De zeven musea op Texel

Zeehond in Ecomare in De Koog op Texel

 

Texel telt én zeven musea én zeven dorpen. De musea zijn Ecomare en Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog, de Oudheidkamer in Den Burg, de Vuurtoren en het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp, het Kaap Skil Museum in Oudeschild en het Museum Waelstee/voorheen het Cultuurhistorisch Museum in De Waal. In deze blog neem ik je mee langs alle zeven musea op Texel.

In 2016 en 2017 heb ik het eiland Texel bezocht. Ik vind Texel een schitterend eiland. Voor iedereen is er wel wat te doen. Je kunt één van deze musea bezoeken, slenteren door één van de zeven dorpen, wandelingen en/of fietstochten maken. Elk dorp heeft elk zijn eigen karakter, sfeer en een eigen gezicht.

Ecomare is mijn favoriete museum op Texel. Beide keren dat ik Texel bezocht heb ik de zeehonden en bruinvissen bezocht en een wandeling in het naastgelegen Duinpark gemaakt.

Beide keren verbleef ik in De Koog, in 2016 verbleef ik in Fletcher hotel De Cooghen en in 2017 verbleef ik in Hotel Beatrix. Dit was vanuit het oogpunt van bereikbaarheid en de ligging van De Koog de beste optie. De Koog is heel toeristisch, maar ligt heel centraal en is het eindpunt van de busroute over het eiland. Voor de andere dorpen en musea, m.u.v. Den Burg, ben je, als je met het openbaar vervoer reist, aangewezen op de Texelhopper. De Koog en Den Burg liggen aan de route van de lijnbus die vanuit de haven vertrekt en via Den Burg en De Koog terugrijdt naar de haven. Deze bus rijdt terug via Ecomare en rijdt langs Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora naar de veerboot. In Den Burg ligt de Oudheidkamer op loopafstand van de bushalte. Vanuit De Koog zijn alle musea en dorpen lopend, fietsend of per auto heel goed bereikbaar. Beide keren heb ik in De Koog een fiets gehuurd en zo het hele eiland verkend en alle zeven musea van Texel bezocht.

 

TIP: Huur een fiets en ontdek de musea van Texel!

 

Ecomare in De Koog

Ecomare is een zeehondenopvang, een natuurmuseum, een zeeaquarium en een vogelopvang. Ecomare ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel op een paar kilometer ten zuiden van het centrum van De Koog. Er leven hier zeehonden (gewone en grijze zeehonden), twee bruinvissen, jan-van-genten en andere vogels en binnen is een groot zeeaquarium.

De bruinvissen worden dagelijks om 10.30 en 13.30 uur gevoerd, de zeehonden om 11.30 en 15.30 uur en de vissen en andere bewoners van het zeeaquarium worden om 14.30 uur gevoerd. Tijdens het voeren vertelt de dierverzorger over de zeehonden, bruinvissen en bewoners van het zeeaquarium. Leuk is als de zeehonden uit hun bassin komen.

Naast de vaste bewoners die om wat voor reden niet terug naar zee kunnen worden vogels en zeehonden hier ook tijdelijk opgevangen om aan te sterken. Als ze eenmaal aangesterkt zijn worden ze weer vrijgelaten voor een leven op zee.

Door het Duinpark kunt je mooie wandelingen maken. Duinpark is een prachtig duingebied dat alleen vanuit Ecomare te bereiken is. Je kunt kiezen tussen een kinderwandeling of een rondwandeling van 1,5 kilometer.

Adres: Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog.

Entree: € 14,50 per persoon. Kinderen 4 t/m 13: € 10,50 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
De Museumkaart is NIET geldig bij Ecomare.
Texelse museumpashouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dagelijks van 09.30-17.00 uur.

Website

Ecomare in De Koog op Texel Ecomare in De Koog

Een bruinvis in Ecomare in De Koog op Texel Een bruinvis in Ecomare in De Koog

Het zeeaquarium in Ecomare in De Koog op Texel Het zeeaquarium in Ecomare in De Koog

 

Lees ook: Ecomare 2016 en Ecomare 2017
Bekijk ook: Foto’s van De Koog in 2016  en Foto’s van De Koog in 2017

 

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

In De Koog vind je het grootste juttersmuseum ter wereld: het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.

In het museum zie je strandvondsten van meer dan 75 jaar. Je krijgt er informatie over het strandjutten, het loods- en reddingwezen en de visserij. De voorwerpen die je ziet zijn gevonden tijdens strandingen en aangespoeld na schipbreuken. Het museum is in 1962 opgericht door jutter Jan Uitgeest.

Er zijn verschillende expositieruimtes met hun eigen thema, een buitenterrein, een binnenplaats, een speeltuin en de Noorse viskotter Sjøfuglen (zeevogel) te zien. De schuren zijn van aangespoelde planken en ander kostbaar wrakhout getimmerd. Hier liggen 227 boeien, 111 vissershandschoenen, reddingsvesten uit alle windstreken, dikke bossen scheepstouw, schoenen, tonnen met onbekende inhoud, plastic speelgoed, oliejassen, nummerplaten, parafine, cosmetica, gloeilampen en zelfs computers en televisies die aangespoeld zijn. Er worden doorlopend diverse films over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij getoond. Op het buitenterrein zie je veel bijzondere voorwerpen. Een leuk museum om met kinderen te bezoeken.

Adres: Pontweg 141 A, 1796 MA De Koog.

Entree: € 6,75 per persoon. Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 5,50 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
De Museumkaart is NIET geldig bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

De Noorse viskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel De Noorse viskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel Het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

 

Lees ook: Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Bekijk ook: Foto’s van De Koog

 

Oudheidkamer in Den Burg

De Texelse Oudheidkamer is een klein museum in het centrum van Den Burg. Het museum is gevestigd in een oud huis uit 1599 dat oorspronkelijk werd gebouwd als gasthuis. De Oudheidkamer is ingericht met meubels en gebruiksartikelen uit de tijd van jouw oma’s oma, je gaat bij binnenkomst terug naar de 19e eeuw. Er zijn verschillende ruimtes ingericht, zoals de woonkamer met een bedstede uit de 17e eeuw en een hoge, slanke kolenkachel met daarachter een schouw vol tegelwerk, de opkamer waar vroeger de mooiste spullen uitgestald werden, de kelder die dienst deed als voorraadkamer omdat er lekker koel was, de keuken met een granieten aanrecht, een vuurplaats en kookbenodigdheden en de zolder. Je ziet hier een verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen, oude prenten en klederdrachten, een bedstee en een oud fornuis. Buiten is de kleinste openbare kruidentuin van Nederland. Deze kruidentuin is 70 vierkante meter. Op zolder worden vaak tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Het thema wisselt elk jaar.

Adres: Kogerstraat 1, 1791 EN Den Burg.

Entree: Volwassenen: € 4,50 per persoon. Kinderen van 4 t/m 13 jaar: €2,– per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders en Texelse museumpas: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: van 1 april t/m 31 oktober op maandag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur  en op zaterdag van 11.00-16.00 uur. Op zondag is het museum gesloten.

Website

De Oudheidkamer in Den Burg op Texel

De Oudheidkamer in Den Burg op Texel De Oudheidkamer in Den Burg

De kruidentuin van de Oudheidkamer in Den Burg op Texel De kruidentuin van de Oudheidkamer in Den Burg

 

Lees ook: Oudheidkamer 2016 en Oudheidkamer 2017
Bekijk ook: Foto’s van Den Burg in 2016  en Foto’s van Den Burg in 2017

 

Vuurtoren in De Cocksdorp

De vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel is hét symbool van Texel. De vuurtoren van Texel staat op een onbeschutte duintop ingeklemd tussen de Noordzee en de Waddenzee aan de Vuurtorenweg ten noorden van De Cocksdorp. Naast de vuurtoren staan een aantal voormalige dienstwoningen. De vuurtoren is genoemd naar het voormalige eiland Eierland. De markante vuurtoren is een icoon voor Texel.

De vuurtoren heeft in totaal 153 traptreden en 7 verdiepingen. De bovenste verdieping is niet toegankelijk. Dat scheelt weer 35 traptreden op de smalle trap. Na een trap van 118 treden sta je op de omloop, op 45 meter boven zeeniveau en heb je een schitterend uitzicht over de zee en het eiland.

Er mogen i.v.m. de veiligheid 50 mensen tegelijk in de vuurtoren binnen zijn. Het beklimmen van de trappen vergt een redelijke conditie, er is geen lift aanwezig. Het pad naar de vuurtoren is drempelvrij, rolstoelgebruikers kunnen tot aan de vuurtoren komen. Wandelwagens kunnen niet meegenomen worden in de vuurtoren. Honden zijn niet toegestaan in de vuurtoren.

Adres: Vuurtorenweg 184, 1795 LN De Cocksdorp.

Entree: € 5,50 per persoon. Kinderen t/m 4 jaar: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: Van 7  november 2022 tot 21 februari 2023: woensdag, zaterdag en zondag van 10-17 uur. In de kerstvakantie is de vuurtoren dagelijks geopend. Van 22 februari t/m 6 november is de vuurtoren dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Website

De Vuurtoren bij De Cocksdorp op Texel De Vuurtoren bij De Cocksdorp

Het uitzicht vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp op Texel Het uitzicht vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp

De zee vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp op Texel De zee vanaf de Vuurtoren bij De Cocksdorp

 

Lees ook: Vuurtoren 2016 en Vuurtoren 2017
Bekijk ook: Foto’s van De Cocksdorp in 2016  en Foto’s van De Cocksdorp in 2017

 

Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp

Het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel ligt bij het vliegveld van Texel. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de luchtvaart  van Texel en vertelt het verhaal van de Georgische Opstand in 1945. Texel werd door deze zogenaamde Russenoorlog tijdens de Tweede Wereldoorlog het laatste slagveld van Europa. Texel werd pas op 20 mei 1945 bevrijd.

De collectie van het museum is onderverdeeld in verschillende thema’s. Deze thema’s hebben betrekking op de luchtvaart, de oorlog en een combinatie van die twee. Dit alles op en rondom het eiland Texel.

In het museum zie je een complete cockpit van een Constellation (Connie), gebouwd  met originele onderdelen, een cockpit van Fokker S-13, een originele Kolibrie helikopter en een grote maquettes van het voormalig Marinevliegkamp De Mok, het vliegveld De Vlijt op Texel en van Schiphol uit de periode van voor de Tweede Wereldoorlog.

Het museum is na mijn bezoek in 2017 aangepast, het kan zo zijn dat de opstelling zoals op mijn foto’s te zien is, veranderd is.

De verzameling radio’s en aanverwante apparatuur uit de jaren 1900–1950 is een aparte collectie in het museum.

Adres: Postweg 126, 1795 JS De Cocksdorp.

Entree: € 6,50 per persoon. Kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 4,50 per persoon.  Kinderen t/m 5 jaar: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: maandag 3 april t/m zondag 5 november 2023: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp op Texel Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp op Texel Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp op Texel Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum in De Cocksdorp

 

Lees ook: Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel
Bekijk ook: Foto’s van De Cocksdorp

 

Museum Kaap Skil in Oudeschild

Museum Kaap Skil is een juttersmuseum, een maritiem museum en een openluchtmuseum in het centrum van Oudeschild. Het bijzondere gebouw heeft de afgelopen jaren een groot aantal architectuurprijzen gewonnen. Binnen zie je verschillende exposities, zoals de enorme maquette van de Rede van Texel en de collectie onderwaterarcheologie.

Buiten zie je een uitgebreide juttersverzameling, oude vissershuisjes, een timmermanshuisje, een smederij en een bakkerij. De huisjes kun je van binnen bekijken. Je kunt ook plaatsnemen in een eeuwenoude duikboot. In de grote schuur staat met een bak met jerrycans, boeien en scheepsmotoren. Alles is aangespoeld op het Texelse strand. De schuur staat stampvol met jutterswaren. In het gebouw Visserij staat een levensgroot scheepswrak opgesteld en achterin een expositie over de visserij van Texel.

De blikvanger op het buitenterrein is Molen de Traanroeier. Als de molen open is, is de molen te bekijken en je mag hier naar boven lopen. Er vinden regelmatig demonstraties plaats, zoals touwslaan.

Een leuk museum om met kinderen te bezoeken.

Adres: Heemskerckstraat 9, 1792 AA Oudeschild.

Entree: € 11,– per persoon. Kinderen 4 t/m 14 jaar € 7,50 per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: November-februari van dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur en van maart-oktober van maandag t/m zondag 10.00-17.00 uur.

Website

Het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel Het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel Het Kaap Skil Museum in Oudeschild

Molen 'De Traanroeier' in het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel Molen ‘De Traanroeier’ in het Kaap Skil Museum in Oudeschild

 

Lees ook: Museum Kaap Skil 2016 en Museum Kaap Skil 2017
Bekijk ook: Foto’s van Oudeschild in 2016  en Foto’s van Oudeschild in 2017

 

Museum Waelstee (was Cultuurhistorisch Museum Texel) in De Waal

De naam van het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal is gewijzigd naar Museum Waelstee. Toen ik hier in 2016 en 2017 heette het museum nog Cultuurhistorisch Museum Texel. Daarom ook deze naam nog in de artikelen.

Het Museum Waelstee/Cultuurhistorisch Museum Texel is gevestigd in een oude stopboerderij in het centrum van het schilderachtige plaatsje De Waal. In het museum wordt elk jaar één van de centrale thema’s zoals akkerbouw, weidebouw, bloembollenteelt of vervoer in steeds andere gedaante uitgelicht. Van de vaste collectie zie je de authentieke boerenwagens en koetsen, arrensleeën, machines en voorwerpen voor melkverwerking en kaas- en boterbereiding en oude landbouwmachines, die op Texel dienst hebben gedaan. Het Museum Waelstee/Cultuurhistorisch Museum Texel geeft een goed beeld van het leven op Texel in het verleden.

Er zijn verschillende deeltentoonstellingen en ook leuk is de inrichting van de stolboerderij die je via de binnenplaats bereikt en de smederij waar demonstraties worden gehouden.

Als je uitgekeken bent in het Museum Waelstee/Cultuurhistorisch Museum Texel, loop dan ook eens door het plaatsje De Waal. Het is een kleine plaats met een mooie kerk en een paar leuke straatjes met oude huisjes en boerderijen. De zuidelijke entree van De Waal is de ‘Bomendiek’, één van de oudste dijken van Texel.

Adres: Hogereind 6 1793 AG De Waal.

Entree: € 7,– per persoon. Kinderen 4 t/m 12: € 4,– per persoon Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: Museum Waelstee/Cultuurhistorisch Museum Texel is in de wintermaanden gesloten. 28 februari t/m 31 oktober 2023: dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen van 13.30-17.00 uur en op maandag gesloten.

Website

Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal op Texe.jpg

Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal op Texel Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal op Texel Het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal

 

Lees ook: Museum Waelstee/Cultuurhistorisch Museum Texel 2016 en Museum Waelstee/Cultuurhistorisch Museum Texel 2017
Bekijk ook: Foto’s van De Waal in 2016  en Foto’s van De Waal in 2017

 

Het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel in De Cocksdorp, de Oudheidkamer in Den Burg en het Museum Waelstee/Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal zijn in de wintermaanden gesloten!

 

Praktische informatie over Texel

Zowel in 2016 als in 2017 verbleef ik in hotels in De Koog. In 2016 in Fletcher Hotel De Cooghen waar ik een 5-daags arrangement geboekt had. Het hotel ligt in de Dorpsstraat. In 2017 verbleef ik in Hotel Beatrix, net buiten het centrum van De Koog. Dat ik in De Koog verbleef was omdat De Koog goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en ook de ligging van andere plaatsen is gunstig.

De Koog is heel toeristisch, maar ligt heel centraal en is het eindpunt van de busroute over het eiland.
Voor de andere dorpen, m.u.v. Den Burg, ben je aangewezen op de Texelhopper als het over het openbaar vervoer gaat. De Koog en Den Burg liggen aan de route van de lijnbus die vanuit de haven vertrekt en via Den Burg en De Koog terugrijdt naar de haven. Vanuit De Koog zijn alle dorpen lopend, fietsend of per auto heel goed bereikbaar.

Zowel in 2016 als ik 2017 heb ik in De Koog een fiets gehuurd en zo het eiland verkend.

Accommodaties vind je overal op Texel. In de dorpen zijn campings, hotels, appartementen, vakantiehuizen, bungalows, bed & breakfasts, ingerichte tenten, campings en stacaravans. Via VVV Texel kun je meer dan 1500 accommodaties boeken. Ook zijn er via bijv. Booking.com, Natuurhuisje en Airbnb veel mogelijkheden om je overnachting(en) op Texel te boeken.

 

Lees ook: Praktische informatie over Texel

 

Heb jij weleens een museum op Texel bezocht? Wat vond jij het mooiste museum van het eiland? En waarom?

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen over Texel

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog Heb je plannen om het schitterende Texel te bezoeken. Ik heb de 7 musea die het eiland kent voor je op een rijtje gezet. Lees je mee? #museum #texel #kaapskilmuseum #luchtvaartenoorlogsmuseumtexel #vuurtoren #ecomare #cultuurhistorischmuseumtexel #juttersmuseumflora #oudheidkamer #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com