Museumtip #11 : Klederdrachtmuseum – Amsterdam

De klederdracht van Spakenburg in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam

 

Dit is de elfde blog met een museumtip. Mijn museumtip van vandaag is het Klederdrachtmuseum in Amsterdam.

T/m maart 2019 heb ik elke maand twee museumtips gepubliceerd, maar daar ben ik vanaf gestapt omdat het te veel werd. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen museumtips meer schrijf. Dit is de eerste museumtip die sinds maart verschijnt. Veel leesplezier. En veel plezier als je besluit om het Klederdrachtmuseum aan de Herengracht in Amsterdam te bezoeken.

 

Klederdrachtmuseum

Het Klederdrachtmuseum is aan de Herengracht in Amsterdam gevestigd. Het pand dateert uit de 17e eeuw.

Het Klederdrachtmuseum aan de Herengracht in Amsterdam Het Klederdrachtmuseum aan de Herengracht in Amsterdam

 

Het museum bestaat nog niet zo lang. Het Klederdrachtmuseum (Dutch Costume Museum) is in 2016 geopend. In het museum zie je een unieke collectie van traditionele klederdrachten van verschillende regio’s in Nederland. De plaatsen die in het museum uitgelicht worden zijn Urk, Volendam, Marken, Hindeloopen, Staphorst, Spakenburg en Zeeland.

Het museum heeft 6 kamers, verdeeld over 3 verdiepingen, die je kunt bezoeken. Elke ruimte is geschilderd in de door die bepaalde regio kenmerkende kleuren en motieven. Elke regio heeft zijn eigen ruimte.

Elke streek heeft zijn eigen klederdracht, met elk weer zijn eigen variaties per dorp en levensfase, zoals huwelijk of rouw.

De poppen staan los in de ruimte om het bijzondere karakter van de streekkostuums goed tot zijn recht te laten komen. De meeste items zijn echt, maar de sieraden zijn hoofdzakelijk replica’s. Deze zijn onbetaalbaar en te diefstalgevoelig.  Je krijgt een indruk van de toegepaste handnijverheid per streek.

De klederdracht van Volendam in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam De klederdracht van Volendam

De klederdracht van Marken in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam De klederdracht van Marken

De klederdracht van Staphorst in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam De klederdracht van Staphorst

De klederdracht van Zeeland in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam De klederdracht van Zeeland

De klederdracht van Hindeloopen in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam De klederdracht van Hindeloopen

 

Wisselende tentoonstelling

Toen ik het Klederdrachtmuseum bezocht, was hier de tentoonstelling Visserstruien van Stella Ruhe te zien. Een voor mij bekende tentoonstelling, want ik heb deze tentoonstelling in 2016 al in het Kaap Skil Museum in Oudeschild op Texel gezien.

De tentoonstelling laat hand gebreide truien van vissers zien. Deze droegen ze tussen 1870-1950. Het zijn eenkleurige blauwe, grijze, zwarte of naturel truien met motieven en patronen. Na de Tweede Wereldoorlog is deze cultuur verdwenen.

De oorsprong van deze truien ligt in Engeland en Schotland. Hier droegen vissers vanaf 1830 truien als werkgoed en bovengoed. De Nederlandse vissers kwamen tijdens de haringvangst bij de Shetlandeilanden in aanraking met deze truien. Ze ontmoetten Engelse en Schotse vissers en ruilden de truien met thee, tabak en drank. En thuis breiden de vissersvrouwen truien met hun eigen motief.

In musea en archieven zijn de truien van de foto’s geschetst en van breischema’s voorzien. Zo is het gelukt om 160 unieke truien uit 56 vissersplaatsen aan de Waddenzee, Zuiderzee, Noordzee en de grote rivieren te kunnen tonen. Alle gevonden truien zijn opnieuw gebreid met garen uit deze tijd.

De tentoonstelling Visserstruien is nog  t/m 1 oktober 2019 te zien.

De tentoonstelling Visserstruien van Stella Ruhe in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam De tentoonstelling Visserstruien van Stella Ruhe

 

Wil je meer foto’s van het Klederdrachtmuseum in Amsterdam zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van het Klederdrachtmuseum?

Ik vond het een leuk museum. Het is geen groot museum. Ik denk dat je een uur binnen bent. De toegangsprijs van € 11,– vind ik hoog voor dat wat geboden wordt. Gelukkig heb ik een museumkaart. Deze museumkaart geeft gratis toegang tot het Klederdrachtmuseum.

De opstelling om per kamer een plaats uit te lichten maakt het wel overzichtelijk. Alleen Urk komt er met twee poppen in een hoek een beetje karig van af. Een paar klederdrachten (Spakenburg, Volendam en Staphorst) waren voor mij heel herkenbaar omdat ik deze plaatsen in het verleden bezocht heb.

De trappen zijn steil en zoals ook in de praktische informatie vermeld wordt, niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

De klederdracht van Urk in het Klederdrachtmuseum in Amsterdam De klederdracht van Urk

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • Er is een museumcafé aanwezig.
  • Er is geen lift aanwezig in het museum. Het museum is vanwege de vele steile trappen en smalle doorgangen niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn.
  • Kinderwagens kunnen in het souterrain geplaatst worden.
  • Er zijn geen kluisjes aanwezig, je jas/tas kun je opruimen in een kast bij de entree in de winkel.
  • Het maken van foto’s zonder flits is toegestaan.
  • Er worden regelmatig tentoonstellingen gehouden.
  • In de fotostudio kun je je, tegen betaling, laten fotograferen in klederdracht. Toen ik er was, was de fotostudio gesloten.

 

Bereikbaarheid
• Tram: lijn 2, 11 en 12, uitstaphalte Koningsplein.
• Auto: vanaf de A10 ringweg neem je de afslag S100 naar het centrum van Amsterdam. Je kunt je auto parkeren in de parkeergarages in het centrum van de stad of aan één van de grachten. Een andere mogelijkheid is om je auto bij de P+R bij het Olympisch Stadion te parkeren en vandaar per tram verder te reizen naar het centrum. Parkeren in Amsterdam is duur. Je kunt het beste met het openbaar vervoer reizen.

 

Openingstijden
Dagelijks van 10.00 – 17.00 uur.

Op 25 +26 december (1e+2e Kerstdag), 1 januari (Nieuwjaarsdag) en op Koningsdag (27 april) is het Klederdrachtmuseum gesloten.
Op 24 december (Kerstavond) en 31 december (Oudejaarsdag) is het Klederdrachtmuseum vanaf 15.00 uur gesloten.

 

Entree
Volwassenen: € 11,– per persoon.
Kinderen 6 t/m 16 jaar: € 6,– persoon.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

Museumkaarthouders: gratis.

(Prijzen zijn van 2019).

 

Adres
Klederdrachtmuseum
Herengracht 427
1017 BR Amsterdam

 

Website
Klederdrachtmuseum

 

Sociale media
Facebook
Instagram

 

Meer lezen

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik bezocht het Klederdrachtmuseum aan de Amsterdamse Herengracht. Een museum vol Nederlandse klederdrachten. Meer lees je in dit artikel. Lees je mee? #klederdrachtmuseum #amsterdam #museumkaart #museumtip #museum #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com