‘De Wezens van de Kathedraal’ in de Koepelkathedraal in Haarlem

Het 3D-beeld van de vleermuis en de duivel in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal'

 

Ik bezocht opnieuw de KoepelKathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem. Dit keer in het kader van ‘De Wezens van de Kathedraal’. Vanaf 1 mei t/m  31 oktober 2024 kun je opnieuw ‘De Wezens van de Koepelkathedraal’ van dichtbij bekijken. Als je het weet, zie je vanaf de grond de wezens rondom de kerk. Je zult er niet meer zo maar voorbij lopen. Ik bezocht de wezens in 2020.

Dit keer klim je naar het dak van de kathedraal en bekijk je de wezens die uitkijken over Haarlem. De KoepelKathedraal staat in 2020 in het teken van ‘De Wezens van de Kathedraal’. Buiten op de daken, torens en steunpilaren van de KoepelKathedraal heersen de wezens en ze nemen je mee in hun bizarre wereld. Je loopt op bijna 20 meter hoogte over het dak van de KoepelKathedraal en door de ‘dwerggalerij’. Daarna daal je via de traptorens en de kapellen af naar de beelden in de crypte. De beelden in de crypte zijn gemaakt met de nieuwste 3D-technologie.

Een 3D-beeld van Jozef en de ezel in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' Een 3D-beeld van Jozef en de ezel in de crypte

 

Vorig jaar maakte ik hier de ‘Klim naar het Licht’ en nu bezoek ik de ‘Wezens van de Kathedraal’. Ik ben benieuwd wat ik leuker vind.

 

Lees ook:  Klim naar het licht in de KoepelKathedraal in Haarlem

 

De Wezens van de Kathedraal

De wezens van de kathedraal zijn beelden van fabelachtige mens- en dierfiguren. Ze heersen op de daken, torens en steunpilaren van de KoepelKathedraal. De wezens verbeelden de strijd tussen licht en donker, goed en kwaad. Onderweg lees je informatie over de wezens. De wezens zijn een idee van architect Joseph Cuypers.

Je loopt op bijna 20 meter hoogte over het dak van de KoepelKathedraal en door de ‘dwerggalerij’.

Het eerste beeld dat je op het dak tegenkomt is die van een bouwvakker naast een kruisbloem. De bouwvakker puft uit van het harde werken aan de bloem. De gedachte er achter is dat je zonder je best te doen, nooit iets moois zult bereiken. De inwoners van Haarlem dachten dat hij iets heel anders aan het doen was, en noemden dit beeld ‘Het Kakkertje’. Als je het beeld ziet, weet je waarom hij zo genoemd wordt. Het bordje dat er bij hangt luid ook niet voor niets: Het poepende mannetje en de kruisbloem.

Het kakkertje op het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal'

Uitleg over het poepende mannetje en de kruisbloem (het kakkertje) op het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal'

 

Vanaf het dak van de dwerggalerij heb je zicht op een mooi gekleurde toren. De kleuren die je hier ziet hebben betrekken op het Bijbelverhaal waarin Johannes vertelt over de heilige stad Jeruzalem. Daar zijn de straten van goed en de stadsmuren versierd met twaalf soorten edelstenen. Johannes noemde de stad ‘als een bruid op haar allermooist die gaat trouwen’. Dit verhaal staat in het Bijbelboek de Openbaring van Johannes.

De gekleurde toren vanaf de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' De gekleurde toren vanaf de dwerggalerij

 

Vanuit de dwerggalerij heb je zicht op de wezens die zich aan deze kant van de Koepelkathedraal bevinden.

De Acoliet en de adelaar op de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal'

Uitleg over de Acoliet en de adelaar op de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' De Acoliet en de adelaar

 

De herdershond vanaf de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal'

Uitleg over de herdershond op de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' De herdershond

 

Vanaf de dwerggalerij kun je in de verte de Bavokerk in het centrum van Haarlem zien.

Uitzicht over Haarlem vanaf de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem Uitzicht over Haarlem

 

Beneden in de crypte zie je wezens van dichtbij. Deze beelden zijn op schaal nagemaakt met de nieuwste 3D-technologie.

Hier staat het beeld van een pelikaan die haar eigen bloed aan haar jongen geeft als opoffering. Hetzelfde dat gebeurde toen Jezus stierf.

De exorcist en de duivel gaat over de dappere monsterverjager, een exorcist. Hij jaagt de duivel uit de kerk en beschermt de mensen tegen het kwaad. De strijd tussen goed en kwaad blijft doorgaan. De duivel zit recht achter de exorcist.

Een 3D-beeld van het poepende mannetje in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' Het 3D-beeld van het poepende mannetje in de crypte

Uitleg over het poepende mannetje en de kruisbloem (het kakkertje) in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' Uitleg over het poepende mannetje en de kruisbloem (het kakkertje)

 

De op ware grootte nagemaakte vleermuis en het kwaad stelt de duivel en een vleermuis voor. Zij hebben strijd over kwaad en goed. De vleermuis staat voor het goede en de duivel voor het kwade.

 

Leer de wezens van de kathedraal kennen en je zult nooit meer zomaar langs deze kathedraal lopen, maar altijd even omhoog kijken!

 

De wezens vanaf de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' De wezens vanaf de dwerggalerij

 

De KoepelKathedraal

De KoepelKathedraal wordt een verborgen (kunst)schat genoemd. Ik snap het helemaal. Ik zou, deze kerk net buiten het centrum van Haarlem,  niet bezocht hebben als er vorig jaar niet de ‘Klim naar het Licht’ gehouden werd. Ik vind de Koepelkathedraal indrukwekkender dan de Grote of Sint Bavo in het centrum van Haarlem, een kerk die ik de afgelopen jaren ook meerdere keren heb bezocht.

De KoepelKathedraal wordt ook wel de Nieuwe Bavo en Kathedrale basiliek Sint Bavo genoemd. De kathedraal is in gebruik als de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

De nieuwe Sint Bavo Kathedraal behoort samen met de Sagrada Familia in Barcelona (Spanje), de Sacré-Coeur in Parijs (Frankrijk), de Westminster Cathedral in Londen (Verenigd Koninkrijk) en de Basiliek van Koekelberg in Brussel (België) tot de top 5 van belangrijkste kerken die tussen 1890 en 1950 gebouwd zijn. Heel apart dat juist deze kerk in Haarlem ertussen staat. De andere zijn hele bekende kerken die iedereen die één van deze steden bezoekt op zijn/haar lijstje van te bezoeken attracties heeft staan.

De architect van de Koepelkathedraal is Joseph Cuypers. Hij is de zoon van de bekende architect Pierre Cuypers, architect van o.a. van het Rijksmuseum. De Koepelkathedraal is tussen 1895 en 1930 gebouwd. De Koepelkathedraal heeft 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog. De Koepelkathedraal is in drie periodes gebouwd. Iets wat terug te zien is in de verschillende bouwstijlen: neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. Ook zijn er Moorse invloeden te zien in de ornamentiek en de bouwvorm. Dit is heel duidelijk als je boven op de torens staat. De koperen koepel is in de Jugendstil gebouwd. Daarachter zie je het eerst gebouwde neogotische deel van de kerk. De torens, gebouwd, in de Amsterdamse School stijl, zijn de laatste torens die gebouwd zijn.

De koepel van de Koepelkathedraal in Haarlem

 

De torens worden de Vrouwen- en Mannentoren genoemd. Ze worden zo genoemd omdat men had bedacht dat voor de financiering de vrouwen geld zouden inzamelen voor de ene toren en de mannen voor de andere toren. Een competitie die zorgde voor een fanatieke inzameling. De vrouwen wonnen en de mannen namen het geld mee naar de kroeg. Dat is de reden dat de vrouwentoren een klok heeft. Deze torens kun je beklimmen. Dit heb ik dit keer niet gedaan, omdat ik vorig jaar al in de torens geweest ben. Als je boven bent, heb je een schitterend uitzicht over Haarlem en de wijde omgeving (bij helder weer kun je de zee, Amsterdam, Alkmaar en Leiden zien liggen) en de koperen Jugendstil-koepel. Onderweg kom je langs een expositie over de architectuur en langs de klokken die elk half uur slaan. De kathedraal heeft 8 klokken. De zwaarste is de Salvator. Deze klok weegt 2500 kilo. In de vrouwentoren hangen de drie zwaarste klokken. Ook in de mannentoren hangen 3 klokken. Alle oorspronkelijke klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog verwijderd en naar Duitsland vervoerd.

De Vrouwen- (met klok) en de Mannentoren van de Koepelkathedraal in Haarlem De Vrouwen- (met klok) en de Mannentoren

 

De KoepelKathedraal heeft vier orgels. Het oudste orgel dateert uit 1800. De grootste en bekendste is het Willibrordus-orgel. Hier worden ook regelmatig orgelconcerten en zaterdagmiddagconcerten gehouden.

Een van de vier orgels in de Koepelkathedraal in Haarlem

 

In de kathedraal zijn veel kunstwerken te zien, o.a. van Jan Toorop, Han Bijvoet, Mari Andriessen, Jan Dibbets, Gijs Frieling en Marc Mulders. In de doopkapel zie je glaskunst van Marc Mulders.

In het Kathedraal Museum zie je verschillende kunstschatten zoals schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels, liturgisch zilverwerk. Het Kathedraal Museum vind je in de crypte onder het hoogkoor in de catacomben van de kathedraal.

Het zilverwerk in het KathedraalMuseum van de Koepelkathedraal in Haarlem Het zilverwerk in het KathedraalMuseum

 

Ook de glas-in-loodramen, het koor en de preekstoel zijn schitterend.

Een glas-in-loodraam in de Koepelkathedraal in Haarlem

De Koepelkathedraal in Haarlem

 

Zie je de blauwe en rode banden in de koepel? Hier staan de eerste regels van het Te Deum, een eeuwenoud kerkelijk lied dat nog altijd gezongen wordt. De koepel is aan de binnenkant bijna net zo hoog is als die van de Sint Pieter in Rome.

De binnenkant van de koepel in de Koepelkathedraal in Haarlem

 

De Koepelkathedraal is aangesloten bij het Grootste Museum van Nederland, net als bijv. de Domkerk in Utrecht, de Portugese Synagoge in Amsterdam en de Grote Kerk in Breda.

 

Mijn belevenissen tijdens het bezoek aan ‘De Wezens van de Kathedraal’

Ik ben, als ik aan kom lopen vanaf de bushalte Tempelierstraat, iets minder geïmponeerd dan vorig jaar. Het blijft een imposant gebouw met de torens (dit keer zonder de loopbrug ertussen) en de zo kenmerkende groene koepel.

De Koepelkathedraal in Haarlem

 

Ook dit keer loop ik eerst een rondje om de kathedraal om foto’s te maken. Ik heb een tijdslot afgesproken bij het boeken van mijn online ticket, maar ik ben veel te vroeg. Dit is expres gebeurd omdat ik voordat ik de wezens ga bezoeken een rondje rond de kathedraal wil maken en ik geen zin heb in haastwerk. Verder weet ik niet hoe druk het is en ook in verband met de coronamaatregelen.

Eenmaal in de kathedraal is het heerlijk koel (buiten is het warm) en rustig. Er zijn bijna geen mensen in de kathedraal en ook niet bij de kassa. Ik heb mijn entreekaart eerder die dag online gekocht omdat ik zeker wilde zijn van mijn slottijd van 13.30 uur. Dit heeft tot gevolg dat ik wel minder entreekosten € 7,50 betaal maar door de administratiekosten van € 1,50 toch duurder uit ben dan dat ik in de kathedraal mijn entreekaart zou hebben gekocht. Als je met meerdere mensen gaat, is wel voordeliger om vooraf je ticket te kopen.

Na het scannen van mijn entreekaart begint voor mij de klim naar boven. Dit keer in een ander deel van de kathedraal dan vorig jaar.

Ik start mijn route met een klim van een steile, smalle wenteltrap naar bijna 20 meter hoogte tot aan het dak van de KoepelKathedraal en kom uit op een platform dat speciaal voor deze wandeling is aangelegd. Het eerste wezen dat ik zie is ‘het kakkertje’. Als je het beeld zie weet je waarom dit beeld zo genoemd wordt.

Pelikaan met jongen op het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' Pelikaan met jongen

 

Wauw ook hier heb ik weer een geweldig uitzicht over Haarlem. En nu vanaf een andere kant dan vanaf de brug tussen de twee torens. In het eerste deel van de het buitengedeelte zie je de wezens iets beter dan bij de smalle dwerggalerij.  Bij de dwerggalerij kijk je vooral tegen de achterkant van de wezens aan en is het door het gaas in de galerij moeilijk fotograferen.

De lector en het stekelvarken vanaf de dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' De lector en het stekelvarken vanaf de dwerggalerij

 

De overgangen van de trap in de toren en de trap naar de dwerggalerij gaan via metalen loopbruggen en trappen. Ook hier heb je een geweldig uitzicht richting de wezens en ook de koepel. Je moet geen hoogtevrees hebben. Gelukkig heb ik daar geen last van. Let wel op je hoofd want de doorgangen zijn laag en je stoot heel makkelijk je hoofd.

Me and my shadow op de trap op het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal'

 

Ik ga via de traptorens en de kapellen, waaronder de Mariakapel weer naar beneden. Hier gaat de route verder in de kerk en de donkere crypte onder de kathedraal. In de crypte zie je nogmaals alle wezens die je onderweg hebt gezien. Ze zijn op schaal nagemaakt met de nieuwste 3D-technologie.

De non en de olifant in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' De non en de olifant in de crypte

Een 3D-beeld van Antonius van Padus en de ezel in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' Antonius van Padus en de ezel in de crypte

 

Een uitzondering is het beeld van de vleermuis en de duivel. Dit beeld is op ware grootte nagemaakt.

Een close-up van het 3D-beeld van de duivel in de crypte van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal' Een close-up van het 3D-beeld van de duivel in de crypte

 

 Het is donker in de crypte. Alles is eenrichtingsverkeer en afgezet zodat je elkaar op 1,5 meter kunt passeren.

Mijn wandeling eindigt in het Kathedraal Museum in de catacomben van de kathedraal. Hier ben ik vorig jaar niet geweest. In het museum wordt een film over de kathedraal en De Wezens getoond. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de bouw en restauratie van de kathedraal en zie je verschillende kunstschatten zoals schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels en liturgisch zilverwerk. Het museum bevindt zich in de crypte onder het hoogkoor.

In het KathedraalMuseum van de Koepelkathedraal in Haarlem

 

Je hoeft niet bang te zijn dat je dingen overslaat, want er is een looproute gemaakt, zodat je alle wezens, de crypte en het museum ziet.

Als ik het museum bezocht heb, maak ik een ronde door de schitterende kathedraal. Het is er zo groot met allemaal kleine kapellen aan de zijkanten, zoals de doopkapel. Als je de doopkapel binnenstapt zie je een mooie wenteltrap. Eentje die me doet denken aan de trap naar de torens. Ik vind de koepel geweldig. Ik heb vorig jaar op de galerij in de koepel gelopen. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk. De glas-in-loodramen zijn schitterend.

Een kapel in de Koepelkathedraal in Haarlem

 

Heb je de vloermozaïeken bij de ingang gezien? Het zijn er twaalf met de 12 sterrenbeelden.

Mozaïek in de vloer van de Koepelkathedraal in Haarlem

 

De klim is prima te doen, maar je snapt natuurlijk wel dat dit geen bezienswaardigheid is voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Er is geen lift aanwezig.

Dit keer bezoek ik de torens niet. De torens heb ik vorig jaar al beklommen.

Ik ben ik opnieuw diep onder de indruk van deze kathedraal. Ik loop nog een keer een rondje om de kathedraal om nog een paar foto’s te maken. Ik kijk naar boven en zie daar de wezens aan de voorkant, maar ze zijn te ver weg voor een goede close-up. Het is ook dit keer wel heel hoog als ik zo voor de kathedraal sta.

De wezens en dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem vanaf de buitenkant van de kathedraal De wezens en dwerggalerij van de Koepelkathedraal in Haarlem vanaf de buitenkant van de kathedraal

 

Ik vond de ‘Klim naar het Licht’ mooier en spectaculairder. Een bezoek aan ‘De Wezens van de Kathedraal’ is zeker de moeite waard. Ik heb weer een ander deel van deze schitterende kathedraal gezien.

 

Wil je meer weten over de Koepelkathedraal of nog veel meer foto’s zien? Kijk dan op mijn andere website.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • ‘De Wezens van de Kathedraal’ zijn vanaf 1 mei t/m 31 oktober 2024 te bezoeken.
 • Voor de kinderen is er de kinderspeurtocht ‘Monsterlijk mooi’.
 • De ingang van de KoepelKathedraal is aan het Bisschop Bottemanneplein. Dit is als je vanaf de Leidsevaart komt, aan de achterkant.
 • Er zijn kluisjes aanwezig. Dit omdat de doorgangen soms heel nauw zijn, is het bijna onmogelijk om rugzakken mee te nemen naar boven. Ik heb er dit keer geen probleem mee gehad. Bij de Klim naar het Licht waren de doorgangen smaller dan dit keer.
 • Trek makkelijke schoenen aan, want de route is niet te lopen als je op slippers of hakken loopt. Mocht je nu wel op slippers of hoge hakken komen, er staan platte schoenen klaar. Ook aan sokken is gedacht.
 • Er is geen lift aanwezig.
 • In de KathedraalWinkel kun je boeken, ansichtkaarten, kaarsen, religieuze artikelen en leuke hebbedingetjes kopen.
 • Er is een koffiehoek in de kathedraal aanwezig.

'De Wezens van de Kathedraal' in de Koepelkathedraal in Haarlem ‘De Wezens van de Kathedraal’ in de Koepelkathedraal in Haarlem

 

Bereikbaarheid

 • Bus
  De dichtstbijzijnde bushalte is de halte Emmaplein van buslijn 80.
  Andere bushaltes zijn: bushalte Houtplein van buslijn: 3, bushalte Stadsschouwburg van buslijn 5 en de bushalte Tempelierstraat als je met buslijn 340 reist. Vanaf deze haltes is het een paar minuten lopen naar de KoepelKathedraal.
 • Auto
  De KoepelKathedraal ligt aan de rand van het centrum van Haarlem. Bij de KoepelKathedraal is het betaald parkeren. Parkeren bij winkelcentrum Plaza West aan de Westerstraat is gratis. Vanaf hier is het ongeveer 5 minuten lopen naar de KoepelKathedraal.

 

Openingstijden

Woensdag t/m zondag: 13.00-17.00 uur.

Elk kwartier start een shift voor maximaal 15 bezoekers.

De laatste shift start om 16.00 uur.

Het dak van de Koepelkathedraal in Haarlem tijdens 'De Wezens van de Kathedraal'

 

Entree

Je boekt een tijdslot waarin je ‘De Wezens van de kathedraal’ kunt bezoeken.
Volwassenen: € 4,50 per persoon.
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 4,–.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

Als je online je tickets bestelt, komen er per bestelling € 1,50 aan administratiekosten bij.

Ook aan de kassa kunnen tickets gekocht worden die alleen met pin of creditcard betaald kunnen worden.

Je entreeticket is ook je toegangsbewijs voor een bezoek aan de kathedraal.

Daarnaast zijn er andere mogelijkheden:

De entree voor het bezoeken van de kathedraal:
Volwassenen: € 4,50 per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 3,–.
Kinderen tot 4 jaar: gratis.

De entree voor het beklimmen van de torens van de Koepelkathedraal. De tickets voor de torenbeklimmingen zijn alleen aan de kassa in de kerk te koop:
Volwassenen € 2,– per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar € 1,– per kind.
Kinderen tot 4 jaar: gratis.

Ook een combinatie van een bezoek aan de kathedraal en het beklimmen van de torens is mogelijk:
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 4,–.
Kinderen tot 4 jaar: gratis.

 

 Bestel je tickets voor ‘Wezens van de Kathedraal’ voor de KoepelKathedraal in Haarlem online.

 

Adres

KoepelKathedraal
Leidsevaart 146
2014 HE HAARLEM

De ingang van de Koepelkathedraal is aan het Bisschop Bottemanneplein.

De koepel van de Koepelkathedraal in Haarlem

 

Website

KoepelKathedraal

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter

 

Heb jij de Wezens van de Kathedraal al bezocht of de torens van de KoepelKathedraal in Haarlem al beklommen en van het uitzicht genoten? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten via onderstaand reactieformulier.

 

Meer lezen over Haarlem

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Heb jij 'De Wezens van de Kathedraal in de KoepelKathedraal in Haarlem al bezocht. Dit kan nog t/m 25 oktober 2020! Bezoek na afloop ook de Kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over 'De Wezens van de kathedraal' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #haarlem #wezensvandekathedraal #wezensvandekathedraal #wezensvandekoepelkathedraal #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog Heb jij 'De Wezens van de Kathedraal in de KoepelKathedraal in Haarlem al bezocht. Dit kan nog t/m 25 oktober 2020! Bezoek na afloop ook de Kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over 'De Wezens van de kathedraal' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #haarlem #wezensvandekathedraal #wezensvandekathedraal #wezensvandekoepelkathedraal #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog Heb jij 'De Wezens van de Kathedraal in de KoepelKathedraal in Haarlem al bezocht. Dit kan nog t/m 25 oktober 2020! Bezoek na afloop ook de Kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over 'De Wezens van de kathedraal' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #haarlem #wezensvandekathedraal #wezensvandekathedraal #wezensvandekoepelkathedraal #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog

Heb jij 'De Wezens van de Kathedraal in de KoepelKathedraal in Haarlem al bezocht. Dit kan nog t/m 25 oktober 2020! Bezoek na afloop ook de Kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over 'De Wezens van de kathedraal' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #haarlem #wezensvandekathedraal #wezensvandekathedraal #wezensvandekoepelkathedraal #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog Heb jij 'De Wezens van de Kathedraal in de KoepelKathedraal in Haarlem al bezocht. Dit kan nog t/m 25 oktober 2020! Bezoek na afloop ook de Kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over 'De Wezens van de kathedraal' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #haarlem #wezensvandekathedraal #wezensvandekathedraal #wezensvandekoepelkathedraal #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog Heb jij 'De Wezens van de Kathedraal in de KoepelKathedraal in Haarlem al bezocht. Dit kan nog t/m 25 oktober 2020! Bezoek na afloop ook de Kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over 'De Wezens van de kathedraal' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #haarlem #wezensvandekathedraal #wezensvandekathedraal #wezensvandekoepelkathedraal #koepelkathedraal #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com