Mijn bucketlist – Wandelingen deel 2

Heuvelrughike op mijn bucketlist - wandelingen

 

In deze blog Mijn bucketlist – Wandelingen deel 2 heb ik een tweede lijst gemaakt van wandelingen die ik in de toekomst wil maken. In december 2020 maakte ik voor het eerst een lijst van wandelingen die ik in nog wil maken. Sinds het verschijnen van deze blog is mijn bucketlist met wandelingen alsmaar langer geworden. Tijd voor een aanvulling op mijn bucketlist. Welke wandelingen kan ik inmiddels afstrepen, welke staan nog altijd op mijn bucketlist en welke wandelingen zijn er bij gekomen. Mijn bucketlist met wandelingen – deel 2 lees je hier.
Wandelen is sinds het uitbreken van de coronapandemie in 2020 helemaal hip. Door de coronacrisis was onze bewegingsvrijheid beperkt en om toch in beweging te blijven zijn de Nederlanders massaal aan het wandelen geslagen. Ik heb de afgelopen jaren ook veel gewandeld. Ik wandelde al regelmatig voor de pandemie uitbrak.
Ik heb de wandelingen op mijn bucketlist opnieuw per soort, zoals natuurwandelingen, Trage Tochten, stadswandelingen en lange afstandswandelingen, gegroepeerd. Dit is op dit moment mijn lijstje. Ook deze lijst zal de komende jaren ongetwijfeld opnieuw aangevuld worden. Ik kom er over een paar nog wel een keer op terug om te zien welke wandelingen ik van deze lijst dan gemaakt heb en welke wandelingen ik aan deze bucketlist wandelingen heb toegevoegd.

Ik heb zoals gezegd al eerder een bucketlist – wandelingen gepubliceerd, net als blogs met mijn bucketlist voor de rest van de wereld, Nederland en Musea. Net als van mijn bucketlist met wandelingen zal ik ook van deze bucketlists nieuwe blogs schrijven. Ik ben benieuwd welk museum ik van mijn bucketlist musea, welke Nederlandse bestemmingen en welke bestemmingen in de rest van de wereld ik van deze lijsten kan halen.

 

Lange afstandswandelingen

  • Westerborkpad
    Het Westerborkpad is een wandel- en bezinningsroute vanaf Amsterdams Centraal Station naar herinneringscentrum Kamp Westerbork in Drenthe. Inmiddels heb ik de eerste 20 etappes van het Westerborkpad gelopen. Ik ben gevorderd tot Lichtmis in Overijssel. In 2023 is de bedoeling dat ik de overig 9 etappes tot aan Kamp Westerbork in Drenthe ga lopen. Het Westerborkpad is in totaal 342 kilometer lang. Dit is voor mij een lange termijn project. Mijn belevenissen onderweg lees je op deze blogs. De wandelgids vind ik een handig naslagwerk met duidelijke routekaarten en routebeschrijvingen.
  • Heuvelrughike
    In 2022 kocht ik de wandelgids ‘Heuvelrughike’ en ik was direct verkocht. In vijf etappes wandel je door de geschiedenis van het oer-Nederlandse stuwwallenlandschap van de Heuvelrug. Je wandelt er door uitgestrekte bossen en over heidevelden met eindeloze vergezichten. Alle begin- en eindpunten zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik zal mijn etappes anders indelen want >20 kilometer per wandeling is voor mij te veel. Hoe ik mijn etappes ga indelen weet ik op het moment nog niet. De wandelgids vind ik een handig naslagwerk met duidelijke routekaarten en routebeschrijvingen. Deze route is nl. onderweg niet gemarkeerd.

Het markeringsteken van het Westerborkpad Het Westerborkpad

 

Natuurwandelingen

Ik houd van lopen in de natuur. Het geeft rust en als je door de weeks gaat, valt het qua drukte reuze mee.

  • Nationaal Park Hollandse Duinen
    Nationaal Park Hollandse Duinen omvat bijna de hele kuststrook van Zuid-Holland, die 47 kilometer lang is, met o.a. de duingebieden bij Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Den Haag, Kijkduin, Monster en Hoek van Holland
  • Bij Planken Wambuis
    De wandelroute Planken Wambuis loopt door een afwisselend en wildrijk natuurgebied. Je wandelt langs heide, stuifzand, gras- en bouwland en door bossen. Een wandelroute van 8 kilometer.
  • Bij Radio Kootwijk
    Tijdens deze wandeling van 12,5 kilometer word je meegenomen over heide, door bossen, langs statige beukenlanen, het monumentale zendgebouw Radio Kootwijk en natuurlijk de schaapskooi met de schapendriften.
  • NS-wandeling Landgoed Groeneveld in Hilversum
    Een wandeling van 8, 11 of 15 kilometer over Landgoed Groeneveld, een park in de romantische Engelse landschapsstijl. De route voert verder over de uitgestrekte Zuider- en Westerheide, waar Charolais-runderen grazen die, evenals vroeger de schapen met hun herder, voorkomen dat de heide dichtgroeit met gras, bomen en struiken.
  • Wandelen in natuurgebied Lentevreugd
    Ik heb nog niet een specifieke wandeling op het oog maar las een paar leuke blogs over natuurgebied Lentevreugd. Hier kom je oog in oog te staan met de Schotse Hooglanders. Deze reuzen hebben het goed hier in het duingebied met plassen en rietvelden. En februari en in maart is het extra leuk vanwege de kalfjes van de Schotse Hooglanders.
  • Groene Wissel De Zilk
    Een wandeling van 19 kilometer door het zuidelijke deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit deel heeft een veel opener karakter dan de rest van dit omvangrijke natuurgebied. Over de stilste zandpaden die daar zijn te vinden maakt dit een pittige wandeling waarmee je dat open karakter zeer nadrukkelijk te zien krijgt.
  • Boswandeling binnenduinbos Overveen langs landgoederen van Kennemerland
    Een wandeling van 15 kilometer van Overveen langs de beste plek om wisenten te spotten naar de landgoederen in de binnenduinrand. In Koningshof loop je door een duinlandschap met doornstruweel en dennenbos. Elswout kent een prachtige parkaanleg met oranjerie, waterpartijen, theekoepels en bruggetjes.
  • Amstelveens Groen: Amsterdamse Bos Zuid
    Deze wandeling van 15 kilometer gaat door het Broersepark in Amstelveen, door het Amsterdamse Bos met water in bebost gebied met idyllische bruggetjes via de Geitenboerderij naar het rustige gedeelte van het Amsterdamse Bos en het veengebied rondom de Amstelveense Poel.
  • Amstelveens Groen: Bos en Stad
    Deze wandeling van 18 kilometer gaat na een stedelijk gedeelte over de Zuidas, de VU Campus en langs de Hortus van de VU kom je in het Amsterdamse Bos. Via de Heuvel en de Grote Speelweide loop je door de gemeente Amstelveen. Bij pannenkoekenboerderij Meerzicht loop je Amsterdam in. Bij het oude spoorlijntje loop je naar de Schinkel en Sloten naar het Vondelpark en via Plan Zuid van Berlage loop je terug bij station Amsterdam Zuid.
  • Wandelroute Parkbos Koningshof in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
    Een hele korte wandeling van 1,01 kilometer waarbij je door een deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland loop. Het landgoed rondom het landhuis Koningshof is 200 hectare groot en een prachtig wandelgebied met afwisselende paadjes door groen bosgebied. Deze wandelroute gaat door het parkbos over imposante beuken- en kastanjelanen.
  • Wandelroute Konikroute in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
    Een wandeling van 7,5 kilometer langs cultuurhistorie en door open bos en duin. Op de route loop je door de voormalige landgoederen Midden-Herenduin en Duin en Kruidberg; van oud bos naar open duin. Onderweg kom je in het landschap ook sporen van de Tweede Wereldoorlog tegen, zoals een tankgracht (onderdeel van de Atlantikwall).
  • Rode route vanaf startpunt Zwaansmeer bij Uitgeest
    Een wandeling van 10,68 kilometer. De route loopt om de Krommenieër Woudpolder heen, een gebied met veel weidevogels. Je komt langs Molen De Woudaap, die de polder halverwege de zeventiende eeuw droogmaalde en het fort bij Krommeniedijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
  • Wandeling langs de buitenplaatsen bij ’s Graveland
    Deze wandeling langs de buitenplaatsen bij ’s Graveland voert langs landgoederen die stuk voor stuk bijzonder zijn. Er staan mooie gebouwen in een parkachtige omgeving. Maar ook de natuur toont zich bij deze wandeling van zijn beste kant. Dit is een lange wandeling van 14-17 kilometer.
  • Het voetstappenpad etappe 1 en etappe 2
    Het Voetstappenpad is een gemarkeerde rondwandeling van 25 kilometer rond Hilversum die al in 1938 is aangelegd. De wandeling gaat over heidevelden en door bossen. Het Voetstappenpad is aangegeven met betonnen markeringen met een witte voetafdruk en kleine plaatjes met een voet. De route loopt rond, is met de klok mee gemarkeerd en kan op verschillende punten gestart worden. Bij de opstappunten staan informatiepanelen.

Het Grote Huis van Buitenplaats Elswout in Overveen Het Grote Huis van Buitenplaats Elswout in Overveen

 

Overige wandelingen

Onder overige wandelingen veel wandelingen in de Bollenstreek en in en rond mijn woonplaats.

