Museumtip #2 : Waterliniemuseum – Bunnik

Prins Maurits die vertelt over het idee dat hij in 1589 kreeg in het Waterliniemuseum in het Fort bij Vechten in Bunnik

 

Dit is de tweede blog met een museumtip. Elke eerste en derde woensdag van de maand verschijnt op deze blog een museumtip.
Mijn museumtip van vandaag is het WATERLINIEMUSEUM in Bunnik (Utrecht).

 

Waterliniemuseum

In het Waterliniemuseum ga je op een interactieve ontdekkingstocht. Tijdens deze tocht kom je van alles te weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is een typisch Nederlands verdedingssysteem. Het museum vertelt je het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland tegen de vijand. Dit gebeurt door persoonlijke verhalen, replica’s, modellen en digitale media. Je loopt met een interactieve band om je pols door het museum en door deze polsband te scannen gaat het museum leven. De polsband krijg je bij de kassa.

De verhalen worden door vijf markante personen uit de geschiedenis vertelt: Prins Maurits die vertelt over het idee dat hij in 1589 kreeg, een boerin die vertelt over het rampjaar 1872, een soldaat die de zwakke plekken in de waterlinie in 1794 laat zien, ingenieur Kraijenhof die uitlegt waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en als laatste een werkman die je laat ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 moest werken. Deze vijf figuren zijn gemaakt uit vilt en worden met projecties tot leven gebracht. De poppen activeer je met je polsband.

De boerin die vertelt over het rampjaar 1872 en de werkman die je laat ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 moest werken in het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

De boerin die vertelt over het rampjaar 1872 en de werkman die je laat ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 moest werken in het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

 

Met datzelfde polsbandje kun je bij een telefoon instellen in welk gebied je woont. Zo kom je te weten in welk gebied je woont: voor, in of achter de waterlinie. De woonplek maakt erg veel uit, want je had bescherming of niet.

Ook leuk is om plaats te nemen in de bewegende stoel en een virtual reality bril op te zetten. Je maakt een virtuele parachutesprong. Je zweeft het gebouw uit, gaat hoger en hoger en hebt een mooi uitzicht over de waterlinie die onder water staat. Halverwege gaat de parachute open. Je zit niet stil, de stoel beweegt mee.

Buiten is een 50 meter lange open lucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je kunt interactief ervaren hoe een waterlinie werkt.

De openluchtmaquette van het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

De openluchtmaquette van het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

 

Ook binnen zijn er op verschillende momenten mogelijkheden om interactief bezig te zijn.

Het Waterliniemuseum bevindt zich in het Utrechtse Bunnik op Fort bij Vechten. Dit is het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het museum bestaat sinds 2015. Het museumgebouw ligt verborgen achter een bomvrije kazerne.

Het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

Het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

 

Je kunt als je binnen uitgekeken bent rondlopen over het terrein van Fort bij Vechten. Ik heb, toen ik er begin 2018 was, rondgelopen, maar niet deelgenomen aan een rondleiding. Heb je de gelegenheid kijk dan ook eens in de andere gebouwen van het fort.

Het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

Het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

 

Wisselende tentoonstelling Geeft acht! Schone kunst van militaire kleding

Tot en met 31 maart 2019 is in het Waterliniemuseum de tentoonstelling Geeft acht! Schone kunst van militaire kleding te zien. Verschillende kunstenaars zijn aan de slag gegaan om nieuwe oplossingen te bedenken voor het verwerken van militaire kleding. Dit omdat textielafval, net als bijvoorbeeld plastic afval, een groeiend probleem is. Het textielafval komt van defensie, de politie, de gezondheidszorg en de mode-industrie. Defensie kleding mag niet zomaar terugkeren, daar zijn strikte regels voor. En de oplossingen voor het hergebruik en verwerken van defensie uniformen is een uitdaging, omdat duurzaamheid voorop staat. Dit is het uitgangspunt van de tentoonstelling Geeft acht! Schone kunst van militaire kleding.

Toen ik het Waterliniemuseum bezocht was er de Fototentoonstelling Front 14-18: De Eerste Wereldoorlog in 3D te zien. Actueel gezien het feit dat het in 2018 precies 100 jaar geleden was dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam.

 

Wil je meer foto’s van het Waterliniemuseum zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van het Waterliniemuseum?

Ik vond het een leuk museum. Vooral het interactief bezig zijn met onze geschiedenis over de Nieuwe Hollandse Waterlinie is een leerzaam proces. Op het moment dat ik het Waterliniemuseum bezocht werd in een andere ruimte van het fort de Fototentoonstelling Front 14-18: De Eerste Wereldoorlog in 3D gehouden. Dit was een leuke tentoonstelling in een schitterende ruimte.

De fototentoonstelling Front 14-18: De Eerste Wereldoorlog in 3D in het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

De fototentoonstelling Front 14-18: De Eerste Wereldoorlog in 3D in het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid
• Auto: parkeren kost € 3,– per auto. De parkeerplaats ligt in de hoek van de A12, de Achterdijk en de Marsdijk. Vandaar loop je via het voetpad en de brug naar het fort. Stel de navigatie in op Fort bij Vechten, Achterdijk 12, Bunnik.
• Bus: bus 41 vanaf Utrecht Centraal of Wijk bij Duurstede. De uitstaphalte is halte ‘Amelisweerd’. Via het tunneltje onder de A12 loop je over de parkeerplaats en via de brug naar het fort.
• Trein: vanaf station Bunnik is het 30-45 minuten lopen naar het Waterliniemuseum. Op het station zijn fietsen te huur.

De ingang van het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

De ingang van het Waterliniemuseum bij Fort bij Vechten in Bunnik

 

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 9,– per persoon.
Kinderen van 5 t/m 12 jaar: € 5,– per persoon.
Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

 

Rondleiding
Op dinsdag t/m zondag zijn er om 11.30 uur, 13.45 uur en 15.15 uur rondleidingen over het fort. Tijdens deze rondleiding bezoek je de historische gebouwen, slaapvertrekken, kazematten en kruitkamers en krijg je inzicht in het leven op het fort. De kosten van de rondleiding bedragen € 4,50 per persoon.

 

Adres
Waterliniemuseum
Achterdijk 12
3981 HB Bunnik

 

Website
Waterliniemuseum

 

Social media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Meer museumtips:

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een leuk museum (ook voor kinderen) in Bunnik is het Waterliniemuseum. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Wat je er kunt zien en doen, lees je in dit artikel. Lees je mee? #waterliniemuseum #bunnik #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de website JTravelBlog. Het gezicht achter JTravelBlog
Ik neem je mee mee op reis naar verre oorden en dichtbij met reisverslagen en informatie over bestemmingen en geef je reisinspiratie en handige reistips.                   Lees meer –>

Social media

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram
Pinterest
Pinterest
Follow by Email
RSS

Boek je vlucht

Boek je overnachting(en)Booking.com

Heb je nog iets nodig?

Miljoenen artikelen

Bestel je reisgids

Lid van

Bloggers Noord Nederland
  
Follow