Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Jamaica, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

 

Elk jaar verschijnt de Lonely Planet’s Best in Travel. Lonely Planet’s Best in Travel 2023 verschijnt half november en heeft een nieuwe opzet. Geen indeling meer naar landen, steden en regio’s, maar naar betekenisvolle ervaringen. De reden volgens Lonely Planet: de lezer hunkert naar betekenisvolle ervaringen.

De topbestemmingen zijn gerangschikt op basis van de kwaliteit van de reis en niet langer geografisch. Niet de plaats, maar het doel van de reis staat centraal. De reizigers zochten niet alleen naar bestemmingen, maar ook naar ervaringen. De Lonely Planet’s Best in Travel 2023 is onderverdeeld in vijf reistypes: eten, reizen, verbinden, leren of tot rust komen. In elk van deze vijf categorieën: beste bestemmingen voor eten in 2023 (eat), beste plekken om te reizen in 2023 (journey), beste bestemmingen om tot rust te komen in 2023 (unwind), beste bestemmingen om te verbinden in 2023 (connect) en beste bestemmingen om te leren in 2023 (learn) staan zes steden, landen of streken. In 2022 lag de focus bij het samenstellen van lijst van op duurzaamheid. In 2023 lijkt dit geen issue meer te zijn, want de beste bestemmingen bevinden zich in alle uithoeken van de wereld. Je zult moeten vliegen om bepaalde bestemmingen te bereiken.
De hoop van Lonely Planet is dat de selectie van 2023 je helpt om door de wereld te navigeren op de manier die voor jou het meest betekenisvol is.

De 30 populairste trends en reisbestemmingen voor 2023 zijn geselecteerd door reisexperts van Lonely Planet en doorspekt met unieke tips en trucs van echte locals. Elk van de reisroutes in Lonely Planet’s Best in Travel 2023 laat zien hoe je de drukte achter je kunt laten en rechtstreeks in het kloppende hart van je bestemming kunt duiken.
Dit volledig nieuwe en herziene concept van de Lonely Planet Best in Travel 2023 lijst verschijnt digitaal. Of hij ook in boekvorm verschijnt is niet duidelijk. Bij publicatie van deze blog eind november 2022 heb ik het boek nog niet online kunnen vinden.

Hieronder de lijst met 30 bestemmingen die je gezien moet hebben. Begin alvast maar met het plannen van je reis in 2023. Veel reisplezier!

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2023 : beste bestemmingen voor eten in 2023 (eat)

In de categorie beste bestemmingen voor eten in 2023 / eat heeft Lonely Planet zich gericht op opwindende culinaire bestemmingen.

Lima, Peru

Het gastronomische landschap van Lima staat vooral bekend om zijn cevicherías en Pisco-cocktails. In de keuken wordt veel gebruik gemaakt van verse zeevruchten. Om de Peruaanse keuken te verkennen, zou Lima bovenaan de reislijst van elke fijnproever moeten staan. Lima ligt langs de kust. Lima heeft een beschaving die millennia teruggaat met musea en galeries. Geen bezoeker kan het culinaire genie van de hoofdstad missen, onderdeel van een gastronomische revolutie die meer dan 400 jaar in de maak is. De hoofdstad van Peru biedt alles wat het land tot een vooraanstaande toeristische bestemming maakt: gastronomie van wereldklasse, oude ruïnes en adembenemende natuurlijke landschappen. Als metropool heeft Lima ook een moderne en stedelijke stijl.

Continent: Zuid-Amerika

Lima/Peru, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Tamara Semina from Wikimedia Commons

 

Umbrië, Italië

Umbrië heeft kunst, schatten en culinaire hoogstandjes in overvloed, maar veel minder drukte dan bijvoorbeeld het nabijgelegen Toscane. Jaarlijks wordt hier het Umbria Jazz Festival gehouden. Umbrië is het groene hart van Italië. Umbrië is de enige Italiaanse regio die niet aan de zee en ook niet aan een ander land grenst. Dit isolement heeft invloeden van buitenaf op afstand gehouden en ervoor gezorgd dat veel van de oude tradities van Italië vandaag de dag overleven. Reis hierheen en je zult nog steeds grootmoeders in schorten zien die pasta met de hand maken en voordeuren die al eeuwen niet op slot zijn gegaan. Umbrië staat vooral bekend om zijn prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stadjes. Je vindt hier overblijfselen van de Etrusken, Romeinen, de middeleeuwen en de renaissance, zoals de gotische kathedraal van Orvieto en de basiliek van Assisi. De fijnproevers komen hier aan hun trekken met mettartufi neri (zwarte truffels), fijn gezouten vlees, olijfolie, chocolade en volle lokale wijnen.

Continent: Europa

 

Kuala Lumpur, Maleisië

In Kuala Lumpur de hoofdstad van Maleisië staan je zintuigen en je smaakpapillen op scherp. In de straten vind je overal eetkraampjes en markten met heerlijke snacks. De beste eetgelegenheden van de stad zijn de hawker-kraampjes en traditionelebuurtkopitiam (coffeeshops) waar je vers gekookt eten en tropische sappen en verkoelende drankjes kunt kopen. Je proeft hier de lekkerste gerechten van over de wereld. De skyline van Kuala Lumpur wordt onderbroken door minaretten van kleurrijk versierde moskeeën en tempels van de Maleisische, Chinese en Indiase gemeenschappen en wolkenkrabbers. Kuala Lumpur heeft veel historische monumenten, met staal beklede wolkenkrabbers, parken, megagrote winkelcentra, bruisende straatmarkten en levendige uitgaansgelegenheden. Daar tussen de kleurrijke, met eetkraampjes omzoomde straten in de schaduw van een lommerrijk bladerdak van banyanbomen. Kuala Lumpur heeft moderne gebouwen zoals de nieuwe Exchange 106-toren die hoger is dan de Petronas Towers.

Continent: Azië

Kuala Lumpur/Maleisië, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Walkerssk from Pixabay

 

Fukuoka, Japan

Fukuoka is de grootste stad van het Japanse eiland Kyūshū. Fukuoka is het achtste grootste bevolkingscentrum van Japan en een van de oudste steden van Japan. Fukuoka ligt aan de kust aan een bruisende handelsroute. Fukuoka staat bekend om zijn mobiele foodscene en de Hakata ramen. Fukuoka is de toegangspoort tot Kyushu en een goede uitvalsbasis voor regionale excursies met kunst, architectuur, winkels en eten. Fukuoka bestaat uit twee voormalige steden: de kasteelstad Fukuoka op de westelijke oever van de Naka-gawa en de handelsstad Hakata op de oostelijke oever. In 1889 werden deze steden samengevoegd tot Fukuoka.

Continent: Azië

 

Zuid-Afrika

Voor mij de meest bekende bestemming in dit rijtje van beste plekken om te eten in 2023. Ik bezocht Zuid-Afrika 2x. Zuid-Afrika is meer dan alleen de Big Five spotten. Rond Stellenbosch vind je de internationaal bekende wijngaarden en er is een nieuwe generatie chef-koks in Zuid-Afrika die de culinaire scene van het land vooruit helpt. Zuid-Afrika is inmiddels meer dan alleen een land van wijn, je kunt hier ook prima eten. De culinaire scene wordt beïnvloed door de etnische en culturele diversiteit van het land.

Continent: Afrika

Zuid-Afrika, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Albrecht Fietz from Pixabay

 

Montevideo, Uruguay

Montevideo is de hoofdstad van Uruguay. In 2023 zal de nieuwe passagiersterminal de toegang tot Uruguay met zijn relaxte stranden, fantastische keuken en geweldige wijn vergemakkelijken. De Uruguayaanse keuken bestond tot een paar jaar geleden vooral uit een stuk rundvlees met een eenvoudige salade. Er is veel veranderd op gebied van gastronomie met een gastronomische hausse in Montevideo en langs de kust. De prijzen blijven betaalbaar. Montevideo heeft een industriële haven, een exclusieve buitenwijk, Carrasco, aan het strand in de buurt van de luchthaven. In het historische zakendistrict in het centrum staan art deco en neoklassieke gebouwen en wolkenkrabbers en in het zuidoosten van de stad staan winkelcentra en moderne hoogbouw van strandgemeenschappen zoals Punta Carretas en Pocitos. Uruguay wordt ook steeds meer een wijnbestemming, met zowel lekkere rode als witte wijnen.

Continent: Zuid-Amerika

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2023 : beste plekken om te reizen in 2023 (journey)

Of je nu zoekt naar een perfecte maaltijd of een prachtig stadsgezicht, reizen gaat net zo goed over de eindbestemming als de reis ernaartoe. Met dat in het achterhoofd heeft Lonely Planet plekken geselecteerd voor de meest reislustige reizigers. Vaak is alleen de reis al een onvergetelijke ervaring, en niet de bestemming. In de categorie beste plekken om te reizen in 2023 / journey staan plekken in de wereld waar je niet op één plek blijft hangen.

Nova Scotia, Canada

De schoonheid van Nova Scotia in Canada kan niet beperkt blijven tot één stad. Het ruige land wordt al duizenden jaren bewoond door de inheemse bevolking van Miꞌkmaq. Om ze te bereiken maak je een reis en rijd je langs de kustdorpen. In Nova Scotia beleef je natuur, culinaire routes en gezinsvriendelijke attracties. Dit deel van Canada aan de rand van de Atlantische Oceaan heeft het allemaal. Nova Scotia kijkt uit op de wilde golven van de Atlantische Oceaan en wordt sterk beïnvloed door de zee. Met gestreepte vuurtorens, zoute vissersdorpjes en torenhoge rode kliffen. Mooie plaatsen zijn Halifax, Peggy’s Cove en Lunenburg (staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO), de wijngaarden van de Annapolis-vallei, de kustlijn van Cape Breton, de meren en bossen van Kejimkujik National Park en de getijden van de Baai van Fundy.

Continent: Amerika

 

Bhutan

Bhutan is het laatste grote Himalaya-koninkrijk, gehuld in mysterie en magie, waar een traditionele boeddhistische cultuur zorgvuldig wereldwijde ontwikkelingen omarmt. In september 2022 heropende de volledig gerestaureerde Trans-Bhutan Trail weer voor bezoekers. Deze route was vroeger een pelgrimsroute. De Trans-Bhutan Trail heeft een lengte van 250 mijl/ongeveer 400 kilometer. Het is een schilderachtige wandelpad langs met goud bedekte tempels, prachtige kloosters en tijdloze plattelandsdorpen. Deze route bied je een uniek perspectief op het Aziatische land en zijn schoonheden. De koninklijke weg zal in de nabije toekomst een van de beroemdste lange afstandswandelroutes ter wereld worden.

Continent: Azië

Bhutan, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Suket Dedhia from Pixabay

 

Parque Nacional Natural Tayrona, Colombia

De 59 beschermde gebieden van Colombia zijn uniek en een must voor natuurliefhebbers. Van de schoonheid van de stranden van Parque Nacional Natural Tayrona tot de toppen van Parque Nacional Natural Los Nevados. 26 van deze gebieden worden bewoond door inheemse en Afro-Colombiaanse gemeenschappen. Het zijn de biologisch meest diverse ecosystemen ter wereld. Tijdens je reis kun je wilde dieren tegenkomen, je loopt over wandelpaden met majestueuze uitzichten op de bergen en hoort inheemse verhalen uit heden en verleden. Colombia heeft alle allure van Zuid-Amerika, en meer.

Continent: Zuid-Amerika

 

West-Australië

West-Australië biedt heel veel mogelijkheden om een epische reis te maken. Er is veel te bekijken aan de westkant van down under. Het vruchtbare zuidwesten van de staat is een speeltuin van baaien met wit zand, ongebreidelde wilde bloemen en weelderige bossen vol met dieren in het wild. In het noorden liggen Pilbara en Kimberley en kom je prachtige kloven en betoverende watervallen tegen. Daartussen ligt 12.500 km werkelijk spectaculaire kustlijn. Je kunt hier langs een strand dwalen zonder een andere voetafdruk te zien, of een van de weinige verspreide kampeerders zijn die naar de sterren kijken in een nationaal park. Dit is ook een oud land en de Aboriginal culturen zijn zichtbaarder aanwezig dan in een groot deel van de rest van Australië. De enorme afstanden kunnen per vliegtuig, bus of huurauto worden overbrugd.

Continent: Oceanië

Western-Australia, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by ejakob from Pixabay

 

Trein van Istanbul naar Sofia

De verbinding van de nachttrein tussen Istanbul in Turkije en de Bulgaarse hoofdstad Sofia is onlangs gerestaureerd. De reis maakt van twee avonturen één, waarbij de plaats waar oost en west in Istanbul samenkomen, wordt verlaten en je 11 uur later in de relaxte hoofdstad van Bulgarije wordt afgezet. Je verlaat de bruisende Bosporus-metropool Istanbul met zijn met minaretten omzoomde silhouet. Het groene land aan de kust van de Zwarte Zee wordt soms nog steeds over het hoofd gezien door reizigers. Het is echter zeker een bezoekje waard. Istanbul heb ik in het verleden een paar keer bezocht en ik ben tijdens een studiereis met een busje (niet met de trein) van Istanbul naar de Zwarte Zeekust van Bulgarije gereden.

Continent: Europa

 

Zambia

In Zambia kun je, net als in Zuid-Afrika, de Big Five spotten tijdens een safari in een van de 20 nationale parken. In totaal vormen 73 etnische groepen de diversiteit aan culturen in Zambia. reizen in Zambia kan ingevuld worden met het zwemmen aan de rand van een waterval tot wandelsafari’s, van kanoën op een brede, rustige rivier en de volgende dag door de woeste stroomversnellingen bij de wereldberoemde Victoria Falls. In elk geval wordt het een reis die je verbindt met de natuur. Het is verrassend dat Zambia minder wordt bezocht dan andere plekken op het Afrikaanse continent. Zambia is een logistieke uitdaging. Dit vanwege de enorme omvang, het vervallen wegennet en de luxe faciliteiten. Voor degenen die zich hier wel wagen, betekent het relatieve gebrek aan drukte een nog bevredigender reis.

Continent: Afrika

Zambia, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Nici Keil from Pixabay

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2023 : beste bestemmingen om tot rust te komen in 2023 (unwind)

Veel reizigers willen er gewoon even tussenuit om de stress achter zich te laten. Volgens Lonely Planet zijn eilandbestemmingen zoals Jamaica en Dominica in het Caribisch gebied dé plek om tot rust te komen. Soms is een vakantie nodig om tot rust te komen en weer in contact te komen met jezelf. Hiervoor heeft Lonely Planet de categorie beste bestemmingen om tot rust te komen in 2023 / unwind bedacht.

Jordanië

Jordanië ligt in het Midden-Oosten. Het koninkrijk is vooral bekend om zijn avontuurlijke Petra-routes. Andere bekende plekken in Jordanië zijn de hoofdstad Amman, Wadi Rum (woestijnlandschap) en de Dode Zee. In de laatste twee plaatsen kun je tot rust komen. Jordanië heeft mooie werelderfgoedlocaties, vriendelijke steden en inspirerende woestijnlandschappen. Jordanië heeft een traditie van het verwelkomen van bezoekers: kamelenkaravanen bevoeren de legendarische King’s Highway die wierook vervoerden in ruil voor specerijen, terwijl Nabateese handelaars, Romeinse legionairs, moslimlegers en ijverige kruisvaarders allemaal door het land trokken en indrukwekkende monumenten achterlieten. Deze monumenten, waaronder Romeinse amfitheaters, kruisvaarderskastelen en christelijke mozaïeken, hebben latere reizigers gefascineerd op zoek naar de oudheid en de oorsprong van het geloof.

Continent: Azië

Jordanië, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by LoggaWiggler from Pixabay

 

Halkidiki, Griekenland

Het Noord-Griekse schiereiland Halkidiki ligt op slechts een uur rijden van Thessaloniki. Halkidiki strekt zich uit tot in de Egeïsche Zee. Je vindt hier stranden die een idyllische omgeving zijn om te ontspannen en tot rust te komen. Halkidiki wordt vaak over het hoofd gezien door de toeristen. Halkidiki heeft veel meer te bieden dan alleen golven. Van kloosters tot bergen, van dorpen tot archeologische vindplaatsen, er is hier iets voor elke reiziger. Een Grieks spreekwoord zegt: er is geen plaats zoals Chalkidiki.

Continent: Europa

 

Dominica

Dominica ligt in het oosten van de Caraïben tussen Guadeloupe en Martinique. Dominica staat bekend als een ‘natuureiland’. Het eiland is vanuit Miami/Verenigde Staten te bereiken met American Airlines. Dominica heeft een bergachtig landschap met diepe kloven, weelderig groen, eindeloze wandelpaden, overvloedige rivieren en spierwitte stranden. Dominica lokt onafhankelijke reizigers en eco-avonturiers met zijn kokende meer, in regenwoud gehulde vulkanen, zwavelhoudende warmwaterbronnen, uitstekend duiken en het eerste langeafstandswandelpad van het Caribisch gebied. Het traditionele karakter van het eiland is veel beter bewaard is gebleven dan elders in de Kleine Antillen.

Continent: Amerika

Dominica, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by botosgy from Pixabay

 

Jamaica

Jamaica vierde in 2022 zijn 60e onafhankelijkheidsverjaardag. Aan het strand in de vele nieuwe hotels kun je ontspannen. Jamaica staat bekend om zijn reggaebeats, stranden, met jungle begroeide bergen, tropische watervallen en wereldberoemde culinaire scene het van andere Caribische eilanden. De inheemse Taino-bevolking noemde Jamaica ‘het land van hout en water’, een lyrische beschrijving die de rust van de geest van het land oproept over prachtige witte zandstranden, schilderachtige bergtoppen, watervallen en rivieren. Met nieuwe hotels is Jamaica een perfecte plek om te ontspannen.

Continent: Amerika

 

Malta

Malta is een eiland in de Middellandse Zee. Malta is al jaren geliefd bij Europese bezoekers en trekt meer bezoekers van over de hele wereld. Je vindt er prehistorische tempels, met fossielen bezaaide kliffen, verborgen baaien, spannende duiken en een rijke geschiedenis. Malta heeft vele jachthavens. Snorkelaars en duikers hebben ook veel te ontdekken onder water, een wereld van grotten, rotsen en wrakken. Je kunt er heerlijk wandelen met uitzicht over de baaien. Als je Malta bezoekt, neem dan ook de boot naar buureiland Gozo of Comino. De hoofdstad Valetta is een bezoek waard. Ik bezocht Malta tijdens een studiereis in 2001.

Continent: Europa

Malta, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by JanneG from Pixabay

 

Raja Ampat, Indonesië

Raja Ampat is een bestemming waar ik nog nooit van gehoord heb. Raja Ampat staat bekend om zijn koraalriffen, uitstekende duiken en prachtige stranden en een alternatief voor bekendere Indonesische eilanden. De beste manier om de afgelegen eilanden te zien, is door een ‘liveaboard’ duikboot te charteren en meerdere dagen de zee op te gaan. De bijnaam van Raja Ampat is ‘Amazon of the Seas’. Je verblijft in het hart van de Koraaldriehoek, een hotspot van biodiversiteit waar de Stille en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. De Raja Ampat-eilanden omvatten meer dan 1500 eilanden vlak bij Sorong. Raja Ampat is een van de mooiste eilandketens ter wereld met een landschap van steile, met jungle bedekte eilanden, fijne witte zandstranden, verborgen lagunes, spookachtige grotten, vreemde paddenstoelvormige eilandjes en bekkende turquoise wateren. Raja Ampat heeft een overvloed aan wilde dieren en een diversiteit aan zeeleven en koraalrifsystemen

Continent: Azië

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2023 : beste bestemmingen om te verbinden in 2023 (connect)

Toen de grenzen na vele coronabeperkingen weer opengingen, voelden veel reizigers de drang om (opnieuw) contact te leggen met anderen. Reizen geeft je de ultieme kans om in contact te komen met lokale gemeenschappen, de cultuur en de natuur. Dit is de categorie beste bestemmingen om te verbinden in 2023 / connect.

Accra, Ghana

Accra zit vol energie waarmee je niet anders kunt dan contact maken door de hectische, bruisende markten, nieuwe gemeenschappelijke ruimtes zoals skateparken en creatieve ruimtes voor artiesten plus een nachtleven op geweldige muziek. De stad Accra bruist van de energie. Leiders van een regionaal surfinitiatief laten je zien hoe je in contact komt met de mensen en cultuur op de markten, in hippe plekken als skateparken of in het bruisende nachtleven. Accra kent ook een interessante geschiedenis, een vrolijke gemeenschapsgerichte geest en een uitgebreide eetcultuur die dwars door de aderen van de stad loopt en zijn charme vormt. Accra heeft goede winkels, een uitstekend nachtleven en zeker de beste selectie van eetgelegenheden in Ghana. Ghana wil maar wat graag mensen bij elkaar brengen. Het Afrikaanse land wil acht miljoen toeristen per jaar lokken.

Continent: Afrika

 

Albanië

Albanië was jarenlang een gesloten land. Tot voor kort waren de ruige bergen, schilderachtige dorpjes en sprankelende stranden plekken die je niet kende en waar geen westerling kwam. Het communisme kwam in 1991 tot een eind. Albanië opende voorzichtig zijn poorten. Albanië kent een schitterend berglandschap, kastelen, de hoofdstad Tirana en mooie stranden. De natuurlijke schoonheid van Albanië is adembenemend en je hebt er veel meer voor jezelf dan in buurland Griekenland. Steeds meer toeristen bezoeken Albanië. Zeker na de opnames en uitzendingen van het televisieprogramma ‘Wie is de Mol?’ in 2022.

Continent: Europa

Albanië, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Richard Mcall from Pixabay

 

Guyana

Guyana ligt in Zuid-Amerika. Guyana bestaat voor 90% regenwoud. Het land is een geweldige plek om ongerepte natuur en ongelooflijke watervallen te zien. Het land heeft een onrustige geschiedenis van politieke instabiliteit en interetnische spanningen. Guyana is langzaam aan het veranderen in het best bewaarde ecotoerismegeheim van het continent. Georgetown, de voormalige koloniale hoofdstad van Guyana, is duidelijk Caribisch, met een verleidelijke sfeer, een bruisend nachtleven en een aantal geweldige plekken om te eten. Het binnenland van het land is meer Amazone, met zijn Indiaanse gemeenschappen en ongeëvenaarde mogelijkheden om dieren in het wild te bekijken, rustig weggestopt van het lawaai en de drukte van de hoofdstad. Van broedplaatsen voor zeeschildpadden langs de noordkust van het land tot apen en jaguars in het regenwoud en gigantische miereneters in de zuidelijke savannes, de natuurlijke wonderen van Guyana zijn de modder, hobbelige wegen en zweet zeker waard. Guyana heeft slechts 790.000 inwoners. Het is een van de meest dunbevolkte landen ter wereld.

Continent: Zuid-Amerika

 

Sydney, Australië

De wereld heeft Australië gemist tijdens de pandemie en de terugkeer van reizigers Down Under is ook een kans om Sydney opnieuw te leren kennen. Van het hosten van een van ’s werelds grootste Pride-feesten tot de nieuwe inheemse rondleidingen over de brug, bekijk Sydney vanuit een nieuw perspectief. Van stranden tot keuken tot cultuur, er staat een eindeloze reeks ervaringen op je te wachten in Sydney die je zullen inspireren.

Continent: Oceanië

Sydney/Australia, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Sam M from Pixabay

 

Boise, Verenigde Staten

Boise is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Idaho. Je kunt hier in de zomer wildwaterraften en in de winter skiën. Idaho is een avontuurlijke bestemming. Boise is een moderne, stedelijke en trendy stad met een levendige binnenstad met wandelstraten, bistro’s en verfijnde wijnbars. De natuurlijke schoonheid die het hele jaar door aanwezig is, gecombineerd met de culinaire scene, maakt het een ideale plek om te socializen. Speeltuinen dicht bij de natuur en het hele jaar door recreatiemogelijkheden kenmerken de ‘City of Trees’. Boise heeft 260 kilometer aan wandelpaden. Boise is de thuisbasis van de grootste Baskische gemeenschap ter wereld buiten Spanje. Sommige inwoners spreken nog steeds de Baskische taal, houden van traditionele dansen en maken de paella groot genoeg om de hele stad te voeden.

Continent: Amerika

 

Alaska, Verenigde Staten

Alaska is een bestemming als je wilde dieren, fjorden en gletsjers wilt zien en de inheemse cultuur (Indiaanse culturen) wilt opsnuiven. Er zijn inheemse groepen die authentieke toeristische ervaringen beheren die ook duurzaamheid omarmen. Als je naar Alaska reist, leer je over de tradities die de indianen al duizenden jaren in stand houden en die het land tot op de dag van vandaag vormgeven. Welkom in een staat met evenveel offbeat attracties als off-the-beaten-track locaties. Stel je een land voor waar de lokale bevolking nog steeds zelfvoorzienend op jacht gaat, kampeerders goudzoekexpedities in de wildernis plannen en wifi slechts een gerucht is.

Continent: Amerika

Alaska/Verenigde Staten van Amerika, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by David Mark from Pixabay

 

Lonely Planet’s Best in Travel 2023 : beste bestemmingen om te leren in 2023 (learn)

Heb je een nieuwe taal geleerd tijdens de lockdown of bak je al een zuurdesembrood als een professional? Als je wil blijven bijleren na de pandemie, stelt Lonely Planet voor om een bestemming te bezoeken waar je je kennis kan verdiepen. Reizen stelt je in staat om nieuwe dingen te leren en te ontdekken, is de gedachte van de categorie beste bestemmingen om te leren in 2023 / learn.

New Mexico, Verenigde Staten

De Amerikaanse staat New Mexico staat bekend als het land van betovering. New Mexico ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het is de thuisbasis van 23 inheemse stammen. New Mexico is een ideale plek om meer te weten te komen over de inheemse cultuur, kunst en muziek terwijl je ook geniet van het eten en de natuurlijke schoonheid van het Amerikaanse zuidwesten. Het landschap met de Chihuahuawoestijn, Rio Grande-kloof en het Taos-plateau zijn betoverend. Je kunt dit gebied wandelend, fietsend of peddelend verkennen. De staat heeft een rijke geschiedenis, dat is terug te zien in de oude Indiase pueblo’s, de huizen en cellen van vallenzetters en bandieten, en de lemen kerken vol heilige kunst. New Mexico heeft de bijnaam ‘Land van Betovering’. Hier kun je leren over de Indianen en over het Spaanse erfgoed.

Continent: Amerika

New Mexico/Verenigde Staten van Amerika, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by mahashu from Pixabay

 

El Salvador

El Salvador ligt in Midden-Amerika. El Salvador heeft mooie stranden die de aandacht trekken van professionele surfers van over de hele wereld. Surf City is in opkomst als surfbestemming. El Salvador spreekt toeristen aan die buiten de gebaande paden in Midden-Amerika willen reizen. Buiten de hoofdstad San Salvador is het rustig. Met 320 kilometer kustlijn, meer dan 170 vulkanen, talloze archeologische vindplaatsen met Maya-ruïnes en een rijke traditie van koffie- en cacaoteelt, is El Salvador een wonderland voor zowel avontuur als ontspanning. Dankzij de expansie van het toerisme met enorme investeringen in nieuwe hotels en vliegroutes heeft deze tropische bestemming nu een grote sprong voorwaarts gemaakt in aantrekkelijkheid.

Continent: Amerika

 

Dresden, Duitsland

Dresden ligt in de voormalige DDR in het oosten van Duitsland, aan de rivier de Elbe. Er wordt in de binnenstad van Dresden volop gerestaureerd. Zo wordt de Altmarkt, het centrale plein, beter toegankelijk en wordt er gewerkt aan klimaatbeschermingsmaatregelen. Vanaf de noordelijke oever van de Elbe zie je torenspitsen, torens en koepels die behoren tot paleizen, kerken en statige gebouwen. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog plat gebombardeerd en bijna van de kaart geveegd door de geallieerden. Het nieuwe, moderne deel van Dresden, de Neustadt, heeft tientallen trendy restaurants, winkels en een van de levendigste uitgaansgelegenheden in het oosten van Duitsland met een internationale keuken en street art.

Continent: Europa

Dresden/Duitsland, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by Bruno /Germany from Pixabay

 

Manchester, Verenigd Koninkrijk

Manchester doet veel voor duurzaamheid. In 2023 krijgt het Manchester Museum een ingrijpende renovatie, het Manchester Jewish Museum breidt uit, de kunstruimte Factory International gaat open en het historische Castlefield Viaduct wordt omgevormd tot een groen wandelpad. Voor Mancunians die hier geboren of gevestigd zijn, is het het beste huis ter wereld; voor alle anderen is het een schitterende plek om te bezoeken.

Continent: Europa

 

Marseille, Frankrijk

Marseille is zowel beachy als urban, Frans en mediterraan, modern en historisch. De geschiedenis van Marseille gaat terug tot het klassieke Griekenland. Marseille is een multiculturele havenstad die vroeger gezien werd als enigszins vies en gevaarlijk, zonder de glamour van Cannes of St-Tropez. Maar Marseille is sinds  2013 opgebloeid. In 2013 was het de culturele hoofdstad van Europa. Het hart van Marseille is de levendige Vieux Port (oude haven), met jachten en plezierboten. Bergopwaarts ligt de oude wijk Le Panier, het oudste deel van de stad. In de wijk République zijn  boetiekjes gevestigd en zie je Haussmanniaanse gebouwen. De wijk Joliette is gecentreerd rond de binnenstad van Marseille. Met de verschillende buurten, straatkunst en architectuurtours en 20.000 jaar oude grotschilderingen in een nieuw museum is er genoeg te ontdekken.

Continent: Europa

Marseille/Frankrijk, Lonely Planet’s Best in Travel 2023

Image by 🌼Christel🌼 from Pixabay

 

Zuid-Schotland, Verenigd Koninkrijk

In het zuiden van Schotland rijdt de nieuwe Lumo-trein tussen Londen en Edinburgh. De trein maakt reizen naar Schotland een snelle en goedkope mogelijkheid. In plaats van naar de Hooglanden te gaan, kun je naar Borders en andere delen van Zuid-Schotland gaan om meer te weten te komen over de kleurrijke geschiedenis en beroemdheden zoals schrijver Robert Burns. Exploring the Borders is ook spannend in verband met het debat over de Schotse onafhankelijkheid. Zuid-Schotland is voor veel mensen iets om doorheen te rijden op weg naar Noord-Schotland. Grote fout. Het is hier rustig. De ruïnes van de kerken zijn door fiets- en wandelpaden met elkaar verbonden. Ze werden regelmatig geplunderd voordat ze tijdens de Reformatie werden vernietigd. De kerken behoren tot de meest sfeervolle historische locaties van Schotland. Het glooiende westen heeft een uitgestrekt bosareaal tussen bruisende marktsteden. De heuvels stromen naar beneden naar zandige stukken kustlijn die gezegend zijn met het zonnigste weer van Schotland.

Continent: Europa

 

Kaart

 

Dit was de Best of Travel 2023, de lijst van 30 bestemmingen waar je volgens Lonely Planet in 2023 naar toe moet. Ik heb Zuid-Afrika, Istanbul en Malta bezocht.

 

Welke bestemmingen van deze Lonely Planet lijst heb jij al eens bezocht? Wat is je favoriet? 

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Elk jaar jaar verschijnt in oktober/november de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-30 lijst is in 2023 onderverdeeld in bestemmingen om te reizen, bestemmingen voor foodies, bestemmingen om tot rust te komen, bestemmingen om te verbinden en bestemmingen om te leren. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2023. #lonelyplanet #bestintravel2023 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt in oktober/november de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-30 lijst is in 2023 onderverdeeld in bestemmingen om te reizen, bestemmingen voor foodies, bestemmingen om tot rust te komen, bestemmingen om te verbinden en bestemmingen om te leren. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2023. #lonelyplanet #bestintravel2023 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt in oktober/november de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-30 lijst is in 2023 onderverdeeld in bestemmingen om te reizen, bestemmingen voor foodies, bestemmingen om tot rust te komen, bestemmingen om te verbinden en bestemmingen om te leren. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2023. #lonelyplanet #bestintravel2023 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog

Elk jaar jaar verschijnt in oktober/november de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-30 lijst is in 2023 onderverdeeld in bestemmingen om te reizen, bestemmingen voor foodies, bestemmingen om tot rust te komen, bestemmingen om te verbinden en bestemmingen om te leren. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2023. #lonelyplanet #bestintravel2023 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt in oktober/november de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-30 lijst is in 2023 onderverdeeld in bestemmingen om te reizen, bestemmingen voor foodies, bestemmingen om tot rust te komen, bestemmingen om te verbinden en bestemmingen om te leren. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2023. #lonelyplanet #bestintravel2023 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog Elk jaar jaar verschijnt in oktober/november de Lonely Planet's Best in Travel. Deze top-30 lijst is in 2023 onderverdeeld in bestemmingen om te reizen, bestemmingen voor foodies, bestemmingen om tot rust te komen, bestemmingen om te verbinden en bestemmingen om te leren. In deze blog geef ik je een dosis reisinspiratie met de Lonely Planet's Best in Travel 2023. #lonelyplanet #bestintravel2023 #reisinspiratie #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com