Museumtip #1 : Hermitage – Amsterdam

Kroon tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam

 

Mijn museumtip van vandaag is de HERMITAGE in Amsterdam. In deze nieuwe tentoonstelling Juwelen! van de Hermitage is een deel van de grote juwelencollectie uit de Hermitage uit St. Petersburg (Rusland) te zien. Naast de schitterende juwelen zie je schilderijen, japonnen en accessoires. Ik nam een kijkje. Ga je mee en kijk je ogen uit.

 

Hermitage

De Hermitage in Amsterdam is gevestigd aan de Amstel in Amsterdam. De Hermitage Amsterdam is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland).

De Hermitage in Amsterdam De Hermitage in Amsterdam

 

Het pand waarin de Hermitage is gevestigd was vroeger een tehuis voor ouderen. De Amstelhof heeft tot het eind van de 20e eeuw dienstgedaan als tehuis. Daarna is het pand verbouwd en sinds juni 2009 is aan de Amstel 51 de Hermitage gevestigd.

De ingang van het museum is via de Ossenpoort, de vroegere ingang aan de Amstel. Ook aan de achterkant, via de Amstelhof, is het mogelijk om binnen te komen. De officiële ingang is via de Ossenpoort. Daarna loop je via de binnentuin naar de entree van het museum.

De binnentuin bestaat uit veel gras en een aantal kastanjebomen van meer dan 200 jaar oud. De hardstenen rand om het gras nodigt uit om hier van de rust te genieten. In het voorjaar staan de bloembollen in bloei. De tuin is de grootste door één gebouw omsloten binnentuin in het centrum van Amsterdam. De tuin is vrij toegankelijk.

De binnentuin van de Hermitage in Amsterdam De binnentuin van de Hermitage in Amsterdam

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan een paar ruimtes die nog ingericht zijn zoals het hier vroeger was: de regentessenkamer, de keuken en de kerkzaal.

De keuken uit 1725 waar dagelijks voor honderden mensen gekookt werd in de met bakstenen omhulde ketels in de Hermitage in Amsterdam De keuken uit 1725 waar dagelijks voor honderden mensen gekookt werd in de met bakstenen omhulde ketels in de Hermitage in Amsterdam

 

In de museumwinkel wordt bij iedere nieuwe tentoonstelling de collectie aangevuld met relevante boeken en andere producten die in het thema passen. Daarnaast is er vast assortiment van sieraden, accessoires, literatuur uit de Russische Bibliotheek, boeken over de tsaren, Russische muziek, films, aantekenboekjes en kunstboeken. Bij elke tentoonstelling hoort fullcolour catalogus die in de museumwinkel te koop is.

In het café-restaurant kun je een kop koffie drinken of een broodje eten. Het restaurant is net als de museumwinkel toegankelijk zonder een toegangskaartje voor het museum.

 

De tentoonstelling Juwelen!

Deze jubileumtentoonstelling in het kader van 10 jaar Hermitage laat een grote schat aan juwelen, gedragen door de high society aan het Russische Hof in St. Petersburg (Rusland). Naast juwelen zijn er schitterende gedecoreerde japonnen en kostuums, accessoires en portretten te zien.

Juwelenkistje op de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam Juwelenkistje op de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam

Broche van grootvorstin Alexandra Pavlovna tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam Broche van grootvorstin Alexandra Pavlovna tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam

Schilderijen van Tsarina Maria Fjodorovnaen grootvorstin en koningin Anna Pavlovna tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam Schilderijen van Tsarina Maria Fjodorovna en grootvorstin en koningin Anna Pavlovna tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam

 

Je ziet de juwelen die de keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, tsarina’s, grootvorstinnen en andere adellijken hebben gedragen tijdens de bals en partijen. Zij droegen schitterende japonnen met juwelen. Helaas zijn veel stukken tijdens de Russische Revolutie in 1917 verloren gegaan.

Japonnen tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam Japonnen tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam

Drie Nederlandse topontwerpers, Bibi van der Velden, Edwin Oudshoorn en Jan Taminiau, hebben elk hun eigen favoriete stuk uitgekozen. Tijdens de gratis audiotour leggen ze hun keuze voor juist dat juweel uit. In de laatste ruimte van de tentoonstelling is van elk van hen een eigen stuk te zien, zo is er van modeontwerper Jan Taminiau, de bekende postzakjas die Koningin Máxima droeg, te zien.

De bekende postzakjas van Koningin Máxima, ontworpen door Jan Taminiau tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam De bekende postzakjas van Koningin Máxima, ontworpen door Jan Taminiau tijdens de tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam

 

De tentoonstelling Juwelen! duurt nog tot en met 3 mei 2020.

Wil je meer foto’s van deze tentoonstelling zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Andere tentoonstellingen

Naast de reguliere, wisselende tentoonstelling zijn er nog een paar tentoonstellingen in de Hermitage die je kunt bezoeken:

 • Hollanders van de Gouden Eeuw: Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, voor het eerst samen.
 • Outsider Art Museum: Het museum laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
 • Outsider Art Galerie: In de Outsider Art galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. De kunstenaars zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen.
 • Panorama Amsterdam: In deze surroundshow beleef je het ontstaan en de groei van Amsterdam aan de rivier de Amstel, van de vroege middeleeuwen tot nu. Vanuit het punt waar het gebouw van de Hermitage nu staat. Voor Panorama Amsterdam. City Time Lapse hoef je geen extra ticket te kopen, een ticket voor een van de andere tentoonstellingen is voldoende.

