Mijn reisroute van 23 dagen door Zuid-Afrika

Ik in het Featherbed Nature Reserve bij Knysna

 

In deze blog vertel ik je mijn reisroute door Zuid-Afrika. Twee keer ben ik in Zuid-Afrika geweest. De eerste keer heb ik een rondreis vanaf Johannesburg naar Kaapstad gemaakt en mijn tweede keer was een combinatie Zuid-Afrika & Namibië. In deze blog vertel ik je mijn reisroute in 23 dagen door Zuid-Afrika.

Deze groepsreis naar Zuid-Afrika werd georganiseerd door Fox Verre Reizen = nu ANWB Reizen. Waarom een groepsreis: ik reis alleen, rijd geen auto en vanwege de veiligheid. Deze groep bestaat uit slechts 10 mensen, inclusief mijn persoontje.

Zuid-Afrika wordt niet voor niets de wereld in één land genoemd. Je vindt hier alles, schitterende natuur met veel wildlife, mooie stranden, leuke plaatsen/steden en goede hotels.

Dit is mijn reisroute in 23 dagen door Zuid-Afrika

 

Dag 1 : Vliegen van Amsterdam naar Johannesburg

In 11 uur vlieg ik van Amsterdam rechtstreeks met de KLM naar Johannesburg. Zuid-Afrika heeft dezelfde tijdszone als in Nederland, daardoor heb je geen last van een jetlag.

Na aankomst op de luchthaven Johannesburg worden we met de bus naar ons hotel in Muldersdrift gebracht.

 

Dag 2 : Pretoria en Soweto

Pretoria is de hoofdstad van Zuid-Afrika. In de ochtend van dag 2 bezoeken we de Union Buildings, het parlementsgebouw buiten de stad op een heuvel. We mogen het gebouw alleen aan de buitenkant bekijken. De reden: het gebouw is in gebruik door de Zuid-Afrikaanse regering en parlementsleden. We rijden nog een rondje door het centrum van Pretoria, helaas is het Paul Krugerhuis vanwege een verbouwing gesloten. Als laatste bezienswaardigheid in Pretoria bezoeken we het buiten de stad gelegen Voortrekkersmonument. Dit monument herinnert aan de overwinning van de Boeren op het Zululeger in 1838. Het is een indrukwekkend vierhoekig gebouw met binnen een mooie lichtinval.

Van Johannesburg zelf heb ik niets gezien, behalve in de middag van dag 2 de bekende township Soweto. Township betekent voorstad. Hier maak ik met de groep een fietstocht door de township en bezoeken onder o.a. een shebeen en de bungeejump torens en het indrukwekkende monument ter nagedachtenis aan de Soweto-opstand in 1976. De fietstocht is heel zwaar.

Het contrast is groot in Soweto, je ziet krotten maar ook de betere buurten met de zgn. Mandelahuizen, genoemd naar Nelson Mandela en nog grotere huizen.

Kinderen smikkelen in Soweto Kinderen smikkelen in Soweto

 

Ook deze nacht verblijf ik in het Misty Hills Country Hotel in Muldersdrift. Hier heb ik in totaal 2 nachten verbleven.

 

Dag 3 : Panoramaroute

Een mooie, zo niet de mooiste route die ik in Zuid-Afrika gezien heb, is de Panoramaroute. We beginnen in Pilgrim’s Rest, een oud mijnwerkersstad met leuke huizen uit een ver verleden.

Lunchen doen we bij Harries Pancake in Graskop, een stadje dat mij tegenvalt. De pannenkoek is heerlijk.

God’s Window is de volgende stop vandaag. Veel zien we niet, omdat het heiig is.

Veel mooier is Bourke’s Luck Potholes. Dit zijn rotsformaties die eeuwen geleden door erosie zijn gevormd. Hier maken we een wandeling van 700 meter over de paden en bruggen langs de Blyde Rivier en langs de natuurlijke wensput.

De laatste stop voor we naar het hotel rijden is de Drie Rondavels. De Drie Rondavels zijn een bijzondere geologische vorm in de Blyde River Canyon Nature Reserve. Deze drie ronde heuvels lijken op de traditionele hutten van de Xhosa-stam. De heuvels zijn door de erosie van zacht gesteente onder een soort kap van harder gesteente beland.

De Drie Rondavels aan de Panoramaroute De Drie Rondavels aan de Panoramaroute

 

De nacht verblijf ik in Hannah Lodge in Ohrigstad. Bij aankomst wordt het eerste wild gespot: een kudu, springbokken en een wrattenzwijn.

 

Dag 4 : Gamedrives bij Hannah Lodge en Tshukudu Game Reserve en aankomst bij het Kruger National Park

Vandaag staan maar liefst twee gamedrives op het programma. De eerste is een vroegertje. Deze gamedrive begint om 06.30 uur op het terrein van de lodge waar we slapen. We zitten met de groep in een 4×4. Bij een grote waterpoel komen de buffels aangelopen en er lopen struisvogels. Ook zien we de witte neushoorn, giraffes en springbokken.

Witte neushoorns tijdens de gamedrive bij Hannah Lodge Witte neushoorns tijdens de gamedrive bij Hannah Lodge

 

De volgende gamedrive staat ’s middags op het programma, bij Tshukudu Game Reserve. Dit is een privé reservaat. De ranger heeft een zendapparaat bij zich en is hier de hele rit druk mee in de weer. Ook nu weer zitten we met de hele groep in een 4×4. We zien dit keer zebra’s, springbokken, een nijlpaard, krokodil, giraffen en olifanten. De ranger maakt zich druk om de leeuwen, want die zijn nergens te vinden. Wel worden er voetstappen van mensen gevonden op een plek waar dat niet hoort. De ongerustheid neemt toe, want die voetstappen zijn waarschijnlijk van stropers. Uiteindelijk worden de leeuwen in het struikgewas gevonden. Gelukkig, ze leven nog.

Deze nacht en ook de komende nacht slaap ik een lodge in Kubu Safari Logde, een half uur buiten het Kruger National Park.

 

Dag 5 : Kruger National Park

Dit is een dag waar ik naar uit heb gekeken, een bezoek aan het bekende Kruger National Park. De dag begint al vroeg. We gaan op zoek naar de Big Five. Helaas zie ik maar 4 van de Big Five. Een luipaard heb ik in het Kruger Park niet gezien, wel de neushoorn, olifant, leeuw en buffel. Daarnaast zien we nog veel meer wild zoals impala’s, wrattenzwijnen, helmparelhoenders, zebra’s, olifanten, nijlpaarden, Zuid-Afrikaanse kuiftrap (vogel), nyala’s, een termietenhoop, bavianen, struisvogels, gnoe’s/wildebeesten, giraffes, diverse soorten vogels, nijlpaarden en krokodillen.

We hebben niet de juiste ranger. Er zijn leeuwen gespot op het moment dat we op weg zijn om te ontbijten. Wij willen leeuwen zien, het ontbijt kan wel wachten. Leeuwen wachten niet op ons. Uiteindelijk krijgen we wel onze zin. Ontbijten doen we daarna.

Een olifant in het Kruger National Park Een olifant in het Kruger National Park

 

Dag 6 + 7 : Swaziland

Vandaag verlaten voor één nacht Zuid-Afrika en reizen we naar buurland en koninkrijk Swaziland. Bij de grens is het streng verboden om foto’s te maken.

Eénmaal de Zuid-Afrikaanse grens over worden we verwelkomd door een groep Zulu’s. We lunchen in het grensgebied tussen Zuid-Afrika en Swaziland. Na de lunch krijgen we een rondleiding door een Zulu-kraal en wordt er door een zang- en dansgroep gezongen en gedanst.

Zuludansers in het Zuludorp in Swaziland Zuludansers in het Zuludorp in Swaziland

 

We gaan de grens met Swaziland over. Ik ben weer een paar stempels in mijn paspoort rijker: Zuid-Afrika uit, Swaziland in.

In Swaziland bezoeken we een glasblazerij. Alles wordt hier gerecycled en wan het glas wordt weer nieuw glas gemaakt. We nemen een kijkje in de glasfabriek In de bijbehorende winkel koop ik een klein glazen olifantje.

Dan rijden we naar onze accommodatie voor 1 nacht: Beehive Mlilwane Wildlife Sanctuary. Wat een gave accommodatie, we slapen in een beehive, een soort bijenkorf die van binnen verrassend ruim is. De wc en douche zijn aangebouwd. Op het veldje voor de hutten loopt wild rond, zoals nyala’s. De ingang is zo laag dat je op je knieën of hurken door de deur moet. De deur is in dit geval iets te veel gezegd want het is een triplexplaat met een groot hangslot aan de buitenkant en een groot gat er boven waardoor je als je op bed ligt, een stuk van de hemel kunt zien.

’s Avonds wordt er door een groep Zulu-dansers een dansshow weggegeven.

Na een nacht met weinig slaap vertrekken we naar een kaarsenfabriek en zien we het proces van het maken van kaarsen. Buiten is een openlucht souvenirmarkt. Leuk om hier je souvenirs te kopen. Zo zijn er batikkleden, houtsnijwerken, kleden, sieraden en, dierenbeeldjes van zeepsteen te koop.

Koopwaar op de markt in Swaziland Koopwaar op de markt in Swaziland

 

We bereiken de grens van Swaziland en Zuid-Afrika en net als gisteren krijgen we weer een paar stempels in het paspoort, nu Swaziland uit, Zuid-Afrika in. Ook nu mogen we geen foto’s van de grensovergang maken.

Deze nacht en ook de komende nacht verblijven we in Bayala Lodge, een lodge in de middle of nowhere. We worden bij aankomst verwelkomd door impala’s, giraffes, een wildebeest en zebra’s.

 

Dag 8 : Bushwalk en Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Deze dag begint ook weer vroeg, om 06.30 uur vertrekken we met een ranger, voorzien van een geweer, voor een bushwalk. Deze valt een beetje tegen. Het heeft de hele nacht geregend waardoor het heel erg uitkijken is waar we lopen. Veel wild zien we tijdens deze bushwalk, helaas, niet. Wel een paar giraffes van dichtbij.

Daarna bezoeken we een schooltje. Hier hebben we geen goed gevoel bij want de kinderen lopen soms op blote voeten en bedelen als we met ze buiten lopen, terwijl meneer de directeur in een dikke auto komt aanrijden. Waar blijft het geld dat door groepen aan deze school geschonken wordt. We denken het onze hiervan.

Een schoolkind in het schooltje van Nompondo Een schoolkind in het schooltje van Nompondo

 

Ook bezoeken we een oude dame in een oud huisje. Op haar knieën zit ze in de deuropening. Ook hier hebben we als groep geen goed gevoel bij.

Dan de klapper van de dag: het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Dit nationale park vind ik mooier dan het Kruger National Park. Ook hier rijden we in een 4×4 onder begeleiding van een ranger door het park. We zien heel veel wild, zoals neushoorns, wrattenzwijnen, impala’s, leeuwen, vervetapen, mestkevers die ballen aan het maken zijn van stront van de olifant en neushoorn en er vervolgens mee aan het rollen gaat, heel veel olifanten, buffels en veel vogels. Ook in dit park komt de Big Five voor maar ook vandaag zie ik geen luipaard. De andere vier zien we wel.

Het hoogtepunt van deze dag: een hele grote kudde olifanten die de weg over steekt naar de pool. Voor onze ranger is het zoeken waar en hoe hij het beste met de auto kan staan, want er komen in eerste instantie maar een paar olifanten uit het bos, maar het worden er steeds meer. Ze lopen pal voor de auto langs. Eén van de mannetjes is zo brutaal dat hij recht op de auto af loopt, zodat wij steeds verder met de auto naar achteren moeten. Het is wel even beangstigend dat hij zo dichtbij durft te komen.

Na een break is het heel koud en nat geworden. Het is een geslaagde trip in deze game reserve.

 

Dag 9 : iSimangaliso Wetland Park en St. Lucia

Vanuit Bayala Lodge vertrekken we naar het zuiden, naar het iSimangaliso Wetland Park. Hier maken we een boottocht door een natuurgebied. Tijdens deze boottocht zien we heel veel nijlpaarden en een paar krokodillen en veel vogels. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Nijlpaarden in iSimangaliso Wetland Park nabij St. Lucia Nijlpaarden in iSimangaliso Wetland Park nabij St. Lucia

 

St. Lucia vind ik tegenvallen, misschien komt het ook omdat we niets anders zien dan een verregende straat, niet wetende dat als je een zijstraat inloopt, je bij het strand uitkomt.

We overnachten in Elephant Lake Inn in St. Lucia.

 

Dag 10 : Vallei der 1.000 heuvels en de Drakensbergen

Vanuit St. Lucia rijden we via Phezulu Village in de Vallei der 1.000 heuvels naar onze eindbestemming van vandaag, de Drakensbergen.

In Phezulu Village krijgen we een rondleiding door een Zuludorp met een nukkige chief. Bij een soort theater zien we een dansvoorstelling met traditionele Zuludansen.

Zuludansers in PheZulu Village in de Vallei van 1.000 heuvels Zuludansers in PheZulu Village in de Vallei van 1.000 heuvels

 

De Drakensbergen is een fantastisch natuurgebied op de grens met Lesotho. Omdat we op tijd in het hotel aan de voet van de Sani Pass zijn, kunnen we een mooie wandeling maken. Wat een prachtig gebied.

Ik verblijf twee nachten in het Sani Pass Hotel & Leisure Resort aan de voet van de Sani Pass.

 

Dag 11 : Sani Pass en Lesotho

Met 2 4×4’s rijden we vandaag naar 2.873 meter hoogte, bovenop de Sani Pass in Lesotho. We rijden niet zelf. Elke auto heeft een ervaren gids als bestuurder. Deze route wordt dagelijks gereden. Onze gids rijdt deze route al 10 jaar lang, 5x per week.

Het begin van de pas is nog geasfalteerd. We maken een paar fotostops en zien de schitterende natuur in de Drakensbergen.

We steken weer een grens over en weer ben ik een stempel in mijn paspoort rijker: Zuid-Afrika uit. We rijden een niemandsland in. Dit deel hoort nog bij Zuid-Afrika. Het echte klimwerk begint. En dan staan we bij de grens met Lesotho, je raadt het al, stempeltje in mijn paspoort, dit keer Lesotho in. We zijn op 2.873 meter hoogte. We bezoeken een hutje van één van de bewoners, die niet echt geïnteresseerd is in onze ogen. Haar man en kinderen wonen 60 kilometer verderop om daar te werken en naar school te gaan. Iedere winter, wanneer het hier -33° C kan worden, gaat zij naar haar man en kinderen.

Buiten komen we een schaapherder met zijn schaap tegen.

We lunchen in de hoogste pub van Afrika.

Sani Pass Sani Pass

 

Via dezelfde kronkelige weg rijden we naar beneden. Wat is dit een fantastische excursie. En onderweg komen er nog meer stempels in mijn paspoort: Lesotho uit en Zuid-Afrika in, want we moeten opnieuw beide grensovergangen door. Als we weer in het hotel zijn, hebben we nog tijd om een waterval in de omgeving te bezoeken. Op de terugweg moeten we hard lopen, want het regent.

 

Dag 12 : East London

Dit is een rij dag, van de Drakensbergen naar East London. Een dag waar weinig gebeurt. We rijden zonder te stoppen langs het huis van Nelson Mandela.

We overnachten in het Kennaway Hotel, een hotel aan een boulevard. Een plek ook waar ik me alleen niet veilig voel. Het is niet de leukste plek waar we verblijven en het weer doet ook heel ongezellig mee, want het regent.

Van East London zien we niets.

 

Dag 13 : Addo Elephant National Park en Port Elizabeth

Vanuit East London rijden we naar het Addo Elephant National Park. Het regent onderweg. Maar gelukkig is het droog als we aan de gamedrive door het Addo Elephant National Park beginnen. Ook nu weer zitten we in een 4×4. We zien heel veel wild, zoals olifanten, de niet gevleugelde mestkever (is alleen in dit nationale park te zien), wrattenzwijnen en veel vogels, zoals een steppenbuizerd, wevervogels en een zwartschouder grijze wouw. Dit is een korte gamedrive maar niet getreurd, we rijden met de bus nog een keer door het park en zien dan een zadelrugjakhals, een luipaardschildpad, zebra’s, kudu’s, rode hartebeesten, stokstaartjes en een buizerd. We zien helaas geen olifanten meer.

Een steppenbuizerd in het Addo Elephant National Park Een steppenbuizerd in het Addo Elephant National Park

 

We overnachten de komende twee nachten in het Humewood Hotel in Port Elizabeth.

 

Dag 14 : Port Elizabeth

Nog een verregende dag waar we niet veel hebben gedaan, helaas. We worden ’s ochtends bij een troosteloos shopping center afgezet. Onze reisleider en chauffeur weten niet dat hier vanwege een renovatie niets te beleven is. De planning is om meer te zien van Port Elizabeth maar vanwege het slechte weer gaat dit niet door.

’s Middags maken we een townshiptour door een township van Port Elizabeth. Hier zien we, net als in Soweto, hele slechte delen maar ook de betere delen van de township. We eten in een shebeen. Een shebeen was vroeger een illegale bar of club waar accijnsgoederen alcoholische dranken zonder vergunning werden verkocht. Nu is een shebeen een informele bar in de townships. We worden verwelkomd door een gospelchoir die ook een mini-concert geeft.

 

Township in Port Elizabeth Township in Port Elizabeth

 

Dag 15 : Tsitsikamma National Park, Tuinroute en Knysna

In de stromende regen vertrekken we uit Port Elizabeth. Onderweg naar Knysna (de uitspraak is nijsna) maken we een korte stop bij de Paul Sauer Bridge en zien een hele diepe kloof onder de weg doorlopen.

De volgende stop is het Tsitsikamma National Park waar we een mooie natuurwandeling naar drie hangbruggen maken. Onderweg is er veel natuurschoon te zien, zoals dassies, watervallen en mooie doorkijkjes naar de zee. Aan het eind van de wandeling zijn drie hangbruggen waar ik tot aan het eind van de derde overheen loop en ook weer terug want de wandeling gaat via hetzelfde pad terug naar de bus. Zijn de bruggen eng, ik vind van niet, maar dat is persoonlijk.

De bruggen in Tsitsikamma National Park De bruggen in Tsitsikamma National Park

 

Voor we naar Knysna rijden zien we bungeejumpbrug en Plettenberg Baai. Deze laatste plaats valt mij ontzettend tegen. Plettenberg Baai wordt het St. Tropez van Zuid-Afrika genoemd. Nu is er niets te beleven.

Dan op naar ons hotel net buiten Knysna. In het Premier Hotel Knysna The Moorings verblijven we de komende twee nachten.

’s Avonds dineren in het bekende JJ’s restaurant in het Waterfront van Knysna.

 

Dag 16 : Featherbed Nature Reserve en Knysna

We bezoeken vandaag het Featherbed Nature Reserve. Met een boot vertrekken we vanuit Knysna naar de overkant van de lagune. Het weer werkt mee vandaag, want het is droog. Met een 4×4 worden we in aanhanger naar boven gebracht. Daar is de keuze met dezelfde 4×4 naar beneden of 2,2 kilometer lopen. Ik kies het laatste. Onderweg naar beneden zijn mooie vergezichten over de lagune te zien. Ook bezoeken we een grot.

Featherbed Nature Reserve Featherbed Nature Reserve

 

Met de boot worden we aan het eind van de ochtend teruggebracht naar de overkant.

De rest van de middag hebben we vrij en bezoeken we het mooie Knysna. Ik breng een bezoek aan de plaatselijke kerk en aan Waterfront.

 

Dag 17 : Oudtshoorn

Vandaag regent het weer eens. In de stromende regen bezoeken we op weg naar Oudtshoorn Saas Campus in George. Hier staat een boswandeling op het programma maar die gaat vanwege de regen niet door. Wel wordt er een boom geplant ter compensatie van de uitstoot van CO2.

We brengen een bezoek aan Oudtshoorn, het stadje dat bekend staat om zijn struisvogelfarms. Het stadje zelf vind ik ontzettend tegenvallen. Een bezoek aan een struisvogelfarm staat ’s middags op het programma. Hier zien we eieren waar je op kunt staan, zo sterk zijn ze. Buiten zien we de struisvogels.

We bezoeken Cango Wildlife Range waar we een rondje over het park maken en zien hier cheeta’s, otters, slangen, leeuwen, tijgers, krokodillen en verschillende vogelsoorten.

Een cheetah in Cango Wildlife Range in Oudtshoorn Een cheetah in Cango Wildlife Range in Oudtshoorn

 

Deze nacht slaap ik in Berluda Farmhouse & Cottages net buiten Oudtshoorn.

 

Dag 18 : Walvissen spotten in Hermanus en Kaapstad

We rijden vandaag naar onze laatste bestemming Kaapstad. Maar eerst bezoeken we Hermanus, de walvisstad van Zuid-Afrika. We gaan proberen een walvis te spotten. Er zijn in Hermanus diverse plekken ingericht waar walvissen te spotten zijn. Ik zie er een paar.

Walvis spotten in Hermanus Walvis spotten in Hermanus

 

’s Middags rijden we naar Kaapstad.

Slapen doen we in het Strand Tower Hotel in de stad.

 

Dag 19 : Kaapstad en Robbeneiland

Tijdens deze eerste dag in Kaapstad brengen we in de ochtend een bezoek aan Kasteel de Goede Hoop, een kasteel uit de VOC-tijd. Hier vindt om 10.00 uur de wisseling van de wacht plaats. We brengen aan bezoek aan de St. George Kathedraal, de bekende kerk waar aartsbisschop Desmond Tutu voorging. Ook bezoeken we Company’s Garden, een gratis toegankelijke tuin in het centrum van Kaapstad. Hier geen gebrek aan eekhoorns. Op weg naar Waterfront bezoeken we het kleurrijkste stukje Kaapstad, Bo Kaap, de Maleisische wijk met felgekleurde huizen.

Bo Kaap in Kaapstad Bo Kaap in Kaapstad

 

In Waterfront zijn leuke winkels te vinden, van souvenirwinkels tot aan luxe winkels, van supermarkten tot aan restaurants.

Wij gaan naar Robbeneiland. Het bekende eiland waar oud apartheidsstrijder en de latere president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, gevangen heeft gezeten. Na een boottocht van een half uur komen we aan op het eiland voor de kust van Kaapstad.

In krappe bussen rijden we het eiland over, via het deel waar geen gevangenen hebben gezeten naar een deel waar de gevangenen achter prikkeldraad en tralies verbleven. Hier bezoeken we de steengroeve waar de gevangenen moesten werken. Het meest indrukwekkend vind ik het persoonlijke verhaal van een oud gevangene die ons de cel van Nelson Mandela laat zien, maar ook de binnenplaats en sanitaire voorzieningen. Heel indrukwekkend en heel erg de moeite van een bezoek waard, helemaal als je de achtergrond kent. Veel groepsleden (ik ook) hebben als voorbereiding de biografie van Nelson Mandela, De lange weg naar de vrijheid, gelezen. Met de boot varen we terug naar Waterfront.

 

Dag 20 : Kaapse Schiereiland met Duikereiland, Kaap de Goede Hoop, Capepoint en Boulder Beach

We rijden vandaag de stad uit, we bezoeken het Kaapse Schiereiland ten zuiden van Kaapstad.

De eerste stop is Hout Bay waar we aan boord gaan van een boot die ons naar de zeehonden op Duikereiland brengt. Een klein eilandje voor de kust maar met ontzettend veel zeehonden.

Via Chapman’s Peak, een fantastische weg aan de andere kant van de baai, rijden we naar het zuiden. Het Kaapse Schiereiland is een prachtig natuurgebied waar je moet stoppen bij Kaap de Goede Hoop met het bekende bord dat je op het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Afrika bent.

Kaap de Goede Hoop Kaap de Goede Hoop

 

Even verderop ligt Capepoint waar je een wandeling naar de vuurtoren kunt maken. Hier staat een bord met de mededeling dat Amsterdam 9.635 kilometer verderop ligt. Je geniet hier van een schitterend uitzicht over zee.

De laatste stop van de route over het Kaapse Schiereiland is bij Boulders Beach. De plek met zijn vele pinguïns, die je van dichtbij kunt zien. De pinguïns zijn mensen gewend en trekken zich dan ook niets van je aan.

 

Dag 21 : Tafelberg, Stellenbosch en het Taalmonument in Paarl

Vandaag gaan we eindelijk de Tafelberg op. De afgelopen vijf dagen was de Tafelberg nl. vanwege de harde wind gesloten.

Met de kabelbaan gaan we naar boven en hebben schitterende uitzichten over Kaapstad en omgeving. In de verte zie je Robbeneiland liggen en het voetbalstadion waar Nederland de finale van het WK voetbal van 2010 heeft verloren. Boven is het een schitterende natuur met veel bloemen en ook weer dassies.

Tip zorg dat je al in de rij staat voor de kabelbaan opengaat. Dan is het nog niet zo druk.

Weer beneden rijden we naar het wijngebied rond Stellenbosch. Van dit mooie stadje zien we vanwege tijd gebrek niet zo veel. We bezoeken wel de bekende winkel van Stellenbosch. Deze winkel, Ome Samie se Winkel, moet je gezien hebben bij een bezoek aan Stellenbosch. Dit is echt een winkel van sinkel die alles te koop heeft. Stellenbosch heeft veel woningen die gebouwd zijn in de Kaap-Hollandse bouwstijl.

Lunchen doen we op een fantastische plek, nl. aan de voet van het Taalmonument in Paarl.

Het Taalmonument van Paarl vertegenwoordigt de groei en de evolutie van de Afrikaanse taal en geeft erkenning aan de uiteenlopende wortels wat verspreid ligt over drie continenten, Afrika, West-Europa en Maleisië.

Taalmonument in Paarl Taalmonument in Paarl

 

Een excursie die van mij geschrapt had mogen worden, is een bezoek aan een wijnestate. Ik drink bijna geen alcohol en ik heb helemaal niets met wijnen. Bij wijnestate Vrede en Lust krijgen we een rondleiding langs het proces van wijnmaken en aan het eind is een wijnproeverij.

’s Avonds dineren we in een leuk restaurant in Kaapstad: Africa Café, een restaurant waar je Afrikaanse hapjes krijgt geserveerd uit bijv. Ethiopië, Malawi, Botswana, Tanzania, Egypte, Zambia en natuurlijk Zuid-Afrika.

 

Dag 22 : Kaapstad en vertrek naar Nederland

Dit is een extra dag voor ons. De oorspronkelijke reis duurt nl. 22 dagen maar wij hebben een dag langer. Deze dag brengen we door in Kaapstad. In Waterfront koop ik de laatste souvenirs. Wat een leuke winkels hebben ze hier. Mocht je in Kaapstad zijn en Waterfront bezoeken, loop dan langs de winkels langs het water. De winkels in het overdekte deel zijn meer de standaard winkels maar langs het water zijn vooral souvenirwinkels met leuke spullen. Zelf vind ik African Trading Port een hele leuke winkel.

African Trading Port in Waterfront in Kaapstad African Trading Port in Waterfront in Kaapstad

 

’s Avonds vertrekken we naar de luchthaven van Kaapstad. De reis zit er na 3.080 kilometer op. Ik vlieg met een rechtstreekse KLM vlucht van Kaapstad naar Amsterdam.

 

Dag 23 : Aankomst in Nederland

Na een vlucht van 11 uur ben ik terug op Nederlandse bodem. Ook nu geen tijdsverschil en geen jetlag na afloop.

 

Wil je meer lezen over de door mij bezochte plaatsen in Zuid-Afrika tijdens deze 23-daagse rondreis, kijk dan op mijn andere website.

 

Meer lezen

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik maakte een rondreis van 23 dagen door Zuid-Afrika. Mijn route begon in Johannesburg en eindigde in Kaapstad. Welke plekken die ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #zuidafrika #rondreis #groepsrondreis #jtravelblog #jtravel Ik maakte een rondreis van 23 dagen door Zuid-Afrika. Mijn route begon in Johannesburg en eindigde in Kaapstad. Welke plekken die ik onderweg heb bezocht, lees je in deze blog. Lees je mee? #zuidafrika #rondreis #groepsrondreis #jtravelblog #jtravel

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com