De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2020

In kazemat W in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

 

Ook in 2020 heb ik, net als in 2019, een overzicht gemaakt van de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2020. Sinds ik mijn museumkaart in augustus 2017 heb aangeschaft, bezoek ik regelmatig en vaker een museum. Het idee is en was: met mijn museumkaart zo veel mogelijk leuke musea bezoeken. Ik bezocht voor de aanschaf van mijn museumkaart al zeer regelmatig musea. Ik vond de entreeprijzen steeds hoger worden en dat belemmerde mij wel eens om een museum te bezoeken. Met mijn museumkaart heb ik na een aantal museumbezoeken de aanschafprijs van de museumkaart al weer terugverdiend. Daarnaast merk ik dat het hebben van een museumkaart geen belemmering meer is om nog vaker een museum binnen te stappen. Bijkomend voordeel van de museumkaart is dat je meestal niet in de rij bij de kassa hoeft te staan bij de entree van een museum. Je kunt zo doorlopen en hoeft alleen je museumkaart maar te laten scannen.

 

De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2020

Met mijn museumkaart bezocht ik in 2020 11x een museum, minder musea dan ik normaal per jaar bezoek maar vanaf half maart 2020 tot 1 juni, 5 t/m 18 november en vanaf 15 december 2020 waren de musea, vanwege de coronacrisis helaas, gesloten. Ik was een dag voor de eerste gedeeltelijke lockdown op 13 maart 2020 nog bij het Muiderslot in Muiden. Ik heb door deze crisis in 2020 veel minder musea bezocht dan ik zou willen maar ik heb me er bij neer te leggen en het is niet anders. Gezondheid gaat voor een museumbezoek. Het eerste museum dat ik na deze gedwongen sluiting weer bezocht was de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. Dit museum bezocht ik dit jaar 2x. Beide keren tijdens wandelingen in het kader van het Westerborkpad: NS-wandeling in Amsterdam: het Westerborkpad en Westerborkpad etappe 0 : Amsterdam CS – Hollandsche Schouwburg.

Ik heb, ondanks alles, toch een aantal leuke musea bezocht. Hieronder een overzicht van de door mij bezochte musea met een beschrijving, adres, entree (met en zonder museumkaart), openingstijden en de website van het museum.

 

Naturalis – Leiden

In het Naturalis Biodiversity Center wordt het grootste deel van de Nederlandse natuurhistorische collecties beheert. De totale collectie behoort qua omvang tot de top vijf van de wereld.

In het museum staat het skelet van een Tyrannosaurus rex centraal. Dit skelet werd in 2016 aangeschaft. Deze Tyrannosaurus rex heeft de naam Trix gekregen. Tijdens de verbouwing was het skelet op tournee. Nu staat Trix op een prominente plek in de zaal dinotijd. Hier zijn nog een aantal andere dinosaurusskeleten te zien.

Naturalis heeft zeven museumzalen met elk een apart thema: leven, dinotijd, de vroege mens, de verleiding, de ijstijd, de dood en de aarde. In het LiveScience-lab laten de onderzoekers zien waar ze mee bezig zijn.

  1. In de zaal Leven ervaar je met alle zintuigen de schoonheid en rijkdom van de natuur. Je ontmoet een veel planten en dieren, staat ook in oog met een grote haai en olifant.
  2. In de 12 meter hoge zaal Dinotijd sta je oog in oog met de T.rex Trix en haar tijdgenoten. Dit is een absolute must see.
  3. In de tentoonstelling Aarde merk je de krachten van planeet aarde.
  4. In de IJstijd loop je in een oerlandschap met mammoeten en grottenleeuwen. Ook zie je hier duizenden ijstijdfossielen.
  5. In de tentoonstelling Verleiding stap je het warenhuis van de liefde in. Hier draait alles om de voortplanting.
  6. In de zaal De vroege mens zie je een reconstructie van Home erectus.
  7. De laatste zaal is de De dood. Ook dit hoort bij het leven.

Adres: Darwinweg 2, 2333 CR Leiden.

