De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Halong Bay in Vietnam

 

Terwijl ik in een boekwinkel op Schiphol loop, zie ik een boek over de Werelderfgoedlijst van UNESCO liggen dat mijn interesse wekt en mij ook direct op een idee voor een blog brengt.

Zo is deze blog ‘De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO’ geboren. Ik heb dit boek later aangeschaft om meer te weten te komen over dat wat UNESCO doet en de redenen waarom een bepaalde plek op de Werelderfgoedlijst geplaatst worden.

De lijst bevat nu 1092 sites in 167 landen. 19 van deze sites zijn in 2018 op de lijst geplaatst.

 

Wat is de Werelderfgoedlijst van UNESCO

UNESCO staat voor United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Deze organisatie is in 1945 opgericht. Werkterreinen voor UNESCO zijn cultuur, wetenschap, onderwijs en communicatie. UNESCO is een onderdeel van de Verenigde Naties. Het hoofdkantoor van UNESCO staat in Parijs.

Sinds 1972 bestaat het Werelderfgoedverdrag. Dit verdrag is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed, dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties. Nederland heeft dit verdrag in 1992 geratificeerd. 192 lidstaten hebben dit verdrag ondertekend. De landen die het verdrag hebben geratificeerd zullen zich inzetten voor bescherming, behoud, toegankelijk maken, overdragen aan aankomende generaties en identificatie van de erfgoederen in hun land.

De Werelderfgoedlijst van UNESCO is een lijst van alle erfgoederen die door UNESCO zijn erkend als werelderfgoed. De lijst bevat nu 1092 sites in 167 landen. 19 van deze sites zijn in 2018 op de lijst geplaatst. Er staan 845 culturele, 209 natuurlijke en 38 gecombineerde sites op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 54 van deze sites zijn in gevaar. Twee sites zijn sinds 1978 van de lijst verwijderd.

 

Wat moet je doen om een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen

Om een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te komen moet een erfgoed aan strenge eisen en criteria voldoen. Allereerst moet een nationale voorlopige lijst door een land opgesteld worden waarom monumenten, natuurgebieden en landschappen geplaatst worden die mogelijk voldoen aan de criteria en eisen van UNESCO.

Als de nominatie bij UNESCO is ingediend, beslist het Werelderfgoedcomité of het erfgoed voldoet aan de kwalificatie en eisen voor inschrijving op de Werelderfgoedlijst. Het kan daarna soms vijf jaar of meer duren voordat er een daadwerkelijke plaats op de Werelderfgoedlijst wordt toegekend.

Er moet worden aangetoond dat een erfgoed over uitzonderlijke universele waarde beschikt, met andere woorden, het erfgoed moet zo bijzonder zijn dat het onvervangbaar is en van waarde voor de hele mensheid. UNESCO heeft een lijst met 10 criteria opgesteld om deze universele waarde aan te tonen. Een erfgoed moet aan minimaal één van deze criteria voldoen. Ook naar de authenticiteit en integriteit van het erfgoed, zoals ontwerp, materiaal, vakmanschap wordt gekeken, evenals naar sociale en culturele aspecten. Criteria zijn: meesterwerk van menselijk genie, belangrijke uitwisseling van waarden, getuige van traditie/beschaving, typerend voor bepaalde architectuur, uitzonderlijk gebouw/landschap, associatieve waarde, natuurlijke schoonheid, geologische processen, ecologische/biologische processen of biodiversiteit.

 

Bekende plekken die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan

Nationaal Park Iguazú in Argentinië en Brazilië
Great Barrier Reef in Australië
Okavangodelta in Botswana
Angkor Wat in Cambodja
Chinese Muur in China
Galápagos Eilanden in Ecuador
Taj Mahal in India
Tempelcomplex van Borobudur op Java, Indonesië
Petra in Jordanië
Plitvicimeren in Kroatië
Twyfelfontein in Namibië
Cuzco in Peru
Historische centrum van Krakau, Polen
Historische steden Ayutthaya en Sukhothai in Thailand
Historische centrum van Praag en Český Krumlov, Tsjechië
Efeze in Turkije
Yellowstone National Park en Grand Canyon National Park in de Verenigde Staten van Amerika
Hoi An in Vietnam
Robbeneiland in Zuid-Afrika

Deze lijst is willekeurig gekozen, puur als voorbeeld om bekende plekken weer te geven die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Bekijk hier de complete Werelderfgoedkaart.

 

Welke plaatsen in Nederland staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan negen plekken in Nederland en één op Curaçao. Dit zijn:

 • Schokland. Het voormalige eiland in de Zuiderzee. Sinds 1995 op de lijst.
 • Stelling van Amsterdam. De 19e eeuwse militaire Waterlinie met een lengte van 137 kilometer. Deze linie loop van Edam via Haarlem naar Muiden. Sinds 1996 op de lijst.
 • Willemstad – Curaçao. De binnenstad en haven van historisch Willemstad. Sinds 1997 op de lijst.
 • Molens bij Kinderdijk in de Alblasserwaard. Poldermolens uit de 18e en 19e eeuw. Sinds 1997 op de lijst.
 • Het Woudagemaal in Lemmer. Het grootste in gebruik zijnde stoomgemaal ter wereld uit de vroege 20e eeuw. Sinds 1998 op de lijst.
 • De Beemster. Een 17e eeuwse droogmakerij met daarin 5 forten die onderdeel zijn van de Stelling van Amsterdam. Sinds 1999 op de lijst.
 • Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Dit moderne huis is gebouwd in 1920 en is gebouwd door architect Gerrit Rietveld voor zijn opdrachtgeefster Truus Schröder-Schräder. Sinds 2000 op de lijst.
 • Waddenzee. De Waddenzee in Noord-Holland, Friesland en Groningen en deels ook in Duitsland en Denemarken. Sinds 2009 op de lijst.
 • Amsterdamse grachtengordel. Deze grachten in het centrum van Amsterdam dateren uit de 17e eeuw. Sinds 2010 op de lijst.
 • Van Nellefabriek in Rotterdam. Een gebouw uit 1920. Sinds 2014 op de lijst.

 

De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Ik heb de door mij bezochte plekken per werelddeel en per land geordend. Soms is het lang geleden dat ik een plaats op de lijst heb bezocht, zo lang dat ik er geen digitale foto van heb die ik hier kan plaatsen. In de nabije toekomst wil ik mijn bewaarde negatieven nog omzetten naar digitale foto’s.

#Europa

 • België: Grote Markt van Brussel / Plantin-Moretus Museum in Antwerpen
 • Bulgarije: Nessebar
 • Cyprus: Paphos / de beschilderde kerken in het Troodosgebergte
 • Duitsland: Romeinse monumenten, Dom en Onze-Lieve-Vrouwekerk van Trier
 • Frankrijk: oevers van de Seine in Parijs
 • Griekenland: historische plaatsen op het eiland Patmos / oude stad Corfu
 • Italië: historische binnenstad van Verona
 • Kroatië: historische stad Trogir
 • Malta: historische binnenstad van Valetta / Megalithische tempels van Malta
 • Nederland: Stelling van Amsterdam / Waddenzee / Grachtengordel van Amsterdam
 • Tsjechië: Historische centrum van Praag / Historische centrum van Český Krumlov
 • Turkije: Historisch Istanbul / Efeze

 

#Azië

 • Thailand: Historisch Park Ayutthaya / Sukthothai en omgeving
 • Vietnam: Huémonumenten / Halong Bay / My Son / Hoi An / National Park Phong Nha

 

#Afrika

 • Namibië: Twyfelfontein / zandzee van de Namib-woestijn
 • Zuid-Afrika: Robbeneiland / iSimangaliso Wetland Park bij St. Lucia / Floraregio van de Kaap

De door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCODe door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCODe door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCODe door mij bezochte plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
Welke plaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO heb jij al bezocht?

 

Deze blog bevat een affiliate link. Als je via deze link iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog Ik heb de door mij bezochte plekken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO op een rijtje gezet. Lees je mee? #werelderfgoedlijstunesco #unesco #werelderfgoedlijst #jtravel #jtravelblog

8 reacties

 • Fem schreef:

  Mooie lijst! Als je dit jaar niet heel ver van huis je lijst wilt aanvullen… Het Kontorhausviertel en de Speicherstadt van Hamburg staan sinds 2015 op de Werelderfgoedlijst. 🙂 Ook in de omgeving van Hamburg is een en ander aan mooi erfgoed te ontdekken (Lübeck, bijvoorbeeld). Mijn UNESCO-doelen richten zich dit jaar vooral op andere Duitse locaties 🙂

 • Marcella schreef:

  Zo lang al? Alsnog erg leuk om te lezen, blog volgt! 🙂

 • Oh leuk artikel! Vind je het goed dat ik je vraag beantwoord door ook een blog te maken over dit onderwerp? Uiteraard vermeld ik je dan in mijn artikel 🙂

  • Jaquelien schreef:

   Hallo Marcella,
   Grappig dat je dit artikel nu pas opvalt, want deze blog staat al sinds november 2018 online.
   Natuurlijk mag je er een blog over schrijven. Ik ben benieuwd naar de plekken die jullie gezien hebben.

 • Ech Wel schreef:

  Mooi, divers lijstje! Vooral Zuid-Afrika en Vietnam zijn landen waar ik het Unesco werelderfgoed graag eens zou willen bezoeken. Niet dat dat niet voor alle andere sites ook geldt (ik heb er een sport van gemaakt er zoveel mogelijk te bezoeken) maar dit zijn wel twee naties die beduidend hoger op mijn wensenlijst staan dan pak em beet Syrie of Pakistan…

  In totaal staat mijn teller nu op 163, nog een kleine 900 te gaan dus….😁😁

  • JTravelBlog schreef:

   Dank je wel. Sinds de publicatie zijn er (helaas) tot op heden geen nieuwe plekken bijgekomen die ik heb bezocht. Zuid-Afrika en Vietnam zijn mooie landen voor een bezoek.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Corona

  Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

  I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

  Sociale media

  Twitter
  Visit Us
  Follow Me
  Instagram
  Follow by Email
  RSS

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com

  Bestel je reisgids

  Bestel je digitale reisgids