Corona: belangrijke websites op een rijtje

Corona, we hebben er allemaal mee te maken

 

In deze blog heb ik een aantal belangrijke websites in verband met de coronacrisis voor je op een rijtje gezet. Als ik het heb over belangrijke websites zijn dat websites van de Rijksoverheid, het RIVM, websites voor ondernemers en ZZP’ers, die zwaar getroffen worden in deze coronacrisis en websites i.v.m. reizen. We zijn sinds kort allemaal getroffen door de maatregelen die het kabinet neemt.

Inmiddels gaat het weer een stuk beter en wordt er meer versoepeld, de terrassen zijn weer geopend, de musea en restaurants mogen per 5 juni 2021 hun deuren na een half jaar sluiting weer openen. De lockdown wordt per 5 juni 2021 opgeheven. Steeds meer Nederlanders worden gevaccineerd en daardoor wordt de kans dat je ernstig ziek wordt een stuk kleiner. Half juni en eind juli ben ik aan de beurt om geprikt te worden.

Er mag weer voorzichtig aan vakanties in het buitenland gedacht worden. Sommige landen in Europa hebben al code geel ipv oranje en sommige landen hebben zelfs al kleurcode groen. Maar let op dit kan snel veranderen.

 

Laatste update: 30 juni 2021 / 11.45 uur

 

Houd je aan de maatregelen!

Houd je a.u.b. ook aan deze genomen maatregelen, ze zijn in het belang van de hele Nederlandse en wereldwijde bevolking. Ik hoop dat deze lockdown in Nederland en de lockdowns in de rest van Europa/wereld snel voorbij zijn. Ik snap niet dat mensen nu nog steeds denken dat het maar een griepje is, die zomaar voorbij gaat en ik nog steeds veel mensen (voornamelijk jongeren) zie die dicht bij elkaar staan. Mensen neem dit serieus en houd je aan de richtlijnen die de Rijksoverheid opstelt! Deze maatregelen worden niet voor niets genomen. Houd je aan de 1,5 meter afstand, het hoesten/niezen in je elleboog en het geen handen schudden. Dat verandert allemaal weer als deze pandemie wereldwijd voorbij is. Maar wanneer dat is, weet op het moment niemand.
Net als veel mensen volg ik via verschillende bronnen (kranten, televisie en internet) alle ontwikkelingen op de voet. Jij ook?

Wees lief voor elkaar, maar houd afstand en help zoveel je kunt. Denk aan alle ouderen in verpleegtehuizen die door de genomen maatregelen geen bezoek meer mogen ontvangen of de mensen die vanwege het feit dat ze in een risicogroep zitten ook geen bezoek meer mogen krijgen of aan alle artsen en verpleegkundigen die hun stinkende best doen om alle zieken op te vangen, te verzorgen en waar mogelijk te genezen. Bel/e-mail je ouders of andere kwetsbare dierbaren eens vaker of stuur ze een kaartje. Zo heb ik bijna dagelijks, hetzij via de e-mail of telefonisch, contact met mijn ouders, die ik nu niet kan bezoeken, omdat ze in een risicogroep zitten. Ik stuur ze soms een e-mail met een oppepper in de vorm van een mooie foto van bijv. bloesem die in bloei staat.

Een foto om op te vrolijken in deze coronacrisis Een foto om op te vrolijken in deze coronacrisis

 

Mensen heb begrip voor alle maatregelen! Ze zijn er ook voor jou, niet alleen voor de ouderen maar ook voor bijv. de jongeren. Ook zij kunnen besmet en ziek worden. Als je naar buiten gaat, ook dan gelden de regels. Denk als je de natuur/bossen in trekt aan de daar geldende regels. Het is broedseizoen voor de vogels. Houd je hond aan de lijn en loop niet buiten de gebaande paden. Overal staan borden wat wel en niet mag, lees ze en belangrijker nog, volg ze ook op!

Houd je aan de maatregelen die zijn opgelegd!!

 

Maatregelen die de overheid genomen heeft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Op 14 december 2020 heeft het kabinet een algehele lockdown ingesteld. Deze wordt per 5 juni 2021 opgeheven door alle doorgevoerde versoepelingen.

Vanaf 8 februari 2021 gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open en per 30 mei 2021 ook de middelbare scholen.

Een mondkapje is verplicht in openbare binnenruimtes (zoals winkels) en in het openbaar vervoer (ook op de perrons).

 

Stap 3 van de routekaart per 5 juni 2021

 

Er is op 2 februari 2021 een nieuwe routekaart gepresenteerd om uit de crisis te komen. De snelheid dat Nederland uit de crisis komt, ligt aan een aantal factoren, zoals vaccineren en besmettingscijfers. Laten we ons allen aan de maatregelen houden, des te sneller kan en mag er meer.

Vanaf 1 juni 2020 kun je je, als je milde klachten hebt die mogelijk duiden op het coronavirus laten testen. Je belt het landelijk telefoonnummer 0800-1202 om een testafspraak bij de GGD te maken. Alleen met milde klachten heeft passend bij het coronavirus wordt een test afgenomen. Het streven is om de test in principe de volgende dag af te nemen. Zowel bij een negatieve als een positieve uitslag wordt je binnen 48 uur gebeld over de uitslag.

De financiële gevolgen voor bijv. de luchtvaartsector, de horeca, bedrijven en de reiswereld zijn niet te overzien. Op het moment van publiceren van deze blog is het nog veel te vroeg om al conclusies te trekken over de gevolgen van deze coronacrisis. Er zijn tal van organisaties, zoals banken en winkels die elk hun eigen maatregelen nemen. Banken hebben regelingen getroffen i.v.m. aflossingen van leningen/hypotheken. Het gaat mij te ver om al deze maatregelen in deze blog te noemen. Ga daarvoor naar de website van de betreffende bank en/of winkel.

 

Algemeen

De Rijksoverheid heeft alle informatie, die wij als Nederlanders nodig hebben om deze coronacrisis door te komen op hun website op een rijtje gezet, zoals regelingen voor ondernemers en ZZP’ers, de aanpak van deze coronacrisis, reizen van en naar het buitenland en veel gestelde vragen. Dit is op dit moment de belangrijkste website waar je heel veel antwoorden op al je vragen kunt vinden.

Op de website van de Rijksoverheid is de zgn. dashboard gepubliceerd. Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland.

Er is een landelijk crisisnummer is  ingesteld die bereikbaar is via nummer 0800-13 51. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar tussen 08.00-20.00 uur.

Voor ouders in cruciale beroepen of vitale processen is er een lijst met cruciale beroepsgroepen opgesteld. Het gaat hier om beroepsgroepen die we in deze coronacrisis hard nodig hebben. Mensen die werken in een onmisbare functie werken ten behoeve van een van deze cruciale beroepsgroepen, kunnen, nu de scholen en kinderopvang gesloten zijn, een beroep doen op de kinderopvang. Denk hierbij aan zorgpersoneel (petje af voor hun inzet in deze coronacrisis), leraren en personeel die nodig zijn op school, voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens, mensen die in het openbaar vervoer werken, de medewerkers in de media die ons dagelijks op de hoogte houden van al het nieuws en de hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance.

De RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is het kennis- en onderzoeksinstituut van de Rijksoverheid dat zich bezig houdt met de bevordering van de volksgezondheid en een gezond en veilig leefmilieu. De kerntaken van het RIVM dienen als ondersteuning van het beleid van de overheid. In deze coronacrisis adviseert het instituut het kabinet en komt het dagelijks met een update over het aantal besmettingen en doden in Nederland. Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld die voorkomen dat er nog meer besmettingen bijkomen. Houd je ook aan deze richtlijnen, zoals regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand van elkaar houden, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt/hebt. Ik zie nu nog steeds regelmatig dat mensen geen afstand houden. Als ik op het moment van schrijven van deze blog uit mijn raam kijk, zie ik bij de skatebaan een eindje van mijn huis, veel jongeren skaten, zij houden zich niet aan de richtlijn van 1,5 meter. Ik merk het ook nog steeds bij de supermarkt dat men zich niet aan de richtlijnen houdt.

