De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, een van de musea die ik in 2022 met mijn museumkaart heb bezocht

 

Ook in 2022 heb ik, net als in 2019, 2020 en 2021, een overzicht gemaakt van de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022. Sinds ik mijn museumkaart in augustus 2017 heb aangeschaft, bezoek ik regelmatig en vaker een museum. Het idee is en was: met mijn museumkaart zo veel mogelijk leuke musea bezoeken.

Ik bezocht voor de aanschaf van mijn museumkaart al zeer regelmatig musea. Ik vond de entreeprijzen steeds hoger worden en dat belemmerde mij wel eens om een museum te bezoeken. Met mijn museumkaart heb ik na een aantal museumbezoeken de aanschafprijs van de museumkaart al weer terugverdiend. Daarnaast merk ik dat het hebben van een museumkaart geen belemmering meer is om nog vaker een museum binnen te stappen. Bijkomend voordeel van de museumkaart is dat je meestal niet in de rij bij de kassa hoeft te staan bij de entree van een museum. Je kunt zo doorlopen en hoeft alleen je museumkaart maar te laten scannen. Ook als je je tickets online reserveert, is er een keuze om aan te geven dat je een museumkaart hebt.

Door alle coronaperikelen is het bij de meeste musea verplicht vooraf een slottijd te reserveren en je QR code te laten zien. Veel musea hebben besloten dat het reserveren van een tijdslot blijft bestaan. Dit ook om de bezoekersstromen beter te reguleren.

 

De door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022

Met mijn museumkaart bezocht ik in 2022 8 musea, veel minder musea dan ik normaal per jaar bezoek want ik heb in de eerste maanden van 2022 veel minder musea bezocht dan ik zou willen. Dit alles komt door de coronacrisis. Deze musea waren vanaf half januari wel weer geopend maar ik was nog huiverig om naar binnen te gaan. Ik heb de Hermitage dit jaar niet bezocht, dit omdat zij hun roer hebben moeten omgooien vanwege de oorlog in Oekraïne. Het eerste museum dat ik na deze gedwongen sluiting weer bezocht was Museum De Zwarte Tulp in Lisse.

Ik heb, ondanks alles, toch een aantal leuke musea bezocht. Hieronder een overzicht van de door mij bezochte musea met een beschrijving, adres, entree (met en zonder museumkaart), openingstijden en de website van het museum.

 

Museum De Zwarte Tulp – Lisse

Museum de Zwarte Tulp in Lisse vertelt je alles over 500 jaar geschiedenis van de Duin- en Bloembollenstreek, de bloembollencultuur met zijn eeuwenoude geschiedenis, de werkzaamheden op het land, de wetenschap achter het ontwikkelen van nieuwe tulpensoorten, de export en promotie van het gebied om toeristen naar de Bollenstreek te trekken. Ook zijn er wisselende kunsttentoonstellingen te zien.
Tijdens deze tijdelijke tentoonstellingen zie je hoe kunstenaars elke keer weer worden geïnspireerd door bolgewassen en bloemen. Het museum is gevestigd in een oude bollenschuur in het centrum van Lisse, midden in de Bollenstreek. In de bijbehorende museumtuin bloeien in het seizoen de bolgewassen en staat één van de 80 reuzenbollen die overal in de Bollenstreek en omgeving te zien zijn of in de toekomst te zien zullen zijn.

In het museum zie je alles over de bloembollenteelt en kunst geïnspireerd door de bloembollenteelt. Je krijgt een beeld van het bloembollenbedrijf: van het telen, de handel, het onderzoek tot aan de veredeling. Je leert ook de geschiedenis van de bloembol, vanaf de komst van de eerste tulp in Nederland in 1594. Naast deze geschiedenis is er veel kunst met schilderijen van bollenvelden en stillevens met bolgewassen te zien. Andere zaken die je ziet zijn een prentenkabinet met historische prenten van bolgewassen, tulpenvazen, hyacintenglazen en krokuspotten en het gebruik van bolgewassen als versieringsmotief voor zilveren, glazen en porseleinen voorwerpen en voor meubels.

