De Leitjesroute in Oosterend op Texel

De Maartenskerk in Oosterend op Texel

 

De Leitjesroute in het plaatsje Oosterend op Texel is een korte route van 1,65 kilometer door het dorp. Aan de hand van genummerde leistenen bordjes loop je door Oosterend. In het dorp hangen leitjes (vandaar de naam Leitjesroute) op panden en huizen die belangrijk zijn. Op deze leitjes staat informatie over het pand zelf en zijn vroegere bewoners. De routebeschrijving kun je bij verschillende winkels in het dorp krijgen.

 

Oosterend

Oosterend heeft zijn oorspronkelijke karakter bewaard. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht. Oosterend is volgens velen het mooiste dorp van Texel, met smalle straatjes en karakteristieke huisjes.

Een gevel in Oosterend op Texel Een gevel

 

Onder de inwoners van Texel staat Oosterend vooral bekend als het meest godsdienstige dorp van het eiland. Oosterend werd het ‘Jeruzalem van het Noorden’ genoemd. Dit omdat er zoveel kerken en kerkgenootschappen in het dorp aanwezig waren. Hier stonden ooit zeven kerken. Nu zijn dat er nog drie. Dit zijn de Maartenskerk, de Sint Martinuskerk en het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in de Schoolstraat. De Leitjesroute gaat langs een paar van deze kerken.

De historie is in Oosterend zichtbaar. In het oude centrum staat herkenbare oude boerderijen en authentieke huizen. De kleinere huizen met de houten voorschotten werden vroeger bevolkt door de kinderrijke gezinnen van boerenknechten, visserlui, winkeliers en ambachtslieden. Karakteristieke huizen zorgen voor een authentieke sfeer in Oosterend of zoals de lokale bevolking zegt Strend. Visserij was lange tijd de voornaamste bron van bestaan. Straatnamen als Oester-, Botter-, Kotter-, Anker- en Wierstraat herinneren aan deze tijd. In Oosterend staan beelden van de beurzende vissers en de vissersvrouwen.

Een leitje aan de Verlorenkost in Oosterend op Texel Een leitje aan de Verlorenkost

 

De Leitjesroute

Mijn route door Oosterend begint bij de lokale supermarkt, de Spar. De route heb ik bij het naastgelegen Wijnhuis opgehaald.

Vanaf de Spar steek je de straat over naar de Maartenskerk, de oudste kerk van het dorp. Het oudste deel van de kerk is uit het begin van de 11e eeuw. De vloer van de kerk bestaat voor een deel uit grafstenen. Ik heb helaas de kerk niet bezocht, omdat de kerk dicht was, toen ik in Oosterend rondliep.

De Maartenskerk in Oosterend op Texel De Maartenskerk

 

Kerkstraat 11 is de kosterswoning uit 1650. Nu is het Wijnhuis hier gevestigd. Tijdens de restauratie werd een huisaltaar gevonden. Deze is nog te zien in de wijnkelder. Ook zijn hier mooie oude tegeltjes te zien. Het Wijnhuis is de moeite van een bezoekje waard.

De wijnkelder van het Wijnhuis in Oosterend op Texel De wijnkelder van het Wijnhuis

 

Koetebuurt

Vanaf het Wijnhuis sla je linksaf de Koetebuurt in. De naam komt zeer waarschijnlijk van Jawik Boon, die hier vroeger woonde. Hij was afkomstig uit de Koete op Ameland. Hij was in 1871 verdachte in een moordzaak. In het Tessels worden meerkoeten ook koete genoemd. Een andere betekenis van Koete is dom mens. De naam heeft een negatieve klank. De bewoners willen de oude naam Hoekstraat terug. Tot op heden is dat nog niet gelukt.

 

Verlorenkost

Ik sla linksaf de Verlorenkost in. Dit was vroeger een weiland, waarschijnlijk een slecht weiland, vandaar de naam Verlorenkost. Het land kostte meer dan het opbracht. In dit straatje staan eenvoudige huisjes, een typisch kenmerk voor het eiland. Het hout dat gebruikt is bij het bouwen van de huizen komt van het strand. Veel hout is nl. juthout van schepen die vergingen voor de kust van Texel.

