Museumtip #1 : Hermitage – Amsterdam

De tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam

 

Mijn museumtip van vandaag is de Hermitage Amsterdam. In huidige tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage zijn middeleeuwse kunst, hoofse liefde, ridders en toernooien te zien. Vooral de middenzaal met achttien volledige harnassen aan de zijkanten en een heus gevecht in het midden is een publiekstrekker. Bijzonder is ook de Bazilevski-collectie. Ik nam een kijkje. Ga je mee en kijk je ogen uit.

 

Hermitage Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam is gevestigd aan de Amstel in Amsterdam. De Hermitage Amsterdam is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland).

De voorkant van de Hermitage Amsterdam De Hermitage in Amsterdam

 

Het pand waarin de Hermitage is gevestigd was vroeger een tehuis voor ouderen. De Amstelhof heeft tot het eind van de 20e eeuw dienstgedaan als tehuis. Daarna is het pand verbouwd en sinds juni 2009 is aan de Amstel 51 de Hermitage gevestigd.

De ingang van het museum is via de Ossenpoort, de vroegere ingang aan de Amstel. Ook aan de achterkant, via de Amstelhof, is het mogelijk om binnen te komen. De officiële ingang is via de Ossenpoort. Daarna loop je via de binnentuin naar de entree van het museum. Als je via de achterkant de Hermitage verlaat loop je of aan de zijkant via de Nieuwe Keizersgracht of aan de achterkant via de Weesperstraat. Als je via de Weesperstraat loopt, kom je uit bij het Nationaal Holocaust Namenmonument.

De binnentuin bestaat uit veel gras en een aantal kastanjebomen van meer dan 200 jaar oud. De hardstenen rand om het gras nodigt uit om hier van de rust te genieten. In het voorjaar staan de bloembollen in bloei. De tuin is de grootste door één gebouw omsloten binnentuin in het centrum van Amsterdam. De tuin is vrij toegankelijk.

De binnentuin van de Hermitage Amsterdam De binnentuin van de Hermitage Amsterdam

 

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan een paar ruimtes die nog ingericht zijn zoals het hier vroeger was: de regentessenkamer, de keuken en de kerkzaal.

De keuken uit 1725 in de Hermitage Amsterdam De keuken uit 1725 in de Hermitage Amsterdam

De kerkzaal van de Hermitage Amsterdam De kerkzaal van de Hermitage Amsterdam

 

In de museumwinkel wordt bij iedere nieuwe tentoonstelling de collectie aangevuld met relevante boeken en andere producten die in het thema passen. Daarnaast is er vast assortiment van sieraden, accessoires, literatuur uit de Russische Bibliotheek, boeken over de tsaren, Russische muziek, films, aantekenboekjes en kunstboeken. Bij elke tentoonstelling hoort een fullcolour catalogus die in de museumwinkel te koop is.

In het café-restaurant kun je een kop koffie drinken of een broodje eten. Het restaurant is net als de museumwinkel toegankelijk zonder een toegangskaartje voor het museum.

 

De tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders, Een romantisch verhaal van tsaren en ridders

Tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders zie je  meer dan 250 voorwerpen uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg. Ze zijn voor het eerst samen in Nederland te zien. Deze voorwerpen vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren. Met topstukken uit de collecties, zoals het fenomenale drieluik ‘De aanbidding der wijzen’ van Hugo van der Goes, een heuse ‘Tuin der Lusten’ uit de school van Jeroen Bosch en prachtige objecten van het middeleeuwse Limoges-email. En een complete ridderzaal met opgestelde originele harnassen, een steekspel te paard en een ridderslag. Bijzonder zijn het
harnas van keizer Karel V en een uniek harnas uit de 16e eeuw dat speciaal voor tsaar Nicolaas I werd vermaakt.

De achttien geëxposeerde volledige harnassen uit de collectie van tsaar Nicolaas I zijn van topkwaliteit en kenmerken zich door verbluffend vakmanschap, vaak van beroemde harnasmakers. Een aantal van deze harnassen is nauw verbonden met legendarische heersers. Bijvoorbeeld een harnas van keizer Karel V en een uniek 16e eeuws exemplaar dat speciaal voor Nicolaas I werd vermaakt. Een andere blikvanger is een ongeveer vijftig kilo wegend Duits toernooiharnas uit ongeveer 1500, een cadeau dat Nicolaas I ontving van zijn vrouw tsarina Alexandra Fjodorovna.

Ridder te paard tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam

Ridder te paard tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam Ridder te paard tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

Ridders tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam Ridders tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

Tot ridder geslagen tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam Tot ridder geslagen tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

 

Eén van de hoofdbestanddelen van de tentoonstelling wordt gevormd door een magnifieke selectie uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie van de Hermitage. Met werk van bekende meesters, zoals het 15e eeuwse drieluik De Aanbidding der Wijzen van Hugo van der Goes, schilderijen van onder anderen Cranach en de kring van Agnolo Bronzino en een Tuin der Lusten van een navolger van Hiëronymus Bosch. De hoofdrol speelt de indrukwekkende verzameling middeleeuwse kunst van de Parijse collectioneur Aleksandr Bazilevski. Hij besloot in 1884 zijn collectie te veilen, maar vlak voor de veiling werd zij in haar geheel door tsaar Alexander III gekocht, wat grote opschudding veroorzaakte in Frankrijk. Uit deze verzameling zijn meerdere topstukken te zien, zoals de prachtige vergulde reliekenkist uit Limoges uit ± 1200 met scènes uit het Nieuwe Testament. Of de vijf ivoren plaquettes met scènes uit het verhaal van Tristan en Isolde. Daarnaast is er de buste van de Heilige Thekla (± 1325–50), een bruikleen van het Rijksmuseum Amsterdam, waar het beeld vanuit de Hermitage na een reeks omzwervingen was beland. Nu wordt het tijdelijk herenigd met andere stukken uit de Bazilevski-collectie.

Een van de thema’s in de tentoonstelling is de hoofse liefde, de in de middeleeuwen veelbeschreven kuise hartstocht tussen man en vrouw. De Hermitage Amsterdam toont een hoogtepunt bij dit thema: een schitterend geïllumineerd manuscript van de Roman de la Rose. Het is een van de meest spraakmakende en populaire middeleeuwse literaire werken, een erotisch geladen liefdesverhaal uit de dertiende eeuw. Door tsaar Nicolaas I en Alexandra Fjodorovna, die de bijnaam ‘de witte roos’ had gekregen naar een historische negentiende-eeuwse ‘ridderroman’ die zij verslond, werd die middeleeuwse hoffelijkheid gretig omarmd. Als symbool van hun romantische liefde klimmen grote witte rozen langs de muren van de tentoonstelling.

Maltezer Ridderorde tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam Maltezer Ridderorde tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

Glas-in-lood tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam Glas-in-lood tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

De tweeluik met scenes uit het lijdensverhaal tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam De tweeluik met scenes uit het lijdensverhaal tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

 

De tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders, Een romantisch verhaal van tsaren en ridders duurt nog tot en met 9 januari 2022.

 

Wil je meer foto’s van deze tentoonstelling zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Andere tentoonstellingen

Naast de reguliere, wisselende tentoonstelling zijn er nog een paar tentoonstellingen in de Hermitage die je kunt bezoeken:

  • Hollanders van de Gouden Eeuw: Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, voor het eerst samen.
  • Outsider Art Museum: Het museum laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
  • Outsider Art Galerie: In de Outsider Art galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. De kunstenaars zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen.

Deze tentoonstellingen heb ik (nog) niet bezocht. Aan de achterkant van de Hermitage zijn een paar kunstwerken van het Outsider Art Galerie te zien.

Outsider Art Galerie / Museum bij de Hermitage Amsterdam Outsider Art Galerie / Museum bij de Hermitage Amsterdam

 

De volgende tentoonstelling

De volgende tentoonstelling in de Hermitage is de tentoonstelling Russische avant-garde – Revolutie in de kunst, het vervolg op 1917. Romanov en Revolutie, het einde van de monarchie uit 2017. Deze expositie vertelt een intrigerend verhaal van de Russische avant-gardekunst vanaf de laatste jaren van keizerlijk Rusland via de turbulente tijd rond de revolutie van 1917, tot het einde in de Stalinperiode. Deze tentoonstelling is vanaf 29 januari 2022 t/m 8 januari 2023 te zien in de Hermitage Amsterdam.

 

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik vond het een geweldige tentoonstelling met een mooie afwisseling van ridders, harnassen en kunst. Vooral de ridders en harnassen in de middenzaal zijn geweldig. De middeleeuwse kunst die door de Russische Tsaren is aangeschaft zie je hier terug. Met een hele collectie van Bazilevski die vanwege zijn scheiding al zijn kunstvoorwerpen moest verkopen. Maar de verkoop in Parijs ging niet door want tsaar Alexander III kocht de hele collectie op waardoor alle kunstvoorwerpen in het bezit van de Romanovs kwam.

Drieluik met de kruisiging van Christus en de vier apostelen tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam Drieluik met de kruisiging van Christus en de vier apostelen tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

 

Het was ongelooflijk rustig in december 2021. Of dat vanwege corona is of vanwege het slechte weer, geen idee. Ik vond het niet erg. Ik raad je wel aan om je tickets vooraf online te reserveren. Dit wordt ten sterkste aangeraden vanwege het feit dat vanwege corona maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen mag. Eenmaal binnen mag je net zo lang blijven als je wilt.

De gratis audiotour geeft extra achtergrondinformatie naast de beschrijving die bij de voorwerpen hangt. Een aanvulling. Bekende historische en specialisten geven je extra achtergrond informatie. Je kunt hier de audiotour al beluisteren en lezen om je voor te bereiden.

