Corona: belangrijke websites op een rijtje

Corona, we hebben er allemaal mee te maken

 

In deze blog heb ik een aantal belangrijke websites in verband met de coronacrisis voor je op een rijtje gezet. Als ik het heb over belangrijke websites zijn dat websites van de Rijksoverheid, het RIVM, websites voor ondernemers en ZZP’ers, die zwaar getroffen worden in deze coronacrisis en websites i.v.m. reizen. We zijn sinds kort allemaal getroffen door de maatregelen die het kabinet neemt.

Vanaf 1 juni zijn ook de musea, terrassen en restaurants weer open.

Helaas gaat het sinds begin september 2020 niet goed met corona in Nederland. Vanaf 14 oktober 2020 20.00 uur gaat Nederland weer in een gedeeltelijke lockdown, dat wil zeggen dat bijv. alle horeca de komende weken gesloten is, worden mondkapjes in openbare ruimtes verplicht en ook zijn er weer reisbeperkingen opgelegd.

Mocht je een museum willen bezoeken, reserveer dan van te voren je entreeticket. Dit geldt ook voor dierentuinen en pretparken en andere attracties in Nederland.

 

Laatste update: 14 oktober 2020 / 12.45 uur

 

Houd je aan de maatregelen!

Houd je a.u.b. ook aan deze genomen maatregelen, ze zijn in het belang van de hele Nederlandse en wereldwijde bevolking. Ik hoop dat de bijna lockdown in Nederland en de lockdowns in de rest van Europa/wereld snel voorbij zijn. Ik snap niet dat mensen nu nog steeds denken dat het maar een griepje is, die zomaar voorbij gaat en ik nog steeds veel mensen (voornamelijk jongeren) zie die dicht bij elkaar staan. Mensen neem dit serieus en houd je aan de richtlijnen die de Rijksoverheid opstelt! Deze maatregelen worden niet voor niets genomen. Houd je aan de 1,5 meter afstand, het hoesten/niezen in je elleboog en het geen handen schudden. Dat verandert allemaal weer als deze pandemie wereldwijd voorbij is. Maar wanneer dat is, weet op het moment niemand.
Net als veel mensen volg ik via verschillende bronnen (kranten, televisie en internet) alle ontwikkelingen op de voet. Jij ook?

Wees lief voor elkaar, maar houd afstand en help zoveel je kunt. Denk aan alle ouderen in verpleegtehuizen die door de genomen maatregelen geen bezoek meer mogen ontvangen of de mensen die vanwege het feit dat ze in een risicogroep zitten ook geen bezoek meer mogen krijgen of aan alle artsen en verpleegkundigen die hun stinkende best doen om alle zieken op te vangen, te verzorgen en waar mogelijk te genezen. Bel/e-mail je ouders of andere kwetsbare dierbaren eens vaker of stuur ze een kaartje. Zo heb ik dagelijks, hetzij via de e-mail of telefonisch, contact met mijn ouders, die ik nu niet kan bezoeken, omdat ze in een risicogroep zitten. Ik stuur ze dagelijks een e-mail met een oppepper in de vorm van een mooie foto van bijv. bloesem die in bloei staat, maar die ze nu niet kunnen zien, omdat ze niet naar buiten kunnen/mogen.

Een foto om op te vrolijken in deze coronacrisis Een foto om op te vrolijken in deze coronacrisis

 

Mensen heb begrip voor alle maatregelen! Ze zijn er ook voor jou, niet alleen voor de ouderen maar ook voor bijv. de jongeren. Ook zij kunnen besmet en ziek worden. Als je naar buiten gaat, ook dan gelden de regels. Denk als je de natuur/bossen in trekt aan de daar geldende regels. Het is broedseizoen voor de vogels. Houd je hond aan de lijn en loop niet buiten de gebaande paden. Overal staan borden wat wel en niet mag, lees ze en belangrijker nog, volg ze ook op!

Houd je aan de maatregelen die zijn opgelegd!!

 

Maatregelen die de overheid genomen heeft om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Op 23 maart en 21 april heeft het kabinet strengere maatregelen aangekondigd die deels tot 20 mei 2020 duren en in sommige gevallen (denk aan evenementen) tot 1 september 2020 duren. Op 6 mei 2020 is het stappenplan gepresenteerd om stapsgewijs uit de intelligente lockdown te komen. Ook tijdens de persconferentie van 19 mei jl. zijn er weer een aantal punten van ‘verlichting’ aangekondigd. Blijf je aan de maatregelen houden anders wordt alles weer strenger. Op 11 mei 2020 mochten de kappers en schoonheidsspecialistes en bibliotheken weer open. Vanaf 1 juni 2020 zijn de terrassen, horeca en musea weer open. En met een mondkapje mag je indien noodzakelijk weer met het openbaar vervoer.

