Museumtip #1 : Hermitage – Amsterdam

Beelden op de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam

 

Dit is de eerste blog met een museumtip. Vanaf vandaag zal er elke eerste en derde woensdag van de maand een museumtip verschijnen. Bij uitzondering de eerste blog met een museumtip niet op de eerste maar op de tweede woensdag van de maand. Vanaf volgende week elke eerste en derde woensdag van de maand. Ik heb dit onderdeel pas van ’t weekend bedacht.

Mijn museumtip van vandaag is de HERMITAGE in Amsterdam.

 

Hermitage

De Hermitage in Amsterdam is gevestigd aan de Amstel in Amsterdam. De Hermitage Amsterdam is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland).

De Hermitage in Amsterdam

De Hermitage in Amsterdam

 

Het pand waarin de Hermitage is gevestigd was vroeger een tehuis voor ouderen. De Amstelhof heeft tot het eind van de 20e eeuw dienstgedaan als tehuis. Daarna is het pand verbouwd en sinds juni 2009 is aan de Amstel 51 de Hermitage gevestigd.

De ingang van het museum is via de Ossenpoort, de vroegere ingang aan de Amstel. Ook aan de achterkant, via de Amstelhof, is het mogelijk om binnen te komen. De officiële ingang is via de Ossenpoort. Daarna loop je via de binnentuin naar de entree van het museum.

De binnentuin bestaat uit veel gras en een aantal kastanjebomen van meer dan 200 jaar oud. De hardstenen rand om het gras nodigt uit om hier van de rust te genieten. In het voorjaar staan de bloembollen in bloei. De tuin is de grootste door één gebouw omsloten binnentuin in het centrum van Amsterdam. De tuin is vrij toegankelijk.

De binnentuin van de Hermitage in Amsterdam

De binnentuin van de Hermitage in Amsterdam

 

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan een paar ruimtes die nog ingericht zijn zoals het hier vroeger was: de regentessenkamer, de keuken en de kerkzaal.

De keuken uit 1725 waar dagelijks voor honderden mensen gekookt werd in de met bakstenen omhulde ketels in de Hermitage in Amsterdam

De keuken uit 1725 waar dagelijks voor honderden mensen gekookt werd in de met bakstenen omhulde ketels in de Hermitage in Amsterdam

 

In de museumwinkel wordt bij iedere nieuwe tentoonstelling de collectie aangevuld met relevante boeken en andere producten die in het thema passen. Daarnaast is er vast assortiment van sieraden, accessoires, literatuur uit de Russische Bibliotheek, boeken over de tsaren, Russische muziek, films, aantekenboekjes en kunstboeken. Bij elke tentoonstelling hoort fullcolour catalogus die in de museumwinkel te koop is.

In het café-restaurant kun je een kop koffie drinken of een broodje eten. Het restaurant is net als de museumwinkel toegankelijk zonder een toegangskaartje voor het museum.

 

De tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw

In de 18e eeuw werden in Italië opgravingen gedaan naar kunstschatten. De schoonheid van de bovengekomen kunst slaat in als een bom en is een inspiratiebron voor kunstenaars. De kunstenaars herontdekken en perfectioneren de lichamelijke schoonheid van de klassieken. Veel aristocraten reizen af naar Italië en dan vooral naar Rome. Zij ontmoeten tijdens deze ‘Grand Tour’ de grote kunstenaars van dat moment: Mengs, Kauffmann en Canova.

De tentoonstelling ‘Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw’ belicht twee perspectieven: die van de onderzoekende, ambitieuze kunstenaar en die van de welgestelde reiziger.

In de grote zaal zijn beelden uit de hoogtijdagen van het neoclassicisme te zien met het topstuk van Canova, de Drie Gratiën.

'De Drie Gratiën' van Antonio Canova op de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam

‘De Drie Gratiën’ van Antonio Canova op de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam

 

Het menselijk lichaam heeft kunstenaars gefascineerd. Tijdens deze tentoonstelling zijn 60 sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 kunstenaars te zijn. Werken van kunstenaars als Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann, Pompeo Batoni en Antonio Canova. Van Antonio Canova zijn acht sculpturen in deze tentoonstelling te zien zoals Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe.

Ook in de binnentuin zijn sculpturen te zien die aansluiten bij het thema van de tentoonstelling.

Hercules van Farnese buiten in de beeldentuin van de Hermitage in Amsterdam

Hercules van Farnese buiten in de beeldentuin van de Hermitage in Amsterdam

 

De gratis audiotour bestaat deze keer uit drie routes: muziek, mythologie en highlights.

De tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw duurt nog tot en met 13 januari 2019.

 

Wil je meer foto’s van deze tentoonstelling zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Andere tentoonstellingen

Naast de reguliere, wisselende tentoonstelling zijn er nog een paar tentoonstellingen in de Hermitage die je kunt bezoeken:

  • Hollanders van de Goude Eeuw: Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, voor het eerst samen.
  • Outsider Art Museum: Het museum laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
  • Outsider Art Galerie: In de Outsider Art galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. De kunstenaars zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen.
  • Panorama Amsterdam: In deze surroundshow beleef je het ontstaan en de groei van Amsterdam aan de rivier de Amstel, van de vroege middeleeuwen tot nu. Vanuit het punt waar het gebouw van de Hermitage nu staat. Voor Panorama Amsterdam. City Time Lapse hoef je geen extra ticket te kopen, een ticket voor een van de andere tentoonstellingen is voldoende.

 

Deze tentoonstellingen heb ik (nog) niet bezocht.

 

De volgende tentoonstelling

Vanaf 2 februari t/m 25 augustus 2019 is de tentoonstelling ‘De Schatkamer – Meesterwerken uit de Hermitage’ te zien in de Hermitage Amsterdam. Dit ter ere van het tienjarig bestaan van de Hermitage Amsterdam.

 

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Dit was, een voor de Hermitage, kleine tentoonstelling. Meestal is er ook een deel op de bovenetage maar deze tentoonstelling was alleen op de benedenverdieping.

Ik vond het een mooie tentoonstelling, vooral de beelden in de zaal aan het eind van de route waren schitterend, ook de manier waarop de beelden tentoongesteld worden.

Naast de beelden zijn er schitterende schilderijen te bewonderen. De gratis audiotour geeft extra achtergrondinformatie naast de beschrijving die naast de schilderijen en beelden hangt. Een aanvulling.

'Venus Callipyge' van Vincenzo Pacetti op de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam

‘Venus Callipyge’ van Vincenzo Pacetti op de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam

Het schilderij 'Uitbarsting van de Vesuvius' van Pierre Jacques Volaire op de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam

Het schilderij ‘Uitbarsting van de Vesuvius’ van Pierre Jacques Volaire op de tentoonstelling Classic Beauties in de Hermitage in Amsterdam

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • Auto: parkeren kan in parkeergarages bij de Nationale Opera & Ballet, het Waterlooplein, The Bank en Markenhoven (Tip: parkeren in duur in het centrum van Amsterdam, kom met het OV of parkeer je auto buiten de stad op de P+R en kom met het OV naar de binnenstad).
  • Tram: lijn 14, uitstappen, halte Waterlooplein.
  • Metro: lijn 51, 53 of 54, uitstappen halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen.
  • Boot: voor de hoofdingang van de Hermitage is een steiger met een halte van de museumboot en de hop-on hop-off Canal Bus.

Openingstijden
Dagelijks 10.00 – 17.00 uur. De kassa sluit om 16.30 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 18,– per persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders betalen € 2,50 per persoon.

Je kunt ook een Hermitage all-in ticket kopen voor de drie tentoonstellingen: de lopende tentoonstelling, Portrait Gallery of the Golden Age en het Outsider Art Museum: € 25,– persoon, kinderen t/m 11 jaar zijn gratis.
Museumkaarthouders betalen € 2,50 per persoon.

 

Adres
Hermitage
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam

 

Website
Hermitage

 

Social media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Meer museumtips:

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest.

 

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Social media

Boek je vlucht

Boek je overnachting(en)Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Miljoenen artikelen

Bestel je reisgids

Lid van

Bloggers Noord Nederland