Museumtip #23 : Huis Barnaart – Haarlem

De grote eetzaal van Huis Barnaart in Haarlem

 

Mijn museumtip van vandaag is Huis Barnaart in Haarlem. Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). Huis Barnaart is in neoclassistische stijl gebouwd.

Je kunt hier rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Waan je in het begin van de 19e eeuw. Je mag overal op en aanzitten en alle kastdeuren mogen worden opengetrokken. Neem ook eens plaats op één van de mooie stoelen of banken.

 

Huis Barnaart

Architect Abraham van der Hart kreeg van de Nederlandse bestuurder Willem Philip Barnaart (1781-1851) de opdracht op zijn huis aan de Nieuwe Gracht in Haarlem te verbouwen. Philip Barnaart was burgemeester van Haarlem en Statenlid. Er werd een nieuw pand in neoclassistische stijl gebouwd. In 1804 werd door Willem Philip Barnaart de eerste steen gelegd. De familie Barnaart was actief binnen de textielhandel en verdiende daar veel geld mee. Van het oude huis zijn het koetshuis en de koetsierswoning behouden gebleven. Het huis werd na het overlijden van Barnaart in 1851 eigendom van Willem Henry Koppiers en Tjepke Mulier.

Vanaf 1880 is Huis Barnaart niet meer in particulier bezit. Het huis was in gebruik als ambtswoning van de Commissaris van de Koning(in) van de provincie Noord-Holland. In de Tweede Wereldoorlog werd het verhuurd aan Stichting Heem- en Volkskundige Werkgemeenschap De lage landen en daarna werd het huis verhuurd aan de Animex Handelsmaatschappij, Provinciale Waterstaat van Noord-Holland, de Culturele raad van Noord-Holland en de Stichting Sportservice Noord-Holland. In 1991 werd het pand gerestaureerd.

Sinds 2002 is Huis Barnaart eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser. De restauratie van het interieur werd in 2016 afgerond en Huis Barnaart werd officieel heropend. Vereniging Hendrick de Keyser heeft van het pand een Museumhuis gemaakt dat sinds juli 2021 geopend is als Museumhuis. De meubels in Huis Barnaart zijn afkomstig uit de Koninklijke Verzameling, uit het Paleis op de Dam. Huis Barnaart heeft ze in bruikleen.

Huis Barnaart is deels ingericht in de empire stijl van Napoleon Bonaparte. Huis Barnaart is het eerste huis in Nederland dat in deze stijl is ingericht. De empire stijl is van origine een Franse keizerlijke stijl met bombastische details en prachtige kleuren als belangrijkste kenmerken.

Het huis is ruim 22 meter breed (en diep) en heeft vier woonlagen. Het pand is sinds 1969 een rijksmonument.

De voorgevel van Huis Barnaart heeft in het midden vier klassieke Ionische pilasters van Bentheimer zandsteen rond een toegangspartij met een hoge, dubbele stoep. Voor de ramen zijn smeedijzeren hekjes bevestigd. De gevel wordt bekroond door een klassiek fronton (bouwkunde de bekroning van een gevel, venster of ingang in driehoeks- of segmentvorm), met daarin een rondboogvenster.

De voorkant van Huis Barnaart in Haarlem De voorkant van Huis Barnaart in Haarlem

 

Wat is er te zien in Huis Barnaart

In Huis Barnaart zie je 5 compleet ingerichte kamers en een paar andere ruimtes. In deze ruimtes mag je overal op en aanzitten en alle kastdeuren mogen worden opengetrokken. Elke kamer heeft een eigen gezicht met eigen kleuren en materialen.

De ontvangst, als je via de bordestrap naar boven loopt, is in de vestibule van de bel-etage. De vestibule is met marmer aangekleed. In de vestibule is ook het ontvangst door de vrijwilligers. Er is een kapstok waar je je jas kunt ophangen en in een kast bij de kassa kun je je tas achterlaten. In verband met de kwetsbaarheid van het meubilair is het meenemen van bijv. een rugzak in het museumhuis niet toegestaan.

Je ontvangt hier ook de audiotour. Ik raad je aan deze ook te gebruiken omdat je op deze manier veel te weten komt over de inrichting van Huis Barnaart. Alle uitleg gaat via de audiotour. De route van de audiotour is: keuken, spoelkeuken, tuin, kelder, bel-etage, vestibule, antichambre (of Etrurische kamer), Gouden Zaal, grote eetzaal, dagelijkse eetzaal en de dagelijkse zitkamer.

 

Keuken

De keuken is via een trap naar beneden bereikbaar. Hier staat nog een grote servieskast en een eettafel. Deze ruimte is nog in gebruik omdat hier gekookt wordt als er boven in de zalen bijv. een receptie of diner is. Hier at vroeger ook het inwonend personeel dat uit 8 personen bestond.

De keuken van Huis Barnaart in Haarlem

 

Spoelkeuken

Vanuit de keuken loop je door naar de spoelkeuken. Hier is een trap om het personeel ongezien voor gasten naar een andere etage te laten lopen. Vanuit de spoelkeuken kun je met een dienblad naar buiten lopen. Op dat dienblad zie je de achterkant van Huis Barnaart. Vanuit de tuin, zijn de vier woonlagen goed zichtbaar:

  • Kelder: Meer dan 30 hokken en rekken voor de opslag van levensmiddelen.
  • Souterrain: 7 werkvertrekken, 2 slaapkamers voor personeel, 1 secreet (toilet) voor personeel, 1 kantoor van Philip met wachtkamer, 1 eigen secreet voor Philip en 1 secreet voor Philips cliënten.
  • Bel-etage: 3 ontvangstvertrekken, 2 familievertrekken, 2 secreten voor familie, 1 secreet voor gasten.
  • Eerste verdieping: 5 familieslaapkamers, bibliotheek, kabinet, badkamer met bad en secreet, secreet.
  • Zolder: 4 slaapkamers voor personeel en een droogzolder.

 

Tuin

Ik vond de tuin tegenvallen. In de achtertuin staat het koetshuis, deze is helaas niet toegankelijk omdat dit huis bewoond wordt. Het koetshuis uit de 18e eeuw, hoogstwaarschijnlijk ontworpen door Leendert Viervant. Hij was stadsarchitect in Haarlem en ontwerper van de ovale zaal in het Teylers Museum in Haarlem. Op de bovenetage van het koetshuis woonde vroeger de koetsier, beneden stond 12 paarden en 5 rijtuigen van de familie. Voor het koetshuis staan 4 beelden die (helaas) niet goed zichtbaar zijn. Het koetshuis uit de 18e eeuw, hoogstwaarschijnlijk ontworpen door Leendert Viervant. Hij was stadsarchitect in Haarlem en ontwerper van de ovale zaal in het Teylers Museum in Haarlem.

Het koetshuis en de tuin van Huis Barnaart in Haarlem

 

Kelders

Met de trap naast de keuken daal je af naar de kelders. Je kunt er voor kiezen om een lampje mee te nemen die bij de trapopgang staat. In de kelder lagen vroeger alle goederen opgeslagen. De temperatuur was koel en constant. Ook werd hier voedsel in grote houten kasten en rekken opgeslagen. De kelders bevinden zich aan de voorkant van het huis. Bier en wijn lagen in vakken met nummers en sloten. Dit om diefstal door bijv. personeel te voorkomen.

De kelder van Huis Barnaart in Haarlem

 

Als je weer naar boven loopt, zie je een deur. Hier kun je helaas niet door, dit omdat achter deze deur privékantoren zijn. Een deel van Huis Barnaart wordt verhuurd aan bedrijven.

 

Beletage

De beletage bevindt zich in het trappenhuis. Deze etage was er voor het personeel maar ook voor de bewoners.

 

Als je na je ronde door de keuken, spoelkeuken, tuin en kelder weer boven bent, bel dan met de bel in de vestibule. Je krijgt van één van de aanwezige vrijwilligers een schrijven mee van Jeannette Agnes Barones van Delen. Zij was te gast in Huis Barnaart en heeft notities gemaakt van dat wat haar opviel en ze geeft enkele tips voor je gedrag. Dit schrijven kun je lezen op een van de stoelen of banken in de Etrurische kamer. Je leest over het ontvangst in de antichambre, het spelen van een spelletje in de Gouden Salon en het diner in de eetzaal.

De bevindingen van Jeannette Agnes Barones van Delen in Huis Barnaart in Haarlem

 

Vestibule

Via de vestibule zijn de vijf ontvangstvertrekken in Huis Barnaart bereikbaar: de Etrurische kamer/Antichambre, de Gouden Zaal, de Erkerzaal/Grote eetzaal, de dagelijkse eetkamer en de dagelijkse zitkamer. De vestibule is met marmer ingericht.

 

Etrurische kamer

Dit is de eerste kamer aan de rechterkant, ook wel de voorkamer/antichambre genoemd. Hier werden de gasten welkom geheten en werden de gasten aan elkaar voorgesteld. Deze kamer was ook bedoeld voor formelere bijeenkomsten. Deze kamer is gedecoreerd met mythologische voorstellingen, vaasvormen en bladranken in gebronsd groen en oranje. De kamer is ingericht met de kleuren oranje-blauw. De Etrurische kamer is zo gerestaureerd dat het lijkt of het in de 19e eeuw is ingericht. Dit komt omdat er tijdens de restauratie documenten gevonden zijn waarin staat wat er tijdens de bouw van het huis is aangeschaft. Heel bijzonder want dit komt zelden voor. De schilderingen zijn in 2015 schoongemaakt en hersteld. Op basis van archiefonderzoek is de roze en blauwe zijden stoffering, de draperieën, weer aangebracht. De plaats van de draperieën kon worden bepaald aan de hand van sporen van oude spijkergaatjes in de wand.

De Etrurische kamer van Huis Barnaart in Haarlem

 

Gouden Zaal

De Gouden Zaal is het meest indrukwekkende kamer van Huis Barnaart. Deze ruimte ligt tussen de Etrurische kamer en de Erkerzaal. De Gouden Zaal is een ontvangstruimte waar Barnaart zijn gasten voor het diner kaartspelletjes liet spelen op vergulde stoelen en tafels. De gehele ruimte is ingericht in uit Frankrijk overgenomen empirestijl. In de Gouden Zaal werden vroeger veel spelletjes gespeeld. De spelletjes staan voor je klaar. In de ruimte zijn militaire elementen verwerkt, zoals de speren bij het raam. Lodewijk Napoleon kwam bij Barnaart over de vloer en bleef weleens logeren. Al het meubilair (zoals canapés, fauteuils en stoelen) in de gouden zaal is nog origineel. Alleen de bekleding is vervangen. Je ziet hier goudgele zijden wandbespanning en decoraties met Empire-motieven als palmetten (gestileerde palmbladeren), gebundelde pijlen en gedrapeerde gordijnen voor de ramen. De bovendeurstukken zijn gemaakt door Adriaan de Lelie, een kunstschilder uit Amsterdam. De meubels werden in 2019 gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd. Een paar stoelen heeft nog de originele stoffering. Het is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op gasten. De salon was bij de bouw het meest kostbare vertrek. Het vergulden kostte toen al 19.000 gulden.

De Gouden Zaal van Huis Barnaart in Haarlem

 

Erkerzaal/Grote eetzaal

De wanden van de belangrijkste ruimte in Huis Barnaart, de Erkerzaal of de grote eetzaal, zijn bedekt met scagliola (imitatiemarmer, gepolijst stucwerk) in rood en groen. In de grote eetzaal bevinden zich marmeren schouwen, Empire meubelen en kolomkachels. In deze zaal werd ooit een diner gehouden voor Koning Lodewjik Napoleon (de broer van Napoleon Bonaparte). Lodewijk Napoleon had het aan het begin van de 19e eeuw voor het zeggen in Holland. Hij liet na dit bezoek Paleis op de Dam, dat toen van hem was, in dezelfde stijl inrichten.

De tafel staat klaar. Kijk eens op de tafel. Er staat exact welke schaal met welke inhoud waar moet staan. In het midden van de tafel zit de gastheer en hij heeft ook het lekkerste eten voor zich staan. De gasten hebben geluk als ze naast hem moeten zitten. Niet alles wordt aan iedereen doorgegeven.

De grote eetzaal van Huis Barnaart in Haarlem

 

Dagelijkse eetkamer

De dagelijkse eetkamer ligt naast de erkerzaal/grote eetzaal. Deze zaal is één van de weinige kamers die vroeger werden gebruikt. Het was één van de privé-vertrekken op de bel-etage, maar werd ook bij grote ontvangsten gebruikt. In de dagelijkse eetkamer werd het grootste deel van de dag doorgebracht door de familie Barnaart. De dagelijkse eetkamer wordt ook wel de blauwe kamer genoemd. In de dagelijkse eetkamer zie je een Italiaanse witmarmeren schouw, gesneden lijstwerk, stucplafond en schilderstukjes van Adriaan de Lelie. Naar aanleiding van een vondst in een van de wandkasten is lamellenbehang aangebracht op de muren. Het zal er druk geweest zijn, want Barnaart had 12 kinderen. In deze ruimte word je door de vrijwilligers ontvangen met koffie/thee en een Huis Barnaart koekje.

De dagelijkse eetkamer van Huis Barnaart in Haarlem

 

Dagelijkse zitkamer

De dagelijkse zitkamer bevindt zich aan de voorkant van het huis aan de linkerkant. Vanuit deze kamer kijk je uit op de Nieuwe Gracht. De schouw en het oude orgel en de secretaire van Philip en zijn tweede vrouw Maria. Aan de muur hangen brieven die Philip en Maria aan elkaar schreven. In deze ruimte kun je plaats nemen op een van de stoelen aan de ronde tafel in het midden van het vertrek en je bevindingen opschrijven in het gastenboek dat hier op tafel ligt.

De dagelijkse zitkamer van Huis Barnaart in Haarlem

 

Bekijk ook: Foto’s van Huis Barnaart in Haarlem.

 

Wat vond ik van Huis Barnaart in Haarlem?

Ik vond het een fantastisch mooi ingericht Museumhuis dat uitnodigt om ook andere museumhuizen van Vereniging Hendrick de Keyser te bekijken, zoals Buitenplaats Beeckestijn in Velsen (het gebouw heb ik alleen van de buitenkant gezien tijdens mijn wandeling rond Velsen), Museumhuis Bartolotti in Amsterdam en Gemeenlandshuis in Amsterdam. Huis Barnaart deed me ook denken aan twee musea in Amsterdam die ik een paar jaar geleden bezocht heb: Museum van Loon en Museum Willet-Holthuysen.

Het ontvangst was heel hartelijk en als je vragen hebt, stel ze aan de aanwezige vrijwilligers. Zij geven extra informatie dat je tijdens de audiotour niet hoort.

De kamers zijn heel mooi ingericht. Het fijne is ook dat je in elke ruimte op de stoelen en banken kunt zitten om rustig te luisteren naar de audiotour of om de ruimtes in je op te nemen.

De achterkant van Huis Barnaart in Haarlem De achterkant van Huis Barnaart in Haarlem

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 

Bereikbaarheid van Haarlem

Haarlem is met de auto en het openbaar vervoer goed bereikbaar. Huis Barnaart ligt vlakbij Station Haarlem.

  • Auto: Haarlem heeft vijf parkeergarages in het centrum: De Appelaar, De Kamp, Station, Raaks en Houtplein. De parkeertarieven in Haarlem centrum zijn hoog. Ik raad je aan om naar het P+R-terrein bij NS-station Haarlem-Spaarnwoude te rijden. Dit is vlakbij de Ikea, vlakbij de A9 tussen Haarlem en Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem-Spaarnwoude neem je de trein of bus (buslijn 2, 15, 80 of 280) naar Haarlem. Het parkeerterrein bij de Ikea is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.
  • Trein: Haarlem heeft twee treinstations: Station Haarlem en station Haarlem Spaarnwoude. Het Station van Haarlem vind ik één van de mooiste stations van Nederland. Kom je per trein, kijk dan eens rond op het station. Vanaf het station loop je in 5-10 minuten naar Huis Barnaart.
  • Bus: Met buslijn R-NET 300 van Connexxion rijd je binnen een half uur van luchthaven Schiphol via Hoofddorp naar het centrum of station van Haarlem. Vanuit de hele regio rijden veel bussen via de Tempeliersstraat, het centrum en het Station van Haarlem. Vanaf daar is het ongeveer 5-10 minuten lopen naar het Huis Barnaart.

 

Openingstijden

Maandag en dinsdag gesloten.
Woensdag en donderdag: 13.00-17.00 uur.
Vrijdag, zaterdag en zondag: 11.00-17.00 uur.

 

Entree

Volwassenen: € 8,– per persoon.
Jongeren 12 – 26 jaar: € 5,– per persoon.
Kinderen 0-11 jaar: gratis.

Museumkaart is NIET geldig in Huis Barnaart.

Huis Barnaart werkt met tijdsloten Via de website van Museumhuizen moet je een tijdslot reserveren. Per dag zijn er 7 of 11 tijdsloten beschikbaar. Dit hangt af van welke dag van de week je Huis Barnaart bezoekt.  Per slot worden 6-12 mensen toegelaten. Je kunt ook spontaan binnenlopen maar bezoekers met een gereserveerd tijdslot gaan voor op bezoekers die het museumhuis spontaan bezoeken.

Eenmaal gekochte tickets kunnen niet gerestitueerd worden. Jouw bijdrage komt ten goede aan de verduurzaming van het museumhuis. Als service kunnen tickets wel, tenzij uitsluitend vooraf gemeld en geaccepteerd door het team van Museumhuizen, eenmalig kosteloos doorgeschoven worden naar een andere datum binnen een tijdsperiode van een maand van de oorspronkelijke boekingsdatum. De nieuwe datum wordt direct voor je gereserveerd.

(Prijzen zijn van 2022).

 

Adres

Huis Barnaart
Nieuwe Gracht 7
2011 NB HAARLEM

 

Website

Huis Barnaart in Haarlem

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). je kunt hier nu rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem lees je in deze blog. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). je kunt hier nu rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem lees je in deze blog. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). je kunt hier nu rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem lees je in deze blog. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog

Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). je kunt hier nu rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem lees je in deze blog. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). je kunt hier nu rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem lees je in deze blog. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog Huis Barnaart is een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). je kunt hier nu rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Meer over Huis Barnaart in Haarlem lees je in deze blog. #huisbarnaart #haarlem #huisbarnaartinhaarlem #museum #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com