Vanaf 1 juni kun je je, als je milde klachten hebt die mogelijk duiden op het coronavirus laten testen. Je belt het landelijk telefoonnummer 0800-1202 om een testafspraak bij de GGD te maken. Alleen met milde klachten heeft passend bij het coronavirus wordt een test afgenomen. Het streven is om de test in principe de volgende dag af te nemen. Zowel bij een negatieve als een positieve uitslag wordt je binnen 48 uur gebeld over de uitslag.

Alle maatregelen van de Rijksoverhied van 6 mei 2020 op een rijtje

 

Vanaf woensdag 14 oktober 2020 uur zijn nieuwe landelijke strenge maatregelen van kracht. Nederland gaat in een gedeeltelijke lockdown. Deze maatregelen zijn in elk geval voor een aantal weken van kracht. De nieuwe maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken. Amateursportwedstrijden zijn niet meer mogelijk, de horeca is gesloten en er zijn reisbeperkingen opgelegd. De nieuwe maatregelen staan op de website van de Rijksoverheid.

Maatregelen per 14 oktober 2020 22.00 uur ivm coronavirus

 

De financiële gevolgen voor bijv. de luchtvaartsector, de horeca, bedrijven en de reiswereld zijn niet te overzien. Op het moment van publiceren van deze blog is het nog veel te vroeg om al conclusies te trekken over de gevolgen van deze coronacrisis. Er zijn tal van organisaties, zoals banken en winkels die elk hun eigen maatregelen nemen. Banken hebben regelingen getroffen i.v.m. aflossingen van leningen/hypotheken. Het gaat mij te ver om al deze maatregelen in deze blog te noemen. Ga daarvoor naar de website van de betreffende bank en/of winkel.

 

Algemeen

De Rijksoverheid heeft alle informatie, die wij als Nederlanders nodig hebben om deze coronacrisis door te komen op hun website op een rijtje gezet, zoals regelingen voor ondernemers en ZZP’ers, de aanpak van deze coronacrisis, reizen van en naar het buitenland en veel gestelde vragen. Dit is op dit moment de belangrijkste website waar je heel veel antwoorden op al je vragen kunt vinden.

Op de website van de Rijksoverheid is de zgn. dashboard gepubliceerd. Het dashboard coronavirus geeft informatie over de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland.

Ook is er op 13 oktober 2020 een zgn. routekaart gepubliceerd met daarin de maatregelen per risiconiveau.

Coronamaatregelen per risiconiveau

 

Er is een landelijk crisisnummer is  ingesteld die bereikbaar is via nummer 0800-13 51. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar tussen 08.00-20.00 uur.

Voor ouders in cruciale beroepen of vitale processen is er een lijst met cruciale beroepsgroepen opgesteld. Het gaat hier om beroepsgroepen die we in deze coronacrisis hard nodig hebben. Mensen die werken in een onmisbare functie werken ten behoeve van een van deze cruciale beroepsgroepen, kunnen, nu de scholen en kinderopvang gesloten zijn, een beroep doen op de kinderopvang. Denk hierbij aan zorgpersoneel (petje af voor hun inzet in deze coronacrisis), leraren en personeel die nodig zijn op school, voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens, mensen die in het openbaar vervoer werken, de medewerkers in de media die ons dagelijks op de hoogte houden van al het nieuws en de hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance.

De RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is het kennis- en onderzoeksinstituut van de Rijksoverheid dat zich bezig houdt met de bevordering van de volksgezondheid en een gezond en veilig leefmilieu. De kerntaken van het RIVM dienen als ondersteuning van het beleid van de overheid. In deze coronacrisis adviseert het instituut het kabinet en komt het dagelijks met een update over het aantal besmettingen en doden in Nederland. Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld die voorkomen dat er nog meer besmettingen bijkomen. Houd je ook aan deze richtlijnen, zoals regelmatig handen wassen, 1,5 meter afstand van elkaar houden, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schud geen handen en blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt/hebt. Ik zie nu nog steeds regelmatig dat mensen geen afstand houden. Als ik op het moment van schrijven van deze blog uit mijn raam kijk, zie ik bij de skatebaan een eindje van mijn huis, veel jongeren skaten, zij houden zich niet aan de richtlijn van 1,5 meter. Ik merk het ook nog steeds bij de supermarkt dat men zich niet aan de richtlijnen houdt.

Aanscherping van de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen per 23-3-2020

 

Ook onderstaande maatregelen gelden nog altijd, sommige zijn alleen aangescherpt.

Wat te doen ivm het coronavirus in Nederland

 

Wereldwijd houdt de WHO (World Health Organization) je up to date met alle nieuws over deze pandemie. Op de website van de WHO staat een kaart met de besmettingen wereldwijd.

De Consumentenbond heeft zaken die elke consument aangaan op een rijtje gezet, zoals alle waarschuwingen voor oplichting door criminelen die een slaatje uit deze coronacrisis willen slaan (walgelijk), vragen over de vergoedingen door de zorgverzekering, tips om goed thuis te kunnen werken, enz.

Het Rode Kruis is de noodhulporganisatie in Nederland en wereldwijd. Ook in deze coronacrisis staan alle medewerkers weer klaar om de handen uit de mouwen steken met fantastische initiatieven, zoals een hulplijn voor kwetsbaren. Ze hebben de Rode Kruis Hulplijn opengesteld. Het telefoonnummer 070-4455 888 is van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00-16.00 uur bereikbaar voor iedereen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig heeft, omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten. Het Rode Kruis komt op steeds meer plekken in actie tegen het coronavirus, zoals ondersteuning aan GGD’s en ziekenhuizen en boodschappen voor mensen die de deur niet uit kunnen. Bedankt alle medewerkers van het Rode Kruis voor al het goeds dat jullie tijdens een coronacrisis doen.

 

Ondernemers en ZZP’ers

Ben je ondernemer en getroffen door deze coronacrisis, Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) heeft alle maatregelen die het kabinet in maart 2020 genomen heeft om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen, zoals de verruiming van bestaande regelingen: BMKB-regeling, Garantie Ondernemersfinanciering en Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) en een nieuwe Compensatieregeling getroffen sectoren, op een rijtje gezet.

Via de website van het Rijksoverheid zijn alle economische maatregelen die genomen zijn vanwege de coronacrisis te lezen. Deze economische maatregelen hebben als doel om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Mocht je de ondersteuning nodig hebben, maak er gebruik, maar geen misbruik, van.

Deze regelingen zijn vanaf 1 juni verlengd maar de regels zijn veranderd. Kijk voor de actuele informatie op de website van de Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Noodpakket 2.0 vanaf 1 juni 2020

 

Voor zzp’ers is er de TOZO  (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) regeling. Deze regeling bestaat uit 2 delen: Een tijdelijke inkomensondersteuning – voor maximaal 3 maanden – die uw inkomen aanvult tot het sociaal minimum en een lening voor bedrijfskapitaal voor ondernemers met acute liquiditeitsproblemen. Een belangrijke wijziging na 1 juni is dat inkomen van een evt. partner meetelt bij het toekennen van deze uitkering. Deze regeling is per 1 oktober verlengd. Voor deze TOZO3 regeling geld daarnaast ook dat de beschikbare geldmiddelen lager zijn dan de toegestane grens van € 46.520. Je moet elke regeling elke keer opnieuw aanvragen. Deze vermogenstoets vervalt naar aanleiding van de verscherpte maatregelen per 29 september 2020.

TOZO vanaf 1 juni 2020

 

De Kamer van Koophandel (KVK) heeft alle regelingen waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken op een rijtje gezet. De KVK heeft een apart loket in het leven geroepen waar je met al je ondernemersvragen terecht kunt. Het KVK loket is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08.30-17.00 uur. Het loket is alleen telefonisch bereikbaar. Op de kantoren is er GEEN loket aanwezig. Het telefoonnummer is 0800-2117.

MKB Nederland heeft alles wat je als ondernemer moet weten op hun website op een rijtje gezet. Ze hebben een wegwijzer voor getroffen ondernemers gemaakt. Het kan je helpen om je wegwijs te maken naar de regelingen van de belastingdienst en kredietregelingen.

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW werkt in deze coronacrisis samen met MKB Nederland en de Kamer van Koophandel. De wegwijzer voor getroffen ondernemers is ook op de website van VNO-NCW te downloaden. Wat doe je als je minder werk hebt voor je personeel, tijdelijk geen inkomsten hebt als zzp’er of bijvoorbeeld je belastingen niet op tijd kunt betalen?

Op de website van de Rijksoverheid staan de maatregelen die gelden voor de vele zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Er komt een tijdelijke voorziening voor drie maanden die zo snel mogelijk ingaat. Zelfstandige ondernemers met financiële problemen kunnen een beroep doen op deze voorziening. Deze voorziening wordt uitgevoerd door de gemeente waar je woont. Mocht je het nodig hebben, kun je het aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. Je kunt een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen om je liquiditeitsprobleem op te lossen.

Bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, kunnen vanaf maandag 6 april 2020 een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Aanvragen moeten worden ingediend bij het UWV. Er worden grote aantallen aanvragen tegelijkertijd verwacht. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten, meldt het ministerie van Sociale Zaken. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. Deze nieuwe regeling is ruimer. De vergoeding is gerelateerd aan het percentage omzetverlies. Bij een verlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze door de coronacrisis gedurende drie maanden hun omzet zeker 20 procent zien dalen. Een andere voorwaarde is dat personeel niet mag worden ontslagen.  De vergoeding geldt voor brutosalarissen tot ongeveer 9500 euro. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020 en is per 1 juni verlengd voor 3 maanden. Ook het salaris van flexwerkers kan worden gecompenseerd, benadrukt het ministerie van Sociale Zaken. Bedrijven worden opgeroepen om flexwerkers zoveel mogelijk door te betalen. De aanvraag voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kun je vanaf deze pagina op de website van het UWV indienen.
Het UWV heeft de veelgestelde vragen voor zowel werkgevers als particulieren/werknemers op een rijtje gezet.

De Belastingdienst heeft belastingmaatregelen voor ondernemers en zzp’ers genomen. Je kunt de belastingdienst om bijzonder uitstel van betaling voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (BTW) en loonheffingen vragen. Je moet een brief naar de belastingdienst sturen. In de brief vraag je om uitstel van betaling, omdat je door de uitbraak van dit wereldwijde coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. De belastingdienst stopt na ontvangst van deze brief met de invorderingsmaatregelen. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van BTW of loonheffingen hoef je niet te betalen.

De Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars belooft om ondernemers, die in acute problemen komen door deze coronacrisis, kunnen rekenen op coulance als het gaat om het betalen van de pensioenpremies voor hun personeel.

Bij de Unie van Waterschappen kun je als ondernemer uitstel van betaling van de de waterschapsbelastingen krijgen als je de aanslag vanwege de coronacrisis niet kunt betalen.

Corona maatregelen voor ondernemers

 

Reizen

De Rijksoverheid heeft alle veelgestelde vragen over het coronavirus en reizen van en naar het buitenland en naar Caribisch Nederland voor je op een rijtje gezet.  Het advies is: reis de komende periode niet meer naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Sinds 19 maart 2020 zijn de grenzen voor mensen van buiten Europa gesloten en op Schiphol zijn de eerste mensen die zich niet hielden aan dit inreisverbod al teruggestuurd naar het land van herkomst. De Rijksoverheid heeft een handig overzicht gemaakt met veelgestelde vragen reisadvies per land.

Voor mensen die vast zitten in het buitenland is door de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de Rijksoverheid het gezamenlijke platform Bijzondere bijstand buitenland in het leven geroepen. Het doel is om gestrande Nederlandse reizigers te helpen. Nederlanders die door de uitbraak van het coronavirus zijn gestrand in het buitenland, kunnen hulp krijgen om hun terugreis te regelen en bekostigen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle vakantiereizen naar het buitenland tot 15 juni 2020 af. Alleen als het strikt noodzakelijk is, mogen Nederlanders volgens het advies nog buiten de grenzen reizen. Meer informatie lees je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ben je in het buitenland dan kun je er via deze service voor kiezen je te laten registreren zodat de betreffende ambassade weet dat je in het land bent. Zo krijg je een e-mail bij aangepast reisadvies, een sms bij een (dreigende) crisis en de ambassade weet dat je in het land bent.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

De ANVR raadt de Nederlandse reiziger die gestrand op zijn/haar bestemming om als het om een pakketreis gaat contact op te nemen met de reisorganisatie en als je een los ticket geboekt hebt, contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Houdt er rekening mee dat het vanwege deze coronacrisis heel druk is bij de reisorganisaties en bij de luchtvaartmaatschappijen. Veel reisorganisaties nemen zelf contact met je op.

Het SGR en de ANVR hebben voor reizigers die een reis met SGR Garantie hebben geboekt, met ingang van 16 maart 2020 een speciaal corona-voucher in het leven geroepen. Je kunt met dit corona-voucher de geannuleerde reis op een later tijdstip opnieuw boeken en alsnog op vakantie te gaan. Ook ben je als reiziger met dit corona-voucher er zeker van dat je reissom veiliggesteld is, mocht je reisorganisatie door deze coronacrisis in financiële problemen komen.

 

Veel landen hebben inmiddels hun luchtruim gesloten voor vliegtuigen uit andere landen, in sommige landen mag je je amper meer op straat vertonen en accommodaties zijn gesloten door het coronavirus. Per land worden inmiddels de maatregelen weer versoepeld en er zijn landen die weer toeristen toelaten.

Veel reisorganisaties voorlopig gestopt met het uitvoeren van vakanties. Hieronder vind je een lijst met reisorganisaties die gestopt zijn met het uitvoeren van reizen en tot welke datum dit is. Net als dit hele artikel zal ik proberen deze lijst dagelijks up-to-date te houden tot we weer mogen reizen. Vertrek je in maart en april dan gaan de reizen niet door. Als je in mei vertrekt, check dan de update op de website van je reisorganisatie. Ga NIET direct bellen! De reisorganisaties zijn volledig overbelast. Wacht af tot zij met jou contact opnemen. Als ik zo het nieuws volg denk ik dat het nog wel even kan duren voor je weer kunt reizen. Op het moment van schrijven van deze blog hebben de eerste reisorganisaties de data al weer verschoven naar eind juni 2020. Bijna elke reisorganisatie heeft een melding op hun website. De links hieronder verwijzen ook naar deze pagina’s.

 

Hieronder een lijst met reisorganisaties en de data tot wanneer zij hun reizen hebben geannuleerd:

 • Alltours: het is weer mogelijk om je vakantie naar de zon te boeken met vertrek na 16 juni 2020.
 • ANWB Reizen heeft alle reizen tot 30 juni 2020 geannuleerd voor reizigers die een vakantie hebben geboekt buiten Nederland. Vakanties in Nederland zijn weer boekbaar vanaf 1 juni 2020. Reizen binnen in Europa zijn vanaf 1 juli 2020 weer mogelijk, met een paar uitzonderingen (kijk hiervoor op de website). Camperreizen worden tot en met 31 juli 2020 niet uitgevoerd, verre reizen en reizen naar Rusland worden tot en met 31 augustus 2020 niet uitgevoerd en zeecruises worden tot en met 31 oktober 2020 niet uitgevoerd.
 • Askja heeft alle reizen tot en met 18 juni 2020 geannuleerd. Reizen naar IJsland met vertrek vanaf 18 juni zijn weer boekbaar. Er worden op de website geen nieuwe data genoemd.
 • Avila Reizen heeft alle reizen met een vertrekdatum tot en met 18 juni 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Baobab heeft alle reizen buiten Europa geannuleerd.
 • BBI Travel: reizen naar Zweden en Noorwegen zijn weer mogelijk. Voor de overige bestemmingen van BBI Travel geldt code oranje. Heb je geboekt dan heb je de gelegenheid om je boeking tot 6 weken voor vertrek kosteloos kunt annuleren of wijzigen. Dit aanbod is geldig voor reizen met vertrek t/m 31 oktober 2021.
 • Bentour Reizen start zijn programma weer op. Reizen naar Kroatië vinden plaats vanaf 15 juni, Turkije vanaf 20 juni, Zuid-Cyprus vanaf 26 juni, Algarve vanaf 26 juni, Italië vanaf 26 juni, Mallorca vanaf 26 juni, overige bestemmingen in Spanje vanaf 1 juli, Athene en Thessaloniki vanaf 15 juni, alle overige bestemmingen in Griekenland vanaf 1 juli, Noord-Cyprus, Bulgarije, Tunesië, Egypte, Marokko, Malta, Portugal (alle bestemmingen) vanaf 1 juli. Reizen naar Verre bestemmingen zijn geannuleerd.
 • Beter Uit biedt weer reizen aan met vertrek vanaf 1 juli 2020.
 • Bolderman Excursiereizen heeft de busreizen en de vlieg-busreizen weer opgestart.
 • Buro Scanbrit: er kan weer gereisd worden naar Zweden. De overige bestemmingen zijn tot en met 30 november geannuleerd.
 • Center Parcs heeft alle parken weer geopend.
 • CLIA: alle aangesloten cruisemaatschappijen hebben sinds zaterdag 14 maart 2020 de operaties opgeschort.
 • Corendon : vanaf 26 juni 2020 worden zonvakanties naar de landen die opengesteld zijn voor toeristen weer aangeboden waarbij de veiligheid van de reizigers de grootste prioriteit krijgt.
 • De Jong Intra Vakanties heeft zijn reizen weer opgestart. Oranje-bestemmingen zijn tot en met 26 oktober 2020 voor alle Europese bestemmingen en naar Marokko en Turkije geannuleerd. Reizen naar verre bestemmingen zijn tot en met 15 november 2020 geannuleerd.
 • DFDS Seaways hervat vanaf 15 juli 2020 de afvaarten tussen IJmuiden-Newcastle v.v. De afvaarten tussen Kopenhagen en Oslo zijn tijdelijk opgeschort tot en met minimaal 24 juni 2020. De route vanaf Kopenhagen herstart op 25 juni 2020 en vanuit Oslo op 26 juni 2020.
 • Djoser hervat een deel van de geplande reizen binnen Europa. Reizen naar de verre bestemmingen gaan niet door.
 • DrieTour heeft een deel van zijn reizen weer opgestart.
 • Effeweg.nl is weer gestart met het uitvoeren van de busreizen. Je krijgt bericht mocht er een reis niet doorgaan.
 • Eliza was here heeft alle vliegvakanties Portugal, Spanje en Griekenland tot en met eind oktober 2020 geannuleerd. De vliegreizen naar Cyprus zijn tot en met 16 december 2020 geannuleerd.
 • Feenstra Rijn Lijn is vanaf 13 juli 2020 weer gaan varen.
 • FlixBus heeft per 18 juni 2020 zijn dienstregeling weer opgestart.
