Museumtip #1 : Hermitage – Amsterdam

De jubileumtentoonstellingen in de Hermitage in Amsterdam.

 

Dit is de eerste blog met een museumtip. Vanaf vandaag zal er elke eerste en derde woensdag van de maand een museumtip verschijnen. Bij uitzondering de eerste blog met een museumtip niet op de eerste maar op de tweede woensdag van de maand. Vanaf volgende week elke eerste en derde woensdag van de maand. Ik heb dit onderdeel pas van ’t weekend bedacht.

Mijn museumtip van vandaag is de HERMITAGE in Amsterdam.

 

Hermitage

De Hermitage in Amsterdam is gevestigd aan de Amstel in Amsterdam. De Hermitage Amsterdam is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland).

De Hermitage in Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam

 

Het pand waarin de Hermitage is gevestigd was vroeger een tehuis voor ouderen. De Amstelhof heeft tot het eind van de 20e eeuw dienstgedaan als tehuis. Daarna is het pand verbouwd en sinds juni 2009 is aan de Amstel 51 de Hermitage gevestigd.

De ingang van het museum is via de Ossenpoort, de vroegere ingang aan de Amstel. Ook aan de achterkant, via de Amstelhof, is het mogelijk om binnen te komen. De officiële ingang is via de Ossenpoort. Daarna loop je via de binnentuin naar de entree van het museum.

De binnentuin bestaat uit veel gras en een aantal kastanjebomen van meer dan 200 jaar oud. De hardstenen rand om het gras nodigt uit om hier van de rust te genieten. In het voorjaar staan de bloembollen in bloei. De tuin is de grootste door één gebouw omsloten binnentuin in het centrum van Amsterdam. De tuin is vrij toegankelijk.

De binnentuin van de Hermitage in Amsterdam

De binnentuin van de Hermitage in Amsterdam

 

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan een paar ruimtes die nog ingericht zijn zoals het hier vroeger was: de regentessenkamer, de keuken en de kerkzaal.

De keuken uit 1725 waar dagelijks voor honderden mensen gekookt werd in de met bakstenen omhulde ketels in de Hermitage in Amsterdam

De keuken uit 1725 waar dagelijks voor honderden mensen gekookt werd in de met bakstenen omhulde ketels in de Hermitage in Amsterdam

 

In de museumwinkel wordt bij iedere nieuwe tentoonstelling de collectie aangevuld met relevante boeken en andere producten die in het thema passen. Daarnaast is er vast assortiment van sieraden, accessoires, literatuur uit de Russische Bibliotheek, boeken over de tsaren, Russische muziek, films, aantekenboekjes en kunstboeken. Bij elke tentoonstelling hoort fullcolour catalogus die in de museumwinkel te koop is.

In het café-restaurant kun je een kop koffie drinken of een broodje eten. Het restaurant is net als de museumwinkel toegankelijk zonder een toegangskaartje voor het museum.

 

De tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage

De Hermitage Amsterdam is omgetoverd tot een ware schatkamer. Ruim 200 meesterwerken uit diverse stromingen en culturen, afkomstig uit de vroegste prehistorie tot en met de 21e eeuw zijn nu te zien in Amsterdam. Je reist door 25.000 jaar kunstgeschiedenis.
Naast topstukken van bijvoorbeeld Da Vinci, Bernini, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden zie je ook zeldzame archeologische vondsten die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Een voorbeeld hiervan is de Schat van Bambora, een prehistorische verzameling van tientallen bronzen figuurtjes uit de 5-6e eeuw voor Christus. De schat werd in 1910 ontdekt in Abchazië in de zuidelijke Kaukasus.

 

Er zijn twee delen:

  • Deel 1: hier zie je kunst uit diverse tijden en culturen. Deze kunst is gegroepeerd in visueel en/of inhoudelijk verrassende sets van twee.
  • Deel 2: dit is een lange, spannende zwerftocht langs alle afdelingen en collecties van de Hermitage St.-Petersburg.

 

De tentoonstelling is een overzicht met hoogtepunten uit de vele collecties van de Staatsmuseum de Hermitage in Rusland. Je reist in de Hermitage Amsterdam de wereld rond: van Nederland tot keizerlijk China en van Noord-Siberië tot het oude Egypte.
Door de samenwerking met de Hermitage in St.-Petersburg, met een collectie van ruim 3 miljoen voorwerpen kan de Hermitage Amsterdam deze geografisch en kunsthistorisch brede tentoonstelling in Nederland presenteren.

Portret van Margaretha van Savoye, hertogin van Mantau en Portret van een Chinese hoogwaardigheidsbekleder tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Portret van Margaretha van Savoye, hertogin van Mantau en Portret van een Chinese hoogwaardigheidsbekleder tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Tweeluik rond de geboorte van Jezus, een jachthoorn met wilde dieren en vogels en een bisschopstaf met een gazelle tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Jachthoorn met wilde dieren en vogels, Bisschopstaf met een gazelle tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Zotheid staand op de dood en een zwaan tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Zotheid staand op de dood en een zwaan tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Moderne kunst tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Moderne kunst tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

 

De tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage duurt nog tot en met 25 augustus 2019.

 

Wil je meer foto’s van deze tentoonstelling zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Andere tentoonstellingen

Naast de reguliere, wisselende tentoonstelling zijn er nog een paar tentoonstellingen in de Hermitage die je kunt bezoeken:

  • Hollanders van de Goude Eeuw: Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, voor het eerst samen.
  • Outsider Art Museum: Het museum laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
  • Outsider Art Galerie: In de Outsider Art galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. De kunstenaars zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen.
  • Panorama Amsterdam: In deze surroundshow beleef je het ontstaan en de groei van Amsterdam aan de rivier de Amstel, van de vroege middeleeuwen tot nu. Vanuit het punt waar het gebouw van de Hermitage nu staat. Voor Panorama Amsterdam. City Time Lapse hoef je geen extra ticket te kopen, een ticket voor een van de andere tentoonstellingen is voldoende.

 

Deze tentoonstellingen heb ik (nog) niet bezocht.

 

De volgende tentoonstelling

Vanaf 14 september 2019 t/m 15 maart 2020 is de tentoonstelling ‘Juwelen! te zien in de Hermitage Amsterdam. Deze tentoonstelling is net als  De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage ter ere van het tienjarig bestaan van de Hermitage Amsterdam.

 

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Dit was, een voor de Hermitage, relatief kleine tentoonstelling.

Ik heb mooiere tentoonstellingen in de Hermitage gezien. Deze sprak me niet zo aan. De volgende tentoonstelling, Juwelen, spreekt me in naam in elk geval meer aan.

De gratis audiotour geeft extra achtergrondinformatie naast de beschrijving die naast de objecten hangt. Een aanvulling.

 

Interieur van het Winterpaleis van Keizerin Elisabeth tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

Interieur van het Winterpaleis van Keizerin Elisabeth tijdens de tentoonstelling De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage in de Hermitage in Amsterdam

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • Auto: parkeren kan in parkeergarages bij de Nationale Opera & Ballet, het Waterlooplein, The Bank en Markenhoven (Tip: parkeren in duur in het centrum van Amsterdam, kom met het OV of parkeer je auto buiten de stad op de P+R en kom met het OV naar de binnenstad).
  • Tram: lijn 14, uitstappen, halte Waterlooplein.
  • Metro: lijn 51, 53 of 54, uitstappen halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen.
  • Boot: voor de hoofdingang van de Hermitage is een steiger met een halte van de museumboot en de hop-on hop-off Canal Bus.

 

Openingstijden
Dagelijks 10.00 – 17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 18,– per persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders betalen € 2,50 per persoon.

Je kunt ook een Hermitage all-in ticket kopen voor de drie tentoonstellingen: de lopende tentoonstelling, Portrait Gallery of the Golden Age en het Outsider Art Museum: € 25,– persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders betalen € 2,50 per persoon.

 

Adres
Hermitage
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam

 

Website
Hermitage

 

Social media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Meer museumtips:

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Wil je mooie tentoonstellingen met kunst uit Rusland en van de vroegere tsaren zien, bezoek dan de Hermitage in Amsterdam. Meer over dit museum lees je in deze blog. Lees je mee? #hermitage #museum #museumkaart #amsterdam #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Social media

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram
Pinterest
Pinterest
Follow by Email
RSS

Boek je vlucht

Boek je overnachting(en)Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Miljoenen artikelen

Bestel je reisgids

Lid van

Bloggers Noord Nederland
  
Follow