Review : Boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’

Het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland'

 

Deze review gaat over het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’. Dit mooie fotoboek heb ik recent gekocht. Het is het vierde deel uit een serie van in totaal vijf schitterende fotoboeken. Afgelopen jaren zijn er al fotoboeken over West-Nederland, Oost-Nederland, Zuid-Nederland en Texel verschenen. De delen over West-Nederland en Texel heb ik al gekocht en de delen over Oost-Nederland en Zuid-Nederland staan hoog op mijn verlanglijstje. Ik ben benieuwd of er nog meer van deze schitterende fotoboeken verschijnen.

Mijn roots liggen in Noord-Nederland. Mijn familie woont er nog en als ik het boek doorblader zie ik veel bekende plekjes, vooral in de provincie Groningen waar ik vandaan kom. Veel van de plekken ken ik wel van naam, maar nog nooit geweest ben.

 

Het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’

Het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’ is het vierde deel uit de serie ‘De mooiste fotolocaties van Nederland’. Elk boek is op dezelfde manier opgebouwd. Dit deel gaat dus over de provincies Groningen, Friesland en Drenthe, incl. 4 waddeneilanden (Terschelling, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog). Een paar van de beschreven 160 natuurgebieden heb al bezocht. Deze boeken brengen je op ideeën van uitstapjes naar onbekende plekken.

Er zijn in deze 3 provincies in het noorden van Nederland verrassend veel mooie natuurgebieden te vinden waar je je in de hectiek van alle dag kunt ontspannen.

't Roegwold en Tetjehorn in het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' ’t Roegwold en Tetjehorn

 

Ik krijg het bestelde boek binnen een paar dagen na bestelling in een mooie verpakking toegestuurd. Nieuwsgierig geworden, open ik mijn pakketje en ik ben opnieuw blij verrast. Ik ken deze serie inmiddels, omdat ik al een aantal boeken heb.

Het is opnieuw een mooi overzichtelijk boek. Het boek is bijna vierkant met een zachte kaft. Het boek heeft maar liefst 368 overzichtelijke pagina’s met heel veel informatie per pagina.

Voorin het boek is een gebruiksaanwijzing opgenomen met daarin per provincie de naam van het gebied en de bladzijde. En per provincie wordt is er een kaart met de natuurgebieden opgenomen.

De bladzijden over het natuurgebied hebben hebben een standaard opbouw met:

 • gedetailleerd kaartje van het gebied
 • overzichtskaartje
 • exacte GPS-locatie
 • alle relevante parkeerplaatsen met GPS-locatie
 • wat kun je er wanneer fotograferen
 • concrete fotografie tips
 • lijst met interessante soorten
 • terreinbeheerder/bezoekerscentra/kijkhutten
 • de beste maanden van het jaar
 • beste moment van de dag
 • beste weersomstandigheden
 • meer dan 700 foto’s met exif gegevens (Exif staat voor Exchangeable Image File Format, dit is de metadata voor afbeeldingsbestanden, zoals de datum en tijd van de foto opname, het merk en model van de camera en objectief, je gebruikte instellingen zoals diafragma, sluitertijd en ISO, brandpuntsafstand (zoom-afstand), de bestandsgrootte en aanwezige pixels)
 • waarneming-id zodat je recente waarnemingen kunt checken

De gebruiksaanwijzing van het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' De gebruiksaanwijzing van het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’

 

Het boek is voorzien van een inhoudsopgave per provincie, een kaart van de betreffende provincie met de genummerde locaties.

De inhoudsopgave van het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' De inhoudsopgave van het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’

Inhoudsopgave per provincie van het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' Inhoudsopgave van de provincie Drenthe

 

Er worden maar liefst 160 natuurgebieden en 650 gps locaties in Groningen, Friesland en Drenthe (inclusief de 4 waddeneilanden: Terschelling, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog) beschreven. Het boek bevat de beste plekken voor landschapsfotografie, toplocaties voor de mooiste insecten en de beste hotspots voor dieren- en vogelfotografie.

Nationaal Park Schiermonnikoog in het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' Nationaal Park Schiermonnikoog

 

Bij dit fotoboek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’ zijn meer dan 40 auteurs en fotografen betrokken. De redactie bestond ook voor dit deel uit Bob Luijks en Daan Schoonhoven.

Op de laatste bladzijden van het boek is een soortenindex opgenomen.

 

Specificaties

 • Het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’ is een uniek naslagwerk voor natuurliefhebbers en natuur- en landschapsfotografen.
 • 160 natuurgebieden en 650 locaties in detail beschreven
 • Betreft de provincies Groningen, Friesland en Drenthe (inclusief de 4 waddeneilanden: Terschelling, Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog)
 • Geschreven door meer dan 40 lokale natuurkenners en – fotografen
 • Honderden kaartjes met locaties
 • Met vermelding van de beste moment van de dag, maanden van het jaar en ideale weersomstandigheden
 • Formaat: 24×21 cm
 • Gewicht 1343 gram
 • Aantal pagina’s: 368
 • Uitgave: softcover, gebonden en genaaid
 • Cover: beide zijden met uitklapbare kaart
 • Uitgever: Pixfactory
 • 1e druk: juni 2020
 • ISBN: 978907958828
 • Prijs: € 44,90

Balloërveld in het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' Balloërveld

 

Extra’s

Heb je dit boek in je bezit, dan kun je aan binnenkant van de kaft je aankoop registeren. Als dank daarvoor krijg je bij het deel ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’

 • een aanvullend e-book van 34 extra pagina’s met 10 extra gebieden
 • een handige digitale jaarplanner om je plannen uit te stippelen

In de eerste druk van het boek : De mooiste fotolocaties Noord-Nederland zijn een aantal fouten geslopen. Ik ontvang, omdat ik het boek rechtstreeks bij de uitgever heb gekocht, een e-mail met de wijzigingen/correcties.

Bij het boek De mooiste fotolocaties West-Nederland was het mogelijk een luxe boekenbox mee te bestellen. Dit is een cassette waarin alle vier de hoofddelen passen. Het betreft een ‘limited edition’: de box is verkrijgbaar bij de uitgever zolang de voorraad strekt.

De luxe boekenbox als extra bij het boek 'De mooiste fotolocaties van West-Nederland' De luxe boekenbox

 

Conclusie over het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’

Ik vind het een geweldig boek. Een aanrader voor elke koffietafel, net als de andere boeken uit deze serie.

Het is een handig naslagwerk, geen boek dat je even in je rugzak meeneemt naar een fotolocatie. Je doet veel inspiratie op voor een locatie en leert anders kijken naar dat wat je ziet in de natuur. Dit boek is een aanrader voor natuurliefhebbers en voor bezoekers van Noord-Nederland. Ik heb weer veel nieuwe plekken gezien, maar ook een paar oude bekende plekken in vooral Groningen en Drenthe die ik op mijn bucketlist heb staan, zoals de Waddeneilanden, ’t Roegwold een paar landgoederen (Ennemaborg, Verhildersum en Fraeylemaborg). Friesland is voor mij een onbekende provincie.

Ae's Woudbloem in het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' Ae’s Woudbloem

 

Bestellen

Dit boek is o.a. bij Bol.com te bestellen.

Andere boeken in deze serie

Het boek ‘De mooiste fotolocaties van Nood-Nederland’ is het vijfde deel in de serie van ‘De mooiste fotolocaties van…’. Of er nog meer delen uitkomen weet ik niet. Eerder kwamen de fotoboeken over Texel, West-Nederland, Oost-Nederland en Zuid-Nederland uit. Net als het boek ‘De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland’ kun je ook deze delen via Bol.com bestellen.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland', over de provincies Groningen, Friesland (incl. de Waddeneilanden) en Drenthe. Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #noordnederland #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland', over de provincies Groningen, Friesland (incl. de Waddeneilanden) en Drenthe. Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #noordnederland #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland', over de provincies Groningen, Friesland (incl. de Waddeneilanden) en Drenthe. Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #noordnederland #fotoboek #jtravelblog #jtravel

Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland', over de provincies Groningen, Friesland (incl. de Waddeneilanden) en Drenthe. Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #noordnederland #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland', over de provincies Groningen, Friesland (incl. de Waddeneilanden) en Drenthe. Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #noordnederland #fotoboek #jtravelblog #jtravel Ik heb een geweldig fotoboek gekocht: 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland', over de provincies Groningen, Friesland (incl. de Waddeneilanden) en Drenthe. Mijn review over het boek 'De mooiste fotolocaties van Noord-Nederland' lees je op mijn website. Lees je mee en doe inspiratie op. #review #noordnederland #fotoboek #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com