Jaaroverzicht | 8 januari 2023 | Geen reacties
Zoals elk jaar maak ik een aantal jaaroverzichten. Voor de vierde keer een aparte blog met de door mij gelezen boeken in 2022. Voor mijn maandoverzichten houd ik bij welke boeken die maand gelezen heb. Mijn smaak is breed van een goede thriller tot een roman tot waargebeurde verhalen. Vanaf 2019 zet ik de door mij gelezen boeken aan het begin van het volgende jaar op een rijtje. Misschien inspireert het je. Sinds begin 2021 heb ik een jaarabonnement de bibliotheek. De boeken van de bibliotheek lees ik via mijn telefoon omdat ik een oude tablet heb, waar de app niet meer op werkt. Ik lees af en toe ook boeken via mijn tablet. Dit zijn vaak boeken die ik via bookchoice download. Ik heb dit jaar al een aantal keren een serie van 8 boeken gratis gekregen. Ik heb geen abonnement, expres niet omdat er soms ook boeken zijn die me totaal niet interesseren, maar als het gratis te downloaden is, waarom niet, zo heb ik op deze manier al veel mooie boeken gelezen.
Ik lees vooral ’s avonds op de bank als er even niets op televisie is en als ik op bed lig, lees ook altijd nog ongeveer een half uur voor het slapen gaan.
Inhoudsopgave
Het eerste boek dat ik in 2021 lees, is het wandelboek Alleen van Tim Voors. Tim Voors beschrijft zijn voettocht over de Pacific Crest Trail van Mexico naar Canada. Tijdens zijn tocht door de bergen ondergaat Tim intense angst, ervaart hij dat pijn ook voldoening kan geven, leert hij te genieten van alleen-zijn en wordt het eindelijk leeg in zijn hoofd. Hij ontwikkelt een hartstochtelijke romance met de wildernis, maakt nieuwe vrienden en moet zich constant aanpassen aan de onvoorspelbaarheid van het weer en de natuur. Tim Voors neemt je mee door de fysieke, mentale en spirituele fases van deze lange tocht door de wildernis. Klim in zijn rugzak en leer dat alleen-zijn je heel veel kan opleveren en een burn-out kan voorkomen.
Het leuk easy read boek is De Stroopwafelshop van Astrid Harrewijn. Suze gooit haar leven over een totaal andere boeg en moet daarbij de nodige obstakels overwinnen. De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs. Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen. Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?
Het boek De dochter van Salamina van Pamela Gien vond ik in een minibieb waar ik tijdens mijn wandeling in Haarlem voorbijliep. Het boek speelt zich af tijdens de apartheid in Zuid-Afrika. De levendige Lizzy Grace groeit op in een buitengewoon doktersgezin. Haar vader is een buitenbeentje, omdat hij ook zwarte patiënten behandelt. Lizzy’s trouwste bondgenoot en vriendin is haar zwarte nanny Salamina. Salamina raakt zwanger en bevalt midden in de nacht van een dochter: Moliseng. In Lizzy’s huis worden eigen regels nageleefd, met geheime nachtelijke bijeenkomsten, clandestiene transacties en een speciale taak voor Lizzy, die Moliseng moet beschermen. Door de nieuwe apartheidswetten mag niemand van het bestaan van deze baby weten. Maar het wordt steeds moeilijker de opgroeiende Moliseng te verbergen. Het geweld dringt toch door tot de familie Grace en gebeurt wat iedereen voor onmogelijk had gehouden, terwijl Lizzy’s kijk op de wereld voor altijd verandert. Een heel mooi boek over een verschrikkelijke periode in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis.
Een boek van een van favoriete schrijfsters is Een vrouw van adel van Danielle Steel. Een mysterie brengt rechtenstudente Jane Willoughby en Philip Lawton bij elkaar. Jane Willoughby krijgt de taak een mysterie te ontrafelen. In een achtergelaten kluis in New York wordt een ware schat gevonden, een bundel oude brieven, foto’s en kostbare juwelen, inclusief een trouwring en een medaillon. Jane Willoughby werkt als stagiaire bij de griffie van New York. Zij krijgt de opdracht om de inhoud van een kluis te laten veilen. Samen met Phillip Lawton, de veilingmeester, probeert ze te achterhalen wat het geheim is van de bijzondere nalatenschap. Geen van beiden kan voorzien hoe die hun leven voorgoed zal veranderen. Een heerlijk ontspannend boek.
Een leuk feel good boek is Het Koetshuis van Karin Quint. Historica Laura woont op het schitterende Rosaville, een landgoed met verhalen in alle hoekjes. Wanneer haar dementerende oma haar vertelt over een onbeantwoorde liefde, duikt Laura in de geschiedenis van het koetshuis op het landgoed. Waarom is die plek zo belangrijk voor haar grootmoeder? Terwijl Laura steeds meer te weten komt over wat er in het koetshuis is gebeurd, wordt ze zelf ook verliefd op Tom. Maar ook bij Laura lijkt het mis te gaan, want Tom heeft geheimen, en niet alleen voor haar. Wat Laura nog niet weet is dat in het koetshuis alles samenkomt, niet alleen in het verleden, maar ook in het nu. Halverwege 2022 is er een tweede deel in deze serie uitgekomen: de theekoepel. Ben benieuwd naar het vervolg. Ik hoop dat ik dit boek ook via de bieb kan lenen.
Op blote voeten van Susan Mallery is ook weer een heerlijk easy read boek. Het boek gaat Michelle Sanderson, een jonge oorlogsveteraan die na tien jaren hoopt thuis tot rust hoopt te komen. Thuis gaat ze, net als vroeger, de mooie oude familieherberg runnen. Zo vanzelfsprekend als ze het zich had voorgesteld, is het helaas niet. De Blackberry Island Inn loopt niet goed en in het privé-appartement in de herberg, waar ze haar intrek had willen nemen, woont al iemand. Bovendien valt het haar zwaar om weer te wennen aan het normale leven. De herinneringen aan wat ze heeft meegemaakt, hebben hun sporen nagelaten. Gelukkig kan ze een appartement huren bij Jared Tenly, ook een veteraan. Hij is aardig, rustig en hij lijkt haar te begrijpen. Langzaam voelt ze zich wat beter en krijgt ze zelfs weer hoop. Misschien komt toch alles goed of wordt haar leven zelfs beter.