 • FTI Reizen: reizen naar landen die worden genoemd op de website van Nederlandwereldwijd waar naartoe gereisd kan worden, zullen normaal worden uitgevoerd. Indien dit niet mogelijk is, zal de reis kosteloos worden geannuleerd door FTI.
 • FOX Verre Reizen heeft alle reizen tot nader order geannuleerd voor reizigers die een vakantie hebben geboekt buiten Nederland. Vakanties in Nederland zijn weer boekbaar vanaf 1 juni 2020. Reizen binnen in Europa zijn vanaf 1 juli 2020 weer mogelijk, met een paar uitzonderingen (kijk hiervoor op de website). Camperreizen worden tot en met 30 november 2020 niet uitgevoerd en zeecruises worden tot en met 15 december 2020 niet uitgevoerd.
 • Hotelkamerveiling: gewonnen veilingen die voor 7 april 2020 verzilverd moeten worden: het gewonnen veilingbedrag incl. veilingkosten wordt omgezet in een couponcode (tegoed), zodat die later gebruikt kan worden om een nieuwe veiling te winnen.
 • House of Britain heeft alle vakanties tot en met 30 november 2020 geannuleerd. Door het hoge aantal coronabesmettingen in Nederland heeft de overheid van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Alleen noodzakelijk reisverkeer wordt toegelaten. Er geldt een verplichte thuisquarantaine van 14 dagen bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk.
 • Interhome heeft een lijst op de website vermeld wat per land de restricties zijn.
 • Isropa Reizen: het is weer mogelijk om naar Portugal en Griekenland te reizen. Op dit moment is het nog niet mogelijk om naar Cyprus, Malta, Israël, Jordanië, Oman, Libanon en Marokko af te reizen.
 • Jambo Safari Club heeft alle reizen tot nader order alle reizen in 2020 geannuleerd.
 • Koning Aap heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • KRAS is per 15 juni is weer gestart met het aanbieden van een aantal bestemmingen. Dit betreft zowel auto- als vliegvakanties.
 • Landal GreenParks: de parken zijn geopend. De recepties, parkshops, fietsverhuur, take-away en de zwembaden zijn geheel of gedeeltelijk geopend. Dit met in achtneming van de maatregelen van het RIVM. Landal GreenParks hanteert soepele regels ivm annuleren en omboeken.
 • Live To Travel heeft alle reizen tot en met 31 augustus 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Bij Novasol heb je de optie om je verblijf om te boeken tot 40 dagen voor aankomst voor € 75,–. Als je je boeking annuleert dan kan dat, maar Novasol brengt hiervoor kosten in rekening. De kosten nemen toe wanneer annulering dichter bij de geplande aankomstdatum ligt. Ik lees niets over gratis annuleren tot een bepaalde datum of het voucher die veel reisorganisaties uitgeven. Ook niet nu veel grenzen nog gesloten zijn voor vakantiegangers.
 • NRV heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • NS Internationaal voert geen treinreizen meer uit naar Disneyland Paris t/m 13 december 2020. Per dag rijden meerdere rechtstreekse Thalys treinen vanuit Nederland naar Parijs v.v.
 • Oad: het is weer mogelijk om je (bus)vakantie te boeken met vertrek na 16 juni 2020. Voor Disneyland Paris geldt een reisstop omdat het park in een code oranje gebied ligt. Er rijden t/m 13 december 2020 geen treinen naar Disneyland Parijs. Voor het e
 • Pharos Reizen: veel bestemmingen binnen Europa zijn beperkt toegankelijk. Vakanties in Nederland zijn weer boekbaar. Camperreizen, riviercruises worden tot en met 30 november 2020 niet uitgevoerd. Zeecruises worden tot en met 15 december 2020 niet uitgevoerd. Treinreizen worden tot en met 31 december 2020 niet uitgevoerd
 • Primavera Reizen: het is weer mogelijk om je vakantie naar de zon te boeken met vertrek na 18 juni 2020.
