Museumtip #25 : Museum Borg Verhildersum – Leens

Museum Borg Verhildersum in Leens

 

Mijn museumtip van vandaag is Museum Borg Verhildersum in Leens in de provincie Groningen. Museum Borg Verhildersum is niet alleen een landhuis dat als museum is ingericht, maar je kunt ook het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Een aanrader. In deze blog lees je alles over Museum Borg Verhildersum in Leens.

Museum Borg Verhildersum is een borg. In de provincie Groningen zijn veel borgen/stenen landhuizen. Steenhuizen stammen uit de middeleeuwen. De versterkte torens waren bedoeld ter bescherming tegen aanvallen. Omdat stenen duur waren, konden alleen de rijken zich een steenhuis veroorloven. Van de ongeveer 200 steenhuizen en borgen die in de provincie Groningen hebben gestaan, zijn er nog 16 over. Een paar bekende borgen zijn Borg Verhildersum in Leens, Fraeylemaborg in Slochteren, Menkemaborg in Uithuizen en Rijtuigmuseum Nienoord in Leek.

 

Museum Borg Verhildersum

Museum Borg Verhildersum ligt aan de rand van Leens, in de provincie Groningen. Het landgoed is 33 hectare groot. Tijdens je bezoek aan Museum Borg Verhildersum maak je een wandeling door het verleden en leer je over de aloude landadel en de nieuwe borgbewoners, de rijke boerenstand en de arme landarbeiders.

Je komt aan via een oude oprijlaan met indrukwekkende bomen aan weerszijden leidt naar een bijzonder gebouw. Dit is de eeuwenoude borg. De borg werd in de 14e eeuw als steenhuis gebouwd en werd daarna een kasteel en buitenhuis voor voorname families zoals de familie Tjarda Van Starkenborgh en de notarisfamilie Van Bolhuis. Je ontdekt hier de opkomst van de burgerij en de geschiedenis van de Groninger landadel  en ervaart hoe de families lang geleden in en rondom de borg leefden.

De naam Verhildersum komt vermoedelijk van Ver(vrouw), Hilde’s, um (heem/huis), dus huis van Vrouw Hilde. Door huwelijk komt Verhildersum in 1587 in handen van de familie Tjarda Van Starkenborgh. In 1821 verkocht de familie Tjarda Van Starkenborgh Verhildersum aan notaris Hendrik van Bolhuis. Hij liet de borg opknappen en ging er wonen. Zijn dochter Geertje, die was getrouwd met Hendrik Frima, erfde de borg.

In de 17e eeuw werd het poortgebouw en de westelijke vleugel afgebroken. En aan het eind van de 18e eeuw werd de oostelijke vleugel afgebroken. Verhildersum werd het landhuis zoals het er nu uitziet.

Het interieur toont het leven op een bord in de 19e eeuw. Een andere bekende borg op het Groningse Hogeland is Menkamaborg in het Uithuizen. Deze borg laat het leven in de 17e en 18 eeuw zien.

Maak ook een wandeling langs de boomgaard met oude fruitrassen en het Arbeidershuisje. Aan het eind van dit pad kom je uit bij de Museumboerderij Welgelegen, waar Cornelis Borgman met zijn familie woonde. Hij is de oorspronkelijke bewoner op boerderij Oud-Bocum, dat symbool staat voor de innovatiedrang van de Groninger boeren.

De familie de Vries waren dagloners. Zij kochten in 1880 een stukje grond en bouwden het arbeidershoeske. Dit huisje kun je nog altijd van binnen bekijken. Je ziet hoe de landarbeiders vroeger woonden en leefden.

In de boerderij en het Koetshuis zijn exposities te zien. In het koetshuis is de entree, de museumwinkel en het museumcafé. De oude schuur van de museumboerderij is ingericht als een 19e eeuwse Groninger boerenschuur. In de boomgaard staan meer dan 100 oude fruitrassen. In de tuin achter de borg zijn beelden van Eddy Roos te zien.

Museum Borg Verhildersum in Leens

 

Wat is er te zien in Museum Borg Verhildersum in Leens?

Een bezoek aan het landgoed is niet compleet zonder ook de Museum Borg Verhildersum te bezoeken. In de borg staan in elke ruimte informatiebordjes met een QR-code. Scan deze code en je krijgt veel uitleg over de kamer waar je bent en de voorwerpen die hier staan/hangen.

QR code in Museum Borg Verhildersum in Leens QR code in Museum Borg Verhildersum in Leens

 

De hal

De hal zoals je die nu ziet en waar je de borg binnenkomt dateert uit 1792. De hoofdingang werd in het midden van het gebouw gebouwd. Aan beide kanten zie je drie ramen en een deur. De vloer in deze hal is belegd met zwarte en witte marmeren tegels. Boven de deur naar de eetkamer hangt de kwartierstaat, een omgekeerde stamboom, van Margaretha Bouwina Tjarda van Starkenborgh uit 1729, de  eigenaresse van de borg sinds 1742. Zij was de meest invloedrijke adellijke vrouw uit de Ommelanden in de 18e eeuw. In 1753 verkocht ze het landgoed aan een ander lid van de familie. Margaretha Bouwina Tjarda van Starkenborgh heeft nooit op Verhildersum gewoond, ze verhuurde de borg aan familie.

De hal in Museum Borg Verhildersum in Leens De hal

 

De ontvangkamer

De ontvangkamer was de voormalige eetkamer. Hier werden de gasten ontvangen.In deze ruimte staat een mooie kast uit de 17e eeuw, een wortelnoten porseleinkast met Imari-porselein uit Japan en een staand horloge uit 1790. De marmeren schouw met de ijzeren kachel is de blikvanger in deze ruimte. Rond de spiegel boven de schouw hangen ovale portretten van de familie Van Bolhuis.

De ontvangkamer in Museum Borg Verhildersum in Leens De ontvangkamer

 

De slaapkamer

In de slaapkamer staat een hemelbed uit eind 18e eeuw. Het smalle steile trapje dat je ziet, leidt naar een tussenkamer met een bedstee voor kinderen. Helaas is deze ruimte niet toegankelijk voor bezoekers. Op de toilettafel staat een lampetkan, een schaal, sierkammen, een krultang, een aardewerken doos voor scheerzeep en een klein kruikje om handen mee te warmen in een mof.

De slaapkamer in Museum Borg Verhildersum in Leens De slaapkamer

 

Doorloop of bijkeuken

De doorloop of bijkeuken was vroeger de entree voor leveranciers en personeel. In de linkerhoek staat een geel geverfde stortkoker voor turf. De turf werd via het luik op zolder gehesen met een groot takelwiel. Op zolder werd het droog bewaard en door de koker naar beneden gestort voor gebruik in het fornuis en de kachels. Blikvanger in deze ruimte is het aanrecht met een dubbel kranenstel, een voor welwater, het andere voor regenwater. De voorraadbak boven het aanrecht is in tweeën gedeeld. De grote kranen werden gebruikt voor het vullen van emmers, grote ketels en dergelijke, de kleinere voor kleine hoeveelheden water. Bovenaan zitten 2 overloopkraantjes.

De doorloop of bijkeuken in Museum Borg Verhildersum in Leens De doorloop of bijkeuken

 

Kelder

Met een steile trap daal je af naar de kelder van Museum Borg Verhildersum. De kelder is een overblijfsel van het oude steenhuis. Dat is te zien aan de dikke muren, het koepelgewelf en de smalle lichtspleten. Let op waar je loopt, wat de plafonds zijn laag. In de kelder was erg belangrijk werd de voedselvoorraad bewaard. Het was hier koel en de luchtvochtigheid was laag. De levensmiddelen, zoals groente, vlees en eieren werden opgeslagen in kasten, op rekken en in vaten en geconserveerd in Keulse potten. Er zijn drie kelders onder de borg waaronder ook een wijnkelder.