De eerste thriller dit jaar is De Campus van Nathalie Pagie. Het boek gaat over Cleo van Laerhoven. Zij gaat vijf maanden studeren aan de University of Alberta in Canada. Ze heeft het aanvankelijk enorm naar haar zin, tot een van Cleo’s docentes op een ochtend dood wordt aangetroffen. De politie denkt in eerste instantie aan zelfmoord. Maar als korte tijd later ook haar assistente op gruwelijke wijze sterft, wordt er een moordonderzoek gestart en slaat de sfeer op de campus om. En niet alleen de sfeer: na een prachtige Indian summer verdwijnt de wereld onder een dik pak sneeuw en daalt de temperatuur tot ver onder het vriespunt. Cleo raakt verstrikt in een web van intriges, waarin niemand is wie hij lijkt te zijn. Lukt het haar de Canadese kou te trotseren en de campus levend te verlaten?
Het meisje dat verdween van Els Florijn viel mij een beetje tegen. Dit oorlogsboek is het waargebeurde verhaal van een Joodse peuter die werd verraden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek is een monument voor een driejarig Joods meisje. Ditte Stein wordt geboren op de dag dat Nederland capituleert. Als het gezin Stein in 1943 bericht krijgt dat ze zich in kamp Vught moeten melden, besluiten ze onder te duiken zonder Ditte. Ditte wordt meegenomen door de huishoudster, in de hoop dat de SD het kleine meisje met rust zal laten. Maar het ondenkbare blijkt mogelijk: door toedoen van de burgemeester wordt Ditte anderhalve week later al opgehaald en helemaal alleen op transport gezet naar Auschwitz. Daar wordt het driejarige meisje gelijk na aankomst vergast. Lotte, pleegzus van Ditte, overleeft de oorlog en gaat jaren terug naar het dorp waar ze opgroeide. Daar beleeft ze het verleden opnieuw: de gelukkige jaren voor de oorlog, het onderduiken, maar bovenal het afschuwelijke drama: Ditte die ze nooit meer heeft teruggezien, van wie niets meer terug te vinden is, zelfs geen foto. Deze gebeurtenis heeft diepe, niet uit te wissen sporen nagelaten in hun leven. Het meisje dat verdween is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de familie Frank uit het Betuwse Lienden.
Camino van Graeme Simsion en Anne Buist is een vlot geschreven en makkelijk te lezen boek. Het is een humoristische feelgoodroman over vriendschap, familie, liefde en de grote uitdagingen van het leven. Wat maakt het leven de moeite waard? En wat is het verschil tussen het leven dat je leeft en het leven dat je kiest? De Amerikaanse kunstenares Zoë en de Engelse ontwerper Martin zijn beiden in het schilderachtige Cluny, Frankrijk. Om een nieuwe start te maken, gaan ze, alleen, de lange weg afleggen die van Cluny naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje leidt, over de beroemde Camino de Santiago, de pelgrimsroute van Sint-Jakob. Ze kijken ernaar uit om in de voetsporen van de pelgrims te stappen die hun al eeuwen voorgaan op de Camino. Er wordt gezegd dat de Camino je verandert. Hij geeft je de kans een nieuwe versie van jezelf te vinden. Maar kunnen deze twee heel verschillende mensen ook elkaar vinden? Dit boek heeft een hele andere insteek dan het boek dat ik vorig jaar van Anya Niewierra over de Camino las. Dat was een spannend boek, dit was een feel good boek.
De vrouwen van Kiward 1 – Het land van belofte van Sarah Lark is het eerste boek van een serie over Kiward Station in Nieuw-Zeeland in de 19e eeuw. Het is 1852, en in Londen gaan Helen en Gwyn, twee jonge vrouwen aan boord van een schip dat hen naar het verre Nieuw-Zeeland en een betere toekomst moet brengen. De adellijke Gwyneira is een huwelijk met de zoon van een rijke landeigenaar beloofd, en ze hoopt met haar reis naar de andere kant van de wereld ook haar benauwende leven in Engeland te ontvluchten. De jonge gouvernante Helen heeft zich per brief verloofd met een Nieuw-Zeelandse boer op zoek naar een Engelse bruid. Nu is ze op weg naar een man die ze nooit heeft gezien of gesproken, om met hem haar leven te delen. Gwyneira en Helen gaan op zoek naar geluk in een land dat beschreven wordt als een paradijs, maar vinden een nieuwe samenleving die allesbehalve perfect is. In een wereld die snel vijandiger wordt, kunnen ze alleen op elkaar vertrouwen. Het land van belofte is een meeslepende roman over liefde en haat, vrienden en vijanden, en de lotgevallen van twee families die onverbrekelijk met elkaar verbonden raken. Een dik boek waar je wel even zoet mee bent.
De vrouwen van Kiward 2 – Het lied van de wolken van Sarah Lark is het tweede deel van een serie over Kiward Station in Nieuw-Zeeland aan het eind van de 19e eeuw. De band tussen Helen en Gwyn en hun families komt onder druk te staan. Gwyneira en Helen, ooit samen overgekomen uit Londen, zijn al een leven lang beste vriendinnen. Helaas geldt dat niet voor hun kleindochters, Kura en Elaine. Kura is niet geïnteresseerd in het familiebedrijf dat Gwyn runt en dat zij over moet nemen om de vrede met de Maori-bevolking te bewaren. Zij heeft haar oog laten vallen op een zangcarrière in Engeland – en op de knappe William die Elaine het hof maakt. Elaine heeft altijd het gevoel gehad onder te doen voor haar bruisende nichtje. Als William hun verloving verbreekt en met Kura trouwt, stort haar wereld in, en in haar wanhoop maakt ze keuzes die hun sporen trekken in beide families. Zal de jarenlange vriendschap tussen de families dit overleven? Het lied van de wolken is een meeslepend verhaal over familie en vriendschap, over het begaan van fouten en het maken van keuzes, en over vier vrouwen die hun plek in de wereld zoeken. Opnieuw een dik boek waar je wel even zoet mee bent.
De vrouwen van Kiward 3 – De roep van het land van Sarah Lark is het derde en laatste deel van een serie over Kiward Station in Nieuw-Zeeland aan het begin van de 20e eeuw. De jonge Gloria groeit op tussen de weidse vergezichten van Kiward Station. Aan haar zorgeloze jeugd komt echter abrupt een einde als haar moeder Kura, die in Europa een gevierd operazangeres is, besluit haar naar een kostschool in Engeland te sturen. Afgesneden van de wereld die ze kent en gepest door haar snobistische medeleerlingen is Gloria diep ongelukkig. Zelfs haar nichtje Lilian, die met haar mee is gereisd en die zich wel op haar plek voelt op school, kan haar niet uit haar schulp lokken. Gloria probeert te voldoen aan de verwachtingen die haar moeder heeft, maar uiteindelijk besluit ze koste wat kost terug te keren naar haar geliefde Nieuw-Zeeland. Ze smeedt een gewaagd plan, dat levensgevaarlijk blijkt. Opnieuw een dik boek waar je wel even zoet mee bent.
In Rechercheur De Klerck en het doodvonnis komt ondernemer Bart Bovend’Eerdt naar het hoofdbureau om een misverstand recht te zetten. Terwijl hij op zakenreis was, is iemand zijn kantoorpand heimelijk binnengedrongen, een gebeurtenis die door een verborgen camera is vastgelegd. Na weken speuren heeft De Klerck een verdachte vastzitten. Volgens Bovend’Eerdt is er sprake van een misverstand en zit de verdachte onschuldig vast. Hoewel hij grote bedenkingen heeft, laat De Klerck op aandringen van Bovend’Eerdt de verdachte los. De ondernemer en de verdachte verlaten gezamenlijk het politiebureau. Een uur later komt er een ontstellend bericht. Bart Bovend’Eerdt heeft zichzelf opgehangen aan de Erasmusbrug. Hij liet op zijn kantoor een afscheidsbriefje achter. Maar is het wel een vrijwillige zelfmoord? De Klerck en zijn assistent Ruben Klaver zitten met tal van onbeantwoorde vragen, maar commissaris Hakkel wil dat ze de zaak afsluiten. Rechercheur De Klerck en het doodvonnis is het eerste deel in een serie over De Klerck en de Rotterdamse recherche. Ik kende deze serie niet, maar deze boeken over Rechercheur De Klerck doen me erg denken aan de Baantjer boeken. Ze hebben veel overeenkomsten. Een leuk, spannend en makkelijk te lezen boek.
In Rechercheur De Klerck en het duivelse spel is notaris Van Bokhoven in zijn woning in Hillegersberg vermoord. Tot zijn grote verbazing ontdekt De Klerck dat het moordwapen een zilverkleurige ballpoint is. Naast de dode vindt hij een pulproman met op de cover een doodsbange vrouw die met een kruisboog wordt bedreigd. Op de boog ligt geen pijl, maar een zilverkleurige ballpoint. Het boek is opengeslagen op een pagina waarin het draait om overspel. Is het een verwijzing naar de achtergrond van de moord of wil de dader de politie op het verkeerde been zetten? De Klerck en zijn assistent Ruben Klaver maken jacht op een moordenaar die een duivels spel lijkt te spelen. Rechercheur De Klerck en het duivelse spel is het tweede deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. De boeken over Rechercheur De Klerck doen me erg denken aan de Baantjer boeken. Ze hebben veel overeenkomsten. Ook dit is een leuk, spannend en makkelijk te lezen boek.
In Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood fietst rechercheur De Klerck op een winterochtend, als een dichte mistbank Rotterdam versluiert, door Delfshaven. Bij een woning aan de Voorstraat ziet hij een surveillancewagen. Er is juist een moordslachtoffer gevonden. Althans, dat beweert de schoonmaakster die het alarmnummer belde. De Klerck betreedt het pand. Tot zijn verbijstering breekt er op dat moment een hevige brand uit. Als de brandweer de brand heeft bedwongen, kan niemand een lijk of een brandstichter vinden. Was er wel een moord, of zijn melding en brand een macabere grap? De Klerck en Klaver staan voor raadsels die lastig zijn op te lossen. Rechercheur De Klerck en de ongrijpbare dood is het derde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. De boeken over Rechercheur De Klerck doen me erg denken aan de Baantjer boeken. Ze hebben veel overeenkomsten. Ook dit is een leuk, spannend en makkelijk te lezen boek.
In Rechercheur De Klerck en het lijk in transito gaat rechercheur De Klerck van het Rotterdamse hoofdbureau van politie op onderzoek uit als ondernemer Alexander van Oldenborgh aangifte doet van bedreigingen door een oud-werknemer. Het verwondert De Klerck dat die bedreigingen zouden voortkomen uit een ontslag van dertig jaar geleden. Hij vermoedt dat er iets anders speelt, maar kan zijn vinger er niet achter krijgen. Dan krijgen hij en Klaver een melding binnen. Bij een schietpartij op de straat voor een seksclub is een dode gevallen: een werknemer van Alexander van Oldenborgh! De moord blijkt het begin van een uiterst lastige zaak die De Klerck vertwijfeld doet afvragen of hij haar ooit zal oplossen. Rechercheur De Klerck en het lijk in transito is het vierde deel in een detectiveserie over Lucien de Klerck en zijn assistent Ruben Klaver van de Rotterdamse recherche. De boeken over Rechercheur De Klerck doen me erg denken aan de Baantjer boeken. Ze hebben veel overeenkomsten. Ook dit is een leuk, spannend en makkelijk te lezen boek.
De celliste van Auschwitz is het waargebeurde verhaal van Anita Lasker-Wallfisch, die de holocaust overleefde door te musiceren in het vrouwenorkest in concentratiekamp Auschwitz. Zelfs op de zwartste plek op aarde werd schoonheid gevierd: Anita Lasker-Wallfisch was ‘De celliste van Auschwitz’.
Met het uitbreken van de oorlog wordt het Joodse gezin waaruit Anita Lasker komt, uiteengerukt. Haar ouders worden gedeporteerd naar Polen en overlijden daar. Zus Marianne weet te ontkomen naar Engeland. Anita en haar oudere zus Renate proberen te vluchten naar Frankrijk, maar worden gearresteerd en komen terecht in Auschwitz. Daar gaat Anita cello spelen in het vrouwenorkest. Ze speelt zelfs voor Josef Mengele. Het orkest biedt en uitvlucht uit de misère waarin ze zich bevindt, en wordt later ook letterlijk haar redding. Een interessant verhaal in een gitzwarte periode.
De jongen in de schaduw van Janet Wees is het eerste boek dat ik na mijn bezoek aan het Verscholen Dorp in Vierhouten tijdens de 14e etappe van mijn wandeling van het Westerborkpad lees. Omdat ik de geschiedenis van het Verscholen Dorp niet ken, zoek ik naar boeken over het Verscholen Dorp en kom een drietal interessante boeken tegen die ik gelezen heb. Ze zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard. Deze boeken geven mij een duidelijker beeld van het Verscholen Dorp. Elk boek heeft zijn eigen insteek.
De jongen in de schaduw van Janet Wees vertelt het verhaal van Walter. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moet hij onderduiken in het Verscholen Dorp op de Veluwe. De Joodse Walter vlucht met zijn familie vanuit Duitsland naar Nederland. Maar ook in Nederland is het gezin niet veilig als de oorlog uitbreekt. Hun leven is in handen van de verzetsmensen die hen helpen. In het verscholen dorp in de Veluwse bossen duiken Walter en zijn familie onder, maar ook daar zijn ze niet veilig als de Duitsers deze schuilplaats ontdekken. Tijdens de oorlog schrijft Walter brieven aan zijn oma, die worden in het boek afgewisseld met zijn verhaal. De jongen in de schaduw van Janet Wees is een jeugdboek voor kinderen vanaf een jaar of 10 en geschreven vanuit het oogpunt van een kind dat in het kamp verborgen heeft gezeten.
Het meisje uit het verscholen dorp van Irma Joubert is het tweede boek dat ik na mijn bezoek aan het Verscholen Dorp in Vierhouten tijdens de 14e etappe van mijn wandeling van het Westerborkpad lees. Omdat ik de geschiedenis van het Verscholen Dorp niet ken, zoek ik naar boeken over het Verscholen Dorp en kom een drietal interessante boeken tegen die ik gelezen heb. Ze zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard. Deze boeken geven mij een duidelijker beeld van het Verscholen Dorp. Elk boek heeft zijn eigen insteek.
Mentje uit Nunspeet is in 1943 niet blij met de vreemde mensen die haar vader in het geheim op de stalzolder van hun boerderij laat wonen. Op een dag gaat het helemaal mis. De soldaten halen iedereen weg, behalve Mentje. Na een angstige vlucht komt ze midden in de nacht in een geheim dorp in de bossen, waar tientallen joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? En hoe moet vader haar nu vinden als hij vrij komt? Het meisje (Mentje) uit het verscholen dorp van Irma Joubert is een deels verzonnen verhaal met een verzonnen hoofdpersoon die in het Verscholen Dorp ondergedoken zat. Veel personages in het boek hebben werkelijk bestaan, anderen zijn verzonnen. Ook de gebeurtenissen in het kamp zijn aan de werkelijkheid ontleed. Dit is het tweede deel van een serie van drie. Hildegard is het eerste deel. Helaas is deel 3 niet via de online bibliotheek te lezen.
Het verscholen dorp van Jeroen Thijssen is het derde boek dat ik na mijn bezoek aan het Verscholen Dorp in Vierhouten tijdens de 14e etappe van mijn wandeling van het Westerborkpad lees. Omdat ik de geschiedenis van het Verscholen Dorp niet ken, zoek ik naar boeken over het Verscholen Dorp en kom een drietal interessante boeken tegen die ik gelezen heb. Ze zijn stuk voor stuk de moeite van het lezen waard. Deze boeken geven mij een duidelijker beeld van het Verscholen Dorp. Elk boek heeft zijn eigen insteek.
Het verscholen dorp van Jeroen Thijssen geeft achtergrondinformatie over het hoe en waarom van het Verscholen Dorp en dat wat zich rond en in het kamp heeft afgespeeld. Midden in de bossen van de Veluwe, in de buurt van Vierhouten, overleefde een honderdtal joden de Tweede Wereldoorlog in barakken en hutten – met hulp van het verzet en dankzij het zwijgen van de lokale bevolking. Tonnen voedsel sleepte de ondergrondse naar het kamp, op fietsen over mulle zandpaden. Het bosleven was zwaar en primitief en het gevaar van ontdekking en deportatie legde grote druk op de onderduikers en hun helpers. Ruim anderhalf jaar lang bleef het dorp verborgen. Maar op 29 oktober 1944 ging het mis: twee SS’ers ontdekten het kamp. Een haastige ontruiming volgde en de meeste bewoners ontkwamen, op een achttal na. Zij moesten hun eigen graf graven en werden standrechtelijk geëxecuteerd, een zesjarig jongetje als laatste.
Hildegard van Irma Joubert is een historische roman en deel 1 van een serie van 3. Helaas is deel 3 niet via de online bibliotheek te lezen. In 1905 moeten de kleine Hildegard en haar ouders vluchten van hun landgoed. De Russen komen! Voor het eerst merkt Hildegard hoe afschuwelijk oorlog is. Haar kindertijd is voorbij. Jaren later worstel Hildegard om de man lief te hebben die haar vader voor haar heeft uitgekozen. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt in hun nieuwe woonplaats Berlijn de kleine Esther geboren. Maar als haar man en zonen zijn vertrokken naar het front en de bommen op Berlijn beginnen te vallen, zijn Hildegard en Esther op zichzelf aangewezen. Elke nieuwe dag wordt getekend door verwoesting, honger en kou. Ternauwernood slaagt ze erin zichzelf en haar dochtertje in leven te houden. Als ook deze oorlog ten einde is, zit Hildegard tussen de scherven van haar leven. Verscheurd door verlies neemt ze een moedig besluit. Een ontroerende historische roman over de strijd van een moeder die vecht om een toekomst voor haar dochter.
Wild van Cheryl Strayed is een boek die ik vond tijdens het schrijven van de blog De leukste wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling. Wild van Cheryl Strayed is het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt! Een krachtig memoir dat recht uit het hart komt: het verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1.700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit. Op haar zesentwintigste neemt Cheryl Strayed haar meest impulsieve beslissing ooit: ze begint aan een voettocht van 1.700 kilometer langs de Pacific Crest Trail in het westen van Amerika. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht die haar leven voorgoed zou veranderen. Ik heb mooiere boeken gelezen.
Vogeleiland van Marion Pauw is een boek over Marianne. Wat is er gebeurd met haar? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland. Verteld vanuit verschillende perspectieven, leer je als lezer het verhaal van Marianne kennen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees, liefde en wreedheid, sympathie en antipathie. Het enige wat je nog wilt is dat de waarheid boven water komt. Het boek viel mij tegen, zeker gezien Marion Pauw voor dit boek de Gouden Strop heeft gewonnen.
In Danielle Steels roman Wonder moet de gepensioneerde Quinn Thompson een keuze maken tussen het afscheid nemen van zijn oude liefde en het toelaten van een nieuwe. Quinn Thompson is gepensioneerd en hij vat het plan op om met zijn jacht de wereld rond te zeilen. Zo wil hij zijn verdriet over de dood van zijn vrouw en over de breuk met zijn dochter verwerken. Ook zijn buurvrouw, Maggie, is eenzaam en ongelukkig. Haar zoon heeft zelfmoord gepleegd en haar man heeft haar verlaten. Langzaam bloeit er een voorzichtige, maar intense romance op tussen Quinn en Maggie. Ondanks de diepe liefde die ze voor elkaar voelen blijft Quinn bij zijn oorspronkelijke plan: hij vertrekt op zijn zeilschip. Zal hij Maggie ooit nog terugzien en een nieuw leven met haar beginnen? Een makkelijk te lezen boek waar ik tijdens een lange treinreis in ben begonnen.
Geen van ons keek om van Tahmina Akefi is een boek over de oorlog van Afghanistan, het land waar de schrijfster zelf geboren is. Oorlog door de ogen van een meisje in Kaboel. De twee jonge buurmeisjes Setera en Tiba in Kaboel zijn hartsvriendinnen. Hun ontmoetingsplek is de muur die hun huizen van elkaar scheidt. Ze komen uit twee totaal verschillende gezinnen: bij Setera thuis is het levendig en dynamisch, bij Tiba heerst rust en regelmaat. De meisjes delen hun dromen en hun dagelijkse beslommeringen met elkaar en weten wat ze willen met hun toekomst en de liefde. Dan rukken de moedjahedien op, die Kaboel omsingelen. Het eerste bombardement verandert alles in een klap. Tiba en Setera geven elkaar een aandenken omdat ze bang zijn dat ze elkaar nooit meer zullen zien. Interessant om te lezen.
Op goed geluk van Jenny Colgan is het eerste deel van de nieuwe driedelige feelgoodserie van Jenny Colgan, bekend van de Café Zon & Zee-serie. Bibliothecaris Nina weet precies wat mensen moeten lezen. Op goed geluk maakt ze een keuze: welk boek helpt tegen liefdesverdriet en welk verhaal de eenzaamheid kan verjagen. Maar als de bibliotheek sluit en Nina werkloos wordt, helpen boeken haar ook niet. Of toch wel? Nina opent haar eigen, heel bijzondere boekwinkel: ze rijdt met een boekenbus door de Schotse Hooglanden. Maar een happy end is in het echte leven ietsje ingewikkelder dan in een roman. Gelukkig is er de ietwat knorrige, maar heel aantrekkelijke huisbaas die haar steeds redt uit de zoveelste noodsituatie. Een heerlijke feel good roman. De andere delen zijn (helaas) op het moment dat ik dit eerste deel lees niet te leen bij de bibliotheek online. Inmiddels aan het eind van het jaar wel. Ze staan op mijn lijstje om snel gelezen te worden.
Ibiza van Kiki van Dijk is het eerste boek dat ik van deze schrijfster lees. Maggies leven is perfect. Succesvol ondernemer, moeder, echtgenote, veertiger en nog altijd aantrekkelijk. Haar bruisende ontbijtketen verovert in razend tempo heel Nederland én ze wordt uitgeroepen tot meest succesvolle ondernemer van het jaar. Om bij te komen van de drukte geeft haar man Sam haar een vakantie naar Ibiza cadeau. Zonder kinderen, zonder man en vooral: zonder stress. Terug naar het spirituele eiland, waar ze als student de eerste houseparty’s meemaakte. Maar wat begint als een relaxte zonvakantie, verandert in een ware nachtmerrie. Na een onverwachtse ontmoeting met haar ex en verschillende mysterieuze verdwijningen, toont het idyllische eiland zijn donkere kant. Of zijn het Maggies eigen diep weggestopte geheimen die haar in gevaar brengen? Een leuk en makkelijk te lezen boek dat smaakt naar meer spannende boeken van deze schrijfster.
Verborgen goud van één van mijn favoriete schrijfsters, Nora Roberts, is een historische roman, iets waar ik normaal gesproken niet zo van houd. Deze was oké. Vol verwachting reist Sarah Conway naar het onherbergzame Arizona, waar haar vader een goudader heeft aangeboord. Ze is benieuwd naar zijn mooie huis en verheugt zich op het leven in de plaatselijke society. Bij aankomst ontdekt ze echter dat Lone Bluff slechts een gehucht is en het huis een optrekje van zongedroogde klei. Tot haar ontsteltenis hoort ze bovendien dat haar vader is omgekomen bij een raadselachtig ongeluk in de mijn. Ze besluit de zaak tot de bodem uit te pluizen en zoekt daarvoor steun bij Jake Redman, een knappe, ruwe cowboy die haar spottend ‘hertogin’ noemt en niet onder stoelen of banken steekt dat hij haar een veel te teer poppetje vindt voor het leven in het Westen. In haar wiek geschoten, neemt ze zich voor hem te laten zien dat ze wel degelijk opgewassen is tegen het pioniersbestaan. Waarom zijn mening zo belangrijk voor haar is, daar denkt ze maar liever niet over na.
Liefde is een boek van één van mijn favoriete schrijfsters, Danielle Steel. Het zorgeloze leven van de jonge, mooie en levenslustige Bettina Daniels is in klap voorbij wanneer haar vader, een bekend schrijver, plotseling overlijdt. Haar leven verandert totaal. De vrienden, die altijd rond haar beroemde vader hingen, verdwijnen. Financieel blijkt het er lang niet zo rooskleurig voor te staan als haar vader haar altijd voorgesteld had. Bettina wordt op een veel te jonge leeftijd met een harde werkelijkheid geconfronteerd. En zal nu op eigen benen haar leven vorm moeten geven. Zal Bettina de realiteit aankunnen en zal ze kans zien nieuwe dromen uit te laten komen?
Ooit zal ik je weer zien is de debuutroman van Ellen Lina/Ellen Rink. Hoe moet je verder gaan met leven, wanneer je zoiets afschuwelijks hebt meegemaakt dat het schuldgevoel bijna ondraaglijk is? Wanneer je jeugdliefde daardoor zodanig is veranderd, dat een toekomst samen onmogelijk lijkt? Wanneer je eigenlijk het liefst helemaal niet meer had geleefd? De achtentwintigjarige Julia van Doorn heeft niks meer op de rit, en haar verloofde Sean al helemaal niet. Een alcoholverslaving en huiselijk geweld drijven de twee in rap tempo uit elkaar. Het tij lijkt te keren wanneer Julia de integere Ryan ontmoet, al heeft ze wel het idee dat ze hem ergens van kent. Sean zakt ondertussen steeds verder af en wanneer hij in de gaten krijgt dat Julia en Ryan contact hebben, komt uiteindelijk het onmogelijke bovendrijven. Het stelt Julia voor een keerpunt in haar leven, maar is ze er aan toe om haar verleden los te laten? Volg Julia in haar zoektocht naar nieuw geluk, zelfstandigheid en de warmte van een familie. Maakt ze de juiste keuzes, volgt ze haar hart? Eén ding is in ieder geval zeker, oude liefde roest niet. Nooit. Een mooi en makkelijk te lezen boek. Smaakt naar meer boeken van deze schrijfster.
Je keek te ver van Marjoleine de Vos gaat over de dagelijkse wandeling vanuit haar huis in het Noord-Groningse Zeerijp. Onder een strakblauwe hemel, een grijs wolkendek of genadeloze regen, ze zijn er altijd: de akkers in bloei of kaal, de kraaien, de bomen in alle stadia van blad of niet blad, het kerkje van Eenum. Soms uien op het land, soms dollende hazen, alles is altijd hetzelfde en altijd anders. Wat is het toch dat je zo kunt verlangen naar wandelen, vraagt De Vos zich af in Je keek te ver. Ze denkt na over het verschil tussen stad en platteland, de plek van cultuurlandschap in Nederland, over de kunst van het verliezen, landschapsleescursussen. En over hoe het hoofd zich verhoudt tot het lichaam: vaak zijn gedachten maar al te druk bezig, alsof je helemaal niet door een landschap loopt maar uitsluitend door je eigen bange, drukke hoofd. Kijk om je heen, moet je dan tegen jezelf zeggen. Niet de tijd in, maar over het land. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier. Een leuk maar wel filosofisch boek. Het is het eerste deel uit de Terloops reeks van Uitgeverij van Oorschot.
Een onverwachte zomer van Marjoleine Tel vond ik niet bijzonder. Er zijn nog meer delen van deze serie maar die heb ik (nog) niet gelezen. Het eerste deel gaat over Wendy en Linda. Wendy komt met haar familie al jaren met veel plezier op camping De Zandrand. Ze is dol op het buitenleven, de wekelijkse bingo en de gezelligheid. Linda houdt meer van een luxe vakantiehuisje in Italië, maar de oude stacaravan naast Wendy is het enige wat ze zich na haar scheiding kan veroorloven. De twee tegenpolen Wendy en Linda leren elkaar steeds beter kennen en ze blijken meer gemeen te hebben dan ze dachten. Niet in de laatste plaats door hun gedeelde interesse: campingdirecteur Martin, die zijn eigen reglement dreigt te overtreden.
Italië voor altijd van Nicky Pellegrino is een heerlijke feel good roman waarin Sarah-Jane besluit haar nieuwe vrijheid, zonder vriend en zonder baan, te vieren door naar Italië te reizen. Als haar auto de geest geeft, komt garagehouder Riccardo haar te hulp. Sarah-Jane is wel klaar met de liefde, nadat haar vorige relatie nou niet bepaald een succes was. In een opwelling besluit ze koud en nat Engeland te verruilen voor Italië, het land waar haar vader vandaan komt. Als haar auto stukgaat in het bergdorpje Montenello, komt garagehouder Riccardo haar te hulp. Assunta is ervan overtuigd dat de liefde aan haar voorbijgegaan is. Ze leeft een rustig leven in haar geliefde Montenello, en ze is niet ongelukkig. Maar als ze Sarah-Jane ontmoet, is dat het begin van een vriendschap die hun levens zal veranderen. Want echte vrienden zullen je altijd vertellen: het is nooit te laat voor de liefde!
Hej Denemarken van Svea Ersson gaat over een stel dat verhuisd naar Denemarken. Merels vriend Robin vertrekt voor zijn werk naar Denemarken en Merel besluit daar haar droom van een eigen speelgoedwinkel te verwezenlijken. Helaas verloopt de start maar moeizaam en Robin begint zich steeds vreemder te gedragen. Dan wordt hij gearresteerd op verdenking van moord. Merel gaat op onderzoek uit en ontdekt iets wat haar wereld op zijn kop zet. Een leuke thriller.
In Bergje beklimt Bregje Hofstede de berg die zij zo vaak bezocht als kind: de Sass Songher in de Dolomieten. In haar kinderogen had de berg mythische proporties: hij was groter dan alle andere bergen op de wereld, het rijk van wilde avonturen, waar de echo’s van strijdbare bergvorstinnen klinken, en waar Hofstede zich afzonderde van het veelkoppige gezin waar ze deel van uitmaakt. Kan iemand anders zien wat jij als kind hebt gezien? Kan iemand zien wat er niet meer is? Het zijn vragen die Hofstede zich stelt tijdens haar wandelingen, eerst samen met haar geliefde, wanneer de Sass Songher een onneembaar fort is door de hevige sneeuwval, en later, in de verzengende hitte, in haar eentje. In haar weergaloos precieze stijl beschrijft ze hoe alles wat ze ziet aanzet tot bespiegelingen over symbiose en eenzaamheid, toerisme en natuurbehoud, betovering en realisme, moederschap en zelfontplooiing, klein geluk en groots leven. Het is het tweede deel uit de Terloops reeks van Uitgeverij van Oorschot. Dit deel leest makkelijker dan deel 1.
Witte ballonnen van Anya Niewierra is een kort verhaal. Jammer want de boeken van Anya Niewierra zijn zeer interessant om te lezen en naar mijn mening kan van dit verhaal heel goed een roman gemaakt worden. In dit korte verhaal draait het om een toevallige ontmoeting bij het Genocide Memorial in Srebrenica. Deze ontmoeting heeft dramatische gevolgen voor Odin en Leila. De Nederlandse Odin maakt 25 jaar na de val van de enclave tijdens een rondreis door Bosnië een stop in Srebrenica. Hier werd hij op 12 juli 1995 op de compound van Dutchbat geboren en te vondeling gelegd. Een dag eerder waren tienduizenden moslims naar de VN-basis gevlucht op zoek naar bescherming tegen de oprukkende Bosnische Serviërs. Vergeefs. Bij het Genocide Memorial maakt Odin kennis met de Bosnische Leila, die als tiener de val van Srebrenica meemaakte en als enige van haar familie de oorlog overleefde. Hun toevallige ontmoeting heeft dramatische gevolgen.
De jongen die met de wolken speelde van Franco Faggiani speelt zich in 1944 rond Rome af. Archeoloog Filippo Cavalcanti heeft van de overheid de opdracht gekregen om een aantal kunstwerken naar Duitsland te verschepen. Cavalcanti gruwt bij het idee dat hij deze kostbare schilderijen en beeldhouwwerken aan de nazi’s moet geven. Als de oude professor een jongen uit Ischia, genaamd Quintino, ontmoet, besluiten de twee in een opwelling de kunstwerken naar Rome te smokkelen. Het is de start van een spannend avontuur, die het tweetal langs de bergen van de Apennijnen van het noorden naar het zuiden van Italië brengt. In een poging de missie koste wat het kost te voltooien, verstoppen de twee mannen zich in het bos en zoeken ze onderdak in afgelegen kloosters. Ze komen mensen tegen die worstelen met oorlog, armoede en ontbering, in een van de donkerste tijden in de geschiedenis van Italië. De jongen die met wolken speelde is een avontuurlijke roman, waarin Faggiani de kracht van vriendschap toont. Een leuk boek.
Waar ben je thuis van Aaltje van Zweden heeft twee verhaallijnen die met elkaar verweven zijn. Terwijl Aaltje van Zweden (echtgenote van dirigent Jaap van Zweden) op een morgen in Amsterdam naar buiten kijkt, komt er ineens een gedachte bij haar op: wat als je in gevaar bent en niemand wat doet? Ze heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. Aaltje begrijpt niet helemaal waarom dit zo scherp binnenkomt en besluit op onderzoek te gaan. Het blijkt dat er vanuit de woning waar ze tijdelijk woont tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie is gedeporteerd en vermoord. Als moeder van een kind met autisme en een verstandelijke beperking dringt zich al snel een volgende vraag op: wat gebeurde er eigenlijk precies met dit soort kinderen tijdens de oorlog? Terwijl Aaltje steeds meer schokkende ontdekkingen doet, komt de wereld stil te staan door de pandemie en ziet ze van heel dichtbij dat kwetsbare mensen de eersten zijn die eronder te lijden hebben wanneer een samenleving onder druk komt te staan. Nog steeds. Aaltje van Zweden legt een pijnlijke link tussen heden en verleden. Mensen met een beperking werden en worden vaak buiten de maatschappij geplaatst, terwijl ze ons veel te bieden hebben, als je er maar voor openstaat. Ze neemt ons mee op haar persoonlijke zoektocht en schrijft een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten groepen. Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden is haar persoonlijke zoektocht naar een plek voor kwetsbare mensen, toen en nu. Een interessant boek, vooral door de lijn over wat er met de gehandicapte kinderen in de Tweede Wereldoorlog gebeurde.
De grote ronde van Thomas Rosenboom gaat over zijn dagelijkse wandelingen door Amsterdam. Ooit begon Thomas Rosenboom met wandelen omdat hij niet binnen kon zitten zonder eerst buiten te zijn geweest. Nu maakt hij al jarenlang elke dag een wandeling door Amsterdam. Hij wandelt eerst naar het IJ, waar hij zich verwondert over de weidsheid van het water, en loopt dan, via de Prinsengracht, in een brede boog terug naar huis. Onderweg komt hij de vreemdste vogels tegen, zoals de naaktlezer, die geen mogelijkheid onbenut laat de argeloze voorbijganger zijn pindakaaskleurige huid te tonen, of de bellenvrouw, die met zalvende, zegenende gebaren haar zeepbellen oplaat in het midden van de Dam. Maar hij ziet ook allerlei echte vogels, van boomklevers tot tragische meerkoeten en zwanen, terwijl de mooiste vogels van de stad zich voor hem verborgen houden, maar die denkt hij dan toch uit de vogelgids te kennen. In zijn uiterst zorgvuldige stijl vertelt Rosenboom hoe wandelen met Amsterdam als decor hem heeft gevormd, als mens en als schrijver. Dit is het derde deel uit de Terloops reeks van Uitgeverij van Oorschot.
In de roman De maîtresse van Danielle Steel gaat het om de keuze tussen een luxeleventje of de kans op echte liefde. In de roman De maîtresse van Danielle Steel gaat het om de keuze tussen een luxeleventje of de kans op echte liefde. De hoofdpersoon is de beeldschone Natasha, die alles heeft wat haar hartje begeert: kleding van Dior en Chanel, een verblijf op een enorme luxe jacht en diners aan de Middellandse Zee. Het enige waar het haar aan ontbreekt is vrijheid. Theo Luca, een eigenzinnige jonge schilder, ziet haar aan de arm van miljardair Vladimir Stanislas en krijgt Natasha niet uit zijn hoofd. Hij is dolverliefd. Maar wil zij wel weg van haar luxe leven? En zal Vladimir haar ooit laten gaan? Een leuk boek dat makkelijk wegleest.
In het boek Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood over de schrijfster over haar leven in de wildernis van Nieuw-Zeeland. Mijn leven in de wildernis is een boek die ik vond tijdens het schrijven van de blog De leukste wandelboeken ter inspiratie voor je volgende wandeling. In 2010 verruilde ze de Achterhoek voor een leven ver van de bewoonde wereld. Samen met haar man Peter leeft ze zonder enige vorm van luxe een geïsoleerd leven in de verlaten bergen op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. In het televisieprogramma Floortje naar het einde van de wereld zocht Floortje Dessing het echtpaar op. Een inspirerend verhaal over durf, keuzes en geluk.
Het boek Zonder een woord van Linwood Barclay gaat over middelbare scholiere Cynthia Archer. Zij wordt op een ochtend wakker en ontdekt dat haar vader, moeder en broertje weg zijn. Er ligt geen briefje, er wordt niet gebeld. Er wordt gewoon nooit meer iets van hen vernomen. Vijfentwintig jaar later weet Cynthia, inmiddels getrouwd en moeder van een dochtertje, nog steeds niet wat er is gebeurd. Als ze te gast is bij een Spoorloos-achtig televisieprogramma komt alles in een stroomversnelling. Een spannend boek met een onverwachte afloop.
In het boek De Drie bestaat niet van Gerbrand Bakker schrijft hij over de wandeling die eerst te ver, dan te koud is, een derde keer verdwaalt hij, en ten slotte komt hij erachter dat wandelroute 1, die langs zijn huis in de Eifel loopt, verdomd moeilijk te volgen is. Markeringen zijn verdwenen, bomen omgevallen, pijlen spreken elkaar tegen. Dit kan zo niet langer: Bakker besluit de route opnieuw te gaan markeren. Wat volgt is een onweerstaanbaar geestig verslag van een fervent wandelaar die gewapend met een lijmpistool en tientallen markeringsschildjes tekens aanbrengt om de toekomstige wandelaar de juiste route te wijzen. Onderweg vreest hij voor een moorddadige hond met de naam Happy, maakt hij weinig meters doordat hij steeds moet stoppen om een oude geliefde te zoenen. Hij verwondert zich om vraatzuchtige bomen en wordt begeleid door een hondje met gevoelige voetkussens. Met zijn montere en laconieke stijl voert Bakker de lezer mee op zijn missie, tot en met het moment dat hij twee wandelaars zijn bewegwijzering uiteindelijk laat testen. Dit is het vierde deel uit de Terloops reeks van Uitgeverij van Oorschot.
’t Hooge Nest van Roxane van Iperen is het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in ’t Gooi en het onvermijdelijke verraad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in ’t Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van ’t Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland. Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven. Een mooi geschreven boek met een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog dat ik niet kende.
De groef van Maartje Wortel gaat over een dagelijkse wandeling die de schrijfster jarenlang met een vriendin loopt. Elke keer exact dezelfde rondjes door het Oosterpark in Amsterdam. Het is als een plaat waarin de naald een steeds diepere groef achterlaat. Ze voeren in zekere zin steeds dezelfde gesprekken. Plotseling verhuist haar vriendin, verandert de wereld in een niet bij te houden tempo, gaat haar relatie uit en bereikt Wortel een dieptepunt. Ze moet blijven lopen, maar datzelfde rondje voelt als het plegen van verraad. En die mok die ze altijd meeneemt, met daarop de beeltenis van Angela Merkel, lijkt ineens een relikwie uit vervlogen dagen. In De groef vertelt Wortel over verlies en vrijheid, over vastzitten en loslaten. En hoe ze, of ze dat nou wil of niet, een nieuw ritme zal moeten vinden. Dit is het vijfde deel uit de Terloops reeks van Uitgeverij van Oorschot.
Het meisje uit de trein van Irma Joubert is een aangrijpende Zuid-Afrikaanse roman over een zesjarig meisje dat de holocaust heeft overleefd, en haar traumatische verleden een plek probeert te geven. ‘Het meisje uit de trein’ is de bekendste en meest geliefde roman van Irma Joubert. Kleine Gretl ontsnapt uit de trein naar Auschwitz, wordt door de Poolse Jakób onder zijn hoede genomen en belandt later in Zuid-Afrika. Een meeslepend verhaal over oorlog, bevrijding en liefde. Een mooi geschreven boek over de Tweede Wereldoorlog en hoe iemand het verleden probeert te verwerken. Dit is het tweede deel van de serie Een veilig thuis.
Het spoor van de liefde van Irma Joubert is de hartverwarmende voorgeschiedenis van Gretls Zuid-Afrikaanse ouders. Een liefdesverhaal dat ontroert en bemoedigt. Het spoor van de liefde vertelt het ontroerende verhaal van de Zuid-Afrikaanse pleegouders van Gretl (de hoofdpersoon uit ‘Het meisje uit de trein’), elk met een totaal andere achtergrond en afkomst, en speelt zich af in Johannesburg. Dit is het eerste deel van de serie Een veilig thuis. Ik kwam er pas later achter dat dit deel er ook is. Ook weer een mooi boek dat zich afspeelt in het mooie Zuid-Afrika.
Tolbos van Irma Joubert is het derde deel van de serie Een veilig thuis. Dit deel speelt zich af in de woelige jaren tachtig. De opgroeiende Katrien zwalkt in Zuid-Afrika heen en weer tussen haar politieke overtuiging en haar liefhebbende, maar oerconservatieve familie. Tolbos speelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw, die vol waren van politieke onlusten ten gevolge van Apartheid. Het vertelt het verhaal van twee zoekende zielen die elkaar ondanks hun verschillen niet kunnen loslaten. Ook weer een mooi boek dat zich afspeelt in het mooie Zuid-Afrika.
Wat er werkelijk is van Nelleke Noordervliet speelt zich af in Ierland. Sinds een jaar of zeven heeft Nelleke Noordervliet een huis in Beara, in het zuidwesten van Ierland. Iedere ochtend loopt ze over dik gras en mos naar een eeuwenoud pad, de Beara Way. Sinds de steentijd hebben daar mensen gelopen, in een landschap dat alleen op trage wijze doorgrond kan worden. Te voet, dus. Tijdens haar wandeling komen de oude mythes van de streek tot leven, verhalen waarin onverschrokken koninginnen zich meten met hun echtgenoten. In kaplaarzen en met een natte modderbroek aan maakt Nelleke Noordervliet een pelgrimage naar het diepe verleden. Ze ziet een landschap dat al eeuwenlang leeft, en dat zwanger is van betekenis. Haar gewrichten mogen dan steeds strammer worden, de mosgroene weiden en de onstuimige watervallen om haar heen doen haar deel uitmaken van een continuüm, een landschap dat sterker is dan de dood. Dit is het zesde deel uit de Terloops reeks van Uitgeverij van Oorschot.
Ontvlucht van Suzanne van Brakel gaat over Kris Verburgt. Zij is 25 jaar en werkzaam bij de Amsterdamse recherche. Vanuit landen als Colombia verspreiden zich jaarlijks miljoenen kilo’s cocaïne over de hele wereld. De onverminderd populaire harddrug wordt steeds efficiënter en in puurdere vorm verscheept, veelal naar Europa waarbij de havens van Rotterdam en Antwerpen een hoofdrol spelen. Maar vervoer via het water is niet de enige manier. De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van coke zijn creatief en continue op zoek naar alternatieve nieuwe wegen om hun handelswaar aan de man te brengen. Het werk is de passie en een roeping van Kris Verburgt. Ze wil goed maken wat haar vader als onverbeterlijke draaideurcrimineel heeft aangericht. Terwijl ze wordt toegevoegd aan een Haarlems onderzoek naar corruptie in de horeca, doet een jeugdvriendin een beroep op haar. Deze KLM-stewardess beweert door een collega te worden bedreigd en gechanteerd. Het brengt Kris in gewetensnood en dwingt haar buiten de lijntjes te kleuren met alle gevolgen van dien. Is haar vriendin echt in gevaar? En welke linken zijn er met een Haarlemse zakenman die handel drijft met China en een Colombiaanse die illegalen huisvest in Amsterdam Zuidoost? Een actueel, realistisch en spannend boek waar je achter de schermen van de recherche wordt meegenomen.
Een tijdloze liefde van Santa Montefiore, een van mijn lievelingsschrijfsters, speelt zich deels af in Noord-Italië van de jaren dertig. Evelina groeit op als knappe jongste dochter van de familie Pierangelini. Ze is verliefd op Ezra Zanotti, de muzikaal getalenteerde zoon van een Joodse stoffenhandelaar. Tussen de twee ontluikt een geheime romance, maar als in 1939 Mussolini een verbond sluit met Hitler komt hun toekomst op losse schroeven te staan. Als overtuigd patriot denkt Ezra’s vader dat de nazi’s hem en zijn familie met rust zullen laten maar ze worden allemaal gevangengenomen. Als niemand van hen na de oorlog terugkomt, vertrekt Evelina met een gebroken hart naar Amerika. Evelina weet dat ze Ezra nooit zal kunnen vergeten, maar vastberaden om ondanks alles toch weer gelukkig te worden slaagt ze erin een nieuw bestaan op te bouwen en opnieuw de liefde te vinden. Maar in oktober 1959, wordt de grond onder dat nieuwe bestaan weggeslagen.
Zoek de zon op van Jenny Colgan is het tweede deel van de driedelige feelgoodserie van Jenny Colgan, bekend van de Café Zon & Zee-serie. Deel 1 is nr. 26 in deze lijst. Alleenstaande moeder Zoë verlaat met haar zoontje het lawaaierige Londen; ze heeft een oppasbaan in Schotland aangenomen. Het klinkt hemels! Bij aankomst wordt Zoë echter geconfronteerd met een humeurige baas en een bende onhandelbare kinderen. Was dit wel de juiste beslissing? Toch is de rustige, pittoreske locatie alles wat Londen niet is en Zoë besluit de uitdagingen van het werk aan te gaan. Met de hulp van Nina, de vriendelijke lokale boekverkoper, begint Zoë zich steeds beter thuis te voelen. Zullen boeken, frisse lucht en vriendelijkheid genoeg zijn om deze gebroken familie te genezen? Dit boek heb ik eind december nog niet uit.
Ik heb 51,5 boeken gelezen in 2022.
Wat was jouw favoriete boek van 2022? En waarom zou ik dat boek juist moeten lezen?
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie