27x doen in Kaapstad (Zuid-Afrika)

Kaapstad en de Tafelberg vanaf de boot naar Robbeneiland

 

Kaapstad is mijn favoriete stad in Zuid-Afrika. In deze blog heb ik een aantal must-sees van Kaapstad voor je op een rijtje gezet. Ik ben er 2x een paar dagen geweest en ik heb nog zoveel niet gezien.

Kaapstad is voor veel Nederlanders het begin- of eindpunt van een rondreis door Zuid-Afrika. De stad is schitterend en er is zoveel te zien. Je kunt hier makkelijk een week verblijven en vervolgens aan het eind van de week zeggen, ik heb nog niet alles gezien. Kaapstad wordt ook wel de Moederstad/Mother City genoemd. Kaapstad is kleurrijk, vrolijk en zo mooi.

Kaapstad wordt vanuit Nederland rechtstreeks (in normale tijden) door KLM aangevlogen. In 11 uur en zonder jetlag bevind jij je in deze kleurrijke metropool.

 

Kaapstad

Kaapstad ligt in het zuidwesten van Zuid-Afrika in de provincie West-Kaap.

Kaapstad bruist door de levendige kunst, het wilde nachtleven, het heerlijke eten, de lokale muziek en het strandleven. Kaapstad is een stad met twee gezichten, Europees en Afrikaans. Het is een mengeling van eerste en derde wereld, want in de townships vind je nog grote armoede en in bijv. V&A Waterfront zijn chique winkels gevestigd. Hier komen niet alleen toeristen winkelen, maar ook de lokale bevolking winkelt hier.

De directe omgeving van Kaapstad bestaat uit een landschap met bergen, wijngaarden, palmbomen, witte stranden, de oceaan en leuke vissersdorpjes.

Kaapstad kende in het verleden een Nederlandse en een Engelse overheersing. Sporen daarvan zie je nog altijd in de stad, zoals in de Hollandse en Victoriaanse architectuur.

Kaapstad is de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika. De twee kamers van het parlement van Zuid-Afrika zetelen in Kaapstad. Daarnaast kent Zuid-Afrika nog twee hoofdsteden: een bestuurlijke en een rechterlijke hoofdstad. De bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika is Pretoria en de rechterlijke macht is in Bloemfontein gevestigd.

De Nederlandse geschiedenis in de Kaap begint in 1652. Jan van Riebeeck arriveerde in Kaapstad om hier in opdracht van de VOC een verversingspost te stichten. Er zijn in de stad nog altijd sporen van de VOC te vinden, zoals Kasteel de Goede Hoop en Company’s Garden. In 1795 namen de Engelsen de macht over.

De Tafelberg in Kaapstad

 

Bezienswaardigheden Kaapstad

Zoals eerder al geschreven, er is zoveel te zien in Kaapstad en omgeving dat ik zeer waarschijnlijk niet alle bezienswaardigheden in onderstaand overzicht heb opgenomen. Voor mij zijn dit bezienswaardigheden die je moet zien als je Kaapstad bezoekt.

 

Victoria & Albert Waterfront

Een mond vol, de Zuid-Afrikanen noemen deze plek gewoon Waterfront. Hier is zoveel te doen, te winkelen, te eten en niet ook belangrijk de boot naar Robbeneiland vertrekt vanuit Waterfront. In het overdekte winkelcentrum zijn de ‘normale’ winkels, zoals kledingwinkels, supermarkt, cadeaushops en cosmetica- en gezondheidswinkels gevestigd waar ook de lokale bevolking winkelt. Buiten zijn veel leuke toeristenwinkels met souvenirs gevestigd. Naast winkelen is er in Waterfront nog veel meer te doen, zoals een film pikken in de bioscoop of een bezoek aan het theater, het South African Maritime Museum en Two Oceans Aquarium.

In de Clock Tower is Cape Town Tourism gevestigd.

Waterfront is één van de grootste toeristische attracties van Kaapstad. In de haven zwemmen zeehonden. Midden in Waterfront staat een groot rad waar je in cabines een rondje kunt maken en kunt genieten van het uitzicht over bijv. de Tafelberg. Ik heb Waterfront verschillende keren bezocht, maar een rondje in het reuzenrad heb ik (nog) niet gemaakt.

Wist je dat Waterfront pas in 1988 is opgezet om meer bezoekers naar de haven te trekken?

Het reuzenrad in Victoria & Albert Waterfront in Kaapstad

 

Two Oceans Aquarium

In Two Oceans Aquarium leer je over het onderwaterleven in de Atlantische en Indische Oceaan. Er is een mogelijkheid om in het aquarium met haaien te duiken en de haaien te voeren. Doel van Two Oceans Aquarium is om het publiek te laten inzien dat behoud van de rijkdom in de wateren van de twee oceanen rondom de Kaap belangrijk is. Je ziet hier aquaria met veel verschillende zoutwatervissen die leven in de oceanen rond Kaapstad. Je ziet hier betoverende gekleurde vissen, doorzichtige kwallen, verlegen octopussen en Knysna-zeepaardjes. Ook leuk is de tunnel van 10 meter lang waar je prachtige subtropische soorten kunt bewonderen. En vergeet ook de pinguïns niet. Een leuk uitje ook met kinderen.

Two Oceans Aquarium in Kaapstad

 

Nobel Square

Vlakbij Waterfront ligt Nobel Square, een plein met standbeelden van de vier Zuid-Afrikaanse winnaars van de Nobelprijs van de Vrede: Chief Albert Luthuli, aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige presidenten Nelson Mandela en Frederik Willem de Klerk. Op het plein staan de bronzen sculpturen op een granieten oppervlakte. De beelden zijn iets groter dan levensgroot. Op de sculpturen staan zijn citaten van de vier laureaten in een door hun gekozen taal gegraveerd. Een vijfde sculptuur: Vrede en Democratie is een verhalend werk dat de erkenning van de bijdrage van vrouwen en kinderen tot het bereiken van vrede in Zuid-Afrika uitbeeld. Deze sculptuur staat iets meer naar het midden van het plein.

Nobel Square in Kaapstad

 

St. George Cathedral

De St. George Cathedral is ontworpen door Sir Herbert Baker. De kathedraal is bekend geworden door aartsbisschop Desmond Tutu, de eerste zwarte aartsbisschop in Zuid-Afrika en strijder tegen de apartheid. Bezoek je de kerk, let dan eens op de schitterende glas-in-loodramen. De kathedraal is de moederkerk van het Anglicaanse bisdom van Kaapstad. De St. George Cathedral ligt aan de rand van Company’s Garden.

Glas-in-loodramen in de St. George Cathedral in Kaapstad

 

Company’s Garden

De Company’s Garden, ook wel Kompanjiestuin genoemd, is een fantastisch stadspark om heerlijk doorheen te wandelen, om de schitterende planten en bomen te bekijken en te genieten van de rust in een drukke stad. In het park lopen eekhoorns rond. Vanuit het park heb je een mooi zicht op de Tafelberg.

Company’s Garden werd in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck aangelegd om de VOC-schepen, die op weg waren naar de Oost, te voorzien van verse groenten en fruit. Dwars door het park loopt de Government Avenue waarlangs prachtige oude eiken groeien. In het park staat een saffraanperenboom die vlak na de komst van Jan van Riebeeck geplant is. De Company’s Garden ligt in het centrum van de stad en heeft verschillende ingangen, zoals Adderly Street (de grootste ingang) en Annandale Road.

Een eekhoorn in Company's Garden in Kaapstad

 

Bo Kaap

Bo Kaap is waarschijnlijk de meest gefotografeerde wijk van Kaapstad. Het is een kleurrijke wijk aan de voet van Signal Hill. Bo Kaap zijn felgekleurde huisjes, met trappen en terrassen en nauwe straatjes. Bo Kaap is één van Kaapstads oudste woonwijken. De wijk is nauw verbonden met de Zuid-Afrikaanse moslimgemeenschap. De meeste inwoners van Bo Kaap zijn afstammelingen van slaven die door de VOC uit Maleisië en Indonesië naar Afrika zijn gebracht. Ze houden er een heel eigen cultuur op na, met oude tradities, eigen muziek en een bijzondere keuken. Een must see als je Kaapstad bezoekt. Voor de kookliefhebbers, er worden kookcursussen gegeven in Bo Kaap.

Bo Kaap in Kaapstad

 

District Six

District Six was vroeger een wijk die in de jaren ’60 en ’70 (tijdens de Apartheid) met de grond gelijk werd gemaakt. De lokale bevolking werd naar de townships aan de rand van Kaapstad verbannen. In de wijk staat het District Six Museum. In het museum kom je meer te weten komen over de niet zachtzinnige uitzetting van 60.000 inwoners door het apartheidsregime. De ooit levendige gemeenschap van voormalige slaven, ambachtslieden en kooplui was voordat de wreedheden plaatsvonden de woonplaats van 1/10e van de populatie van Kaapstad. Het meeste personeel van het museum woonde vroeger in District Six.

 

City Hall

In 1990 hield Nelson Mandela op het balkon van de City Hall zijn eerste toespraak na zijn vrijlating uit de gevangenis. Het gemeentehuis van Kaapstad is in Renaissance stijl gebouwd. Het stadhuis is gebouwd van honingkleurige oolitisch kalksteen dat geïmporteerd werd uit Bath in Engeland.

City Hall (stadhuis) van Kaapstad

 

Kasteel de Goede Hoop

Tegenover de City Hall ligt Kasteel de Goede Hoop. Het is één van de oudste gebouwen in Kaapstad en symbool van het Nederlandse erfgoed in Kaapstad. Het kasteel is tussen 1664 en 1679 gebouwd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Het kasteel heeft muren van tien meter hoog en vijf bastions. Deze bastions zijn genoemd titels van de prins van Oranje: Leerdam, Oranje, Nassau, Buren en Katzenellenbogen. Je ziet het hoofdgebouw en de binnenplaats, de sleutelceremonie en het afvuren van kanonnen (schrik niet, want het is een klein kanon maar die maakt een herrie!). De Sleutelceremonie is op werkdagen om 10.00 en 12.00 uur en wordt uitgevoerd door de daar gelegerde soldaten (Kasteel De Goede Hoop is nog altijd een militaire basis). Op werkdagen is om 12.00 uur de wisseling van de wacht te zien.

Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad

 

Townshiptour

Maar liefst 60% (ruim 3 miljoen mensen) van de inwoners van Kaapstad woont in de sloppenwijken, townships, rondom de stad. Als je op de luchthaven van Kaapstad aankomt en naar de stad rijdt, zie je de eerste townships in de buurt van de luchthaven aan beide kanten van de snelweg. Hier staan de krotjes met golfplaten muren en daken naast en op elkaar gestapeld. Langa is de oudste township van Kaapstad. Een townshiptour staat nog op mijn lijstje van things to do als ik weer in Kaapstad ben. Ik heb wel de bekendste township van Zuid-Afrika, Soweto, bezocht en een township in Port Elizabeth, maar niet de townships van Kaapstad.

Er worden veel georganiseerde tours (zal je niet aanraden om op eigen houtje te gaan, dit in verband met je veiligheid) aangeboden. Bezoek de townships rondom Kaapstad waar je door de straten lopen, praat met de lokale bevolking en bezoek de scholen.

 

Tafelberg

De Tafelberg is een must do als je Kaapstad bezoekt. Helaas ben je heel erg afhankelijk van het weer. Het komt zeer regelmatig voor dat de toegang tot de Tafelberg gesloten is. De reden: slecht weer of slecht zicht. De Tafelberg is regelmatig verstopt onder een tafelkleedje. Ik ben één keer boven geweest, de tweede keer was het te slecht weer om met de kabelbaan naar boven te gaan. De eerste keer heb ik ook verschillende dagen moeten wachten voor ik de kabelbaan kon nemen en van het schitterende uitzicht en een mooie wandeling kon genieten. Ga zo vroeg mogelijk in de ochtend, dit omdat het later op dag, zeker als de Tafelberg een aantal dagen gesloten is geweest, heel druk kan zijn.

De 1.086 meter hoge Tafelberg ligt in het Table Mountain National Park. Met de kabelbaan, die sinds 1929 bestaat, ben je in 10 minuten boven. De cabine draait continu, waardoor je in de cabine altijd een goed uitzicht hebt. Per uur kunnen 900! mensen vervoerd worden. De natuur boven is schitterend en je hebt een schitterend uitzicht over de omgeving. In de verte zie je zelfs Robbeneiland liggen. Er is een zelfbedieningsrestaurant en een souvenirshop.

Je kunt de Tafelberg ook beklimmen. De makkelijkste route, Platteklip Gorge, begint onderaan bij het kabelbaanstation. Via een soort trap van rotsen loop je naar de top.

Kaapstad, Lions Head en Robbeneiland vanaf de Tafelberg

 

Koop je ticket van te voren online, dit scheelt heel veel wachttijd bij de kabelbaan.

 

Signal Hill

Signal Hill ligt ten noorden van de Tafelberg. De naam Signal Hill stamt uit de Nederlandse koloniale tijd. Vanaf deze heuvel van 350 meter hoog werden seinvlaggen gebruikt om schepen te waarschuwen voor slecht weer. Vanaf de 19e eeuw werden ook seinschoten afgevuurd voor elk schip dat de haven naderde. Elke dag om twaalf uur ’s middags wordt er een schot afgevuurd. Vroeger was dit voor de ijking van de scheepsklokken. Maar de traditie is in stand gebleven, want nog steeds wordt elke dag om twaalf uur een kanonschot afgevuurd. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht over Victoria & Albert Waterfront, de haven, Bo Kaap, de Tafelberg, Devil’s Peak, de oceaan en Robbeneiland. De inwoners van Kaapstad komen graag hier graag tegen zonsondergang.

Waterfront vanaf Signall Hill in Kaapstad

 

Lion’s Head

Lion’s Head is een berg in de vorm van een leeuw. Lion’s Head ligt tussen het centrum van de Kaapstad en de aan de Atlantische kust gelegen wijken Sea Point en Camps Bay. Lion’s Head is 670 meter hoog. Vanaf Lion’s Head heb je een mooi uitzicht over Kaapstad en de Atlantische Oceaan. Het uitzicht vanaf de top schijnt fantastisch te zijn. Ik ben er, helaas, niet boven geweest. De klim is niet de makkelijkste klim heb ik me laten vertellen. Het pad naar de top is duidelijk en makkelijk te volgen. Je moet geen last hebben van hoogtevrees. Het pad verandert geleidelijk in een pad van stenen en rotsen, zonder houvast en soms erg stijl omhoog. Kom je met de auto; deze kan op de Signal Hill Road geparkeerd worden. Veel hikers gaan naar boven om van de zonsondergang te genieten.

Lion's Head in Kaapstad

 

Kirstenbosch Botanical Garden

Kirstenbosch Botanical Garden is een botanische tuin van 36 hectare. Deze tuin staat hoog op mijn bucketlist als ik Kaapstad weer bezoek. In Kirstenbosch Botanical Garden zijn meer dan 4.000 inheemse planten en bloemen te bekijken. Vanaf Tree Canopy Walkway, een houten brug, heb je een mooi uitzicht over de tuinen en de Tafelberg. Je slingert op 12 meter hoogte door de boomtoppen.

Er is een informatiecentrum waar je een gedetailleerde plattegrond van de wandelpaden die in de tuin zijn aangelegd, kunt ophalen. Ook zijn er verschillende restaurants en winkels. Kirstenbosch Botanical Garden is in augustus t/m oktober op zijn mooist. In deze periode staat alles in bloei.

Er worden ook regelmatig concerten georganiseerd in Kirstenbosch Botanical Garden.

Kirstenbosch Botanical Garden ligt aan de voet van de Tafelberg. Vanuit Kirstenbosch Botanical Garden lopen verschillende wandelpaden naar de top van de Tafelberg.

Kirstenbosch Botanical Garden is dagelijks geopend. De Hop on hop off bus heeft een halte bij de ingang en het bezoekerscentrum van Kirstenbosch Botanical Garden.

 

Robbeneiland

Robbeneiland is ook een must do als je Kaapstad bezoekt. Robbeneiland begon ooit als een gevangenis en opslagplaats van de VOC en werd later een leprakolonie. Het meest bekend is omdat hier apartheidsstrijders vaak levenslang werden opgesloten waardoor Robbeneiland uitgroeide tot hét symbool van de Apartheid. Nelson Mandela is de meest bekende gevangene.

De boot naar Robbeneiland vertrekt vanaf Nelson Mandela Gateway. Mocht je nog geen kaartje hebben en er zijn nog tickets te koop, dan moet je dat hier kopen. De bootovertocht duurt ongeveer 45 minuten. Je rijdt bij aankomst op Robbeneiland met de bus over het eiland en dan krijg je de gelegenheid om de gevangenis en de cel waar Nelson Mandela 18 van zijn 27 gevangenisjaren heeft doorgebracht, te bezoeken. Bij de gevangenis krijg je een rondleiding door een oud gevangene. Hij vertelt je vertelt over zijn tijd op Robbeneiland. De cel waar Nelson Mandela was opgesloten is te bekijken. Je mag niet in de cel, maar je kunt een kijkje nemen door de tralies. Zeer indrukwekkend.

De boot gaat dagelijks om 9.00, 11.00 en 13.00 uur, tenzij het weer te slecht is.

Robbeneiland bij Kaapstad

 

Koop je ticket van te voren online, dit is een excursie die snel volgeboekt is.

 

Joods Museum

Het Joods Museum met het Holocaustcentrum is naast the National Gallery gevestigd. Het gebouw vormde oorspronkelijk de eerste synagoge aan de Kaap. Nu zijn hier tentoonstellingen over het Joodse leven in Zuid-Afrika en de Holocaust in Europa te zien. In Zuid-Afrika woont al eeuwen een grote Joodse gemeenschap. Zij wonen voornamelijk in en om Johannesburg. Kaapstad heeft ook een rijke Joodse geschiedenis. Dit zie je in dit museum. De synagoge naast het museum is gratis te bezoeken.

 

Zuid-Afrika Museum

Het Zuid-Afrika Museum ligt tegenover het Joods Museum en in Company’s Garden. Het museum is gevestigd in een groot geelachtig gebouw. In het South African Museum vind je meer dan een miljoen belangrijke wetenschappelijke vondsten die ooit in Zuid-Afrika gedaan zijn en er worden tentoonstellingen over de diverse Zuid-Afrikaanse etnische groepen gehouden. Er is  een collectie van 120.000 jaar oude fossielen en gereedschappen verzameld. Ook kun je er kijken naar uitgestorven diersoorten of dinosaurussen. Het museum is zeer geschikt voor kinderen.

 

Fietsen

Wij, Hollanders, zijn gewend om te fietsen en wij fietsen altijd en overal ook tijdens verre reizen. Huur een fiets een verken Kaapstad vanaf je stalen ros of maak een fietstocht in een township.

Tijdens een township fietstocht maak je kennis met de woongebieden aan de rand van Kaapstad. Een lokale gids leidt je rond en laat je kennis maken met de gebruiken van de Xhosa bevolking en geniet van een typisch Afrikaanse lunch en een traditionele dans uitgevoerd door de Sangoma.

Of je maakt een fietstocht onder leiding van een lokale gids langs de hoogtepunten van Kaapstad.

 

Winkelen

Onderstaande plekken zijn naast Victoria & Albert Waterfront mooie plekken om te winkelen.

St. George’s Mall

St. George’s Mall is een brede winkelstraat. De voetgangers hebben hier het rijk alleen.

Veel gebouwen zijn gerenoveerd en veranderd in hotels. Ook hier zijn veel winkels, eetcafés, terrasjes, bloemenverkoop en straattheater gevestigd.

 

Greenmarket Square

Greenmarket Square is een levendig plein met een uitgebreide Afrikaanse markt. Ga niet te vroeg, zoals ik deed, want dan is er nog niets te zien en zijn de verkopers nog bezig hun stands in te richten.

Greenmarket Square wordt omgeven door mooie gebouwen in Art Deco stijl. Aan het plein staat als sinds eind 17e eeuw het huis van de stadswacht die in 1696 door Simon van der Stel was aangesteld. Kaapstad werd tot 1905 vanuit dit gebouw bestuurd. Daarna is het stadsbestuur verhuisd naar het nieuwe stadhuis. In het oude stadhuis is nu de Michaelis Collectie te bewonderen. Dit is een uitgebreide verzameling van onder meer Hollandse en Vlaamse Meesters.

Het plein is één van de oudste pleinen van Kaapstad en was vroeger vooral een groentemarkt.

De huidige verkopers en handelaren komen vaak niet uit Zuid-Afrika, maar uit Congo, Malawi of Zimbabwe, net als het houtsnijwerk dat ze verkopen. Echt Zuid-Afrikaans handwerk zijn de artikelen die van blikjes zijn gemaakt en de voorwerpen met geregen kralen.

Green Market Square in Kaapstad

 

Adderley Street

Adderley Street is de bekendste en grootste straat van Kaapstad. Rond Adderley Street vind je winkelcentra, standbeelden en bezienswaardigheden zoals de Groote Kerk. De Adderley Street mondt uit in de Company’s Garden. Veel bezienswaardigheden, zoals het Kasteel de Goede Hoop, Green Market Square zijn vanaf Adderley Street heel goed lopend te bereiken.

 

Long Street

Long Street loopt parallel aan de Adderley Street. Aan het einde van de Long Street is de Palm Tree Mosque gevestigd. Dit gebouw werd 1807 door een vrije slaaf opgekocht. Hij veranderde het gebouw in een moskee. De moskee is nu een belangrijk leercentrum voor onderricht uit de Koran.

Het South African Missionary Meeting House Museum toont een tentoonstelling over het leven van de slaven aan de Kaap. Het gebouw heeft gediend als eerste slavenkerk. Slaven kregen hier onder meer les in lezen, met doel de bijbel te kunnen lezen.

In Long Street zijn naast veel winkels ook veel restaurants en bars gevestigd. Het is de plek om het lokale nachtleven te proeven.

 

Buiten Kaapstad

Kaapse Schiereiland

Een leuke dagexcursie vanuit Kaapstad is het Kaapse Schiereiland met bezoeken aan Duikereiland (een boottocht vanuit Houtbaai naar de zeehonden op een eiland voor de kust), via Chapman’s Peak naar het uiterste zuiden van het schiereiland om daar naar de vuurtoren op Capepoint te lopen en je te laten fotograferen bij het bord van Kaap De Goede Hoop. Als laatste breng je een bezoek aan de pinguïns van Boulder’s Beach.

Het Kaapse Schiereiland ligt ten zuiden van Kaapstad en loopt 75 kilometer de Atlantische Oceaan in. De natuur op het Kaapse Schiereiland is prachtig. Naast bovengenoemde plekken liggen hier ook leuke strandbestemmingen, zoals Muizenberg met de felgekleurde strandhuisjes langs het strand, Noordhoek en Fish Hoek of één van de oudste wijngaarden van Zuid-Afrika, Groot Constantia.

Het Kaapse Schiereiland ten zuiden van Kaapstad

 

Met de boot vaar je vanuit de haven van Houtbaai naar Duikereiland. Een boottocht van ongeveer 40 minuten. Op Duikereiland leven 6.000 pelsrobben, in alle maten en vormen. De boten varen als het weer het toelaat ongeveer 6x per dag uit.

De Chapman’s Peak Drive is een toeristische route tussen Houtbaai en Noordhoek van 9 kilometer lang en 114 bochten. Onderweg zijn diverse stopplekken ingericht waar je foto’s kunt maken van het uitzicht. Een leuke route om langs te toeren op weg naar Kaap de Goede Hoop en Capepoint.

Kaap De Goede Hoop maakt onderdeel uit van het Table Mountain Nationaal Park en ligt op 1,5 uur rijden van Kaapstad. Hier leven veel dieren, zoals brutale bavianen. In het park zijn verschillende afslagen, die leiden naar uitkijkpunten, startpunten van wandelroutes en picknickplaatsen. Aan het einde van het park is een afslag naar rechts die naar Cape of Good Hope leidt. Op de parkeerplaats zie je het beroemde bord dat je op het meest zuidwestelijke puntje van Zuid-Afrika bent beland. Het kan hier flink waaien.

Ik bij het bord van Kaap de Goede Hoop op het Kaapse Schiereiland

 

Vanaf hier rijd je terug naar de hoofdweg en om naar Capepoint te gaan. Capepoint is het zuidelijkste puntje van het Tafelberg National Park. Het mooiste is om hier lopend naar boven te gaan. Het is een goed aangelegd wandelpad, maar je gaat wel redelijk steil naar boven. Geniet onderweg van de mooie uitzichten over de Indische- en Atlantische Oceaan. Klim naar boven naar de vuurtoren en geniet ook daar van het uitzicht over de oceanen.

In Boulder’s Beach, aan de oostkant van het schiereiland, leeft een kolonie van meer dan 3.000 pinguïns. De pinguïns leven op het strand tussen de boulders, grote klompen graniet. Boulder’s Beach is beschermd natuurgebied is waar pinguïns vrij rond kunnen lopen. Jij als bezoeker loopt over houten vlonders om ze te bekijken en te fotograferen.

Pinguïns in Boulders Beach op het Kaapse Schiereiland

 

Lees ook: De bezienswaardigheden op het Kaapse Schiereiland

 

Stellenbosch

Stellenbosch ligt midden in de wijnlanden op een uurtje rijden van Kaapstad. Een leuke plaats met Hollandse invloeden. Ik heb Stellenbosch twee keer bezocht, één keer verbleef ik er slechts een paar uur en tijdens mijn tweede reis verbleef ik een aantal nachten in een hotel Stellenbosch.

Stellenbosch is het meest bekend om Oom Samie Se Winkel in de Dorpstraat. Oom Samie Se Winkel is een winkel van sinkel waar het er nog precies zo uitziet als na de oprichting in 1904. In deze winkel snuffel je tussen oude, antieke spullen, kitsch en kledingstukken of wijn, specerijen en fruit.

Andere mooie plekken in Stellenbosch zijn de Moederkerk, het kerkgebouw van de Nederduits Gereformeerde Kerk met schitterende glas-in-loodramen en een preekstoel die in gotische stijl is gebouwd en de botanische tuin van Stellenbosch. De botanische tuin is onderdeel van de universiteit van de stad. Het is de oudste botanische tuin in Zuid-Afrika. Leuk om doorheen te wandelen.

Stellenbosch heeft een leuk centrum met kleine winkels. Rondom Stellenbosch zijn veel wijnestates, mocht je houden van wijnproeven.

Ome Samie Se Winkel in Stellenbosch

 

Kaapse Wijnlanden

Het Kaapse Wijnland ligt op een uur rijden van Kaapstad. Je kunt het gebied met je huurauto verkennen of met een georganiseerde (dag)tour vanuit Kaapstad, maar ook per fiets (e-bike) en de hop on hop off zijn mogelijkheden om het gebied te verkennen. De bekendste wijndorpen zijn Stellenbosch, Paarl, Robertson en Franschhoek.

Er zijn in dit gebied meer dan 120 boerderijen. Voor de liefhebbers zijn er wijnproeverijen (dit is niet aan mij besteed. Ik ben geen alcoholdrinker en geen wijnliefhebber). Veel van deze estates hebben restaurants waar je kunt lunchen of dineren, natuurlijk met een glaasje wijn afkomstig van het land.

Er zijn veel verschillende wijnroutes door de Kaapse wijnlanden, zoals de Stellenbosch wijnroute, de Paarl wijnroute en de Franschhoek wijnroute.

De beste tijd om een tocht door het wijngebied te maken is tussen december en april, de oogsttijd.

De wijnlanden rond Kaapstad

 

Taalmonument van Paarl

Het Taalmonument van Paarl ligt ook in de wijnstreek van Zuid-Afrika.

Het Taalmonument bestaat uit verschillende vormen die de invloeden van de verschillende talen en culturen op het Afrikaans en de politieke ontwikkelingen in Zuid-Afrika symboliseren, zoals Heldere Westen – de Europese oorsprong van de taal; Magisch Afrika – Afrikaanse invloeden op de taal; Brug – tussen Europa en Afrika; Afrikaans – de taal zelf; Republiek – uitgeroepen in 1961 en de Maleise taal en cultuur.

Het Taalmonument straalt één en al symboliek uit, zoals drie kleine halfronde boulders die de invloed van de Afrikaanse taal en cultuur weerspiegelen of de hoofdzuil die de Afrikaanse taal voorstelt en de snelheid waarmee deze groeit. Op het pad naar het monument staat de zin ‘DIT IS ONS ERNS’.

Het Taalmonument is volgens sommige mensen een symbool van de Apartheid, de politieke periode waarin het Afrikaans de heersende taal was. Maar het Taalmonument is vooral een ode aan de Afrikaanse taal. Ik vind Zuid-Afrikaans een grappig taaltje. Het is verstaanbaar maar soms heb je zoiets van waar gaat dit over: zoals hijsbakkie (lift) of kameelpaard (giraffe).

Je hebt vanaf het monument een fantastisch uitzicht op de omgeving en de wijnlanden bij helder weer kun je zelfs de Tafelberg bij Kaapstad zien.

Het Taalmonument bij Paarl

 

Hermanus

Hermanus is de bekendste plaats voor het observeren van walvissen. Er zijn verschillende manieren om de walvissen te zien: aan wal, met een Whale watching boottocht mee of zelfs vanuit een vliegtuigje. Hermanus is de enige plaats waar de Walvis Omroeper rondloopt. Deze walvisomroeper toetert op zijn hoorn als er walvissen in de baai te zien zijn. Je moet geluk hebben om ze te zien. Ik heb (gelukkig) een paar gezien. De walvissen zijn te spotten van augustus tot en met november.