  • Groene Wissel bollenroute tussen Hillegom, Lisse en De Zilk
    De Bollenstreek is een streek waar ik in het voorjaar als de bollenvelden bloeien regelmatig te vinden ben. Deze groene wissel begint op station Hillegom. Je loopt in de hoek Hillegom, Lisse en De Zilk, langs de ingang van de Keukenhof en door het oude Landgoed Keukenhof, een stukje moerasbos. Deze wandeling gaat grotendeels over verharde wegen.
  • Ommetjes in Hoofddorp
    In Hoofddorp zijn tijdens de coronapandemie verschillende korte ommetjes uitgezet.
  • Groene Wissel: Schiphol
    Een wandeling van 14 kilometer over Luchthaven Schiphol. Tijdens deze wandeling zie en hoor je ruim 100 vliegtuigen landen. Op een schelpenpad en graspaadje van samen 300 meter na wandel je over verharde wegen. Deze wandelroute begint op Station Schiphol en eindigt op station Hoofddorp.
  • Wandelen in de Haarlemmermeer door een verrassend polderland
    Deze wandelroute van 4,8 kilometer begint en eindigt op Landgoed Olmenhorst in Lisserbroek/Haarlemmermeer. Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over het boerenland en alles wat daar bij komt kijken.
  • Wandelen in het Venneperhout in Nieuw Vennep
    Deze wandeling heeft een lengte van 8 of 16 kilometer. Het Venneperhout gaat door het Venneperhout, langs waterpartijen, door bos en over open vlaktes. Onderweg beklim je een aantal uitzichtheuvels. Ook kun je een heemtuin bezoeken. Je wandelt langsd de oever aan beide zijden van een kreek. Het tweede deel gaat door het rustige Meerbos Zwaansbroek over veelal verharde smalle paadjes. Natuurbeleving staat hier voorop. Startpunt is Venneper Lodge in de wijk Getsewoud.
  • Wandelrondje rondom Lisse in de Bollenstreek
    Rondje Lisse is een wandelroute van 7 kilometer. De markering gaat via de wandelknooppunten langs de Keukenhof, door Lisse en over het terrein van Kasteel Keukenhof. Startpunt is TOP (Toeristische Overstappunten) Lisse, Stationsweg 59, 2161 AM Lisse (bij oude station Lisse).
  • De Noordzeewandelroute in de Schoorlse duinen
    Deze wandelroute heeft een lengte van 10 kilometer. Deze wandeling start bij het buitencentrum van de Schoorlse duinen. Je volgt bij deze wandeling de blauwe pijlen. De wandeling gaat door het bos, langs wat heide, door heel veel duinen en je wandelt een stukje langs de zee over het strand.
  • Wandelen door historisch Warmond
    Een wandeling van 8,5 kilometer door het landgoedpark rond Huys te Warmont. Voel de historie bij een romantische kerkruïne. En ontdek het huis(houden) van Jan Steen. Oudhollands zijn de uitzichten over de polder en molens vanaf het eiland Koudenhoorn.
  • Kabouterwandeling in het Wandelbos bij Kinderboerderij de Boerenzwaluw in Hoofddorp
    Een korte wandeling vanuit de kinderboerderij Boerenzwaluw in het Hoofddorpse Wandelbos waarbij je 12 kabouters tegenkomt. In het bos is een route uitgestippeld.
  • NS Keukenhof wandeling langs reuzenbollen In de Bollenstreek
    Een wandeling tussen station Hillegom naar station Voorhout. De route is 23 kilometer. Dit is voor mij te lang waarschijnlijk pik ik de route ergens op en breek hem onderweg af. De hele route gaat langs een aantal reuzenbollen. De reuzenbollen (of Giant Tulip Bulbs) is een kunstproject van de Stichting Gildemeesters Bollenstreek. De reuzenbollen zijn manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol en worden door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek beschilderd. Het is de bedoeling om 80! reuzenbollen te plaatsen, die allemaal een eigen verhaal vertellen.
  • Wandelen door de Lisserpoel
    Een wandeling van bijna 13 kilometer rond Lisse. Je loopt door de Lisser Poelpolder, één van de oudste droogmakerijen van Nederland en de Rooversbroekpolder. De wandelpaden deels verhard/ deels onverhard.
  • Wandelen over de dijken van Lisse
    Dit ommetje Lisse van bijna 7 kilometer rond Lisse voert je langs de Ringvaart van de Haarlemmermeer, de Greveling en de Ringsloot. Je wandelt geheel onverhard, tussen de schapen en je steekt met een trekpontje een slootje over.
  • Bloemenwandeling rond Lisse
    Een wandeling van 8 kilometer met start en finish in Museum de Zwarte Tulp in Lisse. Tijdens de bloemenwandeling wandel je, grotendeels over verharde paden, langs de bloeiende bollenvelden, het Keukenhofbos en Landgoed Kasteel Keukenhof.
  • Wandeling van 5, 7 of  14 kilometer in de Bollenstreek
    Een bekend bedrijf in De Zilk/Bollenstreek, DE JONG Kampeer & Recreatie, heeft meerdere wandelingen in de Bollenstreek uitgezet, zoals 3 wandelingen van 5, 7 of 14 kilometer.
  • Wandelroute: Rondje Onderdendam
    Een wandeling van 14 kilometer door het Centrale Woldgebied, een cultuurlandschap ten noordoosten van de stad Groningen. Startpunt is het pittoreske dorpje Onderdendam. De route gaat ook door Bedum (mijn geboortedorp) en Westerdijkshorn. Als ik deze wandeling ga maken start ik in Bedum, dit omdat mijn ouders hier wonen.
  • Wandelroute rond Leens
    Ik bezocht in september 2022 Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens. Tijdens mijn bezoek en het schrijven van mijn blog las ik over deze wandelroute van 9 kilometer. Je wandelt in de voetsporen van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh heer van Verhildersum en van de borg Borgsweer ofwel de Starkenborgh.

