Nederland | 27 november 2022 | Geen reacties
Ik fietste de Hollandse Wildspot route, een fietstocht van 37 kilometer om de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wild, zoals damherten of vossen heb ik tijdens deze fietstocht niet gezien, helaas. In deze blog vertel ik je mijn route en alles wat ik onderweg aan leuke dingen tegenkwam. Ook leg ik je uit hoe de fietsknooppunten werken.
Inhoudsopgave
Mijn fietsroute begint op de rotonde van de Bekslaan en de Vogelenzangseweg in Vogelenzang bij fietsknooppunt 76. De reden dat ik hier start is omdat dit voor mij het dichtstbijzijnde fietsknooppunt is. De officiële route zoals ik die op internet vond, begint in het centrum van Lisse. Ik verleg mijn start- en eindpunt naar de rotonde van de Bekslaan en de Vogelenzangseweg in Vogelenzang en pak daar de route op. Het deel van en naar Lisse vanaf knooppunt 48 sla ik over.
Mijn fietstocht van de Hollandse Wildspot route gaat via fietsknooppunten 76 – 72 – 82 – 83 – 77 – 79 – 31 – 86 – 35 – 47 – 48 – 11 – 44 – 15 – 76.
Zoals gezegd start ik mijn fietstocht langs de 15 fietsknooppunten bij knooppunt 76 bij de rotonde van de Bekslaan en de Vogelenzangseweg in Vogelenzang. Hier pak in de route op. Dit is voor mij bekend terrein, want deze rotonde kruis ik als ik naar ingang Panneland van de Amsterdamse Waterleidingduinen fiets. Vanaf knooppunt 76 fiets ik langs de Vogelenzangseweg door een deel van Vogelenzang, tot aan het punt dat ik de weg moet oversteken. Hier steek ik over en fiets Buitenplaats Leyduin op. Dit is de de Woestduinweg op. Deze weg blijf ik volgen en fiets langs buitenplaats Woestduin. Op buitenplaats Woestduin was tussen 1901-1911 de eerste renbaan van Nederland gevestigd. In 1940 wordt een paviljoen met torentje uit de tijd van de renbaan verbouwd tot bungalow en krijgt de naam ‘Oud Woestduin’. Het huis is vanaf het fietspad duidelijk te zien. Onderweg zie ik overal mooie paddenstoelen.
Aan het eind van de Woestduinweg tegenover de parkeerplaats en informatiepunt De Kakelye is knooppunt 72. Ik fiets verder via de 2e Leyweg langs Huize Leyduin en een eindje verderop is Gasterij Leyduin gevestigd. Een eindje verderop staat links de Belvedère. Ik maak hier een stop om een foto te kunnen maken van de Belvedère. De Belvedère is een stenen uitkijktoren met kantelen in neogotische stijl op een hoge heuvel boven de Leybeek. De belvedère staat in een verkoopakte bekend als ‘hermitage’ of kluizenaarshuis. De toren is hier voor decoratie neergezet. De Belvedère is in 2013 gerestaureerd. De Belvedère is helaas gesloten.
Dit is voor mij een bekend terrein want ik heb hier een paar mooie wandelingen gemaakt: Een wandeling over Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang en de Groene Wissel Vogelenzang : Waterleidingduinen en Landgoederen en als ik een wandeling vanaf ingang Oase/Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen maak, fiets ik tegenwoordig ook via deze buitenplaats naar de ingang.
Ik blijf het fietspad volgen tot aan de Vogelenzangseweg. Ik kom uit tegenover Ingang Oase/Oranjekom van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een bekend wandelgebied voor mij. Ik kom hier ongeveer 1x per maand. Meestal niet bij deze ingang, maar bij de ingang een eindje verderop, Panneland, vlakbij de rotonde waar deze fietstocht ben begonnen. Nu laat ik dit fantastische gebied rechts liggen. Ik fiets rechtdoor via het smalle fietspad langs de Vogelenzangseweg en volg de doorgaande weg. Dit is de Boekenroodeweg. Deze weg volg ik tot aan de rotonde in Aerdenhout. Dit is de N206. Dit is een lang stuk.
Ik steek de rotonde recht over en bij de kruising Oosterduinweg en Marius Bauerlaan staat knooppunt 82. Het bord mist hier steek. Bij de eerste weg sla ik rechtsaf en rijd een heel stuk de Boekenroodeweg af. Ik ben hier recent nog geweest toen ik op weg was naar de iets verderop gelegen Buitenplaats Elswout. Ook tijdens mijn fietstocht van de Manpadroute ben ik hier langs gekomen.
Vanaf knooppunt 82 is het paar honderd meter naar knooppunt 83. Via een afgescheiden fietspad parallel aan de Marius Bauerlaan kom ik bij dit fietsknooppunt.
Vanaf knooppunt 83 fiets ik via de voormalige trambaan naar Bentveld.
Ik fiets rechtdoor. Rechts zie je een deel van de Atlantikwall. Ook aan de rechterkant staat knooppunt 77. Links kun je met een trap omhoog lopen voor een mooi uitzicht over Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit is de natuurbrug Zandpoort. Een tijdje terug heb ik het Visscherspad door het Nationaal Park doorkruist die Haarlem en Zandvoort verbindt tijdens de Onderwijshistorische wandeling van Haarlem naar Zandvoort.
Ik fiets nog een stukje rechtdoor tot aan knooppunt 79. Het is even zoeken, want het is druk in Zandvoort. Knooppunt 79 staat in het centrum op het Raadhuisplein bij het stadhuis van Zandvoort.
Het stuk tussen knooppunt 79 en 31 is een lang stuk van meer dan 10 kilometer. De weg kronkelt eerst door het drukke Zandvoort. Ik moet en op de borden en op het verkeer letten. Ik kom uit bij de boulevard. Omdat het mooi weer is, neem ik een kijkje op het strand. Het is eind oktober en de strandtenten zijn verdwenen. Deze zullen waarschijnlijk vanaf 1 november naar de winterstalling moeten.
Na mijn kijkje op het strand fiets ik verder, om de Amsterdamse Waterleidingduinen heen. Het fietspad gaat op en af. Gelukkig staat er bijna geen wind. Het is hier druk met fietsers en vooral wielrenners.
Ik fiets van de provincie Noord-Holland de provincie Zuid-Holland binnen. De provinciegrens wordt met borden aangegeven.
Deze fietsroute heet de Hollandse Wildspot route. Nu het wild in de Amsterdamse Waterleidingduinen moet ik er echt bij denken, want op een paar grazende damherten op grote afstand na, heb ik geen wild gespot. Nu kom ik hier vaker, maar had nu ook graag een damhert of een ander wild dier gezien. Helaas. Misschien heb jij wel geluk als je besluit deze Hollandse Wildspot route te fietsen. Het is wel een mooi stuk om te fietsen. Onderweg kun je amper het gebied inlopen. Dit omdat de Amsterdamse Waterleidingduinen afgeschermd zijn met gaas. Ook de andere kant tussen het fietspad en de zee kun je niet in, ook hier alles afgeschermd met hekwerk.
Na bijna 10 kilometer kom ik uit bij Langevelderslag. Hier is het druk bij Vrijstaat Nederzandt.
Het bord met knooppunt 31 staat bij de ingang van het tweede deel van dit fietspad om de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Het fietspad gaat verder om de Amsterdamse Waterleidingduinen heen. Op een gegeven moment wordt het een schelpenpad. Dit een stuk van een paar kilometer. Het is nog steeds een fietspad door de duinen maar na een bocht naar links verandert het landschap naar een bosrijk gebied.
Op een kruising in de bossen staat het bord met knooppunt 86. Dit is op de Noraweg in Noordwijk.
Vanaf het bord met knooppunt 86 op de Noraweg in Noordwijk fiets ik nog een stukje rechtdoor tot aan de Stayokay. Ik fiets om het hotel heen en via de Langevelderlaan kom ik uit op een stukje dat ik dit jaar al eerder gefietst heb tijdens Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk. Dit stuk is niet het meest inspirerende deel.
Ik fiets om de uitgestorven camping Solassi. Aan het eind van de camping sla ik rechtsaf een fietspad op. Hier staat op de hoek met het Oostduinsemeer (in de volksmond het Comomeer) knooppunt 47. Ik fiets verder en via een rare kronkel kom ik op bekend terrein.
Ik heb hier vaker gefietst tijdens mijn bezoeken aan de Bollenstreek in het voorjaar. Fiets je deze Hollandse Wildspot route in het voorjaar kom je vanaf dit deel veel bollenvelden tegen. Ik fiets hier in het najaar en zie onderweg geen bloeiende bloemen meer. Na een paar bochten zie je aan de rechterkant uitkijkpunt Tespelduyn naast de gelijknamige golfbaan. Het is een nieuw uitkijkpunt en het ziet er als ik er langs fiets gesloten uit. Ik fiets verder naar Halfweg, naar knooppunt 48 op het kruispunt met de altijd drukke Delfweg. Mocht je in Lisse beginnen en eindigen sla je hier rechtsaf en fiets je voorbij Kasteel Keukenhof aan de rechterkant en aan de linkerkant de Keukenhof voor je Lisse in fietst.
Ik steek hier de straat over en fiets rechtdoor langs het water van de Leidsevaart. Dit was vroeger de Trekvaart van Haarlem naar Leiden. Aan het einde van Zuider Leidsevaart kom ik uit op de Beeklaan in De Zilk. Ook weer bekend terrein want tijdens het Bollenseizoen fiets ik hier regelmatig.
Knooppunt 11 staat op de hoek van de Zuider Leidsevaart nog voor je de Beeklaan op rijdt.
De knooppunten 44 en 15 liggen in De Zilk. Net voorbij knooppunt 11 staat de Heilig Hart van Jezuskerk, de katholieke kerk van De Zilk. Voor mij altijd een herkenningspunt als ik hier fiets. Deze kerk is een van de verborgen parels waar je tijdens de Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk langs rijdt.
Net voorbij deze kerk staat aan de overkant van de drukke straat op de kruising met de Zilkerbinnenweg, het bord voor knooppunt 44. Mocht je de bollenvelden willen bezoeken, is de Zilkerbinnenweg altijd een mooie weg om langs te rijden. Ik kom hier elk jaar. Ik steek de weg maar weer over en sla aan het eind van de weg net voor de N206 rechtsaf en rijd door een woonwijk van De Zilk. Deze weg rijd ik helemaal uit.
Links staan twee informatiepanelen die ik tijdens mijn fietsroute langs het verborgen verleden aan deed: gedenkbord Lockheed (er ligt hier geen gedenksteen) en het informatiepaneel Zilkerduinweg.
Rechts staat een mozaïekbankje met een hert en aan de achterkant bollen (toch nog wild gezien vandaag).
Links staan opnieuw twee informatiepanelen die ik tijdens mijn fietsroute langs het verborgen verleden aan deed: het informatiepaneel over Boerderij Wassenaar en het kunstwerk ‘Wind, zonlicht en transparantie’ van Hester van Dapperen.
Van boerderij Wassenaar herinneren alleen twee hekpalen met ornamenten nog aan de plek waar de boerderij heeft gestaan. De ornamenten staat recht tegenover de kruising met de Wassenaarseweg.
In het kunstwerk ‘Wind, zonlicht en transparantie’ zie je vijf verhalen:
Ik fiets verder naar knooppunt 15. Dit bord staat op hoek Zilkerduinweg en Margrietenlaan.
Ik fiets vanaf knooppunt 15 weer op een voor mij onbekend stuk, maar ik weet wel waar ik uitkom, nl. op de hoek van de Bekslaan en de Tweede Doodweg. Ik fiets achter de kerk van Vogelenzang langs. Links staat Huis te Vogelenzang. Dit huis werd in 1290 als jachtslot door graaf Floris V gebouwd. Het huis kreeg de naam Voghelsanck. De naam van het dorp Vogelenzang is hieraan ontleend. In 1757 legde Jan van Marselis, heer van Zandvoort, het fundament voor de huidige vorm van Huys te Vogelenzang. Hij kocht in 1778 het aangrenzende Teylingerbosch. De beide landgoederen werden één geheel. In 1807 werd jonkheer Willem Philip Barnaart eigenaar van het landgoed. Het landgoed is nog steeds in bezit van de familie Barnaart. De andere kant kun je bekijken als je bij Ingang Panneland van de Amsterdamse Waterleidingduinen naar binnengaat.
Rechtsvoor het Huis te Vogelenzang staat nog een huis. Dit huis hoort ook bij het landgoed. Voor dit huis sla ik rechtsaf en aan het eind van deze weg ben ik terug waar ik eerder op de dag met deze Hollandse Wildspot route begonnen ben, knooppunt 76.
Een fietsknooppunt is een genummerde kruising of splitsing in een regionaal routenetwerk. Deze Hollandse Wildspot route gaat door de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en gaat via de netwerken van Zuid-Kennemerland en Duin- en Bollenstreek. De bewegwijzering van de routes is herkenbaar aan de rechthoekige groen-witte borden met omcirkelde nummers. Via deze nummers fiets je van knooppunt naar knooppunt en bepaal je zelf je route en afstand. Je route kun je van te voren achter je de computer uitstippelen, bijv. via de website van route.nl. Je hoeft alleen deze bordjes in de gaten te houden en niet meer te letten op straatnamen of fietsnavigatie. Je geniet meer van de omgeving en alles wat je onderweg tegenkomt. Ik noteer van de voren de nummers van de knooppunten die ik wilt volgen en volg die bordjes. Dit kan ook via de route-app op je mobiele telefoon.
De knooppuntenroutes maken vooral gebruik van autoluwe wegen en fietspaden en zijn in twee richtingen bewegwijzerd. Bij de knooppunten staan informatiepanelen die je informeren over het knooppuntennetwerk in de betreffende regio.
Lees ook: Hoe werken fietsknooppunten
Fietsknooppunten 76 – 72 – 82 – 83 – 77 – 79 – 31 – 86 – 35 – 47 – 48 – 11 – 44 – 15 – 76.
Ongeveer 37 kilometer.
De officiële route zoals deze online te vinden is begint en eindigt in Lisse. Deze officiële route gaat via knooppunten 91 – 29 – 49 – 40 – 48 – 11 – 44 – 15 – 76 – 72 – 82 – 83 – 77 – 79 – 31 – 86 – 35 – 47 – 48 – 40 – 49 – 29 – 91. Het stukje 91-40 v.v. heb ik overgeslagen. Ik had geen zin om heen en weer te fietsen naar Lisse.
Je kunt op elk punt beginnen. Mijn route begint bij knooppunt 76 op de rotonde van de Bekslaan en de Vogelenzangseweg in Vogelenzang. De officiële route begint in het centrum van Lisse, bij het VVV-kantoor bij knooppunt 91. Dit is voor mij omrijden, daarom begin ik bij fietsknooppunt 76. Ik weet waar dit knooppunt ligt, omdat ik er elke keer als ik bij ingang Panneland de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoek, langs fiets.
Je kunt onderweg op veel plekken je auto (gratis) parkeren, zoals bij Buitenplaats Leyduin, bij Ingang Oase/Oranjekom van de Amsterdamse Waterleidingduinen, in het centrum van Lisse, in De Zilk, bij het Toeristisch overstappunt (TOP) aan de Stationsweg in Lisse. Op de meeste plekken kun je gratis parkeren. Parkeren bij Ingang Oase/Oranjekom van de Amsterdamse Waterleidingduinen is niet gratis. Een parkeerkaart kost € 2,– per dag. Natuurlijk kun je ook gewoon ergens onderweg je auto parkeren mocht je met de auto naar het beginpunt komen.
Tijdens deze ‘Hollandse Wildspot route’ passeer je verschillende horecamogelijkheden. In Zandvoort zijn volop horecagelegenheden, ook aan het strand. Ik ga ze hier niet noemen, het zijn er te veel. Een paar wil ik wel noemen:
Er zijn overnachtingsmogelijkheden in en rond Vogelenzang, Aerdenhout, Zandvoort, Noordwijkerhout en De Zilk. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.
Een paar andere mogelijkheden zijn:
Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb.
Heb jij wel eens een fietstocht langs fietsknooppunten gemaakt? Zo ja, wat was je route? Laat het me weten via onderstaand reactieformulier.
Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een antwoord