Walvissen spotten in Hermanus

 

Praktische informatie over Kaapstad

Vliegtickets Kaapstad

Ik vloog beide keren dat ik Kaapstad bezocht, rechtstreeks in 11 uur met de KLM van en naar Kaapstad. De eerste keer was dat de terugvlucht vanaf Kaapstad naar Amsterdam (ik vloog heen rechtstreeks naar Johannesburg). De tweede keer was de heenreis vanaf Amsterdam naar Kaapstad (ik vloog terug vanaf Windhoek/Namibië via Johannesburg naar Amsterdam). Beide keren maakte ik een rondreis en was Kaapstad het eindpunt of beginpunt.

KLM vliegtuig naar Kaapstad

 

Openbaar vervoer in Kaapstad

Het openbaar vervoer in en rond Kaapstad wordt uitgevoerd door MyCiTi. Er zijn 120 bushaltes in en rondom Kaapstad. Met deze bussen is het mogelijk om gemakkelijk en goedkoop de hele stad door te kunnen reizen. Ook verzorgt de busmaatschappij de verbinding tussen de stad en de luchthaven. Je buskaartje kost voor ritten korter dan 5 kilometer ± 5 rand, voor afstanden tussen 10-20 kilometer betaal je 7,40 rand en voor afstanden langer dan 60 kilometer betaal je 16 rand. Maak je vaak gebruik van de MyCiTi bus koop een myconnect kaart. Dat is goedkoper dan elke keer een los ticket kopen.

 

Vervoer in Kaapstad

Andere mogelijkheden om je in Kaapstad te verplaatsen zijn de taxi en de fiets. Taxi’s zijn niet duur. Ik betaalde vanuit de hotels waar ik verbleef per keer 50 rand per enkele reis om naar Victoria & Albert Waterfront te reizen. Dit is omgerekend naar de huidige koers in 2020 ongeveer € 2,50 per taxi, ongeacht of je nu alleen reist of dat je met zijn vieren (excl. chauffeur) in de taxi zit.

Een andere mogelijkheid is de hop on – hop off bus, een sightseeingtocht met dubbeldekker bus. Je kunt kiezen uit tickets voor 1 of 2 dagen (afhankelijk van de gekozen optie) en je hebt toegang tot alle 4 de routes, inclusief een stadstour naar de Tafelberg en het centrum van Kaapstad, Constantia Valley wijntocht en de Schiereilandtocht. Heb je een ticket voor 2 dagen dan zijn er ook 2 wandeltochten, een Seal en V&A havenvaart of rondvaart en alleen ’s zomers een bustocht tijdens zonsondergang inbegrepen in de prijs.

Wil je ook tochten buiten Kaapstad (bijv. de wijnlanden of het Kaapse Schiereiland) maken, dan kun je overwegen om een auto te huren. Je kunt er voor kiezen om deze al op de luchthaven op te halen of bij je hotel/appartement.

 

Hotels in Kaapstad

Er zijn veel, heel veel hotels in Kaapstad. Ik raad je aan om op een centrale plek te verblijven, zodat je makkelijk of lopend, met een taxi of openbaar vervoer de bezienswaardigheden kunt bereiken.

Ik heb in 3 verschillende hotels in Kaapstad verbleven. De tweede keer dat ik in Zuid-Afrika was, moest ik nl. na een nacht verhuizen naar het hotel waar de rest van de groep zou verblijven. Ik had een extra nacht in Kaapstad omdat ik een dag eerder in de stad aankwam.

Ik verbleef de eerste keer in het Strand Tower Hotel (nu het Cresta Grande Cape Town), een leuk hotel niet ver van het Nederlands Consulaat en centraal gelegen.

De tweede keer verbleef ik een nacht in het Cape Diamond Hotel, niet ver van Greenmarket Square en Company’s Garden en ik verhuisde naar het Lady Hamilton Hotel, op dat moment geen aanrader, oud en dringend toe aan renovatie. Ik weet niet hoe het nu is.

Een kamer in het Strand Tower Hotel in Kaapstad Een kamer in het Strand Tower Hotel in KaapstadBooking.com

 

Restaurants in Kaapstad

In de hele stad zijn veel restaurants. Er is voor elk wat wils. In Victoria & Albert Waterfront kun je voor elk budget eten, van de McDonald’s en de KFC tot luxe. Zo heb ik bijv. gedineerd in het Tasca de Belem Restaurant, een Turks-Portugees restaurant in Waterfront. Een afknapper was het Quay4 restaurant, waar de muziek zo hard stond dat ik moest schreeuwen naar mijn medereizigers om me verstaanbaar te maken.

Een aanrader is The Africa Café. Het diner begint met een ceremonie waarbij je handen worden gewassen. Daarna krijg je een authentiek Afrikaans feestmaal geserveerd door serveersters in traditionele kledij. Je krijgt allerlei Afrikaanse hapjes geserveerd. Als je alles geproefd hebt, mag je aangeven wat je nog een keer wilt eten. Het Africa Café serveert onder andere invloeden uit Ethiopië, Malawi, Botswana, Tanzania, Egypte, Zambia en Zuid-Afrika. Het restaurant is gedecoreerd met de typisch Afrikaanse dieprode aardekleuren en bijzondere Afrikaanse kunst. Het eten smaakt heerlijk.

Ben je op zoek naar een goed steakhouse in Kaapstad, Nelson’s Eye is een aanrader.

Dineren in het Africa Café in Kaapstad Dineren in het Africa Café in Kaapstad

 

Beste reistijd voor Kaapstad

De beste reistijd voor Kaapstad is vanaf oktober tot en met april (de Zuid-Afrikaanse zomer). Maar ook dan kan het ‘s ochtends mistig zijn en regenen en kan het in de loop van de dag opklaren en kan de zon doorbreken. December, januari en februari zijn de beste tijd voor een bezoek aan Kaapstad. De temperaturen liggen overdag tussen de 25 en 27° C en ’s nachts 15-16° C. Gemiddeld schijnt de zon 11 uur per dag. Bekijk hier het actuele weer in Kaapstad.

 

Reisgidsen over Kaapstad

Een goede reisgids is een aanrader voor Kaapstad, zoals de Engelstalige Lonely Planet Cape Town & the Garden Route met goede tips per wijk en plattegronden en informatie over dat wat er in de directe omgeving van Kaapstad te zien is.

Andere goede reisgidsen over Kaapstad zijn bijv. de Dominicus Kaapstad of de ANWB uitgave Ontdek Kaapstad & de Kaap.

 

Ik heb helaas nog niet alle plekken uit deze lijst bezocht. Kaapstad staat op mijn bucketlist en als ik ooit nog een keer een bezoek aan Zuid-Afrika en Kaapstad breng, staan deze bezienswaardigheden hoog op mijn lijstje.

 

Ben jij wel eens in Kaapstad geweest? Wat vond je de leukste en indrukwekkendste plek die je hebt bezocht?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Zuid-Afrika

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb een lijstje van 27 bezienswaardigheden in en rond Kaapstad voor je op een rijtje gezet, zoals Kasteel de Goede Hoop, Waterfront, Bo Kaap, de Tafelberg, Robbeneiland, Company's Garden en ook een paar plekken buiten Kaapstad, zoals het Kaapse Schiereiland en Stellenbosch. Lees je mee? #kaapstad #capetown #bezienswaardigheden #zuidafrika #southafrica #jtravelblog #jtravel Ik heb een lijstje van 27 bezienswaardigheden in en rond Kaapstad voor je op een rijtje gezet, zoals Kasteel de Goede Hoop, Waterfront, Bo Kaap, de Tafelberg, Robbeneiland, Company's Garden en ook een paar plekken buiten Kaapstad, zoals het Kaapse Schiereiland en Stellenbosch. Lees je mee? #kaapstad #capetown #bezienswaardigheden #zuidafrika #southafrica #jtravelblog #jtravel Ik heb een lijstje van 27 bezienswaardigheden in en rond Kaapstad voor je op een rijtje gezet, zoals Kasteel de Goede Hoop, Waterfront, Bo Kaap, de Tafelberg, Robbeneiland, Company's Garden en ook een paar plekken buiten Kaapstad, zoals het Kaapse Schiereiland en Stellenbosch. Lees je mee? #kaapstad #capetown #bezienswaardigheden #zuidafrika #southafrica #jtravelblog #jtravel

Ik heb een lijstje van 27 bezienswaardigheden in en rond Kaapstad voor je op een rijtje gezet, zoals Kasteel de Goede Hoop, Waterfront, Bo Kaap, de Tafelberg, Robbeneiland, Company's Garden en ook een paar plekken buiten Kaapstad, zoals het Kaapse Schiereiland en Stellenbosch. Lees je mee? #kaapstad #capetown #bezienswaardigheden #zuidafrika #southafrica #jtravelblog #jtravel Ik heb een lijstje van 27 bezienswaardigheden in en rond Kaapstad voor je op een rijtje gezet, zoals Kasteel de Goede Hoop, Waterfront, Bo Kaap, de Tafelberg, Robbeneiland, Company's Garden en ook een paar plekken buiten Kaapstad, zoals het Kaapse Schiereiland en Stellenbosch. Lees je mee? #kaapstad #capetown #bezienswaardigheden #zuidafrika #southafrica #jtravelblog #jtravel Ik heb een lijstje van 27 bezienswaardigheden in en rond Kaapstad voor je op een rijtje gezet, zoals Kasteel de Goede Hoop, Waterfront, Bo Kaap, de Tafelberg, Robbeneiland, Company's Garden en ook een paar plekken buiten Kaapstad, zoals het Kaapse Schiereiland en Stellenbosch. Lees je mee? #kaapstad #capetown #bezienswaardigheden #zuidafrika #southafrica #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com