 

Deze tentoonstellingen heb ik (nog) niet bezocht.

 

De volgende tentoonstelling

De volgende tentoonstelling in de Hermitage gaat over Middeleeuwse kunst. Deze tentoonstelling is vanaf maart t/m oktober 2020 te zien in de Hermitage Amsterdam.

 

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik vond het een schitterende tentoonstelling met schitterende juwelen, japonnen en accessoires. Door de drukte, schitteringen en vitrines was het soms moeilijk goede foto’s te maken.

Het was druk toen ik er in oktober 2019 was. Het is dan ook aan te raden om vooraf je tickets te reserveren en online een tijdslot te reserveren. Eenmaal binnen mag je net zo lang blijven als je wilt.

De gratis audiotour geeft extra achtergrondinformatie naast de beschrijving die naast de voorwerpen, schilderijen en juwelen hangt. Een aanvulling.

De tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam De tentoonstelling Juwelen! in de Hermitage in Amsterdam

 

Praktische informatie

Overige informatie

 • Er is een gratis audiotour voor de tentoonstelling beschikbaar.
 • Het is toegestaan om in het museum zonder flits te fotograferen.
 • Onder leiding van een professionele gids kun je een rondleiding boeken langs de tentoonstelling en door het gebouw.
 • In de Hermitage is een museumshop aanwezig met een vaste collectie. Een deel van de collectie wordt aangepast aan de op dat moment gaande tentoonstelling. De Museumshop vind je voorbij de garderobe in de Hermitage vleugel.
 • In het museum is gratis WIFI aanwezig.
 • Op de eerste verdieping, boven de foyer, bevindt zicht het café-restaurant. Deze is ook toegankelijk zonder toegangskaartje voor het museum.
 • De garderobe en toiletten in de Hermitage zijn gratis.
 • Bij elke tentoonstelling verschijnt een schitterende full colour catalogus. Deze is te koop in de museumshop.
 • Er zijn veel andere activiteiten in de Hermitage. Een programma is te vinden de website van het museum.

 

Bereikbaarheid

 • Auto: parkeren kan in parkeergarages bij de Nationale Opera & Ballet, het Waterlooplein, The Bank en Markenhoven (Tip: parkeren in duur in het centrum van Amsterdam, kom met het OV of parkeer je auto buiten de stad op de P+R en kom met het OV naar de binnenstad).
 • Tram: lijn 14, uitstappen, halte Waterlooplein.
 • Metro: lijn 51, 53 of 54, uitstappen halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen.
 • Boot: voor de hoofdingang van de Hermitage is een steiger met een halte van de museumboot en de hop-on hop-off Canal Bus.

 

Openingstijden
Dagelijks 10.00 – 17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 18,– per persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders betalen € 2,50 per persoon.

Je kunt ook een Hermitage all-in ticket kopen voor de drie tentoonstellingen: de lopende tentoonstelling, Portrait Gallery of the Golden Age en het Outsider Art Museum: € 25,– persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders betalen € 2,50 per persoon.

 

Adres
Hermitage
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam

 

Website
Hermitage

 

Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Meer museumtips

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Wil je mooie tentoonstellingen met kunst uit Rusland en van de vroegere tsaren zien, bezoek dan de Hermitage in Amsterdam. Meer over dit museum lees je in deze blog. Lees je mee? #hermitage #museum #museumkaart #amsterdam #jtravel #jtravelblog Wil je mooie tentoonstellingen met kunst uit Rusland en van de vroegere tsaren zien, bezoek dan de Hermitage in Amsterdam. Meer over dit museum lees je in deze blog. Lees je mee? #hermitage #museum #museumkaart #amsterdam #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Corona

Vanwege het coronavirus is op dit moment niet alle informatie op JTravel.nl en JTravelBlog.nl actueel. Voor de horeca, musea en andere toeristische attracties moeten de entreekaarten online besteld worden. Je kunt via de links in de artikelen de entreekaarten bestellen. Bekijk voor vertrek altijd de officiële website voor actuele informatie.

I.v.m. het heersende coronavirus heb ik op mijn deze website meerdere blogs geplaatst die voor jou belangrijk kunnen zijn. Blijf gezond en houd je aan de maatregelen van de Rijksoverheid.

Sociale media

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Follow by Email
RSS

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Heb je nog iets nodig?

Bol.com

Bestel je reisgids

Bestel je digitale reisgids


Warning: getimagesize(https://jtravelblog.nl/wp-content/uploads/AMS-413.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/vhosts/jtravelblog.nl/httpdocs/wp-content/themes/jtravelblog/microdata/newsarticle.php on line 23

Warning: getimagesize(https://jtravelblog.nl/wp-content/uploads/Logo-JTravelBlog.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/vhosts/jtravelblog.nl/httpdocs/wp-content/themes/jtravelblog/microdata/newsarticle.php on line 31