De zeven musea op Texel

Zeehond in Ecomare in De Koog op Texel

 

Texel telt én zeven musea én zeven dorpen. De musea zijn Ecomare en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog, de Oudheidkamer in Den Burg, de Vuurtoren en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp, het Kaap Skil Museum in Oudeschild en het Cultuurhistorisch Museum in De Waal.

In 2016 en 2017 heb ik het eiland Texel bezocht. Ik vind het een schitterend eiland. Voor iedereen is er wel wat te doen. Je kunt er deze musea bezoeken, slenteren door één van de zeven dorpen, wandelingen en/of fietstochten maken. Elk dorp heeft elk zijn eigen karakter, sfeer en een eigen gezicht.

Ecomare is mijn favoriete museum op Texel. Beide keren heb ik de zeehonden en bruinvissen bezocht en een wandeling in het naastgelegen Duinpark gemaakt.

Beide keren verbleef ik in De Koog. Dit was vanuit het oogpunt van bereikbaarheid en de ligging van De Koog de beste optie. De Koog is heel toeristisch, maar ligt heel centraal en is het eindpunt van de busroute over het eiland. Voor de andere dorpen en musea, m.u.v. Den Burg, ben je, als je met het openbaar vervoer reist, aangewezen op de Texelhopper. De Koog en Den Burg liggen aan de route van de lijnbus die vanuit de haven vertrekt en via Den Burg en De Koog terugrijdt naar de haven. Deze bus rijdt terug via Ecomare en rijdt langs Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora naar de veerboot. In Den Burg ligt de Oudheidkamer op loopafstand van de bushalte. Vanuit De Koog zijn alle musea en dorpen lopend, fietsend of per auto heel goed bereikbaar. Beide keren heb ik in De Koog een fiets gehuurd en zo het hele eiland verkend en alle zeven musea van Texel bezocht.

TIP: Huur een fiets en ontdek de musea van Texel!

 

1. Ecomare – De Koog

Ecomare is een zeehondenopvang, een natuurmuseum, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel op een paar kilometer ten zuiden van het centrum van De Koog. Er leven hier zeehonden (gewone en grijze zeehonden), twee bruinvissen, jan-van-genten en andere vogels en binnen is een groot zeeaquarium.

De bruinvissen worden dagelijks om 10.30 en 13.30 uur gevoerd, de zeehonden om 11.30 en 15.30 uur en de vissen en andere bewoners van het zeeaquarium worden om 14.30 uur gevoerd. Tijdens het voeren vertelt de dierverzorger over de zeehonden, bruinvissen en bewoners van het zeeaquarium. Leuk is als de zeehonden uit hun bassin komen.

Naast de vaste bewoners die om wat voor reden niet terug naar zee kunnen worden vogels en zeehonden hier ook tijdelijk opgevangen om aan te sterken. Als ze eenmaal aangesterkt zijn worden ze weer vrijgelaten voor een leven op zee.

Door het Duinpark kunt je mooie wandelingen maken. Duinpark is een prachtig duingebied dat alleen vanuit Ecomare te bereiken is. Je kunt kiezen tussen een kinderwandeling of een rondwandeling van 1,5 kilometer.

Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog.

Entree: € 13,50 per persoon. Kinderen 4 t/m 13: € 9,50 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.  Je kunt ook online je tickets kopen, dit scheelt 5% korting.
Ook is er een combiticket Ecomare, het Kaap Skil Museum in Oudeschild en de Oudheidkamer in Den Burg: volwassenen € 18,50 per persoon en kinderen € 13,50 per persoon.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dagelijks van 09.30-17.00 uur.

Website

Ecomare in De Koog op Texel Ecomare in De Koog

Een bruinvis in Ecomare in De Koog op Texel Een bruinvis in Ecomare in De Koog

Het zeeaquarium in Ecomare in De Koog op Texel Het zeeaquarium in Ecomare in De Koog

 

Meer foto’s op JTravel.nl: Ecomare 2016 en Ecomare 2017

 

2. Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora – De Koog

In De Koog vind je het grootste juttersmuseum ter wereld: het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.

In het museum zie je strandvondsten van meer dan 75 jaar. Je krijgt er informatie over het strandjutten, het loods- en reddingwezen en de visserij. De voorwerpen die je ziet zijn gevonden tijdens strandingen en aangespoeld na schipbreuken. Het museum is in 1962 opgericht door jutter Jan Uitgeest.

Er zijn verschillende expositieruimtes met hun eigen thema, een buitenterrein, een binnenplaats, een speeltuin en de Noorse viskotter Sjøfuglen (zeevogel) te zien. De schuren zijn van aangespoelde planken en ander kostbaar wrakhout getimmerd. Hier liggen 227 boeien, 111 vissershandschoenen, reddingsvesten uit alle windstreken, dikke bossen scheepstouw, schoenen, tonnen met onbekende inhoud, plastic speelgoed, oliejassen, nummerplaten, parafine, cosmetica, gloeilampen en zelfs computers en televisies die aangespoeld zijn. Er worden doorlopend diverse films over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij getoond. Op het buitenterrein zie je veel bijzondere voorwerpen. Een leuk museum om met kinderen te bezoeken.

Adres: Pontweg 141 A, 1796 MA De Koog.

Entree: € 6,– per persoon. Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 4,75 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website

 

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

De Noorse viskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel De Noorse viskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

 

Meer foto’s op JTravel.nl: Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora 2017

 

3. Oudheidkamer – Den Burg

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum in het centrum van Den Burg. Het museum is gevestigd in een oud huis uit 1599 dat oorspronkelijk werd gebouwd als gasthuis. De Oudheidkamer is ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit de tijd van jouw oma’s oma, je gaat bij binnenkomst terug naar de 19e eeuw. Er zijn verschillende ruimtes ingericht, zoals de woonkamer met een bedstede uit de 17e eeuw en een hoge, slanke kolenkachel met daarachter een schouw vol tegelwerk, de opkamer waar vroeger de mooiste spullen uitgestald werden, de kelder die dienst deed als voorraadkamer omdat er lekker koel was, de keuken met een granieten aanrecht, een vuurplaats en kookbenodigdheden en de zolder. Je ziet hier een verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen, oude prenten en klederdrachten, een bedstee en een oud fornuis. Buiten is de kleinste openbare kruidentuin van Nederland. Deze kruidentuin is 70 vierkante meter. Op zolder worden vaak tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Het thema wisselt elk jaar.

Adres: Kogerstraat 1, 1791 EN Den Burg.

Entree: Volwassenen: € 4,– per persoon. Kinderen van 4 t/m 13 jaar: € 1,80 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
Ook is er een combiticket Ecomare, het Kaap Skil Museum in Oudeschild en de Oudheidkamer in Den Burg: volwassenen € 18,50 per persoon en kinderen € 13,50 per persoon.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober op maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur  en op zaterdag van 11.00-16.00 uur. Op zondag is het museum gesloten.

Website

De Oudheidkamer in Den Burg op Texel

De Oudheidkamer in Den Burg op Texel De Oudheidkamer in Den Burg

De kruidentuin van de Oudheidkamer in Den Burg op Texel De kruidentuin van de Oudheidkamer in Den Burg

 

Meer foto’s op JTravel.nl: Oudheidkamer 2016 en Oudheidkamer 2017

 

4. Vuurtoren – De Cocksdorp

De vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel is hét symbool van Texel. De vuurtoren van Texel staat op een onbeschutte duintop ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee aan de Vuurtorenweg ten noorden van De Cocksdorp. Naast de vuurtoren staan een aantal voormalige dienstwoningen. De vuurtoren is genoemd naar het voormalige eiland Eierland. De markante vuurtoren is een icoon voor Texel.

De vuurtoren heeft in totaal 153 traptreden en 7 verdiepingen. De bovenste verdieping is niet toegankelijk. Dat scheelt weer 35 traptreden op de smalle trap. Na een trap van 118 treden sta je op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau en heb je een schitterend uitzicht over de zee en het eiland.

Er mogen i.v.m. de veiligheid 50 mensen tegelijk in de vuurtoren binnen zijn. Het beklimmen van de trappen vergt een redelijke conditie, er is geen lift aanwezig. Het pad naar de vuurtoren is drempelvrij, rolstoelgebruikers kunnen tot aan de vuurtoren komen. Wandelwagens kunnen niet meegenomen worden in de vuurtoren. Honden zijn niet toegestaan in de vuurtoren.

Adres: Vuurtorenweg 184, 1795 LN De Cocksdorp.

Entree: € 4,50 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: van 4 november t/m 15 februari op woensdag, zaterdag en zondag van 10.00-17.00 uur. In de kerstvakantie dagelijks. Van 16 februari t/m 2 november is de vuurtoren dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Website

De Vuurtoren bij De Cocksdorp op Texel De Vuurtoren bij De Cocksdorp

Het uitzicht vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp op Texel Het uitzicht vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp

De zee vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp op Texel De zee vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp

 

Meer foto’s op JTravel.nl: Vuurtoren 2016 en Vuurtoren 2017

 

5. Luchtvaart- en Oorlogsmuseum – De Cocksdorp

Het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel ligt bij het vliegveld van Texel. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de luchtvaart  van Texel en vertelt het verhaal van de Georgische Opstand in 1945. Texel werd door deze zogenaamde Russenoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog het laatste slagveld van Europa. Texel werd pas op 20 mei 1945 bevrijd.

De collectie van het museum is onderverdeeld in verschillende thema’s. Deze thema’s hebben betrekking op de luchtvaart, de oorlog en een combinatie van die twee. Dit alles op en rondom het eiland Texel.

In het museum zie je een complete cockpit van een Constellation (Connie), gebouwd  met originele onderdelen, een cockpit van Fokker S-13, een originele Kolibrie helikopter en een grote maquettes van het voormalig Marinevliegkamp De Mok, het vliegveld De Vlijt op Texel en van Schiphol uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is na mijn bezoek in 2017 aangepast, het kan zo zijn dat de opstelling zoals op mijn foto’s te zien is, veranderd is.

