Museumtip #7 : Historisch Museum Haarlemmermeer – Hoofddorp

De bank in de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

 

Mijn museumtip van vandaag is het HISTORISCH MUSEUM HAARLEMMERMEER in Hoofddorp. Dit is de zevende blog met een museumtip. Elke eerste en derde woensdag van de maand verschijnt op deze blog een museumtip.

Historisch Museum Haarlemmermeer

Het Historisch Museum Haarlemmermeer laat de 160-jarige geschiedenis van de Haarlemmermeerpolder zien. Je ziet hier voorwerpen, pioniers, werktuigen, foto’s en films. Vanaf 1852 werd de Haarlemmermeer drooggelegd. In dit museum maak je een reis langs de geschiedenis. Je ziet het begin van de Haarlemmermeer en het café, de kerk, de school en het bankgebouw, van de droogleggingsplannen en de daadwerkelijke drooglegging in 1852 tot het hedendaagse Schiphol en de vele bedrijventerreinen. De pioniers vertellen over de start en de ontwikkeling van de polder, waar landbouw een grote rol heeft gespeeld. Het dorp is op schaal nagemaakt. Naast de kerk, het café, de school en het bankgebouw zie je hier ook de smid, dokter, timmerman en de kruidenier. De strijd in polder tijdens de Tweede Wereldoorlog is niet vergeten.

Het droogmalen van de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp Het droogmalen van de Haarlemmermeer

School in de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De school in de Haarlemmermeer

Het café in de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp Het café in de Haarlemmermeer

De landbouw in de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De landbouw in de Haarlemmermeer

 

Het museum is interactief met film, foto’s en geluid.

Interactief meer te weten komen over de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp Interactief meer te weten komen over de Haarlemmermeer

 

Naast de vaste tentoonstelling is er een paar keer per jaar een wisseltentoonstelling die varieert van een historische tentoonstelling tot een thematische tentoonstelling. Het gaat altijd over de Haarlemmermeer.

Het Historisch Museum Haarlemmermeer is gevestigd in een monumentaal gebouw, de Mentzhoeve, een hoeve uit 1858. Het museum bestaat sinds 1992.

De buitenkant van het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De buitenkant van het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp

Wisselende tentoonstelling

Op het moment van mijn bezoek aan het museum werd de tentoonstelling ‘Schakels – Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ gehouden. Op de borden buiten stond dat de tentoonstelling zou eindigen op 16 januari maar het was begin februari dat ik het museum en deze tentoonstelling ‘Schakels – Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ bezocht. Bij navraag blijkt dat deze tentoonstelling voorlopig te zien blijft in het museum.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het buitenmuseum, dat sinds mei 2018 in de gemeente Haarlemmermeer te zien is. Vijftien bijzondere markeringen zijn op zichtbare en onzichtbare erfgoedlocaties in de polder geplaatst. Bewoners en bezoekers kunnen wandelend en fietsend kennismaken met de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Deze tentoonstelling fungeert als ‘reisbureau’ voor het buitenmuseum. Ik maakte een reis door de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

De tentoonstelling ‘Schakels - Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De tentoonstelling ‘Schakels – Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’

De volgende tentoonstelling

Vanaf 2 maart 2019 tot 1 juli 2019 wordt in het museum de Foto expositie Point of View – Zie jij wat ik zie? gehouden. Deze expositie geeft inzicht in de kijk op de wereld van vluchtelingen en niet-vluchtelingen uit de Haarlemmermeer. Deze tentoonstelling wordt op 1 maart 2019 door burgemeester Onno Hoes geopend.

Wil je meer foto’s van het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vind ik van het Historisch Museum Haarlemmermeer?

Ik vind dit een leuk museum omdat het mij vertelt over de geschiedenis van de gemeente waar ik woon. Het zijn voor mij veel bekende plekken die ik tijdens mijn wandeling door het museum zie, zoals Schiphol en het marktplein met de Hoofdvaartkerk, het bankgebouw en de school. De getoonde film is interessant omdat het de ontwikkeling van de polder naar de huidige situatie laat zien. Ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Schakels – Een reis langs betekenisvolle plekken van Haarlemmermeer’ is interessant. Ik ken bepaalde plekken, maar ik weet niet dat er bij vijftien plekken markeringen zijn aangebracht. Ik moet toch maar eens op mijn fiets stappen en een paar plekken gaan bezoeken.

De kerk in de Haarlemmermeer in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De Hoofdvaartkerk in de Haarlemmermeer

 

Praktische informatie

Handige weetjes
Voor kinderen is er per leeftijdsgroep een speurtocht door het museum. Voor de allerkleinsten is dat de Dik Trom speurtocht. Voor kinderen is er ook nog een flight simulator.

Het museum is rolstoeltoegankelijk. Op de parkeerplaats zijn twee plekken gereserveerd voor auto’s van mindervalide bezoekers.

In het museum kun je oud Hollandse spelletjes spelen, zoals sjoelen.

Eind 2020 verhuist het Historisch Museum Haarlemmermeer vanuit Hoofddorp naar Cruquius. Hier wordt de komende jaren een nieuw gebouw gebouwd naast het Cruquiusgemaal. Hier gaat het Historisch Museum Haarlemmermeer samen met het Cruquius Museum.

De vluchtsimulator van Schiphol in het Historisch Museum Haarlemmermeer in Hoofddorp De vluchtsimulator van Schiphol

 

Bereikbaarheid

  • Auto: Je neemt de N201 en neemt de afslag ter hoogte van de Brandweerkazerne. Daarna volgt je de borden ‘Claus’ en kruist de IJweg. Rijd rechtdoor de Bosweg in. Deze weg buigt af naar links. Je rijdt parallel aan de N201. Voorbij het Marriott Courtyard Hotel parkeer je je auto bij Claus Event Center en loopt de weg 30 meter terug. Je slaat linksaf de grindweg in naar het Historisch Museum Haarlemmermeer.
  • Trein: Je reist naar station Schiphol, Hoofddorp of Haarlem. Op Schiphol neem je buslijn 300. Op het station van Hoofddorp of Haarlem neem je of bus 340 of de 300.
  • Bus: Vanaf het station Hoofddorp of vanuit Haarlem neem je buslijnen 300 of 340 van R-Net. Je stapt uit bij de bushalte Overbos. Via de voetgangers- en fietstunnel loop je onder de N201 door. Als je de tunnel uitkomt, sla je linksaf en je loopt parallel aan de N201 naar het museum. Het Historisch Museum Haarlemmermeer vind je tussen het Courtyard Marriott Hotel en Claus Event Center.

 

Openingstijden
Van 1 november tot en met 31 maart: op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Van 1 april tot en met 31 oktober: op dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Het Historisch Museum Haarlemmermeer is op nationale feestdagen gepend van 13.00 – 17.00 uur.

In de voorjaarsvakantie (18 t/m 22 februari 2019) en de kerstvakantie is het museum van dinsdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur geopend.

Op Koningsdag (27 april), 24-26 december, 31 december en Nieuwjaarsdag is het Historisch Museum Haarlemmermeer gesloten.

 

Entree
Volwassenen: € 5,– per persoon.
Kinderen van 5 t/m 17 jaar: € 4,– per persoon.
Kinderen t/m 4 jaar zijn gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

 

Adres
Historisch Museum Haarlemmermeer

Bosweg 17
2131 LX Hoofddorp

 

Website
Historisch Museum Haarlemmermeer

 

Sociale media
Facebook
Twitter

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Meer museumtips

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Altijd alles al willen weten over de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Dat kom je te weten in het Historisch Museum Haarlemmermeer. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je hier. Lees je mee? #haarlemmermeer #historischmuseum #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog Altijd alles al willen weten over de geschiedenis van de Haarlemmermeer. Dat kom je te weten in het Historisch Museum Haarlemmermeer. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je hier. Lees je mee? #haarlemmermeer #historischmuseum #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com