Museumtip #3 : Moco Museum – Amsterdam

'Girl with Balloon' van Banksy

 

Dit is de derde blog met een museumtip. Elke eerste en derde woensdag van de maand verschijnt op deze blog een museumtip.
Mijn museumtip van vandaag is het MOCO MUSEUM in Amsterdam.

Moco Museum

Het Moco Museum is een particulier museum en gevestigd in Villa Alsberg op het Museumplein. Villa Alsberg is een herenhuis, in 1904 ontworpen door Eduard Cuypers, een neef van de bekende architect Pierre Cuypers, die het nabijgelegen Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam heeft ontworpen.

Moco staat voor Modern Contemporary Museum Amsterdam.

Het Moco Museum is een initiatief van galeriehouders Lionel en Kim Logchies. Het privémuseum is in 2016 geopend. In september 2018 werd de 1 miljoenste bezoeker verwelkomd.

Het Moco Museum laat moderne, inspirerende en hedendaagse kunst zien. De kunstenaars nemen de hak met de huidige maatschappij, zoals Warhol, Banksy en Icy & Sot.

Vergeet ook niet naar de authentieke onderdelen in de verschillende ruimtes te kijken, zo zijn er nog mooie glas-in-loodramen en een paar mooie schouwen in het huis aanwezig. De villa is ooit gebouwd als woning. Voor het pand tot museum werd verbouwd deed dit pand dienst als een advocaten- en notarissenkantoor.

Naast werken van Banksy en de wisselende tentoonstellingen, zijn er ook werken van bijvoorbeeld Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Jeff Koons, Damien Hirst en Keith Haring in het Moco Museum te zien. Zij zijn elkaars inspiratiebron en hebben daarnaast vele kunstenaars over de hele wereld geïnspireerd.

De buitenkant van het Moco Museum in Amsterdam Het Moco Museum in Amsterdam

 

De tentoonstelling ‘Laugh now’ – Banksy 

De tentoonstelling ‘Laugh Now’ laat 50 originele werken van Banksy zien. Het Moco Museum bezit veel van zijn werk, zoals ‘Laugh Now’, ‘Barcode’, ‘Girl with Balloon’, ‘Kids on Guns’, ‘Pulp Fiction’, ‘Flower Thrower’, ‘Monkey Queen’, ‘Kate Moss’ en ‘Soup Can’. Centraal staat het werk ‘Beanfield’. Deze tentoonstelling laat werken zien die Banksy op hout, papier en canvas maakte.

Deze tentoonstelling is niet in samenwerking met Banksy zelf samengesteld.

Eén van de mooiste werken van Banksy is de ‘Girl with Balloon’. Dit werk dateert uit 2003. Het is een eenvoudig werk in de kleuren rood en zwart op een witte ondergrond. Een meisje dat haar hand uitstrekt naar een hartvormige ballon die net uit haar handen is ontsnapt.

De identiteit van Banksy is niet bekend. Waarschijnlijk is hij een Britse kunstenaar die veelal street art maakt. Volgens een biografie van journalist en schrijver Will Ellsworth-Jones is Banksy in 1973/1974 in Bristol (Verenigd Koninkrijk) geboren en later verhuisd naar Londen waar hij als graffitikunstenaar is begonnen.

Zijn werken zijn politiek van aard en ook humoristisch. Bekende werken zijn ‘The Battle of the Beanfield’, ‘Girl with Balloon’, ‘Laugh now’ en ‘Keep it Real’. Zijn street art is in verschillende Europese steden maar ook buiten Europa te zien. Zijn werk is pakkend en humoristisch. Dit in combinatie met slogans. De boodschap is pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid. Hij schildert vooral dieren (zoals apen en ratten) en mensen (onder anderen politieagenten, soldaten, ouderen, kinderen).

Je kent hem waarschijnlijk ook vanwege het feit dat in oktober 2018 zijn schilderij ‘Banksy’s Girl With Balloon’ bij veilinghuis Sotheby’s zou worden geveild. Na het afhameren van de veiling, bij een bedrag van £1.042.000,– (€ 1.185.000,–), werd de onderste helft van het kunstwerk in verticale repen gesneden. Dit gebeurde door een papiervernietiger die Banksy in de lijst verborgen had. Het schilderij werd wel door de bieder gekocht. De website van Banksy zegt dat het de bedoeling was dat het mechanisme het werk geheel in repen zou snijden.

Er is een zekere controverse tegen Banksy, want is het nu kunst of vandalisme, oprecht of hypocriet. Ook heeft niet iedereen waardering voor het gekozen medium en de aard van zijn boodschap.

'Forgive us for Trespassing' van Banksy ‘Forgive us for Trespassing’ van Banksy

'Love is in the air (Flower Thrower)' van Banksy ‘Love is in the air (Flower Thrower)’ van Banksy

'Beanfield' van Banksy ‘Beanfield’ van Banksy

'Laugh Now' van Banksy ‘Laugh Now’ van Banksy

'Kids on Guns' (2003), een silhouet van kinderen op een berg van geweren van Banksy ‘Kids on Guns’  van Banksy.

 

Wisselende tentoonstelling ‘A moment of Clarity’ Icy & Sot

Niet voor de eerste keer exposeren Icy & Sot in Nederland. Nu in het Moco Museum. Maar wie zijn Icy & Sot?

Icy (1985) & Sot (1991) zijn twee Iraanse broers. Hun bijnaam is ‘Banksy van Iran’. Het werk van de twee broers is in Iran verboden. Het werk dat Icy & Sot maken houdt ons een spiegel voor. Thema’s in hun werk zijn ecologische rechtvaardigheid, onderdrukking, mensenrechten, sociale problemen, vrijheid, oorlog en dromen. De broers wonen sinds 2012 niet meer in Tabriz/Iran, maar in Brooklyn/New York. Door hun werk kunnen ze ook niet meer terug naar Iran.

In Iran werden ze gedwongen om snel en in het geheim te werken. Altijd was er de angst om door de politie te worden bestraft voor het uiten van hun mening. Icy & Sot identificeren zich met de verhalen van vluchtelingen, omdat ze zelf ook vluchtelingen/immigranten zijn. Sinds 2006 droegen ze via gelaagde stencils, aanplakbiljetten en muurschilderingen in Teheran en Tabriz bij aan de Iraanse en internationale street art cultuur. Vrienden verspreiden later hun werk in o.a. Frankrijk, Turkije en Brazilië.  Hun meest recente werk is geïnspireerd door milieukwesties en de ‘travel ban’, waar inwoners van Iran onder lijden.

Het verfrommelde dollarbiljet vraagt aandacht voor de hebzucht van het kapitalisme.

Tegenwoordig maken de broers ook objecten van hekwerk, zoals diverse rennende en vluchtende silhouetten van ijzervlechtwerk een vogelkooi voor de vredesduif en de tekst Freedom.

Presentatrice en vlogster Anna Nooshin, bekend van bijvoorbeeld RTL Boulevard en Holland’s Next Top Model, heeft deze tentoonstelling mede tot stand gebracht. Ook zij is een Iraanse vluchtelinge.

De tentoonstelling ‘A moment of Clarity’ – Icy & Sot duurt nog tot en met 15 januari 2019.

'Dream' van Icy & Sot ‘Dream’ van Icy & Sot

'Let her be free' van Icy & Sot ‘Let her be free’ van Icy & Sot

'Color Rain' van Icy & Sot ‘Color Rain’ van Icy & Sot

'Portrait of Freedom' en 'Hope' van Icy & Sot ‘Portrait of Freedom’ en ‘Hope’ van Icy & Sot

'Birdcage' van Icy & Sot ‘Birdcage’ van Icy & Sot

 

Wil je meer foto’s van het Moco Museum en de tentoonstellingen van Banksy en Icy & Sot zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

De volgende tentoonstelling ‘Connecting Time’ – Daniel Arsham

Van 18 januari 2019 tot 30 september 2019 is de tentoonstelling Daniel Arsham – Connecting Time te zien in het Moco Museum in Amsterdam.

Daniel Arsham laat tijdens deze tentoonstelling verschillende disciplines zien, zoals architectuur, design, beeldhouwkunst, film en fine art. Het is voor Daniel Arsham de eerste keer dat hij in een Nederlands Museum exposeert.

Bezoekers van deze tentoonstelling wanen zich door verschillende installatieruimtes, zoals de Amethyst Ball Cavernen de Eroded Wallpaper Room, waar je het gevoel krijgt je in een alternatieve realiteit te bevinden. Ook te zien tijdens deze nieuwe tentoonstelling is de nooit eerder vertoonde interactieve installatie Calcified Living Room. Dit is een woonkamer gevuld met mid-century design dat door zijn vormgeving versteend lijkt. Tijdens deze tentoonstelling worden werken uit de hele carrière van Arsham tentoongesteld.

Daniel Arsham is een kunstenaar die woont in New York. Centraal in zijn kunst staat het concept van fictieve archeologie. Hij maakt dubbelzinnige ruimtes en situaties en verbindt verleden, heden en toekomst door objecten versteend te tonen.

Ik ben benieuwd naar deze nieuwe tentoonstelling.

 

Was ook te zien

Beneden is een 3D interior room van Roy Lichtenstein te zien. Deze kamer is geïnspireerd op het schilderij ‘Bedroom at Arles’ uit 1992 maakte en die weer gebaseerd is op een ansichtkaart van Vincent Van Gogh: het drieluik ‘De Slaapkamer’ (1888-1889).

Deze kamer is inmiddels niet meer te zien in het Moco Museum.

3D interior room van Roy Lichtenstein 3D interior room van Roy Lichtenstein

 

Buiten

Vergeet ook niet de beelden buiten te bekijken.

Hier staat bijvoorbeeld ‘Portrait’, een werk van Marcel Wanders die hij speciaal voor het Moco Museum heeft ontworpen. Het is een sculptuur dat je kunt zien als een roterend ei en dat verandert in een muur van wensen. Het symboliseert de verlangens van ons allemaal. Bovenop is de wenspin gegraveerd om je aan je eeuwige ambities en je geloof in mogelijkheden te herinneren. In de museumshop kun je een wenspin kopen en deze in het beeld plaatsen om je wens in vervulling te laten gaan.

Buiten: 'Freaky Mouse' (2017) van Fidia Falaschetti en 'Portrait' van Marcel Wanders Buiten: ‘Freaky Mouse’ (2017) van Fidia Falaschetti en ‘Portrait’ van Marcel Wanders

 

Als je het museum via de tuin verlaat, is het eerste dat je in de tuin tegenkomt, een beeld met de naam ‘Refugees are Welcome’ van Icy & Sot. Het beeld vertelt het verhaal van vluchtelingen waar ook ter wereld. Je ziet vier silhouetten van familie die los staan van een stalen muur. Ze zijn vrij van de grenzen die ze gevangenhielden. Bovenop zie je kleurrijke bloemen die rond prikkeldraad gewikkeld zijn. Dit is het symbool van hoop en welkom.

Buiten: 'Refugees are welcome' van Icy & Sot Buiten: ‘Refugees are welcome’ van Icy & Sot

 

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik vond het een schitterend museum met vooral schitterende werken van Banksy en Icy & Sot.

Ik houd erg van de originele elementen in het oude pand uit 1904. Deze zijn in dit pand goed bewaard gebleven.

Een minpunt vind ik dat alles in het Engels wordt uitgelegd. Het is een Nederlands museum, waarom niet tweetalig? Ik denk dat er in Nederland genoeg mensen zijn die de Engelse taal niet zo goed machtig zijn om alles van de tentoonstelling te begrijpen.

Een ander minpunt vond ik, dat als je een audiotour wilt volgen, deze € 2,50 kost. In veel musea is een audiotour tegenwoordig gratis en is in begrepen in de entreeprijs.

Ondanks deze minpuntjes was het Moco Museum absolute aanrader voor iedereen die van street art kunst houdt. Het is een aanwinst voor het Museumplein.

Ik kom zeker nog een keer terug om de volgende tentoonstelling(en) te zien.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

Er is een kleine garderobe aanwezig. Deze kan nauwelijks jassen herbergen. Dit is de reden dat je je tas/rugzak mee mag nemen het museum in, maar je rugzak moet je wel voor je dragen. De garderobe is niet geschikt om kinderwagens, trolleys of bagage op te slaan.

Het museum is niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. De villa waarin het Moco museum is gevestigd, heeft heel veel trappen en geen lift. Hierdoor is het museum niet geschikt is voor bezoekers die in een rolstoel zitten.

Het museum heeft beneden in de oude keuken van de villa een leuke museumwinkel waar je t-shirts en mokken met Banksy schilderijen kunt kopen. Ook zijn er boeken over de kunstenaars Banksy en Icy & Sot te koop en kun je hier de museumcatalogus kopen. Wil je een replica van één van de schilderijen, er zijn posters en postkaarten te koop in de museumwinkel.

Het wordt aangeraden om eerst naar de tweede etage te gaan en zo van boven naar beneden het museum door te lopen. Op de tweede etage is de Mococollection te zien, op de eerste etage zie je de Banksy collectie, ook op de begane grond is een deel van de Banksycollectie te zien, evenals de tijdelijke tentoonstelling van Icy & Sot. In de kelder zijn nog meer werken van Icy & Sot te bewonderen. Hier bevindt zich ook de 3D kamer van Roy Lichtenstein en de museumwinkel. Via de kelder verlaat je het pand en wandel je door de tuin naar het Museumplein.

Mokken met de afbeelding Girl with Balloon van Banksy in de museumwinkel. Mokken met de afbeelding Girl with Balloon van Banksy in de museumwinkel.

 

Bereikbaarheid

  • Tram: lijn 2 of 12 vanaf het Centraal Station, uitstaphalte is het Rijksmuseum. Lijn 5 vanaf Station Zuid of de Van Hallstraat.
  • Auto: de auto kan geparkeerd worden in de dichtstbijzijnde parkeergarage Q-Park onder het Museumplein.
  • Bus: de lijnen 397, 357 of 347, uitstappen bij halte Rijksmuseum

 

Openingstijden
Het Moco Museum is van zondag t/m donderdag van 09.00-19.00 uur geopend.
Op vrijdag en zaterdag is het Moco Museum van 09.00-20.00 uur geopend.

 

Entree
Volwassenen: € 15,– per persoon.
Kinderen van 16-17 jaar en studenten: € 12,50 per persoon.
Kinderen van 10-15 jaar: € 9,50 per persoon.
Kinderen van onder de 10 jaar: gratis.

Audiotour (talen: Nederlands, Engels, Duits, Italiaans en Spaans): € 2,50.

Het Moco Museum is een particulier museum en NIET aangesloten bij de Museumkaart.

Koop je online via de website van het Moco Museum een ticket, dan krijgen de volwassenen € 1,– korting.

Prijzen zijn van 2019.

 

Adres
Moco Museum
Honthorststraat 20
1071 DE Amsterdam

 

Website
Moco Museum

 

Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Meer museumtips

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Aan het Museumplein in Amstedam staat het Moco Museum met werken van o.a. de streetartkunstenaar Banksy. Meer over dit leuke museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #mocomuseum #amsterdam #banksy #jtravel #jtravelblog Aan het Museumplein in Amstedam staat het Moco Museum met werken van o.a. de streetartkunstenaar Banksy. Meer over dit leuke museum in Amsterdam lees je hier. Lees je mee? #mocomuseum #amsterdam #banksy #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

  • Jenny schreef:

    Ik kende dit museum niet, maar het klinkt erg leuk! Al is het voor mij even lastig dat je zo te horen de kinderwagen niet in de garderobe kunt parkeren…..

    • JTravelBlog schreef:

      Hallo Jenny,
      De kinderwagen kun je inderdaad net als de trolleykoffers ed. niet kwijt in de garderobe. Het is een heel mooi museum en echt een aanrader.

  • Geef een reactie

    Over JTravelBlog

    Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

    Zoeken

    Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

    Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

    Buy me a coffee

    Aanbiedingen

    Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

    Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

    Boek een vlucht

    Skyscanner

    Boek je hotel



    Booking.com

    Boek je Natuurhuisje

    Boek hier je Natuurhuisje

    Heb je nog iets nodig?

    Bol.com