Nederland | 9 april 2023 | 2 reacties
Het Bloesempark in het Amsterdamse Bos staat weer in bloei. Tijd om van dit mooie spektakel te genieten en om foto’s te maken. In het voorjaar is het Bloesempark een fotografie hotspot in Nederland. In het Bloesempark bloeien eind maart/begin april 400 Japanse kersenbloesems. De bloesem bloeit slechts een aantal weken per jaar. In deze blog lees je alles wat je moet weten over het Bloesempark in het Amsterdamse Bos.
Wanneer de kersenbloesem bloeit is onder andere afhankelijk van het weer. Als er nauwelijks wind is, kunnen de bomen meerdere weken in bloei staan, maar bij veel wind en regen is de bloesemperiode sneller voorbij.
Inhoudsopgave
Het Bloesempark ligt in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Ik hoor je denken, Amstelveen, ja in Amstelveen. De gemeente Amsterdam is de eigenaar van het Amsterdamse Bos en beheerder van het Amsterdamse Bos en heeft het Amsterdamse Bos daarom naar onze hoofdstad genoemd. Het Amsterdamse Bos is een groot park dat ten zuidwesten van Amsterdam, tussen Schiphol en Amstelveen, ligt. Het Bloesempark ligt aan de zuidoostkant van het Amsterdamse Bos, net ten zuiden van de A9. Als je op de snelweg met de auto of bus in de richting rijdt, kun je het Bloesempark zien liggen. Het Bloesempark ligt ter hoogte van de benzinepomp en het KLM kantoor.
In het Bloesempark staan 400 gedoneerde kersenbomen in een grote cirkel bij elkaar. In de lente (eind maart-begin april) kun je hier een paar weken genieten van de prachtige kersenbloesems die vol in bloei staan. Tijdens deze periode is het Hanami Matsuri feest. Een feest waarmee Japanners de komst van de lente vieren. In Japan is het traditie om tijdens dit feest met familie en vrienden tussen de kersenbomen te picknicken. De kersenbomen zijn in 2000 aan Amstelveen geschonken door de Japan Women’s Club. Elke boom heeft haar eigen naam gekregen, de helft een Japanse vrouwennaam en de andere helft een Nederlandse vrouwennaam. Dit vanwege de goede handelsrelatie. In Amsterdam en omgeving wonen veel Japanners.
Het bloesempark is niet groot, er is een slingerend middenpad door het open gedeelte, stenen bankjes in twee halve cirkels en aan beide kanten van het wandelpad staan 200 kersenbloesembomen in het gras. Tussen de bomen en op het gras en ook op de stenen banken kun je picknicken.
Vergeet je picknickmand niet mee te nemen om Hanami Matsuri te vieren!
Deze kersenbloesem komen uit Japan waar ook veel bloesembomen zijn geplant. Tijdens Hanami Matsuri, het feest van de kersenbloesem, is het een Japanse traditie om met vrienden en familie onder de kersenbloesem te picknicken.
De kersenbloesem, sakura, staat voor nieuw leven. Als de bloesemblaadjes uitvallen verwijst in Japan naar de vergankelijkheid van het leven. Sowieso hebben bloemen en de natuur in het algemeen in Japan een symbolische betekenis.
Het Amsterdamse Bos ligt grotendeels in de gemeente Amstelveen. Maar omdat de gemeente Amsterdam eigenaar en beheerder is van het Amsterdamse Bos heeft het de naam Amsterdamse Bos en niet het Amstelveense Bos. Het Amsterdamse Bos is tussen 1934 en 1970 aangelegd. Het Amsterdamse Bos is bijna 1.000 hectare groot (hiervan bestaat 420 hectare uit bos, 215 hectare uit grasland, 165 hectare uit water, 70 hectare uit oeverlanden en de overige hectare zijn wegen, sportvelden). In het Amsterdamse Bos staan vijf monumenten: Nationaal Dachaumonument, de Kruiwagen, de Stedenmaagd, het Tsunamimonument en de gedenksteen bij het sportpark. Tijdens dit bezoek, zie ik alleen het Tsunamimonument. Tijdens eerdere bezoeken aan het Amsterdamse Bos heb ik het Nationaal Dachaumonument al bezocht.
Lees ook: Amsterdamse Bos in Amsterdam
Bekijk ook: Foto’s van het Amsterdamse Bos en het Bloesempark in Amsterdam
In het Bloesempark staat ook het Tsunamimonument. Dit monument is er ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan in maart 2011. Omdat er in Amsterdam en omgeving een grote Japanse gemeenschap woont was hier behoefte aan. Het Tsunamimonument is uitgevoerd in zwart graniet met een Japanse tekst.
Geniet van de prachtige kersenbloesem in het Amsterdamse Bos.
De toegang tot het Bloesempark is gratis.
Wat is de beste tijd om het bloesempark te bezoeken? Moeilijk, want de bloeitijd is afhankelijk van het weer. Is het mooi weer, dan kun je een aantal weken genieten. Ik was er eind maart in zowel 2022 en 2023. In 2023 stond het bloesempark nog niet in volle bloei. Ik zag nog veel bloemknoppen. Ga voor half april want de bloesem bloeit maar kort. Voordat je het weet is de bloesem weg en moet je weer een jaar wachten. De bloeitijd is afhankelijk van het weer, zon, wind en regen. Een bezoek aan het bloesempark met je goed plannen. Probeer het bloesempark zo vroeg of laat mogelijk op de dag te bezoeken. Bij een goede zonnige dag kan het overdag druk zijn. Toen ik er in 2023 was, was het rustig. Het was wel zonnig, met af en toe een paar druppen regen maar het was koud. Houd op Instagram in de gaten hoe de bloei ervoor staat.
Auto
Het Bloesempark bereik je vanaf de parkeerplaats dagrecreatie aan de Nieuwe Meerlaan in het Amsterdamse Bos. Vanaf deze parkeerplaats loop je in ongeveer 20 minuten door het Amsterdamse Bos naar het Bloesempark. Het Bloesempark vanaf de parkeerplaats met borden aangegeven. De route naar de parkeerplaats vind je door Google Maps aan te zetten.
Je kunt je auto ook gratis parkeren bij het gemeentehuis in Amstelveen. Vanaf deze parkeerplaats is 10-15 minuten lopen naar de ingang van het bloesempark. Onderweg is het Bloesempark met borden aangegeven.
Er is tijdens de volle bloei van het bloesempark een tijdelijke parkeerplaats ingericht op het verharde gedeelte van het evenemententerrein Land van Bosse in het Amsterdamse Bos. De route naar het bloesempark wordt vanaf half maart vanaf de parkeerplaatsen met bordjes aangegeven. Parkeren van auto’s of motoren in de bermen of op/langs de weg is niet toegestaan. Je kunt bekeurd worden als je motor of auto hier parkeert.
Openbaar vervoer
Het Bloesempark ligt ten zuidwesten van Amsterdam en is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt met de trein, bus, metro of tram reizen. Nadeel is dat je in alle gevallen een behoorlijk stuk moet lopen.
Het dichtstbijzijnde treinstation is NS-Station Amsterdam Zuid. Je kunt hier vandaan lopend naar het Amsterdamse Bos (let op, dit is een behoorlijk eind) of een bus nemen. Kijk voor meer informatie op 9292.nl hoe je met het openbaar vervoer naar het Bloesempark reist.