Entree: Volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar: € 16,– per persoon. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website van Naturalis in Leiden

Het skelet van T.rex Trix in Naturalis in Leiden, een museum bezocht met mijn museumkaart 2020 Het skelet van T.rex Trix in Naturalis in Leiden

Meer foto’s van Naturalis in Leiden op JTravel.nl

 

Comenius Museum – Naarden

Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden bezocht ik het Comenius Museum. Het Comenius Museum in Naarden is gewijd aan de Tsjechische 17e eeuwse priester, theoloog, wijsgeer en pedagoog Jan Amos Comenius. Eerder tijdens deze wandeling liep ik voorbij zijn standbeeld. Comenius is beroemd geworden door zijn moderne denkbeelden over onderwijs. Hij stond voor onderwijs aan meisjes en introduceerde het leesplankje. De laatste 14 jaar van zijn leven woonde hij in Nederland. In het koor van de voormalige Waalse kerk naast het museum ligt Comenius begraven. Zijn graf is een waar bedevaartsoord voor vele Tsjechen, die speciaal hiervoor Naarden bezoeken. Het gebouw heeft dienst gedaan als nonnenklooster, weeshuis, militair gebouw en zijn nu woningen en een museum. In 1986 zijn de vleugels gesloopt en opnieuw gebouwd. Dit zijn nu de woningen. Bekijk ook de tuin met het standbeeld van Comenius. In het museum is een vaste expositie met een overzicht van zijn leven. Het museum is recent verbouwd. Een deel was, toen ik het museum bezocht, nog niet toegankelijk. In de bibliotheek zijn de werken van en over Comenius te koop. In de kapel bevindt zich het mausoleum met het graf van Comenius.

Adres: Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden.

Entree: Volwassenen: € 6,50 per persoon, kinderen van t/m 12 jaar gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur.

Website van het Comeniusmuseum in Naarden

Het Comenius Museum in Naarden, een museum bezocht met mijn museumkaart 2020 Het Comenius Museum in Naarden

Meer foto’s van het Comenius Museum in Naarden op JTravel.nl

 

Nederlands Vestingmuseum – Naarden

Tijdens mijn wandeling door vestingstad Naarden bezocht ik ook het Nederlands Vestingmuseum. Vanaf de straatzijde is de entree van het Nederlands Vestingmuseum een eindje verderop, in een apart gebouw gevestigd. In dit gebouw bevinden zich ook de museumshop, het restaurant en de toiletten. Loop rond over de groene wallen met mooie uitzichten en bezoek de vier kazematten die elk hun eigen tentoonstelling herbergen. Toen ik hier was, werd in kazemat IJ is de tentoonstelling ‘Vive l’Empereur’ over Napoleon gehouden. Deze tentoonstelling was t/m 29 maart 2020 te zien. In kazemat W wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies, bij kazemat Z vertrekt de museumboot en wordt de geschiedenis van Naarden verteld en in kazemat A leer je meer over de vestingbouw. Het Nederlands Vestingmuseum is gevestigd op bastion Turfpoort. Op het buitenterrein is een collectie historische kanonnen tentoongesteld. Schrik niet van de geiten die hier vrij rondlopen. Er zijn in het museum verschillende doodlopende luistergangen. Leuk om doorheen te lopen.

Adres: Westwalstraat 6, 1411 BP Naarden.

Entree: Volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 5,25 per persoon, kinderen van t/m 3 jaar gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: zomerseizoen (april tot december): dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur. In het winterseizoen (december tot april): dinsdag t/m vrijdag van 10.30-17.00 uur en in het weekend van 12.00-17.00 uur.

Website van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden, een museum bezocht met mijn museumkaart 2020 Het Nederlands Vestingmuseum in Naarden

Meer foto’s van het Nederlands Vestingmuseum in Naarden op JTravel.nl

 

Verzetsmuseum – Amsterdam

In het indrukwekkende Verzetsmuseum gaat  het over gewone mensen, die in een tijd van schaarste en onderdrukking voor dilemma’s kwamen te staan en keuzes moesten maken. Aan het begin van de tentoonstelling kun je een 10 minuten durende video bekijken over aanpassen, meedoen, onderduiken of verzetten? Wat doe jij als de Duitsers de baas zijn in Nederland? De vraag die in het Verzetsmuseum gesteld wordt en die stel ik mij ook wel eens als ik weer iets lees of hoor over de Tweede Wereldoorlog. Welke kant kies jij? Hoe zou jij reageren op een toenemende onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kies jij de kant van het verzet, pas je je aan aan de situatie en probeer je een zo normaal mogelijk leven te leiden of kies je de kant van de bezetter. Wat zou jij kiezen als je in die tijd de keuze moest maken?

Een decor van nagebouwde straten en wandvullende foto’s roept de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto’s, documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd.

Adres: Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam.

Entree: Volwassenen: € 12,– per persoon, kinderen 7 t/m 17 jaar: € 6,50 per persoon, kinderen t/m 6 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur.

Website van het Verzetsmuseum in Amsterdam

Het Verzetsmuseum in Amsterdam, een museum bezocht met mijn museumkaart 2020 Het Verzetsmuseum in Amsterdam

Meer foto’s van het Verzetsmuseum in Amsterdam op JTravel.nl

 

Hollandsche Schouwburg – Amsterdam

De Hollandsche Schouwburg heb ik in 2020 2x bezocht: tijdens de NS-wandeling in Amsterdam: het Westerborkpad en aan het eind van de proloogetappe van de lange afstandswandeling Westerborkpad, een etappe die loopt vanaf Amsterdam Centraal Station naar de Hollandsche Schouwburg. De Hollandsche Schouwburg dateert uit 1892 en was een populair theater. De Duitsers veranderden de naam in ‘Joodsche Schouwburg’. Hier traden Joodse musici en artiesten op voor Joods publiek. Vanaf 1942/1943 was dit de verzamelplek voor opgepakte Joden. Vanaf deze plek werden de Joden gedeporteerd naar de kampen Westerbork of Vught. Aan de overkant van de straat (herkenbaar aan zijn vele kleuren) is de crèche waar de kinderen tot hun deportatie waren ondergebracht. Vanuit de crèche zijn ongeveer 600 Joden gered. Ze ‘verdwenen’ tijdens een wandeling en baby’s werden in een boodschappentas overgedragen. Hier komt in de toekomst het Nationaal Holocaustmuseum.

Tegenwoordig is het een herdenkingsplek. In de hal staat een monument in de vorm van een wand met de familienamen van alle 6.700 mensen die vanaf hier weggevoerd werden en er is een tentoonstelling over de Jodenvervolging in Nederland te zien. Buiten is een leeg binnenhof. Dit was vroeger de schouwburgzaal en het toneel. Aan het eind is een obelisk geplaatst.

Adres: Plantage Middenlaan 24, 1018 DE Amsterdam.

Entree: De entree van de Hollandsche Schouwburg is gratis. De Hollandsche Schouwburg maakt onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier. In het Joods Cultureel Kwartier kun je met één ticket terecht bij de vijf locaties: het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het entreebewijs kost € 17,– per persoon en is 1 maand geldig: je kunt binnen 1 maand de vijf locaties éénmaal bezoeken.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur.

Website van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, een museum bezocht met mijn museumkaart 2020

De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, bezocht met mijn museumkaart in 2020 De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam

Meer foto’s van de Hollandsche Schouwburg op JTravel.nl

 

Muiderslot – Muiden

Het Muiderslot in Muiden is de oudste waterburcht van Nederland. Het Muiderslot als vesting met bijbehorende vestingwerken was een onderdeel en sluitstuk van vier waterdefensie linies: de Utrechtse Waterlinie, de Oude,  de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het Muiderslot werd in 1285 gebouwd. Een bekende bewoner was de dichter en schrijver P.C. Hooft.

Het museum heeft een binnendeel in het kasteel en een buitenterrein. Elke ruimte heeft zijn eigen specifieke inrichting en een eigen verhaal. In het kasteel zijn twee routes: de rode ridderroute en de gele torenroute. Voor de ridderroute is op het binnenplein een gratis audiotour beschikbaar.

Als je de rode ridderroute volgt, zie je 10 ruimtes: de kerker, de Floriskamer, de Kemenade, de wapenzaal, de overdekte weergang, de Prinsenkamer, de Ridderzaal, het Cuypers Kabinet, de slotkeuken, de eetkamer en de Oostertoren.

De gele route is de torenroute. Tijdens deze route zie je de drie voorste torens van het Muiderslot. Deze drie torens zijn het strategische hart van het kasteel. De route staat in het teken van de verdediging van het Muiderslot. Ook hier zie je weer verschillende ruimtes: het muurwachtersverblijf, het brugwachtersverblijf, de doodlopende weergang, de overdekte weergang, de herautenkamer, de slotkapel, het werkvertrek van P.C. Hooft, de overloop en de kapelaanskamer.

Buiten zijn de tuinen, de kazemat, het theaterbastion, het waterschild, de pruimenboomgaard en de valkerij te bekijken.

Adres: Herengracht 1, 1398 AA Muiden

Entree: Volwassenen: € 15,50 per persoon, kinderen 4 t/m 11 jaar: € 9,– per persoon en kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: 1 april t/m 31 oktober: dagelijks (ook op feestdagen): 10.00-17.00 uur. 1 november t/m 31 maart: dinsdag tot en met zondag (ook op feestdagen): 10.00-17.00 uur. Maandag: gesloten behalve in schoolvakanties. Dan is het Muiderslot open van 10.00-17.00 uur.

Website van het Muiderslot in Muiden

Muiderslot Het Muiderslot in Muiden

Meer foto’s van het Muiderslot op JTravel.nl

 

Wevershuis – Zaandam

Het Wevershuisje is één van de huisjes op de Zaanse Schans. In het Wevershuisje zie je alles over zeildoekweven.

In de 18e eeuw woonden twee gezinnen in het huisje en er stonden vijf weefgetouwen. Je ziet hier nog de weefgetouwen en ook de oude bedstedes.

In het bijbehorende winkeltje zijn cadeauartikelen en gebruiksvoorwerpen van textiel te koop.

Hier wordt het ambacht van thuisweven gedemonstreerd.

Adres: Zeilenmakerspad 8, 1509 BZ Zaandam.

Entree: volwassenen: € 2,– per persoon, kinderen 4 t/m 17 jaar € 1,– per persoon, kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Gratis toegankelijk met je museumkaart of Zaanse Schans Card.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: dagelijks van 11.00-18.00 uur.

Website van de Zaanse Schans met informatie over het Wevershuisje in Zaandam

Het Wevershuisje op de Zaanse Schans in Zaandam, bezocht met mijn museumkaart in 2020 Het Wevershuisje op de Zaanse Schans in Zaandam

 

Museum Zaanse Tijd – Zaandam

Op de Zaanse Schans is het Museum Zaanse Tijd gevestigd met een unieke collectie Nederlandse uurwerken. Je ziet hier staande horloges en authentieke Zaanse klokken. Hier is ook een slingeruurwerk van wetenschapper Christiaan Huygens uit de 17e eeuw te zien.

Je hoort bij binnenkomst de klokken al tikken en slaan. Bijna alle klokken werken ondanks hun ouderdom. Hier zie je de geschiedenis van het Nederlandse uurwerk en een deel van de Zaanse industriële historie.

Het huis waar het Museum Zaanse Tijd is gevestigd, dateert uit de 17e eeuw.

Ik vond het museum tegenvallen en de toegangsprijs van € 10,– veel te hoog. Met de museumkaart en de Zaanse Card is de toegang gratis. Maar anders is het de moeite van het geld niet waard, is mijn persoonlijke mening.

Adres: Kalverringdijk 3, 1509 BT Zaandam.

Entree: volwassenen: € 10,– per persoon, kinderen t/m 12 jaar € 5,– per persoon en kinderen van 12 t/m 17 jaar € 7,– per persoon.
Museumkaarthouders en houders van de Zaanse Schans Card hebben gratis toegang.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: dagelijks van 11.00-17.00 uur.

Website van Museum Zaanse Tijd in Zaandam

Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans in Zaandam, bezocht met mijn museumkaart in 2020 Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans in Zaandam

 

Zaans Museum – Zaandam

Het slotstuk van mijn dagje Zaanse Schans was het Zaans Museum en de Verkade Experience.

Het Zaans Museum staat aan de rand van de Zaanse Schans in Zaandam. In het Zaans Museum zie je gebruiksvoorwerpen, kleding, fabrieksmaterialen en schilderijen uit de Zaanstreek. Bedrijven die in de Zaanstreek zijn begonnen zijn bijvoorbeeld Honig, Verkade, Lassie, Bruynzeel en Albert Heijn. In deze streek werden eeuwenlang cacao, rijst en olie geproduceerd.

In het Zaans Museum zijn ook een aantal schilderijen van de Franse kunstschilder Claude Monet te bewonderen. Hij bezocht in 1871 de Zaanstreek, waar hij 25 schilderijen en 9 schetsen van het Zaanse landschap, de molens, houten huizen en de rivier De Zaan maakte. In het Zaans Museum het schilderijen ‘De Voorzaan en de Westerhem’ te bewonderen.

Ook leuk is de Verkade Experience, waar je originele koekjes- en chocolademachines aan het werk ziet. In 1863 begon Verkade een patentoliefabriek. Deze fabriek brandde af en hij  begon een broodfabriek die De Ruyter heette. De naam komt van de eerste molen in Zaandam-West. Naast brood werden hier ook beschuiten gebakken.

Adres: Schansend 7, 1509 AW Zaandam.

Entree: volwassenen: € 12,50 per persoon, kinderen 4 t/m 17 jaar: € 6,50 per persoon, kinderen t/m 3 jaar: gratis. Gezinsticket € 28,–.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: dagelijks van 10.00-17.00 uur.

Website van het Zaans Museum in Zaandam

Het Zaans Museum en de Verkade Experience in Zaandam, bezocht met mijn museumkaart in 2020 Het Zaans Museum en de Verkade Experience in Zaandam

 

Wil je een georganiseerde tour langs de Zaanse Schans maken, dan kun je via deze link tours en tickets aanschaffen bij GetYourGuide. Mocht het nodig zijn, kun je meestal 24 uur voor het begin van excursie kosteloos annuleren.

 

Cruquius Museum – Cruquius

Het Cruquius Museum laat je op eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de strijd tegen het water met behulp van stoomtechniek zien. Een leuk museum ook voor kinderen die de demonstratie van de stoommachine in het hart van het museum helemaal geweldig zullen vinden. Het museum gaat over de geschiedenis van de droogmaking van de Haarlemmermeer en de invloed van stoom.

Het Stoomgemaal De Cruquius is een zeer indrukwekkend industrieel erfgoed gebouwd in neogotische stijl, met kantelen, steunberen en spitsbogen.

Het museum is ingedeeld in thema’s: Willem I, Mens en Werk, Machine en Stoomkracht. Als je naar boven gaat, kom je achtereenvolgens in de filmzaal waar een mooie film getoond wordt die in coronatijd is opgenomen, want de maker moest een uur wachten tot hij een opstijgend vliegtuig vanaf Schiphol kon filmen, de ruimte met de modellen van de stoommachines en de kolenketel en daarna bij de stoommachine.

Ook buiten na de entree kun je de pompen van de stoommachine in werking zien.

De meeste bezoekers komen voor de stoommachine in de machinekamer. De stoommachine dateert uit 1849. Er worden demonstraties gegeven om de stoommachine door middel van een hydraulisch systeem in werking te zetten. Kijk tijdens deze demonstratie ook eens naar buiten. Je ziet acht kleppen pompzuigers hun werk doen.

Adres: Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius.

Entree: volwassenen: € 10,– per persoon, kinderen 13 t/m 17 jaar: € 7,– per persoon, kinderen 5 t/m 12 jaar: € 5,– per persoon, kinderen t/m 4 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2020).

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.00-17.00 uur.

Website van het Cruquius Museum in Cruquius

Het Cruquius Museum Het Cruquius Museum in Cruquius

Meer foto’s van het Cruquius Museum op JTravel.nl

 

Wat is de Museumkaart

Het idee achter de Museumkaart is dat je voordelig toegang hebt tot musea. Musea trekken meer bezoekers en hebben meer inkomsten. De Museumkaart bestaat sinds 1981.

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot ruim 400 Nederlandse musea. Er is veel variatie in de musea: van kunst tot natuur, van geschiedenis tot volkenkunde tot wetenschap. Er is voor elk wat wils. Ook musea die leuk zijn voor kinderen staan op deze lange lijst.

Het bedrag dat de museumkaarthouders per jaar voor de museumkaart betalen wordt jaarlijks verdeeld onder de deelnemende musea. De verdeling is een bepaald percentage van de gemiddelde entreeprijs en het aantal museumkaarthouders dat het museum bezoekt. Gemiddeld 90% van de verkoopprijs gaat rechtstreeks naar de musea. De inkomsten van zijn nodig voor behoud van de collecties en onderzoek naar de Nederlandse museumschatten. Het geld wordt ook gebruikt om nieuwe tentoonstellingen op te zetten.

De Museumkaart is een persoonlijke kaart. De kaart kan alleen door de persoon van wie de gegevens en de foto op de Museumkaart staan, gebruikt worden.

De Museumkaart is online te bestellen maar je kunt de kaart ook direct in ruim 150 musea kopen.

In Nederland hebben ruim 1,4 miljoen mensen een Museumkaart. Zij hebben in 2019 deze kaart 9,3 miljoen keer gebruikt! Gemiddeld bezoekt een museumkaarthouder dus ruim 6x een museum per jaar. Museumkaarthouders zijn goed voor 26% van het totale museumbezoek. Ruim 140.000 kinderen, dit zijn 10% van de Museumkaarthouders, hebben hun eigen Museumkidskaart. Over 2019 ontvingen de ruim 400 deelnemende musea in totaal € 64 miljoen aan vergoeding voor alle kaartbezoeken.

In 2020 zijn de musea 3x een periode gesloten geweest. De musea zijn veelal online te bezoeken.

Website Museumkaart

Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd) Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd)

 

Kosten per jaar

Volwassenenkaart voor 19 jaar of ouder: € 64,90.

Jongerenkaart voor de jongeren tussen 13 en 18 jaar: € 32,45.

Kidskaart voor kinderen t/m 12 jaar: € 32,45.

Er is geen gezins-Museumkaart.

Als je je museumkaart verlengd, krijg je € 4,95 korting op de reguliere verkoopprijs. De kosten van de museumkaart bedragen bij een verlenging € 59,95.

(Prijzen zijn van 2020).

 

Lijst met musea die aangesloten zijn bij de Museumkaart

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot 494 Nederlandse musea.

Op de website van Museumkaart staat een lijst met alle musea die toegankelijk zijn met de Museumkaart.

 

Museumkaart op sociale media

Facebook
Twitter
Instagram

 

Mijn besparingen in 2020

Ik heb mijn kosten voor 2020 terugverdient. Ik heb voor de aanschaf van mijn museumkaart in 2020 € 59,95 betaald. Omdat de musea dit jaar een tijd verplicht gesloten waren, heeft iedere museumkaarthouder automatisch extra looptijd van de museumkaart gekregen. Dit scheelt voor mij 4,5 maand. En waarschijnlijk komt daar i.v.m. de sluiting eind december nog een periode bij.

Ik geef je een overzicht welke musea ik bezocht heb en wat de kosten per museum en de totale kosten zijn.

De 11 musea die ik heb bezocht in 2020:

Het Muiderslot in Muiden Het Muiderslot in Muiden

 

Met mijn museumkaart heb ik in 2020 € 108,– bespaard op de entreeprijzen. Totaal zou ik € 111,– aan entreekosten hebben moeten betalen als ik geen museumkaart zou hebben. Vanwege de coronacrisis waren de musea in 2020 gedurende 3 perioden voor korte of langere tijd gesloten: van 13 maart t/m 1 juni, van 5 t/m 18 november en van 15 december 2020 t/m 19 januari 2021. Ik heb door deze crisis in 2020 veel minder musea bezocht dan ik zou willen. Helaas, maar het is niet anders.

Nu heb ik slechts € 3,– bovenop de jaarlijkse kosten van de museumkaart (in mijn geval was dat in 2020 € 59,95) extra hoeven betalen. Deze € 3,– heb ik in juli betaald voor de Zaanse Schans Card. De Hermitage, waar ook altijd bijbetaald moet worden, heb ik in 2020 niet bezocht. Dit vanwege en de sluitingen van het museum en het feit dat ik de tentoonstelling die tot november 2020 liep, in 2019 al had bezocht. Voor de nieuwe tentoonstelling heb ik nog geen tijd gehad.

Ik heb met mijn museumkaart in 2020 € 48,05 bespaard als je de aanschaf van de museumkaart van de besparing op de entreeprijzen aftrekt. Ik heb nu ook musea bezocht, die ik anders niet bezocht zou hebben. Deze besparing mooi meegenomen en het geld kan ik weer op een andere manier besteden.

 

Ik kan je, als je veel musea bezoekt of volgend jaar eindelijk eens het plan hebt om meer cultuur te snuiven, de aanschaf van een museumkaart aanraden.

 

Heb jij een Museumkaart? Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog heb ik de in 2020 door mij bezochte musea met mijn museumkaart op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2020 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de in 2020 door mij bezochte musea met mijn museumkaart op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2020 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de in 2020 door mij bezochte musea met mijn museumkaart op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2020 #museum #jtravelblog #jtravel

In deze blog heb ik de in 2020 door mij bezochte musea met mijn museumkaart op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2020 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de in 2020 door mij bezochte musea met mijn museumkaart op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2020 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de in 2020 door mij bezochte musea met mijn museumkaart op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2020 #museum #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com