Museumtip #5 : Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora – De Koog/Texel

Logo van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog

 

Mijn museumtip van vandaag is het SCHIPBREUK- en JUTTERSMUSEUM FLORA in De Koog/Texel. Dit is inmiddels de vijfde blog met een museumtip en de eerste van het nieuwe jaar 2019. Elke eerste en derde woensdag van de maand verschijnt op deze blog een museumtip.

 

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is het grootste juttersmuseum ter wereld. Hier zie je strandvondsten van meer dan 75 jaar. Ook wordt er informatiegegeven over het strandjutten, het loods- en reddingswezen en de visserij. Hier zijn voorwerpen die buit gemaakt zijn tijdens strandingen en aangespoeld zijn na schipbreuken te zien.
Het museum is in 1962 door jutter Jan Uitgeest opgericht.

Het entreegebouw van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog Het entreegebouw

 

Wat is er te zien?

Het museum is opgedeeld in verschillende expositieruimtes. In de eerste ruimte is een verzameling voorwerpen te zien die in de afgelopen 75 jaar op het strand van Texel zijn aangespoeld. Hier is ook de filmzaal. Jutter Jan Uitgeest vertelt zijn verhaal in een doorlopende film.

Expositieruimte 1 van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog Expositieruimte 1

 

Expositieruimte twee heeft als thema strandingen. Je ziet hier documentatie, foto’s en krantenartikelen van gestrande schepen op de kust van Texel, souvenirs die de jutters gejut hebben.

Expositieruimte 2 van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog Expositieruimte 2

 

Expositieruimte drie was een deel van een oude werkplaats. Nu wordt de ruimte gebruikt voor tijdelijke exposities.

In expositieruimte vier is ook weer een hele verzameling van gejutte spullen te zien.

Expositieruimte 4 van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog Expositieruimte 4

 

Expositieruimte vijf is begin december 2018 getroffen door brand in het museumcafé. De entree, keuken, het museumcafé en expositieruimte 5 hebben in een hele dikke rook gestaan. De keuken, balie en het kantoor zijn door de brand verwoest en zijn nog niet hersteld. In februari 2019 gaat het museum weer open. Gelukkig zijn alle voorwerpen in de expositieruimte bewaard gebleven en hebben de spullen alleen rook/roetschade. Hier staat de reddingsboot van De Cocksdorp. Daarnaast reddingsvlotten en reddingsboeien en veel flessen te zien die jutters op Texel hebben gevonden.

Expositieruimte 5 van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog Expositieruimte 5

 

Op de binnenplaats zie je de oude vuurtoren van Rottumeroog. Deze vuurtoren deed dienst als baken aan de Mokbaai in het zuiden van Texel. Hier liggen ook televisies en computers die tijdens het jutten gevonden zijn en niet meer te gebruiken zijn.

De binnenplaats van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog De binnenplaats

 

Op het buitenterrein zijn roestige voorwerpen die door Texelse Noordzeevissers zijn opgevist te zien, zoals vliegtuigonderdelen, een roer uit de VOC-tijd, ankers, vislieren, vliegtuigmotor en een complete stuurhut.

De buitenruimte van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog De buitenruimte

 

Als je op de Pontweg rijdt, zie je de Noorse houten viskotter Sjøfuglen al op een duin staan. Deze kotter wordt gebruikt bij het uitbeelden van een stranding van een schip. Het schip is via een houten loopbrug te bereiken.

De Noorse visserskotter Sjøfuglen in het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog De Noorse visserskotter Sjøfuglen

 

Een leuk weetje: in het museum liggen 227 boeien, 111 vissershandschoenen, reddingsvesten uit alle windstreken, dikke bossen scheepstouw, schoenen, tonnen met onbekende inhoud, plastic speelgoed, oliejassen, nummerplaten, parafine, cosmetica, gloeilampen en zelfs computers en televisies die aangespoeld zijn. Doorlopend zijn er diverse films over scheepsstrandingen, reddingsacties en de jutterij te zien.

 

Wil je meer foto’s van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog op Texel zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van het museum?

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is anders dan de andere musea. Ik vond het een leuk museum dat mij een kijkje gaf van de dingen die de jutters op het strand en in zee vonden en wat er vervolgens mee gedaan wordt, zoals hier, maar ook in het Kaap Skil Museum in Oudeschild, tentoonstellen. De raarste dingen zijn gevonden, van rubberen werkhandschoenen tot computers. Het is een leerzaam museum omdat naast deze aangespoelde voorwerpen er ook aandacht is voor het leven en het werk van de jutters. Voor kinderen is het een actief museum. Al spelend leren ze hier over het strandjutten.

Het is geen groot museum, maar interessant.

Helmen bij expositieruimte 4 van het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog Helmen bij expositieruimte 4

 

Praktische informatie

Handige weetjes
Honden zijn, mits aangelijnd, toegestaan Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is geschikt voor rolstoelgebruikers.

In het museum is een hele kleine museumwinkel aanwezig.

Voor een kop koffie of iets anders is er het museumcafé en als het mooi weer is er het terras op de binnenplaats of de picknickplaats op het buitenterrein.

Voor kinderen is er in Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora veel te doen en te zien. Tijdens de gratis speurtocht komen ze diverse spelletjes tegen, zoals ringwerpen, hengelspel, slingerplank, trekbiljart, zeememorie of ze maken hun eigen knoop aan het knopenbord. Op het buitenterrein is er voor een kinderen een grote speeltuin met klimtoren, schommels, slingerschommel, kabelbaan van dertig meter lang en een stawip.

 

Bereikbaarheid
Het museum is goed per fiets, openbaar vervoer en auto bereikbaar. De ingang van Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora bevindt zich aan de Californiëweg tussen Den Burg en De Koog. Dit is afslag 13 van de Pontweg.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora beschikt over een ruime parkeerplaats naast het museum. Hier kun je je auto gratis parkeren. Ook je fiets kan je hier parkeren.

 

Openingstijden
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 6,– per persoon.
Kinderen van 4-11 jaar: € 4,75 per persoon.
Kinderen van onder de 4 jaar: gratis.

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is NIET aangesloten bij de Museumkaart.

 

Adres
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Pontweg 141a
1796 MA De Koog/Texel

 

Website
Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora

 

Sociale media
Facebook

Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora is niet actief op Instagram en Twitter.

 

Meer Texel

 

Meer museumtips

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Een leuk museum (ook voor kinderen) net buiten De Koog op Waddeneiland Texel is het Schipbreuk-en Juttersmuseum Flora. Alles over de jutterij en de vondsten rond Texel vind je hier. Lees je mee wat er nog meer te zien is? #juttersmuseumflora #museum #texel #dekoog #jtravel #jtravelblog Een leuk museum (ook voor kinderen) net buiten De Koog op Waddeneiland Texel is het Schipbreuk-en Juttersmuseum Flora. Alles over de jutterij en de vondsten rond Texel vind je hier. Lees je mee wat er nog meer te zien is? #juttersmuseumflora #museum #texel #dekoog #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com