Onderstaande maatregelen zijn nog altijd van toepassing.

Wat te doen ivm het coronavirus in Nederland

 

Wereldwijd houdt de WHO (World Health Organization) je up to date met alle nieuws over deze pandemie. Op de website van de WHO staat een kaart met de besmettingen wereldwijd.

De Consumentenbond heeft zaken die elke consument aangaan op een rijtje gezet, zoals alle waarschuwingen voor oplichting door criminelen die een slaatje uit deze coronacrisis willen slaan (walgelijk), vragen over de vergoedingen door de zorgverzekering, tips om goed thuis te kunnen werken, enz.

Het Rode Kruis is de noodhulporganisatie in Nederland en wereldwijd. Ook in deze coronacrisis staan alle medewerkers weer klaar om de handen uit de mouwen steken met fantastische initiatieven, zoals een hulplijn voor kwetsbaren. Ze hebben de Rode Kruis Hulplijn opengesteld. Het telefoonnummer 070-4455 888 is van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00-16.00 uur bereikbaar voor iedereen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig heeft, omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten. Het Rode Kruis komt op steeds meer plekken in actie tegen het coronavirus, zoals ondersteuning aan GGD’s en ziekenhuizen en boodschappen voor mensen die de deur niet uit kunnen. Bedankt alle medewerkers van het Rode Kruis voor al het goeds dat jullie tijdens een coronacrisis doen.

 

Ondernemers en ZZP’ers

Ben je ondernemer en getroffen door deze coronacrisis, Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) heeft alle maatregelen die het kabinet in maart 2020 genomen heeft om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen, zoals de verruiming van bestaande regelingen: BMKB-regeling, Garantie Ondernemersfinanciering en Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) en een nieuwe Compensatieregeling getroffen sectoren, op een rijtje gezet.

Via de website van het Rijksoverheid zijn alle economische maatregelen die genomen zijn vanwege de coronacrisis te lezen. Deze economische maatregelen hebben als doel om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Mocht je de ondersteuning nodig hebben, maak er gebruik, maar geen misbruik, van.

Deze regelingen veranderen regelmatig. Kijk voor de actuele informatie op de website van de Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Noodpakket 2.0 vanaf 1 juni 2020

 

Voor zzp’ers is er de TOZO  (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) regeling. Deze regeling bestaat is inmiddels toe aan de derde versie. Alle eisen en aandachtspunten vind je hieronder en op de website van de Rijksoverheid.

Overzicht TOZO 3 van de Rijksoverheid

Aandachtspunten voor Tozo-ontvangers aan het einde van 2020

 

De Kamer van Koophandel (KVK) heeft alle regelingen waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken op een rijtje gezet. De KVK heeft een apart loket in het leven geroepen waar je met al je ondernemersvragen terecht kunt. Het KVK loket is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30-17.00 uur. Het loket is alleen telefonisch bereikbaar. Op de kantoren is er GEEN loket aanwezig. Het telefoonnummer is 0800-2117.

MKB Nederland heeft alles wat je als ondernemer moet weten op hun website op een rijtje gezet. Ze hebben een wegwijzer voor getroffen ondernemers gemaakt. Het kan je helpen om je wegwijs te maken naar de regelingen van de belastingdienst en kredietregelingen.

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW werkt in deze coronacrisis samen met MKB Nederland en de Kamer van Koophandel. De wegwijzer voor getroffen ondernemers is ook op de website van VNO-NCW te downloaden. Wat doe je als je minder werk hebt voor je personeel, tijdelijk geen inkomsten hebt als zzp’er of bijvoorbeeld je belastingen niet op tijd kunt betalen?

Op de website van de Rijksoverheid staan de maatregelen die gelden voor de vele zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Er komt een tijdelijke voorziening voor drie maanden die zo snel mogelijk ingaat. Zelfstandige ondernemers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening. Deze voorziening wordt uitgevoerd door de gemeente waar je woont. Mocht je het nodig hebben, kun je het aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Je kunt een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen om je liquiditeitsprobleem op te lossen.

Bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, kunnen een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Aanvragen moeten worden ingediend bij het UWV. Er worden grote aantallen aanvragen tegelijkertijd verwacht. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten, meldt het ministerie van Sociale Zaken. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. Deze nieuwe regeling is ruimer. De vergoeding is gerelateerd aan het percentage omzetverlies. Bij een verlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de coronacrisis gedurende drie maanden hun omzet zeker 20 procent zien dalen. Een andere voorwaarde is dat personeel niet mag worden ontslagen.  De vergoeding geldt voor brutosalarissen tot ongeveer 9500 euro. Ook het salaris van flexwerkers kan worden gecompenseerd, benadrukt het ministerie van Sociale Zaken. Bedrijven worden opgeroepen om flexwerkers zoveel mogelijk door te betalen. De aanvraag voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kun je vanaf deze pagina op de website van het UWV indienen.
Het UWV heeft de veelgestelde vragen voor zowel werkgevers als particulieren/werknemers op een rijtje gezet.

De Belastingdienst heeft belastingmaatregelen voor ondernemers en zzp’ers genomen. Je kunt de belastingdienst om bijzonder uitstel van betaling voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (BTW) en loonheffingen vragen. Je moet een brief naar de belastingdienst sturen. In de brief vraag je om uitstel van betaling, omdat je door de uitbraak van dit wereldwijde coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. De belastingdienst stopt na ontvangst van deze brief met de invorderingsmaatregelen. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van BTW of loonheffingen hoef je niet te betalen.

De Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars belooft om ondernemers, die in acute problemen komen door deze coronacrisis, kunnen rekenen op coulance als het gaat om het betalen van de pensioenpremies voor hun personeel.

Bij de Unie van Waterschappen kun je als ondernemer uitstel van betaling van de de waterschapsbelastingen krijgen als je de aanslag vanwege de coronacrisis niet kunt betalen.

Corona maatregelen voor ondernemers

 

Reizen

De Rijksoverheid heeft alle veelgestelde vragen over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland en naar Caribisch Nederland voor je op een rijtje gezet.  Het advies is: reis de komende periode niet meer naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Sinds 19 maart 2020 zijn de grenzen voor mensen van buiten Europa gesloten. De Rijksoverheid heeft een handig overzicht gemaakt met veelgestelde vragen reisadvies per land.

Voor mensen die vast zitten in het buitenland is door de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de Rijksoverheid het gezamenlijke platform Bijzondere bijstand buitenland in het leven geroepen. Het doel is om gestrande Nederlandse reizigers te helpen. Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, mogen Nederlanders volgens het advies nog buiten de grenzen reizen. Dit is sinds mei 2021 verandert. Meer informatie lees je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ben je in het buitenland dan kun je er via deze service voor kiezen je te laten registreren zodat de betreffende ambassade weet dat je in het land bent. Zo krijg je een e-mail bij aangepast reisadvies, een sms bij een (dreigende) crisis en de ambassade weet dat je in het land bent.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

De ANVR raadt de Nederlandse reiziger die gestrand op zijn/haar bestemming om als het om een pakketreis gaat contact op te nemen met de reisorganisatie en als je een los ticket geboekt hebt, contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Houdt er rekening mee dat het vanwege deze coronacrisis heel druk is bij de reisorganisaties en bij de luchtvaartmaatschappijen. Veel reisorganisaties nemen zelf contact met je op.

