Fotoblog : Oranje boven

Fotoblog : Oranje Boven

 

Vandaag een fotoblog met oranje foto’s. De reden: morgen vieren we koningsdag. Het zal een rare koningsdag worden, dit omdat we midden in de coronacrisis zitten en alle festiviteiten, zoals vrijmarkten zijn afgelast. Onze koning viert vandaag zijn verjaardag thuis en niet in Maastricht, zoals de bedoeling was. Maar toch: Oranje boven!

Ik moest een paar jaar geleden heel erg wennen aan het woord Koningsdag, maar het woord is inmiddels ingeburgerd. Ik ben opgegroeid met Koninginnedag (30 april), de dag waarop we toen ik nog op school zat, ’s ochtends op het sportveld te vinden waren om daar spelletjes te spelen en ’s middags maakte ik samen met mijn moeder en broer een fietspuzzeltocht in mijn geboortedorp en omgeving (later alleen met mijn moeder). We keken op televisie naar het defilé op Paleis Soestdijk (in de jaren dat Koningin Juliana nog Koningin was) en later keken we op televisie naar Koningin Beatrix die met haar familie het land introk.

Ik ben een keer op Koninginnedag vanuit Kopenhagen teruggevlogen naar Rotterdam en keek ik vanuit het vliegtuigraam naar buiten en zag overal plukjes oranje. Toen wist ik weer, o ja het is Koninginnedag.

Oranje is de nationale kleur van ons land. In veel uitingen kom je de kleur tegen, alle nationale sportteams gaan in het oranje gekleed, het is het symbool voor Nederland. Wij, Nederlanders, identificeren ons met deze opvallende kleur. Ons Koningshuis wordt ook het Huis van Oranje genoemd. Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, erfde van zijn neef René van Chalon de titel Prins van Oranje. Deze titel hoorde bij het Prinsdom Orange in Frankrijk.

Een oranje calla uit het bloemwerk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander Een oranje calla uit het bloemwerk in de Nieuwe Kerk in Amsterdam na de inhuldiging van Koning Willem-Alexander in 2013.

 

Ik heb mijn fotoarchief voor deze oranje fotoblog doorgespit op zoek naar oranje foto’s, want oranje is niet de kleur die ik veel fotografeer. Ik heb toch een flink aantal oranje foto’s voor deze oranje fotoblog gevonden. Het resultaat zie je hieronder: een mix van bloemen, zonsondergangen, personen in het oranje gekleed, kunst, street art en dieren.

Ik wens je veel kijkplezier en ondanks de huidige situatie, een hele fijne Koningsdag. En Koning Willem-Alexander, van harte gefeliciteerd met uw verjaardag.

 

Keukenhof in Lisse

Op de Keukenhof in Lisse staan op het moment van publiceren van deze blog de bloemen vol in bloei. Ongetwijfeld ook oranje bloemen. Helaas kunnen we dit jaar vanwege de coronacrisis de Keukenhof niet bezoeken. De Keukenhof is de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen die elk seizoen opnieuw worden gepoot. Ikzelf vind dit een walhalla voor fotografen en één van de mooiste attracties die Nederland kent. De Keukenhof is slechts een paar weken per jaar geopend. Dit jaar (2020) helaas niet vanwege de coronocrisis. Hieronder een paar oranje foto’s die ik in het verleden in de Keukenhof maakte.

Oranje bloemen op de Keukenhof in Lisse

Oranje tulpen op de Keukenhof in Lisse

 

De keizerskroon in de Keukenhof.

De oranje keizerskroon in de Keukenhof in Lisse

 

Ook Nijntje is met een eigen winkeltje aanwezig op de Keukenhof in Lisse.

Nijntje op de Keukenhof in Lisse

 

In 2018 kwam ik deze oranje fiets tegen bij de binnententoonstelling met lelies. Meer over de Keukenhof lees je in dit artikel.

Typisch Nederlands: fietsen

 

Oranje bloemen

Ik houd van bloemen en ik fotografeer ze vaak maar tijdens het selecteren van de foto’s voor deze fotoblog met oranje foto’s merkte ik dat ik niet heel veel oranje bloemenfoto’s heb. Maar ik heb een aantal gevonden.

Eén van mijn lievelingsbloemen is een bloem die ik veel in Zuid-Afrika gezien heb: het suikerbossie. Dit oranje exemplaar spotte ik in de kerktuin van de St. George kerk in Knysna.

Een oranje suikerbossie in Knysna/Zuid-Afrika

 

In het Amstelpark in Amsterdam staat de rhododendronvallei. Hier staan ongeveer 8.000 rhododendrons van 139 soorten. De bloeitijd is van april tot eind mei.

