Tips voor een bezoek aan Hanzestad Hattem

De Dijkpoort in Hattem

 

Hanzestad Hattem is een leuke stad om een dag door te brengen. Er is genoeg te zien en doen. De stad staat vol monumenten, kent maar liefst drie musea, er zijn leuk straatje en terrasjes en je kunt uitwaaien aan de IJssel. Hattem heeft in het centrum ook leuke winkels. In deze blog lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Hanzestad Hattem.

Ik bezocht Hanzestad Hattem twee keer tijdens mijn wandelingen van het Westerborkpad. De 18e etappe eindigde in Hattem en de 19e etappe startte in Hattem op de plek waar de vorige etappe eindigde. Tijdens wandelingen heb ik een wandeling door de stad gemaakt en twee musea bezocht: het Nederlands Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum.

 

Hattem

Hattem is een Hanzestad aan de IJssel. In 891 werd het al genoemd. De stad, strategisch van belang voor de hertogen van Gelre, was aangesloten bij het Hanzeverbond. Dat was een samenwerkingsverband van handelaren met als doel uitbreiding en bescherming van de handel. Hattem, Elburg en Harderwijk zijn de drie Hanzesteden op de Veluwe. Het begin van de Hanze begon rond 1150 als rondreizende Duitse kooplieden deel nemen in de handel op de Oostzee. Deze groepen kooplieden werden ‘Hansa’ genoemd. Het doel was om ver van huis vrij en rustig te kunnen handelen. In de 14e en 15e eeuw had het Hanzeverbond wel 150 leden in Duitsland, Nederland, Scandinavië, Polen, Vlaanderen en zelfs Spanje en Portugal. Er werd vooral gehandeld in zout, vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. Hattem heeft eind 18e eeuw een belangrijke rol in het ontstaan van de Bataafse Republiek. Het programma ‘Het verhaal van Nederland’, ingesproken door Daan Schuurmans, heeft ook aandacht geschonken aan Hattem. De aflevering ging over de geboorte van de Bataafse Republiek. Er is een wandeling samengesteld van ongeveer 5 kilometer vanaf Landgoed Molecaten, net buiten het centrum van Hattem. Vanaf het landgoed loop je al luisterend naar de podwalk via de Koeweg over de Eierdijk naar het centrum van de stad. Vanuit het centrum loop je terug naar het landgoed.

Kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden met stadsmuren en poorten. De welvaart was terug te zien in de bouwwerken, koopmanshuizen en handelskantoren. Schilders, dichters en filosofen vestigden zich in het pittoreske Hattem. De stad ligt in een schitterende omgeving met bossen en de rivier de IJssel. Met die mooie Hollandse luchten wisten de kunstschilders wel raad.

Hattem kent veel mooie panden, zoals het Hoge Huis, het Deandelshuis en de Ridderhof. Let eens op de mooie gevels. Buiten het oude centrum aan de Geldersedijk bevindt zich de jachthaven van Hattem.

Straatje in Hattem

 

Bezienswaardigheden

Dijkpoort

De Dijkpoort is een 14e eeuwse stadspoort. Het maakte deel uit van de omwalling dat uit meerdere poorten en verdedigingstorens bestond. De Dijkpoort werd in 1908 gerestaureerd. De bekende architect P. J.H. Cuypers voegde de weergang, de kap en hoektorentjes toe. Dit had hij gezien bij andere stadspoorten. Je kunt het nog zien als je goed kijkt omdat de steensoort van deze toevoeging anders is. Buiten de poort stond vroeger een voorpoort met twee ronde torens. Een van de verbindingsmuren staat nog overeind. Hierin bevinden zich gaten voor kanonnen. Je kunt op zaterdag en op afspraak kunstenaar Edith de Jong de Dijkpoort bezoeken. Binnen zijn trappen en 3 verschillende ruimtes, waaronder een kunstatelier. Boven heb je een mooi uitzicht over Hattem en de omgeving. Aan de stadskant is een klein wit huisje tegen de poort aangebouwd, waar de stadsvroedvrouw woonde.

Openingstijden: zaterdagmiddag van 11.00-15.00 uur. De deur staat open als de kunstenaar aanwezig is.
Adres: Dijkpoort 1, 8051 BM Hattem.
Website: Dijkpoort

De Dijkpoort in Hattem

 

De Markt met Stadhuis en Waag

Het stadhuis is een prachtig gebouw aan de Markt. Het gebouw was een dependance het Heilige Geest gasthuis uit de 14e eeuw. Het gebouw werd in 1618 verbouwd in de renaissance stijl. Ook het Waaggebouw werd verbouwd in deze stijl. Sinds 1625 is het een geheel. In de loop der eeuwen is het een paar keer gerestaureerd. In 1770 is de ingang aan de Kruisstraat verplaatst naar de Markt. In het stadhuis worden wisselende tentoonstellingen gehouden van lokale kunstenaars. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken.

Entree: gratis.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.00-17.00 uur.
Adres: Markt 1, 8051 EZ Hattem.

Stadhuis in Hattem

 

Grote- of Andreaskerk

De toren van de kerk in het centrum van Hattem dateert uit ongeveer 1225. De toren ontstaan is in een laat stadium in de romaanse periode. Het onderste deel de toren van de kerk heeft een bakstenen kern met aan de buitenzijde een tufstenen bekleding. De Renaissance spits is van 1611, toen ruimte werd gemaakt voor het eerste carillon, dat in 1636 werd geplaatst. De kerk dateert uit dezelfde periode. De kerk wordt gebruikt door de protestantse gemeente van Hattem voor het houden van kerkdiensten. Ik heb de kerk niet bezichtigd omdat hij beide keren dat ik Hattem bezocht gesloten was. De kerk is aan de voorkant ingebouwd tussen andere panden. De toren leunt aan een kant op de vroegere hoofdwacht (nu het VVV-kantoor) en aan de andere kant op een gebouw dat eens een middeleeuwse school moet zijn geweest en later het postkantoor was.

Openingstijden: van mei t/m open Monumentendag in september op maandag t/m vrijdag van 14.00-17.00 uur en op zaterdag van 13.00-16.00 uur.
Adres: Markt 2, 8051 EZ Hattem.

Toren van de Grote- of Andreaskerk in Hattem

 

Daendelspoortje

De eerste keer dat ik Hattem binnenliep, was via het Daendelspoortje. Hendrik Willem Daendels was een bekend patriot. Hij werd verliefd op de dochter, Aleida, van de vurig Oranjegezinde Kolonel van Vlierden, dat gaf de nodige problemen. Het verhaal gaat dat Daendels 1787 zijn geliefde geschaakt heeft en haar via dit poortje buiten de stad heeft gebracht. In de Middeleeuwen was dit de Nieuwspoort.

Adres: Adelaarshoek 0, 8051 GR Hattem.

Daendelspoortje in Hattem

 

’t Spookhuys / Voorburcht

’t Spookhuys is een restaurant (Voorburcht) in het enig overgebleven gedeelte van de middeleeuwse burcht Sint Lucia, waar volgens overlevering nog steeds een spook rondwaart. Het is het laatste 15e eeuwse restant van de voorburcht van de machtige hertogen van Gelre. De muur is 1,50 meter dik. De rest van de voorburcht aan de straatkant brandde in 1899 af.

Adres: Adelaarshoek 18, 8051 GR Hattem.

Restaurant Voorburcht in Hattem

 

Pand der Liefde

Het grootste raadsel van het Pand der Liefde is de naam die het in de volksmond draagt. Gesuggereerd wordt dat het pand haar naam heeft te danken aan ‘de
zusters der Liefde’ die zich tijdens pestepidemieën verdienstelijk maakten. Naspeuringen hebben echter geen gronden kunnen vinden om deze theorie
te bevestigen. Dit pand heeft nooit een andere functie dan woonhuis gehad. De patriciërswoning stamt uit 1626 en was destijds het woonhuis van burgemeester Van Heerde die ook handelde in tabak, zodat het ook een koopmanshuis was. Achter de dakkapel bevindt zich nog een hijswiel waarmee goederen naar boven worden getakeld.

Adres: Adelaarshoek 2, 8051 GR Hattem.

Pand der Liefde in Hattem

 

Daendelshuis

In het Daendelshuis woonden de ouders van Aleida van Vlierden, geliefde van de patriottenleider Daendels. Het pand dateert uit 1619. Het pand was in de 19e eeuw de woning van de weduwe van de beroemde Hattemer patriot Herman Willem Daendels (o.a. generaal in Franse dienst bij de Bataafse troepen en later Gouverneur-generaal van Nederlands Indië). Daar dankt het pand zijn naam aan. Daendels is geboren in de Kerkstraat. De linkervleugels van dit huis zijn nog ouder dan 1619. Bij de restauratie in de zestiger jaren is de gevel uit 1619 gereconstrueerd. Het pand is nu de poffertjessalon van het Nederlands Bakkerijmuseum. Het is het huis met de rode luiken.

Adres: Kerkhofstraat 4-16, 8051 GG Hattem.

Daendelshuis in Hattem

 

Franse School

De Franse School is een huis met een lange geschiedenis. Het gebouw is vanaf de middeleeuwen tot vorige eeuw, ook vanwege de ligging in het centrum van de stad, het huis geweest van burgemeesters en andere hoge Hattemse heren. De Franse School is een gebouw is sinds de 16e eeuw een patriciërswoning. Als je aan de tuinkant staat, kun je dit nog beste zien op kelderniveau. In de eerste helft van de 19e eeuw werd dit een kostschool waar moderne talen werden onderwezen, waaronder Frans. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als Centraal Distributie Kantoor. Bij de Franse School bevindt zich de kruidentuin.

Adres: Kerkplein 16, 8051 GH Hattem.

Franse School in Hattem

 

Hoge Huis

Het Hoge Huis werd gebouwd in het tweede kwart van de 17e eeuw. In het derde kwart van de 17e eeuw werd het huis met een uitbouw aan de oostzijde uitgebreid. In dit gedeelte bevindt zich de zgn. ‘Homoetkamer’ met een stucplafond uit ongeveer 1870. Het pand werd bewoond door voorname Hattemers. Van 1925 tot 1987 was dit het Groene Kruisgebouw. In 1988 zijn er zeven appartementen voor oudere inwoners in gebouwd. De lage aanbouw in de Korte Kerkstraat of Zaksteeg is het vroegere koetshuis.

Adres: Korte Kerkstraat 0, 8051 GN Hattem.

Het Hoge Huis in Hattem

 

Tinneplein

Op het Tinneplein staat een beeld van Herman Willem Daendels, een van de belangrijkste patriotten van Nederland. Hij is hier in Hattem geboren. Daendels is een jonge advocaat in opleiding uit een goede familie, was negentien toen hij ‘Aan Het Volk Van Nederland’ las. Dit was een schrijven waarin Johan Van Der Capellen, baron en lid van het stadsbestuur van Zwolle, Willem V de schuld geeft van de oorlog met de Engelsen en de armoede onder het volk. De schrijver roept op tot verzet. ‘Goede patriotten’ uit elke stad en elk dorp moeten bij elkaar komen om het bestuur te dwingen tot verandering. De patriottenbeweging is geboren, net als een verboden geschrift vol nieuwe, opruiende ideeën. Daendels was nogal een heethoofd, dus hij heeft het vast met rode oortjes gelezen. En hij was meteen overtuigd van het belang van de zaak.

Tinneplein in Hattem

 

Molen De Fortuin

Molen De Fortuin is een windkorenmolen aan de Molenbelt aan de rand van het centrum. De de huidige achtkante windmolen met twee koppels maalstenen werd in 1816 gebouwd. Waarschijnlijk is de molen ouder en komt hij uit Groningen, waar hij afgebroken is en in Hattem weer is opgebouwd. Deze molen was een vervanging van de molen die in 1808 is omgewaaid. In 1852 is de stenen onderbouw van de molen verbouwd. De molen is eind jaren zestig van de vorige eeuw volledig gerestaureerd en in 2019 zijn de wieken vervangen. Ook de stelling is recent vervangen. Tijdens de openingstijden vertelt de molenaar over de werking van de molen. De molen levert zijn meel o.a. het Nederlands Bakkerijmuseum. In de winkel zijn verschillende ambachtelijke meelsoorten en bakmixen te koop voor de thuisbakker.

Entree: gratis.
Openingstijden: zaterdagmiddag van 13.30-16.30 uur. Ook de museumwinkel is alleen op zaterdagmiddag geopend. In de zomervakantieperiode is de molen ook op woensdagmiddag open.
Adres: Molenbelt 7, 8051 EV Hattem.
Website: Molen De Fortuin

Molen De Fortuin in Hattem

 

Musea

Hattem kent maar liefst 3 musea in het pittoreske centrum. Ik heb twee van deze musea bezocht: het Nederlands Bakkerijmuseum en het Anton Pieck Museum. Het Voermanmuseum heb ik niet bezocht.

Nederlands Bakkerijmuseum

Het Nederlands Bakkerijmuseum is een museum over de geschiedenis van de bakkerij. Het museum is verdeeld over vijf verschillende gebouwen. Aan beide kanten van de weg staan twee laatmiddeleeuwse stadsboerderijen die door een tunnel met elkaar zijn verbonden. In de andere gebouwen bevinden zich de bakkerswinkel uit grootmoedertijd, de moderne bakkerij (waar het brood en banket voor de horeca en de winkel van het museum dagelijks vers wordt bereid) en in het pand met rode luikjes bevindt zich een poffertjessalon uit grootmoeders tijd. In het museumtheater laat de bakker zien hoe je diverse broodfiguren maakt. Dit gebeurt met de nodige humor. Leuk om te zien en zeker leuk voor kinderen. Het Bakkerijmuseum is een belevingsmuseum. Je wordt meegenomen in de 150 jaar oude bakkerij, je ziet hier hoe de mensen vroeger leefden en werkten en hoe het leven er in de 19e eeuw als bakker uit zag. Leuk zijn ook de bakkersbenodigheden voor het maken van speculaas, sinterklaaslekkernijen en chocolade. Voor kinderen is er een speurtocht door het museum. Belangrijk om te weten is dat je vanwege de nog altijd geldende coronamaatregelen een tijdslot moet reserveren.

Entree: Volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 8,–, kinderen t/m 3 jaar: gratis. 65+ € 8,50 per persoon. Museumkaarthouders: gratis. (Prijzen zijn van 2022).
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Zondag en maandag gesloten. De bakkerswinkel is op elke zaterdag geopend van 07.30-12.00 uur.
Adres: Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem.
Website: Nederlands Bakkerijmuseum

Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem

 

Anton Pieck Museum

Waarschijnlijk zegt je de naam Anton Pieck wel iets, maar de jongeren onder mijn lezers zullen deze naam misschien niet kennen. Maar als ik je vertel dat Anton Pieck bekend als ontwerper van het sprookjesbos van de Efteling gaat er wellicht een lampje branden. Daarnaast is hij bekend van kalenderplaten en van boekillustraties. Anton Pieck beheerste ook veel grafische technieken. In het Anton Pieck Museum zie je wie Anton Pieck was en waarom zijn werk behoort tot het Nederlands kunsthistorisch erfgoed. In het Anton Pieck Museum zijn 3 tentoonstellingen: een permanente expositie en twee tijdelijke exposities. Toen ik er was, waren dit de exposities Hans en Grietje en het Atelier met Loes Riphagen. In de permanente expositie zie je de originele werkhoek van Anton Pieck met zijn middeleeuwse stoel, de tafel uit zijn ouderlijk huis, zijn boekenkast en zijn tekenmateriaal en allerhande attributen en snuisterijen waarmee hij zich graag omringd zag, liggen op tafel klaar om gebruikt te worden. Aan de muren hangen bekende illustraties in de herkenbare ‘Anton Pieck-stijl’ en de verzameling olieverven, kalenderplaten, grafische kunstwerken, kwartierschetsen en reistekeningen. Beneden staat de originele etspers van Anton Pieck waar hij jarenlang zijn etsen, gravures en droge naalden afdrukte.

Entree: Volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,50, kinderen t/m 3 jaar: gratis. 65+ € 8,50 per persoon. Museumkaarthouders: gratis. (Prijzen zijn van 2022).
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Zondag van 13.00-17.00 uur. Maandag gesloten, m.u.v. schoolvakanties.
Adres: Noordwal 31, 8051 ES Hattem.
Website: Anton Pieck Museum

Anton Pieck Museum in Hattem

 

Voerman Stadsmuseum Hattem

Het Voerman Stadsmuseum Hattem is een museum voor kunst, geschiedenis en archeologie. Het Voerman Stadsmuseum Hattem is gevestigd in twee prachtige oude herenhuizen aan de Achterstraat. De werken van de Hattemse schilders Jan Voerman sr. en Jan Voerman jr. vormen de kern van de collectie van het museum. Jan Voerman sr. was de IJsselschilder, er is zelfs een wandelroute naar hem genoemd, het Voerman Struinpad langs de IJssel. Voerman Sr. maakte schilderijen van de IJssel maar ook maakte hij Eper huisjes, gemberpotten met bloemen en academisch werk. Jan Voerman jr. is vooral bekend van zijn illustraties voor de Verkade-albums. In het museum is ook vrij werk van jr. te zien. Het zijn niet alleen schilderijen van de Voermannen. Je ziet in dit museum ook schilderijen van bekende schilders die Hattem hebben geschilderd. Naast schilderijen is er ook plek voor geschiedenis en archeologie. Een 4000 jaar oude klokbeker en klokbekerschaal zijn een waar pronkstuk in het museum.

Entree: Volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,25, kinderen t/m 3 jaar: gratis. Museumkaarthouders: gratis. (Prijzen zijn van 2022).
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur. Zondag van 13.00-17.00 uur. Maandag gesloten.
Adres: Achterstraat 46-48, 8051 GC Hattem.
Website: Voerman Stadsmuseum Hattem

 

Tip: Wil je alle drie musea in Hattem bezoeken en je hebt geen museumkaart. Er is voor de drie Hattemse musea één combikaart te koop bij het Nederlands Bakkerijmuseum, het Voerman Stadsmuseum Hattem en het Anton Pieck Museum. De combikaart is 14 dagen geldig.

Oorlogsmonumenten

Hattem kent naast 94 rijkmonumenten en 91 gemeentelijke monumenten ook een paar oorlogsmonumenten. Ik heb een paar van deze oorlogsmonumenten bezocht tijdens mijn wandelingen van het Westerborkpad. Zowel tijdens de 18e en 19e etappe heb ik een aantal monumenten in mijn wandeling opgenomen.

Als je via de Dijkpoort Hattem binnenloopt, is aan de stadsmuur net voor de poort een plaquette te zien met de tekst: Op 17 april 1945 arriveerden 3 manschappen van The 1st Canadian Scottish Regiment onderdeel van het Canadese leger in Hattem. Vanaf 18 april 1945 is Hattem weer vrij.

Plaquette op de Dijkpoort in Hattem

 

Tegen de Andreaskerk (Nederlands Hervormde kerk) is een plaquette aangebracht.

Op de gevel van de Joodse Synagoge aan de Achterweg 33 is een plaquette met namen van de slachtoffers aangebracht. De Joodse gemeente van Hattem bestond al vanaf de 18e eeuw, maar was in 1790 zo gekrompen dat de synagoge niet meer werd gebruikt. Een minjan, het minimaal benodigde tiental mannen voor een dienst, kon niet langer bijeengebracht worden. Pas in 1887 was er in Hattem formeel weer sprake van een Joodse gemeente die bijeen kwam in een nieuwe synagoge aan de Achterstraat. Van de Hattemse Joodse gemeenschap overleefden slechts zeven personen de Tweede Wereldoorlog. Ze hebben dit aan het onderduiken te danken. De synagoge is, helaas, niet te bezoeken, omdat het gebouw een andere functie heeft.

Joodse Synagoge in Hattem

 

Aan de Geldersedijk in de richting van Zwolle staat aan het grindpad het monument dat 6 personen herdenkt die hier op 4 april 1945 door de Duitsers zijn geëxecuteerd. De gevangenen stonden op een dodenlijst. Ze zaten vast in het Huis van Bewaring in Zwolle en werden gefusilleerd als wraakneming op de sabotage aan de spoorlijn bij Oldebroek, op het traject Zwolle – Amersfoort.

Oorlogsmonument op de Geldersedijk buiten Hattem

 

Op de Oude IJsselbrug tussen Hattem en Zwolle is een plaquette aangebracht. De plaquette aan de Oude IJsselbrug in Hattem is geplaatst ter herinnering aan de hongerwinter eind 1944, begin 1945. Tijdens de hongerwinter was de IJsselbrug in Hattem een belangrijke verbindingsschakel tussen de westelijke en de noordelijke en oostelijke provincies. ‘Hongertrekkers’ trokken over de IJsselbrug op zoek naar voedsel. Ze werden geholpen door bewoners van beide kanten van de IJsselbrug. De brug stond bekend als ‘de poort naar het beloofde land achter de IJssel’.

Aan de Zuiderzeestraatweg staat een oorlogsmonument in de vorm van een zwerfkei, waarop een bronzen plaquette is aangebracht. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan twee geallieerde vliegers die zijn omgekomen toen hun toestel (Mosquito HR 353) hier op 27 november 1944 neerstortte.

In Hattem liggen op verschillende plekken zgn. Stolpersteine / Struikelstenen: in de Achterstraat liggen op twee plekken Stolpersteine: bij nr. 37a liggen 4 Stolpersteine voor Michel, Betje, Abraham en Andries Klatser en aan de overkant bij nr. 24 aan de linkerkant liggen 3 struikelstenen voor Mozes, Betje en Salomon van Gelderen. Aan de Dorpsweg nummer 7 ligt 1 Stolperstein voor Jacob Jan Hoogers, een weigeraar voor werken in Duitsland. Aan de Parklaan 18, buiten het centrum van Hattem liggen de struikelstenen voor Rachel, Mietje, Reintje en Joseph Rozeband. Ook in het buitengebied van Hattem liggen nog een aantal struikelstenen. Op de kaart hieronder staan de plekken met Stolpersteine/struikelstenen ingetekend. Ook zijn er links toegevoegd van websites waar je informatie over de betreffende struikelstenen kunt vinden: TracesofWar en Stolpersteine App.

Stolpersteine/Struikelstenen in Hattem

 

Op deze Algemene begraafplaats van Hattem is een hoek ingericht als Joodse begraafplaats. Deze plek ligt achter een heg direct aan de dijk. Vanaf de weg kun je de stenen zien. Er staan niet heel veel stenen. Het is wel een indrukwekkende plaats, zeker als je leest dat op deze Joodse begraafplaats het graf van het echtpaar Van Gelder-Bakker staat met op de steen de tekst: ‘Zij kwamen na een kommervolle strijd om behoud, op noodlottige wijze om het leven.’ De Van Gelders woonden aan de Achterstraat in Hattem, waar ze een textielzaak runden. Het gezin zat tijdens de oorlog op verschillende adressen ondergedoken. Vooral Elisabeth Bakker kon het ondanks vele waarschuwingen niet laten haar kinderen op hun onderduikadressen op te zoeken. Zij realiseerde zich niet dat ze daarmee het leven van alle betrokkenen in gevaar bracht. Uiteindelijk zag de ondergrondse geen andere uitweg dan het echtpaar te doden. Dit gebeurde op 22 april 1944.