 • Reisburo Vakantie & Zorg heeft alle pakketreizen met vertrek tot en met 30 juni 2020 geannuleerd. De reizen met vertrek binnen Nederland worden vanaf 1 juli weer aangeboden.
 • Riksja Travel heeft alle reizen op tot en met 31 augustus 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Sawadee Reizen heeft alle reizen tot en met 30 juni 2020 geannuleerd. Er wordt geen nieuwe datum genoemd.
 • Shoestring heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • Silverjet: reizen met vertrek vanaf 1 juli 2020 naar Portugal, Italië, Cyprus en Griekenland worden weer aangeboden, evenals reizen naar Curaçao. Voor de overige bestemmingen geldt nog steeds of opnieuw code oranje.
 • SNP Natuurreizen heeft alle reizen tot en met 19 juni 2020 geannuleerd. Reizen in Nederland zijn vanaf 15 juni 2020 weer mogelijk. Sinds 19 juni is het weer mogelijk om op vakantie gaan naar bepaalde landen binnen de EU/de Schengenzone. SNP Natuurreizen heeft een lijst op de website geplaatst met reizen die wel mogelijk zijn.
 • Solmar heeft alle reizen met vertrek tot en met 15 september geannuleerd.
 • SRC biedt weer groepsreizen aan binnen Europa.
 • SRPRS.me: vanaf juni 2020 weer mogelijk om op srprs.me met het vliegtuig te reizen. Ook autoreizen via srprs.me is weer mogelijk. Treinreizen zijn weer mogelijk vanaf 1 juli 2020.
 • Stip Reizen biedt zonvakanties aan naar de landen die opengesteld zijn voor toeristen weer aangeboden waarbij de veiligheid van de reizigers de grootste prioriteit krijgt. Verblijf op een EuroParcs is wel mogelijk. Cruises zijn tot en met 31 oktober 2020 geannuleerd.
 • Sunair heeft alle reizen naar de Kanaaleilanden  zijn tot en met vertrekdatum 31 december 2020 geannuleerd. De stedenreizen zijn weer opgestart.
 • Sunny Cars: het huren van een auto op de Europese bestemmingen is weer mogelijk.
 • Sunweb biedt weer zonvakanties aan naar de landen die opengesteld zijn voor toeristen weer aangeboden waarbij de veiligheid van de reizigers de grootste prioriteit krijgt.
 • Tenzing Travel is op 14 juli 2020 FAILLIET verklaard en derhalve zal geen reizen meer uitvoeren.
 • Transavia heeft alle geplande vluchten tot en met 27 mei 2020 geannuleerd. Transavia start 4 juni weer met vluchten vanaf Amsterdam Schiphol naar Malaga (Spanje), Athene (Griekenland), Heraklion (Kreta/Griekenland), Thessaloniki (Griekenland), Lissabon (Portugal) en Porto (Portugal). Transavia neemt extra maatregelen om het vliegen zo veilig en gezond mogelijk te maken en je dient een mondkapje te dragen tijdens de vlucht.
 • Travel 2 Explore Motorreizen heeft weer een aantal reizen vanaf augustus 2020 gepland staan.
 • Travelhome heeft alle reizen tot 30 november 2020 geannuleerd.
 • Travel Trend heeft alle reizen tot en met 30 november 2020 geannuleerd.
 • TravelWorld heeft alle reizen tot en met 30 april 2020 geannuleerd. De website geeft nog altijd geen nieuwe datum aan.
 • TUI is per 15 juni is weer gestart met het aanbieden van een aantal bestemmingen. Dit betreft zowel auto- als vliegvakanties.
 • Vacanceselect biedt weer reizen naar in de landen die als code geel aangegeven zijn.
 • Vakantiediscounter biedt weer reizen naar in de landen die als code geel aangegeven zijn.
 • Vakanties.nl: het verschilt per bestemming welke reizen er zijn geannuleerd.
 • Vakantieveilingen.nl heeft de geldigheid van de gewonnen veilingen die voor 6 april 2020 verzilverd moeten worden verlengd.
 • Van Nood Reizen zal per vertrekdatum bekijken of een reis doorgaat.
 • Voigt Travel biedt weer reizen aan naar Finland, IJsland en Noorwegen voor de winter 2020/2021.
 • Zeetours: de voorwaarden en data verschillen per cruisemaatschappij en luchtvaartmaatschappij.

Heb je een reis bij één van deze reisorganisaties geboekt, houd de website van de betreffende reisorganisatie in de gaten. Moet je nog boeken, ik heb van veel reisorganisaties de reisgidsen op een rijtje gezet. Als je via deze website boekt, krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra.

 

Mocht je alsnog een conflict krijgen met je reisorganisatie en je hebt nog geen rechtsbijstandsverzekering. Ik raad je dan aan om een prijsvergelijking te maken via Rechtsbijstandverzekering.nl en de voor jou in jou specifieke geval de meest gunstige rechtsbijstandsverzekering te kiezen. Deze rechtsbijstandsverzekering kan je bijstaan om je gelijk te halen. Je wilt geen conflict hebben met je reisorganisatie, maar als je er niet samen uit komt is het raadzaam om via je rechtsbijstand juridische hulp in te schakelen. Zij kunnen soms meer voor elkaar krijgen vanwege hun juridische kennis dan jij als individu.

Banner Rechtsbijstandsverzekering.nl

 

Formulieren voor België, Frankrijk, Spanje en Italië

Voor België, Frankrijk, Spanje en Italië heb je aparte formulieren nodig.

Sinds dinsdagmiddag 17 maart 2020 mag in Frankrijk, tenzij echt noodzakelijk, niemand meer de deur uit. Voor Nederlanders op doorreis zijn de grenzen nog wel open, maar dan heb je wel een speciaal (te downloaden) formulier nodig. Ook vrachtverkeer heeft dit formulier nodig. Mijn broer is koerier en ZZP’er en heeft hier al mee te maken gehad toen hij een rit uitvoerde naar het noorden van Frankrijk. Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt nadrukkelijk als ‘noodzakelijk verkeer’. Hij mag blijven rijden. Het formulier in het Frans vind je hier of op de website van de Franse autoriteiten. Het officiële formulier is in het Frans, en mogelijk geeft dit problemen/onduidelijkheid bij het invullen. Je kunt het formulier in het Engels downloaden maar dit Engelse formulier is NIET geldig voor je reis door Frankrijk. Het is alleen als hulp om het officiële Franse formulier juist in te vullen.

Alleen inwoners van Spanje en grenswerkers mogen Spanje nog in. Hetzelfde geldt voor mensen die kunnen aantonen dat het noodzakelijk is dat ze Spanje in komen. Nederlanders mogen nog wel met de auto terugreizen naar Nederland, maar ze moeten de kortste route en niet de toeristische route nemen. De Spaanse autoriteiten hebben dit bevestigd en de grensposten hierover geïnformeerd. Mocht je door de autoriteiten gecontroleerd worden, is er het document (in het Spaans en het Engels), waarin jij aangeeft als Nederlands staatsburger dat je onderweg (op doorreis) bent naar je woonplaats in Nederland. Download hier het formulier.

Voor Italië heb je sinds 13 maart 2020 een formulier nodig. Als je je in Italië bevindt en je wilt terug naar Nederland of je moet reizen binnen Italië, vul dit formulier in en neem het mee. Je mag alleen nog binnen Italië reizen met bewezen noodzakelijke werkzaamheden, noodsituaties, gezondheidsredenen en terugkeer naar huis. Alleen de Italiaanse versie is geldig. Er is ook een Nederlandse exemplaar. Deze is is alleen bedoeld als hulpmiddel bij het invullen van de Italiaanse versie. Het formulier vind je hier.

Voor België heb je vanaf 22 maart 2020 als grensarbeider in België een vignet nodig. Grensarbeiders die werken in zogenoemde vitale sectoren en een cruciaal beroep uitoefenen, zoals in de zorgverlening, kunnen met een vignet sneller de grens tussen België en Nederland oversteken. Dit vignet moet oponthoud bij de grens voorkomen. Zonder een vignet is het niet toegestaan om vanuit Nederland via België naar een Nederlandse eindbestemming te reizen, ook niet voor woon-werkverkeer. Ben je geen inwoner van België, dan mag je vanaf 22 maart 2020 niet in België reizen. Download hier het vignet.

 

Evenementen

Veel evenementen zijn afgezegd. De Rijksdienst voor ondernemend Nederland heeft alle zakelijke evenementen die NIET doorgaan voor je op een rijtje gezet.

Daarnaast zijn bijna alle grote evenementen afgezegd of uitgesteld, denk aan het EK voetbal in de zomer van 2020, de Formule 1 race in Zandvoort, het Bloemencorso in de Bollenstreek, alle sportwedstrijden, Koningsdag in april in Maastricht, zelfs in het jaar vol met herdenkingen i.v.m. 75 jaar bevrijding worden deze herdenkingen en de bevrijdingsfestivals afgezegd, enz. De Olympische Spelen in Tokio (Japan) zijn inmiddels naar de zomer van 2021 verplaatst. Het is voor mij onmogelijk om al deze evenementen hier te noemen. Houdt het nieuws (ook lokaal) in de gaten of een gepland evenement waar jij je op verheugde ook doorgaat.

Coronavirus

 

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de gegevens op deze blog snel achterhaald kunnen zijn. Volg de voor jouw belangrijke informatie en volg ze op. Zo komen we samen de coronacrisis door. Ik probeer dit artikel zo actueel mogelijk te houden, mocht je iets missen, laat het me weten via het reactieformulier onder dit artikel of via het contactformulier.

 

Nederland, Nederlanders, let een beetje op elkaar!

 

Meer lezen over corona

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Corona. In deze blog heb ik een aantal belangrijke websites (bijv. reisorganisaties, RIVM en Rijksoverheid) ivm corona voor je op een rijtje gezet. #corona #tips #jtravelblog #jtravel #rivm #rijksoverheid #who #reisorganisaties #websites #covid-19 #coronacrisis #coronavirus

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids