gegeten heb, maar er zijn er veel meer in Hué.

Lunchen bij de nonnen in het Dong Thien klooster

 

Beste reistijd voor Hué

De maanden februari tot april is de beste reistijd voor Hué, met 20 tot 25 graden en bijna geen regen.

In Hué loopt het regenseizoen van augustus tot december.

Van mei tot september kan het in Hué ontzettend heet zijn.

 

Meer lezen over reizen naar Vietnam

Wil je nog meer voorpret of je nog meer verdiepen in Vietnam? Dan kan ik je onderstaande reisgidsen aanraden:

 

Heb jij Hué ook bezocht? Wat zijn jouw tips voor Hué?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Vietnam

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In de Vietnamese stad Hué is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hue #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese stad Hué is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hue #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese stad Hué is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hue #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel

In de Vietnamese stad Hué is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hue #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese stad Hué is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hue #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel In de Vietnamese stad Hué is genoeg te zien om een paar dagen door te brengen. Ik heb de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #hue #bezienswaardigheden #vietnam #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

2 reacties

  • Tomas schreef:

    Wauw, nu wil ik er ook heen! Leuk en inspirerend.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com