Museumtip #32 : Museum JAN – Amstelveen

Museum JAN in Amstelveen

 

Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeengebracht door oprichter Jan van der Togt. Museum JAN is gevestigd in oude dorpscentrum van Amstelveen. In deze blog lees je alles over Museum JAN in Amstelveen.

 

Museum JAN in Amstelveen

Museum JAN is in 1991 opgericht door Jan van der Togt, industrieel en oprichter van het bedrijf Tomado (misschien ken je het merk van huishoudelijke producten, met name van geplastificeerd draadstaal). Hij was een verzamelaar van glas en eigentijdse kunst. Voordat Jan van der Togt dacht aan het oprichten van een museum, verzamelde hij al glas. Hij kocht zijn eerste stukken glas al in de jaren dertig in Venetië. Om zijn verzameling bij elkaar te houden richtte hij een stichting op. Doel was de oprichting van een openbaar museum. Kunstenaar Jan Verschoor werd directeur van het museum. Jan van der Togt overleed in 1995.

Museum JAN is gehuisvest in een gemeentelijk monument aan de Dorpsstraat 50 in Amstelveen, niet ver van het stadhuis. Het gebouw is in 2010-2011 volledig gerenoveerd en toegevoegd aan Museum JAN. De ingang van het museum bevindt zich op het oude stadsplein.

Het museum is gevestigd in een modern gebouw, ontworpen door architectenbureau Hoogeveen. Het museum ziet er van buitenaf intiem en bescheiden uit, binnen is het verrassend groot met een expositieruimte van 1.500 vierkante meter.

De oorspronkelijke naam van het museum van Museum Jan van der Togt. In januari 2020 is de naam veranderd in Museum JAN. JAN verwijst niet alleen naar de oprichter Jan van der Togt maar ook naar Jan Verschoor, adviseur van Van der Togt, mede-oprichter van het museum en voormalig directeur. Hij is ook kunstenaar. Zijn werk is onderdeel van de vaste collectie van het museum.

Museumhuis in Museum JAN in Amstelveen

 

Naast het museum ligt de voormalige openbare basisschool. Dit is een karakteristiek schoolgebouw. Het gebouw doet nu dienst als educatieve ruimte voor het museum en is de werkplaats van Jan Verschoor.

 

Wat is er te zien in Museum JAN in Amstelveen

De basis van de museumcollectie is verzameld door Jan van der Togt met advies van Jan Verschoor. De collectie is later uitgebreid met aankopen en dankzij schenkingen. De focus van de glascollectie ligt op modern sculpturaal glas uit de 20e en 21e eeuw. De gegoten en geslepen werken uit Tsjechië en Slowakije met kunstenaars als Stanislav Libenský & Jaroslava Brychtová, Vaclav Cigler en Bohumil Eliáš zijn een belangrijk onderdeel van deze collectie. Ook andere technieken zoals het geblazen glas worden getoond. Elk kunstwerk is voorzien van een kaartje met de naam van de kunstenaar (met geboortedatum), naam van het kunstwerk en jaartal en materiaal.

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

 

Museum JAN biedt ruimte aan een uitgebreide collectie hedendaagse kunst, met ook een focus op de bijzondere ontwikkeling van het studioglas, een internationale beweging van vrije glaskunst waarbij de glaskunstenaar door het gebruik van eigen ovens niet meer afhankelijk was van de glasfabrieken en de vrijheid kreeg om autonoom werk te maken. Deze beweging ontstond in de tweede helft van de twintigste eeuw. Tot dan toe had glas vooral een gebruiksfunctie gehad.

Dit heeft in Nederland geleid tot de oprichting van glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (nu The Large Glass Department) en studio’s als de Oude Horn in Aquoy. Veel Nederlandse glasobjecten uit de collectie zijn hier ontstaan, zoals werken van Sybren Valkema, Andries Copier, Richard Meitner, Mieke Groot, Bert Frijns, Willem en Bernard Heesen.

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

 

De werken van de Amerikaanse, abstract expressionistische schilder Sam Francis is een belangrijk onderdeel van het museum. Toen ik het museum bezocht was er ook een tijdelijke tentoonstelling over hem ingericht als hommage. Het werk van Sam Francis combineert heel goed met de glasobjecten.

In het museum staan een aantal sculpturen van brons en marmer, beelden van Jan Verschoor. Hij woont naast het museum op nr. 44 en zijn huiskamer, het Museumhuis is regelmatig geopend voor bezoekers van het museum. Een paar andere topstukken qua beeldhouwwerk zijn van Harry Bertoia en Ossip Zadkine.

In het Museumhuis staan de abstracte sculpturen van brons, steen, perspex of glas van Verschoor. Ook staan er bewegende klokken en beelden van zijn partner Rob Brünnmayer. Ze combineren hun eigen werk met moderne kunst. Leuk is ook om als het kan, een kijkje te nemen in de kleine binnentuin waar ook een aantal kunstwerken staan. Jan Verschoor volgde een opleiding aan de Gooische Academie in Laren en de Rijksacademie in Amsterdam. Hij kreeg les in de figuratieve, realistische traditie van de beeldhouwers Piet Esser en Cor Hund. Het maken van bronzen beelden leerde hij van de bekende beeldhouwers Mari Andriessen en Charlotte van Pallandt. Namen die je vaker tegenkomt als het om beeldhouwwerken gaat. Jan Verschoor experimenteert met brons, koper en marmer, maar ook met hout, glas en kunststof. Perfecte afwerking staat bij hem centraal. Zijn abstracte beelden zijn gladgepolijst, vloeiend van vorm en van alle kanten te bekijken. De collectie bronzen sculpturen omvat figuratieve beelden en abstracte, gladde vormen.

Werk van Jan Verschoor in Museum JAN in Amstelveen

Werk van Jan Verschoor in Museum JAN in Amstelveen

 

Tijdelijke tentoonstellingen in Museum JAN in Amstelveen

Toen ik Museum JAN in Amstelveen bezocht werden er twee tijdelijke tentoonstellingen gehouden:

Hommage aan Sam Francis, een tentoonstelling die gehouden wordt ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de Amerikaanse schilder Sam Francis (1923-1994). In deze tentoonstelling wordt een selectie van het werk van Sam Francis werk uit eigen collectie van het museum, aangevuld met bijzondere bruiklenen van kunstverzamelaar en Francis-liefhebber Nico Delaive. Sam Francis wordt geassocieerd met het abstract expressionisme. Hij heeft een heel eigen stijl na zijn kennismaking met Europese en oosterse (moderne) kunst. Francis werd bekend om zijn schilderijen met expressieve kleuren in een ‘gecontroleerde chaos’ van vlekken, druppels, lijnen en streken. Een kleurrijk geheel.

Tijdelijke tentoonstelling van Sam Francis in Museum JAN in Amstelveen

 

Hommage aan Sam Francis is te zien van 3 februari t/m 21 mei 2023.

 

Piet Paris e.a. – Illustraties, glaskunst, mode, een tentoonstelling waar werk van mode-illustrator Piet Paris getoond wordt. Piet Paris is het pseudoniem van Pieter ’t Hoen. Hij reflecteert met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN en plaatst zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal. Glas, tekeningen en mode worden naast elkaar getoond en laten de basisbeginselen zien achter elke tekening van Piet Paris: vorm, kleur en symmetrie. Een leuke tentoonstelling met veel afwisseling. Thema’s zijn bijv. kleur, vorm, verhaal en ziel.

Tijdelijke tentoonstelling van Piet Paris in Museum JAN in Amstelveen

Ballerina Bruidstranenlikeur in Museum JAN in Amstelveen Ballerina Bruidstranenlikeur in Museum JAN in Amstelveen

 

Piet Paris e.a. is te zien van 8 maart t/m 18 juni 2023

 

Wat vond ik van Museum JAN in Amstelveen?

Museum JAN is een leuk museum met schitterende glaswerken, al is het mij niet altijd duidelijk wat een kunstenaar bedoelt met zijn/haar kunstwerk.

Kunst in Museum JAN in Amstelveen

 

Het is de afwisseling van glaswerken en de beeldhouwwerken van kunstenaar Jan Verschoor en mooie kleurrijke schilderijen van Sam Francis die het voor mij een mooi museum maken. Leuk was ook de tijdelijke tentoonstelling Piet Paris e.a. met illustraties, glaskunst, mode.

Glaskunst in Museum JAN in Amstelveen

 

Het gebouw is verrassend licht en groot. Je zou het van de buitenkant niet zeggen.

Ik had geluk en kon een kijkje nemen het Museumhuis, de huiskamer van Jan Verschoor, beeldend kunstenaar en mede-oprichter van het museum. Hij was zelf aanwezig. Zijn atelier is om de hoek in de oude school. Er staan een paar mooie beelden in zijn binnentuin.

Museum JAN is een aanrader voor liefhebbers van glaskunst.

De tuin met werk van Jan Verschoor in Museum JAN in Amstelveen

 

Je kunt een bezoek aan Museum JAN heel goed combineren met een bezoek aan het Bloesempark in het Amsterdamse Bos.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • Elke laatste zaterdag van de maand organiseert Museum JAN een rondleiding. Deze rondleiding begint om 14.00 en duurt een uur. De rondleiding wordt in het Nederlands gehouden door een professionele gids. De deelname is gratis. Je moet wel een entreeticket tot het museum hebben.
 • Er is een museumwinkel aanwezig waar je vazen, glazen en schalen, woonaccessoires zoals kaarsen en serviesgoed, souvenir, kaartje, cadeautje of een inspirerend boek kunt kopen.
 • Er is geen audiotour. Bij de kassa is een QR code beschikbaar die je kunt scannen met je mobiele telefoon om de digitale Museumgids in te zien. Helaas is deze museumgids niet beschikbaar voor de desktop of laptop.
 • Voor kinderen zijn er educatie programma’s op school en in het museum.
 • Er is een gratis garderobe met kluisjes voor je jas, paraplu en tas.
 • Er is een aparte ruimte ingericht waar je koffie/thee kunt krijgen.
 • Museum JAN is met uitzondering van de bovenzaal en de filmprojectiezaal toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit; er is een beperkt aantal rolstoelen beschikbaar. Het is aan te raden om deze vooraf te reserveren. In het museum is een rolstoeltoegankelijk toilet aanwezig.
 • Je mag fotograferen in Museum JAN maar zonder statief en flits.

Museumcafé in Museum JAN in Amstelveen

 

Bereikbaarheid

Museum JAN ligt in het oude dorpshart van Amstelveen, niet ver van snelweg A9.

 • Auto:
  Om Museum JAN met de auto te bereiken neem je afslag 5 naar Amstelveen. Je volgt de groene borden die verwijzen naar Museum JAN. Er zijn al lange tijd weg werkzaamheden aan de A9 en richting en rondom het museum. Rondom Museum JAN kun je gratis parkeren, bijv. op de parkeerplaats ‘Oude Dorp’ op loopafstand van het museum en op de parkeerplaats ‘Kersenbloesempark Parking’ aan de Doorweg in Amstelveen.
 • Openbaar vervoer:
  Amstelveen is vanaf luchthaven Schiphol met R‑NET bus 300 (richting Bijlmer Arena/Haarlem) of R‑NET bus 356 (richting Haarlem) naar busstation Amstelveen. Je stapt uit bij de bushalte Amstelveen busstation. Vanaf het busstation is ongeveer 10 minuten lopen naar Museum Jan. Je loopt onder de A9 door en slaat rechtsaf de Oudekerkerlaan / Stationstraat in. Let wel op dat je hier last hebt van de wegwerkzaamheden. Ik vind het begin geen prettig stuk. Ik loop via het busstation, voor het Cobramuseum langs en bij de stoplichten steek ik over de Thorbeckelaan is. De Thorbeckelaan komt uit bij het Kazernepad. Net voor de trap loop ik langs de vijver in het parkje. Vanaf het parkje loop ik via het fietspad, pas op want het is hier altijd druk met fietsers die haast hebben en geen oog hebben voor wandelaars, over de snelweg A9. Net na de A9 staat het knooppuntenpaaltje 24. Je moet hier bij het trappetje rechtdoor richting de kerk die niet meer in gebruik is als kerk. Aan hetzelfde plein is aan de rechterkant Museum JAN gevestigd. Tijdens mijn Wandeling in het Amsterdamse Bos en de Amstelveense Heemparken liep ik hier ook. Vanaf het busstation kun je, als je niet wilt lopen, bus 186, die alleen op doordeweekse dagen richting Amstelveen busstation rijdt of  bus 174, richting Amstelveen KLM Hoofdkantoor. Je stapt uit bij de bushalte Raadhuis. Vanaf de bushalte loop je in 3 minuten naar Museum JAN.

 

Openingstijden

Maandag gesloten.
Dinsdag t/m zondag: 11.00-17.00 uur.

 

Entree

Volwassenen: € 11,50 per persoon.
Kinderen 13-18 jaar: € 6,– per persoon.
Kinderen t/m 12 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2023).

 

Adres

Museum JAN
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen

 

Website

Museum JAN in Amstelveen

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten. Meer over Museum JAN in Amstelveen lees je hier. #museumjan #amstelveen #museumtip #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten. Meer over Museum JAN in Amstelveen lees je hier. #museumjan #amstelveen #museumtip #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten. Meer over Museum JAN in Amstelveen lees je hier. #museumjan #amstelveen #museumtip #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten. Meer over Museum JAN in Amstelveen lees je hier. #museumjan #amstelveen #museumtip #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten. Meer over Museum JAN in Amstelveen lees je hier. #museumjan #amstelveen #museumtip #museumkaart #jtravel #jtravelblog Mijn museumtip van vandaag is Museum JAN in Amstelveen, een museum voor beeldende kunst dat uitblinkt in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten. Meer over Museum JAN in Amstelveen lees je hier. #museumjan #amstelveen #museumtip #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com