Oranje rhododendron in de rhododendronvallei in het Amstelpark in Amsterdam

 

Tijdens een bezoek aan Kasteel Keukenhof in Lisse stonden de dahlia’s volop in bloei.

Een oranje dahlia in in de tuin van Kasteel Keukenhof in Lisse

 

Tijdens een wandeling door Leiden bezocht ik o.a. de Hortus Botanicus. Daar zag ik in de Victoriakas onderstaande hibiscus. De Hortus Botanicus in Leiden is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Deze botanische tuin is in 1590 opgericht en ligt in het centrum van Sleutelstad Leiden.

Een oranje hibiscus in de Hortus Botanicus in Leiden

 

In Company’s Garden in Kaapstad/Zuid-Afrika zag ik onderstaande paradijsvogelplant. Deze tuin wordt ook wel Kompanjiestuin genoemd. Het park werd in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck aangelegd om de VOC-schepen, die op weg naar de Oost waren, te voorzien van verse groenten en fruit. Er groeien inheemse en exotische bomen en struiken in deze voormalige moestuin, waaronder dus deze paradijsvogelplant. Deze plant heb ik jaren later ook gespot in de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam.

Een oranje paradijsvogelplant in Company's Garden in Kaapstad/Zuid-Afrika

 

Onderstaande foto maakte ik tijdens een fietstocht door de Bollenstreek.

Tulpen in de Bollenstreek

 

Deze foto van krokussen in de sneeuw maakte ik tijdens een wandeling bij mij in de buurt.

Oranje krokussen in de sneeuw

 

Zonsondergangen

Ik ben gek op mooie zonsondergangen. Dit zijn twee foto’s van zonsondergangen van de vele die ik voor deze oranjeblog geselecteerd heb.

De eerste is gemaakt in Doorwerth. Na mijn bezoek aan Kasteel Doorwerth maak ik een stop bij de uitzichttoren die hier vlakbij staat. Vanaf deze toren bekijk ik een schitterende zonsondergang.

Zonsondergang in Doorwerth

 

De tweede zonsondergang foto is vanuit mijn eigen huiskamer gemaakt.

Zonsondergang vanuit mijn eigen huiskamer

 

Meer foto’s van zonsondergangen en zonsopkomsten vind je in een andere fotoblog op deze website. Heb jij deze fotoblog al bekeken?

 

Vossen

Ik noem ze altijd mijn roodharige vriendjes, maar de kleur van de vacht van deze schitterende beesten is meer oranje dan rood. Ik kom regelmatig in de Amsterdamse Waterleidingduinen en spot tijdens mijn wandeling regelmatig een vos. Een aantal heb ik hieronder geplaatst. Ik heb nog veel meer mooie vossenfoto’s online staan. Kijk je mee?

Vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Streetart

Kleurrijke streetart in de Ferro Dome in Rotterdam tijdens de Instameet Rotterdam Makers District. De Ferro Dome ligt in het Merwe-Vierhavensgebied in Rotterdam. Dit gebied onderging een omvorming en is omgebouwd van haventerrein naar innovatiedistrict. Op het terrein vestigen zich steeds meer creatieve ondernemers uit de maakindustrie. De Ferro Dome was een voormalige emaillefabriek en toen ik hier was, was er veel streetart te zien. Of dat nu nog zo is, weet ik niet, want er waren plannen om het tot een uitgaansgelegenheid om te bouwen.

Streetart in de Ferro Dome in Rotterdam Streetart in de Ferro Dome in Rotterdam

 

Ook op de NDSM werf in Amsterdam-Noord is genoeg streetart te zien. Ik maakte een wandeling in Amsterdam Noord met als eindpunt de NDSM werf. Dit was het terrein van het Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). Dit was vroeger een scheepsbouwterrein. Nu is er veel street art / graffiti te vinden.

Streetart op de NDSM werf in Amsterdam Noord Streetart op de NDSM werf in Amsterdam Noord

 

Afrika

In Afrika heb ik tot nu toe twee landen bezocht: Zuid-Afrika en Namibië. Tijdens deze rondreizen stuitte ik verschillende keren op oranje bezienswaardigheden. Je ziet ze hieronder.

Ik maakte een fietstocht door township Soweto bij Johannesburg. Bij het beginpunt zat deze papegaai. De township is het belangrijkste symbool van de Zuid-Afrikaanse apartheidsgeschiedenis. Als je door Soweto loopt, fietst of met de auto rijdt, kom je deze geschiedenis vanzelf tegen.