Joodse begraafplaats buiten Hattem

Landgoed Molecaten

Buiten Hattem ligt Landgoed Molecaten. Je kunt hier heerlijk wandelen of genieten op het terras van bij Herberg Molecaten. Vanaf het landgoed kun je doorlopen naar de Wezepsche Heide.

De familie Van Heeckeren van Molecaten was een rijke regentenfamilie. Op het landgoed staat hun huis. De familie was onderdeel van de hoogste klasse uit het Nederland van de 18e eeuw. De naam Molecaten is te danken aan de inrichting van het waterrijke landschap en betekent ‘huisje bij de molen’, die zeer waarschijnlijk een watermolen was. In 1597 wordt hier een papierwatermolen gebouwd. In 1629 wordt dit versterkt huis tijdens het beleg van Hattem door de Spanjaarden gedeeltelijk verwoest. In 1646 wordt op de oude resten van het huis een havezate gebouwd. In 1677 staan er op Molecaten nog twee papiermolens en een korenmolen. Tussen 1690 en 1750 komt Molecaten in bezit van verschillende erfgenamen die het leegstaande huis verwaarlozen. Reinhard van Heeckeren erft in 1750 de ‘havesathe Molencathe’ en gaat zelf in het huis wonen. Na de dood van Reinhard in 1799 raakt Molecaten opnieuw in verval. Robbert, baron van Heeckeren van Molecaten laat vanaf 1824 het familiebezit in neoclassicistische stijl aanpassen. Het huis verandert aanzienlijk, de tuin wordt aangepast en het koetshuis wordt bijgebouwd. Sinds 1989 is het huis in erfpacht van de familie Slager. Het huis is gerestaureerd en de tuin heringericht.

Landhuis Molecaten

 

Wandelen en fietsen

In de omgeving van Hattem zijn verschillende wandelingen uitgezet, zoals bijv. het Voerman Struinpad en de podwalk van ‘Het verhaal van Nederland’. Ik deed Hattem aan tijdens de 18e en 19e etappe van het Westerborkpad. Ook de NS wandeling van Wezep naar Zwolle gaat via Hattem en landgoed Molecaten. Via het Toeristisch Informatie Punt in Hattem (VVV-kantoor) kun je een wandeling maken met een stads- of natuurgids.

Rond Hattem kun je ook goed fietsen. Maak eens een zelfgemaakte fietstocht via het fietsknooppuntsysteem. Of fiets de Molecatenroute (verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt in Hattem). Dit is een 40 kilometer lange fietstocht door de omgeving van Hattem. Je kunt ook een twee uur durende fietstocht maken onder begeleiding van een gids. Je fiets door de bosrijke omgeving en de uiterwaarden van de IJssel.

 

Plattegrond van Hattem

 

Praktische informatie

Voor kinderen van 4-12 jaar zijn er in twee speurtochten in de bossen uitgezet: het rondje Leemkule of in het spoor van de Schotse soldaat Alex Grimm op weg naar de legerverschansing ‘De Spaanse Graven’. Deze speurtochten zijn te verkrijgen bij het Toeristisch Informatie Punt in Hattem.

Ook voor kinderen vanaf 8 jaar is een fotopuzzeltocht uitgezet door Hattem. Je leert lopend de geschiedenis en de gebouwen van de Hanzestad kennen. Je zoekt het plaatje op de foto en beantwoord de bijbehorende vraag.

Het VVV-kantoor/Toeristisch Informatie Punt is gevestigd aan de Kerkhofstraat 2 achter de Grote of St. Andreaskerk in het centrum van Hattem.

Meer informatie over Hattem vind je op de website van Hattem.