De Verlorenkost in Oosterend op Texel De Verlorenkost

 

Aan het eind van deze straat staat het monument voor de vissersvrouwen. Een vissersvrouw zijn was zwaar: door de weeks zorgde ze voor de kinderen, aan het eind van de week moest alles weer spik en span schoon gepoetst worden en op zaterdag kwam manlief weer thuis van een week op zee. De mannen kwamen lopend vanuit de haven van Oudeschild. De vrouwen stonden op de ‘uutkiek’.

Het standbeeld van de vissersvrouwen in Oosterend op Texel Het standbeeld van de vissersvrouwen

 

De route gaat langs het beeld een smal pad in. Dit pad komt uit op een parkeerplaats. Volgens mijn beschrijving moet ik hier linksaf ’t Hof in. Dit is een nieuwe wijk, genoemd naar de boerderij die hier vroeger gestaan heeft.

Bij de jeu de boulesbaan sla ik linksaf het voetpad op.

 

Peperstraat

Ik kom uit bij de Peperstraat. Hier sla ik linksaf. De Peperstraat is de oude dorpsstraat van Oosterend. Aan de Peperstraat loop ik voorbij de Peperhof. De Peperhof was vroeger de Gereformeerde Kerk. De Peperhof is nu een informatiecentrum en expositieruimte met wisselende tentoonstellingen. Aan de Peperstraat staan grotere huizen dan in andere straten in het dorp.

Huizen aan de Peperstraat in Oosterend op Texel Huizen aan de Peperstraat

 

Ook in de Peperstraat staat de voormalige Doopsgezinde Kerk. Dit was vroeger een schuilkerk die is verbouwd tot muziekcentrum. Nu is het een repetitielokaal voor de fanfare en het mannenkoor. Ook is het een trouwlocatie. Twee keer per jaar wordt hier nog een kerkdienst gehouden. Op de hoek van Peperstraat en de Oranjestraat, staat naast de Doopsgezinde Kerk, het beeld van een schaap met twee lammeren. Schapen genoeg op Texel, daarom ook dit beeld.

Het beeld van het schaap met de twee lammeren in Oosterend op Texel Het beeld van het schaap met de twee lammeren

 

Oranjestraat en Achtertune

In de Oranjestraat is tussen de huisnummers 14 en 16 de ingang naar de muzieknis. Deze muzieknis wordt op Koningsdag en tijdens popfestival Strender Pop (een gratis festival met muzikanten die binding hebben met Texel en dat elk jaar op de derde zaterdag van augustus wordt gehouden) nog gebruikt.

Vanaf de Oranjestraat sla ik rechtsaf, de Koetebuurt weer in. Na het eerste rijtje huizen sla ik de Wierstraat in. De naam Wierstraat komt van het zeegras dat een belangrijke bron van inkomsten was en werd gebruikt als vulling voor matrassen.

Ik kom uit bij de Achtertune en sla hier rechtsaf, weer rechtsaf de Kerkstraat in en linksaf de Blazerstraat in. Bij de Achtertune zie ik passiebloemen.

Bij het terras van Strends End heb je een mooi uitzicht over de Spang en de Waddendijk.

Passiebloemen aan de Achtertune in Oosterend op Texel Passiebloemen aan de Achtertune

Schapen net buiten Oosterend op Texel Schapen net buiten Oosterend

 

Blazerstraat

De Blazerstraat is de straat net voor de Maartenskerk. De naam Blazerstraat komt van het blazen van de wind tegen het schip en de blazer zodat het vaart. Een blazer is een Fries platboomd vissersschip dat oorspronkelijk gebruikt werd voor de visserij in het noordelijk deel van de Zuiderzee en rond de Waddeneilanden. Tot 1950 werd dit vaartuig gebruikt.

De Houten blazer in Oosterend op Texel De Houten blazer

 

Aan het eind van dit straatje staat een bankje waar de mannen zich vroeger verzamelden om te praten over de visvangst, de zee, hun avonturen en zaken. De vrouwen van het dorp wachtten hier elke week hun mannen op die van zee terugkwamen.

Vanuit de Blazerstraat loop ik rechtsaf de Oesterstraat in. De naam Oesterstraat komt van de oestervisserij, tot 1855 een belangrijke bron van inkomsten. Nummer 21 was vroeger het dorpscafé ‘Het Wapen van Amsterdam’.

De Oesterstraat gaat over in de Vliestraat. Hier staat voorbij de bocht de Rooms Katholieke kerk.

De Blazerstraat in Oosterend op Texel De Blazerstraat

 

Schoolstraat

De route gaat linksaf de Schoolstraat in. Aan de rechterkant is een doodlopend stuk waar aan het eind het gebouw van de Gereformeerde Gemeente staat. De naam Schoolstraat komt van de school die vroeger in dit gebouw gevestigd was. Aan het eind van de Schoolstraat kijk je uit over een weiland met een mooi uitzicht over de omgeving.

Op de hoek van de Schoolstraat en het Kerkplein staat Bistro ’t Kerckeplein, een heerlijke plek voor een lunch of een drankje.

Een huis aan de Schoolstraat in Oosterend op Texel Een huis aan de Schoolstraat

 

Kerkplein

De route is bijna gelopen. Voor de kerk sla ik linksaf het Kerkplein op. Hier aan de kerkmuur hangt de barometer, het weerglas. Vissers kunnen hier de weersvoorspellingen zien. Naast dit weerglas staat het monument voor de vissers van Oosterend. Het is de tegenhanger van het monument van de vissersvrouwen aan de Verlorenkost.

Beeld van beurzende vissers in Oosterend op Texel Beeld van beurzende vissers

 

De route eindigt waar die ook is begonnen, bij de Spar aan de Kerkstraat.

Ik loop nog terug naar Bistro ’t Kerckeplein waar ik op het terras geniet hier van een tosti ham-kaas en een glas cola light. Het is druk met fietsers in Oosterend.

 

Wil je meer foto’s van Oosterend zien, kijk dan op mijn andere website. Ik heb zowel in 2016 als 2017 deze Leitjesroute door Oosterend gelopen.

 

Conclusie

Een leuke route door een leuk dorp, Oosterend. Zo leer je veel over het dorp en dat wat zich hier heeft afgespeeld. Een aanrader is om een boekje met uitleg voor € 1,50 te kopen (bijv. bij het Wijnhuis). Je krijgt zo heel veel uitleg over het dorp.

 

Aantal kilometers: 1,65

Startpunt: Spar Supermarkt aan de Kerkstraat.
Eindpunt: Spar Supermarkt aan de Kerkstraat.

 

Ben jij wel eens op Texel geweest? Heb je Oosterend ook bezocht of de Leitjesroute gelopen? Wat vond je ervan? Laat het me weten via onderstaand reactieformulier.

 

Meer Texel

 

Meer wandelingen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De Leitjesroute in Oosterend op Texel is een korte route van 1,65 kilometer aan de hand van genummerde leistenen bordjes. Loop je mee door Oosterend? #oosterend #texel #leitjesroute #wandelen #jtravel #jtravelblog De Leitjesroute in Oosterend op Texel is een korte route van 1,65 kilometer aan de hand van genummerde leistenen bordjes. Loop je mee door Oosterend? #oosterend #texel #leitjesroute #wandelen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

4 reacties

  • Jeanine schreef:

    Het is voor mij al een hele tijd geleden dat ik op Texel was maar het is wel een van mijn favoriete NL bestemmingen. Wat een mooie foto tour langs de leitjesroute. Prachtig!

    • Jaquelien schreef:

      hallo Jeanine,
      Dank je wel voor het lezen van deze blog. Texel is ook een schitterend eiland en al is deze wandeling maar kort er is zoveel te zien in Oosterend dat je foto’s blijft maken.

  • Wanda schreef:

    Ooit wel op Texel geweest, maar dat is al zo lang geleden. Lijkt me zeker leuk om een keertje terug te gaan en dan ook deze route te lopen. Prachtige straatjes om te ontdekken.

    • Jaquelien schreef:

      Hallo Wanda,
      Dit is een leuke korte route en je ziet heel Oosterend. Er zijn op Texel zoveel leuke wandelingen en fietstochten te maken. Je moet zeker een keer teruggaan. Ik vind het een leuk eiland waar veel te beleven is.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com