Museumtip #8 : Frans Hals Museum – Haarlem

Het binnenplein van het Frans Hals Museum in Haarlem

 

Mijn museumtip van vandaag is het FRANS HALS MUSEUM in Haarlem. Dit is de achtste blog met een museumtip. Elke eerste en derde woensdag van de maand verschijnt op deze blog een museumtip.

 

Frans Hals Museum

In het Frans Hals Museum zie je de grootste verzameling schilderijen van Frans Hals ter wereld. Daarnaast is er een collectie van Haarlemse meesters uit de Gouden Eeuw, zoals van Jan van Scorel, Maerten van Heemskerck, Hendrick Goltzius en Cornelis van Haarlem.

Het Frans Hals Museum is in 1862 opgericht. Sinds 2018 is het Frans Hals Museum samengegaan met De Hallen Haarlem. Dit museum vind je op de Grote Markt in het centrum van Haarlem.

Het Frans Hals Museum bevindt zich in het voormalig Oudemannenhuis aan het Groot Heiligland in Haarlem.

De buitenkant van het Frans Hals Museum in Haarlem De buitenkant van het Frans Hals Museum in Haarlem

 

Wie was Frans Hals?

Frans Hals werd in 1582 in Antwerpen (België) geboren, verhuisde in 1585 naar Haarlem waar hij in 1666 stierf. Hij is de bekendste en beroemdste schilder in Haarlem in de Gouden Eeuw.

Frans Hals was gespecialiseerd in portretten en groepsportretten. Hij schilderde veel belangrijke stadsgenoten, maar ook de dorpsgek, drinkebroers, lachende vissersjongens, fluit spelende of rokende kinderen. De mensen die hij schilderde staan er pratend en lachend op. Hij was heel goed in het schilderen van levendigheid en beweging. Zijn kleurgebruik en penseelvoering zijn wereldberoemd. Beroemd zijn de vijf schuttersstukken die je in het museum kunt zien. Frans Hals was heel goed in het verstoppen van grapjes in zijn schilderijen. Hij werd ook wel de meester van de lach genoemd.

Portret van Pieter Jacobsz Olycan van Frans Hals uit 1630 in het Frans Hals Museum in Haarlem Portret van Pieter Jacobsz Olycan van Frans Hals uit 1630

Het schilderij Feestmaal van de officieren van de Cluveniers van Frans Hals uit 1627 in het Frans Hals Museum in Haarlem Het schilderij Feestmaal van de officieren van de Cluveniers van Frans Hals uit 1627

 

Wat is er te zien

De collectie van het Frans Hals Museum bestaat uit ongeveer 800 schilderijen die dateren uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Daarnaast zie je in het museum een collectie glas- en zilverwerk en meubels. Ook heeft het museum veel moderne kunstobjecten in zijn bezit.

Het Frans Hals Museum bezit schilderijen uit de 16e en 17 eeuw. De schilderijen uit het begin van de 16e eeuw zijn schilderijen met Bijbelse voorstellingen. Deze schilderijen zijn voor altaren in kloosters, kerken en kapellen gemaakt.

Het drieluik Ecce Homo-triptiek van Maarten van Heemskerck uit 1559-1560 in het Frans Hals Museum in Haarlem Het drieluik Ecce Homo-triptiek van Maarten van Heemskerck uit 1559-1560

 

In het museum is een installatie te zien dat uit 67 schermen van verschillende formaten bestaat. Deze installatie is bevestigd aan drie wanden en vertelt het biografische verhaal van Frans Hals. Je ziet zijn werken, documenten en bekende uitspraken. Deze kennismaking met Frans Hals duurt 15 minuten. Het is zeker de moeite waard om het verhaal te horen en te zien want je gaat op een andere manier naar de werken van Frans Hals kijken.

Naast de werken van Frans Hals zijn er ook schilderijen van andere schilders te zien zoals werken van Jacob van Ruisdael, Jan Steen, Jan van Scorel, Karel van Mander, Maarten van Heemskerck en Floris van Dijck.

Het poppenhuis van Sara Rothé is een bekend object in het Frans Hals Museum. De naamgeefster kocht in 1743 op een veiling in Amsterdam drie poppenhuizen met inhoud. Deze drie poppenhuizen werden verbouwd tot twee nieuwe poppenhuizen. Beide huizen zijn bewaard gebleven en één van deze poppenhuizen kun je in het Frans Hals Museum zien.

Het poppenhuis van Sara Rothé in het Frans Hals Museum in Haarlem Het poppenhuis van Sara Rothé

 

Wisselende tentoonstelling

De huidige wisselende tentoonstelling is Frans Hals en de Modernen. Deze tentoonstelling, met meer dan 80 schilderijen, loopt nog t/m 24 februari 2019. Veel vertel ik hier niet meer over want op het moment van publicatie van deze blog is deze tentoonstelling bijna afgelopen. Deze tentoonstelling laat de impact zien die Frans Hals had op de moderne schilders, zoals Édouard Manet, Max Liebermann, Claude Monet, Gustave Courbet en Vincent van Gogh. Schilderijen van Frans Hals worden getoond naast reacties op dit werk door andere bekende kunstenaars.

Het schilderij Postbode Joseph Roulin van Vincent van Gogh in het Frans Hals Museum in Haarlem Het schilderij Postbode Joseph Roulin van Vincent van Gogh

 

De volgende tentoonstelling

De volgende tentoonstelling is Museum in Bloei, een jaarlijks terugkerende tentoonstelling in het teken van bloemdecoraties. Het Frans Hals Museum wordt van 23 maart t/m 2 juni 2019 gedecoreerd met mooie boeketten. Het thema in 2019 is In & Out. Wat zijn Nederlandse bloemen en welke niet. In 2017 heb ik tijdens deze periode het Frans Hals Museum voor het eerst bezocht. De foto hieronder is een foto van dit bezoek.

In het Frans Hals Museum in Haarlem tijdens de jaarlijkse tentoonstelling Museum in Bloei In het Frans Hals Museum in Haarlem tijdens de jaarlijkse tentoonstelling Museum in Bloei

 

Wil je meer foto’s van het Frans Hals Museum in Haarlem zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vind ik van het Frans Hals Museum?

Ik heb het Frans Hals Museum twee keer bezocht, 1x tijdens de jaarlijkse tentoonstelling Museum in Bloei in 2017 en nu recent in 2019. De wisseltentoonstelling Frans Hals en de Modernen was nog gaande. Ik vond deze tentoonstelling interessant, maar de hoge toeslag van € 8,–, die voor deze tentoonstelling bovenop de normale toegangsprijs geldt, is het in mijn ogen niet waard.

Vooral de tentoonstelling met over bloemen is schitterend. Het geeft een hele andere sfeer dan zonder de verse boeketten in de keramieken vazen.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • In het museum is een museumcafé en een museumwinkel. Deze zijn ook zonder entreebewijs voor het museum te bezoeken.
  • Het Frans Hals Museum heeft een hele mooie hoftuin. Hier kun je ook zonder entreebewijs van genieten.
  • De audiotour is gratis.

 

Bereikbaarheid

  • Auto: de dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Houtplein en De Kamp. Vandaar is het 5 minuten lopen naar het Frans Hals Museum.
  • Lopend: vanaf het Station Haarlem is het ongeveer 20 minuten lopen naar het Frans Hals Museum. Je loopt vanaf het station naar de Grote markt en door de Grote Houtstraat tot aan de Gedempte Oude Gracht en slaat hier linksaf. De derde straat aan de rechterkant is het Groot Heiligland. Loop deze straat bijna helemaal uit. Het Frans Hals Museum bevindt zich aan de rechterkant.
  • Bus: de dichtstbijzijnde bushalte (halte Frans Hals Museum) is die van lijn 3. Met de lijnen 2, 73 en 300 stap je bij de halte Verwulft (Centrum) uit en daarvandaan is het 5 minuten lopen via de Gedempte Oude Gracht naar het Frans Hals Museum. Als je met bijv. buslijn 50,80, 340, 346 of 356 naar Haarlem reist, stap je uit bij de halte Tempelierstraat en vandaar is het ongeveer 5 minuten lopen via het Houtplein, de Grote Houtbrug naar het Groot Heiligland

 

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur.

Op 1e en 2e Paasdag, Koningsdag (27 april), Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag: 12.00 – 17.00 uur.
Bevrijdingsdag (5 mei): 11.00 – 17.00 uur.

 

Entree
Volwassenen: € 16,– per persoon.
Kinderen t/m 18 jaar zijn gratis.

Het entreebewijs is ook geldig voor De Hallen aan de Grote Markt in Haarlem. Beide musea horen sinds maart 2018 bij elkaar.

Museumkaarthouders: gratis.

 

Adres
Frans Hals Museum
Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem

 

Website
Frans Hals Museum

 

Sociale media
Facebook
Instagram
Twitter

 

Meer museumtips

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

De schilderijen van Frans Hals en zijn tijdgenoten zijn te bewonderen in het Frans Hals Museum in Haarlem. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je hier. Lees je mee? #haarlem #franshalsmusem #franshals #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog De schilderijen van Frans Hals en zijn tijdgenoten zijn te bewonderen in het Frans Hals Museum in Haarlem. Gratis toegankelijk met je museumkaart. Meer over dit museum lees je hier. Lees je mee? #haarlem #franshalsmusem #franshals #museum #museumkaart #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com