De verzameling radio’s en aanverwante apparatuur uit de jaren 1900–1950 is een aparte collectie in het museum.

Adres: Postweg 126, 1795 JS De Cocksdorp.

Entree: € 5,– per persoon. Kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 3,50 per persoon.  Kinderen t/m 5 jaar: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: van 13 april t/m 3 november dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp op Texel Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp op Texel Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp op Texel Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp

 

Meer foto’s op JTravel.nl:  Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel 2017

 

6. Kaap Skil Museum – Oudeschild

Het Kaap Skil Museum is een juttersmuseum, een maritiem museum en een openluchtmuseum in het centrum van Oudeschild. Het bijzondere gebouw heeft de afgelopen jaren een groot aantal architectuurprijzen gewonnen. Binnen zie je verschillende exposities, zoals de enorme maquette van de Rede van Texel en de collectie onderwaterarcheologie.

Buiten zie je een uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes, een timmermanshuisje, een smederij en een bakkerij. De huisjes kun je van binnen bekijken. Je kunt ook plaatsnemen in een eeuwenoude duikboot. In de grote schuur staat met een bak met jerrycans, boeien en scheepsmotoren. Alles is aangespoeld op het Texelse strand. De schuur staat stampvol met jutterswaren. In het gebouw Visserij staat een levensgroot scheepswrak opgesteld en achterin een expositie over de visserij van Texel.

De blikvanger op het buitenterrein is Molen de Traanroeier. Als de molen open is, is de molen te bekijken en je mag hier naar boven lopen. Er vinden regelmatig demonstraties plaats, zoals touwslaan.

Een leuk museum om met kinderen te bezoeken.

Adres: Heemskerckstraat 9, 1792 AA Oudeschild.

Entree: € 9,25 per persoon. Kinderen 4 t/m 14 jaar € 6,75 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
Ook is er een combiticket Ecomare, het Kaap Skil Museum in Oudeschild en de Oudheidkamer in Den Burg: volwassenen € 18,50 per persoon en kinderen € 13,50 per persoon.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: November-februari van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur en van maart-oktober van maandag t/m zondag 10.00-17.00 uur.

Website

Het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel Het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel Het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Molen 'De Traanroeier' in het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel Molen ‘De Traanroeier’ in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

 

Meer foto’s op JTravel.nl: Kaap Skil Museum 2016 en Kaap Skil Museum 2017

 

7. Cultuurhistorisch Museum Texel – De Waal

Het Cultuurhistorisch Museum Texel is gevestigd in een oude stopboerderij in het centrum van het schilderachtige plaatsje De Waal. In het museum wordt elk jaar één van de centrale thema’s zoals akkerbouw, weidebouw, bloembollenteelt of vervoer in steeds andere gedaante uitgelicht. Van de vaste collectie zie je de authentieke boerenwagens en koetsen, arrensleeën, machines en voorwerpen voor melkverwerking en kaas- en boterbereiding en oude landbouwmachines, die op Texel dienst hebben gedaan. Het museum geeft een goed beeld van het leven op Texel in het verleden.

Er zijn verschillende deeltentoonstellingen en ook leuk is de inrichting van de stolboerderij die je via de binnenplaats bereikt en de smederij waar demonstraties worden gehouden.

Als je uitgekeken bent in het museum, loop dan ook eens door het plaatsje De Waal. Het is een kleine plaats met een mooie kerk en een paar leuke straatjes met oude huisjes en boerderijen. De zuidelijke entree is de ‘Bomendiek’, één van de oudste dijken van Texel.

Adres: Hogereind 6 1793 AG De Waal.

Entree: € 5,50 per persoon. Kinderen 4 t/m 13: € 4,– per persoon Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2019).

Openingstijden: van 5 maart t/m 31 oktober: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen van 13.30-17.00 uur en op maandag gesloten.

Website

Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal op Texel

Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal op Texel Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal op Texel Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal

 

Meer foto’s op JTravel.nl: Cultuurhistorisch Museum Texel 2016 en Cultuurhistorisch Museum Texel 2017

 

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel in De Cocksdorp, de Oudheidkamer in Den Burg en het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal zijn in de wintermaanden gesloten!

 

Heb jij weleens een museum op Texel bezocht? Wat vond jij het mooiste museum van het eiland? En waarom?

 

Meer lezen over Texel

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
Follow by Email
RSS

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Buy me a coffee

Foto’s van JTravelBlog bij Werkaandemuur.nl

Mijn foto’s zijn vanaf nu te koop op allerlei materialen in mijn shop bij WerkaandeMuur.nl of op Mijn foto’s bij Werkaandemuur.nl.

PS: Omdat ik sinds het najaar van 2021 werk met de Sony RX10IV en deze camera helaas niet voldoet aan de technische eisen van Werk aan de Muur kan ik geen nieuw werk in mijn webshop laden.

1 12 13 14

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids