Mijn jaaroverzicht 2022

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, december 2022.

 

Deze blog bevat mijn jaaroverzicht 2022. Alweer een jaar voorbij, wat gaat de tijd toch snel. 2022 is een jaar met een oorlog in Europa met als gevolg torenhoge inflatie en prijsstijgingen van voedsel en energie en de nog steeds voortsluimerende coronapandemie. De coronamaatregelen zijn half maart volledig losgelaten. Niet dat corona niet meer bestaat, het aantal besmettingen was juist hoog, maar iedereen die dat wil is ingeënt en heeft een booster gehad en de mensen worden minder ziek van de omikron variant. Deze crisis is nog niet opgelost of half februari stort Vladimir Poetin de hele wereld in een crisis door zijn Russische troepen Oekraïne te laten binnenvallen. Gevolg: vele doden en gewonden, veel verwoestingen en een vluchtelingenstroom in Oekraïne door deze zinloze oorlog, torenhoge energieprijzen, benzineprijzen en voedselprijzen in Nederland en de rest van de wereld.

Ook 2022 is weer voorbijgevlogen. Tijd voor mij om nog een keer achterom te kijken en ook om vooruit te blikken naar 2023. In onderstaand overzicht neem ik je mee naar de plaatsen die ik in 2022 heb bezocht.

 

Maandoverzicht

Januari

In januari heb ik weinig uitstapjes gemaakt. Het was vaak mistig of zwaarbewolkt. Geen weer om er op uit te trekken en om in de natuur te gaan wandelen en fotograferen.

In de eerste week van januari maak ik een wandeling langs de vele Street art in Haarlem. Haarlem staat niet bekend als street art stad maar er zijn genoeg kunstwerken te zien. En er komen er steeds meer. Ik heb ook nog niet alles gezien, want een paar kon ik niet vinden. Maar ik heb hele mooie werken gezien. De foto’s van deze wandeling langs Street art in Haarlem staan op mijn andere website.

Street art van Sidney Waerts op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat in Haarlem Street art van Sidney Waerts op de hoek van de Pieter Kiesstraat en de Johan van Vlietstraat in Haarlem, januari 2022.

 

Half januari maak ik een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik zie veel damherten🦌 maar, helaas, geen vos. Ik zie veel watervogels, zoals kuifeenden, knobbelzwanen, dodaars, meerkoeten en een mannetjes grote zaagbek. Het is grauw en grijs en het waait stevig. De weersvoorspellingen zeggen dat de zon nog door zal breken. Dat gebeurt later ook.

Grote zaagbek in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2022 Grote zaagbek in de Amsterdamse Waterleidingduinen, januari 2022.

 

Eind januari loop ik de Duinverhalen wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase, een wandelroute die ik vorig jaar ontdekte op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen. De Duinverhalen wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase is een historische wandeling met een kijkje op het leven van vroeger. Je passeert o.a. het Vinkershuisje, restanten van teelhoeken en het jachthuisje Schuil en Rust. Aan de hand van de duinverhalen route ontdek je de geschiedenis van de duinen. Deze route komt langs de Vinkenbaan, Beukenlaan, Kijklaan en Museumduin. Meer foto’s staan op mijn andere website.

De Beukenlaan tijdens Duinverhalen wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase, januari 2022 De Beukenlaan tijdens Duinverhalen wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oranjekom/Oase, januari 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand januari 2022 lees je hier.

 

Februari

De tweede dag van februari reis ik af naar Leiden. Hier liep ik de Trage Tocht Leiden: een stadse tocht via het Singelpark, Cronesteyn en Matilo, een wandeling via het historische stadscentrum van Leiden langs de singelgracht en via het buitengebied, park Cronesteyn en via de reconstructie van het Romeinse legerkamp Matilo terug naar het centrum van Leiden. Een mooie wandeling langs deels bekend maar zeker ook een groot gedeelte onbekend Leiden. De foto’s van deze Trage/Stadse Tocht Leiden staan op mijn andere website.

Park Matilo tijdens de Trage Tocht Leiden, februari 2022 Park Matilo tijdens de Trage Tocht Leiden, februari 2022.

 

Een week later is het bijna lente en schitterend weer. Ik maak een fietstocht langs het Verborgen Verleden van Noordwijkerhout en De Zilk. De ‘Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk’ gaat langs een 20-tal historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk in de Bollenstreek. De fietsroute is 27,3 kilometer lang. Bij de historische plekken staat informatiepanelen met informatie over het verdwenen verleden dat zo weer helemaal tot leven komt.

Informatiepaneel over Huis te Boekhorst tijdens mijn ‘Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk’, februari 2022 Informatiepaneel over Huis te Boekhorst tijdens mijn ‘Verborgen Verleden fietsroute langs historische plekken in Noordwijkerhout en De Zilk’, februari 2022.

 

Eind februari maak ik mijn derde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik zie veel damherten🦌 maar, helaas, opnieuw geen vos. Het is zonnig weer als ik aankom, maar tijdens mijn wandeling gaat het steeds meer waaien waardoor het fris aanvoelt. Op het het Groot Zwarteveld zie ik een grote kudde damherten en onderweg zie ik veel watervogels, zoals kuifeenden en krooneenden.

Krooneenden in de Amsterdamse Waterleidingduinen Krooneenden in de Amsterdamse Waterleidingduinen, februari 2022.

 

Op de laatste dag van februari maak ik een wandeling in mijn eigen woonplaats. Ik loop de beeldenroute, een korte wandeling langs 8 beelden in en rond het centrum.

Het Mannetje van Tom Claassen tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp Het Mannetje van Tom Claassen tijdens mijn wandeling van de beeldenroute in Hoofddorp, februari 2022.

 

Ook breng ik een bezoek de Bijbelse Tuin Hoofddorp achter de RK-kerk Johannes De Doper. Een plek met beelden van Bijbelse figuren als Jakob, Ruth, Hagar, Maria en de verloren zoon en bomen rondom de beelden. Alles heeft een betekenis. De foto’s van deze Bijbelse Tuin Hoofddorp staan op mijn andere website.

De Verloren Zoon in de Bijbelse Tuin Hoofddorp, februari 2022 De Verloren Zoon in de Bijbelse Tuin Hoofddorp, februari 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand februari 2022 lees je hier.

 

Maart

In maart hervat ik mijn wandeling van de 30 etappes van het Westerborkpad. De dagen lengen, maar vanwege de lengte van deze wandeling loop ik op zaterdag. Dit omdat ik doordeweeks pas na 09.00 uur en voor 16.00 uur met korting mag reizen. In het weekend heb ik altijd korting. Ik loop de 11e etappe van het Westerborkpad van Station Nijkerk naar Station Putten over een afstand van 15,2 kilometer. Indrukwekkend was het Joods Monument in Nijkerk, het deel door natuurgebied Oldenaller, het Herdenkingshof razzia 2 oktober 1944 en de Gedachtenisruimte in Putten.

Joods Monument in Nijkerk tijdens de 11e etappe van het Westerborkpad Het Joods Monument in Nijkerk tijdens de 11e etappe van het Westerborkpad, maart 2022.

 

Half maart maak ik mijn vierde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik zie veel damherten🦌 maar, helaas, opnieuw geen vos. Het is fantastisch weer, net als de rest van maart. Op het het Groot Zwarteveld zie ik een grote kudde damherten. Als ik er op weg naar de uitgang nog een keer langs loop, zie ik een gevecht tussen twee bokken. Een geweldig gezicht. Het is nog geen burltijd (dat is pas in oktober). Ik heb op mijn YouTubekanaal een leuk filmpje staan.

Vechtende damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maart 2022 Vechtende damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maart 2022.

 

Een paar dagen later is het heerlijk weer. Ik stap op de fiets om een fietstocht langs 11 reuzenbollen in de Bollenstreek te maken en omdat ik er toch langs kom, bezoek ik ook het Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Ik ben hier jaren geleden ook al een keer geweest. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Op het moment dat ik deze fietstocht maak zijn er 18 geplaatst (eind 2022 zijn er al 43 reuzenbollen geplaatst), maar een paar liggen erg uit de route. Ik houd het even bij deze 11. Later wil ik ook de anderen bezoeken. De reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten etc. uit Bollenstreek en omgeving, ook in de Haarlemmermeer.

Reuzenbol 'Genieten', Achterweg in Lisse, maart 2022 Reuzenbol ‘Genieten’, Achterweg in Lisse, maart 2022.

 

Museum De Zwarte Tulp in Lisse vertelt je alles over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bloembollenstreek, de bloembollencultuur met zijn eeuwenoude geschiedenis, de werkzaamheden op het land, de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten, de export en promotie van het gebied om toeristen naar de Bollenstreek te trekken. De foto’s van Museum de Zwarte Tulp in Lisse staan op mijn andere website.

Museum de Zwarte Tulp in Lisse, maart 2022 Museum de Zwarte Tulp in Lisse, maart 2022.

 

Een week later reis ik via Schiphol naar het kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos. Op Schiphol bezoek ik het Panoramaterras om nieuwe foto’s te maken van de vertrekkende vliegtuigen en van de Fokker 100 van KLM Cityhopper die op het terras staat geparkeerd staat en waarin je een kijkje kunt nemen. De foto’s van Panoramaterras op Schiphol  staan op mijn andere website.

Panoramaterras Schiphol, maart 2022 Panoramaterras Schiphol, maart 2022.

 

Ik reis door naar het kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos bij Amstelveen. Het is er redelijk druk maar niet zo dat ik in de rij moest staan om toegelaten te worden om de mooie kersenbloesem te fotograferen. Het Bloesempark in het Amsterdamse Bos telt vierhonderd kersenbomen. De bomen zijn in 2000 geschonken aan de gemeente Amstelveen door de Japan Women’s Club (de Japanse vrouwenvereniging in Nederland). De bloesem bloeit in maart-april. Online lees ik dat eind maart de bloesem vanwege het mooie weer al volop in bloei staat. De foto’s van Amsterdamse Bos in Amsterdam staan op mijn andere website.

Kersenbloesem in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos Kersenbloesem in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos, maart 2022.

 

Ook in maart loop ik de 12e etappe van het Westerborkpad van Station Putten naar Station Harderwijk over een afstand van 14,8 kilometer. Interessant vandaag was Kasteel Vanenburg en de prachtige tuin waar ik een wandeling maakte, het bosrijke deel vanaf de Volenbekerdreef langs de Groevenbeekseheide en de kleine Joodse begraafplaats in Harderwijk. Voor Kasteel Vanenburg het monument ‘Sarah’. Het monument bestaat uit prikkeldraad waar twee groene blaadjes uit bloeien.

Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad Kasteel De Vanenburg in Putten tijdens de 12e etappe van het Westerborkpad, maart 2022.

 

Het is Bollenseizoen en dus tijd om een kijkje te nemen in de Bollenstreek. Maar het valt een beetje tegen. De hyacinten bloeien. Ik zie helaas bijna geen tulpen. Ik ben te vroeg. Ik fiets een rondje rond Hillegom, Lisse en Voorhout. Sommige velden zijn afgesloten voor bezoekers en moet je het doen met foto’s die achter het hek zijn gemaakt. De foto’s van de Bollenstreek op 29 maart 2022 zie je op mijn andere website.

De Bollenstreek, maart 2022 De Bollenstreek, maart 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand maart 2022 lees je hier.

 

April

Begin april loop ik op een koude dag de 13e etappe van het Westerborkpad van Station Harderwijk naar Station Nunspeet over een afstand van 18,9 kilometer. Een lange etappe met interessante delen en minder interessante, zeg maar rustig saaie stukken. Indrukwekkend was het centrum van Harderwijk met de Vischpoort en de Joodse Synagoge en onderweg ook de wandelingen over het Hulshorsterzand, door de Leuvenumse Bossen en het Belvédèrebos. Er zitten ook saaie stukken in deze route zoals het deel Harderwijk uit tot aan de voetbrug over het spoor en de A28 en ook het deel in Nunspeet over het industrieterrein is niet interessant. Het sneeuwt zelfs even als ik op het Hulshorsterzand loop. De dagen ervoor was er ook sneeuw gevallen in Nederland.

Hulshorsterzand tijdens de 13e etappe van het Westerborkpad Hulshorsterzand tijdens de 13e etappe van het Westerborkpad, april 2022.

 

Half april maak ik mijn vijfde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Onderweg zie ik op het Groot Zwarteveld veel damherten. Hoera, ik zie een paar kleine vossenwelpen 🦊. Drie stuks zijn er in deze burcht geboren. Ook zie ik moedervos en dochtervos uit een worp van vorig jaar. Deze burcht is net bekend onder de vaste bezoekers en het is nog niet zo druk. Mijn middag kan niet meer kapot en ik kom met ongelooflijk veel foto’s thuis. Ik heb genoten van deze middag met de vossenwelpen.

Vossenwelpen in de Amsterdamse Waterleidingduinen Vossenwelpen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, april 2022.

 

Ik bezoek Huis Barnaart in Haarlem, een monumentaal herenhuis aan de Nieuwe Gracht in het centrum van Haarlem. Huis Barnaart is sinds juli 2021 te bezoeken als museum(huis). Huis Barnaart is in neoclassistische stijl gebouwd. Je mag hier rondlopen en doen alsof jij één van de bewoners van het pand bent. Je mag overal op en aanzitten en alle kastdeuren mogen worden opengetrokken. Neem ook eens plaats op één van de mooie stoelen of banken. De foto’s van Huis Barnaart in Haarlem zie je op mijn andere website.

De Etrurische kamer in Huis Barnaart in Haarlem, april 2022 De Etrurische kamer in Huis Barnaart in Haarlem, april 2022.

 

Na twee jaar corona mag de Keukenhof in Lisse eindelijk weer open. Ik neem een kijkje. Ik ben er ook in 2015 en 2018 geweest. De Keukenhof in Lisse is een leuk en fleurig dagje uit voor groot en klein. De Keukenhof is de grootste bloementuin ter wereld met meer dan 7 miljoen bloembollen die elk seizoen opnieuw worden gepoot. Ik vind dit een walhalla voor fotografen en één van de mooiste attracties die ons land kent. De Keukenhof is slechts een paar weken per jaar geopend. Het is niet druk als ik de Keukenhof bezoek. De Aziaten zijn er vanwege corona niet. Ik hoor voornamelijk Nederlands, Engels, Duits en Frans om me heen. Ik vind het niet erg dat het rustiger is dan normaal. De vele foto’s van Keukenhof zie je op mijn andere website.

Alstroemeriashow in de Keukenhof 2022 Alstroemeriashow in de Keukenhof, april 2022.

 

Eind april fiets ik weer naar de Bollenstreek, de tulpen staan vol in bloei en voor het te laat is, fiets ik een rondje langs Hillegom, Lisse en De Zilk. Ik heb een paar prachtige velden gezien waar ik me helemaal kon uitleven. Ook in de Bollenstreek vond ik het rustiger dan andere jaren. Onderweg zie ik nog een paar reuzenbollen. De reuzenbollen (of Giant Tulip Bulbs) is een mooi kunstproject van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen. De vele foto’s van die ik tijdens deze fietstocht in de Bollenstreek maakte, zie je op mijn andere website.

De Bollenstreek, april 2022 De Bollenstreek, april 2022.

 

Een paar dagen later loop ik de Olmenhorstroute rond Lisserbroek in de Gemeente Haarlemmermeer. De Olmenhorstroute rond Lisserbroek in de Haarlemmermeer is een ANWB-wandelroute van 10 kilometer vanuit Lisserbroek via een binnenweg naar Landgoed De Olmenhorst en na een stukje over een onverhard pad over het Landgoed via de Lisserweg en de Hoofdvaart naar Abbenes en terug naar Lisserbroek. In het voorjaar bloeit de bloesem van de peren- en appelbomen. En in het najaar kun je deze appels en peren plukken op het landgoed. Ik ben hier vaker geweest en heb deze wandeling ook al een keer eerder gemaakt maar toen was er op het landgoed niets te zien. De foto’s van dit jaar moeten nog geplaatst worden in het artikel op mijn andere website.

Bloesem op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek, april 2022 Bloesem op Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek, april 2022.

 

Ik fiets terug via Lisse, waar ik een bezoek breng aan de plek waar de reuzenbollen van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek beschilderd worden. Via de bollenvelden rond De Zilk en Hillegom fiets ik terug naar huis. Het is het einde van het bollenseizoen. De vele foto’s van die ik deze middag in de Bollenstreek maakte, zie je op mijn andere website.

De Bollenstreek, april 2022 De Bollenstreek, april 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand april 2022 lees je hier.

 

Mei

Begin mei maakte ik een knooppuntenwandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken via het oude deel van Amstelveen, door het Bloesempark en het Amsterdamse Bos en door een paar heemparken in Amstelveen. Een mooie wandeling die behalve door het Amsterdamse Bos en het Bloesempark ook via de heemparken Jac. P. Thijssepark, De Braak en het Broersepark lopen. Ik heb genoten van deze wandeling. Het is duidelijk dat de lente is begonnen met overal mooie stinzenplanten die bloeien. De foto’s die ik tijdens deze wandeling maakte, zie je op mijn andere website.

De Majoor Bosshardtbrug in het Broersepark in Amstelveen tijdens de wandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken Wandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken, mei 2022.

 

Een paar dagen na 4 en 5 mei loop ik de 14e etappe van het Westerborkpad van Station Nunspeet via het Verscholen Dorp terug naar Station Nunspeet over een afstand van 20,4 kilometer. Een lange etappe met een indrukwekkend bezoek aan het Verscholen Dorp bij Vierhouten. Maar ook de bossen en de heide zijn heerlijk om door heen te lopen. Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp. Het kamp bestond uit 9 hutten, sommige half-ondergronds, andere geheel boven de grond. Hier hebben tussen april 1943 en oktober 1944 tachtig tot honderd mensen die op de vlucht waren voor de Duitse bezetter in wisselende samenstellingen een veilige plaats gevonden. Op zondag 29 oktober 1944 werd het onderduikerskamp ontdekt door twee Landstormers. Acht van de 86 onderduikers werden gevangengenomen en later gefusilleerd, de andere onderduikers wisten gelukkig te ontkomen.

Het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad Het Verscholen Dorp tijdens de 14e etappe van het Westerborkpad, mei 2022.

 

Half mei loop ik een Trage Tocht, dit keer de Trage Tocht Haarlem langs De Bolwerken, Elswout en de Haarlemmerhout. Deels bekend en grotendeels onbekend terrein. Het begin van deze route (NS-Station Haarlem) is voor mij bekend terrein, maar tot het laatste deel van de Haarlemmerhout niet. Deze wandelroute gaat via het de Bolwerken aan de achterkant van het station, via het buitengebied naar Buitenplaats Elswout en via een deel van Aerdenhout loop ik via de Haarlemmerhout Haarlem weer in.Vooral Buitenplaats Elswout maakt indruk. Ik kom hier zeker nog een keer terug om een wandeling over deze buitenplaats te maken. De foto’s van deze Trage Tocht Haarlem zie je op mijn andere website.