 

Bereikbaarheid

Hattem is met de auto, fiets en het openbaar vervoer bereikbaar.

  • Auto:
    Tijdens je bezoek aan Hattem kun je je auto te parkeren bij parkeerterrein P1 Centrum ‘Jachthaven’ aan de Geldersedijk of bij parkeerplaats P2 ‘De Bleek’. De binnenstad bevindt zich op loopafstand van deze parkeerplaatsen. Ook Parkeergarage Tinneplein bevindt zich op loopafstand van het stadscentrum. Je kunt hier maximaal 2 uur parkeren met een blauwe parkeerschijf.
  • Openbaar vervoer:
    Je reist met buslijn 203 van Keolis vanuit Zwolle naar Hattem en vanuit Apeldoorn en Heerde rijdt buslijn 204 naar Hattem. De dichtstbijzijnde bushalte is Hattem Centrum. Actuele bustijden vind je op de website van Keolis.
  • Fiets:
    Kom je op de fiets, dan kun je je stalen ros in de stad of aan de rand van of in de stad stallen.

Bushalte Hattem Centrum

 

Overnachten

In Hattem zijn een paar accommodaties waar je kunt overnachten. De meeste accommodaties in Hattem liggen buiten het centrum. Aparthotel Hattem aan de Ridderstraat is het enige hotel in de binnenstad.

In Hattem en omgeving kun je ook verblijven in een natuurhuisje. Een mooie plek waar je in de natuur kunt uitrusten van je wandeling.

Onderweg kun je natuurlijk ook in B&B’s overnachten.

 

Heb jij Hattem al eens bezocht? Wat vond je er van? Heb je een andere aanbeveling voor een (Hanze)stad?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Hanzestad Hattem is een leuke stad om een dag door te brengen. Er is genoeg te zien en doen. De stad staat vol monumenten, kent maar liefst drie musea, er zijn leuk straatje, winkels en terrasjes en je kunt uitwaaien aan de IJssel. In deze blog lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Hanzestad Hattem. #hattem #hanzestad #stedentrip #jtravelblog #jtravel Hanzestad Hattem is een leuke stad om een dag door te brengen. Er is genoeg te zien en doen. De stad staat vol monumenten, kent maar liefst drie musea, er zijn leuk straatje, winkels en terrasjes en je kunt uitwaaien aan de IJssel. In deze blog lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Hanzestad Hattem. #hattem #hanzestad #stedentrip #jtravelblog #jtravel Hanzestad Hattem is een leuke stad om een dag door te brengen. Er is genoeg te zien en doen. De stad staat vol monumenten, kent maar liefst drie musea, er zijn leuk straatje, winkels en terrasjes en je kunt uitwaaien aan de IJssel. In deze blog lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Hanzestad Hattem. #hattem #hanzestad #stedentrip #jtravelblog #jtravel

Hanzestad Hattem is een leuke stad om een dag door te brengen. Er is genoeg te zien en doen. De stad staat vol monumenten, kent maar liefst drie musea, er zijn leuk straatje, winkels en terrasjes en je kunt uitwaaien aan de IJssel. In deze blog lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Hanzestad Hattem. #hattem #hanzestad #stedentrip #jtravelblog #jtravel Hanzestad Hattem is een leuke stad om een dag door te brengen. Er is genoeg te zien en doen. De stad staat vol monumenten, kent maar liefst drie musea, er zijn leuk straatje, winkels en terrasjes en je kunt uitwaaien aan de IJssel. In deze blog lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Hanzestad Hattem. #hattem #hanzestad #stedentrip #jtravelblog #jtravel Hanzestad Hattem is een leuke stad om een dag door te brengen. Er is genoeg te zien en doen. De stad staat vol monumenten, kent maar liefst drie musea, er zijn leuk straatje, winkels en terrasjes en je kunt uitwaaien aan de IJssel. In deze blog lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Hanzestad Hattem. #hattem #hanzestad #stedentrip #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com