Mijn highlights van Namibië

Gemsbokken in Etosha National Park in Namibië

 

In deze blog heb ik mijn highlights van Namibië op een rijtje gezet. Namibië is een land vol woestijnzand. Het is een ruig land in het zuidwesten van Afrika. Tot een paar jaar geleden kwamen er niet zo veel toeristen maar dat worden er steeds meer.

Vanuit Nederland vliegt de KLM nu rechtstreeks naar de hoofdstad Windhoek. Toen ik Namibië bezocht, werd er via de Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg of Kaapstad gevlogen. Namibië is een schitterend land met wilde dieren die overal rondlopen, weinig verharde wegen, veel (heel veel) rood zand. Hieronder vind je een aantal highlights die je, naar mijn mening, niet mag missen.

 

Sossusvlei

De Sossusvlei is voor veel bezoekers dé highlight van Namibië. De Sossusvlei ligt in het Namib-Naukluft National Park. De ingang voor het nationale park ligt in Sesriem. Hier betaal je ook de toegangsentree. Het is vanaf de ingang nog 60 kilometer rijden over een verharde weg naar Sossusvlei. Het gebied is maar liefst 32.000 km2 groot. Dune45 ligt ook aan deze weg.

Op de 4×4 parkeerplaats, aan het einde van de asfaltweg, in het park moet je je auto parkeren. Met een lokale 4×4 transfer word je naar de plek gebracht waar je door het losse, hete zand naar de zandduinen wandelt. Deze kun je beklimmen. Boven heb je een mooi uitzicht over het unieke landschap van de Deadvlei. Wil je het duin niet beklimmen, loop dan door het (hete) zand naar de Deadvlei. Neem genoeg drinken mee, want dat heb je hier nodig. In de Deadvlei is het bloedheet.

De klim van Dune 45 is een zware klim. Dit duin ligt op 45 kilometer van Sesriem, vandaar de naam Dune45. Het is een steile klim waar je al snel 20 minuten over doet om boven te komen. Het uitzicht schijnt waanzinnig te zijn. Ik heb het duin niet beklommen. Dat was op dat moment dat ik er was iets te veel van het goede. Ik trof het nl. niet met het weer, want er stond die dag een keiharde wind.

De Sossusvlei is één van de meest gefotografeerde plekken in Namibië.

Ik verbleef in Betesda Lodge, niet ver van de Sossusvlei.

Dune 45 in de Sossusvlei Het waait een beetje op Dune 45 in de Sossusvlei

 

Lees ook: Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45

Bekijk ook: Foto’s van de Sossusvlei, Deadvlei en Dune 45

 

Geniet ook van de sundowner in en nabij de Sossusvlei.

Sundowner nabij de Sossusvlei Sundowner nabij de Sossusvlei

 

Bekijk ook: Foto’s van de Sundowner bij de Sossusvlei

 

Etosha National Park

Etosha National Park heeft een oppervlakte van 22.000 hectare. Het is één van de grootste wildparken van Afrika. In het Nationale Park zie je heel veel wilde dieren, die rond één van de vele waterpoelen samenkomen. Het is er prima toeven voor een dag of zelfs meerdere dagen. Elk deel van het Nationale Park heeft zijn eigen karakter.

In Etosha National Park leven geen buffels, maar de andere dieren van de Big Five zijn hier wel te spotten (olifant, leeuw, luipaard en neushoorn). Niet getreurd er zijn genoeg andere wilde dieren te spotten, zoals giraffes, hyena’s, zebra’s, kudu’s, impala’s, gnoes (wilde beesten), springbokken, gemsbokken en zadelrugjakhalzen. Hier leven 114 soorten zoogdieren en 340 vogelsoorten, zoals de bijeneter, steltlopers, scharrelaars, flamingo’s, de secretarisvogel, de koritrap en de helmparelhoender.

De Etosha Pan is het middelpunt van het park. Dit is een vlak zoutmoeras van 130 kilometer lang en 50 kilometer breed.

Etosha betekent: grote grijze vlakte zonder water.

Ik verbleef in Mondjila Safaricamp, niet ver van Etosha National Park.

Olifanten in Etosha National Park Olifanten in Etosha National Park

 

Lees ook: Etosha National Park

Bekijk ook: Foto’s van Etosha National Park deel 1 en Foto’s van Etosha National Park deel 2

 

 

Fish River Canyon

De Fish River Canyon is de op twee na langste canyon ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten en Blauwe Nijl-Canyon in Ethiopië. Gemiddeld is de canyon 27 kilometer breed en 550 meter diep en 160 kilometer lang. De Fish River Canyon bestaat uit zwart kalksteen en zandsteen. Door de kloof loopt de Fish River.

Uitkijkpunten die je kunt bezoeken zijn: Main Viewpoint en Hiker’s Viewpoint. Beide zijn bereikbaar via Hobas Campsite. Bij Main Viewpoint is een picknickplaats gemaakt met toiletten, tafels en enkele braaiplaatsen (barbecueplaatsen). Vanaf Hobas Campsite loopt nog een pad naar het derde uitkijkpunt: Sulphur Springs Viewpoint. Loop langs de verschillende uitkijkpunten en geniet van het prachtige landschap. Alleen deelnemers aan het Fish River Canyon Hiking Trail mogen in de kloof komen. Deze wandeltocht duurt 5 dagen en is 86 kilometer lang.

Ik verbleef in Ai Ais Resort, niet ver van Fish River Canyon.

Fish River Canyon Fish River Canyon

 

Lees ook: Fish River Canyon

Bekijk ook: Foto’s van de Fish River Canyon

 

Bezoek aan de Himba’s

De Himba is één van de laatste nomadenstammen van Afrika. Hun bron van inkomsten is het vee. Ze leven voornamelijk in het noorden van Namibië, in Kaokoland.

De Himba vrouwen smeren hun haar, lichaam en leren omslagschorten in met een mengeling van rode aarde van gemalen okra (rode steen) dat vermengd wordt geitenvet en kruiden. Dit om zich te beschermen tegen het ruige woestijnklimaat. De dames gebruiken geen deodorant, in plaats hiervan hebben ze rook met geurstoffen uit planten. Het lichaam wordt met de rook behandeld.

In het dorp lopen geiten. Vee is de rijkdom van de Himba stam. De Himba’s wonen in zelfgebouwde traditionele lemen hutjes.

Tijdens mijn bezoek aan het Himba dorp waren de vrouwen druk bezig met het maken van sieraden. Deze verkopen ze. Voor dat je het dorp verlaat proberen ze de sieraden aan de bezoekers te verkopen.

Ik heb de Himba’s bezocht in Otjikandero Himba Orphanage Village, niet ver van Outjo.

Ik heb niet overnacht in de buurt van de Himba’s. Ik was op doorreis vanuit Khorixas naar Etosha National Park.

De Himba's in Namibië De Himba’s in Namibië

 

Lees ook: Otjikandero Himba Orphanage Village

Bekijk ook: Foto’s van de Himba’s

 

Zeehonden bij Cape Cross

Cape Cross ligt aan de Atlantische Zee, 120 kilometer ten noorden van Swakopmund. In Cape Cross leven soms meer dan 250.000 Kaapse pelsrobben. Het is de grootste van de 23 robbenkolonies langs de Namibische en Zuid-Afrikaanse kust.

Vanaf de parkeerplaats loop je via een houten vlonder langs de zeehonden. De dieren trekken zich niets aan van de bezoekers. Ze liggen lui op een steen, spelen met andere zeehonden of zwemmen in zee. De jonge zeerobben worden tijdens de maanden november en december geboren. Jakhalzen liggen in deze periode op de loer om pasgeboren zwakke zeerobben te roven. De geur bij de zeerobben is onaangenaam.

Ik heb niet overnacht in de buurt van Cape Cross. Ik was op doorreis vanuit Swakopmund naar Terrace Bay.

Om in het natuurgebied te komen, moet je een entree betalen. De entree bedraagt ongeveer NAD 80 per persoon.

Cape Cross is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

De zeehonden bij Cape Cross De zeehonden bij Cape Cross

 

Lees ook: Cape Cross

Bekijk ook: Foto’s van Cape Cross

 

Living desert tour in de Namib woestijn

Een leuke halve dag excursie vanuit Swakopmund is een Living Desert Tour in de Namib Woestijn. Met een 4×4 jeep ga je de woestijn in en maak je een tocht langs de Sandwich Harbour Lagune, een lagune die jaarlijks meer dan 160.000 vogels trekt, waaronder flamingo’s. Rondom de lagune wordt zout gewonnen. In het gebied leven veel dieren, zoals de gekko, zadeljakhals, hyena’s, springbokken en struisvogels. Ongetwijfeld zie je tijdens de tour één of meerdere van deze dieren.

Tijdens deze tocht ga je met de auto af en toe stijl van een duin naar beneden. Ik vond het niet eng. Onderweg vertelt de chauffeur over het leven in de woestijn.

Je kunt in de woestijn ook activiteiten zoals sandboarding, duneboarding en quadbiking ondernemen. De bedrijven die deze activiteiten uitvoeren zijn zich uitermate bewust zijn van het fragiele ecosysteem in het gebied.

Ik maakte deze excursie in Walvis Bay tijdens mijn verblijf in Swakopmund.

De Living desert tour in de Namib woestijn De Living desert tour in de Namib woestijn

 

Lees ook: Walvis Bay

Bekijk ook: Foto’s van de Living desert tour in de duinen van Sandwich Harbour

 

Bootcruise vanuit Walvis Bay

Dit is een halve dag excursie bij Swakopmund. De boottocht begint in Walvis Bay. Het is een 4 uur durende bootexcursie in de richting van de zeehondenkolonie gaat.

Je vaart langs ‘Birds Island’ en ‘Pelican Point’. Onderweg zie je veel vogels, zoals pelikanen en flamingo’s. De Kaapse pelsrobben komen aan boord voor een visje, zodat je ze goed kunt bekijken en fotograferen. Pelikanen vliegen mee terwijl de boot het open water op zoekt. En met wat geluk spot je dolfijnen en soms een walvis. Een walvis heb ik tijdens deze boottocht niet gezien, dolfijnen wel.

Onderweg worden hapjes, oesters en een glaasje champagne geserveerd. De boottochten worden meestal ’s ochtends gehouden vanwege wind, stroming en deining.

Een andere mogelijkheid is om de Kaapse pelsrobben vanuit een kajak te bekijken.

Ik maakte deze bootcruise in Walvis Bay tijdens mijn verblijf in Swakopmund.

Pelikanen tijdens de bootcruise vanuit Walvis Bay Pelikanen tijdens de bootcruise vanuit Walvis Bay

 

Lees ook: Walvis Bay

Bekijk ook: Foto’s van de boottocht bij Walvis Bay

 

 

Waterberg Plateau National Park

Het Waterberg Plateau National Park is een nationaal park in centraal Namibië, 280 kilometer ten noorden van de Namibische hoofdstad Windhoek. Het Nationale Park heeft een oppervlakte van meer dan 8.000 hectare. De breedte is tussen de 8-16 kilometer en de lengte ongeveer 49 kilometer.

Omdat het gebied niet makkelijk toegankelijk is, worden hier bedreigde diersoorten geplaatst. Dieren die je hier kunt tegenkomen zijn, neushoorns (zowel de witte als de zwarte), buffels, giraffes, elanden, gemsbokken, kudu’s, steenbokken, impala’s, antilopen, jakhalzen, wrattenzwijnen, bavianen en luipaarden.

Het Waterberg Plateau National Park bestaat uit twee delen. Eén van de delen is wilderness area. Hier wordt de natuur aan haar lot overgelaten. In het andere deel liggen onverharde wegen en kunstmatige drinkplaatsen. Hier kun je vanuit een schuilhut de wilde dieren observeren. Ik heb tijdens deze observaties buffels en giraffes gezien. De rotsen op het plateau zijn sterk verweerd door erosie.

Ik verbleef in Waterberg Resort in Bernabe de la Ba, niet ver van het Waterberg Plateau National Park.

Giraffes in het Waterberg Plateau National Park Giraffes in het Waterberg Plateau National Park

 

Lees ook: Waterberg Plateau National Park

Bekijk ook: Foto’s van het Waterberg Plateau National Park

 

Ik zou ook graag Windhoek in dit lijstje willen opnemen, maar helaas heb ik te weinig gezien van de hoofdstad om het als een highlight te bestempelen. Ik heb een wandeling gemaakt langs de kerk en langs het National Museum of Namibia. Maar ik heb (helaas) geen van deze plekken bezocht, alleen een indruk gekregen van deze stad.

Tijdens mijn verblijf in Windhoek verbleef ik in het Safari Hotel.

De kerk in Windhoek De kerk in Windhoek

 

Lees ook: Windhoek

Bekijk ook: Foto’s van Windhoek

 

Mijn highlights van Namibië

 

Mocht je meer willen lezen over deze highlights van Namibië, bezoek dan mijn andere website.

 

Wat zijn jouw highlights van Namibië? Laat het in een reactie hieronder weten!

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Namibië

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ga je op reis naar Afrika, denk dan ook eens aan Namibië als bestemming. Een fantastisch land. Ik heb mijn highlights van Namibië voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #namibia #namibie #afrika #africa #olifant #elephant #etoshanationalpark #jtravel #jtravelblog #wildlife Ga je op reis naar Afrika, denk dan ook eens aan Namibië als bestemming. Een fantastisch land. Ik heb mijn highlights van Namibië voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #namibia #namibie #afrika #africa #olifant #elephant #etoshanationalpark #jtravel #jtravelblog #wildlife Ga je op reis naar Afrika, denk dan ook eens aan Namibië als bestemming. Een fantastisch land. Ik heb mijn highlights van Namibië voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #namibia #namibie #afrika #africa #olifant #elephant #etoshanationalpark #jtravel #jtravelblog #wildlife

Ga je op reis naar Afrika, denk dan ook eens aan Namibië als bestemming. Een fantastisch land. Ik heb mijn highlights van Namibië voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #namibia #namibie #afrika #africa #olifant #elephant #etoshanationalpark #jtravel #jtravelblog #wildlife Ga je op reis naar Afrika, denk dan ook eens aan Namibië als bestemming. Een fantastisch land. Ik heb mijn highlights van Namibië voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #namibia #namibie #afrika #africa #olifant #elephant #etoshanationalpark #jtravel #jtravelblog #wildlife Ga je op reis naar Afrika, denk dan ook eens aan Namibië als bestemming. Een fantastisch land. Ik heb mijn highlights van Namibië voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #namibia #namibie #afrika #africa #olifant #elephant #etoshanationalpark #jtravel #jtravelblog #wildlife

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com