Buitenplaats Elswout tijdens de Trage Tocht Haarlem Trage Tocht Haarlem, mei 2022.

 

Mijn zesde wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen is half mei. Ook dit keer zie ik weer een paar kleine vossenwelpen🦊. Ook zie ik moedervos en dochtervos uit een worp van vorig jaar. Ook zie ik nog een vos van een andere burcht. Uiteindelijk zie ik 6 vossen. De welpen worden groot. Ik loop langs het water terug naar de uitgang. Onderweg kom ik nog een paar groepjes damherten tegen.

Zonnedauw in de Amsterdamse Waterleidingduinen, mei 2022. Zonnedauw in de Amsterdamse Waterleidingduinen, mei 2022.

 

In de laatste week van mei maak ik een wandeling in havenstad IJmuiden. Deze wandeling heb ik gevonden een wandelgids die ik eerder dit jaar kocht: Wandelgids ‘Wandelen in havensteden’. Deze wandeling gaat langs het Noordzeekanaal met alle bedrijvigheid van dien, door de havens van IJmuiden, langs de vuurtorens, de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog en langs het strand, waar ik door de opstekende wind gezandstraald word. De foto’s van deze wandeling in de haven van IJmuiden zie je op mijn andere website.

Vuurtoren Hoge Licht tijdens mijn wandeling in havenstad IJmuiden Mijn wandeling in havenstad IJmuiden, mei 2022.

 

In 2022 wordt in Almere de Floriade Expo gehouden. Op de laatste dag van mei bezoek ik voor het eerst deze 10-jaarlijkse tuinbouwtentoonstelling. Het hoofdthema van Floriade 2022 is Growing Green Cities. Op de Floriade Expo ontdek je creatieve, groene en duurzame oplossingen voor groene steden en kom je meer te weten over de groene initiatieven en duurzame technologieën voor tuinbouw, voeding, energie en gezondheid. Het was een grote flop doordat er veel te weinig bezoekers kwamen. In het begin waren de recensies niet goed, het was niet af en de toegangsprijs was extreem hoog. Desondanks heb ik genoten van deze dag. Ik heb als blogger gratis entreekaarten voor de Floriade Expo 2022 in Almere ontvangen. Want ook in juni bezoek ik nog een keer de Floriade Expo 2022 in Almere. Ik schrijf twee blogs: Wat is er te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere en Informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere over deze attractie die bij het verschijnen van dit jaaroverzicht al weer een paar maanden gesloten is. Op mijn andere website heb ik uitgebreide artikelen over de Floriade geplaatst. Je leest en ziet het op Districten op de Floriade Expo 2022 in Almere, Urban District, Central Square, Utopia Island en de kabelbaan, Green Island, Hortus Avenue, Eco District en Kunst op de Floriade Expo 2022 in Almere.

Kunstwerk Beehold op de Floriade Expo 2022 in Almere Kunstwerk Beehold op de Floriade Expo 2022 in Almere, mei 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand mei 2022 lees je hier.

 

Juni

In juni loop ik de 15e etappe van het Westerborkpad van Station Nunspeet naar Station ’t Harde over een afstand van 11,6 kilometer. In Nunspeet liep ik langs een aantal oorlogsmonumenten en bezocht ik het graf van Opa Bakker, één van de oprichters en helpers van het Verscholen Dorp  en het Vliegermonument. De etappe ging door bosrijk gebied en over de zandvlakte van natuurgebied De Haere. Een leuke etappe over de Veluwe. Ik heb saaiere etappes gelopen van het Westerborkpad.

De Haere tijdens de 15e etappe van het Westerborkpad De Haere tijdens de 15e etappe van het Westerborkpad, juni 2022.

 

Mijn zevende wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen is half juni. Dit keer zie ik maar liefst 8 vossen 🦊 en ook op een plek dat ik ze niet verwacht. Het is weer tijd voor de zonnedauw. Onderweg naar de uitgang zie ik de damherten. Aan het einde/begin van de Pannelanderweg zit een juveniel bonte specht op ongeveer 2,5 meter hoogte in een holle boom.

Juveniel bonte specht in de Amsterdamse Waterleidingduinen Juveniel bonte specht in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juni 2022

 

In 2022 wordt in Almere de Floriade Expo gehouden. In juni bezoek ik voor de tweede keer deze 10-jaarlijkse tuinbouwtentoonstelling. Het hoofdthema van Floriade 2022 is Growing Green Cities. Op de Floriade Expo ontdek je creatieve, groene en duurzame oplossingen voor groene steden en kom je meer te weten over de groene initiatieven en duurzame technologieën voor tuinbouw, voeding, energie en gezondheid. Het was een grote flop doordat er veel te weinig bezoekers kwamen. In het begin waren de recensies niet goed, het was niet af en de toegangsprijs was extreem hoog. Desondanks heb ik genoten van deze dag. Ik heb als blogger gratis entreekaarten voor de Floriade Expo 2022 in Almere ontvangen. Want ook in juni bezoek ik nog een keer de Floriade Expo 2022 in Almere. Ik schrijf twee blogs: Wat is er te zien op de Floriade Expo 2022 in Almere en Informatie over de Floriade Expo 2022 in Almere over deze attractie die bij het verschijnen van dit jaaroverzicht al weer een paar maanden gesloten is. Op mijn andere website heb ik uitgebreide artikelen over de Floriade geplaatst. Je leest en ziet het op Districten op de Floriade Expo 2022 in Almere, Urban District, Central Square, Utopia Island en de kabelbaan, Green Island, Hortus Avenue, Eco District en Kunst op de Floriade Expo 2022 in Almere.

Almeerse Wolunie op de Floriade Expo 2022 in Almere Almeerse Wolunie op de Floriade Expo 2022 in Almere, juni 2022.

 

Eind juni loop ik de 16e etappe van het Westerborkpad van Station ’t Harde via Elburg terug naar Station ’t Harde over een afstand van 20 kilometer. Interessant is Hanzestad Elburg en Museum Sjoel Elburg, al is het mij op deze zaterdagmiddag te druk in Elburg. De wandeling naar Elburg is heerlijk door de bossen. De wandeling terug naar ’t Harde is redelijk saai zo langs binnenwegen van asfalt.

Joodse begraafplaats in Elburg tijdens de 16e etappe van het Westerborkpad Joodse begraafplaats in Elburg tijdens de 16e etappe van het Westerborkpad, juni 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juni 2022 lees je hier.

 

Juli

Op de eerste dag van juli bezoek ik de KoepelKathedraal in Haarlem en los ik het mysterie van de rode robijn op. Van 12 juni t/m 23 oktober 2022 kon je het mysterie ontrafelen. Naast het oplossen van het mysterie beklom ik ook de vrouwentoren en liep ik een rondje in deze mooie kathedraal in Haarlem. Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ is een route en speurtocht langs smalle trappen, via de koepel en catacomben en door de kathedraal. Alles in het kader om de verdwenen rode robijn terug te vinden. Ik heb de puzzel opgelost en de rode robijn teruggevonden. Ga ook en los het raadsel op. De foto’s van dit bezoek aan de mooiste kathedraal van Haarlem zie je op mijn andere website.

Het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ in de KoepelKathedraal in Haarlem, juli 2022.

 

Mijn achtste wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen is half juli. Dit keer zie ik 1 vos 🦊. Het is weer tijd voor de libelles, insecten, St. Jansvlinders en de zonnedauw. Onderweg zie ik overal damherten.

Een St. Jansvlinder in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een St. Jansvlinder in de Amsterdamse Waterleidingduinen, juli 2022.

 

Ik zou deze maand vanwege mijn verjaardag naar mijn ouders in Groningen afreizen maar rond mijn verjaardag was ik snipverkouden. Ik voelde me totaal niet lekker, al was het geen corona maar omdat mijn ouders op leeftijd zijn en een broze gezondheid hebben, besluit ik om niet naar Groningen te gaan, helaas.

Eind juli loop ik de 17e etappe van het Westerborkpad van Station ’t Harde naar Station Wezep over een afstand van 14 kilometer. Dit was een van de mindere etappes want veel was er niet te zien, ik heb geen oorlogsmonumenten, musea of Joodse begraafplaatsen gezien. Een leuke onderbreking is Kijktuin Ons Joppe in Oldebroek. De rest van de etappe was grotendeels kilometers door het bos maken. Ik heb mooiere etappes gelopen van het Westerborkpad.

Het bos tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad Tijdens de 17e etappe van het Westerborkpad, juli 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand juli 2022 lees je hier.

 

Augustus

Doordat een deel van de maand augustus door een hittegolf te warm is om er op uit te trekken vreemd verdeeld over de maand.

Begin augustus loop ik de Onderwijshistorische wandeling van Haarlem naar Zandvoort. Het eerste deel van deze wandeling gaat door het centrum van Haarlem langs een paar belangrijke plekken voor het onderwijs. Vanuit Haarlem loop ik door het Nationaal Park Zuid-Kennemerland naar Zandvoort. Deze onderwijshistorische wandeling is te vinden in de wandelgids Wandelgids ‘Op schoolreisje’ die ik eerder dit jaar kocht. Mijn foto’s van deze wandeling zie je op mijn andere website.

Langs het Visscherspad tijdens de onderwijshistorische wandeling van Haarlem naar Zandvoort Onderwijshistorische wandeling van Haarlem naar Zandvoort, augustus 2022.

 

En een paar dagen later liep ik de mooie Trage Tocht Bussum over de Bussumerheide en langs buitenplaatsen in ‘s-Graveland. De heide staat in bloei, dus tijd om een heidegebied op te zoeken. De Bussumerheide is een van de mooie heidegebieden van Nederland. De heide staat dit jaar vroeg in bloei, veel vroeger dan andere jaren. Dit komt door de droogte waar Nederland mee worstelt. Deze Trage Tocht Bussum is zeer gevarieerde wandeling is over de Doodweg, de Bussumerheide, over de langste natuurbrug ter wereld, een vlonderpad en over een paar buitenplaatsen (zoals Spanderswoud, Boekesteyn en Schaep en Burgh) in het Gooi. Een mooie wandeling met mooie foto’s ter herinnering.

Bussumerheide tijdens de Trage Tocht Bussum Trage Tocht Bussum, augustus 2022.

 

En dan zucht Nederland onder een hittegolf.

Aan het eind van augustus loop ik de 18e etappe van het Westerborkpad van Station Wezep naar Hattem over een afstand van 8,5 kilometer. Een leuke korte etappe over de Wezepsche heide, via Landgoed Molecaten naar Hanzestad Hattem. In Hattem had ik tijd om twee musea te bezoeken: het Anton Pieck Museum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Twee musea die gratis zijn voor museumkaarthouders. Omdat het deze zaterdag warm is en het mij te druk is met kinderen in het Nederlands Bakkerijmuseum heb ik daar niet alles goed kunnen zien, maar de volgende etappe vertrekt weer vanuit Hattem en is qua kilometers nog korter dan deze etappe.

Molen de Fortuin in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad Molen de Fortuin in Hattem tijdens de 18e etappe van het Westerborkpad, augustus 2022.

 

Voor ik eind augustus naar Groningen afreis maak ik mijn negende wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik zie vooral veel libelles en juffertjes en een paar damherten. Vandaag zie ik drie vossen 🦊 op twee verschillende plekken. Dit zijn welpen van dit jaar. Op het Groot Zwarteveld ga ik op zoek naar de icarusblauwtjes (vlinders), die hier in grote getale zitten. Belangrijker nog, ze blijven ook rustig op de grassprieten/stengels zitten zodat ze ook te fotograferen zijn. Op de terugreis zie ik nog een paar damherten.

Icarusblauwtje in de Amsterdamse Waterleidingduinen Icarusblauwtje in de Amsterdamse Waterleidingduinen, augustus 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand augustus 2022 lees je hier.

 

September

De eerste week van september breng ik door bij mijn ouders in Groningen. Mijn moeder is jarig en dat moet gevierd worden.

Tijdens mijn bezoek aan het hoge noorden bezoek ik samen met mijn moeder twee musea: Museum Borg Verhildersum in Leens en De Theefabriek in Houwerzijl.

Museum Borg Verhildersum in Leens is gevestigd in een borg. Museum Borg Verhildersum is niet alleen een landhuis dat als museum is ingericht, maar je kunt ook het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Een aanrader. In de borg zijn 11 ruimtes met in elke ruimte informatiebordjes met een QR-code. Scan deze code en je krijgt veel uitleg over de kamer waar je bent en de voorwerpen die hier staan/hangen. Als je over het landgoed wandelt kun je op 10 punten een QR-code scannen die je meer vertellen over de belevingspunten: Wadden- en wierdenland, Steenhuizen en borgen, Borg Verhildersum, Beeldentuin Eddy Roos, Hoogstamboomgaard, Water en Vaarten, Arbeidershoeske, Boerenleven en landbouw, De Starkenborgh en 9 kilometer wandelen in de voetsporen van Edzart van Starkenborgh. Het museum is gratis toegankelijk met je museumkaart.

De grote zaal in Museum Borg Verhildersum in Leens Museum Borg Verhildersum in Leens, september 2022.

 

De Theefabriek in Houwerzijl is gevestigd in de voormalige Vrijgemaakte kerk. Het Theemuseum Houwerzijl neemt je mee op een ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van thee. Je leert hoe thee wordt gemaakt. In de theeschenkerij kun je de thee proeven.  Op de kaart van de theeschenkerij staan maar liefst meer dan 300 soorten thee. In de theewinkel kun je alles wat met thee te maken heeft kopen, van maar liefst 340 theesoorten tot aan thee-eieren, theeglazen, van theemutsen tot theepotten en andere theebenodigdheden, zoals een koekje bij de thee en bakblikken voor de Groningse poffert. Ook boeken over thee ontbreken niet in de theewinkel.

De entree tot het theemuseum in De Theefabriek in Houwerzijl De Theefabriek in Houwerzijl, september 2022.

 

Halverwege september ben ik weer in mijn eigen huis. Ik breng een bezoek aan de Historische Tuin Aalsmeer. Dit is een botanische tuin en levend museum. Een leuk en leerzaam middagje uit. Je leert veel over de geschiedenis van het telen en kweken van bloemen, groenten en planten. Er zijn oude museumstukken (zoals kassen, mattenschuur, het flettehok, een schuilhut en een bijenstal), er is het veilinggebouw met een originele ‘Jugendstil’ veilingklok uit 1930 en buiten groeien en bloeien mooie bloemen, bomen en planten. Het ‘levend tuinbouwmuseum’ geeft een overzicht van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf 1700 tot 1960, teelten van fruit, bomen, aardbeien, vormculturen, sierheesters, rozen, trekheesters, buitenbloemen, perkgoed en de start van snij- en potplanten in bakken en kassen. De Expositie Steengoed is te zien in het Historisch Centrum in de voormalige stal van boerderij Dahlia Maarse. Hier zie je een overzicht van overzicht van opgravingen uit de nederzetting Calslagen in het huidige Kudelstaart.

Veilingklok op de Historische Tuin Aalsmeer Historische Tuin Aalsmeer, september 2022.

 

Aan het eind van september loop ik de 19e etappe van het Westerborkpad van Hattem naar Station Zwolle over een afstand van 7,9 kilometer. Een leuke korte etappe over vanuit Hanzestad Hattem. Voor ik mijn etappe start breng ik in Hattem opnieuw een bezoek aan de twee musea: het Anton Pieck Museum en het Nederlands Bakkerijmuseum. Twee musea die gratis zijn voor museumkaarthouders. Na een rondje te hebben gelopen door Hanzestad Hattem loop ik via de rode spoorbrug naar Park Het Engelse Werk en de Katerveersluizen en naar het eindpunt Station Zwolle. Een leuke etappe.

Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem tijdens de 19e etappe van het Westerborkpad Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem tijdens de 19e etappe van het Westerborkpad, september 2022.

 

Toch op de valreep aan de laatste dag van september nog een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het was een geweldige middag waarin ik heel veel damherten heb gezien, zelfs al bij de ingang en ik zag op twee plekken 3 vossen 🦊. Drie welpen die eerder dit jaar geboren zijn en nu volwassen zijn. De bronst komt er aan maar eind september is nog te vroeg.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, september 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand september 2022 lees je hier.

 

Oktober

Begin oktober fiets ik naar Buitenplaats Elswout in Overveen voor een mooie wandeling. Ik volgde eerst de rode paaltjes, een route van 4 kilometer en daarna de blauwe paaltjes, een wandelroute van 2,5 kilometer. Buitenplaats Elswout is een fantastisch wandelgebied net buiten Overveen en Aerdenhout. Ik ben er in de herfst geweest en vond een buitenplaats vol paddenstoelen, zelfs in de bomen. Ik kom hier zeker terug om buitenplaats Elswout verder te ontdekken ook in andere jaargetijden. Buitenplaats Elswout is een Rijksmonument en wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Tijdens mijn wandeling zie ik nog overal de geschiedenis in het landschap en gebouwen. De foto’s die ik op Buitenplaats Elswout in Overveen maakte zie je op mijn andere website.

Het Grote Huis van Buitenplaats Elswout in Overveen Het Grote Huis van Buitenplaats Elswout in Overveen, oktober 2022.

 

Het is burltijd in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een mooie wandelroute om langs burlende herten te lopen is de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oranjekom/Oase. Elke ingang heeft een korte en lange wandelroute die aangegeven staan met gekleurde paaltjes. De oranje wandelroute Oranjekom  heeft een lengte 7,1 kilometer en wordt aangegeven met de oranje routepaaltjes. Je loopt langs de plaats waar het voorgezuiverde water uit het Lekkanaal het gebied binnen stroomt. Langs een watervalletje gaat het pad door een naaldbos van met name Oostenrijkse dennen in de richting van de Schulpendam. Over het brede water sla je rechtsaf door het Pietjes Zwarteveld, een duinlandschap met voornamelijk duindoorns. Je passeert het Vliegermonument, die hier geplaatst werd ter nagedachtenis aan de zes geallieerde vliegers die hier in 1945 zijn neergestort. Via het Vogeleiland en het Museumduin kom je weer terug bij de ingang. Onderweg zie ik heel veel paddenstoelen, in alle soorten en maten. De foto’s die ik deze middag in de Amsterdamse Waterleidingduinen maakte zie je op mijn andere website.

Prachtvlamhoed tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen Prachtvlamhoed tijdens de oranje wandelroute Oranjekom vanaf ingang Oase in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2022.

 

Ik maak een wandeling door Benoordenhout in Den Haag. Ik wandel langs het bekende Malieveld, langs mooie gebouwen, door het rosarium, over landgoederen zoals Arendsdorp/Oostduin, Clingendael met de Oud-Hollandse en Japanse Tuin en Oosterbeek en door het Haagse Bos terug naar Den Haag Centraal Station. De bossen staan vol met paddenstoelen en de Japanse Tuin was open. Ik breng ook een bezoek aan de Japanse Tuin. Deze tuin is slechts 2x per jaar een aantal weken open.

Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout Japanse Tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag tijdens mijn wandeling door Benoordenhout, oktober 2022.

 

Een paar dagen loop ik de 20e etappe van het Westerborkpad tussen Station Zwolle en Lichtmis over een afstand van 15,2 kilometer. Een deels saaie wandeling deels ook wel een leuke wandeling. Saai omdat de route over het industrieterrein liep, leuk in Zwolle met met het oorlogsmonument, de Stolpersteine, de Joodse Synagoge en de Sassenpoort en het onverharde laatste deel naar Lichtmis. Dit was de laatste etappe van het Westerborkpad die ik in 2022 loop.

Monument bij de Joodse Synagoge in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad Monument bij de Joodse Synagoge in Zwolle tijdens de 20e etappe van het Westerborkpad, oktober 2022.

 

Ik bezoek de Amsterdamse Waterleidingduinen in oktober 2022 twee keer. De tweede keer begint mijn wandeling weer bij ingang Panneland. Het is nog steeds burltijd, dus paartijd voor de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ook ga ik op zoek naar mooie paddenstoelen, ook die zijn er nog genoeg. Vanaf de Pannelanderweg loop ik binnendoor naar onverhard door het duingebied naar het begin van de Strandweg. Daar pik ik de oranje route op en maak het rondje tot aan het Vliegermonument.  Onderweg kom ik wel damherten tegen maar ik hoor geen geburl en zie ook geen gevechten.

Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2022. Een damhert in de Amsterdamse Waterleidingduinen, oktober 2022.

 

Op de laatste dag van oktober fiets ik de Hollandse Wildspotroute. Een leuke fietstocht van 37 kilometer om de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wild, zoals damherten of vossen heb ik tijdens deze fietstocht niet gezien, helaas. Deze fietsroute fiets ik volgens het fietsknooppuntensysteem. Mijn fietsroute begint op de rotonde van de Bekslaan en de Vogelenzangseweg in Vogelenzang bij fietsknooppunt 76, via Buitenplaats Leyduin, Aerdenhout, Zandvoort en de Bollenstreek terug naar knooppunt 76. 

Fietspad langs de Amsterdamse Waterleidingduinen tijdens de Hollandse Wildspot route Fietspad langs de Amsterdamse Waterleidingduinen tijdens de Hollandse Wildspot route, oktober 2022.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand oktober 2022 lees je hier.

 

November

November is qua weer een wisselvallige maand met redelijk veel dagen dat het slecht weer is. Mijn uitjes plan ik op dagen dat het droog is.

Ik breng een bezoek aan Zaandam om daar de Tsaar Peterroute te lopen, een wandelroute van 5,10 kilometer die begint bij het station van Zaandam. Deze wandelroute is een stadswandeling door het centrum van Zaandam waarbij je langs een paar plekken loopt die herinneren aan het verblijf van de bekende Russische tsaar Peter de Grote in Zaandam. Deze wandelroute volgt een aantal knooppunten. Het is een wandelroute uitgezet door Wandelnetwerk Noord-Holland. Tijdens mijn wandeling bezoek ik het Czaar Peterhuisje en het atelier van Monet.

Borstbeeld van Tsaar Peter de Grote in de tuin van het Czaar Peterhuisje tijdens de Tsaar Peterroute in Zaandam Borstbeeld van Tsaar Peter de Grote in de tuin van het Czaar Peterhuisje tijdens de Tsaar Peterroute in Zaandam, november 2022.

 

Op een zonnige dag bezoek ik de Amsterdamse Waterleidingduinen. De burltijd is over en is het is weer tijd om de vossen op te zoeken. Ik zie er tijdens deze wandeling 3. Het was weer een geweldige middag waarin ik damherten en paddenstoelen heb gezien en dus 3 vossen 🦊. Dit zijn dezelfde drie welpen die eerder dit jaar geboren zijn en nu volwassen zijn die ik in september ook gezien heb.

Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, november 2022. Een vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen, november 2022.

 

Later die maand reis ik af naar Scheveningen voor een bezoek aan Museum Beelden aan Zee ligt verscholen in de duinen van Scheveningen. Ik bezoek hier de tentoonstelling ‘Tuin der Lusten’ van de Oostenrijkse beeldhouwer Elmar Trenkwalder. Maar er is meer te zien, zoals de tentoonstelling Ambachtelijk Classicist van Pieter Starreveld, VoorBeelden (beelden buiten). Op de boulevard voor het museum staan de Sprookjesbeelden aan Zee. Ook loop ik via het strand naar de pier en maak een wandeling over de pier.

Tuin der Lusten van Elmar Trenkwalder in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen Tuin der Lusten van Elmar Trenkwalder in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, november 2022.

 

In de laatste week van november maak ik een wandeling in havenstad Amsterdam. Deze wandeling heb ik gevonden een wandelgids die ik eerder dit jaar kocht: Wandelgids ‘Wandelen in havensteden’. Deze wandeling gaat via de NDSM werf met zijn vele street art in Amsterdam Noord, door de havens van Amsterdam,

Muurschildering van Anne Frank in Amsterdam-Noord tijdens mijn wandeling in havenstad Amsterdam Muurschildering van Anne Frank in Amsterdam-Noord tijdens mijn wandeling in havenstad Amsterdam

 

Mijn uitgebreide blog over de maand november 2022 lees je hier.

 

December

Net als in januari heb ik in december weinig uitstapjes gemaakt. Het was vaak mistig, zwaarbewolkt, koud en glad en toen de vorst het land weer uit was, ging het heel hard waaien met veel regen. Geen weer om er op uit te trekken en om in de natuur te gaan wandelen en fotograferen.

Op een koude dag waarin het ’s nachts gevroren heeft en de wereld wit is van de rijp bezoek ik opnieuw de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het is een schilderachtig plaatje, een witte Amsterdamse Waterleidingduinen, herten en vossen op een bevroren en witte ondergrond.  Ik zie tijdens deze wandeling twee vossen 🦊, een wilde zwaan, want ook deze wintergasten zijn weer neergestreken in het gebied en natuurlijk damherten🦌.

Een wilde zwaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen, december 2022. Een wilde zwaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen, december 2022.

 

Een paar dagen later moet ik voor een paar boodschappen in het centrum van Hoofddorp zijn. Het winkelcentrum is in kerstsfeer met een mooie Mickey en Minnie Mouse. Vanaf het winkelcentrum loop ik langs Molen de Eersteling naar een bushalte. Even een frisse neus halen. Fietsen durfde ik vandaag niet, want het is overal spiegelglad en daarvoor moet ik te ver fietsen om in het centrum te komen. Maar gelukkig is er een goede busverbinding.

Kerst in Hoofddorp Centrum, december 2022. Kerst in Hoofddorp Centrum, december 2022.

 

Eind december reis ik voor de feestdagen en Oud & Nieuw af naar mijn ouders. Na twee jaar vanwege corona de kerstdagen alleen te zijn geweest is het weer tijd om naar het hoge noorden af te reizen. In Groningen maak ik geen uitstapjes.

 

Mijn uitgebreide blog over de maand december 2022 lees je hier.

 

2022 in cijfers

 

Conclusie over 2022

Ondanks mijn ziekte heb ik, als ik zo alles op een rijtje zet, veel uitstapjes gemaakt. Het is voor mij heel vermoeiend. Ik neem op de koop toe, dat ik als ik een uitje maak, ik een dag en soms meerdere dagen nodig heb om te herstellen. Ik heb de dag na een dagje weg bijna altijd veel hoofdpijn. Ik heb wel de indruk dat het iets beter gaat want ik de dag erna ben ik vaak niet meer extreem moe waardoor er helemaal niets meer uit mijn handen komt.

Werken doe ik nog altijd niet. Dit jaar heb ik ook niet meer actief gezocht. Dit had in het begin van 2022 alles te maken met de coronapandemie en het gaat ook nog altijd niet. Ik ben nog steeds te moe en het kost mij ontzettend veel inspanning om ergens te komen en als ik in het kader van werk of officiële instanties een gesprek heb gehad, ben ik leeg en doe ik de rest van de dag niets meer.

 

Persoonlijk

Het afgelopen jaar 2022 ben ik, zoals je in bovenstaand overzicht ziet, niet in het buitenland geweest. Dit omdat ik nog altijd gezondheidsproblemen heb. En ook omdat reizen naar het buitenland vanwege de coronacrisis heel lastig is/was.

In mei 2018 ben ik gestart met het opzetten van deze blog. Dit omdat ik op mijn andere website, JTravel, niet alles kwijt kon, wat ik nog meer wilde vertellen. Sinds september 2018 staat JTravelBlog online. Voor JTravelblog is dit de 384e blogpost die ik publiceer.

JTravel is sinds november 2016 in de lucht en bevat veel informatie over en foto’s van mijn reizen en ook van mijn uitstapjes in Nederland. Ook hier groeit het aantal bezoekers gestaag.

Halverwege 2019 ben ik begonnen met Pinterest maar het aantal bezoekers die via Pinterest mijn beide websites bezoeken valt in 2021 tegen. Ik hoor dit van meer pinners.

 

Beste Instagrampost van 2022

Deze Instagram-post van gele tulpen en blauwe druifjes in de Keukenhof kreeg in 2022 de meeste likes. Het aantal likes is in 2022 slecht. Mijn likes zijn de afgelopen maanden drastisch teruggelopen. Ik hoor het van heel veel bloggers en ook van andere gebruikers. Er is iets veranderd bij Instagram maar wat?

Volg je mij al op Instagram?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door JTravel (@jtravel.nl)

 

Beste Pinterest pins in 2022

Deze pins kregen in 2022 voor respectievelijk JTravel.nl en JTravelBlog.nl de meeste views. Volg je mij al op Pinterest?

Tijdens je wandeling door Leiden zijn er vele hofjes te bezoeken. Mijn foto's van deze hofjes zie je op mijn website. Kijk en wandel je mee? #leiden #wandeling #hofjes #jtravel #jtravelblog #fotos Ik heb mijn bucketlist van plekken in Nederland die ik nog graag zou willen zien op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst is uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #nederland #jtravel #jtravelblog

 

Dit was mijn jaaroverzicht 2022. Wat zal 2023 brengen?

 

2023

Ik hoop dat als mijn gezondheid en ook de tijd het toelaat er in 2023 weer veel op te trekken en ook om weer te gaan reizen. Plannen voor 2023 heb ik nog niet, ik kan/wil ook niet te veel vooruitplannen, omdat ik nooit weet hoe ik me over een week of maand voel en hoe het met de gezondheid van mijn ouders gaat. Ideeën voor uitstapjes en (verre) reizen zijn er genoeg. Mijn bucketlist is nog lang, zo wil ik de laatste 10 etappes van het Westerborkpad lopen en musea bezoeken, want ook de bucketlist voor musea is nog lang, bezoeken.

Beste volgers, bedankt voor het lezen van mijn verhalen en blogs dit jaar. Ik hoop jullie ook in 2022 te mogen begroeten op één van mijn websites (JTravel en JTravelblog) of op mijn social mediakanalen (Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube).

 

Ik wens jullie allemaal een gezond en reislustig 2023 toe!

 

Wat zijn jouw plannen voor 2023?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2022. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 10 musea bezocht, Meer lezen over 2022? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2022 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2022 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2022. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 10 musea bezocht, Meer lezen over 2022? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2022 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2022 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2022. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 10 musea bezocht, Meer lezen over 2022? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2022 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2022

In deze blog kijk ik terug op het jaar 2022. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 10 musea bezocht, Meer lezen over 2022? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2022 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2022 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2022. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 10 musea bezocht, Meer lezen over 2022? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2022 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2022 In deze blog kijk ik terug op het jaar 2022. Ik heb veel uitstapjes gemaakt, veel gewandeld en gefietst en 10 musea bezocht, Meer lezen over 2022? Ik heb alles per maand voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #jaaroverzicht #2022 #jtravel #jtravelblog #jaaroverzicht2022

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com