De Reuzenbol 'De Bolle(n)schuur' in Voorhout in de Bollenstreek De Reuzenbol ‘De Bolle(n)schuur’ in Voorhout in de Bollenstreek

 

Stadswandelingen

Ik houd van afwisseling van natuurwandelingen en stadswandelingen. Dit zijn een aantal stadswandelingen die op mijn bucketlist met wandelingen staan.

Park Matilo in Leiden Park Matilo in Leiden

 

Trage Tochten

Trage Tochten zijn wandelingen door natuur, boerenland en stad. Met deze wandelroutes van 5 tot 22 km wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden. Op de website Wandelzoekpagina zijn inmiddels maar liefst 653 Trage Tochten en de routes gepubliceerd. Ik heb de afgelopen jaren meerdere Trage Tocht gelopen:

Maar er staan meer op mijn lijstje (er zijn er zoveel, dit zijn de Trage Tochten die ik op het moment van schrijven van deze bucketlist als concept blog heb opgeslagen):

  • Trage Tocht Halfweg
    Een wandeling van 10 kilometer vanuit station Halfweg-Zwanenburg/Haarlemmermeer door het op het moment van verschijnen van deze blog afgesloten Geuzenbos, een bijzonder ruig, met hoog woekerende braamstruiken en zeer modderige paden, door het groene Spaarnwoude en over de Spaarndammerdijk.
  • Trage Tocht De Zilk
    Een wandeling van 16 kilometer die begint bij ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Je loopt via het Paardenkerkhof, langs het zweefvliegterrein op het Langeveld, via het Boeveld, naar Langevelderslag. Via de Luchter Zeeduinen en het Haasveld en Vogelenveld terug naar de ingang.
  • Trage Tocht Groningen (stadse tocht)
    Een wandeling van 11 kilometer door de stad Groningen. Startpunt is het hoofdstation. Langs het Gronings Museum loop je naar de Oosterhaven, door het Pioenpark, door het Oosterpark, langs het Van Starkenborghkanaal, door de Oud-Indische Buurt, door het Noorderplantsoen, en langs de Hoge der A en de Lage der A terug naar het station.
  • Trage Tocht Velsen-Zuid
    Tijdens deze wandeling van 11 kilometer loop je langs een aantal landgoederen bij Velsen en Driehuis. Je loopt via Velsen-Zuid, Velserbeek, buitenplaats Schoonenberg en Buitenplaats Beeckestijn.
  • Trage Tocht Santpoort-Zuid
    Een wandeling van 16 kilometer door de Kennemerduinen tussen Santpoort-Zuid en Parnassia aan Zee vanaf de ingang Bleek en Berg naar Oosterplas, en via de Starreberg, het Vogelmeer, Kattendel, Ogenkuil, De Blink, Klein Doornen en Dronkendel terug naar naar het station Santpoort-Zuid.
  • Trage Tocht Wijk aan Zee
    Deze Trage Tocht van 13 kilometer bestaat uit een enkele lussen vanuit Wijk aan Zee. Het contrast tussen natuur en zware industrie van Tata Steel maken deze wandeling bijzonder. Vanaf het Julianaplein en het Paasduin naar het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’, door het Hoge Duin, via de Dorpsduinen naar het Duinreservaat terug naar Wijk aan Zee.
  • Trage Tocht Egmond aan den Hoef
    Een pittige route van 13 kilometer over mulle zandpaden rond Egmond aan den Hoef. Je loopt via de slotruïne, langs de Egmonderstraatweg, naar de zandige duinen.
  • Trage Tocht Blaricum
    Een Trage Tocht van 10 kilometer in de Gooise natuur over heidevelden, door naaldbossen en loofbossen, langs bosranden, bomenlanen, akkers en weilanden. Je loopt door de oude landgoedbossen IJzeren Veld, Bikbergen en Crailo, over de heuvel ‘Trapjesberg’ en langs de schaapskooi op de Blaricummerheide.
  • Trage Tocht Marknesse
    Een wandeling van 14 kilometer door drie stukken bos van Natuurmonumenten die ieder een heel eigen karakter hebben: het Waterloopbos, Voorsterbos en Wendelbos.

Het kunstwerk 'Esperanza' van Antonio Sobrino Sampedro & Mercedes Cano Redondo in het beeldenpark 'Een Zee van Staal' in Wijk aan Zee Het kunstwerk ‘Esperanza’ in het beeldenpark ‘Een Zee van Staal’ in Wijk aan Zee

 

Wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Zoals je waarschijnlijk weet zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen mijn favoriete wandelgebied. Voordeel is dat je hier rond mag struinen en van de paden af mag. Ik loop meestal gewoon wat rond, zonder een vast omlijnd plan en zie wel wat er op mijn pad komt, zoals een damhert 🦌 of een vos 🦊. Altijd leuk. Maar er zijn ook veel uitgezette wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een aantal wandelingen zul je in deze lijst missen, omdat ik ze al gelopen heb. Op de website van Waternet staan op het moment 20 wandelingen!

  • Het tientje van Waternet
    Een wandeling van 10 kilometer langs de gele paaltjes vanaf ingang Oase/Oranjekom langs het bezoekerscentrum, het Museumduin, een indrukwekkend uitzicht vanaf een hoge duinrug, de struinroute over het Eiland van Rolvers en het pad langs de fraaie Oosterduinrel.
  • De rode wandelroute
    Deze wandelroute vanaf ingang Panneland is 3,8 kilometer lang en loopt langs de Graaflandsebergen, het Zegveld met zijn vele meidoorns, langs de kop van het Oosterkanaal weer in de richting van ingang Panneland.
  • De blauwe wandelroute
    Tijdens deze wandeling van 7 kilometer volg je de blauwe routepaaltjes van ingang Panneland. Deze route loopt langs de Pannelanderveldjes waar ooit een duinboerderij stond. De veldjes, die werden gebruikt voor de aardappel- en groententeelt, zijn nog duidelijk zichtbaar in het terrein. Door een heuvelachtig terrein naar de Ome Janneberg. Daarna gaat de route door het Vogelenveld, het Oosterkanaal in de richting van de bollenvelden. Langs het grensraster waarachter het landgoed Huis te Vogelenzang ligt.
  • De gele wandelroute 
    Een wandeling van 3,7 kilometer langs de gele paaltjes vanaf ingang Oase/Oranjekom. Tijdens de route loop je over een smalle brug tussen de Oranjekom en het Noordoosterkanaal door een gevarieerd, glooiend terrein. Hoogtepunten zijn de Museumduin, die zijn naam dankt aan een bunker waar tijdens de Tweede Wereldoorlog kunstschatten werden opgeslagen en een paar andere bunkers.
  • De paarse wandelroute
    Je volgt de paarse routepaaltjes vanaf ingang De Zilk. Opvallend op deze route van 4,8 kilometer zijn de adelaarsvarens. Je loopt langs het Starrenbroek met de route richting het Puntbergje, dwars door het duinlandschap, je passeert de brug over het Oosterkanaal en wandelt terug naar ingang De Zilk.
  • De zwarte wandelroute
    Vanaf ingang De Zilk volg je de zwarte routepaaltjes. De wandelroute heeft een lengte van 9,1 kilometer. Je loopt via de eeuwenlang begraasde kopjesduinen, oude percelen met eiken hakhout en de Roggepan langs het grensraster met het Zweefvliegveld, langs het Grote Vlak in de richting van het Haasveld. Via de Vogelenvelderweg kom je weer uit bij ingang De Zilk.
  • De witte wandelroute
    Deze witte paaltjesroute van 3,8 kilometer vanaf ingang Zandvoortselaan biedt vele vergezichten en bunkers. Je loopt langs de Rozenberg en langs de Vlooienhoek, het bunkerdorp en de brug over het Noordoosterkanaal.
  • De groene wandelroute
    Deze route van 6,7 kilometer langs de groene routepaaltjes vanaf ingang Zandvoortselaan loopt langs de Tonneblink, één van de hoogste duintoppen in dit gebied. Via de Houtpoort en over het Van der Vlietkanaal wandel je door een vrij open duinlandschap in de richting van het Renbaanveld. Na deze geliefde plek voor watervogels wandel je terug naar ingang Zandvoortselaan.
  • De touractief wandelroute Tijdens deze wandelroute vanaf ingang Oase/Oranjekom loop je langs kanalen, wandelt over paden door kenmerkend duinlandschap en je gaat een stukje avontuurlijk struinen, een wandelroute van 10,5 kilometer. Hoogtepunten zijn de Rozenberg, Appelenberg en de bunkers van de Duitse Atlantikwal.
  • De routewerk wandelroute
    Tijdens de routewerkwandeling van 8 kilometer vanaf ingang Oase/Oranjekom loop je over gebaande en iets minder gebaande paden in de Amsterdamse Waterleidingduinen met als hoogtepunten de brug met uitzicht over het Noordoosterkanaal, de bunker met de drie schoorsteentjes en wandelen aan de ene en andere zijde van het Van der Vlietkanaal.
  • Duinverhalen wandeling vanaf ingang De Zilk
    Deze wandelroute van 8 kilometer gaat langs historische plekken vanaf ingang De Zilk. Al wandelend vertelt de omgeving je over het rijke verleden van het duin. Een historische wandeling langs de plek waar een oud jachthuis heeft gestaan, langs het Zweefvliegveld en vervlogen akkertjes.
  • Duinverhalen wandeling vanaf ingang Zandvoortselaan
    Een wandeling van 7 kilometer vanaf ingang Zandvoortselaan langs historische plekken vanaf ingang Zandvoortselaan. Al wandelend vertelt de omgeving je over het rijke verleden van het duin. Je loopt langs de mooie uitkijken van de Stokmansberg en de Tonneblink. Langs het bunkerdorp, de Rozenberg en de oude Renbaan.
  • Roots wandeling
    Deze wandelroute van 11 kilometer vanaf ingang Zandvoortselaan staat niet op de website van Waternet maar vond ik op de website van Roots. Deze wandelroute loopt langs de Tonneblink, via het Renbaanveld en het Middenveld.
  • Roots wandeling
    Deze wandeling vanaf ingang Panneland van 8 kilometer gaat langs voorraad- en toevoerkanalen en kenmerkend duinlandschap, met de keuze om een extra lus van 3 kilometer  te wandelen. Deze route is gemaakt door het blad Roots in samenwerking met Waternet. Je kunt kiezen uit 8 of 11 kilometer. Hoogtepunten zijn de doorkijk naar het Huis ter Vogelenzang, Van Lennepkanaal en Oosterkanaal.
  • Libellenroute
    Een wandeling van 7,5 kilometer vanaf ingang Panneland. De route gaat langs poelen, kanalen en de prachtige Oosterduinrel. De route heeft vanaf het beginpunt twee lussen die je apart (4,7 kilometer en 2,8 kilometer) of als geheel kunt lopen (7,5 kilometer). De libellen staan centraal tijdens deze wandeling langs het eiland van Rolvers, het duingebied Astrids Driftje en het Zwarteveldkanaal.
  • Wintergastenwandeling
    Een wandeling van 8 kilometer vanaf ingang Panneland. De wintergastenwandeling gaat langs kanalen en sloten, met diverse struinmogelijkheden om dichter langs een oever te wandelen. Met een bezoek aan de prachtige Zwanenplas, waar veel wintervogels komen overwinteren.