Papegaai in Soweto/Zuid-Afrika

 

Tijdens deze rondreis door Zuid-Afrika sliep in een nacht in Swaziland. Bij binnenkomst van dit koninkrijk werden we verwelkomd door deze zang- en dansgroep.

Zang- en dansgroep in Swaziland

 

Ik houd van de kleurrijke markten in Azië en Afrika. Dit wandkleed fotografeerde ik ergens in Zuid-Afrika.

Wandkleed in Zuid-Afrika

 

In Kaapstad bezocht ik Kasteel de Goede Hoop en zag hier de wisseling van de wacht. Kasteel de Goede Hoop is gebouwd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en heeft tien meter hoge muren en vijf bastions. Het kasteel is nog altijd een militaire basis. Op werkdagen wordt dagelijks om 10.00 en 12.00 uur de ‘Sleutelceremonie’ uitgevoerd door de hier gelegerde soldaten. Na deze sleutelceremonie volgt er het afvuren van een ‘minikanon’. (Schrik niet, want het minikanon maakt ondanks dat het echt heel klein is, een enorme herrie, vooral als u daar niet op verdacht bent). De wisseling van de wacht wordt van maandag tot vrijdag om 12.00 uur gehouden.

Wisseling van de wacht in Kasteel de Goede Hoop in Kaapstad/Zuid-Afrika

 

Als je Namibië bezoekt, is een van de mooiste, zo niet de mooiste plek de Sossusvlei met zijn rood-oranje zand. De Sossusvlei ligt in een klein dal tussen de duinen aan de rand van de Namib-woestijn in het Namib Naukluft Park. De kleuren van de duinen wisselen constant door de stand van de zon. De beelden met de intens rode, oranje en gele duinen en scherpe lijnen zijn een bron van inspiratie voor elke fotograaf.

De Sossusvlei in Namibië

 

Hagedissen kom je op veel plekken in Namibië tegen. Deze spotte ik onderweg tijdens een koffiepauze op weg naar de accommodatie bij Etosha National Park.

Een hagedis bij Oppie Koppie Restcamp in Kamanjab/Namibië

 

Azië

Net als Afrika is ook Azië een kleurrijk continent. Ik heb tot nu toe twee landen in Azië bezocht: Vietnam en Thailand. Tijdens deze rondreizen stuitte ik verschillende keren op oranje kleding en andere oranje bezienswaardigheden. Je ziet ze hieronder.

Eén van de bekendste bezienswaardigheden in Bangkok/Thailand is het Grand Palace en de de Wat Phra Kaeo. Dit is een zeer groot paleis- en tempelcomplex. Binnen de muren bevinden zich overheidskantoren en de Chapel Royal van de smaragden Boeddha en de Koninklijke residenties. Een bezoek waard, maar trek er wel minimaal een halve dag voor uit en zorg dat je direct bij opening van het complex voor de poort staat. Anders is het er erg druk.

De Wat Phra Kaeo in Bangkok/Thailand De Wat Phra Kaeo in Bangkok

 

Overal in Thailand kom je ze tegen. Monniken in hun oranje gewaden. Deze foto’s zijn gemaakt in Lampang bij de Wat Phra That Lampang Luang Tempel en de andere foto bij een schooltje in de buurt van Chiang Mai.

Een monnik in zijn oranje gewaad Lampang/Thailand Een monnik in Lampang/Thailand

 

Een monnik in zijn oranje gewaad bij Chiang Mai/Thailand Een monnik bij Chiang Mai/Thailand

 

Tijdens de maaltijden in Thailand (en ook in Vietnam) krijg je regelmatig fruit als nagerecht.

Fruithap in Thailand

 

Hoi An staat bekend om zijn kleurrijke, en dus ook oranje, lampionnen die je in de winkeltjes in het stadje kunt kopen. Hoi An is voor mij het mooiste stadje van Vietnam. In het oude centrum van Hoi An zijn vier musea, drie oude huizen, een aantal gemeenschapshuizen, wat winkeltjes, een theater, de overdekte Japanse brug en een tempel te bezoeken.

Lampionnen in Hoi An/Vietnam

 

Tijdens mijn verblijf in Hoi An, maakte ik een fietstocht buiten het stadje en bezocht o.a. een lokaal schooltje waar dit nieuwsgierige meisje onderwijs kreeg.

Een meisje op een school in de buurt van Hoi An/Vietnam

 

Deze deels in het oranje uitgedoste dansgroep kwamen we tegen bij een benzinestation tussen Qui Nhon en Nha Trang in Vietnam. Ze maakten een spontane dans voor onze groep, terwijl wij na een lange busrit de benen strekten.

Dansers in Vietnam

 

Net als in Namibië kwam ik ook in Vietnam, om precies te zijn in Mui Ne, een oranje zandvlakte tegen. Deze vlakte is niet te vergelijken met de Sossusvlei, maar Mui Ne staat bekend om zijn zandduinen. Deze zandduinen kun je beklimmen.

Mui Ne in Vietnam

 

Zoals ik al eerder schreef houd ik van de lokale markten. Deze foto met allemaal hoedjes is gemaakt op de de Ben Thanh markt in Ho Chi Minh City,  het vroegere Saigon. Rond de sluitingstijd van de overdekte Ben Thanh markt gaat de nachtmarkt open en kan je in de buitenlucht je spullen kopen.

Hoedjes op de Ben Thanh markt in Ho Chi Minh City/Vietnam

 

Texel

Tijdens mijn bezoeken aan Texel in 2016 en 2017 heb ik best vaak oranje voorwerpen gezien, zoals onderstaande reddingsboeien in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog. Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Je krijgt hier informatie over het strandjutten, het loods- en reddingwezen en de visserij. Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het resultaat van vele zoektochten door strandjutters langs het strand.

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog/Texel

 

Een ander leuk museum op Texel is het Kaap Skil Museum in Oudeschild. Op het buitenterrein staat een onderzeeër opgesteld. In deze duikboot ga je onder water op zoek naar oude VOC-schepen die op de zeebodem liggen. Via een trap daal je af in de onderzeeër.

Het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel

 

Vanaf de toren van de Burghtkerk in Den Burg op Texel had ik een mooi uitzicht over de oranje daken van de hoofdplaats van dit schitterende waddeneiland.

De daken van Den Burg/Texel

 

Een leuk uitje voor kinderen is Texel Zoo buiten Oosterend op Texel. Texel Zoo is een tropische tuin met tropische vogels, zoals deze lori, en prachtige planten en een vlindertuin waar de bontgekleurde vlinders om je heen fladderen.

Texel Zoo in Oosterend/Texel

 

Oranje in kunstwerken

Ook in de verschillende musea kom je natuurlijk oranje tegen.

Voor deze oranje fotoblog maakte ik een collage van oranje voorwerpen die ik vorig jaar zag tijdens een schitterende tentoonstelling in het Groninger Museum in Groningen. De Chihuly tentoonstelling is inmiddels afgelopen. Ik genoot van de schitterende glascreaties van de Amerikaanse kunstenaar Dale Chihuly. Geniet ook nog even mee. De glazen bloemen in het trappenhuis kan je nog altijd bewonderen in het museum. Deze zijn in het museum blijven hangen.

Chihuly tentoonstelling in het Groninger Museum in Groningen Chihuly tentoonstelling in het Groninger Museum in Groningen

 

In Haarlem staat het Frans Hals Museum, een museum gewijd aan de schilder Frans Hals. Frans Hals was gespecialiseerd in portretten en groepsportretten. Hij schilderde veel belangrijke stadsgenoten, maar ook de dorpsgek, drinkebroers, lachende vissersjongens, fluit spelende of rokende kinderen. Beroemd zijn de vijf schuttersstukken die je in het museum kunt zien.

Een schutterstuk van Frans Hals in het Frans Hals Museum in Haarlem Een schuttersstuk van Frans Hals in het Frans Hals Museum in Haarlem

 

Nog twee oranje foto’s die ik je niet wil onthouden

Deze oranje fiets staat bij de ingang van de Martinitoren (d’Olle Grieze) in Groningen.

Er gaat niets boven Groningen Er gaat niets boven Groningen

 

Ook in Groningen vind je de kleurrijke en fotogenieke huizen van Reitdiephaven.

Reitdiephaven in Groningen Reitdiephaven in Groningen

 

Houd jij van de kleur oranje? Welke van bovenstaande foto’s is jouw favoriet?

 

Meer fotoblogs

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest
Deze fotoblog met oranje foto's heb ik vanwege Koningsdag gemaakt. Ik heb een aantal van mijn oranje foto’s voor je op een rijtje gezet. Kijk je mee? #oranje #fotoblog #koningsdag #27april #fotografie #jtravel #jtravelblog Deze fotoblog met oranje foto's heb ik vanwege Koningsdag gemaakt. Ik heb een aantal van mijn oranje foto’s voor je op een rijtje gezet. Kijk je mee? #oranje #fotoblog #koningsdag #27april #fotografie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com