 

Praktische informatie

Overige informatie

  • Koop vooraf je ticket(s). Je hoeft deze ticket(s) niet te printen, e-tickets kunnen ook gescand worden vanaf je smartphone of tablet. Je moet een slottijd reserveren. Het e-ticket is uitsluitend geldig tijdens de datum en tijdsperiode vermeld op het ticket, en voor de tentoonstelling(en) die erop staat (staan). Tickets zijn ook verkrijgbaar bij de kassa. Maar vanwege het beperkte aantal tickets kan zijn dat de tijdslots bij binnenkomst volgeboekt zijn. In dat geval geldt er een wachttijd.
  • Vanaf zaterdag 6 november 2021 is het verplicht om een coronatoegangsbewijs + identiteitsbewijs te laten zien bij binnenkomst. Houd hier rekening mee ter voorbereiding op je bezoek. In het museum zijn diverse zuilen met desinfectiemiddelen aanwezig. Ook het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand is verplicht. Houd er rekening mee dat er alleen per pin betaald kan worden in het museum. Ik heb wel mijn coronatoegangsbewijs en museumkaart moeten laten zien, maar mijn identiteitsbewijs hoefde ik bij de kassa niet te laten zien.
  • De richtlijnen van het RIVM zijn van toepassing op het bezoek aan de Hermitage.
  • Museumkaarthouders en houders van andere kaarten voor gratis toegang moeten in bezit te zijn van een geldige kaart naast je e-ticket en deze kaart aan de kassa te tonen.
  • Er is een gratis audiotour  voor de tentoonstelling beschikbaar.
  • Het is toegestaan om in het museum zonder flits te fotograferen.
  • In de Hermitage is een museumshop aanwezig met een vaste collectie. Een deel van de collectie wordt aangepast aan de op dat moment gaande tentoonstelling. De Museumshop vind je voorbij de garderobe in de Hermitage vleugel. Er kan alleen met pin betaald worden.
  • In het museum is gratis WIFI aanwezig.
  • Op de eerste verdieping, boven de foyer, bevindt zicht het café-restaurant. Deze is ook toegankelijk zonder toegangskaartje voor het museum.
  • De garderobe en toiletten in de Hermitage zijn gratis. Op dit moment is vanwege corona geen garderobe maar je kunt gebruik maken van selfservice lockers voor het opbergen van spullen. De lockers kun je voor en na gebruik zelf schoon te maken, desinfectiemiddelen zijn aanwezig.
  • Bij elke tentoonstelling verschijnt een schitterende fullcolour catalogus. Deze is te koop in de museumshop.
  • Er zijn veel andere activiteiten in de Hermitage. Een programma is te vinden de website van het museum.

Het schilderij De Carrousel van Tsarsjoke Selo uit 1843 tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders in de Hermitage Amsterdam Het schilderij De Carrousel van Tsarsjoke Selo uit 1843 tijdens de tentoonstelling Romanovs in de ban van de ridders

 

Bereikbaarheid

  • Auto: parkeren kan in parkeergarages bij de Nationale Opera & Ballet, het Waterlooplein, The Bank en Markenhoven (Tip: parkeren in duur in het centrum van Amsterdam, kom met het OV of parkeer je auto buiten de stad op de P+R en kom met het OV naar de binnenstad).
  • Tram: lijn 14, uitstappen, halte Waterlooplein.
  • Metro: lijn 51, 53 of 54, uitstappen halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen.
  • Boot: voor de hoofdingang van de Hermitage is een steiger met een halte van de museumboot en de hop-on hop-off Canal Bus.

 

Openingstijden

Woensdag t/m zondag: 10.00-17.00 uur.
Openingstijden feestdagen: Eerste kerstdag gesloten, Tweede kerstdag en 1 januari geopend 12.00-17.00 uur.

 

Entree

Volwassenen: € 21,– per persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.

Je kunt ook een Hermitage all-in ticket kopen voor de drie tentoonstellingen: de lopende tentoonstelling, Portrait Gallery of the Golden Age en het Outsider Art Museum: € 27,50 per persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.

(Prijzen zijn van 2021).

 

Adres

Hermitage
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam

 

Website

Hermitage

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Wil je mooie tentoonstellingen met kunst uit Rusland en van de vroegere tsaren zien, bezoek dan de Hermitage in Amsterdam. Meer over dit museum lees je in deze blog. Lees je mee? #hermitage #museum #museumkaart #amsterdam #jtravel #jtravelblog Wil je mooie tentoonstellingen met kunst uit Rusland en van de vroegere tsaren zien, bezoek dan de Hermitage in Amsterdam. Meer over dit museum lees je in deze blog. Lees je mee? #hermitage #museum #museumkaart #amsterdam #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
YouTube
Follow by Email
RSS

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Buy me a coffee

Foto’s van JTravelBlog bij Werkaandemuur.nl

Mijn foto’s zijn vanaf nu te koop op allerlei materialen in mijn shop bij WerkaandeMuur.nl of op Mijn foto’s bij Werkaandemuur.nl.

PS: Omdat ik sinds het najaar van 2021 werk met de Sony RX10IV en deze camera helaas niet voldoet aan de technische eisen van Werk aan de Muur kan ik geen nieuw werk in mijn webshop laden.

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids