De Panoramaroute in Zuid-Afrika

De Drie Rondavels aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika

 

De Panoramaroute vind ik de mooiste (auto)route in Zuid-Afrika. De route loopt tussen Sabie en Hazyview, een plaats die veel gebruikt wordt als uitvalsbasis voor een bezoek aan het bekende Kruger National Park.

De Panoramaroute kun je van noord naar zuid of van zuid naar noord rijden.

 

De Panoramaroute

Waarom is dit een mooie route, zo niet de mooiste: mooie vergezichten, watervallen, canyons en diepe kloven. De route krijgt redelijk veel regen. Graskop heeft het hoogste regenpercentage binnen Zuid-Afrika van meer dan 1.200 millimeter per jaar. De vele regen zorgt overwegend voor een groene streek waardoor de natuur er extra mooi uitziet.  De Panoramaroute volgt de Blyde Rivier.

Deze route ligt in de provincie Mpumalanga, in het noordoosten van Zuid-Afrika. Mpumalanga is de provincie waar de Drakensbergen beginnen.

Een goede manier om de Panoramaroute te verkennen is per (huur)auto. Omdat ik een groepsreis maakte door Zuid-Afrika, heb ik de route met een busje gereden.

De meeste uitzichtpunten liggen langs de R532 tussen Sabie en de Drie Rondavels. De R532 is 50 kilometer lang. Het is geen lange route, maar omdat veel punten niet direct aan de weg liggen, moet je soms nog een stuk lopen om bij het uiteindelijke uitzichtpunten te komen. Bij bijna alle uitzichtpunten langs de route moet je een kleine entreeprijs betalen en er zijn vaak souvenirkraampjes, picknickplaatsen en toiletgebouwen bij de uitzichtpunten.

 

Ik heb voor je een paar interessante bezienswaardigheden op een rijtje gezet. Wil je meer lezen over deze route, bekijk dan ook mijn andere website.

 

Pilgrim’s Rest

Dit is een oud goudmijn stadje aan de Panoramaroute. Pilgrim’s Rest ligt niet aan de R532 maar aan de R533. Als je doorrijdt, kom je uit in Graskop. Voor mij was Pilgrim’s Rest de eerste stop. Pilgrim’s Rest is nu een Nationaal Monument. In het stadje is zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht. Voor 10 Rand koop je een toegangskaart waarmee je in vier musea naar binnen mag. Dit zijn: The Garage (automuseum), Dredzen Shop and House Museum (winkel met huis), het Victorian House Museum (Victoriaans huisje) en het Pilgrim’s en Sabie News Museum (oude type- en drukmachines). Aan het begin van de straat staan kraampjes waar de lokale bevolking souvenirs, noten en andere dingen verkopen. In het stadje zijn restaurantjes en terrasjes waar je iets kunt eten of drinken. Pilgrim’s Rest ligt 35 kilometer ten noorden van Sabie aan de R533.

Entree: 10 Rand

Pilgrim's Rest aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Pilgrim’s Rest

 

Graskop

Dit is het officiële begin van de Panoramaroute. Graskop is een toeristendorp met veel winkels en restaurants. Geniet hier in één van de vele pannenkoekrestaurants van een heerlijke pannenkoek. Een bekend restaurant is Harrie’s Pancake. Graskop was net als Pilgrim’s Rest een goudmijnstadje. Het was vanaf eind 19e eeuw de verblijfsplaats voor arbeiders die in de nabijgelegen goudmijn werkten.

Mijn pannenkoek in Harrie's Pancake in Graskop aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Mijn pannenkoek bij Harrie’s Pancake in Graskop

 

God’s Window

Een bekend uitzichtpunt aan de Panoramaroute is God’s Window. Hier heb je een fantastisch uitzicht over het laagveld en als het helder is, is het mogelijk dat je het Kruger National Park in de verte ziet liggen. Maar er hangt bijna altijd een wolkendek boven de bergen, je moet een beetje geluk hebben.

God's Window aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika God’s Window

 

Bourke’s Luck Potholes

De Bourke’s Luck Potholes zijn een stop waard. Dit is een must see aan de Panoramaroute. Bourke’s Luck Potholes is een plek waar twee rivieren samenkomen, de Blyde Rivier en de Treur Rivier. Vanaf de parkeerplaats loop je via een pad 700 meter naar de plek waar beide rivieren elkaar ontmoeten. Je kunt de rivier via hoge bruggen oversteken. Vergeet niet af en toe naar beneden te kijken, dan zie je wat de waterstromen in de loop van de eeuwen hebben gedaan: enorm diepe. bizarre, cilindervormige gaten uitgesleten in het zachte gesteente. Deze door erosie gevormde waterpoelen zijn een waar kunstwerk om te zien.
Het is een indrukwekkend landschap, waarvan je je niet kunt voorstellen dat dit allemaal door moeder natuur is gevormd.

De potholes zijn vernoemd naar goudzoeker Tom Bourke. Hij voorspelde dat hier veel goud gevonden zou worden. Zelf heeft hij ironische genoeg nooit geen goud gevonden in het gebied.

Bourke’s Luck Potholes liggen 35 kilometer ten noorden van Graskop.

Entree: 55 Rand

Bourke's Luck Potholes aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Bourke’s Luck Potholes

 

Blyde Rivier Canyon

De Blyde Rivier Canyon ligt bij de Drie Rondavels. He is een schitterend uitzichtpunt over de Blyde Rivier. Het is ook het eindpunt (als je, zoals ik) de Panoramaroute vanuit Pilgrim’s Rest begint.

De Blyde Rivier Canyon is een kloof met heel veel groen. De kloof is ongeveer 30 kilometer lang en 800 meter diep. De kloof is volledig uitgesleten door de Blyde Rivier. In dit natuurgebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Eén van de bekendste uitzichtpunten van de Blyde Rivier Canyon is het uitzichtpunt bij de Drie Rondavels.

Entree: 55 Rand

Blyde Rivier Canyon aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika Blyde Rivier Canyon

 

Drie Rondavels

De Drie Rondavels zijn drie ronde, begroeide rotsen in de Blyde Rivier. Deze drie uniek gevormde heuvels zijn door erosie ontstaan. De Drie Rondavels bestaan uit leisteen onder een kap van hard kwarts. Hierop groeien dennenbomen. De Drie Rondavels worden zo genoemd omdat de heuvels lijken op rondavels, de traditionele hutten van de Xhosa stam. De toppen zijn genoemd naar drie vrouwen van Chief Maripi Mashile, Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. De top steekt honderden meters boven het ravijn uit en is al van ver te zien.

Je bereikt het uitzichtplatform via een verhard pad van ongeveer 100 meter. Vanaf dit punt kun je ook de Blydepoort Dam in de diepte zien liggen. Bij de parkeerplaats staan veel souvenirstalletjes.

De Drie Rondavels aan de Panoramaroute in Zuid-Afrika De Drie Rondavels

 

Ik heb geen waterval gezien op mijn route, maar een paar bekende watervallen aan de Panoramaroute zijn: Horseshoe Falls, MacMac Falls, Lisbon Falls en de Berlin Falls. Ook de Pinnacle (spitse rotsformatie van ongeveer 30 meter hoog) heb ik tijdens deze reis (helaas) niet bezocht.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Heb jij de Panoramaroute ook gereden tijdens je verblijf in Zuid-Afrika?

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika reed ik o.a. de Panoramaroute. Wat je kunt zien op deze route lees je hier. Lees je mee? #panoramaroute #zuidafrika #southafrica #godswindow #bourkesluchpotholes #drierondavels #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids