Geld verdienen met affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing

 

Eén van de beste manieren om met je blog geld te verdienen is affiliate marketing. In deze blog leer je alles over affiliate marketing. Toen ik een paar jaar geleden begon met mijn website JTravel had ik nog nooit van affiliate marketing gehoord en wist ook niet dat ik geld kon verdienen met mijn websites. Toen ik een paar jaar later deze website, JTravelBlog.nl, opzette, wist ik dat wel en heb ik me aangemeld bij verschillende affiliate marketeers.

Ik verdiepte me in het wat en hoe van affiliate marketing. Dit deed ik door middel van veel artikelen en blogs lezen, en cursussen van bijv. IMU volgen.

Sinds ik me verdiept heb in affiliate marketing plaats ik in veel blogs op JTravelBlog.nl en in mijn artikelen op JTravel.nl affiliate links naar bijv. hotels, boeken, entreetickets of reizen. In mijn blogs en artikelen op beide website staat onderin standaard de opmerking: Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van marketing. Ik als blogger (publisher) ontvangt commissie als jij via een link (affiliatelink) op mijn website iets koopt. Jij betaalt niets extra’s. Ik krijg een klein bedrag aan commissie om  mijn websites in de lucht houden en de kosten die ik maak voor het maken van mijn websites te dekken.

Ik word betaald voor een affiliatelink op mijn website of in een nieuwsbrief of op social media en jij klikt op die link of koopt iets via die link. Ik ontvang een percentage van het aankoopbedrag. Een mooie en  makkelijke manier om extra geld te verdienen. Ik plaats alleen affiliate links van bedrijven waar ik achter sta, zoals hotelovernachtingen, entreetickets, tours, (reis)boeken, reisartikelen en elektronica.

 

Goed om te weten: Als jij iets koopt of boekt via een affiliatelink betaal je niets extra’s dan als je het rechtstreeks zou kopen of boeken.

 

De links zijn unieke links die in mijn blogs/artikelen verwerkt zijn. Soms plaats ik banners of widgets in mijn blogs, zoals bijv. entreetickets voor musea of tours. Alle affiliatelinks en banners bevatten een unieke code. Deze code is terug te herleiden naar mijn websites.

Geld verdienen met affiliate marketing

 

Affiliate marketing is een vorm van online marketing (internetmarketing) waarbij bedrijven een beloning uitkeren aan personen met een website of ander online platform, die ervoor zorgen dat een product of dienst van het bedrijf verkocht wordt.

 

Met affiliate marketing starten

Zoals je al eerder kon lezen ben ik me pas bij het starten van deze blog in september 2018 gaan verdiepen in affiliatemarketing. Voor die tijd had ik er nog nooit van gehoord. Op mijn andere website (JTravel.nl) staan inmiddels ook veel affiliatelinks, zeker in de artikelen die vanaf 2019 zijn verschenen. Ik ben naast het schrijven van nieuwe blogs en artikelen ook bezig om al mijn oude artikelen en blogs te corrigeren en aan te passen en daar waar het relevant is, voorzie ik het artikel/de blog van affiliate links.

Je hoeft niet per se een eigen website te hebben, je kunt ook met je sociale media accounts zoals Pinterest, Facebook of Instagram geld verdienen met affiliate marketing.

Dan moet je op zoek naar een adverteerder die affiliate partners van jou wil worden. De niche moet wel passen bij jouw blog. Ik ben gestart met merken/bedrijven die ik aan iedereen aan kan raden en waar ik zelf ook regelmatig gebruik van maak. Je kunt niet zomaar links naar artikelen in je blog plaatsen.

Je moet je eerst aanmelden. Lees voor je je aanmeld eerst de voorwaarden. Dit verschilt ook weer per adverteerder, ook binnen een netwerk. Na aanmelding worden je gegevens gecontroleerd. Soms moet je website een bepaald aantal bezoekers per maand hebben en aansluiten bij de inhoud van de adverteerder. Soms duurt het een paar dagen, soms korter voor je weet of je met een affiliatelink aan de slag kunt. Bij een affiliatenetwerk moet je je per bedrijf aanmelden, dus apart via Natuurhuisje, apart via De Jong Intra Vakanties en als je meerdere websites hebt ook nog per website. Is je website goedgekeurd vind je bij de affiliatenetwerken alles wat je nodig hebt, zoals banners en links.

Sommige bedrijven, zoals Coolblue, Bol.com, IMU of Booking.com hebben hun eigen affiliateprogramma, anderen zijn aangesloten bij affiliate platforms, zoals TradeTracker, Awin, Linkpizza, Tradedoubler en Daisycon. Via deze platforms meld je je aan bij de affiliateprogramma’s van aangesloten bedrijven. Je krijgt uitbetaald als je een minimale betalingsdrempel hebt behaald en dat gaat sneller als alles samengevoegd wordt, zoals ANWB en Natuurhuisje via TradeTracker.

Ik werk voor beide websites veel met Bol.com, TradeTracker, Daisycon en Booking.com. Bij TradeTracker zijn bijv. TUI, De Jong Intra Vakanties, ANWB en Natuurhuisje. Bij Daisycon zijn bijv. Prijsvrij, Corendon, Stip Reizen en Fletcher Hotels aangesloten.

Er zijn zoveel affiliate programma’s. Ik raad aan om je in eerste instantie voor een aantal relevante programma’s aan te melden die bij jouw website passen en die je graag wilt promoten op je blog. Je kunt je naderhand altijd nog bij andere bedrijven aanmelden, ook via de affiliatenetwerken.

Geld verdienen met affiliate marketing

 

Affiliate netwerken en affiliate programma’s

Als jij aan de slag wilt met affiliate marketing en dus geld wilt verdienen met commissies sluit je je aan bij een affiliate netwerk of affiliate programma.

Het verschil tussen een affiliate netwerk en een affiliateprogramma is dat een affiliate netwerk een platform (bijv. TradeTracker, Daisycon, Tradedoubler of Awin) waarop meerdere bedrijven zijn aangesloten. Deze bedrijven maken gebruikt van het de techniek en de affiliates die zijn aangesloten bij het affiliate netwerk.  Een affiliateprogramma is een campagne van een bedrijf binnen het affiliate netwerk.

Je moet je eerst aanmelden bij een affiliate netwerk en vervolgens binnen dat netwerk weer bij een affiliateprogramma. Na goedkeuring kun je producten in je blog promoten.

Er zijn ook bedrijven die hun eigen affiliate programma (bijv. Bol.com, Booking.com of Coolblue). Deze bedrijven hebben hun eigen affiliateprogramma ontwikkelt en maken geen gebruik van een affiliate netwerk.

Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Ik een paar van de meest populaire affiliate netwerken in Nederland voor je op een rijtje gezet.

 

Tradetracker

TradeTracker is voor mij onmisbaar want veel reisorganisaties zijn aangesloten via het netwerk van Tradetracker, zoals ANWB, Natuurhuisje, OAD, Sunny Cars, De Jong Intra Vakanties en TUI. Maar ook Fotofabriek, Studentendrukwerk en Travelbags. Het is af en toe even zoeken waar je moet zijn, maar verder werkt het prima.

Meld je hier aan voor TradeTracker

 

Tradedoubler

Tradedoubler is een minder bekend netwerk. Het netwerk is vergelijkbaar met Daisycon en Tradetracker. Via Tradedoubler kun je je aansluiten bij de affiliateprogramma van bijv. Roompot en Centerparcs.

Meld je hier aan voor Tradedoubler

 

Daisycon

Daisycon is een ander onmisbaar netwerk. Daisyon heeft in vrijwel alle niches aanbieders. Na aanmelding bij Daisycon moet je je per bedrijf aanmelden. Meestal duurt het een tijdje voor je goedkeuring hebt. Bij Daisycon zijn bijv. Prijsvrij, Corendon, Stip Reizen, Fletcher Hotels en de Vakantiediscounter aangesloten.

Meld je hier aan voor Daisycon

 

Awin

Bij Awin zijn wereldwijd veel bekende bedrijven actief. Ook hier moet je je eerst aanmelden bij Awin en daarna bij een van de aangesloten bedrijven, zoals Etsy, Bever en Bajabikes. Je betaalt eenmalig €5,- als je je bij Awin aanmeldt.

Meld je hier aan voor Awin

 

Linkpizza

Als je door de bomen van alle affiliateprogramma’s het bos niet meer zit, is er een netwerk dat het allemaal wat makkelijker maakt: Linkpizza. Je installeert de de plugin van Linkpizza op je (WordPress) website. Daarna veranderen alle linkjes die jij in je blogs en artikelen gebruikt, automatisch in affiliate links. Alles gebeurt via Linkpizza, je hoeft niet meer op onderzoek uit te gaan welk bedrijf bij welk affiliate platform is aangesloten. Als je een keer een affiliate link vergeet, don’t worry Linkpizza maakt een link voor je. Nadeel van Linkpizza vind ik is dat je minstens 1x per maand moet inloggen bij Linkpizza om de plugin te activeren.

Meld je hier aan voor Linkpizza

 

GetYourGuide

GetYourGuide is de online aanbieder voor uitjes en voordelige deals voor op vakantie. Hier boek je je tickets voor musea, bezienswaardigheden, tours, dagpassen en andere excursies. Een musthave voor de reisblogger.

Meld je hier aan voor GetYourGuide

 

Booking.com

Het affiliateprogramma van Booking.com is voor reisbloggers een must. Je kunt links aanmaken voor specifieke hotels, voor alle hotels in een bepaalde wijk, stad of regio. Daarnaast kun je ook speciale widgets maken die je op je website kunt zetten. Via een widget kunnen mensen bijvoorbeeld meteen zoeken naar hotel. Ik gebruik Booking.com veel in mijn blogs. En de hotels voor mijn broer worden via de zoekwidget op mijn homepage geboekt. Mijn broer is koerier en moet soms naar het buitenland en heeft dan soms een hotel nodig onderweg. Dat wordt dan geboekt via mijn website. Zo verdien ik ook nog iets aan zijn businesstrip.

Meld je hier aan voor Booking.com

 

Bol.com

Bol.com heeft een eigen affiliate programma. Je moet je aanmelden en dan heb je zoveel mogelijkheden van producten die je kunt promoten. Ik gebruik Bol.com voornamelijk voor boeken die ik gelezen heb en vermeld in mijn blogs met maandoverzichten, maar ook voor reisboeken en reisartikelen. Ook al heb je geen reisblog, dan nog is een bijna elke website interessant om aangesloten te zijn bij Bol.com omdat hun assortiment zo groot is. Nadat je aanmelding bij Bol.com is goedgekeurd, kun je direct de producten van Bol.com promoten op je website. De consument die iets via jouw affiliate link koopt, heeft 30 dagen de tijd om de bestelling te retourneren. Bol.com is enorm populair bij veel bloggers. Niet zo heel vreemd, zeker in coronatijd bestelt elke Nederlander wel eens iets via Bol.com. De commissie verschilt per productgroep, gemiddeld is het ongeveer 6% van het verkochte product.

Meld je hier aan voor Bol.com

 

Tiqets

Tiqets is de verkoper van entreekaarten en tickets voor musea en andere attracties waar ook ter wereld. Het affiliateprogramma is ideaal voor reisbloggers en website eigenaren in de niches reizen en cultuur. Je kunt bij Tiqets onder andere gebruik maken van banners, widgets en een API.

Meld je hier aan bij Tiqets

 

The Media Bay

The Mediashop Bay is een Belgische uitgever van reisgidsen met duidelijke routes, met concrete, kant-en-klare info. Je ontvangt 30% commissie per verkoop.

Meld je hier aan bij The Media Bay

 

Plug & Pay van IMU

Plug&Pay van de IMU (Internet Marketing Unie) is begonnen als affiliate van de eigen producten maar tegenwoordig hebben ze ook andere adverteerders.

Meld je hier aan bij Plug&Pay affiliate

 

Coolblue

Coolblue heeft een eigen affiliate programma. Coolblue maakt gebruik van de affiliate software van Partnerize. Je meldt je apart aan bij het programma en nadat je aanmelding is goedgekeurd, kun je de producten gaan promoten van Coolblue op je website. De commissies variëren van 2% tot 10%, afhankelijk van de productcategorie.

Meld je hier aan voor Coolblue

 

PayPro

Het netwerk van PayPro is populair onder bloggers, want PayPro is de marktleider in Nederland op het gebied van e-books, digitale producten en cursussen. Ik ben niet aangesloten bij PayPro omdat ik geen e-books, digitale producten en cursussen verkoop.

Meld je hier aan voor PayPro

Geld verdienen met affiliate marketing

 

Vier partijen in het affiliate marketingmodel

Het affiliate marketing model kent vier partijen:

 • De adverteerder
  De adverteerder is een webshop of website die producten en/of diensten aanbiedt. Om naamsbekendheid en (nieuwe) klanten te krijgen wordt er op het internet geadverteerd. De adverteerder zorgt voor het promotiemateriaal, zoals banners en tekstlinks dat de website/webshop gebruikt om op hun website te zetten. Dit alles reclame te kunnen maken voor de betreffende webshop of website. De adverteerder bepaalt welke commissie de publisher ontvangt als er een verkoop plaats vindt.
 • De publisher/affiliate
  De publisher/affiliate is een bedrijf of persoon met een website, app of e-mailbestand die binnen affiliatemarketing de rol van online uitgever heeft. De publisher promoot de webshop / website, een specifiek product of een service van een adverteerder. Het doel is het verdienen van commissie. De publisher krijgt toegang tot de campagne en het promotiemateriaal van de adverteerder als de publisher toegang heeft tot de campagne en het promotiemateriaal van de adverteerder.
 • De consument
  De consument is een persoon of bedrijf die via het internet een product of dienst bestelt bij een webshop of website. De consument wordt tijdens een bezoek aan een website geprikkeld om een product of dienst van een adverteerder aan te schaffen. De consument klikt door naar de adverteerder en bestelt een product/dienst. De unieke affiliate link plaatst een cookie bij de bezoeker die erop klikt. Als het product gekocht wordt, weet de verkoper door die cookie dat de verkoop via de website kwam. Voor deze verkoop krijgt de publisher commissie.
 • Het affiliate netwerk
  Een affiliate netwerk brengt adverteerders en publishers bij elkaar. Het is een onafhankelijk intermediair in de samenwerking. Je hoeft je als publisher niet druk te maken over het maken van banners en links, want je wordt technisch, met support, advies, tips en het maken van afspraken over bijvoorbeeld commissies geholpen. Adverteerders en publishers hebben via een login toegang tot de website waarin de transacties worden getoond en rapportages beschikbaar zijn. Voorbeelden van netwerkwerken zijn bijv. Tradetracker, Tradedoubler en Daisycon.

 

Affiliate vergoedingen

Er zijn verschillende vormen van beloningen en vergoedingsstructuren bij affiliate marketing:

 • Pay Per Click (PPC): Per klik wordt er een vast bedrag (vaak maar een paar cent) op het promotiemateriaal zoals de banner of een tekstlink van de affiliate uitgekeerd. Het maakt niet uit of het product verkocht wordt. Het gaat om de kliks.
 • Pay Per View (PPV): De affiliate wordt betaald voor het aantal keer dat de (banner)advertentie is bekeken. Het maakt niet uit of het product verkocht wordt.
 • Pay Per Lead (PPL): Als een bezoeker via de affiliate contact opneemt met de producteigenaar door zich in te schrijven voor diens e-maillijst, funnel of bij het aanvragen van een offerte wordt een vergoeding uitbetaald.
 • Pay Per Sale (PPS): Hierbij wordt de affiliate betaald zodra een doorgestuurde bezoeker daadwerkelijk iets koopt. De adverteerder keert meestal een percentage van het verkoopbedrag uit als vergoeding aan de affiliate. Dit is de meest voorkomende en ook meest ideale vorm.

De laatste twee methoden zijn voorbeelden van no cure, no pay vergoedingen.

 

Weetjes over affiliate marketing

 • Je kiest zelf welke producten je wel of niet promoot op jouw affiliate website. Affiliate marketing is een manier om een passief inkomen te generen. Het enige wat je nodig hebt is een computer/laptop met internetverbinding waar ook ter wereld en een affiliate website waar je affiliatelinks op plaatst.
 • Lees voor je je aansluit bij een affiliate programma de voorwaarden. Elk programma heeft zijn eigen voorwaarden. Het is bijv. niet altijd toegestaan om via je eigen affiliate link iets te bestellen. Bij Booking.com kun je wel een reservering voor jezelf maken maar bij Bol.com kan ik geen eigen bestelling plaatsen. Als je je niet aan de regels houdt, kun je verwijderd worden als affiliate.
 • Je wordt niet rijk van de commissies. De commissies variëren van 2-10% over de totale aankoopsom. Maar als je veel reserveringen binnenkrijgt via bijv. Booking.com kan het wel lekker aantikken. Je gaat ook niet direct serieus geld verdienen met affiliate marketing. Bij mij duurde het ook wel even voor iemand iets bestelde via een affiliatelink op mijn websites.
 • Een affiliate link heeft een cookietijd: de link wordt in deze tijd gevolgd. Bijv. een link heeft een cookietijd van 30 dagen, dan krijg je nog steeds commissie wanneer er binnen 30 dagen iets besteld of geboekt wordt. Elk programma hanteert een andere cookietijd.
 • Meld aan je lezer dat er in een blog een affiliate link staat. De uitleg kan je vermelden in een disclaimer. Ik heb in iedere blog/ieder artikel een regel staan: Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer. Met dus een link naar de pagina disclaimer voor de uitleg.
 • Wil je nieuwe affiliate mogelijkheden in jouw niche ontdekken? Gebruik de volgende zoekopdracht in Google: ‘[niche/product] affiliate (programma)’ Bijv. TUI affiliate.
 • Ik houd in een spreadsheet in excel per blog/artikel bij welke affiliatelinks ik gebruik. Dit omdat het al een paar is gebeurd dat een organisatie overstapt naar een ander affiliate netwerk of zijn link verandert. Via de spreadsheet kan ik precies zien in welke blog of in welk artikel ik van dat bedrijf een link heb geplaatst.
 • In totaal zijn er ruim 3.000 affiliate programma’s in Nederland.

Geld verdienen met affiliate marketing

 

Meer leren over affiliate marketing?

Wil je meer weten over affiliate marketing en hoe jij het kan toepassen op je blog. Er zijn zoveel boeken en cursussen te koop die je verder kunnen helpen. Ik heb veel gehad aan het boek De online Marketing Tornado van de IMU en de cursussen Affiliate marketing en de Online Marketing Cursus van de IMU.

Meer marketing boeken vind je op de website van Bol.com.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Eén van de beste manieren om met je blog geld te verdienen is affiliate marketing. In deze blog leer je alles over affiliate marketing. #affiliatemarketing #affiliate #geldverdienenmetjeblog #geldverdienenalsblogger #jtravel #jtravelblog #blogger #blogtips Eén van de beste manieren om met je blog geld te verdienen is affiliate marketing. In deze blog leer je alles over affiliate marketing. #affiliatemarketing #affiliate #geldverdienenmetjeblog #geldverdienenalsblogger #jtravel #jtravelblog #blogger #blogtips Eén van de beste manieren om met je blog geld te verdienen is affiliate marketing. In deze blog leer je alles over affiliate marketing. #affiliatemarketing #affiliate #geldverdienenmetjeblog #geldverdienenalsblogger #jtravel #jtravelblog #blogger #blogtips

Eén van de beste manieren om met je blog geld te verdienen is affiliate marketing. In deze blog leer je alles over affiliate marketing. #affiliatemarketing #affiliate #geldverdienenmetjeblog #geldverdienenalsblogger #jtravel #jtravelblog #blogger #blogtips Eén van de beste manieren om met je blog geld te verdienen is affiliate marketing. In deze blog leer je alles over affiliate marketing. #affiliatemarketing #affiliate #geldverdienenmetjeblog #geldverdienenalsblogger #jtravel #jtravelblog #blogger #blogtips Eén van de beste manieren om met je blog geld te verdienen is affiliate marketing. In deze blog leer je alles over affiliate marketing. #affiliatemarketing #affiliate #geldverdienenmetjeblog #geldverdienenalsblogger #jtravel #jtravelblog #blogger #blogtips

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com