Fotonegatieven omzetten naar digitale foto’s

Malta

 

Ik ga binnenkort mijn fotonegatieven omzetten naar digitale foto’s. Hoe ik dat doe, lees je in deze blog. Nu maak je je foto’s met een digitale camera, maar vroeger gebruikte je fotorolletjes en een analoge fotocamera. Ik heb mijn foto’s tot 2009 met een analoge Nikon spiegelreflex camera gemaakt. Dit was tijdens mijn vakanties, tijdens dagjes uit en tijdens de studiereizen die ik toen regelmatig maakte. Daarna moest je je foto’s nog laten ontwikkelen en was het afwachten hoe je foto’s er uitzagen. Altijd spannend.

Ik heb in die jaren een hele ordner vol met negatieven verzameld. Helaas mis ik ook veel. Ik weet niet wat er mee gebeurd is. Het kan zijn dat ze nog ergens in een doos liggen of weggegooid zijn. Vanaf 2001 heb ik mijn negatieven in een ordner gestopt in speciale hoezen voor fotonegatieven.

Vanaf 2009 heb ik een Lumix digitale camera. Vanaf 2012 fotografeerde ik met een digitale Nikon spiegelreflex camera. Dit omdat ik een goede lens van 300 mm wilde hebben toen ik een rondreis door Zuid-Afrika maakte. Sinds het najaar van 2021 fotografeer ik met de Sony Cybershot DSC-RX10 IV. Een camera met een 24-600mm zoomlens. Ik hoef geen extra lenzen meer aan te schaffen.

De laatste jaren denk ik er steeds vaker over om iets te doen met mijn fotonegatieven, zonde om ze te laten verstoffen en in dozen te laten liggen. Tijd om in het archief te duiken en na te gaan denken hoe ik mijn oude foto’s en vooral oude fotonegatieven kan digitaliseren. Hoe pak ik dit aan, waar loop ik tegenaan. Dit is hoe ik het heb aangepakt.

 

Oude foto’s

Mijn ouders, en vooral mijn moeder, was vroeger heel fanatiek met het maken van fotoalbums voor mijn broer en mij. Mijn vader maakte de foto’s (in het begin zelfs nog zwart-wit, er was niets anders), mijn moeder zorgde er voor dat de foto’s ingeplakt werden in mooie fotoalbums. Bij de foto’s werd de datum en de plaats waar de foto is gemaakt, genoteerd. Deze fotoalbums heb ik later uit mijn ouderlijk huis meegenomen en staan nu (te verstoffen) op mijn boekenplanken.

Later maakte ik zelf foto’s en ook die plakte ik altijd in ook weer met datum en plaats. Ook maakte ik uitgebreide vakantieverslagen waar ik mijn foto’s in plakte. Ik heb alle fotoalbums vanaf mijn geboorte tot heden bewaard (gelukkig). De laatste jaren druk ik geen foto’s meer af, maar bewaar ze op mijn computer en in een backup op een externe schijf én in Cloud. Dit omdat een externe harde schijf een paar jaar geleden kapot was en ik toen foto’s kwijt geraakt ben die niet meer te gebruiken zijn. Ik had van een aantal jaren de foto’s in verband met de ruimte op de desktop niet meer op mijn computer staan, alleen op twee externe harde schijven die allebei kapot gingen. Nu dus als extra in Cloud.

Corfu Corfu

 

Vroeger ging ik met een oude foto naar de fotograaf en het kostte me kapitalen om er een afdruk van te laten maken. Zo heb ik uit een oude schoenendoos een zwart-wit foto van mijn overleden oma een foto van mijn grootouders, oom en mijn moeder als klein meisje gehaald. Deze heb ik voor mijzelf en een paar familieleden als herinnering laten afdrukken.

 

Scannen van oude fotonegatieven

Er zijn verschillende mogelijkheden om oude fotonegatieven in te laten scannen. Ik leg de mogelijkheden naast elkaar om een goede keuze te maken.

  • Ik kan met mijn stapel fotonegatieven en/of foto’s naar een fotograaf, centrale of winkel als de Hema of Kruidvat gaan en daar een smak geld uitgeven voor de digitalisering.
  • Ik kan mijn negatieven en/of foto’s door kennissen of familie laten scannen. Deze keuze valt direct af, want ik heb geen kennissen en familieleden die zich met fotografie bezighouden.
  • Of ik koop een scanner voor fotonegatieven en ga mijn fotoarchief zelf digitaliseren.

Ik kies voor het laatste. Ik struin het internet af en zie scanners vanaf € 100,– en meer voorbij komen. Nadeel van de goedkopere versies is dat de kwaliteit niet geweldig is. Ik kies uiteindelijk vanwege de goede recensies en de mogelijkheden voor de Epson Scanner Perfection V600 Photo.

Epson Scanner Perfection V600 Photo

 

Maar voor ik een scanner aanschaf en toch nog twijfel vanwege het aspect tijd struin ik toch het internet nog een keer af om de voor- en/of nadelen van het omzetten van mijn fotonegatieven naar digitale foto’s bij een winkel/centrale op een rijtje te zetten.

 

Eigen scanner

Ik besluit uiteindelijk om de Epson Scanner Perfection V600 Photo aan te schaffen.

 

Ik heb nl. een paar eisen waaraan mijn scanner moet voldoen:

  • Resolutie van meer dan 4000 dpi
  • Foto’s en negatieven kunnen scannen
  • Kleurherstel om mijn oude, verkleurde of slecht belichte foto’s meer scherpte en levensechte kleuren geven
  • Stof en krassen uit originelen kunnen verwijderen
  • Bestanden op makkelijk kunnen slaan
  • Makkelijk in de bediening en te gebruiken op mijn Windows PC (Windows 10)

Bij de Epson Scanner Perfection V600 Photo  is de scanresolutie (DPI) 6400 x 9600, effectieve pixels 54400 × 74880 pixels bij 6400 dpi. Bijkomend voordeel van dit apparaat is dat je evt. ook dia’s kunt scannen. Voor mij is dit niet van toepassing omdat ik geen dia’s heb.

 

Installatie

Na mijn online bestelling wordt de scanner binnen een dag geleverd.

In de doos is een summiere handleiding toegevoegd.

Eerst sluit ik alles aan. Er zijn nogal wat kabels die her en daar aangesloten moeten worden. Voordeel is dat lengte van de kabel voor mij voldoende zijn, dit in tegenstelling tot veel andere apparaten die op de computer aangesloten moeten worden.

In de handleiding staat dat je de bijgeleverde cd rom moet gebruiken. Ik loop hier al tegen een evt. probleem aan, want ik heb een desktop zonder cd-rom drive. Handig toen ik de desktop een paar jaar geleden kocht, maar niet heus, want voor ik mijn computer kon gaan gebruiken moest ik eerst een dvd writer aanschaffen om de cd-rom met instructies en installatie te kunnen aanschaffen.

 

Met mijn portable dvd writer kan de installatie van de software beginnen. Dit zijn de Epson driver- en hulpprogramma’s en de gebruikershandleiding. Dit duurt een aantal minuten. Tijdens de installatie wordt precies aangegeven welke handelingen er verricht moeten worden, zoals de transportvergrendeling ongedaan maken, de scanner aansluiten en de stekker in het stopcontact stoppen en de usb kabel aansluiten. De scanner is geïnstalleerd en kan in gebruik worden genomen.

 

Gebruik van de scanner

De Epson scanner kent vier instellingen:

  • volautomatische modus
  • thuismodus
  • kantoormodus
  • professionele modus

Elke modus heeft zijn eigen specifieke instellingen die bij elke modus ingesteld moeten worden.

Het is een kwestie van uitproberen.

Een dpi resolutie van 300 of 400 is voldoende als origineel is 15 x 10 inch is en je wilt je foto niet groter printen dan deze afmeting. Wil je groter printen, stel de scanner in op 600 of 1200 dpi. Foto’s met kleine details of tekst moeten minimaal met 600 dpi gescand worden.

De hoogste kwaliteit van de scanner is 4800 dpi. Nadeel is dat je hele grote bestanden krijgt die veel opslagruimte nodig hebben en het scannen duurt veel langer bij deze hoge resolutie.

Kleurdiepte 24 bit is standaard en perfect voor het delen en publiceren van foto’s. Voor diepere contrasten gebruik je kleurdiepte 48 bit.

Kamp Westerbork Kamp Westerbork

 

Foto’s scannen

Voor het scannen van een foto hoef je niet veel te doen. Je legt de foto op de glasplaat, net als bij alle scanners en op je computer klik je op scannen en de reflecterende mat in de deksel. De foto wordt ingescand en kan worden opgeslagen op de plek op je computer. Nu kun je de foto bewerken.

Twee inscande foto's: Manneken Pis in Brussel Twee inscande foto’s: Manneken Pis in Brussel

 

Negatieven scannen

Bij het scannen van fotonegatieven of dia’s verwijder je de reflecterende mat uit de deksel. Het venster van de transparanteneenheid wordt vrijgemaakt voor het scannen van je negatieven of dia’s.

Je hebt de bijgeleverde houder nodig voor het inscannen van negatieven of dia’s.

Je kunt per keer 2 stroken negatieven scannen. Je plaatst de negatieven in de houder.

Een fotonegatief ingescand: Gozo/Malta Gozo/Malta

 

De precieze instructies staan in de handleiding. Het luistert nogal nauw hoe de negatieven geplaatst moeten worden. Pas voor je gaat scannen de instelling aan naar film ipv , anders krijg je dit:

Negatiefhouder

 

Het scannen van negatieven duurt langer dan het scannen van foto’s.

Heb je je foto’s of negatieven gescand, dan is het mogelijk om de na te bewerken. Ik gebruik hiervoor Adobe Photo Elements 12, een fotoprogramma dat ik jaren geleden gekocht heb en voor al mijn foto’s gebruik. Een ander veelgebruikt programma is Adobe Lightroom.

Vergeet niet om de reflecterende mat terug te plaatsen in de deksel als je klaar bent.

 

Andere mogelijkheid

Naast het scannen met het scanapparaat kun je ook met een app op je smartphone gebruiken zoals voor de IPhone de Film Scanner Pro of voor Android Photo Negative scanner. Je vindt deze apps in de stores.

Nu ben ik niet zo van het maken van foto’s met mijn smartphone. Je kunt ook met je camera negatieven scannen als je een macrolens gebruikt. Hiervoor moet je naast je macrolens ook nog een statief gebruiken. Het negatief ligt dan op een lichtbak met een led-lamp per onder. Ik vind dit te bewerkelijk.

Beide zijn voor mij geen opties, maar wel een mogelijkheid om negatieven te scannen.

 

Conclusie

Het zelf scannen is voor mij beste en goedkoopste manier om mijn negatieven te digitaliseren. Ik kan mijn eigen tijd bepalen, kan zelf de kwaliteit bepalen en als er een foto niet goed is, hoef ik niets extra’s voor te betalen.

Wil jij ook zelf gaan scannen, dan is het belangrijk dat je de beschikking hebt over een krachtige PC, een goed fotobewerkingsprogramma en goede scanner en nauwkeurig bent in het maken van back-ups. En natuurlijk de bereidheid om er tijd in te steken!

In deze blog zijn foto’s van een paar studiereizen (Malta en Cyprus), daguitstapjes (Brussel en Kamp Westerbork) en vakanties (Corfu) opgenomen die ik met mijn scanapparaat heb gedigitaliseerd.

Cyprus Cyprus

 

Mocht er nu nog een oude foto gedigitaliseerd moeten worden of oude fotonegatieven opduiken, dan digitaliseer ik ze zelf. Ik heb in de blog ‘Mijn allereerste vliegreis-Tag‘ ook een aantal foto’s gebruikt die ik ingescand heb.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik ga binnenkort beginnen met het omzetten van mijn fotonegatieven naar digitale foto’s. Hoe ik dat doe en wat ik daarbij nodig heb aan apparatuur, lees je in deze blog. #fotonegatieven #digitaliseren #digitalefotos #fotografie #jtravel #jtravelblog Ik ga binnenkort beginnen met het omzetten van mijn fotonegatieven naar digitale foto’s. Hoe ik dat doe en wat ik daarbij nodig heb aan apparatuur, lees je in deze blog. #fotonegatieven #digitaliseren #digitalefotos #fotografie #jtravel #jtravelblog Ik ga binnenkort beginnen met het omzetten van mijn fotonegatieven naar digitale foto’s. Hoe ik dat doe en wat ik daarbij nodig heb aan apparatuur, lees je in deze blog. #fotonegatieven #digitaliseren #digitalefotos #fotografie #jtravel #jtravelblog

Ik ga binnenkort beginnen met het omzetten van mijn fotonegatieven naar digitale foto’s. Hoe ik dat doe en wat ik daarbij nodig heb aan apparatuur, lees je in deze blog. #fotonegatieven #digitaliseren #digitalefotos #fotografie #jtravel #jtravelblog Ik ga binnenkort beginnen met het omzetten van mijn fotonegatieven naar digitale foto’s. Hoe ik dat doe en wat ik daarbij nodig heb aan apparatuur, lees je in deze blog. #fotonegatieven #digitaliseren #digitalefotos #fotografie #jtravel #jtravelblog Ik ga binnenkort beginnen met het omzetten van mijn fotonegatieven naar digitale foto’s. Hoe ik dat doe en wat ik daarbij nodig heb aan apparatuur, lees je in deze blog. #fotonegatieven #digitaliseren #digitalefotos #fotografie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

6 reacties

  • Peter DE RIJCKER schreef:

    Hallo Gerard,
    Dank voor de duidelijke werkwijze. Zelf gebruiker van de Epson V500 Photo mis ik in zowel de handleiding als uw beschrijving 2 niet onbelangrijke details, waarvoor graag wat aanvullende uitleg, nl. hoe plaats ik de 2 fotonegatiefstroken in hun respectievelijke houders terwille van de correcte foto-CHRONOLOGIE? Wat ik weet is dat de glanzende kant naar beneden op de glasplaat moet liggen, en de doffe emulsiezijde dus opwaarts. Vraag is dan waar en hoe de negatieven te rangschikken:
    (1) strook 1 in houder 1 (links) en strook 2 in houder 2 (rechts) of (
    2) omgewisseld, strook 1 in houder rechts en strook 2 in houder links?
    Bovendien: moeten de negatieven geplaatst
    (3) van onder (bv. foto 1) naar boven (bv. foto 5), of
    (4) net omgekeerd (foto 1 bovenaan en foto 5 onderaan)? Met “onderaan” bedoel ik dus de kant van de knoppen en het voortgangslichtje.
    (5) Tenslotte wat mij opvalt in het gebruik van deze scanner: de voorbeeldscan toont wel alle negatieven (bv. 8 foto’s), maar het eigenlijke scannen slechts foto per foto. Ik moet dus steeds manueel ( in dit voorbeeld dus 8x !) het scanproces herstarten en dus bij het apparaat blijven. De handleiding biedt terzake geen uitleg; zie ik een instelling over het hoofd?

    Kan u mij wat helpen bij deze drie vragen, waarbij deze aangaande het juiste chronologische schikken van de negatiefstroken natuurlijk het meest fundamenteel is. Tot dusver pas ik de opties 2 en 4 toe, maar soms lijkt dit toch niet juist.

    Met vriendelijke groeten,
    Peter De Rijcker

  • elke schreef:

    hey,

    handige informatie maar hoe kan ik nu mijn gedigitaliseerde negatieven omzetten naar digitale foto’s?

    groetjes
    Elke

  • Gerard Hager schreef:

    Leuke blog. Mag ik je vragen welke apparaten je hebt vergeleken?

    Vriendelijke groet,

    Gerard Hager

    • Jaquelien schreef:

      Hallo Gerard,
      Dank je voor je reactie op deze blog. Ik heb geen idee meer welke apparaten ik vergeleken heb voor ik tot de aankoop van de Epson Scanner Perfection V600 Photo ben overgegaan. Zoals ik al in de blog schrijf struin ik voor dit soort aankopen het internet af en lees recensies bijv. via Bol.com en Kieskeurig.nl. Voor mij ook belangrijk dat ik en negatieven en foto’s waar ik geen negatieven meer van heb, kan inscannen. Dat kan met dit apparaat. Ik hoop dat je iets hebt aan deze blog om tot een goede aankoop over te gaan.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com