Musea | 3 mei 2023 | Geen reacties
Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door oprichter Jan van der Togt. Museum JAN is gevestigd in oude dorpscentrum van Amstelveen. In deze blog lees je alles over Museum JAN in Amstelveen.
Inhoudsopgave
Museum JAN is in 1991 opgericht door Jan van der Togt, industrieel en oprichter van het bedrijf Tomado (misschien ken je het merk van huishoudelijke producten, met name van geplastificeerd draadstaal). Hij was een verzamelaar van glas en eigentijdse kunst. Voordat Jan van der Togt dacht aan het oprichten van een museum, verzamelde hij al glas. Hij kocht zijn eerste stukken glas al in de jaren dertig in Venetië. Om zijn verzameling bij elkaar te houden richtte hij een stichting op. Doel was de oprichting van een openbaar museum. Kunstenaar Jan Verschoor werd directeur van het museum. Jan van der Togt overleed in 1995.
Museum JAN is gehuisvest in een gemeentelijk monument aan de Dorpsstraat 50 in Amstelveen, niet ver van het stadhuis. Het gebouw is in 2010-2011 volledig gerenoveerd en toegevoegd aan Museum JAN. De ingang van het museum bevindt zich op het oude stadsplein.
Het museum is gevestigd in een modern gebouw, ontworpen door architectenbureau Hoogeveen. Het museum ziet er van buitenaf intiem en bescheiden uit, binnen is het verrassend groot met een expositieruimte van 1.500 vierkante meter.
De oorspronkelijke naam van het museum van Museum Jan van der Togt. In januari 2020 is de naam veranderd in Museum JAN. JAN verwijst niet alleen naar de oprichter Jan van der Togt maar ook naar Jan Verschoor, adviseur van Van der Togt, mede-oprichter van het museum en voormalig directeur. Hij is ook kunstenaar. Zijn werk is onderdeel van de vaste collectie van het museum.
Naast het museum ligt de voormalige openbare basisschool. Dit is een karakteristiek schoolgebouw. Het gebouw doet nu dienst als educatieve ruimte voor het museum en is de werkplaats van Jan Verschoor.
De basis van de museumcollectie is verzameld door Jan van der Togt met advies van Jan Verschoor. De collectie is later uitgebreid met aankopen en dankzij schenkingen. De focus van de glascollectie ligt op modern sculpturaal glas uit de 20e en 21e eeuw. De gegoten en geslepen werken uit Tsjechië en Slowakije met kunstenaars als Stanislav Libenský & Jaroslava Brychtová, Vaclav Cigler en Bohumil Eliáš zijn een belangrijk onderdeel van deze collectie. Ook andere technieken zoals het geblazen glas worden getoond. Elk kunstwerk is voorzien van een kaartje met de naam van de kunstenaar (met geboortedatum), naam van het kunstwerk en jaartal en materiaal.
Museum JAN biedt ruimte aan een uitgebreide collectie hedendaagse kunst, met ook een focus op de bijzondere ontwikkeling van het studioglas, een internationale beweging van vrije glaskunst waarbij de glaskunstenaar door het gebruik van eigen ovens niet meer afhankelijk was van de glasfabrieken en de vrijheid kreeg om autonoom werk te maken. Deze beweging ontstond in de tweede helft van de twintigste eeuw. Tot dan toe had glas vooral een gebruiksfunctie gehad.
Dit heeft in Nederland geleid tot de oprichting van glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (nu The Large Glass Department) en studio’s als de Oude Horn in Aquoy. Veel Nederlandse glasobjecten uit de collectie zijn hier ontstaan, zoals werken van Sybren Valkema, Andries Copier, Richard Meitner, Mieke Groot, Bert Frijns, Willem en Bernard Heesen.
De werken van de Amerikaanse, abstract expressionistische schilder Sam Francis is een belangrijk onderdeel van het museum. Toen ik het museum bezocht was er ook een tijdelijke tentoonstelling over hem ingericht als hommage. Het werk van Sam Francis combineert heel goed met de glasobjecten.
In het museum staan een aantal sculpturen van brons en marmer, beelden van Jan Verschoor. Hij woont naast het museum op nr. 44 en zijn huiskamer, het Museumhuis is regelmatig geopend voor bezoekers van het museum. Een paar andere topstukken qua beeldhouwwerk zijn van Harry Bertoia en Ossip Zadkine.
In het Museumhuis staan de abstracte sculpturen van brons, steen, perspex of glas van Verschoor. Ook staan er bewegende klokken en beelden van zijn partner Rob Brünnmayer. Ze combineren hun eigen werk met moderne kunst. Leuk is ook om als het kan, een kijkje te nemen in de kleine binnentuin waar ook een aantal kunstwerken staan. Jan Verschoor volgde een opleiding aan de Gooische Academie in Laren en de Rijksacademie in Amsterdam. Hij kreeg les in de figuratieve, realistische traditie van de beeldhouwers Piet Esser en Cor Hund. Het maken van bronzen beelden leerde hij van de bekende beeldhouwers Mari Andriessen en Charlotte van Pallandt. Namen die je vaker tegenkomt als het om beeldhouwwerken gaat. Jan Verschoor experimenteert met brons, koper en marmer, maar ook met hout, glas en kunststof. Perfecte afwerking staat bij hem centraal. Zijn abstracte beelden zijn gladgepolijst, vloeiend van vorm en van alle kanten te bekijken. De collectie bronzen sculpturen omvat figuratieve beelden en abstracte, gladde vormen.
Toen ik Museum JAN in Amstelveen bezocht werden er twee tijdelijke tentoonstellingen gehouden:
Hommage aan Sam Francis, een tentoonstelling die gehouden wordt ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de Amerikaanse schilder Sam Francis (1923-1994). In deze tentoonstelling wordt een selectie van het werk van Sam Francis werk uit eigen collectie van het museum, aangevuld met bijzondere bruiklenen van kunstverzamelaar en Francis-liefhebber Nico Delaive. Sam Francis wordt geassocieerd met het abstract expressionisme. Hij heeft een heel eigen stijl na zijn kennismaking met Europese en oosterse (moderne) kunst. Francis werd bekend om zijn schilderijen met expressieve kleuren in een ‘gecontroleerde chaos’ van vlekken, druppels, lijnen en streken. Een kleurrijk geheel.
Hommage aan Sam Francis is te zien van 3 februari t/m 21 mei 2023.
Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode, een tentoonstelling waar werk van mode-illustrator Piet Paris getoond wordt. Piet Paris is het pseudoniem van Pieter ’t Hoen. Hij reflecteert met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN en plaatst zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal. Glas, tekeningen en mode worden naast elkaar getoond en laten de basisbeginselen zien achter elke tekening van Piet Paris: vorm, kleur en symmetrie. Een leuke tentoonstelling met veel afwisseling. Thema’s zijn bijv. kleur, vorm, verhaal en ziel.
Ballerina Bruidstranenlikeur in Museum JAN in Amstelveen
Piet Paris e.a. is te zien van 8 maart t/m 18 juni 2023
Museum JAN is een leuk museum met schitterende glaswerken, al is het mij niet altijd duidelijk wat een kunstenaar bedoelt met zijn/haar kunstwerk.
Het is de afwisseling van glaswerken en de beeldhouwwerken van kunstenaar Jan Verschoor en mooie kleurrijke schilderijen van Sam Francis die het voor mij een mooi museum maken. Leuk was ook de tijdelijke tentoonstelling Piet Paris e.a. met illustraties, glaskunst, mode.
Het gebouw is verrassend licht en groot. Je zou het van de buitenkant niet zeggen.
Ik had geluk en kon een kijkje nemen het Museumhuis, de huiskamer van Jan Verschoor, beeldend kunstenaar en mede-oprichter van het museum. Hij was zelf aanwezig. Zijn atelier is om de hoek in de oude school. Er staan een paar mooie beelden in zijn binnentuin.
Museum JAN is een aanrader voor liefhebbers van glaskunst.
Je kunt een bezoek aan Museum JAN heel goed combineren met een bezoek aan het Bloesempark in het Amsterdamse Bos.
Museum JAN ligt in het oude dorpshart van Amstelveen, niet ver van snelweg A9.
Maandag gesloten.
Dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur.
Volwassenen: € 11,50 per persoon.
Kinderen 13-18 jaar: € 6,– per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2023).
Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube
Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.
Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.
Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog en ook achter JTravel. Geboren en getogen in het hoge noorden van Nederland, voor mijn studie Toerisme verhuisd naar Breda en daarna vanwege werk verhuisd naar het westen van Nederland. Een plek waar ik tot op heden nog altijd woon.
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips. Ga je mee op pad?
Geen reacties
Geef een reactie