De eerste sessies van de cognitieve gedragstherapie om van CVS te genezen

Mijn helpende gedachte

 

In deze blog vertel ik je alles over de eerste sessies van de cognitieve gedragstherapie om van mijn chronische vermoeidheid te genezen. De eerste twee bezoeken bij het NKCV i.v.m. de intake- en adviesgesprekken zijn achter de rug. Nu beginnen de daadwerkelijke therapiesessies. Deze therapiesessies staan in het teken om te genezen van het chronisch vermoeidheidssyndroom.

De eerste 3 sessies bij het NKCV van mijn cognitieve therapie zijn op drie op een volgende vrijdagen, daarna zijn de therapiesessies om de twee weken. Op het moment is nog niet bekend hoeveel sessies er nodig zijn.

In de eerste sessie wordt het behandelcontract besproken en ondertekend. Deze wordt ook naar de huisarts en GGZ-psycholoog gestuurd.

Er zijn verschillende stappen die in de komende maanden genomen moeten worden, zoals een vast slaap-waak ritme zonder overdag te slapen (iets wat ik ook al niet meer deed, want ik kon vaak ’s avonds niet in slaap komen), het hanteren van helpende gedachten als reactie op de extreme vermoeidheid, de aandacht verleggen van moeheid naar andere zaken, het gelijkmatig verdelen van activiteiten, een geleidelijke lichamelijke activiteitenopbouw, mentale en sociale activiteitenopbouw. Dit zijn een paar punten uit het behandelplan. Op deze manier worden mijn gestelde doelen stap voor stap gerealiseerd.

 

Slaap-waakritme

Het slaap-waakritme heb ik sinds de vorige therapiesessie bijgehouden, tot nu toe gaat dat goed. Er zijn wel dagen dat ik iets moeilijker mijn bed uitkom, zeker als ik de dag er voor een inspanning heb geleverd, maar ik ben meestal al voor de ingestelde tijd van mijn wekker wakker. 22.30 uur wordt de komende maanden mijn vaste bedtijd en 08.45 uur wordt mijn tijd van opstaan. Als ik vroeger mijn bed uit kom, heb ik op dit moment moeite om de dag door te komen. Ik hoop dat dit in de loop van de therapiesessies beter wordt, zodat ik nog weer vroeger kan opstaan en dan ook mijn dag beter doorkom.

 

Helpende gedachte

Een ander punt dat de eerste maand besproken wordt, is de helpende gedachte. Dit houdt in dat je als je een rotdag hebt, niet denkt van ‘ik heb een rotdag, ik ben onwijs moe en moet het rustig aandoen’, iets wat heel frustrerend kan werken omdat je meer dingen wilt doen op een dag, dan je door de chronische vermoeidheid doet. Ik moet grip krijgen op mijn gedachten/gevoelens door positiever te denken in de trend van accepteren dat je nu moe bent, maar dat je werkt aan je herstel en frustraties dragen niet bij aan het herstel.

 

Mijn helpende gedachte is: ik ben sterker dan mijn vermoeidheid en ik werk aan mijn herstel om mijn doelen te realiseren.

 

Aandacht verleggen

Ik moet mijn aandacht gaan verleggen van de vermoeidheid naar andere dingen en moet leren hoe dat te doen, zoals niet altijd over de vermoeidheid praten en denken, het leren om grenzen aan te geven. De focus moet niet meer op de vermoeidheid gelegd worden. De winst moet gehaald worden op het verleggen van de focus op moeilijke momenten. Ook mijn pieken en dalen moeten meer geleidelijk worden en moeten beter verspreid worden. Overdag is het verleggen van de focus niet het moeilijkste, omdat ik dan meestal wel wat te doen heb, maar op mijn rustmomenten en ’s avonds als ik televisie kijk, is dit moeilijker.

 

Drie therapiesessies later

Na drie therapiesessies in deze eerste maand van de cognitieve gedragstherapie merk ik nog geen verandering/verbetering. Het slaap-waakritme heb ik wel goed te pakken en als ik het een keer moeilijk heb, denk ik aan mijn doelen. Ik hoop dat ik de komende maand verandering merk.

 

Meer lezen over chronische vermoeidheid

 

Mocht je vragen hebben, laat het me dan weten via onderstaand reactieformulier.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie. Meer over mijn eerste therapiesessies lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie. Meer over mijn eerste therapiesessies lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie. Meer over mijn eerste therapiesessies lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog

Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie. Meer over mijn eerste therapiesessies lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie. Meer over mijn eerste therapiesessies lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog Al jaren lijd ik aan Chronische vermoeidheid/CVS/ME. Ik volg de cognitieve gedragstherapie. Meer over mijn eerste therapiesessies lees je hier. Lees je mee? #me #cvs #chronischevermoeidheid #chronischvermoeidheidssyndroom #cognitievegedragstherapie #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com