Nederland | 23 juli 2023 | Geen reacties
Ik maakte een fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse, in de Bollenstreek. Wist je dat er alleen al in deze twee plaatsen 26! reuzenbollen staan. In deze blog alles over de reuzenbollen en mijn fietsroute.
Ik kom regelmatig in de Bollenstreek om de bollenvelden te fotograferen. De bollenvelden zijn inmiddels leeg, maar daarvoor kom ik dit keer niet naar de Bollenstreek. Ik fiets een ronde van 35 kilometer langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse. Fiets je mee?
Inhoudsopgave
Het kunstproject van de reuzenbollen in de Bollenstreek is in 2018 gestart. De reuzenbollen (of Giant Tulip Bulbs) is een kunstproject van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Deze reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten etc. uit Bollenstreek en omgeving. Een adoptie is mogelijk vanaf € 5.900,– (excl. BTW). Van Leiden tot aan Haarlem (ook in de Haarlemmermeer) worden deze 80 reuzenbollen geplaatst. In Galerie De Zwarte Tulp op de Kanaalstraat 33 in Lisse worden de reuzenbollen beschilderd. Je kunt hier iedere donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 13.00-16.30 de kunstenaars aan het werk zien. Op het moment dat ik deze fietstocht maak, zijn er 60 reuzenbollen geplaatst. Een leuk project is dit. Naast de reuzenbollen staan borden met uitleg in de vorm van een tulp en een QR code.
Uitleg over de reuzenbol Bij de hertjes in Hillegom
De reuzenbollen staan niet niet altijd op een mooie plek om foto’s te maken. Een aantal bedrijven hebben er voor gekozen om de bollen rond te laten draaien waardoor je de hele bol kunt bekijken. Je kunt de Gildemeesters Bollenstreek volgen op Instagram. Online staat een fietsroute en een kaart waar je alle reuzenbollen kunt vinden. Ik heb me tijdens mijn fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse beperkt tot deze twee plaatsen. Op mijn lijstje staan 26 reuzenbollen. In totaal is het rondje vanaf de Jumbo in Hillegom tot aan de Nieuweweg in Hillegom 35 kilometer lang.
Reuzenbol Dagje Bloemencorso in Lisse
Ik fiets vanuit mijn woonplaats in buurgemeente Haarlemmermeer naar de Bollenstreek. Het is heerlijk weer, de zon schijnt. Onderweg komt er steeds meer wind te staan waardoor ik op de heenreis de wind tegen heb. Op naar de Bollenstreek voor mijn fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse. Op het moment dat ik deze fietstocht maak zijn er 60 reuzenbollen geplaatst. Een aantal zijn kort voor mijn fietstocht geplaatst. Ik beperk me voor deze fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse omdat het anders te veel worden. Het is een kleurrijk geheel, al vind ik de ene reuzenbol wel mooier dan de andere.
De eerste reuzenbol die ik bezoek is aan de Weerensteinstraat 10 in Hillegom. deze reuzenbol staat in de tuin van het kantoor van Royal Anthos aan de Weeresteinstraat in Hillegom. Reuzenbol Flying in full bloom is een vrolijk werk in de tuin bij Royal Anthos. Op deze reuzenbol zie je aan de voorkant een stel op rode tulpenvleugels vliegen. Zij vieren via een lijnenspel hun bloeiende liefde. Aan de andere kant vliegt een oranje vrouw uit een bloem, op vleugels van roze tulpen. Via bloembollen wordt overal vreugde bezorgd. Deze reuzenbol staat in de tuin is niet geheel rondom te fotograferen omdat je niet in de tuin kunt komen.
Locatie: Weerensteinstraat 10 in Hillegom in de tuin van het kantoor van Royal Anthos.
Kunstenaar: Donna Corbani.
Datum plaatsing: 19 juli 2021.
Geadopteerd door: Royal Anthos.
De reuzenbol ‘Jan Six’ staat op de hoek van de Weerensteinstraat en de Sixlaan in Hillegom. Jan Six I leefde van 1618 tot 1700. De vader van Jan Six is rijk geworden door de zijde- en lakenindustrie. De familie Six is een bekende familie in Hillegom want zijn moeder kocht buitenplaats Elsbroek in Hillegom. De zoon van Jan Six kocht de Ambachtsheerlijkheid Hillegom, het Brederode’s duin ‘onder Tetrode en Voglesangh’, drie stukken van het Langevelder duin en het Hof van Hillegom (nu onderdeel van het gemeentehuis van Hillegom). Op de reuzenbol zie je naast Jan Six ook zijn echtgenote Margaretha Tulp. Naast deze twee mensen zie je ook het bollenlandschap en het familiewapen van de familie Six.
