Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : landen

Noorwegen, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen (Image by ELG21 from Pixabay)

 

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet’s Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio’s. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : landen. In 2022 zijn het allemaal bestemmingen die ik (nog) niet bezocht heb.

Bij het samenstellen van deze top-10 lijst van landen lag dit jaar de focus op duurzaamheid. Er is gekeken op welke bestemmingen je als reiziger kunt genieten van een duurzame en verantwoorde vakantie. Ook is uiteraard gekeken naar de ’wow-factor’ van de bestemming. In 2022 is alweer de zeventiende editie van de Lonely Planet’s Best In Travel verschenen. Het zijn dit jaar zeker niet de meest bekende bestemmingen.

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2022 : landen

De Cookeilanden

Als je mij vraagt, wat weet je over de Cookeilanden, zal ik je alleen kunnen antwoorden dat ik weet dat deze eilanden bij het continent Oceanië horen. Maar verder weet ik helemaal niets over deze afgelegen eilandengroep met 15 tropische eilanden in de Zuidelijke Stille Oceaan. Ik heb tijdens mijn opleidingen toerisme ook niets over deze eilandengroep geleerd. Mijn associatie met deze eilandengroep is tropische stranden, azuurblauwe zee, duikvakantie en een bestemming voor een huwelijksreis. Je kunt hier snorkelen, duiken en vissen en een inkijkje krijgen in de levensstijl van de inheemse Maori’s.

Continent: Oceanië
Hoofdstad: Avarua
Inwoners: 17.518 (2018)

Commentaar Lonely Planet:
De Cookeilanden zijn de perfecte tropische droombestemming. Gevarieerde landschappen in de verste uithoeken van ’s werelds grootste oceaan beloven actieve avonturen, culturele interactie en culinaire hoogtepunten.

Cookeilanden, nr. 1 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by Julius Silver from Pixabay

 

Noorwegen

Eén van de twee Europese landen op deze lijst is Noorwegen. Noorwegen is een bestemming die zeker op mijn lijstje staat. Als ik aan Noorwegen denk, denk ik aan de fjorden en ander natuurschoon, steden als Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansand en Stavanger en de Hurtigruten. Ook denk ik aan het Noorderlicht, kou en wintersport en aan eindeloze wandelingen in de schitterende natuur rond de fjorden, in de wildernis en langs de gletschers. Ik zou graag een roadtrip door dit mooie land willen maken. Noorwegen is vanaf 2022 vanuit Nederland met een veerboot vanuit de Eemshaven bereikbaar.

Continent: Europa
Hoofdstad: Oslo
Inwoners: 5.391.369 (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Het is bijna oneerlijk hoe gezegend Noorwegen is qua natuurlijke schoonheid: van epische wildernis tot prachtige fjorden. Autoriteiten hebben hun eigen Sustainable Destination Standard geïmplementeerd, die wordt uitgereikt aan gebieden die zich inzetten voor het milieu, de gemeenschap, cultureel erfgoed en een duurzame economie.

Noorwegen, nr. 2 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by ELG21 from Pixabay

 

Mauritius

Als ik aan Mauritius denk, denk ik aan tropische stranden, azuurblauwe zee en een bestemming voor een huwelijksreis. Naast deze hagelwitte stranden, lagunes, riffen en bergachtige binnenland, met regenwouden en watervallen, palmbomen en kristalheldere Indische Oceaan, heerst er op de eilandengroep ook een relaxte sfeer en heeft Mauritius een vriendelijke bevolking. Op het subtropische Mauritius vindt je luxe resorts, strandbars en een nachtleven. Omdat het in mijn ogen echt een strandbestemming is, zal dit paradijselijke eiland niet snel op mijn lijstje komen. De reden: ik ben geen strandmens. Ik wil dingen zien en niet de hele dagen aan het strand liggen te bakken.

Continent: Afrika
Hoofdstad: Port Louis
Inwoners: 1.379.365 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
Uit het kraakheldere water van de Indische Oceaan verrijst een woest landschap omgeven door koraal; Mauritius, een Afrikaanse archipel die een fascinerende culturele mix en intrigerende natuurlijke setting combineert.

Mauritius, nr. 3 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by M. M. from Pixabay

 

Belize

Het Midden-Amerikaanse land Belize stond ook in 2019 op deze lijst. Ik ben nog nooit in Midden-Amerika en dus ook niet in Belize geweest. Belize lijkt me een fantastische bestemming, net als het meer bekende Costa Rica. Toeristen komen vooral voor de Maya cultuur, de onderwaterwereld met veel riffen en leven, de 450 koraaleilanden en de jungle met tropische dieren. Je kunt in Belize duiken en snorkelen. Costa Rica staat op mijn bucketlist, misschien moet ik Belize er ook op plaatsen.

Continent: Noord-Amerika
Hoofdstad: Belmopan
Inwoners: 399.598 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
Het wordt vaak gezien als een soort Mexico of Costa Rica, maar Belize staat in werkelijkheid helemaal op zichzelf. In dit Midden-Amerikaanse land komen jungle-avonturen en een ontspannen “eilandritme” samen.

Belize, nr. 4 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by Minke Wink from Pixabay

 

Slovenië

Eén van de twee Europese landen op deze lijst is Slovenië. Slovenië is een nog relatief onbekende vakantiebestemming voor de Nederlanders. Bekende toeristengebieden in Slovenië zijn Kranjska Gora voor de wintersportliefhebbers, de hoofdstad Ljubljana en Bled met het gelijknamige meer en kasteel. Het landschap is gevarieerd en ongerept met meren, bossen, ruige kloven en kleine ommuurde kustplaatsjes.

Continent: Europa
Hoofdstad: Ljubljana
Inwoners: 2.107.126 (2021)

Commentaar Lonely Planet:
Tweederde van dit Centraal-Europese land is bedekt met bos, en groen is hier ook echt groen: hun duurzaamheidskeurmerk “Slovenia Green” is misschien wel de strengste van het continent. Hier vind je heerlijke wijn en culinaire verfijning in steden en dorpen die langs de vele wandel- en fietsroutes liggen.

Slovenië, nr. 5 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by Neil Watkinson from Pixabay

 

Anguilla

Ik moest echt even zoeken op de wereldkaart waar Anguilla ligt. Ik heb er (ondanks mijn toerisme studies) nog nooit van gehoord. Ik zocht wel direct goed, nl. in de Caraïben. Anguilla is een Brits overzees gebied in de Caraïben. Als ik aan de Caraïben denk, denk ik aan azuurblauwe zee, hagelwitte stranden, groene palmbladeren. En precies dat schijn je op Anguilla te vinden. Een bezoek aan Anguilla wordt vaak gecombineerd met andere eilanden in de Caraïben.

Continent: Noord-Amerika
Hoofdstad: The Valley
Inwoners: 18.090 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
Dit eiland is niet het stereotype Caribische bestemming vol palmbomen en megaresorts. De palmbomen zijn er natuurlijk nog steeds, maar op dit eiland draait het om ontspannen en eco-vriendelijke avonturen.

Anguilla, nr. 6 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by lapping from Pixabay

 

Oman

Oman is een sultanaat in het Midden-Oosten. Het land stelt zich steeds meer open voor toerisme, maar het is nog niet ontdekt door de massa. Het schijnt een mooie bestemming te zijn met vriendelijke mensen die grotendeels nog in traditionele kleding loopt en een interessante cultuur, mooie berglandschappen, paradijselijke wadi’s, kastelen en forten, een mooie kustlijn en uitgestrekte woestijnen. Het is geen goedkope bestemming. Qua cultuur is er van alles te beleven in Masqat/Muscat, zoals verschillende moskeeën en musea. Door de ligging aan de Golf van Oman vind je hier ook mooie stranden om van een  strandvakantie te genieten.

Continent: Azië
Hoofdstad: Masqat/Muscat
Inwoners: 4.664.844 (2019)

Commentaar Lonely Planet:
Dit Midden-Oosterse land combineert een woeste, uitgestrekte woestijn, indrukwekkende bergketens, een schitterende kustlijn en levendige steden. Oman is de plek waar al het mooie van Arabië op spectaculaire wijze tot leven komt.

Oman, nr. 7 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by Makalu from Pixabay

 

Nepal

Nepal is een bestemming die je niet op mijn bucketlist zult vinden. Om een of andere reden trekt dit land in de Himalaya mij totaal niet. Ik weet niet waarom. Want ook buurland India trekt mij niet. Het schijnt dat het landschap geweldig is en dat de mensen vriendelijk, open en nieuwsgierig zijn en dat de cultuur één van de meest bijzondere is in Azië. Nepal is een bestemming voor klimmers, wandelaars en avonturiers. In Nepal liggen acht van de tien hoogste bergen ter wereld.

Continent: Azië
Hoofdstad: Kathmandu
Inwoners: 30.327.877 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
Genesteld tussen India en China ligt de poort naar ’s werelds hoogste bergtoppen. Voorbij de chaotische charme van Kathmandu is Nepal een gigantische speeltuin voor wandelaars, klimmers en avonturiers.

Nepal, nr. 8 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by Simon from Pixabay

 

Malawi

Bij Malawi moet ik denken aan safari’s net zoals ik Zuid-Afrika en Namibië gemaakt heb. Alleen de luxe zal ontbreken, denk ik. Dit omdat vooral Zuid-Afrika een beter ontwikkeld land is dan Malawi. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen. Maar Malawi is zeker een alternatief, maar meer primitief dan bijv. Kenya, Tanzania, Namibië of Zuid-Afrika. Malawi heeft negen nationale parken. Een andere bekende plek is Lake Malawi, het derde grootste meer van Afrika.

Continent: Afrika
Hoofdstad: Lilongwe
Inwoners: 21.196.629 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
Door de inspanningen van NGO’s is het “warme hart van Afrika”, zoals Malawi vaak wordt genoemd, de laatste jaren uitgegroeid tot een van de beste wildlifebestemmingen van het continent.

Malawi, nr. 9 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by Astrid Madsen from Pixabay

 

Egypte

Egypte is een bestemming die bij mij tegenstrijdige gevoelens boven brengt. Vanwege de oudheden in Luxor, de tempel van Abu Simbel, Aswan en de piramides zou ik dit land graag willen bezoeken en dan een paar dagen nagenieten aan het strand van Sharm-el-Sheikh of Hurgada. En aan de andere kant trekt het land me ook weer niet vanwege de drukte in de grote steden en het feit dat ik altijd hoor dat men tijdens een reis door het land altijd een paar dagen ziek is vanwege de slechte hygiëne. Het is in 2022 honderd jaar geleden dat het graf van Toetanchamon werd ontdekt.

Continent: Afrika
Hoofdstad: Caïro
Inwoners: 104.124.440 (2020)

Commentaar Lonely Planet:
In Egypte is in 2022 veel te vieren: het is dan 100 jaar geleden dat het graf van Toetanchamon werd ontdekt, wiens schatten nog altijd een van de grootste publiekstrekkers van het land zijn. Ook is het 200 jaar geleden dat de Franse hiërogliefen-expert Champollion de Rosetta Stone vertaalde.

Egypte, nr. 10 op Lonely Planets Best in Travel 2022 : landen

Image by Loretta Rossiter from Pixabay

 

Kaart

 

Boek

Zoals elk jaar is er dit jaar ook weer een boek met de top 10 van landen, steden en regio’s die je in 2022 moet bezoeken, verschenen.

Lonely Planet's Best in Travel 2022

 

Dit was de Top 10 van de landen waar je volgens Lonely Planet in 2022 naar toe moet. Ik heb geen van deze landen ooit bezocht en ze staan ook niet op mijn lijstje om snel te bezoeken. Uitzonderingen zijn Slovenië en Noorwegen. Dit jaar weinig inspiratie.

 

Welke landen van dit Lonely Planet lijstje heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet? 

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog

Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt eind oktober de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-10 lijst is onderverdeeld in landen, steden en regio's. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2022 : landen. #lonelyplanet #bestintravel2022 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com