Adres: Heereweg 219, 2161 BG Lisse.

Entree: Volwassenen: € 8,– per persoon, kinderen van 3-18 jaar: € 3,50 per kind, kinderen 0-4 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00–17.00 uur. Maandag gesloten.

De website van Museum De Zwarte Tulp in Lisse

De Comparitie in Museum de Zwarte Tulp in Lisse De Comparitie in Museum de Zwarte Tulp in Lisse

 

Bekijk ook: Foto’s van Museum De Zwarte Tulp in Lisse

 

Museum Sjoel Elburg – Elburg

Museum Sjoel Elburg is een verhalenmuseum over het (on)gewone dagelijks leven van twaalf joodse families die vanaf 1700 in Elburg hebben gewoond. Museum Sjoel Elburg toont de joodse geschiedenis op een boeiende manier. Het gebouw waar het museum is gevestigd, was van 1855 tot 1947 de synagoge van Elburg. Ik bezocht Museum Sjoel Elburg tijdens mijn wandeling van de 16e etappe van het Westerborkpad.

Je begint in het museum met een introductiefilm over het joodse leven in de provincie, de Mediene. Het is aan te bevelen het museumbezoek te beginnen met deze film.

Centraal in de Sjoel (synagoge) staat een maquette van de synagoge. Deze maquette is nagemaakt op een schaal van 1:10. Opperrabbijn B. Jacobs vertelt via de negen monitoren er omheen over het interieur, de gebruiken en rituelen in de synagoge. Via de familiezuilen vertellen oudere inwoners van Elburg hun herinneringen aan acht joodse families. Langs de zijmuren staan vitrines met uitleg over de levensloop (van besnijdenis tot dood) en de joodse feestdagen.

Er zijn een aantal kleinere ruimtes waar je attributen ziet die gerelateerd zijn aan de joodse opvoeding. Onder de vrouwengalerij bevindt zich de zogenaamde schatkamer met kostbare voorwerpen in de vitrines. Op de voormalige vrouwengalerij wordt aandacht besteed aan de rol van de vrouw binnen het jodendom en joods Elburgse vrouwen.

Adres: Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg.

Entree: volwassenen: € 7,– per persoon, kinderen t/m 12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur. Zondag en maandag gesloten.

De website van Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel Elburg Museum Sjoel Elburg

 

Anton Pieck Museum – Hattem

Het Anton Pieck Museum in Hattem ligt in het oude centrum van Hanzestad Hattem tussen de Dijkpoort en Molen De Fortuin. In het museum zie je de grootste collectie van de Nederlandse kunstenaar en graficus Anton Pieck.

Waarschijnlijk zegt je de naam Anton Pieck wel iets, maar de jongeren onder mijn lezers zullen deze naam misschien niet kennen. Maar als ik je vertel dat Anton Pieck bekend als ontwerper van het sprookjesbos van de Efteling gaat er wellicht een lampje branden. Daarnaast is hij bekend van kalenderplaten en van boekillustraties. Anton Pieck beheerste ook veel grafische technieken. In het Anton Pieck Museum zie je wie Anton Pieck was en waarom zijn werk behoort tot het Nederlands kunsthistorisch erfgoed. In de permanente expositie zie je de originele werkhoek van Anton Pieck met zijn middeleeuwse stoel, de tafel uit zijn ouderlijk huis, zijn boekenkast en zijn tekenmateriaal en allerhande attributen en snuisterijen waarmee hij zich graag omringd zag, liggen op tafel klaar om gebruikt te worden. Aan de muren hangen bekende illustraties in de herkenbare ‘Anton Pieck-stijl’ en de verzameling olieverven, kalenderplaten, grafische kunstwerken, kwartierschetsen en reistekeningen. Beneden staat de originele etspers van Anton Pieck waar hij jarenlang zijn etsen, gravures en droge naalden afdrukte.

Het Anton Pieck Museum bestaat uit 3 verdiepingen

 1. Op de begane grond bevinden zich twee zalen. In de eerste zaal bevindt zich de entree en de museumwinkel. In de tweede zaal bevindt zich ook de permanente expositie. Op de begane grond bevinden zich ook de informatiebalie, de garderobe met kluisjes, de (invaliden)toiletten, het koffieautomaat met een zitje en de museumwinkel.
 2. Op de benedenverdieping is een selectie van het grafische werk te zien met houtsnedes, etsen, gravures, droge naald etsen en litho’s.
 3. Op de bovenverdieping bevinden zich twee zalen waar thema-exposities worden gehouden. Toen ik het museum bezocht, waren dit tentoonstellingen over Hans en Grietje en het Atelier met Loes Riphagen.

Ik heb het museum twee keer bezocht tijdens het lopen van de 18e en 19e etappe van het Westerborkpad.

Adres: Noordwal 31, 8051 ES Hattem.

Entree: volwassenen: € 9,50 per persoon, 4 t/m 12 jaar: € 3,50 per kind, kinderen t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00 uur-17.00 uur. Zondag: 13.00 uur-17.00 uur.

De website van het Anton Pieck Museum in Hattem

Werkkamer van Anton Pieck in het Anton Pieck Museum in Hattem Werkkamer van Anton Pieck in het Anton Pieck Museum in Hattem

 

Nederlands Bakkerijmuseum – Hattem

Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem biedt een uniek kijkje achter de schermen van het leven van de bakker. Het museum is ooit begonnen als particulier initiatief. Inmiddels is het uitgegroeid tot een professioneel belevingsmuseum. Een leuk dagje uit ook voor kinderen. Het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem is niet alleen een museum, maar er is ook een museumwinkel, een moderne bakkerij, een bakwinkel (die alleen op zaterdagochtend geopend is) en een poffertjessalon. Op het terras van het poffertjessalon kun je ook genieten van een kop koffie/thee met iets lekkers uit de bakkerij.

Er zijn vijf gebouwen die samen het Nederlands Bakkerijmuseum vormen: twee historische stadsboerderijen die door een tunnel met elkaar verbonden zijn, een museumwinkel, de bakwinkel, de poffertjessalon en de moderne bakkerij.

De twee hoofdgebouwen zijn het ‘Pand’ en het ‘Backhuys’. Het Pand heeft het interieur van een 18e-eeuwse bedrijfskeuken. Het Backhuys werd in 1985 gekocht en in 1987 onderdeel van het museum. Het Backhuys was voordat het onderdeel werd van het museum een café. De twee gebouwen werden in 1990 met elkaar verbonden door een ondergrondse tunnel.

In het eerste pand, waar ook de entree is, gaat het over de geschiedenis van de bakkerij. Hier bevinden zich de keuken, de werkplek van de bakker, de woonkamer en de bakkerswinkel.

In het tweede pand dat gaat over het banket zie je welk banket er vroeger populair was. De diverse ruimtes worden tot leven gebracht met levensechte poppen die een goed beeld schetsen. Hier vind je bijv. de banketbakkerij, de vrouwenbakkerij, de speculaasbakkerij en Sinterklaas, Droste. Hier is ook de demonstratieruimte. In dit museumtheater vinden dagelijks de ‘Broodshows’ plaats.

Ik heb het museum twee keer bezocht tijdens het lopen van de 18e en 19e etappe van het Westerborkpad.

Adres: Kerkhofstraat 13, 8051 GG Hattem.

Entree: volwassenen: € 9,50 per persoon, kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 8,– per kind, kinderen 0-3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 10.00 uur-17.00 uur. Zondag en maandag gesloten. De bakkerswinkel is op elke zaterdag geopend van 07.30 uur-12.00 uur.

De website van het  Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem

Het museumtheater van het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem Het museumtheater van het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem 

 

Museum Borg Verhildersum – Leens

Museum Borg Verhildersum in het Groningse Leens is niet alleen een landhuis dat als museum is ingericht, maar je kunt ook het Arbeidershoeske, de boomgaard, het koetshuis, de tuinen achter de borg en Museumboerderij Welgelegen bezoeken.

In de borg zijn 11 ruimtes die je kunt bezoeken. In de borg staan in elke ruimte informatiebordjes met een QR-code. Scan deze code en je krijgt veel uitleg over de kamer waar je bent en de voorwerpen die hier staan/hangen.

 1. Hal
 2. Ontvangkamer
 3. Slaapkamer
 4. Doorloop of bijkeuken
 5. Kelder
 6. Keuken
 7. Eetkamer
 8. Grote Zaal
 9. Traphal
 10. Boudoir
 11. Zolder

Naast de borg is het ook zeer interessant om een wandeling over het landgoed te maken. Op 10 punten ku je een een QR-code scannen die je meer vertellen over de belevingspunten: Wadden- en wierdenland, Steenhuizen en borgen, Borg Verhildersum, Beeldentuin Eddy Roos, Hoogstamboomgaard, Water en Vaarten, Arbeidershoeske, Boerenleven en landbouw, De Starkenborgh en 9 kilometer wandelen in de voetsporen van Edzart van Starkenborgh

Adres: Wierde 40, 9965 TB Leens.

Entree: volwassenen: € 8,– per persoon, kinderen van 13 t/m 15 jaar: € 5,– per kind, kinderen van 6 t/m 12 jaar: € 3,– per kind en kinderen 0-5 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: van 1 april tot 1 november: dinsdag t/m zondag van 10.30-17.00 uur.

De website van Museum Borg Verhildersum in Leens

De eetkamer in Museum Borg Verhildersum in Leens De eetkamer in Museum Borg Verhildersum in Leens

 

Historische Tuin Aalsmeer – Aalsmeer

De Historische Tuin Aalsmeer is een botanische tuin en levend museum. Een leuk en leerzaam middagje uit. Je leert veel over de geschiedenis van het telen en kweken van bloemen, groenten en planten. Er zijn oude museumstukken (zoals kassen, mattenschuur, het flettehok, een schuilhut en een bijenstal), er is het veilinggebouw met een originele ‘Jugendstil’ veilingklok uit 1930 en buiten groeien en bloeien mooie bloemen, bomen en planten. Het ‘levend tuinbouwmuseum’ geeft een overzicht van de Aalsmeerse tuinbouw vanaf 1700 tot 1960, teelten van fruit, bomen, aardbeien, vormculturen, sierheesters, rozen, trekheesters, buitenbloemen, perkgoed en de start van snij- en potplanten in bakken en kassen.

In de bloemisterijkassen staan o.a. moerplanten die niet te koop zijn. Met deze moerplanten van o.a. geraniums en fuchsia’s wordt gestekt.

Hoe verder je de tuin oploopt, des te verder ga je terug in de tijd. De kassen dateren uit 1960 en aan het einde van tuin bij de Ringvaart ben je in het begin van de 17e eeuw toen er veel handel was in bomen en vormbomen.

De Expositie Steengoed is te zien in het Historisch Centrum in de voormalige stal van boerderij Dahlia Maarse. Hier zie je een overzicht van opgravingen uit de nederzetting Calslagen in het huidige Kudelstaart.

Adres: Praamplein, 1431 CV Aalsmeer.

Entree: volwassenen: € 6,– per persoon, kinderen 0-12 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: april t/m oktober op dinsdag t/m zondag van 10.00-16.30 uur.

De website van de Historische Tuin Aalsmeer

Historische Tuin Aalsmeer Historische Tuin Aalsmeer

 

Czaar Peterhuisje – Zaandam

Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is één van de oudste houten huizen van Nederland en het één na oudste museum, na het Teylers Museum in Haarlem, in Nederland. In het wereldberoemde huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote in 1697. Het houten huisje wordt beschermd door een stenen gebouw dat er overheen is gebouwd. Het huisje werd in 1632 gebouwd van oud scheepshout gebouwd in 1632. Peter de Grote was in 1697 de tsaar van Rusland. Hij kwam naar de Zaan om het vak van scheepstimmerman te leren. Rusland was toen behoorlijk armoedig geworden en Nederland was een van de meest ontwikkelde landen in de wereld, vooral in de scheepsbouw. Hij vertrok na een week. Sinds het verblijf van tsaar Peter hebben vele beroemde machthebbers, Napoleon bijvoorbeeld, dit bijzondere huisje bezocht.

In het midden van het museum staat het scheefgezakte huisje met twee kamers op de begane grond. De bovenverdieping is (helaas) afgesloten. In één van de kamers is een bedstee en een deels betegelde haard. De andere kamer heeft glazen ramen met handtekeningen van beroemende bezoekers, zoals Napoleon en Keizerin Sissi. Rondom het huisje is een expositie ingericht over het bezoek van de tsaar en de geschiedenis van het huisje.

Het Czaar Peterhuisje wordt beheerd door het Zaans Museum, net als het Hembrug Museum. Drie musea over de rijke geschiedenis van de Zaanstreek.

In de tuin staan twee borstbeelden: Peter de Grote en Anna Paulowna (Pavlovna).

Ik bezocht het Czaar Peterhuisje in Zaandam tijdens mijn wandeling van de Tsaar Peterroute in Zaandam. In 2023 volgt nog een aparte blog over dit museum.

Adres: Krimp 23, 1506 AA Zaandam.

Entree: volwassenen: € 5,– per persoon, kinderen van 4 t/m 17 jaar: € 2,50 per persoon, kinderen van 0 t/m 3 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10.00-17.00 uur.

De website van het Czaar Peter Huisje in Zaandam

Het Czaar Peterhuisje tijdens de Tsaar Peterroute in Zaandam Het Czaar Peterhuisje tijdens de Tsaar Peterroute in Zaandam

 

Museum Beelden aan Zee – Scheveningen

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen ligt verscholen in de duinen van Scheveningen. Museum Beelden aan Zee werd in 1994 gesticht door het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten en Lida Scholten-Miltenburg. Museum Beelden aan Zee in Scheveningen richt zich op moderne en hedendaagse, (inter)nationale beeldhouwkunst. Museum Beelden aan Zee is het enige museum in Nederland dat zich exclusief op deze vorm van kunst richt. Het museum is een particulier museum.

De collectie van Museum Beelden aan Zee bestaat uit bijna 1000 beelden en honderden penningen. De mens  en het mensbeeld zijn het leidmotief in de collectie van Beelden aan Zee.

De Gipsotheek is een depotruimte en een tentoonstelling in één. In de Gipsotheek staan ongeveer 1000 beelden die het artistieke proces van bekende en onbekende beeldhouwers laten zien. In Studio aan Zee kan jong en oud aan de slag met opdrachten en workshops voor alle leeftijden. Studio aan Zee bestaat uit een kunstenaarsatelier, een interactieve educatieruimte en een lounge. Museum Beelden aan Zee verzamelt sculpturale penningen. Dit zijn penningen die door de beeldhouwers in opdracht of uit eigen beweging ontworpen zijn. Het Sculptuur Instituut is een onderzoeksinstituut voor moderne beeldhouwkunst. Dit enige onderzoekscentrum op het gebied van de beeldhouwkunst in Nederland is vrij toegankelijk via de hoofdingang van het museum.

Buiten staan op vier terrassen VoorBeelden. De vier terrassen zijn ingericht met sculpturen uit de eigen collectie van Museum Beelden aan Zee. De beelden worden buiten blootgesteld aan de elementen van weer en wind. Bij de inrichting van deze vier terrassen is gekozen voor een thematische groepering: Koninklijke VoorBeelden, stenen VoorBeelden, abstracte VoorBeelden en figuratieve VoorBeelden.

Naast deze vaste onderdelen waren er toen ik er was een aantal wisseltentoonstellingen:

 • De tentoonstelling ‘Tuin der Lusten’ van Elmar Trenkwalder is een sensuele keramiektentoonstelling waarin erotiek en architectuur samensmelten in enorme kunstwerken. Er staan 20 kunstwerken in de Grote Zaal. De werken worden ook wel monumentale keramiek genoemd. De zuilen hebben fallische vormen en de ornamenten zijn opgebouwd uit verstrengelde menselijke figuren. De tentoonstelling ‘Tuin der Lusten’ is t/m 19 maart 2023 te zien.
 • In de tentoonstelling Ambachtelijk Classicist van Pieter Starreveld zie je vooral vogels, vrouwen en mannen. Hij vond het zijn taak om de zichtbare werkelijkheid weer te geven en  de schoonheid van die werkelijkheid te benadrukken. Hij koos voor de figuratieve kunst. Hij werkt vooral met brons. Deze tentoonstelling is t/m 29 januari 2023 te zien.
 • Niet interessant vond ik Op beide zijden van Mirjam Mieras en Vier Sculpturen van Lon Pennock.

Adres: Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag.

Entree: volwassenen: € 17,50 per persoon, kinderen van 13 t/m 18 jaar: € 8,75 per kind en kinderen 0-13 jaar: gratis.
Museumkaarthouders: gratis.
(Prijzen zijn van 2022).

Openingstijden: dinsdag t/m zondag: 10.00-17.00 uur.

De website van Museum Beelden aan Zee in Scheveningen

Tuin der Lusten van Elmar Trenkwalder in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen, bezocht met mijn museumkaart in 2022 Tuin der Lusten van Elmar Trenkwalder in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen

 

Wat is de Museumkaart

Het idee achter de Museumkaart is dat je voordelig toegang hebt tot musea. Musea trekken meer bezoekers en hebben meer inkomsten. De Museumkaart bestaat sinds 1981.

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot 513 Nederlandse musea. Er is veel variatie in de musea: van kunst tot natuur, van geschiedenis tot volkenkunde tot wetenschap. Er is voor elk wat wils. Ook musea die leuk zijn voor kinderen staan op deze lange lijst.

Het bedrag dat de museumkaarthouders per jaar voor de museumkaart betalen wordt jaarlijks verdeeld onder de deelnemende musea. De verdeling is een bepaald percentage van de gemiddelde entreeprijs en het aantal museumkaarthouders dat het museum bezoekt. Gemiddeld 90% van de verkoopprijs gaat rechtstreeks naar de musea. De inkomsten van zijn nodig voor behoud van de collecties en onderzoek naar de Nederlandse museumschatten. Het geld wordt ook gebruikt om nieuwe tentoonstellingen op te zetten.

De Museumkaart is een persoonlijke kaart. De kaart kan alleen door de persoon van wie de gegevens en de foto op de Museumkaart staan, gebruikt worden.

De Museumkaart is online te bestellen maar je kunt de kaart ook direct in ruim 150 musea kopen.

In Nederland hebben ruim 1,3 miljoen mensen een Museumkaart. Zij hebben in 2021 deze kaart 3,9 miljoen keer gebruikt. Gemiddeld bezoekt een museumkaarthouder dus 3x een museum per jaar. Het aantal binnenlandse bezoeken zakt van 11,4 miljoen in 2020 naar 10,4 miljoen in 2021 (een daling van 9%). T.o.v. van 2019 is het verschil nog veel groter: Het totale museumbezoek is in 2021 met bijna 64% gekrompen to.v. 2019! Het aantal buitenlanders dat een Nederlands museum bezoekt is 20% (0,4 miljoen) minder dan in 2020 en in totaal 8,6 miljoen (86%) bezoeken minder dan in 2019!

Museumkaarthouders zijn goed voor 33% van het totale museumbezoek. 12% van de Museumkaarthouders zijn kinderen met hun eigen Museumkidskaart. Over 2021 ontvingen de deelnemende musea in totaal € 27 miljoen aan vergoeding voor alle kaartbezoeken. Musea ontvangen in 2021 voor een bezoek van een museumkaarthouder een vergoeding van 62% van de gemiddelde toegangsprijs van het vol betalend bezoek.

Website Museumkaart

Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd) Mijn museumkaart (in het kader van privacy en misbruik zijn bepaalde gegevens verwijderd)

 

Het totale museumbezoek is in 2021 met bijna 64% gedaald ten opzichte van 2019.

 

Kosten voor een museumkaart per jaar

Volwassenenkaart voor volwassenen van 19 jaar en ouder: € 64,90.

Jongerenkaart voor de jongeren tussen 13 en 18 jaar: € 32,45.

Kidskaart voor kinderen t/m 12 jaar: € 32,45.

Er is GEEN gezins-Museumkaart.

Als je je museumkaart verlengd, krijg je € 4,95 korting op de reguliere verkoopprijs. De kosten van de museumkaart bedragen bij een verlenging € 59,95.

(Prijzen zijn van 2022).

 

Lijst met musea die aangesloten zijn bij de Museumkaart

Met de Museumkaart heb je een jaar lang gratis of tegen een kleine vergoeding toegang tot 513 Nederlandse musea.

Op de website van Museumkaart staat een lijst met alle 513 musea die toegankelijk zijn met de Museumkaart.

 

Museumkaart op sociale media

Facebook
Twitter
Instagram

 

Mijn besparingen in 2022

Ik heb mijn kosten voor 2022 eruit. Ik heb voor de aanschaf van mijn museumkaart in 2022 € 59,95 betaald. Omdat de musea dit jaar een tijd verplicht gesloten waren, heeft iedere museumkaarthouder automatisch extra looptijd van de museumkaart gekregen. Dit scheelt voor mij in totaal meer dan een jaar. Ook bij de coronasluiting in december 2021 krijg ik ter compensatie van de dagen dat de musea dicht zijn automatisch extra looptijd voor mijn museumkaart. Toen de datum bekend werd dat de musea weer open mochten, kregen de museumkaarthouder persoonlijk bericht met de nieuwe einddatum van de kaart. Vanaf dat moment is de nieuwe datum ook te zien in Mijn Museumkaart, je persoonlijke account bij museumkaart.nl. Hier kun je o.a. zien tot wanneer je museumkaart geldig is en welke musea je wanneer hebt bezocht.

Ik geef je een overzicht welke musea ik in 2022 bezocht heb en wat de kosten per museum en de totale kosten zijn.

De 8 musea die ik met mijn museumkaart bezocht heb in 2022:

 

Naast deze musea die zijn aangesloten bij de museumkaart bezocht ik ook Huis Barnaart in Haarlem en De Theefabriek in het Groningse Houwerzijl. Beide musea zijn niet aangesloten bij de museumkaart.

Met mijn museumkaart heb ik in 2022 € 89,50 bespaard op de entreeprijzen. Totaal zou ik € 89,50 aan entreekosten hebben moeten betalen als ik geen museumkaart zou hebben. Vanwege de coronacrisis waren de musea van 19 december 2021 t/m 14 januari 2022 gesloten. Ik heb door de coronacrisis ook in 2022 minder musea bezocht dan ik zou willen. Zoals je ook ziet heb ik vooral kleinere musea met een lage entreeprijs bezocht.

 

Ik kan je, als je veel musea bezoekt of volgend jaar eindelijk eens het plan hebt om meer cultuur te snuiven, de aanschaf van een museumkaart aanraden.

 

Heb jij een Museumkaart? Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een virtueel kopje koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Mastodon, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2022 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2022 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2022 #museum #jtravelblog #jtravel

In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2022 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2022 #museum #jtravelblog #jtravel In deze blog heb ik de door mij bezochte musea met mijn museumkaart in 2022 op een rijtje gezet. Ik leg je ook uit wat een museumkaart is en wat je voordeel is boven elke keer losse entreetickets kopen. Lees je mee? #museumkaart #2022 #museum #jtravelblog #jtravel

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com