Museumtip #4 : Molenmuseum De Valk – Leiden

Molenmuseum De Valk in het centrum van Leiden

 

Mijn museumtip van vandaag is het MOLENMUSEUM DE VALK in Leiden. Dit is alweer de vierde blog met een museumtip. Elke eerste en derde woensdag van de maand verschijnt op deze blog een museumtip. Dit is de laatste van 2018. In 2019 ga ik door met het geven van museumtips.

Molenmuseum De Valk

Molenmuseum De Valk ligt in het centrum van Leiden op 5 minuten lopen vanaf het Centraal Station van Leiden.

Molen De Valk is een stellingmolen van 7 verdiepingen. Zes van de zeven verdiepingen zijn te bezoeken. De molen is 29 meter hoog.

Wat is er te zien: je maakt kennis met de geschiedenis en de techniek van de stellingmolen en het werk van de molenaar wordt belicht.

Bezoek ook de stelling op de vierde verdieping. Hiervandaan heb je een mooi uitzicht over de oude binnenstad van Leiden. De wieken draaien nog zeer regelmatig.

Molen De Valk is nog de enige windmolen van Leiden. Ooit stonden hier 19 windmolens.

Deze molen is in 1743 in drie maanden tijd gebouwd. Na de dood van de laatste molenaar, Willem van Rhijn, werd de molen in 1966 een museum.

Molenmuseum De Valk in het centrum van Leiden Molenmuseum De Valk in het centrum van Leiden

 

Wat is er te zien?

Verdeeld over zes te bezoeken verdiepingen zie je achtereenvolgens de woonruimte, de expositieruimtes, de maalzolder, de steenzolder, de luizolder en de kap.

Op de begane grond zie je de enige stadsmolenaarswoning van Nederland. Deze enige bewaard gebleven woning is grotendeels intact gelaten. Deze molenaarswoning ademt nog de sfeer van 1900. Zo is het oude fornuis bewaard gebleven en in de woonkamer hangen veel familieportretten, net als in de salon of groene kamer, een kamer die alleen op zon- en feestdagen werd gebruikt.

De keuken van de molenaarswoning in Molenmuseum De Valk in Leiden De keuken van de molenaarswoning

 

De volgende 3 verdiepingen zijn expositieruimtes. Hier zijn exposities over molens met gereedschappen, boeken en werktuigen, een film over molens in Nederland, de Leidse molens en Molen de Valk te zien. Op de derde verdieping leer je over de geschiedenis van het malen van graan en zie je modellen van verschillende soorten molens.

Een handmolen in een expositieruimte in Molenmuseum De Valk in Leiden Een handmolen in een expositieruimte

Op de vierde verdieping bevindt zich de maalzolder, de werkplek van een molenaar. Hier kun je ook de stelling buitenom bereiken voor een mooi uitzicht over Leiden.

De maalzolder in Molenmuseum De Valk in Leiden De maalzolder

 

De volgende verdieping is de steenzolder, waar het graan met koppels maalstenen gemalen wordt.

De steenzolder in Molenmuseum De Valk in Leiden De steenzolder

Met het luiwerk op de luizolder worden met behulp van windkracht de graanzakken door de hijsinrichting tot in de molen gehesen. Dit gaat via en stelsel van luiken. Vanaf de luizolder wordt het graan in de voorraadsilo’s gestort.

De luizolder in Molenmuseum De Valk in Leiden De luizolder

 

De laatste verdieping is de kap. De kap kan 360 graden om zijn as draaien om de goede wind te vangen. Deze kapzolder is niet vanwege veiligheidsredenen niet toegankelijk voor publiek.

 

Wil je meer foto’s van Molenmuseum De Valk in Leiden zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van het museum?

Ik vond het een leuk en leerzaam museum. Het museum gaf mij meer inzicht in hoe een molen werkt en welke soort molens er in Nederland zijn. Daarnaast vind ik het heel leuk om een molen met al zijn facetten van binnen te bekijken. Het is een museum die ook zeer geschikt is om met kinderen te bezoeken.
Ook heb ik genoten van het uitzicht vanaf de stelling die via de vierde verdieping (de maalzolder) toegankelijk is.

Het uitzicht vanaf de stelling van Molenmuseum De Valk in Leiden Het uitzicht vanaf de stelling van Molenmuseum De Valk

 

Praktische informatie

Handige weetjes

Vanaf 2 januari 2019 t/m half maart 2019 is Molenmuseum De Valk vanwege een interne verbouwing van de entree en de eerste verdieping gesloten.

Molenmuseum De Valk is vanwege zijn vele trappen en het ontbreken van een lift niet rolstoeltoegankelijk en niet geschikt voor bezoekers die slecht ter been zijn.

In de museumwinkel zijn souvenirs op het gebied van molens te koop. Denk hierbij aan boeken, ansichtkaarten, posters, maquettes en Delfts Blauw.

 

Bereikbaarheid

 • Auto: in de Lammermarktgarage kun je je auto parkeren. Deze garage ligt naast de molen.
 • Openbaar vervoer: Molenmuseum De Valk ligt op 5 minuten lopen afstand van Leiden Centraal waar de treinen en bussen aankomen.

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag: 10.00-17.00 uur.
Zon-/feestdagen: 13.00-17.00 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 5,– per persoon (vanaf 1 januari 2019) / € 4,– per persoon (tot 1 januari 2019).
Kinderen tussen 6-16 jaar: € 2,50 persoon (vanaf 1 januari 2019) / € 2,– per persoon (tot 1 januari 2019).
Kinderen tot 6 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

 

Adres
Molenmuseum De Valk
2e Binnenvestgracht 1
2312 BZ Leiden

 

Website
Molenmuseum De Valk 

 

Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Meer museumtips

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Heb je wel eens een molen van binnen bekeken? Dat kan in het Molenmuseum De Valk in Leiden. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer informatie over dit museum lees je hier. Lees je mee? #molenmuseumdevalk #leiden #molen #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Heb je wel eens een molen van binnen bekeken? Dat kan in het Molenmuseum De Valk in Leiden. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer informatie over dit museum lees je hier. Lees je mee? #molenmuseumdevalk #leiden #molen #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

2 reacties

 • Fem schreef:

  Hoi Jaquelien, wat leuk mijn vroegere hometown weer even voorbij te zien komen! 🙂 Ik heb 13 jaar in Leiden gewoond , niet ver van de molen zelfs, en reed er elke dag langs. En toch ben ik er nooit binnen geweest, schokkend eigenlijk. Misschien toch maar weer eens terug bij een volgend familiebezoek in NL…

 • Geef een reactie

  Over JTravelBlog

  Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

  Zoeken

  Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

  Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

  Buy me a coffee

  Aanbiedingen

  Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

  Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

  Boek een vlucht

  Skyscanner

  Boek je hotel  Booking.com

  Boek je Natuurhuisje

  Boek hier je Natuurhuisje

  Heb je nog iets nodig?

  Bol.com