Tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen

De natuur als je vanaf de ingang Panneland de Amsterdamse Waterleidingduinen inloopt

 

In deze blog geef ik je tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie mij volgt op mijn websites en op sociale media weet dat ik regelmatig een wandeling maak in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik fiets binnen een half uur naar ingang Panneland, mijn favoriete ingang. Voor de ingangen De Zilk en Oase is de afstand voor mij iets langer. Ik ben nog nooit via de ingang Zandvoort het gebied binnen gegaan.

Ik vind het een heerlijk gebied voor een mooie wandeling en om te fotograferen. Iets wat ik beide graag mag doen, dus dat komt goed uit.

In 2015 bezocht ik de Amsterdamse Waterleidingduinen voor de eerste keer. Toen om te ontspannen na een hele heftige periode op mijn werk en de daarop volgende burnout. Later kwam ik er vaker en vaker, om te ontspannen, maar meer nog om damherten en vooral vossen te spotten en te fotograferen. In totaal heb ik inmiddels meer dan 40 keer wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt. Vervelen doet het nooit, want ik kan wel van tevoren zeggen, ik wil vossen, boomkikkers en damherten zien. Nu is het spotten van damherten niet zo moeilijk, want er zijn heel veel damherten in het hele gebied te vinden. Maar het spotten van boomkikkers en vossen is geen garantie. Je moet de plekken weten te vinden en gelukkig weet ik een aantal plekken waar ik deze prachtige dieren kan spotten. Maar er is zoveel meer te zien, denk aan (water)vogels, insecten, bloemen en planten. En in de herfst zijn er allerlei soorten paddenstoelen te zien en te fotograferen.

Paddenstoelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

En het is er heerlijk rustig. Zeker als je van de verharde weg af gaat kan het heel goed zijn dat je een tijd niemand tegenkomt. Ik zelf ben niet zo van de verharde paden, behalve als ik snel naar de uitgang wil. Ik loop bijna altijd over onverharde paden en struin door het gebied.

Wandel je mee door de Amsterdamse Waterleidingduinen?

 

Lees meer: Foto’s Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Wat is de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is het waterwinningsgebied voor Amsterdam.  Door grote buizen wordt water uit de rivier de Rijn naar de Amsterdamse Waterleidingduinen gevoerd. In de Amsterdamse Waterleidingduinen stroomt het water vervolgens in een verdeelvijver en zakt het langzaam in de duinbodem. Na 3 maanden is het water door het duin gezuiverd en vloeit het heldere water in de kanalen. Op het filterterrein van de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt het water tot drinkwater gemaakt. Het infiltratiegebied bestaat uit 40 geulen van totaal 25 kilometer. Tweederde van Amsterdam wordt voorzien van drinkwater uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. De Amsterdamse Waterleidingduinen is het oudste waterwinningsgebied van Nederland. De waterzuivering vindt hier al sinds 1853 plaats.

De gemeente Amsterdam is de eigenaar van Amsterdamse Waterleidingduinen ondanks dat het gebied grotendeels in de gemeenten Zandvoort en Noordwijk en een deel in de gemeente Bloemendaal ligt. De beheerder van de Amsterdamse Waterleidingduinen is Waternet. Zij zuiveren hier ieder jaar ongeveer 700 miljoen kubieke meter water.

Een afwateringskanaal in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Ligging van de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is 3.400 hectare groot, ongeveer 5 kilometer breed en 10 kilometer lang en ligt tussen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk op de grens van Noord-Holland en Zuid-Holland.

Vanaf ingang Panneland is het 4,7 kilometer naar het strand van Zandvoort.

Uitzicht vanaf een duin over de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Flora & fauna

In de Amsterdamse Waterleidingduinen bevindt zich een afwisselend landschap met oude stuifduinen in de buitenduinen, grote valleien in het middenduin en rest van oude loopduinen in het oosten van het gebied. Hier leven damherten, reeën (heb ik nog nooit gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen, wel aan de rand van Vogelenzang in het weiland), vossen, vleermuizen en konijnen (ook die heb ik nog nooit gezien in het gebied). De vegetatie van de Amsterdamse Waterleidingduinen bestaat uit bos, stuifzand, moerassige en vochtige valleien en droge vlakten.

Damherten kom je overal tegen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Eind maart 2020 zijn er 2.522 damherten geteld in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De burltijd/bronstijd voor damherten is in het september/oktober. In deze periode proberen de mannetjes zo vaak en zo hard mogelijk te burlen om de vrouwtjes te imponeren. Dit kan wel eens uitlopen op een gevecht met andere mannetjes. Een must-see voor  fotografen en natuurliefhebbers. De damherten kun je goed fotograferen. Ze geven zelf wel aan als je te dichtbij komt, want dan rennen ze weg.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven (wilde) vossen. Tot dit jaar zaten ze vooral op de hoek van de Strandweg en de Duizendmeterweg op een uurtje lopen vanaf de ingangen Oase, Panneland en Zandvoortselaan. Maar ik ben ze daar dit jaar nog niet tegengekomen. Ik weet wel een aantal andere plekken te vinden (helaas ga ik die niet delen, maar de vossenspotters weten waar de vossen op het moment hun burchten hebben). Voeren van de vossen is niet toegestaan en mocht je gesnapt worden door de boswachter, kost het je € 90,–. Doe het niet, ook niet voor een mooie(re) foto. Ik zie (helaas) regelmatig dat ze gevoerd worden.  Het lukt mij niet elke keer om een vos te zien maar meestal heb ik geluk. Soms heb ik het al opgegeven nog een vos te spotten en dan ligt er in ene eentje op 800 meter van de ingang Panneland. Een plek waar ik geen vos verwacht of tijdens mijn wandeling vanaf ingang De Zilk, toen een vos voor mij de weg overstak naar het water om te gaan drinken. Ik heb ook al een keer (wel in een flits) een vos gespot bij het eiland van Rolvers, een moerassig gebied. Daar wordt wel vaker een vos gespot. Dit jaar spotte ik voor het eerst vossenwelpen. Hoe schattig zijn die. Ze zijn in een paar maanden groot geworden.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Twee vossenwelpen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Boomkikkers zijn voor mij ook een favoriet maar je moet weten waar ze zitten. Dit jaar (2020) zitten ze op een andere plek dan de afgelopen jaren.

Een boomkikker in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Loop door dorre bladeren en bij kreupelhout en luister, misschien hoor je een zandhagedis wegschieten. De mannetjes zijn groen van kleur en de vrouwtjes zijn zandkleurig en daardoor moeilijker te spotten. Het is mij al vaak gelukt om een zandhagedis te spotten. Meestal verraden ze zichzelf door het geritsel.

Een zandhagedis in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Er leven veel andere dieren, zoals 70 soorten vogels, ijsvogels, blauwe reigers, knobbelzwanen en andere watervogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In de lucht vliegen roofvogels wachtend op een prooi.

Een visdief in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een visdief

 

Aan de waterkant fladderen de  libellen en vlinders om je heen. En in het vele water leven padden en kikkers.

Een viervleklibelle in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een viervleklibelle

Een sint jansvlinder in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een sint jansvlinder

 

Speciaal is de zonnedauw, een vleesetend plantje dat door een glinsterende, kleverige substantie aan zijn tentakeltjes insecten lokt, vangt en verteert. De prooi dient om de zonnedauw te voorzien van voedingsstoffen die vrijwel afwezig zijn in de bodem waar de planten leven. Zonnedauw vind je in moerasachtige gebieden.

Zonnedauw in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Het is altijd afwachten wat je onderweg ziet.

 

Ingangen

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft vier hoofdingangen.

  • Ingang Panneland, Vogelenzangseduinenweg 2 in Vogelenzang
  • Ingang Oase, Eerste Leijweg 2 in Vogelenzang
  • Ingang Zandvoortselaan, Zandvoortselaan 130 in Zandvoort
  • Ingang De Zilk, Joppeweg 1 in De Zilk

Ingang Panneland in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ingang Panneland in de Amsterdamse Waterleidingduinen Ingang Panneland

 

Ik begin mijn wandelingen meestal vanuit ingang Panneland, dit omdat deze ingang voor mij het snelst en makkelijkst te bereiken is op mijn fiets.

De Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Panneland Vanaf ingang Panneland

 

Soms fiets ik ook wel eens door naar de ingang Oase. Dit omdat deze omgeving weer anders is dan de omgeving bij Pannenland. En in het najaar zijn de burlende herten het makkelijkst bereikbaar via de ingang Oase.

De natuur als je vanaf de ingang Oase de Amsterdamse Waterleidingduinen inloopt Vanaf ingang Oase

 

Eén keer ben ik bij ingang De Zilk naar binnengegaan. De reden was dat ik de Bollenvelden rond De Zilk wilde fotograferen, maar deze bollenvelden stonden nog niet in bloei. Toen heb ik maar een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt vanaf de ingang De Zilk. Het gebied bij deze ingang is weer anders, meer open dan bijv. rond de ingang Oase.

De natuur en een damhert bij ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen Vanaf ingang De Zilk

 

Ik ben mijn wandelingen nog nooit begonnen vanaf de ingang Zandvoortselaan, dit omdat deze ingang voor mij omrijden is en ik het idee heb, dat ik op een gegeven moment op hetzelfde punt in de Amsterdamse Waterleidingduinen uitkom, dan als ik start bij ingang Panneland.

Bewegwijzering bij inganag Panneland in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Bewegwijzering onderweg in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Ik heb mij altijd afgevraagd waar de naam Panneland vandaan komt. Nu ben ik daar bij het schrijven van deze blog eindelijk achter: De naam Panneland is ontleend aan twee duinpannen, het voorste en achterste Panneland gelegen in de huidige Waterleidingduinen. De Pannelanderweg maakte vroeger deel uit van de verbindingsweg tussen Vogelenzang en Zandvoort.

 

Bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Bij de ingang Oase vind je het bezoekerscentrum. Hier kun je terecht voor een wandelroute, plattegrond of een boek. Ook is er een winkeltje met streekproducten en natuurspeelgoed voor kinderen.

Het bezoekerscentrum ligt een eindje vanaf de ingang en is bereikbaar via een verhard pad of via houten vlonders door een mooi stukje bos met veel varens.

Het bezoekerscentrum is gevestigd in een voormalig pompstation. Dit station pompte vroeger het water vanuit het duin naar het waterzuiveringsterrein Leiduin. De pompen staan er nog. In de vloer zie je door een doorzichtige plaat de grote buizen in de kelder liggen. Oranjekom heeft vanaf 1932 tot 1986 dienst gedaan als pompstation. 

Adres: Bezoekerscentrum De Oranjekom, Eerste Leijweg 6 (ingang Oranjekom/Oase), tegenover Vogelenzangseweg 21, 2114 BH Vogelenzang

Openingstijden: Het bezoekerscentrum is vanwege de coronacrisis gesloten. Voor vragen zijn ze bereikbaar via 020-6087595 of awd@waternet.nl.
De normale openingstijden zijn: dinsdag t/m zondag: 10.00-17.00 uur en op alle feestdagen.

Bezoekerscentrum Oase/Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen Bezoekerscentrum Oase/Oranjekom

 

Wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Elke ingang heeft twee eigen uitgezette en bewegwijzerde routepaaltjes met elk hun eigen kleur. Deze kleuren zijn in 2019 gewijzigd. Ik heb nog een oude kaart met de oude kleuren.

In het begin dat ik via ingang Pannenland het gebied inliep heb ik een paar keer de gele route van 3,8 kilometer gelopen. Omdat ik nu de weg wel ken, loop ik, als ik via ingang Panneland kom geen vaste route meer en zoek ik mijn eigen weg omdat ik bepaalde plekken wil zien in verband met het spotten van bijv. de vossen. Dat doe ik wel als ik via ingang Oase kom, dan loop ik de oranje route (dit was in het verleden en op mijn kaart ook de gele route). Toen ik een aantal jaren geleden via Ingang De Zilk een wandeling maakte heb ik ook daar de gele paaltjes gevolgd. Dit zijn elke keer de korte routes. Zoals gezet zin de kleuren gewijzigd en ook de lengte en routes zijn iets gewijzigd.

  • Vanaf ingang Panneland kun je de rode en blauwe route lopen. De rode route is 4 kilometer lang en de blauwe route heeft een lengte van 8 kilometer.
  • Vanaf ingang Oase kun je de gele route van 4 kilometer en de oranje route van 7 kilometer lopen.
  • Vanaf ingang Zandvoortselaan kun je de witte route van 4 kilometer en de groene route van 7 kilometer lopen.
  • Vanaf ingang De Zilk zijn kun je de paarse route van 5 kilometer en de zwarte route van 9 kilometer lopen.

De kaart van de Amsterdamse Waterleidingduinen

De wandelroutes vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelroutes vanaf ingang Oase

 

Als je de oranje route vanaf ingang Oase loopt, zie je onderweg het Vliegermonument. Dit monument staat hier ter herinnering aan de het Halifax NA347 vliegtuig die hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op 13 april 1945 neerstortte. De gehele bemanning, in totaal 6 personen, vonden hier de dood.

Het vliegermonument in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Het vliegermonument in de Amsterdamse Waterleidingduinen Het vliegermonument in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Behalve de wandelroutes via de routepaaltjes zijn er nog veel meer wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen te maken, zoals de twee kinderroutes met opdrachten.

De routes zijn te downloaden op je smartphone of je kunt de routes kopen in het bezoekerscentrum bij ingang Oase (als deze weer geopend is).

Op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ook wandelroutes te vinden. Zoals bijv. de bunkerroute van 5 kilometer met vertrek vanaf ingang Zandvoortselaan. In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ongeveer 400 bunkers te vinden. Deze bunkers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. Ze vormden een onderdeel van de 5000 kilometer lange Atlantikwall, een enorme verdedigingslinie van Noorwegen tot aan de Pyreneeën om een inval van Amerika te voorkomen. Sommige van deze bunkers zijn goed te zien, anderen zijn inmiddels woonplaatsen van vleermuizen geworden.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een struingebied, dit betekent dat je niet verplicht bent om op de wandelpaden te lopen. Je kiest je eigen route.

Er zijn meer routes die door de Amsterdamse Waterleidingduinen lopen, zoals Trage Tocht Vogelenzang, Groene Wissel Vogelenzang en de 5e etappe van deel 2 van Lange-afstands-wandeling (LAW) Nederlands Kustpad.

Wandelroutepaaltjes bij ingang Panneland in de Amsterdamse Waterleidingduinen Wandelroutepaaltjes bij ingang Panneland

 

Kosten

Een dagkaart voor de Amsterdamse Waterleidingduinen kost  € 1,50 per persoon.

Een toegangskaart is verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar.

Mocht je vaker gaan, zoals ik, heb je € 10,– een persoonlijke jaarkaart.

De entreekaarten zijn zowel online, als bij de ingangen van de Amsterdamse Waterleidingduinen te koop. Bij ingangen kun je  alleen te betalen met je pinpas.

Ook kun je de entreekaarten kopen bij de restaurants bij de ingangen (m.u.v. ingang De Zilk en ingang Oase/Oranjekom) en bij Bezoekerscentrum De Oranjekom.

Een parkeerkaart kost € 2,– per dag.

Kom je vaker in de Amsterdamse Waterleidingduinen en kom je met de auto, dan zijn ook zgn. jaarparkeerkaarten voor € 35,– per jaar te koop. Deze zijn online te koop of bij het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom.

Betaalautomaat bij ingang Panneland in de Amsterdamse Waterleidingduinen Betaalautomaat bij ingang Panneland

 

Openingstijden

De Amsterdamse Waterleidingduinen is toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

 

Bereikbaarheid van de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is per auto, fiets en openbaar vervoer goed bereikbaar.

Auto

Alle hoofdingangen hebben een uitgebreid parkeerterrein.
Een parkeerkaart kost € 2,– per dag.
Jaarparkeerkaarten kosten € 35,– per jaar. Deze zijn online te koop of bij het bezoekerscentrum bij ingang Oase/Oranjekom.

 

Openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer is de Amsterdamse Waterleidingduinen goed bereikbaar.

  • Connexxion bus 9: 1x per uur tussen NS-station Heemstede-Aerdenhout en NS-station Hillegom. Je kunt uitstappen bij de ingangen Oase en Panneland in Vogelenzang. Let er wel op dat je voor de ingang Panneland nog een kilometer moet lopen.
  • Connexxion bus 80: 2x per uur tussen NS-station Heemstede-Aerdenhout en NS-station Zandvoort. Je kunt uitstappen bij de ingang Zandvoortselaan.
  • Arriva bus 157: 1x per uur tussen NS-station Hillegom en ingang De Zilk.

Voor de precieze bustijden, kijk op ov9292.nl.

 

Fiets

Bij alle vier hoofdingangen kun je je fiets stallen. Dit is gratis, er is geen toezicht.

 

Horeca

Bij de ingangen Panneland, Oase en Zandvoortselaan zijn horecagelegenheden.

De specialiteit van Boshut ’t Panneland bij ingang Pannenland zijn pannenkoeken. Natuurlijk kun je op het terras of binnen ook genieten van een glas drinken of iets lekkers, zoals broodjes, uitsmijters, soep en snacks. Boshut ’s Panneland is op dinsdag gesloten.

Bij ingang De Zilk is geen horecagelegenheid.

Binnen de hekken van de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn geen horecagelegenheden. Neem zelf voldoende te eten en te drinken mee. Pas wel op voor bijv. de vossen als je ergens iets gaat eten. Zij komen op de geur van eten af. Ik heb al een paar gezien dat ze er met een broodzak en ander voedsel dat niet voor hen bestemd is vandoor gaan. Je hoeft bij de vossen soms maar even je tas open te doen of ze komen nieuwsgierig kijken of je iets voor ze te eten hebt.

 

Andere belangrijke informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen

  • Je mag overal lopen, ook buiten de paden, tenzij er staat aangegeven dat je alleen op de verharde paden mag lopen omdat je in een rust- en infiltratiegebied loopt. Sommige delen zijn helemaal niet toegankelijk voor wandelaars. Dit staat ook duidelijk aangegeven. Houd je daar ook aan, de borden staan er niets voor niets, het zijn rustgebieden voor bijv. de vossen die hier met de jongen in burchten zitten. De boswachters schrijven direct een boete uit van € 90,– als je snappen in een verboden gebied.

Hier mag je alleen op de verharde paden lopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

  • Honden zijn niet toegestaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
  • Fietsen en andere voertuigen niet toegestaan. Mocht het nodig zijn, dan is het mogelijk om een fietsontheffing aan te vragen voor het gebied. Dit kan alleen online tussen 1 oktober en 31 oktober van het voorafgaande jaar.
  • Het voeren van bijv. de vossen en damherten is NIET toegestaan. Doe het ook niet. Ik zie zeer regelmatig dat mensen noten of hondenbrokken bij zich hebben om maar een mooie close-up foto van een vos te kunnen maken die dichtbij gekomen is. Ook hier zijn de boswachters niet mals met het uitschrijven van boetes. Als je gesnapt wordt, kost het je € 90,–.
  • Drones zijn niet toegestaan in het gebied.
  • Je mag niet zwemmen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
  • De Amsterdamse Waterleidingduinen is goed toegankelijk voor rolstoelen, scootmobiels en kinderwagens. Vanaf alle vier de hoofdingangen ligt een verharde klinkerweg.
  • Bij het bezoekerscentrum, de horecagelegenheden en online is een wandelkaart van de Amsterdamse Waterleidingduinen te koop. Ik heb jaren geleden een exemplaar gekocht. Deze is (helaas) verouderd, ik moet nog een nieuwe kopen. De kaart kost € 3,– per stuk.
  • Heb je een mooie foto gemaakt? Deze foto kunt je uploaden op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Misschien wordt het wel de foto van de maand.
  • Op Facebook zijn verschillende groepen actief, zowel gesloten als open groepen. Zelf ben ik lid van een aantal van deze groepen.
  • Trek goede en stevige (wandel)schoenen aan, zeker als je van plan bent door het gebied te struinen en niet op de verharde paden te blijven.
  • Andere zaken die mee zou moeten nemen zijn: fotocamera met bijv. macrolens, allroundlens en een telelens en reservebatterij, verrekijker, je telefoon met een kaart van de Amsterdamse Waterleidingduinen, water en iets te eten, evt. een statief, zonnebrandcrème en deet.
  • Meer informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen vind je op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier vind je ook meer informatie over excursies met bijv. boswachters.

 

Plattegrond van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Plattegrond van de Amsterdamse Waterleidingduinen

Plattegrond van de Amsterdamse Waterleidingduinen Plattegrond van de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Overnachten

Er zijn veel overnachtingsmogelijkheden in de buurt van de Amsterdamse Waterleidingduinen. De dichtstbijzijnde plaatsen zijn Vogelenzang en Zandvoort maar ook Haarlem of Amsterdam kunnen steden zijn om vandaar uit de Amsterdamse Waterleidingduinen te bezoeken. Je vergelijkt hotels en de prijzen via Booking.com.



Booking.com

 

Je kunt ook gebruik maken van een B&B. Bekijk hier het aanbod van Airbnb. Boek je voor de eerste keer via Airbnb? Met deze link krijg je korting op je eerste boeking.

Wil je niet in een hotel verblijven dan zijn Vakantiepark Dunimar in Noordwijkerhout van Roompot, een huisje via Natuurhuisje of een heuse villa evt. mogelijkheden.

 

 

Heb jij wel eens een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen gemaakt?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog geef ik je tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig een wandeling maak in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat is er zo bijzonder aan dit gebied. Je leest het hier. #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #hiken #natuur #tips #informatie #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig een wandeling maak in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat is er zo bijzonder aan dit gebied. Je leest het hier. #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #hiken #natuur #tips #informatie #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig een wandeling maak in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat is er zo bijzonder aan dit gebied. Je leest het hier. #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #hiken #natuur #tips #informatie #jtravel #jtravelblog

In deze blog geef ik je tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig een wandeling maak in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat is er zo bijzonder aan dit gebied. Je leest het hier. #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #hiken #natuur #tips #informatie #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig een wandeling maak in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat is er zo bijzonder aan dit gebied. Je leest het hier. #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #hiken #natuur #tips #informatie #jtravel #jtravelblog In deze blog geef ik je tips en informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig een wandeling maak in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat is er zo bijzonder aan dit gebied. Je leest het hier. #amsterdamsewaterleidingduinen #awd #wandelen #hiken #natuur #tips #informatie #jtravel #jtravelblog

8 reacties

  • Ha, We hebben heerlijk gewandeld. Geen vossen gezien, maar er was zoveel moois…. Gaan zeker nog eens vaker!

    • Jaquelien schreef:

      Hallo Rianne,
      Fijn dat jullie het leuk gevonden hebben en hebben besloten vaker te gaan. Het gebied verveelt nooit. Je weet nooit wat je tegenkomt, wel of geen vos. Ik zie ook niet elke keer een vos. Er is zoveel meer dan alleen vossen. Welke ingang heb je genomen? Wist je dat er ook een kabouterdorp en een bunkerroute zijn?

  • Goedemiddag,
    Wat een uitgebreid blog en wat een prachtige foto’s! Aanstaande zaterdag hoop ik met mijn zoon voor het eerst naar de AWD te gaan. Hij wil heel graag vossen spotten. Heb je nog tips vanuit welke ingang we dan het beste kunnen starten en welke route we dan het beste kunnen kiezen? Alvast hartelijk dank voor uw reactie! Mvg, Rianne

    • Jaquelien schreef:

      Hallo Rianne,
      Ik kan je nooit een garantie geven dat je vossen spot, maar loop vanaf Panneland of Oase of Zandvoortselaan naar de Duizendmeterweg. In die buurt zitten ze vaak. Loop geen route, struin gewoon, je mag bijna overal lopen, muv de rust- en infiltratiegebieden.
      Veel plezier, ik ben benieuwd of jullie vossen spotten.

  • Adri Ekker schreef:

    Bedankt voor de informatie. We gaan voor de eerste keer.
    Ben dus benieuwd.

  • H. Beeking schreef:

    Ik wil je feliciteren met deze (zeer) uigebreide en informatieve blog. Ga door op deze weg.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com