De kelder in Museum Borg Verhildersum in Leens De kelder

 

Keuken

In de keuken werden door het personeel tijdrovende gerechten bereid. Aan het begin van de 19e eeuw werd hier nog op open vuur gekookt. Aan het plafond werden hammen, worst en spek gedroogd die in de schoorsteen waren gerookt. In de keuken een betegelde kachel om de gerechten warm te houden en een gietijzeren fornuis. In deze ruimte zie je een bedstede voor het personeel. Bedsteden waren zo kort dat je er niet languit in kon liggen. Mensen waren toen kleiner en men wilde (half) zittend slapen, omdat men dacht dat die slaaphouding gezonder was. De tafel staat gedekt met poffert, cake, brood, de kraantjespotten met koffie en de jonge jenever.

De keuken in Museum Borg Verhildersum in Leens De keuken

 

Eetkamer

De eetkamer was een voormalige salon. Blikvanger is de gedekte tafel. Het 19e eeuwse servies wordt af en toe gewisseld. Museum Borg Verhildersum bezit 4 serviezen: het ‘Zwiebelmuster’, een servies van de Duitse firma Meissen, een Frans servies gedecoreerd met vlinders en bloemen, een Frans crème servies met gouden bies en het Septfontaines servies van Boch. Toen ik er was, was de tafel gedekt met het Septfontaines servies, een crèmekleurig servies met blauwe bloemtakken en blauw randje. In de eetkamer staan een paar mooie kasten waaronder een buffetkast en de kussenkast.

De eetkamer in Museum Borg Verhildersum in Leens De eetkamer

 

Grote Zaal

De Grote Zaal is het belangrijkste en meest representatieve vertrek van Museum Borg Verhildersum. Dit waren vroeger drie vertrekken: een bibliotheek, een slaapkamer en een alkoof, met bedsteden en daarboven een hangkamertje. Het grote schilderij aan de rechterwand is het familieportret van het gezin Allard Tjarda van Starkenborgh. Allard en zijn vrouw zitten links op een verhoging. De andere personen zijn hun tien kinderen die nog in leven zijn. De eerder overleden kinderen staan bovenaan als engelen afgebeeld. Naast de schouw staat een secretaireorgel.

De grote zaal in Museum Borg Verhildersum in Leens De grote zaal

 

Traphal

In de traphal zie je een zware 17e eeuwse smeedijzeren kluiskist. Hierin werden belangrijke documenten bewaard. De halbank dateert uit ongeveer 1720 en is gemaakt van vurenhout en is beschilderd met een houtmotief. Het glas-in-lood-raam dateert uit 1689. Kijk eens omhoog daar hangt een gietijzeren hallamp van eind 1800. Een andere blikvanger is de porseleinkast met voornamelijk Delfts aardewerk.

De traphal in Museum Borg Verhildersum in Leens De traphal

 

Boudoir

Een boudoir is een pruilkamer, een meestal elegant ingericht vertrek, waarin de vrouw des huizes zich kon terugtrekken. Oorspronkelijk was het boudoir de ruimte die naast de slaapkamer van de vrouw lag. De dames konden zich na de maaltijd terugtrekken in de kleine salon, wanneer de heren een pijpje smoorden, of in later tijden een sigaar opstaken. De meubels in het boudoir dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw.

Het boudoir in Museum Borg Verhildersum in Leens Het boudoir

 

Zolder

De zolder is een droge ruimte. Hier werd turf opgeslagen dat door een koker naar de bijkeuken werd gestort. In het spekhok werden gedroogde en gerookte hammen, spek en worsten bewaard. Op zolder werd ook de was gedroogd, gemangeld, gevouwen en geperst. Je ziet hier de mangeltafel, strijkijzers, droogstokken, waskisten en manden, de linnenpers en linnenkasten. Hier waren ook slaapvertrekken voor de bedienden en de oudere kinderen. De vroegere ramen zijn vanwege slecht onderhoud vervangen door zes modernere zolderramen. In de linnenkast werd het linnen volgens een vaste indeling bewaard. Je ziet het ook in deze linnenkast met op de bovenste plank de waardevolle spullen (het gezegde ‘van de bovenste plank’ kom hier vandaan). Alleen de vrouw des huizes had de sleutel van de linnenkast. Zij deelde zelf de lakens uit. Hier komt het gezegde ‘deelt de lakens uit’ vandaan als iemand de dienst uitmaakt.

De zolder in Museum Borg Verhildersum in Leens De zolder

 

Dit is in grote lijnen wat je in Museum Borg Verhildersum kunt zien. Het gaat me te ver om alle voorwerpen hier uit te lichten. Ben je nieuwsgierig, reis af naar het hoge noorden en bekijk de borg met je eigen ogen.

 

Meer informatie hoor en lees je via Kom binnen in Verhildersum.

 

Wat is er te zien op Landgoed Borg Verhildersum in Leens?

Landgoed Borg Verhildersum heeft drie thema’s: landleven, borgleven en boerenleven.

Plattegrond van Landgoed Borg Verhildersum in Leens Plattegrond van Landgoed Borg Verhildersum in Leens

 

Als je over het landgoed wandelt kun je op 10 punten een QR-code scannen die je meer vertellen over de belevingspunten: Wadden- en wierdenland, Steenhuizen en borgen, Borg Verhildersum, Beeldentuin Eddy Roos, Hoogstamboomgaard, Water en Vaarten, Arbeidershoeske, Boerenleven en landbouw, De Starkenborgh en 9 kilometer wandelen in de voetsporen van Edzart van Starkenborgh. Wadden- en wierdenland is landleven, Steenhuizen en borgen, Borg Verhildersum, Beeldentuin Eddy Roos en 9 kilometer wandelen in de voetsporen van Edzart van Starkenborgh is Borgleven, de overige punten zijn het boerenleven.

QR code op Landgoed Borg Verhildersum in Leens QR code op Landgoed Borg Verhildersum in Leens

 

Wadden- en wierdenland

Verhildersum ligt in het Wadden- en wierdenlandschap in het noorden van de provincie Groningen. Een wierde is een kunstmatige heuvel, die werden opgeworpen op de kwelderwal voor de bedijkingen langs de gehele kuststrook van de Waddenzee  om een droge plek te hebben. Op de eerste wierden stond een enkele boerderij en konden bewoners en hun vee beschermd worden. Soms groeiden deze wierden uit tot dorpswierden, waarop een kerk en meerdere boerderijen met verhoogde akkers lagen.

Duiventil op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Duiventil op Landgoed Borg Verhildersum in Leens

 

Steenhuizen en borgen

Groninger adellijke families lieten vanaf de 16e eeuw comfortabele landhuizen in de Ommelanden (alle gebieden in Groningen die niet bij de stad Groningen hoorde) bouwen. De families hadden in de Ommelanden veel invloed en gezag. Als je vroeger een borg en veel grond bezet, had je inspraak in de jacht, deelname aan de rechtspraak, aan waterschapszaken en aan kerkelijke aangelegenheden. De Groninger borgen kenden vanaf 1700 een bloeiperiode. In deze periode werden veel borgen gebouwd of verbouwd en voorzien van een mooie tuin, zoals moestuinen, kruidentuinen en boomgaarden. Later werden dit siertuinen en tuinen in landschapsstijl.

 

Borg Verhildersum

Het huidige gebouw van Borg Verhildersum bestaat uit een bouwlaag op een hoge kelderverdieping en onder een schilddak (zolderverdieping). Het gebouw dateert uit 1793. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit de 14e eeuw en is in de loop van de eeuwen verbouwd. Er hebben verschillende families gewoond. De borg heeft veel veranderingen aan het interieur en het exterieur ondergaan. In 1953 zijn de laatste bewoners vertrokken. De borg is nu een museum en biedt jou de kans om de ingerichte kamers op een borg in de 19e eeuw te bewonderen.

 

Beeldentuin van Eddy Roos

Achter de borg ligt de symmetrische stijltuin met invloeden uit de renaissance en de barok. Geniet op een van de banken van de rust en de beelden. In de tuin zie je veel borders met vaste en eenjarige planten, een kruidentuin en meer dan 90 soorten rozen en 50 soorten clematissen. Wist je dat Verhildersum een eigen tulp heeft? De tulp is heel diep donkerrood. Bezoek je in de borgtuin in het voorjaar, dan kun je de tulp op verschillende plekken in de tuin zien en bollen kun je kopen in de museumwinkel in het koetshuis. De borgtuin is de enige beeldentuin in Noord Nederland met beelden gemaakt door kunstenaar Eddy Roos. Een mooie tuin waar toen ik er in september was, niet veel kleur meer te zien was.

In het tuinhuis kan een hightea geserveerd worden.

Beeldentuin van Eddy Roos op Landgoed Borg Verhildersum in Leens

Beeldentuin van Eddy Roos op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Beeldentuin van Eddy Roos

 

Hoogstamboomgaard

De hoogstamboomgaard ligt naast de borg. De borgen in Groningen waren zelfvoorzienend. Al het voedsel kwam van het eigen landgoed, zoals koeien op de landerijen voor melk en vlees, schapen voor vlees en wol, vis uit de gracht of uit de visvijver, groenten uit de kas en de moestuin en fruit uit de eigen boomgaard. In de kelder van de borg zijn rekken waarin het fruit ook in de winter een hele tijd goed bleef. De groente werd ingemaakt in weckflessen. De witte kool ging in een vat met zout om er zuurkool van te maken en het zo goed te houden. De hoogstamboomgaard van Verhildersum heeft maar liefst 133 (102 appel, 22 peer, 7 pruim, 1 kers en 1 walnoot) unieke fruitrassen die in de 19e eeuw al bekend waren, waaronder een aantal typisch Groninger rassen, zoals de Noorderkroon en de Groninger Pippeling. Je kunt in de museumwinkel huisgemaakte jam van het onbespoten fruit uit de boomgaard en appelsap van Verhildersum in vacuümpakken van 3 liter kopen en in restaurant Ons Schathoes wordt het appelsap uit de boomgaard geschonken. Tussen de fruitbomen lopen schapen. Je kunt via een klaphekje de boomgaard betreden.

De hoogstamboomgaard op Landgoed Borg Verhildersum in Leens De hoogstamboomgaard

 

Water en Vaarten

Als je vanaf vanaf de borg of vanaf de museumboederij loopt, loop je halverwege via een bruggetje over de Hoornse Vaart. De Hoornse Vaart werd in de 19e eeuw gegraven. De vaart was een  vervanging van de Swalve, een oude rivier die van oorsprong een geul was die het Reitdiep met de Waddenzee verbond. Op oude kaarten is de rivier nog zichtbaar. Het deel bij Verhildersum werd ook wel de Zwaluwe Togt genoemd. Het bruggetje wordt ook wel een hoogholtje genoemd. Een hoogholtje is een vaste voetburg over het water, die hoog genoeg was om schepen te laten passeren. Aan beide oeverzijden bevindt zich een opgang of steile trap vaak met dwarslatten. Dit bruggetje is heeft geen trap. In de provincie Groningen zie je deze bruggetjes nog steeds.

Het hoogholtje over de Hoornse Vaart op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Het hoogholtje over de Hoornse Vaart

 

Arbeidershoeske

Veel boeren op het hogeland hadden arbeiders die het zware werk deden. Dit waren dagloners. Zij hadden het niet breed. Jacob de Vries was de dagloner die in de 19e eeuw op landgoed Verhildersum woonde. In 1880 kocht hij een lapje grond aan de Hoornse vaart in Leens, niet ver van Boerderij Welgelegen en vlakbij borg Verhildersum. Het hoeske dat op dat lapje grond werd gebouwd was voorzien van een moestuin en waterput. De familie had het niet breed, maar kon de eindjes aan elkaar knopen door verdiensten uit werk op de boerderij in combinatie met het eten van voedsel uit eigen tuin en de restjes eten die op de boerderij over waren vaak mee naar huis nemen. Het hoeske werd tot 1959 bewoond. Je ziet hier hoe Jakob en zijn familie geleefd hebben.

Het arbeidershoeske op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Het arbeidershoeske

 

Boerenleven en Landbouw

Bij Borg Verhildersum is 33 hectare landerijen bewaard gebleven. Hierop staan de boerderij en het arbeidershuisje, de boomgaard en grazen de historische koeienrassen. Het bijzondere is dat de indeling van de percelen nog precies zo is als op de aktes van notaris Van Bolhuis die de borg in 1823 kocht. De hoogte van de te betalen belastingen hing af van het gebruik van het land. Daardoor is nu nog te zien waarvoor hij het land destijds gebruikte. De oprijlaan ligt er al vanaf  1771. De landerijen worden beheerd zoals dat in de 19e eeuw gebruikelijk was. Je ziet het bij de boomgaard met oude rassen, een veestapel van Groninger Blaarkoppen en Lakenvelder koeien en op de akkers worden oude landbouwgewassen geteeld. De sfeer uit de 19e eeuw is bijvoorbeeld tijdens het historisch festival in augustus tijdens de oogst nog goed te proeven.

Boerderij Welgelegen is ingericht als museum. Hier zie je meer over het leven en werken op de boerderij in de tijd voor de grote landbouwmechanisatie met  oude landbouwwerktuigen en gereedschappen die werden gebruikt door ambachtslieden zoals de smid en de wagenmaker, de timmerman. Topstuk van de collectie is de Arendploeg. Toen ik er was, was hier ook een tentoonstelling over Groningse kleding met accessoires en gebruikslinnen.

Arendploeg in de Museumboerderij op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Arendploeg in de Museumboerderij
Tentoonstelling over Groningse kleding en accessoires in de Museumboerderij op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Tentoonstelling over Groningse kleding en accessoires in de Museumboerderij

 

De piano van de bekende overleden zanger Ede Staal staat al ruim 20 jaar opgeslagen bij Verhildersum. Speciaal voor de herdenking van zijn 80e geboortedag is er een pop up expositie met enkele foto’s uit de expositie Ode aan Ede die in 2000 plaatsvond bij Verhildersum. Iedere Groninger kent zijn muziek. In zijn liederen bezingt Ede Staal het Groninger land, waaronder regelmatig de plek waar hij opgroeide en graag terugkwam. Tussen de Museumboerderij en de borg ligt het hoogholtje. Vanaf deze brug zie je de ‘Börg, ’t Stort, de Wierde en de Diekstil waarover Ede Staal zingt. Til betekent brug, de Diekstil is de brug over de weg naar Leens. Draai je om, dan ligt daar ‘de weg van Lains noar Klooster’ met als decor de bezongen luchten achter ‘Oethoezen’ in het mooie lied ‘Mien Hoogeland’. Een ander bekend lied is Het het nog nooit zo donker west. Dit mooie lied staat al jaren op nummer 1 van de hitlijst ‘Alle 50 goud’ van RTV Noord.

Ede Staal in de Museumboerderij op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Ede Staal in de Museumboerderij

 

Vanaf Borg Verhildersum loopt de 9 kilometer lange wandelroute ‘In de voetsporen van Edzard Van Starkenborgh’ of ‘In het voetspoor van Ede Staal’. Tijdens deze  wandeling loop je rond Leens en aan het eind van de wandeling loop je over het Ede Staal pad, waar zes gedichten van Ede zijn afgedrukt.

 

Borgweer en Starkenborg

Halverwege de 17e eeuw werd in opdracht van Ludolf van Starkenborgh, toenmalige borgheer van Verhildersum, de borg Starkenborgh gebouwd. Deze borg was ook bekend als Huis te Wehe of Borgweer. De borg lag ten noordoosten van Verhildersum in het dorp Wehe. Borg Verhildersum bleef behouden en Borgweer werd in 1832 afgebroken. Eigenaar Edzard Tjarda van Starkenborgh Stachouwer vertrok in 1839 uit Leens. De oorspronkelijke borg bestaat niet meer. Het borgterrein is er nog wel. Herkenbaar zijn de grachten, lanen en doorzichten. De oprijlaan is nu een fietspad.

 

In de voetstappen van Edzard van Starkenborgh

Een wandeling van 9 kilometer in de voetsporen van Edzard Jacob Tjarda van Starkenborgh, heer van Verhildersum en van de borg Borgsweer ofwel de Starkenborgh. Edzard is de oudste zoon van Allard Tjarda van Starkenborgh. Ze zijn een voorbeeld van de Groninger landadel in de Gouden Eeuw. De wandeling leidt van Verhildersum, via de kerk in Leens waar Edzard en zijn vrouw Anna Habina Lewe veel sporen achterlieten, naar het terrein waar vroeger de Starkenborgh stond. Onderweg leidt de route langs Grijssloot waar de opkomst van de rijke boerenstand nog tastbaar is. De adel verarmde vanaf 1750 waarna de herenboeren hun plaats innamen in de 19e en 20ste eeuw. Deze wandeling wordt ook wel In het voetspoor van Ede Staal genoemd. Dit omdat je aan het eind van de wandeling over het Ede Staal pad loopt langs zes gedichten van Ede Staal. Deze wandeling staat nu op mijn bucketlist met wandelingen.

 

Meer informatie hoor en lees je via de webapp Verhildersum To Go.

 

Wat vond ik van Museum Borg Verhildersum in Leens?

Ik verblijf bij mijn ouders in Groningen. Samen met mijn moeder bezoek ik Museum Borg Verhildersum, ongeveer 40 minuten rijden van mijn ouderlijk huis. Mijn moeder heeft de borg vaker gezien. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze borg bezocht.

Museum Borg Verhildersum is een aanrader met de borg maar ook met het koetshuis, de beeldentuin achter de borg, de boomgaard, het arbeidershoeske en de museumboerderij.

Beeldentuin van Eddy Roos op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Beeldentuin van Eddy Roos

 

Deze borg op het Groningse platteland is een leuk museum voor een middagje uit. Veel voorwerpen herkennen we van vroeger.

Ik houd van dit soort musea en heb in het verleden meerdere van dit soort musea bezocht, zoals Huis Barnaart in Haarlem, Museum Willet-Holthuysen in Amsterdam, Museum van Loon in Amsterdam en het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • In het museum en ook buiten zijn 13 punten die je met de QR code kunt beluisteren. Thuis kun je ze nogmaals beluisteren en bekijken via de webapp Verhildersum To Go! Het is een mooie aanvulling op dat wat je ziet in de borg, de tuin, de Museumboerderij en op het landgoed.
  • Een bezoek aan alleen de borgtuin is gratis.
  • Er zijn meerdere horecagelegenheden op het landgoed: Het Museumcafé bevindt zich in Museumboerderij Welgelegen en naast de borg bevindt zich Het Schathoes van Verhildersum. Dit restaurant maakt deel uit van Landgoed Verhildersum. Vanuit Ons Schathoes zelf of vanaf het gezellige terras heb je zicht op de borg en de tuin.

Het Schathoes op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Het Schathoes

 

  • In het Koetshuis zijn de entree en de museumwinkel gevestigd. Hier is ook een expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.
  • In de corona heeft het museum elke week een filmpje online gezet en af af en toe wordt er nog een filmpje toegevoegd.
  • Voor kinderen zijn er via de webapp Verhildersum To Go leuke opdrachten.
  • Tegen betaling is het mogelijk om in de borg en de tuin een huwelijksreportage te maken.
  • Voor groepen vanaf 20 personen kun je een rondleiding reserveren over diverse onderwerpen. Een museumgids vertelt over het landgoed, de tentoonstellingen of bijvoorbeeld de boomgaard.
  • Elke 3e zaterdag van de maand is er een streekmarkt van 10.00-16.00 uur.
  • Het landgoed is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Met een scootmobiel kan de borg een obstakel zijn. In de borg is geen lift aanwezig. Op verzoek kunnen rijplaten klaargelegd worden om de borg te bezoeken. De zolder en de kelder zijn niet bereikbaar. De andere gebouwen zijn wel  toegankelijk voor rolstoelgebruikers en scootmobielen.
  • Museum Borg Verhildersum beschikt bij de Museumboerderij over een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Welkom op Landgoed Borg Verhildersum in Leens

 

Bereikbaarheid

Leens is met de auto en het openbaar vervoer bereikbaar.

  • Auto:
    Als je vanuit de richting van de stad Groningen komt neem je vanaf de rondweg Groningen richting Winsum en Wehe den Hoorn. Voor Leens staan richtingsborden naar Museum Borg Verhildersum. Je slaat linksaf en via een kronkelweg volg je de borden naar Museum Borg Verhildersum. Kom je vanuit de richting Uithuizen en Warffum (N363) is Verhildersum bereikbaar via de N361. Je parkeert je auto gratis bij de Museumboerderij of bij de Borg en het koetshuis.
  • Openbaar vervoer:
    Je reist met de trein naar Winsum en bij het station van Winsum neem je Qbuzz lijn 65. Deze bus stopt 1 keer per uur voor de oprijlaan en bij museumboerderij Welgelegen. Voor de Borg stap je uit bij de bushalte ‘Borg Verhildersum’ en voor de Museumboerderij stap je uit bij de bushalte ‘Welgelegen’. Actuele trein- en bustijden vind je op de website van Qbuzz.
  • Fiets:
    Kom je op de fiets, dan kun je je stalen ros bij de ingang van de borg en het koetshuis plaatsen. Een andere mogelijkheid is om je fiets bij Museumboerderij Welgelegen te plaatsen.

 

Openingstijden

Museum Borg Verhildersum in Leens is van 1 april tot 1 november geopend van dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur.
Museum Borg Verhildersum is op 2e paasdag en 2e pinksterdag geopend van 12.00-17.00 uur. En op Koningsdag van 10.30-17.00 uur.

Ons Schathoes is van woensdag t/m zondag van 10.30 tot 17.00 uur geopend. Op dinsdag is het restaurant wegens personeelsgebrek gesloten. Voor eenvoudige versnaperingen kun je terecht in het museumcafé in de Boerderij.

Het Schathoes op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Het Schathoes

 

Je bent in Museum Borg Verhildersum in Leens welkom zonder reservering!

 

Entree

De kassa bevindt zich in het Koetshuis.

Volwassenen: € 8,– per persoon.
Kinderen van 13 t/m 15 jaar: € 5,– per kind.
Kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 3,– per kind.
Kinderen 0-5 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2022).

Het koetshuis op Landgoed Borg Verhildersum in Leens Het koetshuis

 

Adres

Museum Borg Verhildersum
Wierde 40
9965 TB Leens

 

Website

Museum Borg Verhildersum

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip van vandaag is Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens. Museum Borg Verhildersum is een landhuis dat als museum is ingericht en je kunt er het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Meer lees je in deze blog. #borgverhildersum #verhildersum #leens #museumtip #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens. Museum Borg Verhildersum is een landhuis dat als museum is ingericht en je kunt er het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Meer lees je in deze blog. #borgverhildersum #verhildersum #leens #museumtip #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens. Museum Borg Verhildersum is een landhuis dat als museum is ingericht en je kunt er het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Meer lees je in deze blog. #borgverhildersum #verhildersum #leens #museumtip #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Mijn museumtip van vandaag is Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens. Museum Borg Verhildersum is een landhuis dat als museum is ingericht en je kunt er het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Meer lees je in deze blog. #borgverhildersum #verhildersum #leens #museumtip #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens. Museum Borg Verhildersum is een landhuis dat als museum is ingericht en je kunt er het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Meer lees je in deze blog. #borgverhildersum #verhildersum #leens #museumtip #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens. Museum Borg Verhildersum is een landhuis dat als museum is ingericht en je kunt er het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken. Meer lees je in deze blog. #borgverhildersum #verhildersum #leens #museumtip #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com