Het SGR en de ANVR hebben voor reizigers die een reis met SGR Garantie hebben geboekt, met ingang van 16 maart 2020 een speciaal corona-voucher in het leven geroepen. Je kunt met dit corona-voucher de geannuleerde reis op een later tijdstip opnieuw boeken en alsnog op vakantie te gaan. Ook ben je als reiziger met dit corona-voucher er zeker van dat je reissom veiliggesteld is, mocht je reisorganisatie door deze coronacrisis in financiële problemen komen.

Veel landen hebben inmiddels hun luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit andere landen, in sommige landen mag je je amper meer op straat vertonen en accommodaties zijn gesloten door het coronavirus. Per land worden inmiddels de maatregelen weer versoepeld en er zijn landen die weer toeristen toelaten.

Vanaf 30 juni 2021 is er via de Rijksoverheid een website in de lucht waar je als reiziger een afspraak kunt maken voor een gratis coronatest.

 

Reisorganisaties

Hieronder een lijst met reisorganisaties war je pakketreizen kunt boeken:

 

Heb je een reis bij één van deze reisorganisaties geboekt, houd de website van de betreffende reisorganisatie in de gaten. Als je via deze website boekt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra.

Mocht je alsnog een conflict krijgen met je reisorganisatie en je hebt nog geen rechtsbijstandsverzekering. Ik raad je dan aan om een prijsvergelijking te maken via Rechtsbijstandverzekering.nl en de voor jou in jou specifieke geval de meest gunstige rechtsbijstandsverzekering te kiezen. Deze rechtsbijstandsverzekering kan je bijstaan om je gelijk te halen. Je wilt geen conflict hebben met je reisorganisatie, maar als je er niet samen uit komt is het raadzaam om via je rechtsbijstand juridische hulp in te schakelen. Zij kunnen soms meer voor elkaar krijgen vanwege hun juridische kennis dan jij als individu.

Banner Rechtsbijstandsverzekering.nl

 

Evenementen

Veel evenementen zijn afgezegd. De Rijksdienst voor ondernemend Nederland heeft alle zakelijke evenementen die NIET doorgaan voor je op een rijtje gezet.

Daarnaast zijn bijna alle grote evenementen afgezegd of uitgesteld, denk aan het EK voetbal in de zomer van 2020, de Formule 1 race in Zandvoort, het Bloemencorso in de Bollenstreek, alle sportwedstrijden, Koningsdag in april in Maastricht, zelfs in het jaar vol met herdenkingen i.v.m. 75 jaar bevrijding worden deze herdenkingen en de bevrijdingsfestivals afgezegd, enz. De Olympische Spelen in Tokio (Japan) zijn inmiddels naar de zomer van 2021 verplaatst. Het is voor mij onmogelijk om al deze evenementen hier te noemen. Houdt het nieuws (ook lokaal) in de gaten of een gepland evenement waar jij je op verheugde ook doorgaat.

Coronavirus

 

 

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de gegevens op deze blog snel achterhaald kunnen zijn. Volg de voor jouw belangrijke informatie en volg ze op. Zo komen we samen de coronacrisis door. Ik probeer dit artikel zo actueel mogelijk te houden, mocht je iets missen, laat het me weten via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.

 

Nederland, Nederlanders, let een beetje op elkaar!

 

Meer lezen over corona

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Corona. In deze blog heb ik een aantal belangrijke websites (bijv. reisorganisaties, RIVM en Rijksoverheid) ivm corona voor je op een rijtje gezet. #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #who #reisorganisaties #websites #covid-19 #coronacrisis #coronavirus Corona. In deze blog heb ik een aantal belangrijke websites (bijv. reisorganisaties, RIVM en Rijksoverheid) ivm corona voor je op een rijtje gezet. #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #who #reisorganisaties #websites #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com