Een groen-wit routepaaltje vanaf ingang Zandvoortselaan tijdens de bunkerroute in de Amsterdamse Waterleidingduinen Een groen-wit routepaaltje vanaf ingang Zandvoortselaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen

 

Wandelingen die nog op Mijn bucketlist – Wandelingen staan

  • De oudste wandelroute van Nederland
    Dit is een route waarvan ik in 2020 voor het eerst hoorde. De wandelroute loopt Amsterdam naar Arnhem over een totale afstand van 150 kilometer. Het is de eerste bewegwijzerde wandelroute van Nederland die de ANWB in 1914 opende. Ik zal mijn etappes anders indelen want >20 kilometer is voor mij te veel. Hoe ik mijn etappes ga indelen weet ik op het moment nog niet.
  • Pad van de Vrijheid
    Dit is een wandelroute die je de mogelijkheid geeft om al wandelend, de vrijheid te herdenken, te beseffen en te beleven. Dit n.a.v. 75 vrijheid in 2020. Tijdens deze wandeling passeer je 18 dorpen en steden, zoals Wageningen, Rhenen, Renkum, Arnhem, Ede en Veenendaal. De route is verdeeld in 13 niet gemarkeerde etappes die je aan de hand van deze wandelgids kunt lopen. De totale route van het Pad van de Vrijheid is 155 kilometer.

  • Trage Tocht – Amsterdam Sloterdijk
    Een stadse tocht van 17 kilometer door Amsterdam langs de Bretten, Erasmusgracht en Westerpark. De route begint en eindigt bij NS Station Amsterdam Sloterdijk. Deze wandeling staat ook beschreven in een wandelgids die ik een paar jaar geleden kocht: Wandelen Groot Amsterdam van Rutger Burgers.
  • Trage Tocht – Amsterdam Noord (stadse tocht)
    Een wandeling van 14 kilometer die begint bij metrostation Noord in Amsterdam en gaat via het Noordhollands Kanaal, langs Krijtmolen d’Admiraal naar de Buiksloterdijk, het Noorderpark en Baanakkerspark via de weilanden van Waterland terug naar metrostation Noord in Amsterdam.
  • Scheveningen
    Een wandeling van 16 kilometer vanaf de boulevard van Scheveningen, door parken en plantsoenen in Den Haag, het Westduinpark en Westbroekpark.
  • Vogelenzang
    Een wandeling van 15 kilometer die begint en eindigt bij het parkeerterrein tegenover restaurant De Vogelensangh. Deze wandeling Huis te Vogelenzang, ingang Panneland van de Amsterdamse Waterleidingduinen, door dit schitterende gebied en via uitgang Oase naar landgoed Leyduin. Ik ben benieuwd hoe deze route exact loopt, dit omdat ik al vaak in de Amsterdamse Waterleidingduinen gewandeld heb. Deze wandeling staat ook beschreven in een wandelgids die ik een paar jaar geleden kocht: Wandelen Groot Amsterdam van Rutger Burgers.

  • Watergraafsmeer in Amsterdam
    Een wandeling van 15 kilometer vanaf Station Amsterdam Science Park. De route loopt via het Flevopark en het Martin Luther Kingpark, begraafplaats Zorgvlied en via een bosstrook aan de Amstel naar de wijk waar voetballer Johan Cruijff opgroeide. Deze wandeling staat ook beschreven in een wandelgids die ik een paar jaar geleden kocht: Wandelen Groot Amsterdam van Rutger Burgers.
  • Wandelen in havenstad Rotterdam
    Een NS-wandeling van 12 of 15 kilometer door Rotterdam langs de beroemde skyline en architectuur van Rotterdam, langs Hotel New York en over de Erasmusbrug.
  • Street art wandelingen, zoals de Binckhorst street art route in Den Haag en wandelingen langs street art werken in Rotterdam, Utrecht, Leiden en Groningen en Amsterdam (bijv. van kunstenaar Frankey). Ik ben gek op streetart en wil dan ook in verschillende steden wandelingen maken om street art te ontdekken.
  • Een wandeling in Amsterdam langs moderne architectuur aan ’t IJ
    Deze wandeling in Amsterdam gaat langs grote woonblokken in De Rietlanden, op de schiereilanden Borneo en Sporenburg en op het KNSM-eiland. Kleinschalige bouwkunst zie je op het Java-eiland en grootschalige bouwkunst zie je weer op de Oostelijke Handelskade en Muziekgebouw aan ’t IJ.
  • Wandelen in Amsterdam-Noord
    Deze wandeling in Amsterdam-Noord heb ik een paar jaar geleden ook al eens gemaakt, maar ik wil hem nog een keer maken, dit omdat op de NSDM-werf het Straat Museum gevestigd is.
  • Stadswandeling ‘Stad der Paleizen’ in Assen
    De bijnaam van Assen is ‘Stad der Paleizen’. De route is 4 kilometer lang en gaat langs villa’s en herenhuizen in de Drentse hoofdstad.
  • Een wandeling langs de Blind Walls Gallery in Breda
    Een wandeling langs de muurschilderingen in Breda. Blind Walls Gallery in Breda is het museum op straat. De collectie wordt nog altijd uitgebreid en bestaat op het moment uit meer dan 80 muurschilderingen die gemaakt zijn door internationale kunstenaars. Tijd om een kijkje te nemen als je liefhebber bent van street art (en dat ben ik).
  • Een wandeling langs architectuur van de Amsterdamse School in Groningen
    In de Oosterparkwijk in Groningen vind je veel architectuur van de Amsterdamse School. Ik ken deze wijk niet, behalve dat hier vroeger het voetbalstadion van FC Groningen stond. Hier staan gebouwen uit het verleden en heden. Er zijn een aantal routes uitgezet.
  • De Singelparkroute, een stadswandeling in Leiden
    Een wandelroute van 6,5 kilometer vanaf Museum van Volkenkunde langs de singels van Sleutelstad Leiden.
  • Een stadswandeling door nieuw en oud Leiden
    Deze wandeling van 11 kilometer begint in het moderne Leiden, langs het Leids Universitair Medisch Centrum en het Bio Science Park met de medische en high tech bedrijven en gaat vervolgens door delen van de oude binnenstad langs een aantal hofjes en de geboorteplek van Rembrandt. Deze wandeling staat ook beschreven in een wandelgids die ik eerder dit jaar kocht: Wandelen in Rijnland van Cock Hazeu en Peter Kuiper.

De Lageveensemolen bij Lisse De Lageveensemolen bij Lisse

 

Wandelingen die op Mijn bucketlist – Wandelingen stonden en inmiddels gemaakt zijn

  • Trage Tocht Haarlem langs De Bolwerken, Elswout en de Haarlemmerhout
    Een wandeling van 14 kilometer die begint en eindigt bij het schitterende station van Haarlem. De wandeling gaat door de binnenstad en langs twee landgoederen: Duinvliet en Elswout.
  • Trage Tocht Leiden: een stadse tocht via het Singelpark, Cronesteyn en Matilo
    Een wandeling door Leiden van 14 kilometer. De wandeling gaat door het historische Leidse stadscentrum langs de singelgracht, via park Cronesteyn en De Bult naar de reconstructie van het Romeinse legerkamp Matilo. De wandeling begint en eindigt bij NS Station Leiden Centraal.
  • Langs historische buitenplaatsen rond Vogelenzang
    Een wandeling via het Buitenplaatsenpad, een verbinding tussen historische buitenplaatsen De Hartekamp en Overplaats. Het buitenplaatsenpad gaat langs eeuwenoude bomen en statige huizen, terwijl je geniet van de schitterende natuur.
  • Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid
    Een paar korte routes op buitenplaats Beeckestijn met een kruidentuin, een bloemenwaaier, siertuin en parkbossen. Ik maakte een knooppuntenwandeling met daarin o.a. Buitenplaats Beeckestijn.
  • Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang
    Een paar wandelroutes van ongeveer 3 kilometer die je ook gecombineerd kunt wandelen op buitenplaats Leyduin in Vogelenzang langs de de Leybeek, de Belvedère en de moestuin.
  • Buitenplaats Elswout in Overveen
    Korte wandelroutes over Landgoed Elswout in Zuid-Kennemerland met een beukenbos, waterpartijen en weilanden en door een eeuwenoud landschap, ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Ik wandelde hier in de herfst. In 2023 wil ik hier ook een wandeling in het voorjaar maken. Mijn foto’s zie ik je in dit artikel.
  • Wandelbos Groenendaal in Heemstede
    Ik ben hier in de herfst geweest en vond een bos vol paddenstoelen. Ik ben er later nog een keer in het voorjaar geweest. Het bos zag er toen door het frisse groen heel anders uit. Onderweg kwam ik Schotse Hooglanders tegen die rustig op de grond in de schaduw lagen.
  • Een wandeling naar het Kabouterdorp De Zilk in de Amsterdamse Waterleidingduinen
    Vanaf ingang De Zilk loop je ongeveer 1,2 kilometer naar het kabouterdorp. Wie mij volgt weet dat ik regelmatig een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen maak. Ik zal dat ook in de toekomst blijven doen. Ik heb op JTravel.nl veel (foto)artikelen gepubliceerd.
  • Groene Wissel Vogelenzang : Waterleidingduinen en Landgoederen
    Een wandeling van 11 kilometer door het oostelijk deel van de Amsterdamse Waterleidingduinen vanaf ingang Oase en langs de landgoederen Vogelenzang, Vinkenduin, Oud-Woestduin en Leyduin.

Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling van de Buitenplaatsroute rond Velsen Buitenplaats Beeckestijn tijdens mijn wandeling van de Buitenplaatsroute rond Velsen

 

Wandelroutes online

Hieronder een lijstje (op alfabetische volgorde) van websites, naast blogs van andere bloggers, waar ik veel wandelinspiratie en de routes vind.
ANWB
De Mooiste Routes
Landschap Noord-Holland
Natuurmonumenten
NS
Route.nl
Staatsbosbeheer
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig
Wandelnet
Wandelnetwerk Noord-Holland
Wandelroutenetwerk
Wandelzoekpagina
Zuid-Hollands Landschap

 

Ik hoop dat jij een  hoop wandelinspiratie uit deze lijst kunt halen. Het is een lange lijst. Ik ga snel weer verder met wandelen en het afstrepen van deze bucketlist – wandelingen. Trek ook je wandelschoenen 🥾🥾 aan en geniet van al het moois dat je tegenkomt.

 

Heb jij aanbevelingen voor een wandeling? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Ik heb mijn bucketlist - wandelingen aanvuld met wandelingen ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen deel 2 er uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #tragetochten #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist - wandelingen aanvuld met wandelingen ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen deel 2 er uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #tragetochten #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist - wandelingen aanvuld met wandelingen ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen deel 2 er uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #tragetochten #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog

Ik heb mijn bucketlist - wandelingen aanvuld met wandelingen ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen deel 2 er uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #tragetochten #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist - wandelingen aanvuld met wandelingen ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen deel 2 er uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #tragetochten #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog Ik heb mijn bucketlist - wandelingen aanvuld met wandelingen ik nog graag zou willen maken op een rijtje gezet. Hoe mijn bucketlijst wandelingen deel 2 er uit ziet, lees je in deze blog. Lees je mee? #bucketlist #wandelingen #hiken #natuurwandelingen #stadswandelingen #tragetochten #langeafstandswandelingen #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com