Museumtip #1 : H’art Museum – Amsterdam

Het H'art Museum in Amsterdam

 

Mijn museumtip van vandaag is H’art Museum in Amsterdam. In huidige tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder gaat over één van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar. Ik nam een kijkje. Ga je mee en kijk je ogen uit.

 

H’art Museum in Amsterdam

Het H’art Museum in Amsterdam is gevestigd aan de Amstel in Amsterdam. Dit was vroeger de Hermitage Amsterdam aan de Amstel. Het museum was een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg (Rusland). Vanaf 1 september 2023 is de naam verandert  in H’ART Museum. De naams- en koerswijziging van de vroegere Hermitage was nodig vanwege de oorlog van Rusland met Oekraïne (vanaf februari 2022). Na de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 heeft de Hermitage in Amsterdam een andere bestemming gekregen en zijn er geen tentoonstellingen met Russische kunst meer te zien. Onder het dak van de Hermitage huist vanaf 9 maart 2022 ook het Amsterdam Museum.

Het H’art Museum in Amsterdam werkt nauw samen met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.

De apostrof in de naam laat zien dat het museum vanuit het hart de nadruk op de kunst wil leggen.

Het H'art Museum in Amsterdam

 

Het pand waarin het H’art Museum is gevestigd was vroeger een tehuis voor ouderen. De Amstelhof heeft tot het eind van de 20e eeuw dienstgedaan als tehuis. Daarna is het pand verbouwd en sinds juni 2009 is aan de Amstel 51 de Hermitage gevestigd.

De ingang van het museum is via de Ossenpoort, de vroegere ingang aan de Amstel. Ook aan de achterkant, via de Amstelhof, is het mogelijk om binnen te komen. De officiële ingang is via de Ossenpoort. Daarna loop je via de binnentuin naar de entree van het museum. Als je via de achterkant H’art Museum verlaat loop je of aan de zijkant via de Nieuwe Keizersgracht of aan de achterkant via de Weesperstraat. Als je via de Weesperstraat loopt, kom je uit bij het Nationaal Holocaust Namenmonument.

De binnentuin bestaat uit veel gras en een aantal kastanjebomen van meer dan 200 jaar oud. De hardstenen rand om het gras nodigt uit om hier van de rust te genieten. In het voorjaar staan de bloembollen in bloei. De tuin is de grootste door één gebouw omsloten binnentuin in het centrum van Amsterdam. De tuin is vrij toegankelijk.

De binnentuin van de Hermitage Amsterdam De binnentuin van het H’art Museum in Amsterdam

 

Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan een paar ruimtes die nog ingericht zijn zoals het hier vroeger was: de regentessenkamer, de keuken en de kerkzaal.

De keuken uit 1725 in de Hermitage Amsterdam De keuken uit 1725 in het H’art Museum in Amsterdam

De kerkzaal van de Hermitage Amsterdam De kerkzaal van het H’art Museum in Amsterdam

 

In de museumwinkel wordt bij iedere nieuwe tentoonstelling de collectie aangevuld met relevante boeken en andere producten die in het thema passen. Daarnaast is er vast assortiment van sieraden, accessoires, literatuur, muziek, films, aantekenboekjes en kunstboeken. Bij elke tentoonstelling hoort een fullcolour catalogus die in de museumwinkel te koop is.

In het café-restaurant kun je een kop koffie drinken of een broodje eten. Het restaurant is net als de museumwinkel toegankelijk zonder een toegangskaartje voor het museum.

 

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder

Met de blik van nu vertelt de tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder over een van de spannendste verhalen uit de wereldgeschiedenis, het levensverhaal van Julius Caesar. Zijn dood is misschien wel de bekendste politieke moord ooit. Ruim 2000 jaar later is zijn nalatenschap nog steeds actueel.

De alleenheerser naar wie de maand juli is vernoemd, aan wie we de titel keizer ontlenen, die een hartstochtelijke relatie met Cleopatra zou hebben gehad en die delen van het huidige Europa.

Tijdens je bezoek aan deze tentoonstelling leer je de dictator kennen als een veelzijdig en complex figuur met vele gezichten. Hoe kijk jij in 2024 naar hem? Is hij een roemruchte strateeg of een tiran?

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'art Museum in Amsterdam

 

Pronkstuk in deze tentoonstelling is een antieke buste uit. Een kop van een statige man en waarschijnlijk Caesar (60-44 voor gangbare jaartelling). Het is een bruikleen van het Museo Nazionale Romano in Rome. De marmeren kop komt dicht in de buurt van hoe de bronnen zeggen dat Caesar eruitzag. Vooral de zelfverzekerde blik en zijn haarstijl zijn treffend. Ze komen overeen met andere portretten die zijn bestempeld als afbeeldingen van de dictator. Een kapsel met korte krullen, gekamd over een wijkende haarlijn rondom het brede voorhoofd maakt het beeld compleet. De buste wordt in de tentoonstelling naast vier andere koppen van Caesar getoond. De vijf meest gangbare interpretaties van Caesar zijn nu voor het eerst samen te zien.

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'art Museum in Amsterdam

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'art Museum in Amsterdam

 

Het H’ART Museum brengt een retrospectief over Julius Caesar (101 of 100 – 44 voor Christus). Je ziet het leven deze historische legende zich in negen scènes ontvouwen. Het begint allemaal met de mythe die het beeld heeft gevormd dat de wereld vandaag de dag van hem hebben. Zijn carrière, van briljant politicus tot consul van Rome.

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'art Museum in Amsterdam

 

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H’art Museum in Amsterdam is te zien vanaf zaterdag 16 september tot en met maandag 20 mei 2024

 

Daarna verken je een andere en meer duistere wereld met daarin verhalen over Caesars oorlog in Gallië, zijn carrière als legergeneraal en wat nu  bekend staat als de ‘oorlogsmisdaden’ die hij vermoedelijk heeft begaan. Je ziet of de troepen van Caesar mogelijk op Nederlandse bodem hebben gevochten. Dat is relevant voor deze Amsterdamse tentoonstellingssetting. Hoe luxueus was Rome in de tijd van Caesar? In een volgende ruimte waan je je in een scène omringd met bezienswaardigheden van duizenden jaren geleden.

Daarna ligt de focus op Cleopatra en Egypte. Was dit een strategische en politieke relatie of was het echte liefde? Hoe dan ook, de twee werden het ultieme machtspaar en zagen hun liefde bekroond met zoon Caesarion (kleine Caesar).

De moord op Caesar wordt in het volgende tentoonstellingshoofdstuk als een complot ontrafeld. Van de voortekenen van onheil tot zijn beruchte ondergang en moord. Daarna volgt het verhaal over Caesar’s opvolger: Augustus.

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'art Museum in Amsterdam

 

Als laatste zie je  de nalatenschap waarin het karakter van Caesar en een samenvatting van al zijn daden publiek tot een eigen uitspraak kan inspireren.

Hoe wordt deze wereld vandaag de dag nog geïnspireerd door zijn heerschappij? De insteek van het H’ART Museum is dat ze je dat aan het einde van deze tentoonstelling zelf kunt beslissen. Wie is Julius Caesar precies voor jou?

 

Wil je meer foto’s van deze tentoonstelling zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Andere tentoonstellingen

Naast de reguliere, wisselende tentoonstelling zijn er nog een paar tentoonstellingen in het H’art Museum in Amsterdam die je kunt bezoeken:

  • Museum van de Geest / Outsider Art Museum: Het museum laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
  • Outsider Art Galerie: In de Outsider Art galerie vinden wisselende exposities plaats van bekende en minder bekende outsiders uit Amsterdam, maar ook uit de rest van Nederland en Europa. De kunstenaars zijn een beetje ‘anders’. Vaak hebben ze een verstandelijke of psychische beperking. Ze denken niet commercieel en reflecteren niet op bestaande kunststromingen.
  • Amsterdam Museum

Deze tentoonstellingen heb ik (nog) niet bezocht. Aan de achterkant van het H’art Museum in Amsterdam zijn een paar kunstwerken van het Outsider Art Galerie te zien.

Outsider Art Galerie / Museum bij het H'art Museum in Amsterdam Outsider Art Galerie / Museum bij het H’art Museum in Amsterdam

 

De volgende tentoonstelling

De eerste grote tentoonstelling van het H’ART Museum is de Kandinsky tentoonstelling met Centre Pompidou medio 2024.

Van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power.

In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van Amsterdam gevierd met een grote tentoonstelling in H’ART Museum in samenwerking met The Leiden Collection. Eén van de belangrijkste particuliere collecties ter wereld van 17e eeuwse Nederlandse kunst, met een groot aantal Rembrandts, komt naar Amsterdam. Niet eerder waren alle 17 Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen.

 

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik vond de tentoonstelling tegenvallen, helemaal als je bedenkt dat je € 22,50 moet betalen voor een bezoek aan het museum. Zonder een museumkaart had ik deze tentoonstelling ook niet bezocht. Waarom vond ik de tentoonstelling tegenvallen: het is geen grote tentoonstelling en over het onderwerp was bij niet zo veel bekend. Ik had me wel voorbereid. Ik heb in het verleden mooiere tentoonstellingen in dit museum gezien.

De gratis audiotour geeft extra achtergrondinformatie naast de beschrijving die bij de voorwerpen hangt. Een aanvulling. Bekende historische en specialisten geven je extra achtergrond informatie. Je kunt hier de audiotour al beluisteren en lezen om je voor te bereiden.

De tentoonstelling Julius Caesar – ik kwam, ik zag en ging ten onder in het H'art Museum in Amsterdam

 

Praktische informatie

Overige informatie

  • Museumkaarthouders en houders van andere kaarten voor gratis toegang moeten in bezit te zijn van een geldige kaart naast je e-ticket en deze kaart aan de kassa te tonen.
  • Naast het H’ART Museum zijn er nog twee musea in het gebouw gevestigd: Amsterdam Museum en Museum van de Geest.
  • Er is een gratis audiotour voor de tentoonstelling beschikbaar.
  • Het is toegestaan om in het museum zonder flits te fotograferen.
  • In het H’ART Museum is een museumshop aanwezig met een vaste collectie. Een deel van de collectie wordt aangepast aan de op dat moment gaande tentoonstelling. De Museumshop vind je voorbij de garderobe. Er kan alleen met pin betaald worden. De H’ART Museum Shop is dagelijks geopend van 10.30 tot 17.00 uur.
  • In het museum is gratis WIFI aanwezig.
  • Op de eerste verdieping, boven de foyer, bevindt zicht het café-restaurant. Deze is ook toegankelijk zonder toegangskaartje voor het museum.
  • De garderobe en toiletten in het H’ART Museum zijn gratis.
  • Bij elke tentoonstelling verschijnt een schitterende fullcolour catalogus. Deze is te koop in de museumshop.
  • Er zijn veel andere activiteiten in het H’ART Museum in Amsterdam. Een programma is te vinden de website van het museum.

Het H'art Museum in Amsterdam

 

Bereikbaarheid

  • Auto: parkeren kan in parkeergarages bij de Nationale Opera & Ballet, het Waterlooplein, The Bank en Markenhoven (Tip: parkeren in duur in het centrum van Amsterdam, kom met het OV of parkeer je auto buiten de stad op de P+R en kom met het OV naar de binnenstad).
  • Tram: lijn 14, uitstappen, halte Waterlooplein.
  • Metro: lijn 51, 53 of 54, uitstappen halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen.
  • Boot: voor de hoofdingang van het H’ART Museum is een steiger met een halte van de museumboot en de hop-on hop-off Canal Bus.

 

Openingstijden

Dagelijks: 10.00-17.00 uur.
25 december (1e Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag): 12.00-17.00 uur.

 

Entree

Volwassenen: € 22,50 per persoon.
Kinderen t/m 17 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

 

Je kunt ook een all-in ticket kopen voor de drie tentoonstellingen: de lopende tentoonstelling, Amsterdam Museum en Museum van de Geest:

Volwassenen: € 32,50 per persoon.
Jongeren van 12 t/m 17 jaar: € 15,– per persoon.
Kinderen t/m 11 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2024).

 

Adres

H’ART Museum
Amstel 51
1018 EJ Amsterdam

 

Website

H’ART Museum

 

Sociale media

Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Vind je mijn blogs leuk? Koop dan een kop koffie voor me door op de button hieronder te klikken en ik zorg ervoor dat jij kunt blijven genieten van de reisverhalen en reistips op mijn websites.

 

Meer lezen

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Threads, Twitter, Mastodon, Bluesky, Pinterest, Bloglovin’ en YouTube.

 

Bewaar op Pinterest

Wil je mooie tentoonstellingen met kunst uit Rusland en van de vroegere tsaren zien, bezoek dan de Hermitage in Amsterdam. Meer over dit museum lees je in deze blog. Lees je mee? #hermitage #museum #museumkaart #amsterdam #jtravel #jtravelblog Wil je mooie tentoonstellingen met kunst uit Rusland en van de vroegere tsaren zien, bezoek dan de Hermitage in Amsterdam. Meer over dit museum lees je in deze blog. Lees je mee? #hermitage #museum #museumkaart #amsterdam #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com