Zo vind je goedkope vliegtickets

Zo vind je goedkope vliegtickets

 

Wie wil nu niet een goedkoop vliegticket scoren. Vliegtickets kunnen behoorlijk prijzig zijn en kunnen een behoorlijk deel van je reisbudget opslokken. Er zijn genoeg trucs waardoor je goedkoop ticket en in elke periode van het jaar een vliegticket kunt kopen. Wil je zeker weten dat je het goedkoopste ticket koopt. Waar moet je zoeken? Goedkoop kan ook duurkoop zijn, door allerlei addertjes onder het gras, zoals veel bijkomende extra kosten of kleine lettertjes die je al snel over het hoofd ziet. In deze blog heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet om goedkope vliegtickets te vinden.

 

Houd je bestemming flexibel

Ben je flexibel in je bestemming, je wilt een nieuwe bestemming ontdekken of je wilt een weekje/weekendje weg en maakt niet waar naar toe, gebruik dan bij je zoekopdracht in bijv. Skyscanner of Momondo de optie ‘overal’. Zo kom je op de meest verrassende plekken uit. Heel handig als je bucketlist lang is en het niet uitmaakt waar je heen gaat. De bestemmingen worden op prijs geselecteerd. Zo kun je makkelijk overzien welke bestemming bij jouw budget past. Je vult alleen het vliegveld in vanaf waar je wilt vertrekken en in het bestemmingsveld ‘overal’. Ben je helemaal flexibel en ook niet aan data gebonden, dan kun je ook nog ‘de hele maand’ of ‘de goedkoopste maand’ invullen. Ik heb al verhalen gelezen van mensen die op die manier steden bezocht hebben waarvan ze nog nooit gehoord hebben. Je kiest je bestemming aan de hand van de prijs.

 

Wees flexibel met de data en tijdstippen

Vliegticketprijzen kunnen per dag en zelfs tijdstip enorm verschillen. Zoek daarom met flexibele data voor je heen- en terugreis. Kies, als je niet persé op een specifieke datum terug hoeft, voor een zo ruim mogelijke reisperiode zodat je meer keuzemogelijkheden hebt. Het kan zomaar zijn dat een dag eerder of later vertrekken je veel geld oplevert. Je kunt ook op alle data binnen een bepaalde periode kijken om te zien welke dag het goedkoopst is. Je zult versteld staan hoe de prijzen verschillen als het gaat om 1 dag verschil. Het kan zomaar honderd euro schelen als je twee dagen eerder of later vliegt. Vliegen op vrijdagavond, zaterdag en zondag is bijna altijd een stuk duurder. Kijk ook eens naar vliegtickets met vertrek op een doordeweekse dag.

Je bent wel flexibel in datum maar niet in bestemming toe, zoek dan via Skyscanner of Momondo op de bestemming en kies voor ‘Goedkoopste maand’, zodat je meteen ziet wanneer je het goedkoopst naar die specifieke bestemming kunt vliegen.

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd om flexibel qua datum te zijn, dit omdat de vakantiedata al vastliggen. Maar er zijn bijna altijd wel goedkope vliegreizen te vinden als je weet waar je moet zoeken.

 

Wees flexibel in je vertrekpunt

Naast het flexibel zijn in de data en bestemming, kan het ook veel geld schelen om flexibel te zijn met het vertrekpunt van je vlucht. Zo is vertrek uit Brussel, Frankfurt of Düsseldorf goedkoper dan vanaf Schiphol vertrekken. Ook vertrek vanaf de andere Nederlandse luchthavens, zoals Eindhoven of Rotterdam, is vaak goedkoper dan vanaf Schiphol.

Neem ook het vervoer van en naar het vliegveld en evt. parkeerkosten mee in je afweging vanaf welke luchthaven je wilt vertrekken. Schiphol is qua belastingen en parkeren niet de goedkoopste luchthaven.

Ik heb een tijd bij een last-minute reisbureau in de vertrekhal van Schiphol gewerkt en wat ik daar zag was dat vooral voor losse vliegtickets vertrek vanaf Düsseldorf en Frankfurt vaak veel goedkoper waren dan vanaf Schiphol. Ook als je de kosten van het vervoer naar Duitsland meerekende, was je als je vanuit Duitsland vertrok goedkoper uit dan vanaf Schiphol.

Schiphol

 

Hoe flexibeler je bent, hoe meer keus en hoe goedkoper je ticket.

 

Kijk ook eens naar vluchten met overstap

Een rechtstreekse vlucht is niet altijd goedkoper dan een vlucht met een overstap en soms moet je wel overstappen, want dan is er geen rechtstreekse vlucht vanuit Nederland. Het kan je geld besparen om niet alleen te kijken naar rechtstreekse vluchten maar ook naar vluchten met overstap. Nadeel is wel dat je langer onderweg bent. Dat was voor mij bijv. een reden om een rechtstreekste vlucht naar en van Zuid-Afrika te boeken voor mijn groepsrondreis door Zuid-Afrika & Namibië. Ik betaalde iets meer, maar ik was veel eerder op mijn bestemming en terug in Nederland dan de andere groepsleden. Zij vlogen via Dubai.

Het kan ook een voordeel zijn om ergens over te moeten stappen. Je kunt deze overstap namelijk ook gebruiken om vaak zonder extra kosten op de prijs van je vliegticket een stopover te maken en een nieuwe bestemming te leren kennen. Bekende stopoverplekken zijn Dubai, Hongkong, Singapore, Kuala Lumpur, Doha/Qatar of Abu Dhabi.

Je kunt er ook voor kiezen om op deze manier meerdere reisbestemmingen met elkaar te combineren tijdens één enkele reis. Skyscanner heeft hier een speciale ’multi-stad’ zoekfunctie voor. Zo vloog ik van Schiphol naar Johannesburg en vanuit Kaapstad terug naar Nederland tijdens mijn reis door Zuid-Afrika en vanaf Schiphol via Hongkong (zonder stopover, maar het kon wel) naar Hanoi en vanaf Ho Chi Minh City via Hongkong naar Schiphol tijdens mijn reis door Vietnam. Ook bij Momondo kun je kiezen voor meerdere bestemmingen.

 

Een overstap kan je vlucht breken, je komt weer even in beweging en je moet soms van de ene kant van de luchthaven naar de andere kant.

 

Boek niet last minute

Last minute boeken voor vliegtickets is niet de goedkoopste optie. Het schijnt dat als je 3-4 maanden van tevoren boekt je het goedkoopst uit bent maar andere reizigers hebben goedkope tickets 7 tot 8 maanden van tevoren gekocht.

Het gaat tegenwoordig niet meer op om last minute te boeken om zo het vliegtuig vol te krijgen. Dit kon een aantal jaren geleden nog wel. Maar door de komst van budgetmaatschappijen is dit veranderd.

Het loont ook niet meer om met je tas naar Schiphol te reizen en daar te gaan wachten tot een last minute balie opengaat. Ik heb zelf bij een lastminute balie gewerkt en soms kwam ik ’s ochtends om 08.30 uur (deze balie was open vanaf 09.00 tot 19.00 en stond ook duidelijk aangegeven met een bordje met openingstijden) bij mijn werkplek aan en werd ik opgewacht met de woorden: hè hè, ben je daar eindelijk, we zitten hier al uren te wachten en willen nu vertrekken, heb je nog iets. Later hoorde ik dan via een medewerkster van de balie er naast dat ze inderdaad al uren met hun spullen over de luchthaven liepen en voor de balie zaten te wachten. Na het opstarten van de computer blijkt dan dat er vanaf Schiphol geen vertrek meer is voor die dag, alleen nog vanaf Duitsland of België. Soms boekten klanten dit of gingen met een ticket voor een dag of twee dagen later naar huis. Het loont niet om met je rugzak op Schiphol te gaan wachten voor een last minute. Zeker niet in het hoogseizoen. Ook de prijzen vallen vaak tegen.

Vertrekhal op Schiphol

 

Last-minute vluchten en vakanties zijn vaak goedkoper zijn.

 

Moment van boeken

Zoals hier boven genoemd loont het lang niet altijd om last minute te boeken. Er zijn geen  harde cijfers die aantonen wat de beste tijd is voor het boeken van vliegtickets. Vliegtickets worden ongeveer een jaar van tevoren aangeboden. Als je heel vroeg gaat vergelijken, kan het zijn dat nog niet alle vliegmaatschappijen hun prijzen hebben bepaald. Eerder zoeken heeft dus geen zin en vlak nadat ze online komen zijn ze over het algemeen wat duurder. 8 maanden tot 7 weken (of 60 dagen) voor vertrek een ticket boeken schijnt het goedkoopst te zijn. De beste dag om een vliegticket te boeken schijnt dinsdagmiddag, acht weken voor vertrek te zijn. Wacht nooit tot het laatste moment met boeken en boek ook zeker niet te vroeg. Prijzen veranderen constant en worden niet zelden goedkoper naarmate je langer wacht. Veel mensen boeken ongeveer 4 à 6 maanden van tevoren hun vliegtickets. Je kunt het beste een prijsalarm instellen bij Skyscanner en Google Flights. Zodra de prijzen van jouw gewenste vliegroute dalen, ontvang je automatisch per e-mail een melding.

Voorbeeld van een prijsalarm van Skyscanner

 

Vergelijk vluchtaanbieders

Ik raad je aan om altijd meerdere luchtvaartmaatschappijen en vergelijkingswebsites met vliegtickets met elkaar te vergelijken. Het kan zo zijn dat de ene aanbieder goedkoper is dan de ander. Het is standaard dat al deze websites weer andere resultaten geven. Het verschilt ook per keer welk platform de goedkoopste tickets vindt. Zorg dus dat je elke een aantal gebruikt, zodat je uiteindelijk de beste keuze kan maken in het boeken van je vliegreis.

Kijk niet alleen naar de Nederlandstalige websites zoals Cheaptickets.nl of Tix maar kijk ook naar grote internationale websites zoals Momondo en Skyscanner. Soms brengen deze websites kortingen en deals sneller dan lokale websites die deze kortingen pas later overnemen.

En vergelijk de resultaten van vergelijkingssites ook  met de websites van luchtvaartmaatschappijen zelf. Het kan zijn dat er een korting is op een vlucht die alleen via de eigen website wordt gegeven, of dat ze een optie aanbieden die niet in de resultaten van een zoekmachine naar boven komt.

Bij Skyscanner en Momondo kun je een prijsalarm instellen. Je wordt per e-mail als eerste op de hoogte gebracht van de meest actuele aanbiedingen. Zo vind je makkelijk een goedkoop vliegticket dat is afgestemd op jouw reiswensen zodat je altijd de goedkoopste vliegtickets vindt naar de bestemmingen die je zoekt. Je ontvangt nooit meer dan één e-mail per dag.

Een paar bekende websites zijn:

 

Houd acties in de gaten

Tussen alle luchtvaartmaatschappijen in de wereld wordt er behoorlijk geconcurreerd, wat resulteert in veel acties waardoor jij goedkoper naar een bestemming toe kan vliegen.

In het verleden, voor corona, waren er twee keer per jaar de ‘KLM wereldweken’. In deze periode kon je goedkoper vliegtickets met KLM boeken naar verschillende bestemmingen. Door corona zijn deze weken geskipped en of ze terugkomen, geen idee. Houd daarvoor de nieuwsbrieven en sociale media kanalen van KLM in de gaten.

Ook andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Transavia, hebben regelmatig acties.

Wacht niet te lang met boeken van je budget vliegticket als je een goede deal hebt gevonden? Vaak zijn deze tickets na een paar uur al verkocht.

KLM vliegtuig

 

Zet de acties van luchtvaartmaatschappijen groot in je agenda. Ze worden ruim op tijd aangekondigd.

 

Abonneer je op nieuwsbrieven

Veel luchtvaartmaatschappijen kondigen hun acties aan via nieuwsbrieven. Abonneer je op deze nieuwsbrieven. Zo krijg je regelmatig e-mails met de deals voor vliegtickets, de nieuwe routes met speciale introductieprijzen en lage tarieven voor lastminute vluchten.

Ook nieuwsbrieven van de prijsvergelijkingssites als Skyscanner kunnen leuke deals opleveren.

Alle luchtvaartmaatschappijen zijn tegenwoordig op sociale media te vinden. Ook hier zijn leuke deals te vinden voor hun volgers op Twitter of Facebook. Volg dus ook de luchtvaartmaatschappijen op sociale media en stel notificaties in zodat je weet wanneer er een nieuwe aanbieding online wordt gezet.

 

Let op bijkomende extra kosten

Dan heb je eindelijk een ticket voor een mooie prijs. Je wilt boeken en dan, dan blijkt dat er veel extra kosten berekend worden. Extra kosten voor bagage bijvoorbeeld. Tegenwoordig moet er bij bepaalde budgetmaatschappijen ook door handbagage betaald worden. Bagage is een verdienmodel geworden voor luchtvaartmaatschappijen. En de prijzen voor ruimbagage liegen er niet om. Vlieg je intercontinentaal dan is de prijs van ruim- en handbagage meestal nog inbegrepen. Bij de grotere luchtvaartmaatschappijen mag je vaak nog wel trolley van 10 kilo in de cabine meenemen. Binnen Europa moet je voor ruimbagage bijbetalen. De prijzen verschillen per luchtvaartmaatschappij. Let daarop bij het boeken. Vergelijk de prijzen en neem dat mee bij de ticketprijs en vergelijk dan nog eens. Dan kan het zomaar zijn dat het ticket bij de ene maatschappij goedkoper is maar dat door de extra bijkomende kosten een andere maatschappij goedkoper is.

Let ook op de toegestane kilo’s en houdt rekening met de maximale formaaat van je handbagage. Er kunnen als het formaat niet voldoet aan de gestelde richtlijnen alsnog extra kosten in rekening gebracht worden.

Ook voor het reserveren van een specifieke stoel worden vaak extra kosten in rekening gebracht. Voor korte vluchten raad ik je aan om geen stoel te reserveren. Meestal kun je bij het online inchecken op het laatste moment alsnog een stoel uitzoeken of je voorkeur aangeven bij de incheckbalie op het vliegveld.

Op vluchten binnen Europa worden vaak geen maaltijden meer aangeboden. Deze kun je tegen forse betaling nog wel aan boord kopen. Op intercontinentale vluchten krijg je nog wel een maaltijd en drinken aangeboden.

Ook reserveringskosten/boekingskosten verschillen per website en per luchtvaartmaatschappij.

 

Neem deze extra kosten mee in je prijsberekening en vergelijk daarna de prijzen.

 

Error fares

Voor mensen met specifieke plannen is dit geen optie. Maar ben je flexibel qua tijd en bestemming dan is het boeken van een ticket met een error fare een optie. Een error fare ticket is een ticket waar in de prijs een fout is geslopen. Dit kan heel voordelig uitpakken. Nadeel is wel dat een luchtvaartmaatschappij een gekocht ticket ongeldig kan laten verklaren. Wacht 24-48 uur met het vastleggen, zoals autohuur en accommodatie. Een error fare is vaak maar van korte duur, want de fouten worden na ontdekking natuurlijk zo snel mogelijk hersteld. Let op: wacht niet te lang met boeken want anders zijn alle stoelen al geboekt door andere koopjesjagers of heeft de luchtvaartmaatschappij de prijs aangepast.

Volg de Facebookpagina’s van bijvoorbeeld Vakantiepiraten, Holidayguru, Paperflies, Flynous, Fly4free en Secret Flying. Op deze websites vind je vaak goedkope aanbiedingen en error fares! Schrijf je ook in voor hun nieuwsbrieven. Er zijn mensen die er een sport van maken om via een error fare zo goedkoop mogelijk de wereld over te vliegen. Het komt voor dat een vlucht die normaal € 800,– per persoon kost, opeens voor € 150,– per persoon wordt aangeboden.

 

Neem deel aan loyaliteitsprogramma’s met een frequent flyer card

Vlieg je vaak met een bepaalde luchtvaartmaatschappij raad ik aan om lid te worden van een frequent flyer programma. Per vlucht spaar je punten die je kunt gebruiken om korting op andere vluchten te krijgen of een upgrade. Een voorbeeld hiervan is Flying Blue van KLM, Transavia en Air France. Het aanmelding voor een frequent flyer programma is gratis.
Vaak werken meerdere grote luchtvaartmaatschappijen samen en kun je de gespaarde punten bij de verschillende luchtvaartmaatschappijen inwisselen.

Er zijn ook creditcardmaatschappijen die een frequent flyer card aanbieden.

Transavia vliegtuig op Schiphol

 

Verwijder je cookies

Verwijder je cookies of zoek in een incognito-tabblad of privémodus op je computer naar vliegtickets. Een website onthoudt door het plaatsen van een cookie je zoekgedrag. Als je vaker naar hetzelfde vliegticket zoekt, worden de prijzen telkens verhoogd. Het is een simpel trucje, maar kan je zo een hoop geld schelen. Kijk ook eens in een andere browser dan je standaard browser.

Gebruik geen app van de vliegtuigmaatschappij om een vliegticket te boeken. Door het gebruik van de app weet de luchtvaartmaatschappij precies waar jij naartoe wilt en kan ze eenvoudig een paar euro meer vragen per ticket. In een app kun je geen private mode aanzetten.

 

Ik hoop dat je met deze tips ook de goedkoopste vliegtickets vindt. Goedkoop vliegen heeft ook zijn nadelen zoals ongunstige tijden, tussenstops met lange wachttijden of minder goede service aan boord. Reiscomfort mag ook wel iets kosten en is het ook waard, zeker naar bestemmingen verder weg.

 

Heb jij nog tips om zo goedkoop mogelijk vliegtickets te boeken? Laat het me weten in een reactie!

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Wil je weten hoe je extreem goedkope vliegtickets scoort? Je checkt het hier, met mijn beste tips voor het scoren van goedkope vliegtickets! #vliegtickets #goedkopevliegtickets #vliegen #reistip #vakantietip #vakantie #reizen #jtravel #jtravelblog Wil je weten hoe je extreem goedkope vliegtickets scoort? Je checkt het hier, met mijn beste tips voor het scoren van goedkope vliegtickets! #vliegtickets #goedkopevliegtickets #vliegen #reistip #vakantietip #vakantie #reizen #jtravel #jtravelblog Wil je weten hoe je extreem goedkope vliegtickets scoort? Je checkt het hier, met mijn beste tips voor het scoren van goedkope vliegtickets! #vliegtickets #goedkopevliegtickets #vliegen #reistip #vakantietip #vakantie #reizen #jtravel #jtravelblog

Wil je weten hoe je extreem goedkope vliegtickets scoort? Je checkt het hier, met mijn beste tips voor het scoren van goedkope vliegtickets! #vliegtickets #goedkopevliegtickets #vliegen #reistip #vakantietip #vakantie #reizen #jtravel #jtravelblog Wil je weten hoe je extreem goedkope vliegtickets scoort? Je checkt het hier, met mijn beste tips voor het scoren van goedkope vliegtickets! #vliegtickets #goedkopevliegtickets #vliegen #reistip #vakantietip #vakantie #reizen #jtravel #jtravelblog Wil je weten hoe je extreem goedkope vliegtickets scoort? Je checkt het hier, met mijn beste tips voor het scoren van goedkope vliegtickets! #vliegtickets #goedkopevliegtickets #vliegen #reistip #vakantietip #vakantie #reizen #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com