Bijzondere excursies die ik tijdens mijn reizen maakte

Zebra's in Etosha National Park

 

De afgelopen jaren maakte ik tijdens mijn reizen dichtbij en ver weg een paar in mijn ogen bijzondere excursies. Ik heb een overzicht gemaakt van deze leuke uitstapjes. Lees en kijk je mee?

 

Sundowner bij de Sossusvlei / Namibië

Bij de Sossusvlei in Namibië maakte ik aan het eind van de middag een sundowner. Deze sundowner was bijna niet doorgegaan omdat we dit vanuit de accommodatie zouden ondernemen waar ik tijdens mijn groepsrondreis verbleef. De reden: er konden maar 6 groepsleden mee, terwijl mijn groep uit 8 personen bestond en wij allemaal mee wilden. De avond ervoor was ons ook al een sundowner door de neus geboord vanwege de slechte planning van de reisleiding waardoor we te laat in onze accommodatie voor die nacht waren voor een sundowner. Wij wilden nu persé allemaal mee. Dus moest er iets anders georganiseerd worden.

Uiteindelijk heeft een andere lodge deze sundowner fantastisch georganiseerd. We werden met een 4×4 opgehaald bij de lodge waar verbleven en vandaar trokken we naar het land van de lodge-eigenaren. Zij hebben hier wild uitgezet die we ook tegenkwamen, zoals giraffes, springbokken, gnoes en gemsbokken.

Ons uiteindelijke doel was de sundowner. En die kregen we. Eénmaal bij de plek aangekomen, werden er stoelen en een tafel uit de auto gehaald, de hapjes en drankjes die meegenomen waren kwamen op tafel. Zo konden wij genieten van een schitterende zonsondergang in Namibië.

Na afloop werden we teruggebracht naar onze lodge.

Sundowner bij de Sossusvlei Sundowner bij de Sossusvlei

 

Voor meer foto’s: Sundowner bij de Sossusvlei

 

Sossusvlei / Namibië

De Sossusvlei is een absolute must als je in Namibië bent. Het was voor mij één van de hoogtepunten van mijn rondreis door Namibië. De Sossusvlei ligt in het Namib-Naukluft National Park. Vanaf de ingang in Sesriem is nog 60 kilometer rijden over een verharde weg voor je daadwerkelijk in de Sossusvlei bent. Het gebied is maar liefst 32.000 km2 groot. Een grote attractie, Dune 45, ligt ook aan deze weg. Dune 45 is het enige duin dat je hier mag beklimmen. Het is een zware klim. Deadvlei kun je op twee manieren bekijken: via het duin of gewoon de Deadvlei inlopen door het mulle, hete rode zand. Toen in de Sossusvlei was, waaide het enorm hard, waardoor je gezandstraald werd. De Sossusvlei is in de ochtend en in de avond bij zonsopkomst en zonsondergang op zijn mooist.

Op de terugreis naar onze lodge brachten we een bezoek aan Sesriem Canyon, een kleine canyon die mij tegenviel.

Website: Sossusvlei

De rode zandduinen van de Sossusvlei De rode zandduinen van de Sossusvlei

 

Lees meer: Sossusvlei

 

Robbeneiland bij Kaapstad / Zuid-Afrika

Ben je in Kaapstad in Zuid-Afrika en ben je in de gelegenheid dan is een bezoek aan Robbeneiland een must. Robbeneiland is het eiland waar wijlen Nelson Mandela tijdens de Apartheid 18 jaar lang gevangen werd gehouden.

Robbeneiland en slechts 6 km2 groot en ligt 11 kilometer ten noorden van Kaapstad in de Atlantische Oceaan. Met een boot vaar je in een half uur vanuit de haven bij Victoria & Waterfront in Kaapstad naar Robbeneiland. Na aankomst op het eiland ga je in een bus het eiland rond en bezoekt o.a. de kalkmijn waar de gevangenen moesten werken, het door Sir Herbert Baker ontworpen kerkhof voor melaatsen waar leprapatiënten uit de 17e tot de 19e eeuw werden begraven en het dorp waar de bewakers woonden.

Bij de daadwerkelijke cel blokken word je door een ex-gevangene rondgeleid en krijg je een kijkje in de cel van Nelson Mandela. Deze ex-gevangene vertelt veel over het leven hier en de ontberingen die ze moesten doorstaan. Heel indrukwekkend.

Mijn terugreis vanaf Robbeneiland naar de haven van Kaapstad was nogal ruig, want het waaide heel hard.

Robbeneiland staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kosten: De prijzen liggen tussen de 200 – 550 Zuid-Afrikaanse rand. Reserveer deze tickets op tijd want vol = vol en deze excursie is zeer gewild en snel volgeboekt.
Wanneer: De veerboten vertrekken als het weer het toelaat om 09.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur vanaf het Victoria & Albert Waterfront in Kaapstad. De boot van 15.00 uur vaart alleen in de Zuid-Afrikaanse zomer (onze winter).
Website: Robbeneiland

De cel van Nelson Mandela op Robbeneiland De cel van Nelson Mandela op Robbeneiland

 

Lees meer: Robbeneiland

 

Gamedrives in Afrika

Ik heb twee rondreizen door Afrika gemaakt, een 23-daagse rondreis Zuid-Afrika van Johannesburg naar Kaapstad en een 22-daagse rondreis Zuid-Afrika & Namibië van Kaapstad naar Windhoek. Tijdens deze rondreizen heb ik verschillende gamedrives gemaakt. Dit is wel een must do als je in Afrika bent. Je ziet ontzettend veel wild en je kunt de Big Five spotten. Helaas heb ik tijdens deze gamedrives nog niet de volledige Big Five gespot, een luipaard ken ik alleen van de foto’s.

Tijdens mijn reis door Zuid-Afrika heb ik gamedrives gemaakt in bekende Nationale Parken zoals het Kruger National Park, het Addo Elephant National Park en Hluhluwe Imfoleze Game Reserve. Daarnaast heb ik ook nog twee gamedrives over particulier terrein gemaakt: één bij onze overnachtingsplek Hannah Lodge en een paar uur bij Tshukudu Lodge. Allemaal waren ze geweldig en elke gamedrive zie je genoeg om te fotograferen. Zo heb ik vooral in Hluhluwe Imfoleze Game Reserve heel veel olifanten gezien, we stonden er zo dichtbij toen ze uit de bossen kwamen om naar een drinkplaats te gaan, dat de chauffeur van onze 4×4 naar achteren moest rijden. Er kwam een grote mannetjes olifant een beetje boos naar ons toegelopen. En olifanten zijn machtige dieren om te zien, maar kwaad moet je ze niet krijgen. Veiligheid voor alles.

In Namibië zag ik heel veel wild in Etosha National Park. Hier bij de waterhole ook weer heel dieren die kris kras door elkaar liepen en ook hier weer heel veel olifanten. Een andere plek waar we een gamedrive gemaakt hebben is tijdens de sundowner bij de Sossusvlei. Hier heb ik in dit artikel al meer over geschreven. ⬆️

Wat is een gamedrive : tijdens een game drive ga je op zoek naar wilde dieren (game). Je kunt zelf in één van de wildparken rijden of onder begeleiding van een ranger. Tijdens een game drive ga je op pad in een open safari voertuig, een 4×4. Meestal hebben deze auto’s met twee stoelen voorin en 9 plaatsen achterin. Meestal hebben de auto’s een overkapping tegen te felle zon of regen. Een ranger is opgeleid om dieren te vinden in het wild en hij zorgt voor de veiligheid van zijn/haar gasten en de dieren.

Neushoorns bij Hannah Lodge Neushoorns bij Hannah Lodge

Waterbokken tijdens de gamedrive in Tshukudu Game Reserve Waterbokken tijdens de gamedrive in Tshukudu Game Reserve

Een gnoe in het Kruger National Park Een gnoe in het Kruger National Park

Een buffel in het Hluhluwe Imfoleze Game Reserve  Een buffel in het Hluhluwe Imfoleze Game Reserve

Een zwartschouder grijze wouw in het Addo Elephant National Park Een zwartschouder grijze wouw in het Addo Elephant National Park

Een giraffe tijdens de Sundowner bij de Sossusvlei Een giraffe tijdens de Sundowner bij de Sossusvlei

Een olifant in Etosha National Park Een olifant in Etosha National Park

 

Voor meer foto’s: Hannah Lodge / Tshukudu Game Reserve / Kruger National Park / Hluhluwe Imfolozi Game Reserve / Addo Elephant National Park / Sundowner SossusvleiEtosha National Park deel 1 en Etosha National Park deel 2

 

Sani Pass / Zuid-Afrika

In de Drakensbergen in Zuid-Afrika maak ik vanuit het hotel waar ik tijdens mijn groepsrondreis verblijf een excursie naar de Sani Pass, de grensovergang naar buurland Lesotho. Meestal beginnen deze excursies in Underberg, maar wij verblijven in een hotel aan de voet van de Sani Pass.

Onze begeleiders komen met twee 4×4 auto’s aanrijden. Zij rijden deze dag zelf. Mijn paspoort moet mee, want we steken een grens over. Weer een paar stempels erbij, Zuid-Afrika uit, Lesotho in, dezelfde dag Lesotho uit, Zuid-Afrika weer in. De weg naar de grens van Zuid-Afrika en Lesotho is redelijk goed. Onderweg genieten we van het schitterende uitzicht en de mooie natuur. Halverwege de Sani Pass wordt het pas echt hobbelig. De weg wordt steeds slechter. We steken de grens over en gaan nog verder naar boven tot een hoogte van 2.865 meter. We bezoeken een local die in een hutje op een kale vlakte woont. Ik krijg een beetje de indruk dat ze er geen zin in heeft om via onze gids iets te vertellen over haar leven hier op de Sani Pass en het puur doet voor het geld. Het verhaal moet echt uit haar getrokken worden. Steve vertelt dat veel mensen in de winter tijdelijk verhuizen, om in de zomer weer terug te komen om schapen te fokken. In de wintermaanden verdienen ze hun brood in de lagergelegen gebieden.

We lunchen in de hoogste pub van Afrika op 2.865 meter hoogte. We hebben tijd genoeg omdat we die dag geen reisafstand hoeven te overbruggen. We hebben de gelegenheid om rond te lopen op de vlakte rond de pub. Hier komen we een schaapherder tegen die we eerder als een klein stipje beneden zagen lopen en die heel snel boven was. Hij laat ons trots één van zijn schapen zien.

Via hetzelfde pad rijden we met een paar stops onderweg om van het uitzicht en de natuur te genieten, terug naar het hotel.

Deze excursie wordt dagelijks uitgevoerd. Ik raad aan als je een Sani Pass tour wilt maken deze van tevoren te boeken. Voor mij werd dit geboekt, omdat ik in een groep reisde en ik deze tour met de groep maakte.

De haarspeldbochten van de Sani Pass De haarspeldbochten van de Sani Pass

 

Lees meer: Sani Pass

 

Cu Chi Tunnels / Vietnam

Nog een indrukwekkende plek met veel geschiedenis: de Cu Chi tunnels bij Ho Chi Minh City in het zuiden van Vietnam. Ik verbleef tijdens mijn groepsrondreis in Ho Chi Minh City. Vanuit deze miljoenenstad maakte ik met de groep de excursie naar deze tunnels en later op de dag ook naar de Cao Dai Tempel. Maar daarover later meer.

De Cu Chi tunnels liggen 60 kilometer van Ho Chi Minh City.

Voor de rondleiding kun je een kijkje nemen in een hut met rieten dak. Hier krijg je achtergrondinformatie over de tunnels en er is een doorsnede van de tunnels.

Achter een gids loop je het terrein in de rimboe over. Je ziet de dodelijke boobytraps, verborgen luiken, een verlaten M41 tank, de nauwe tunnels waar de Vietcong in woonden en waar zelfs kinderen zijn geboren, wapenwerkplaatsen, je kunt zelf in een tunnelgat kruipen, maar deze zijn niet op westerse mensen gebouwd. Ze zijn al groter gemaakt dan dat ze waren, maar dan nog.

Je kunt zelf ongeveer 140 meter door een deel van de tunnels kruipen. Er zijn meerdere ontsnappingsuitgangen voor als je het niet volhoudt. Deze tocht duurt 10–15 minuten, het is er pikkedonker en ontzettend vochtig. Ik heb deze tocht niet gemaakt. Het was mij de nauw en te donker.

Deze tour naar de Cu Chi tunnel al dan niet in combinatie met de Cao Dai Tempel ⬇️ wordt vaak georganiseerd vanuit Ho Chi Minh City aangeboden.

De Cu Chi Tunnel De Cu Chi Tunnel

 

Lees meer: Cu Chi Tunnels

 

Cao Dai Tempel / Vietnam

Ik verbleef tijdens mijn groepsrondreis in Ho Chi Minh City. Vanuit deze stad maakte ik met de groep de excursie naar de tunnels van Cu Chi ⬆️ en later op de dag ook naar de Cao Dai Tempel.

De Cao Dai Tempel ligt niet ver van de grens met buurland Cambodja.

De Cao Dai Tempel is een bombastisch en kleurrijk gebouw. Dagelijks komen hier vele gelovigen samen in witte gewaden. De Cao Dai Tempel is te herkennen een groot oog op de gevel.

De schoenen moeten uit als je de tempel binnen wilt.

Als wij arriveren kunnen we de tempel al binnen. Buiten komen de gelovigen ook al aanlopen. De priesters in het geel, rood en blauw en de volgelingen in het wit. Voor de dienst mag er gewoon in de kerk gefotografeerd en rondgelopen worden maar wel buiten bepaalde lijnen die herkenbaar zijn. Het binnenste deel van de Tempel is voor niet-gelovigen niet te betreden. Wat een kleurrijk geheel.

De dienst vindt plaats om precies 12.00 uur. Wij, bezoekers, moeten boven vanaf een galerij toekijken. Hier zie je nog beter het lijnenspel want iedereen zit in een rechte lijn en zit er iemand niet binnen de lijnen, wordt deze aangetikt om anders te gaan zitten. Het is allemaal heel symmetrisch. De mannen en vrouwen gescheiden en daar tussen de priesters in hun felgekleurde gewaden.

We maken de dienst een tijdje mee en dan gaan wij verder. Begrijpen doen we er niets van. Maar het is wel een mooi schouwspel.

De diensten worden elke dag om 00.00 uur, 06.00 uur, 12.00 uur en 18.00 uur gehouden.

Cao Dai Tempel Cao Dai Tempel

 

Lees meer: Cao Dai Tempel

 

Parasailing in Side / Turkije

Tijdens mijn vakantie in Side / Turkije bracht ik ongeveer de helft van de vakantiedagen door op het strand. Ik verbleef met een vriendin in een hotel dat niet aan het strand lag. Als we naar het strand gingen, reisden we ’s ochtends met een gratis shuttlebus van het hotel het strand en ‘s middags terug naar het hotel.

Ons oog werd dagelijks getrokken naar de parasailers die hier in de lucht hingen. De excursie was te boeken op het strand waar wij lagen.

Na een lunch hebben we de stoute schoenen aangetrokken en voorzichtig geïnformeerd naar de prijzen. Die waren in die tijd, ik spreek over 2008, heel aantrekkelijk in onze ogen.  We besloten eens gek te doen en een keer te gaan parasailen.

We worden na betaling naar een boot gebracht. Helaas is zelf fotograferen niet mogelijk, maar bijgaande foto is gemaakt door een fotograaf aan boord van de boot. Tegen betaling heb ik een foto gekocht. Later kregen we zelfs een hele CD-rom met onze foto’s. Op de boot worden we in een harnas gehesen die weer geankerd gaat aan de vlieger. We zitten vast aan een sleepkabel en langzaam vaart de boot weg waardoor wij in de lucht komen te hangen en een schitterend uitzicht over Side hebben. Na een tijdje wordt de lijn korter en worden we weer aan boord gehesen en het tuigje wordt verwijderd. Weer een hele ervaring rijker.

De CD-rom met de foto’s werd ’s avonds bij de receptie in het hotel afgeleverd.

Parasailing in Side Parasailing in Side

 

Huifkartocht door De Slufter / Texel

Tijdens mijn 2e verblijf op Texel in 2017 heb ik een huifkartocht met de Jan Plezier gemaakt. Ik had dit van tevoren gereserveerd, dit omdat dit een gewilde excursie op Texel is en vol is vol. Dus voor de zekerheid toch maar gereserveerd. En dat was maar goed ook, want de huifkar was vol.

Deze huifkartocht vertrekt vanuit badplaats De Koog voor een tocht van bijna 3 uur door natuurgebied De Slufter. Aan boord van de huifkar zijn twee begeleiders, de menner en iemand die bijv. de hekken opendoet en de twee paarden verzorgt. Deze persoon neemt ook een deel van het mennen op zich. De menner zelf vertelt veel over Texel en de natuur van De Muy en De Slufter, de natuurgebieden waar je door heenrijdt.

In de duinen wordt een koffiepauze gehouden, de paarden krijgen even rust. Het drinken en een koekje zijn bij de prijs inbegrepen. Je kunt tijdens deze pauze even je benen strekken. Toen ik hier was, stond het water in De Slufter hoog. De reden dat we niet via het strand terugreden naar De Koog was dat de paarden en de huifkar te zwaar waren en 80 centimeter in het zand konden wegzakken.

Omdat we niet via het strand terugreden naar het eindpunt, rijden we grotendeels langs dezelfde route als de heenreis terug naar De Koog. Onderweg hebben we veel bekijks van fietsers en wandelaars. Uiteindelijk is deze route 16,5 kilometer.

Kosten: Volwassenen: € 25,– per persoon / kinderen van 3 t/m 12 jaar € 15,– per kind. (Prijzen zijn van 2023).
Wanneer: maandag t/m zaterdag om 10.00 uur en 14.00 uur.
Website: Jan Plezier Texel, huifkar- en ruitertochten

De huifkar tijdens de huifkartocht in de Slufter op Texel De huifkar tijdens de huifkartocht in de Slufter op Texel

 

Jeepsafari’s op Kreta en in Turkije

Tijdens mijn vakanties op Kreta en in Turkije was het standaard dat ik samen met een vriendin, waarmee ik op vakantie was, een jeepsafari maakte. De reden: meer van het lokale leven zien. Met een 4×4 door de droge binnenlanden naar de lokale bevolking, heerlijk lokaal eten, een bezoek aan een moskee in Turkije en genieten van de omgeving.

Een Turkse vrouw bij haar weefgetouw Een Turkse vrouw bij haar weefgetouw

 

P.S. Het lijstje met mijn bijzondere excursies is een willekeurige volgorde. Het is niet zo dat de eerste excursie leuker was dan de laatste.

Bij sommige excursies staan prijzen, maar van veel zijn alleen tourprijzen bekend en geen losse ticketprijzen. Je kunt veel tours online boeken op de verschillende websites.

 

Eén excursie die ik een paar jaar geleden nog in dit rijtje zou zetten is het olifanten rijden bij Chiang Mai/Thailand. Toen ik in Thailand was, was dit een geweldige belevenis, maar nu met alle ophef die er is, zal ik deze excursie vandaag de dag niet meer maken.

 

Lees meer

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn reizen maakte ik een paar bijzondere excursies, zoals gamedrives in Afrika, de Sossusvlei in Namibië, jeepsafari’s, parasailing, een sundowner, de Cu Chi tunnels en Cao Dai tempel in Vietnam, een huifkartocht op Texel. In deze blog vertel ik je hier alles over. Lees je mee? #excursies #namibie #texel #zuidafrika #nederland #turkije #vietnam #jtravel #jtravelblog Tijdens mijn reizen maakte ik een paar bijzondere excursies, zoals gamedrives in Afrika, de Sossusvlei in Namibië, jeepsafari’s, parasailing, een sundowner, de Cu Chi tunnels en Cao Dai tempel in Vietnam, een huifkartocht op Texel. In deze blog vertel ik je hier alles over. Lees je mee? #excursies #namibie #texel #zuidafrika #nederland #turkije #vietnam #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com