Museumtip #12 : LAM (Lisser Art Museum) – Lisse

Kunstwerk ‘Last supper’ van kunstenaar Yinka Shonibare, naar de muurschildering van Leonardo da Vinci, uitbeeldende het laatste avondmaal (verhaal uit de Bijbel) in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse

 

Deze museumtip gaat over het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Een museum waar het draait om onbevangen kijken en zelf ontdekken. Alles in dit museum heeft te maken met eten en drinken en het consumeren er van. In het museum zijn verrassende schilderijen, beelden, foto’s, video’s, installaties en digitale kunst. Een hele belevenis. Lees je mee?

Voor ik het museum bezocht had ik al het één en ander gelezen, maar wat ik van kunst over eten en drinken moet verwachten, ik heb geen idee. Maar het museum heeft me in positieve zin verrast. Ik heb een leuke middag gehad en leuke en onverwachte kunst gezien.

Het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse Het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse

 

LAM (Lisser Art Museum) – Lisse

Het LAM (Lisser Art Museum) is sinds 2018 op Landgoed Keukenhof in Lisse gevestigd. Het museum is onderdeel van de VandenBroek Foundation, opgericht dor de topman van supermarktketen Dirk van den Broek. Alles draait hier om verwondering, anders kijken en aandacht. Kunst wordt toegankelijk gemaakt voor het brede publiek.

Het gebouw van het museum ligt in een dijk uit de 17e eeuw. Een derde van het gebouw ligt onder de grond. De ingang van het museum is een knip in de dijk. Bij de bouw van het museum is gewerkt met duurzame en natuurlijke materialen. Er loopt over de hele lengte van het gebouw een openbaar voetpad. Dit pad loopt door het hele museum. Dit alles om je het gevoel van een winkeletalage te geven, iets wat aansluit bij het thema van het LAM.

Het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse Het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse

 

Het centrale thema van het LAM (Lisser Art Museum) is voedsel, winkelen en consumptie. Alle kunstwerken hebben hierop betrekking. De verzameling kunst is heel gevarieerd met veel stijlen, disciplines en periodes. Er zijn schilderijen, beelden, foto’s, installaties, video’s en digitale kunstwerken te zien met vooral hedendaagse kunst. Kunstkennis is niet nodig, jouw ervaring als bezoeker staat centraal.

Het museum heeft 5 hoofdzalen verdeelt over 4 lagen.

Een medewerker verwelkomt je bij binnenkomst. Je krijgt de gratis WIFI code ‘LAMinfo’ om in te loggen met je smartphone of tablet. Je krijgt uitleg hoe het museum werkt.

Aan het begin van de tour door het museum ga je met de lift naar de derde verdieping. Vanaf hier loop je met je mobieltje in de hand, door de 5 hoofdzalen en voor je het weet sta je weer beneden. Een hele ervaring rijker in een schitterend en uniek museum.

Kunstwerk ‘Bon Appétit!’ van Makiko Azakami in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse Kunstwerk ‘Bon Appétit!’ van Makiko Azakami

Kunstwerk van kunstenaar Michael Raedecker in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Kunstwerk van kunstenaar Michael Raedecker

Wat zie jij in dit kunstwerk? Wat zie jij in dit kunstwerk?

Kunstwerk ‘chocoladeportretten’ van kunstenaar Djonga Bismar in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Kunstwerk ‘chocoladeportretten’ van kunstenaar Djonga Bismar

 

Via een digitale persoonlijke tour en een unieke URL, kom je via je smartphone of tablet meer te weten over de kunstenaar en/of het kunstwerk. Je leest weetjes, kijktips, achtergrondinformatie en ziet filmpjes. Over elk schilderij, installatie of beeld dat je ziet, is online informatie te vinden. Het idee hierachter is om niet alle kunst uitgebreid te bekijken maar alleen de werken die je echt boeien.

Een paar kunstwerken die indruk op mij hebben gemaakt, zijn:

  • Het kunstwerk ‘Food Chain Project’ van kunstenaar Itamar Gilboa. Alles wat je op de planken ziet liggen is door Itamar Gilboa in een jaar gegeten/gedronken en later in porselein gemaakt.

Kunstwerk ‘Food Chain Project’ van kunstenaar Itamar Gilboa. Alles wat je ziet liggen is door Itamar Gilboa in een jaar gegeten en in porselein gemaakt in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse Kunstwerk ‘Food Chain Project’ van kunstenaar Itamar Gilboa. Alles wat je ziet liggen is door Itamar Gilboa in een jaar gegeten en in porselein gemaakt.

 

  • Het kunstwerk ‘Last supper’ van kunstenaar Yinka Shonibare, naar de muurschildering van Leonardo da Vinci, dat het laatste avondmaal (verhaal uit de Bijbel) voorstelt.
  • Het kunstwerk Hongerwinter-Voedseldropping van kunstenaar George Belzer lijkt in eerste instantie op een paar pollepels met pannen, tot je verder kijkt.
  • Het kunstwerk van Peter Anton, Hollywood-assortiment. Het leven is als een (gigantische) doos chocolaatjes. Je weet nooit wat je gaat krijgen.

Detail van het kunstwerk van Peter Anton, Hollywood-assortiment in het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Het leven is als een (gigantische) doos chocolaatjes. Je weet nooit wat je gaat krijgen. Het kunstwerk van Peter Anton, Hollywood-assortiment. Het leven is als een (gigantische) doos chocolaatjes. Je weet nooit wat je gaat krijgen.

Wil je meer foto’s van het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse zien, bezoek dan ook mijn andere website.

 

Wat vond ik van het LAM (Lisser Art Museum)?

Dit museum is het bezoeken meer dan waard. Ben je in de buurt van Lisse, ik zou zeggen reserveer je tijdslot en ga.

Het werken met je smartphone of tablet vind ik zelf niet een hele prettige manier. Dit omdat je verplicht bent om je telefoon te gebruiken en niet iedereen is handig met een mobieltje.

Het personeel is heel vriendelijk en behulpzaam. De medewerkers prikkelen je om verder na te denken over een kunstwerk. Zij knopen regelmatig een praatje met je aan. Heb je er geen zin in, ook goed. Maar zij geven je wel stof tot nadenken over een kunstwerk en je leert anders naar een kunstwerk kijken.

 

In de directe omgeving van het LAM is veel meer te doen, denk eens aan de Keukenhof (in het voorjaar), een wandeling over Landgoed Keukenhof of een bezoek aan de kinderboerderij, fietsen in de omgeving om in het voorjaar bollen te fotograferen of een ander museum in Lisse: Museum de Zwarte Tulp. Ik schreef eerder al een artikel over de Bollenstreek.

 

Kasteel Keukenhof in Lisse Kasteel Keukenhof

 

Praktische informatie

Handige weetjes

  • Fotograferen is in het museum toegestaan maar zonder statief of selfiestick.
  • Het museum is toegankelijk voor bezoekers die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers en kinderwagens.
  • Er is een lift aanwezig.
  • Voor kinderen is er een speurtocht door het museum.
  • Er is geen horecagelegenheid in het museum. Op Landgoed Keukenhof is de Hofboerderij waar je koffie/thee of frisdrinken kunt kopen.
  • Er is geen museumwinkel in het LAM.
  • Er zijn gratis kluisjes in het museum aanwezig. Let eens op de mooie tekeningen van de kluisjes. Je moet wel goed opletten in welk kluisje je je spullen opbergt, want ik heb geen nummer op het kluisje kunnen ontdekken. Het op slot doen en weer openen gaat met een code.
  • Rondleidingen en groepsbezoeken zijn NIET mogelijk.

 

Bereikbaarheid

Het LAM is per auto en fiets goed bereikbaar. Je auto of fiets parkeer je GRATIS op het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof. Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar het museum. Het Landgoed is niet toegankelijk voor fietsers/auto’s.

Met het openbaar vervoer is Landgoed Keukenhof lastig te bereiken. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op 15 minuten lopen van het museum. Je stapt uit bij de halte Keukenhofdreef.

Kom je met de auto vanaf de A4 dan neem je neem je de afslag Nieuw-Vennep/Hillegom/Lisse. Je volgt de N207 tot aan de N208 en gaat dan linksaf richting Lisse. Op de tweede rotonde sla je rechtsaf richting Langevelderslag, de Stationsweg op. Na 500 meter is aan de linkerkant het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof.

Kom je vanaf de A44 dan neem je afslag 3 richting Noordwijkerhout/Lisse en volgt 5,5 kilometer lang de N208 in de richting van Lisse, je neemt de derde afslag op de rotonde richting Langevelderslag, de Stationsweg op en na 500 meter is aan de linkerkant het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof.

Vanaf de N206 neem je de afslag Lisse. Na 2,7 kilometer is aan de rechterkant het parkeerterrein van Landgoed Keukenhof.

 

Openingstijden
Woensdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur.
Zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur.

In de vakantieperiode zijn er extra openingstijden.

Bij het reserveren van je starttijd zie je de actuele openingsdagen en -tijden.

 

Entree
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Kinderen 5 t/m 17 jaar: € 5,– persoon.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

Met het kopen van je ticket sponsor je het LAM en de kunst.
Voor degenen die minder te besteden hebben: er zijn gesponsorde, gratis tickets. Het ticket wordt voor je betaald. De filosofie hierachter is dat de LAM-belevenis voor iedereen beschikbaar is.

De Museumkaart is NIET geldig in het LAM!

Heel belangrijk is dat je je toegangsticket vooraf koopt. Dit kan via de website van het LAM. Je moet bij reservering direct een starttijd opgeven. Je kunt je ticket tot een half uur voor aankomst reserveren. De tijd die je in het museum doorbrengt bepaal je zelf.

(Prijzen zijn van 2019).

 

Adres
LAM
Keukenhof 14
2161 AN Lisse

 

Website
LAM – Lisse

 

Sociale media
Facebook
Instagram

 

Meer museumtips

 

Heb jij nog een goede museumtip? Laat het me weten.

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Ik bezocht het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Een museum anders dan anders. Informatie over dit museum op het terrein van Kasteel Keukenhof lees je in dit artikel. Lees je mee? #lamlisse #lam #lisse #bollenstreek #museum #jtravel #jtravelblog Ik bezocht het LAM (Lisser Art Museum) in Lisse. Een museum anders dan anders. Informatie over dit museum op het terrein van Kasteel Keukenhof lees je in dit artikel. Lees je mee? #lamlisse #lam #lisse #bollenstreek #museum #jtravel #jtravelblog

Meer over dit onderwerp

Geen reacties

Geef een reactie

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotel



Booking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com