Locatie: hoek Weerensteinstraat en Sixlaan in Hillegom in het plantsoen.
Kunstenaar: Nicoline Heemskerk.
Datum plaatsing: 8 september 2021.
Geadopteerd door: Hillegom marketing.
Ik stap weer op mijn fiets en langs de drukke N208 richting Lisse. Bij boerderijwinkel Elsbroekerwei aan de Leidsestraat 189 in Hillegom steek ik over. In de tuin naast de oprijlaan staat de reuzenbol ‘Vlinders’.
De reuzenbol ‘Vlinders’ is een simpele oranje reuzenbol met blauwe vlinders. Niet mijn favoriet. De vlinders herinneren de kunstenares aan haar jeugd waarin zij in de zomervakantie bollen ging pellen. Tijdens de fietsrit naar huis kwam ze langs een rij vlinderstruiken waar ze altijd even stopte om naar de dansende vlinders te kijken. De dansende blauwe vlinders vormen een contrast met de warme rood-oranje tinten van de tulpenvelden vlak bij haar huis.
Locatie: in de tuin van boerderijwinkel Elsbroekerwei, Leidsestraat 189 in Hillegom.
Kunstenaar: Anita van Diemen.
Datum plaatsing: 19 juli 2021.
Geadopteerd door: Gemeente Hillegom.
Ik steek de drukke straat weer over en fiets verder langs de N208 tot de Watertoren. Hier staat aan de straatkant de reuzenbol die ik in 2022 bij The Tulip Barn in Hillegom heb zien staan.
In de tuin van de Watertoren staat de reuzenbol die erg kleurig is en herinnert aan het feit dat de Duin- en Bollenstreek elk voorjaar weer gehuld is in een lappendeken van kleur. Wanneer je de streek vanuit de lucht bekijkt, zie je een willekeur aan bonte kleurvlakken. Deze ‘birds eye view’ is abstract vastgelegd op de reuzenbol. De vlakken van kleur symboliseren de bollenvelden, het water en het groen dat de Duin- en Bollenstreek rijk is. Als je goed naar de bol kijkt, kun je kleine details ontdekken in de kleurvlakken, zoals de golven van de zee, een verdwaalde tulp en een gehoornde tulp. Je kunt het beste even om fietsen naar de ingang van het restaurant van de watertoren. De reuzenbol staat in de tuin.
Locatie: in de tuin van Watertoren Bollenstreek, Leidsestraat 201, Hillegom.
Kunstenaar: Guylaine Loos.
Datum plaatsing: 8 december 2022.
Geadopteerd door: AW groep, Hillegom.
Een klein stukje verderop fiets ik het terrein van een aantal bedrijven (o.a. Cremer Speciaalmachines BV) op. Helemaal achteraan bij Beelen Verpakkingen staat de reuzenbol ‘Achter de duinen’.
Deze reuzenbol staat voor het bedrijf. Een mooie kleurrijke reuzenbol. Het is maar net welke kant je opkijkt vanaf de duinen. Je ziet of de eindeloze zee óf het achterland met zijn landschap van bollenvelden. Allebei de moeite waard. Ik zie hier geen informatiebord over de reuzenbol.
Locatie: Beelen Verpakkingen, Heereweg 5b, Lisse.
Kunstenaar: Annelies Witjens.
Datum plaatsing: 11 mei 2023.
Geadopteerd door: Beelen Verpakkingen, Lisse.
Ik steek de weg weer over en sla bij de rotonde rechtsaf de Zwartelaan op. Bij BKD staat de reuzenbol ‘Bloembollenkeuringsdienst’ in de tuin.
Deze reuzenbol vertelt het verhaal van de BKD, het bedrijf waar deze reuzenbol is geplaatst. BKD (Bloembollenkeuringsdienst) in Lisse keurt sinds 1923 de bloembollen. Het is hun kerntaak. Dit gebeurt via veldkeuringen, laboratoriumonderzoek en im- en exportinspecties. BKD bevordert de kwaliteit van bloembollen, ondersteunt de markttoegang en geeft (inter-) nationaal waarborgen voor de kwaliteit van bloembollen. BKD is daarmee een belangrijke schakel in de bloembollensector. De bol is geschilderd in de blauwe kleur uit het logo van de BKD en het topje is geïnspireerd op de voorzijde van het laboratorium.