Ik ben met de bus vanuit mijn woonplaats via Schiphol naar Amstelveen gereisd. Hier is een groot busstation waar veel bussen uit de omgeving stoppen. Amstelveen is vanaf luchthaven Schiphol met R‑NET bus 300 (richting Bijlmer Arena/Haarlem) of R‑NET bus 356 (richting Haarlem) naar busstation Amstelveen. Je loopt onder de A9 door en slaat rechtsaf de Oudekerkerlaan / Stationstraat in. Let wel op dat je hier last hebt van de wegwerkzaamheden. Ik vind het begint geen prettig stuk. Ik loop vanaf het busstation van Amstelveen langs het Cobramuseum en steek de drukke Keizer Karelweg over naar de Thorbeckelaan. Deze straat komt uit bij het Kazernepad. Net voor de trap pak ik hier de blauwe wandelroute van Wandelnetwerk Noord-Holland op bij de vijver in het parkje. Deze blauwe wandelroute is de Wandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken die ik eerder maakte en die door het Bloesempark loopt. Onderweg is het Bloesempark vanaf de parkeerplaats bij het gemeentehuis van Amstelveen met borden aangegeven.
Fiets
Je kunt op NS-station Amsterdam Zuid een OV-fiets huren en via de Amsterdamse wijk Buitenveldert naar het Amsterdamse Bos fietsen.
Voor fietsen zijn fietsparkeerplekken ingericht. De fietsen moeten hier neergezet worden om het groen en de beplanting te ontzien. Scooters en motoren kunnen geparkeerd worden op tijdelijke verharding langs de Burgemeester A. Colijnweg ter hoogte van het verlengde van de Bleekerskade.
Plan je bezoek, houd rekening met drukte in het Bloesempark en kom zo veel mogelijk op de fiets of lopend en op rustige momenten doordeweeks.
Honden zijn verboden in het Bloesempark. Toen ik er was werd er door een boa en boswachter gecontroleerd en mensen werden op de bon geslingerd omdat ze, ondanks dat het op borden bij de ingangen staat, met hun hond in het park liepen.
Ook paarden zijn niet toegestaan in het Bloesempark.
In het Bloesempark is geen mogelijkheid om eten en drinken te kopen. Je moet zelf eten en drinken meenemen om te picknicken onder het bloesemdak. En ruim daarna ook je rotzooi op.
Niet ver van het parkeerterrein van het gemeentehuis van Amstelveen stond op een heel strategische plek een foodtruck met warme en koude drankjes en lekkers.
Open vuur en barbecues zijn niet toegestaan in het Bloesempark. Alleen doordeweeks mag je hier picknicken. Het is in het weekend tijdens de bloei te druk om hier te picknicken.
Er zijn geen toiletten in het Bloesempark. Bij de parkeerplaatsen in het Amsterdamse Bos staan verwijzingen naar de toiletten. Ook in Amstelveen kun je bij horecagelegenheden en tijdens openingstijden van het gemeentehuis gebruik maken van de toiletten.
Het busstation van Amstelveen ligt naast het Stadshart Amstelveen waar genoeg horecagelegenheden gevestigd zijn. Ook in het oude dorp van Amstelveen zijn horecagelegenheden, zoals Station Amstelveen, The WineKitchen at Sea, Gusto – World Of Pizza, La Gare en Café Thijs.
Bij het Kersenbloesempark zijn geen horecagelegenheden maar verderop in het Amsterdamse Bos zijn een paar mogelijkheden, zoals Grand Café De Bosbaan (Bosbaan 4), Het koffietentje bij De Boshalte (Bosbaanweg 1) of de Geitenboerderij (Nieuwe Meerlaan 4).
In Europarcs Het Amsterdamse Bos overnacht je op loopafstand van het Bloesempark.
Hotels op loopafstand van het Bloesempark in Amstelveen zijn Station Amstelveen in het oude dorp of Cityden Stadshart, hotel Alp de Veenen, Hotel Café Restaurant Abina of het Amsterdam Forest Hotel. Andere overnachtingsmogelijkheden in Amstelveen vind je op Booking.com.
Ook in Amstelveen en omgeving kun je gebruik maken van natuurhuisjes. Na deze wandeling is het goed uitrusten en slapen in de natuur.
Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.
Heb jij het Bloemsempark in het Amsterdamse Bos al eens bezocht?
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
2 reacties
Wat een mooie foto’s! Ik wist niet dat het Bloesempark bestond, maar het ziet er heel mooi uit! Wat een leuk blog heb je trouwens 🙂