Locatie: Bloembollenkeuringsdienst, Zwartelaan 2, Lisse.
Kunstenaar: Lisette Hogewoning.
Datum plaatsing: 21 juni 2023.
Geadopteerd door: Bloembollenkeuringsdienst (BKD), Lisse.
Ik fiets terug naar de rotonde naar de volgende rotonde, die van de Heereweg-Westelijke randweg. Hier steek ik opnieuw de N208 over. In de tuin van een wooncomplex staat de reuzenbol ‘De Eeuwige Bollenvelden’. De plek is verschrikkelijk, want omdat het hek dicht is en er een grote, hoge heg om het appartement ‘Arcadia’ aan de Veldhuyzen van Zantenpark 11 staat, is fotograferen alleen van grote afstand mogelijk.
Het plan was om deze reuzenbol te plaatsen aan de Akervoorderlaan, waar het bedrijf Leo Berbee & zonen gevestigd was. Het bedrijf is echter gestopt. De reuzenbol is nu geplaatst in de tuin van appartementen ‘Arcadia’, waar eens de grote bollenvilla ‘Merenburgh’ gestaan heeft en waar dhr. L. Berbee nu woont. Als symbool voor de ontwikkeling van de Bollenstreek geeft deze bol kijk op de bollenvelden van verleden, heden en toekomst.
Locatie: in de tuin voor appartementen ‘Arcadia’, Veldhuyzen van Zantenpark 11, Lisse.
Kunstenaar: Dorine Putman-Devilee.
Datum plaatsing: 18 februari 2022.
Geadopteerd door: L. Berbee, Lisse.
Ik fiets Lisse in richting het centrum. Een recent geplaatste bol staat aan de Eikenlaan.
Deze reuzenbol is geschilderd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van wooncomplex ‘Eikenhorst’ en verbeeldt het wonen in Lisse en vooral in de vertrouwde omgeving van dit wooncomplex. Het complex bestaat uit 192 woningen waar ouderen uit Lisse en Lisserbroek wonen. Doelstelling was dit tot uitdrukking te brengen op de bol. Vanwege de naam EIKenHORST (horst betekent ‘nest’ in het oud Germaans) is er gekozen voor een uitzicht van onder de beschermende armen van de eik. Een uitzicht over de bollenvelden uit de omgeving van Lisse, met de silhouetten van de markante architectuur van Lisse. Via dit uitzicht kom je in de oude (veilige) haven van Lisse terecht. Een nostalgisch beeld waar vroeger de tuindersvletten, met bloembollen, binnen liepen om daar geveild te worden in de veilinghuizen. Deze reuzenbol draait rond waardoor je vanaf de wegkant de hele reuzenbol kunt bekijken.
Locatie: in de tuin bij seniorencomplex Eikenhorst, Eikenlaan 2, Lisse.
Kunstenaar: Anneke Van Kesteren.
Datum plaatsing: 23 juni 2023.
Geadopteerd door: Stichting Huisvesting ’55-Plus’, Lisse.
Verderop in Lisse staan een aantal vlakbij elkaar aan de Grachtweg.
Deze reuzenbol vol natuur laat de dieren in de Bollenstreek zien. De kunstenares wordt geïnspireerd door de beesten die elke dag in de duinen, op het strand en in de bollenvelden tegenkomt. Het grasveld ligt op het moment dat ik hier ben, vol met takken van de kastanjeboom. De dag voor ik deze fietstocht maak is zomerstorm Poly over de regio getrokken en de takken zijn nog niet opgeruimd.
Locatie: op een grasveldje naast het pand van Work2Work Personele diensten, Grachtweg 2 in Lisse.
Kunstenaar: Corine Buskop.
Datum plaatsing: ?.
Geadopteerd door: Work2work Personele diensten B.V., Lisse.
In de tuin achter Museum De Zwarte Tulp staat de reuzenbol ‘Iconen van de Tulpenteelt’. Toen ik hier was, was het museum nog niet geopend, maar de tuin aan de achterzijde, via het parkeerterrein naar de reuzenbol ‘Vol natuur’ was wel bereikbaar.
Op de reuzenbol ‘Iconen van de Tulpenteelt’ staan enkele sleutelfiguren uit de geschiedenis van de tulpenteelt, zoals Carolus Clusius (belangrijke plantkundige en de 1e directeur van de Hortus Botanicus in Leiden. Hij zorgt dat de eerste tulp in de Nederlanden aankomt), Hans Gillisz. Bollongier (kunstschilder gespecialiseerd in bloemstillevens), Judith Leyster (schilder van gedetailleerde Brabantsson tulpen), Prof. Dr. E. van Slogteren (vond de oplossing voor een parasiet en was buitengewoon hoogleraar door de Landbouwhogeschool in Wageningen) en Dirk Lefeber (kweker uit Lisse die tulpensoorten ontwikkelde, de tulpenexport bevorderde en mede-oprichter was van de Keukenhof). Helaas is de achterkant niet te zien. Dit komt door de manier waarop de reuzenbol geplaatst is.
Locatie: in de tuin van Museum de Zwarte Tulp, Heereweg 219 in Lisse.
Kunstenaar: Kees Putman.
Datum plaatsing: 11 augustus 2021.
Gedoneerd aan: Museum de Zwarte Tulp door Stichting Gildemeesters Bollenstreek.
Ik fiets verder de Grachtweg in. Op de hoek met de Molenstraat staat de volgende reuzenbol in Lisse: ‘Terugblik’.
Je ziet hier de haven van Lisse. Wanneer je in de hartlijn van de schildering gaat staan, heb je het beste zicht op de haven en buigen alle krom geschilderde lijnen weer recht. Het vervoer van de bollen naar de bollenveiling van Lisse ging vroeger grotendeels over het water. Beiden veilinghuizen lagen immers aan ‘de Gracht’ waar de bollen verhandeld werden. Met de komst van de vrachtwagen werd de haven overbodig, dus is hij in 1963 gedempt. Wat nog rest van dit unieke stukje Lisse is een lelijke parkeerplaats.
Locatie: voor het kantoor van Novens Accountants Lisse, Grachtweg 73A, Lisse.
Kunstenaar: Anneke Van Kesteren.
Datum plaatsing: 20 oktober 2022.
Geadopteerd door: Novèns accountants Lisse.
Ik fiets door naar de Kanaalstraat. Daar aan de Ringvaart, bij de brug op de grens met de Haarlemmermeer, staat de reuzenbol ‘Flora’, een kleurrijk geheel.
De reuzenbol ‘Flora’ symboliseert Flora, in de Romeinse oudheid de godin van de lente en de bloemen. We konden wel wat extra Flora’s gebruiken vindt de kunstenaar, dus heeft zij de godinnen een hedendaags uiterlijk gegeven. Ze strooien bloemen, kleur en vrolijkheid over onze wereld.
Locatie: bij de afvaart van Rederij van Hulst, t.h.v. Kanaalstraat 270, Lisse.
Kunstenaar: Nicoline Heemskerk.
Datum plaatsing: 18 maart 2022.
Geadopteerd door: Rederij van Hulst, Katwijk.
Ik maak een kort uitstapje naar buurgemeente Haarlemmermeer want net aan de andere kant van het water, aan de Lisserbroekerweg staat de reuzenbol ‘Wereld(bloem)bol’ in het water.
De Bollenstreek is volgens de adoptant Royal de Ree de grootste show tuin van het bloembollen vak. Zij werken met de natuur en geven deze weer door. Ze doen dit door het exporteren van bloemenbollen over de hele wereld. Deze bloemen zorgen voor veel kleur en vreugde in de tuinen van mensen. Dit doen ze met oog voor de wereld, die letterlijk op de bloembol geschilderd staat. Door de stand van de zon en de reflectie van het water is dit geen makkelijke bol om te fotograferen.
Locatie: voor het pand van Royal de Ree, Lisserbroekerweg 60, Lisserbroek.
Kunstenaar: Jan Hogervorst.
Datum plaatsing: 23 maart 2023.
Geadopteerd door: Royal De Ree Holland B.V., Lisserbroek.
Ik fiets dwars door Lisse naar de andere kant van het dorp om reuzenbol ‘Genieten te bezoeken, de laatste reuzenbol in het centrum van Lisse.
Deze mooie kleurrijke reuzenbol is een collage van alles wat de bollenstreek biedt, zoals het Europese Space Research and Technology Centre, ESTEC, het duinlandschap met een rijke flora en fauna en dat zich leent voor wandelingen, fietstochten en paardrijden, polders, met sloten, molens en uitgebreide fietspaden, meren zoals de Kagerplassen en strand. Een mooie reuzenbol.
Locatie: op de Achterweg (ter hoogte van het praatbankje) in Lisse.
Kunstenaar: Kees Putman.
Datum plaatsing: 21 januari 2022.
Geadopteerd door: Wilma Wonen, Utrecht.
Ik fiets Lisse uit en ga richting Sassenheim. Hier staan nog 8 reuzenbollen. De eerste die ik tegenkom is in de tuin van CNB. Dit is de reuzenbol ‘Black Tulip – Vincent van Gogh’. De bol staat aan de overkant van de weg. Ik kan niet om dat bol heenlopen omdat deze in de tuin van een bedrijf staat en ik niet de durf heb om hier over het hek te stappen.
De kunstenaar heeft geen bollenvelden of bloemstukken geschilderd, maar enkele bloemen. Ook de bol waar die bloem uitkwam, het mes waarmee hij afgesneden werd en het penseel waarmee hij geschilderd is, behoren tot de tekens van zijn beeldtaal. De bloemen zijn meestal zwart, de kleuren die ze hadden zitten in de achtergrond, die soms ook voorgrond wordt.
Locatie: in de tuin voor het pand van CNB, Heereweg 347 in Lisse.
Kunstenaar: Michel Hoogervorst.
Datum plaatsing: 22 juli 2021.
Geadopteerd door: CNB, Lisse.
Ik steek de straat weer over. Aan de overkant van CNB staat de reuzenbol ‘Ode aan het handwerk’. Deze reuzenbol staat op het terrein van Hobaho. Ik fiets een eindje de Professor van Slogterenweg in om het terrein van Hobaho op te kunnen fietsen.
Dit is een reuzenbol die mij doet denken aan de kruissteken van een borduurwerk. Het is een ode aan het handwerk in de bloembollenteelt dat altijd al erg arbeidsintensief is met veel handwerk. Er wordt nu nog steeds veel met de handen gewerkt, zoals bijvoorbeeld bij het ziek-zoeken, koppen, planten of pellen van bloembollen. De kunstenares eert het handwerk in de bloembollenteelt door deze ‘geborduurde’ reuzenbol.
Locatie: op het terrein van Hobabo, Professor van Slogterenweg 2, in Lisse.
Kunstenaar: Trude Hol.
Datum plaatsing: 19 april 2021.
Geadopteerd door: Hobaho by Dümmen Orange, Lisse.
Aan de andere kant is Intratuin gevestigd. Hier zou de reuzenbol ‘Smile’ moeten staan. Ik fiets het terrein rond, maar ik zie geen reuzenbol. Ik heb zelfs de neiging om de Intratuin binnen te lopen. Ik zie een medewerkster haar fiets wegzetten en vraag haar waar hier de reuzenbol staat. Het blijkt dat die een tijd geleden is weggehaald, de reden weet ze niet. Online lees ik dat de bol van zijn plek is voor restauratie.
Op deze reuzenbol staat drie verschillende taferelen, die de bewoners van de bollenstreek veel zien, wanneer de lente is aangebroken. Als de narcissen, hyacinten en tulpen in bloei staan, wil iedereen hiermee op de foto. Een selfie, portret of huwelijksreportage, we zien het allemaal voorbijkomen. Op de horizon zie je gebouwen die typerend zijn voor de bollenstreek, de ruïne van Teylingen, een windmolen en huis ‘Dever’ aan de overkant van de Intratuin.
Locatie: Intratuin, Heereweg 350, Lisse.
Kunstenaar: Lisette Hogewoning.
Datum plaatsing: 31 maart 2022.
Geadopteerd door: Intratuin Lisse.
Om niet elke keer van de ene kant naar de andere kant van de drukke weg te hoeven, besluit ik door te fietsen naar de Heereweg 466. Dit is de verst gelegen reuzenbol op mijn lijstje vandaag. Aan de kant van de weg op het terrein van Menken Beheer staat de reuzenbol ‘Dutch Pour Flowers’.
Deze reuzenbol is gemaakt met de techniek pouring medium. Hiermee maak je acrylverf vloeibaar d.m.v. water en andere vloeistoffen (medium) toe te voegen, zodat de verf kan gaan mengen, zonder dat alle kleuren een modderpoel veroorzaken. Technieken die hier gebruikt zijn, zijn Dutch Pour waarbij je gebruik maakt van een föhn om de verf uit te blazen en de Swipe techniek, waarbij je vochtig keukenrolpapier gebruikt om de verf door elkaar heen te laten lopen.
Locatie: voor het pand van Menken Beheer, Heereweg 466 in Lisse.
Kunstenaar: Mary Willemsen.
Datum plaatsing: 29 oktober 2021.
Geadopteerd door: Menken Beheer, Noordwijkerhout.
De volgende reuzenbol ligt in de straat die recht tegenover deze reuzenbol uitkomt op de Heereweg. Aan de 3e Poellaan staat op een verhoging in het water voor een mooi huis net buiten de bebouwde kom van Lisse ‘Flower Power’. Een mooie kleurrijke reuzenbol waarvan je de achterkant (helaas) niet kunt zien.
Deze reuzenbol maakt me vrolijk. Een kleurrijke reuzenbol die de kracht van bloemen, Flower Power, weergeeft. De liefde voor bloemen is universeel en van alle tijden. Bloemen staan symbool voor liefde en onschuld. De kracht van een bloem is de expressie van een intens gevoel van geluk. Mensen worden blij van bloemen.
Locatie: 3e Poellaan 97, Lisse.
Kunstenaar: Caroline Glas.
Datum plaatsing: 17 juni 2023.
Geadopteerd door: particulieren aan de 3e Poellaan 97 in Lisse.
Ik fiets terug in de richting van Lisse. Bij de rotonde bij De Engel sla ik rechtsaf, de 2e Poellaan. Op dit bedrijventerrein staat de kleurrijke reuzenbol Bollen en Bouw.
Deze reuzenbol valt op door de enorme dieprode tulpen de zogenaamde ‘Prominence’ met het typerende zwarte hart met witte rand. Daarachter op de horizon zijn herkenbare gebouwen uit de Bollenstreek geschilderd: Het gemeentehuis van Lisse, het Paviljoen Oranje Nassau op de Keukenhof en Mariënhaven in Warmond (de woonplaats van de kunstenaar). Deze gebouwen zijn allemaal gebouwd of verbouwd door Bouwbedrijf Horsman & Co, de adoptant van deze reuzenbol.
Locatie: bij het pand van Horsman & Co, 2e Poellaan 12, Lisse.
Kunstenaar: Nicoline Heemskerk.
Datum plaatsing: 15 december 2022.
Geadopteerd door: Horsman & Co, Lisse.
De volgende reuzenbol op mijn route staat bij ’t Huys Dever, een 14e eeuwse middeleeuwse versterkte woontoren. Als ik hier ben, is het huis gesloten, helaas. Ik kom hier nog wel een keer terug. Het huis is woensdag t/m zondag gratis te bezoeken. Het is even zoeken waar deze reuzenbol staat.
Elk voorjaar op de eerste zaterdag na 12 april trekt het ‘Bloemencorso van de Bollenstreek’ door de Bollenstreek tussen Noordwijk en Haarlem. Traditioneel start het corso, voorzien van verlichting, op vrijdagavond in Noordwijkerhout. De route gaat via Noordwijk, Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek naar Haarlem. De tijdlijn van 24 uur op de bol geeft aan op welk moment van de dag de wagens de dorpen op de route passeren. Van elk dorp staat een markant herkenningspunt op de bol. De kleur groen staat symbool voor het voorjaar, de bloemen narcis, hyacint en tulp voorzien het bloemencorso van kleur. Deze reuzenbol staat in het groen bij het hek naast de Vennestraat. Je kunt er van twee kanten komen, voor het huisje op het terrein van Huys Dever door het groen lopen of via het hek aan de Vennestraat.
Locatie: bij Huys Dever, Heereweg 349-A in Lisse.
Kunstenaar: Leontine van der Klugt.
Datum plaatsing: 8 oktober 2022.
Geadopteerd door: Stichting Accommodatie en Recreatie Lisse.
Een eindje verderop in de Vennestraat staat de reuzenbol ‘Spring spectacular’ in het water.
Op deze reuzenbol dansen twee figuren dansen vrolijk door de tulpenvelden. De vieren de lente en de liefde. Hij met een oranje tulp voor zijn hart, symbool voor Nederland. Zij met een gele tulp, want haar hart is vol met Californische zonneschijn. Tulpen vliegen door de lucht en landen aan de andere kant van de bol. Hier staat de befaamde Zwarte Tulp in de spotlight. Ook bekend als Queen of the Night, de zwarte tulp is de showgirl van de tulpenfamilie. Zij is het centrum, met bloemen van waardering aan haar voeten.
Locatie: in het water voor het Vegro gebouw, Vennestraat 13, Lisse.
Kunstenaar: Donna Corbani.
Datum plaatsing: 26 januari 2023.
Geadopteerd door: Vegro Verpleegartikelen B.V.
Ik fiets om Lisse heen en sla dan linksaf de Spekkelaan in langs de tennisvelden naar de Van Lyndenweg in Lisse. Hier zou normaal gesproken de reuzenbol ‘Madame Lefeber’ moeten staan. Maar de reuzenbol is van zijn plek voor restauratie. Ik heb hem al eerder gefotografeerd.
Zolang de lefhebber dromen heeft, bestaat de mogelijkheid deze te verwezenlijken. Goed gewortelde ideeën groeien met toewijding uit tot een gerealiseerde droom in bloei. Ze zullen aan de bol ontspruiten en als hoge bomen tot de hemel reiken. Zo creëren bellenblazende windvangers hun eigen bubbel op de wind van voren.Gedragen op kritische luchtstromen zal het gedachtegoed zich verspreiden. Stijgende luchtballonnen reduceren het Rode plein tot een stip op de horizon. Een reizend bolletje kan zich van bergen ontdoen, maar zal wild van aard blijven. Eenmaal met Hollandse nuchterheid verstrengeld, zal het zich elders manifesteren als velden vol veredelde dromen. Zo waant de dromer zich in de toekomst totdat het heden plaatsvindt. Het levenslicht van een droom zal zich als reddende engel openbaren. Eigenwijze belichaming van lang gekoesterde wensen met nogal een kop erop. De grootste en roodste met wild bloed in het massief gewas.De jonge blom in de bloei van haar leven was mij er nogal eentje. Met vader tijd aan haar zijde veroverde ze de wereld en stond al snel te boek als Madame Lefeber. Het kindje van de grondlegger, die op zijn dromen kon bouwen. Wonderbaarlijke blauwdruk voor het warme nest van de droom broeder in bollenschuur D.W. Lefeber.
Locatie: Van Lyndenweg in Lisse.
Kunstenaar: Sjoerd Blokker.
Datum plaatsing: 2 april 2022.
Geadopteerd door: Stichting D.W. Lefeber Memory (1894-1979).
Mijn fietsroute gaat om de Keukenhof heen. Ik hoor de kettingzagen die zeer waarschijnlijk nodig zijn om de ravage van storm Poly van een dag eerder op te ruimen. Ik fiets via de mij bekende Veenenburgerlaan (ik kom hier vaker tijdens het bollenseizoen, omdat hier altijd mooie bollenvelden in bloei staan) naar de volgende locatie Hulsebosch bij de Hertjes met heel toepasselijk een reuzenbol met damherten.
Op deze reuzenbol zijn damherten geschilderd zoals ze ook bij het bedrijf ‘Hulsebosch, bij de hertjes’ in een weiland te zien zijn. Het bedrijf en de herten staan in het gebied wat vroeger bestond uit lage duinen en strandvlakten. Dit is dan ook het decor waar de herten in zijn geschilderd. De kust en duinen schoven vanaf de ijsttijd landinwaarts tot aan Sassenheim-Lisse-Hillegom. Deze dorpen liggen op de oudste kustduinen. De van oorsprong onvruchtbare grond van de lage duinen bleek in de latere eeuwen juist uitermate geschikt voor bollenteelt. Voor een groot deel zijn deze duinen daarom afgegraven. Aan de andere zijde van de reuzenbol zijn Narsissus ‘Jetfire’ en Muscari geschilderd, die door Hulsebosch gekweekt worden en de trots van het bedrijf zijn. Een mooie reuzenbol.
Locatie: Hulsebosch bij de Hertjes, Veenenburgerlaan 73A, Hillegom.
Kunstenaar: Sonja van Egmond.
Datum plaatsing: 24 mei 2023.
Geadopteerd door: Hulsebosch bij de Hertjes.
Voor de volgende en voorlaatste reuzenbol van deze fietsroute moet ik een eind fietsen. Ik fiets langs The Tulip Barn in Hillegom richting het station van Hillegom tot aan de spoorwegovergang. Direct na de spoorwegovergang is Royal van Zanten gevestigd. Bij het toegangshek staat reuzenbol ‘Royal Passion’.
Een kleinschalig bedrijf ging in 1862 op de ‘Zanderij van Six’ naast aardappelen ook bloembollen kweken. Bij de zandgronden rond Hillegom liggen de wortels van het succes. Gerrit Veldhuyzen van Zanten had een vooruitziende blik; bloembollen bleken toen de toekomst in de wereldwijde markt te zijn. Gebroeders Van Zanten, Konkinklijke Nederlandsche Bloembollenkweekerij was geboren. In 1897 streek Royal Van Zanten neer aan de Loosterweg waar ze nog altijd zijn gevestigd. Het bedrijf staat afgebeeld op de voorkant van de reuzenbol. Ze hebben in de ruim 160 jaar van hun bestaan veel succesvolle en award winnende rassen geïntroduceerd, zoals de lelie ‘Signum’, de sneeuwwitte potchrysant ‘Organza’, de opvallende Celosia ‘Hot Topic’ en de unieke alstroemeria ‘Charmelia’. Deze bloemen staan op de achterkant van de reuzenbol. Deze reuzenbol laat de passie zien, waar Van Zanten voor staat.
Locatie: Royal van Zanten, 1e Loosterweg 1A in Hillegom.
Kunstenaar: Jan Hogervorst.
Datum plaatsing: 12 juni 2022.
Geadopteerd door: Royal van Zanten, Hillegom.
De laatste reuzenbol die ik vandaag tijdens mijn fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse bezoek is ‘De oude duinen’ aan de Nieuweweg. Ik ken de Nieuweweg, want als ik in het voorjaar de Bollenstreek bezoek, fiets is soms via deze straat naar een paar bollenvelden. Nu is het een puinhoop om er te komen, want de weg is vanaf de N208 tot aan de reuzenbol opgebroken. Met de auto kun je hier niet rijden, lopend en met de fiets wel gelukkig. Deze reuzenbol ligt heel beroerd in de bosjes en verhoogd waardoor het bijna niet te fotograferen is terwijl het een reuzenbol naar mijn hart is met taferelen uit de Amsterdamse Waterleidingduinen met o.a. een vos, damhert en een ijsvogel.
De bollentelers kwamen er al vrij snel achter, dat bloembollen het best gedijen op zandgrond. Daarom zijn er in het verleden stukken duin afgegraven voor de grootschalige bloembollenteelt. Duinen en bollenvelden horen dus bij elkaar.
Locatie: Nord Lommerse Flower Bulb Group, Nieuweweg 2 in Hillegom.
Kunstenaar: Judith van der Meer.
Datum plaatsing: 1 juli 2022.
Geadopteerd door: Nord Lommerse Flower Bulbs, Hillegom.
Vanaf de Nieuweweg fiets ik via Bennebroek terug naar huis. Het is een mooie fietsroute langs mooie en kleurrijke reuzenbollen in de Bollenstreek. De reuzenbollen op andere plekken wil ik wel bezoeken, maar ik maak waarschijnlijk geen aparte fietstocht meer hiervoor, dit omdat de anderen te ver verspreid liggen.
Mijn fietstocht langs de reuzenbollen in Hillegom en Lisse heeft een lengte van ongeveer 35 kilometer.
Mijn fietstocht begint bij de reuzenbol ‘Flying in full bloom’ aan de Weerensteinstraat 10 in Hillegom. De fietsroute langs de reuzenbollen kun je overal beginnen. Maar dit was voor mij de dichtsbijzijnde reuzenbol.
Zowel in het centrum van Hillegom als in het centrum van Lisse zijn veel horecamogelijkheden. Ook langs de N208 buiten de centra zijn meerdere horecagelegenheden gevestigd. Ik ga ze hier niet opnoemen, het zijn er te veel.
Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in Lisse en Hillegom (bijv. De Groene Bollenschuur) of één van andere hotels in de Bollenstreek.
In de Bollenstreek zijn ook leuke natuurhuisjes te boeken waar je in de natuur kunt uitrusten van je fietstocht en bezoek aan de Bollenstreek.
Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.
Vanuit Hillegom en Lisse kun je heel goed de rest van Bollenstreek verkennen, breng een bezoek aan de Keukenhof of aan de Amsterdamse Waterleidingduinen, Leiden, Haarlem of Amsterdam.
Heb jij wel eens een fietstocht in de Bollenstreek gemaakt? Zo ja, waar was dat en kan je het aanbevelen?
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie