Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ in de KoepelKathedraal in Haarlem

Het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

 

Ik bezocht de KoepelKathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem om het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ op te lossen. Vanaf 12 juni t/m 23 oktober 2022 kun je het mysterie ontrafelen. Naast het oplossen van het mysterie beklom ik ook de vrouwentoren en liep ik een rondje in deze mooie kathedraal in Haarlem.

Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ is een route en speurtocht langs smalle trappen, via de koepel en catacomben en door de kathedraal. Alles in het kader om de verdwenen rode robijn terug te vinden. Ik heb de puzzel opgelost en de rode robijn teruggevonden. Ga ook en los het raadsel op.

In 2019 maakte ik de ‘Klim naar het licht’ en in 2020 bezocht ik de ‘De Wezens van de Kathedraal’ in de KoepelKathedraal in Haarlem.

De koepel tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De koepel

 

Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’

Tussen 12 juni en 23 oktober 2022 kun je in de KoepelKathedraal in Haarlem op zoek naar de gestolen rode robijn. Deze rode robijn is gestolen uit de monstrans – de gouden houder van de hostie en heel veel gekleurde edelstenen. De boef is op de vlucht geslagen. Hij loopt nog ergens in de kathedraal rond. Het is aan jou en mij als Superhavik met speursnavel om de boef te volgen door de kathedraal en de rode robijn terug te vinden. Ik durfde het aan. Durf jij het aan?

Een banner buiten tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Een banner buiten

 

Je moet goed zoeken want de dief laat zich niet zomaar pakken. Je wordt onderweg geholpen door hints, lichtprojecties en geluidseffecten. Zo volg je de route door de KoepelKathedraal. Onderweg beantwoord je steeds een vraag. De antwoorden van de vragen brengen de oplossing. De speurtocht ‘Mysterie van de Rode Robijn’ is gebaseerd op het boek ‘Het mysterie van het steenhouwertje’ van Thé Tjong-Khing. Het boek is o.a. te koop in de museumwinkel.

Boek van 'Mysterie van het steenhouwertje' te koop in de KoepelKathedraal in Haarlem Het boek van ‘Mysterie van het steenhouwertje’ te koop in de KoepelKathedraal in Haarlem

 

Dit keer breng je ook een bezoek aan de koepel. Deze koepel is maar liefst 65 meter hoog. Deze koepel is normaal gesproken niet geopend voor bezoekers. Speciaal voor het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ kun je nu wel weer naar boven. Je hebt een fantastisch uitzicht in de kerk. De KoepelKathedraal is ontworpen door Joseph Cuypers en telt twaalf grote en kleine torens.

Heb je de rode robijn gevonden, blijf dan nog even binnen in de kerk en geniet van de pracht en praal van de KoepelKathedraal.

 

Je kunt deze route ook zonder speurtocht lopen.

 

De KoepelKathedraal

De KoepelKathedraal wordt een verborgen (kunst)schat genoemd. Ik snap het helemaal. Ik kende deze kerk niet tot ik in 2019 de ‘Klim naar het Licht’ maakte. Ik vind de Koepelkathedraal indrukwekkender dan de Grote of Sint Bavo in het centrum van Haarlem, een kerk die ik de afgelopen jaren ook meerdere keren heb bezocht.

De KoepelKathedraal wordt ook wel de Nieuwe Bavo en Kathedrale basiliek Sint Bavo genoemd. De kathedraal is in gebruik als de kathedraal van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

De nieuwe Sint Bavo Kathedraal behoort samen met de Sagrada Familia in Barcelona (Spanje), de Sacré-Coeur in Parijs (Frankrijk), de Westminster Cathedral in Londen (Verenigd Koninkrijk) en de Basiliek van Koekelberg in Brussel (België) tot de top 5 van belangrijkste kerken die tussen 1890 en 1950 gebouwd zijn. Heel apart dat juist deze kerk in Haarlem ertussen staat. De andere zijn hele bekende kerken die iedereen die één van deze steden bezoekt op zijn/haar lijstje van te bezoeken attracties heeft staan.

De architect van de Koepelkathedraal is Joseph Cuypers. Hij is de zoon van de bekende architect Pierre Cuypers, architect van o.a. van het Rijksmuseum. De Koepelkathedraal is tussen 1895 en 1930 gebouwd. De Koepelkathedraal heeft 12 grote en kleine torens en een koepel van 65 meter hoog. De Koepelkathedraal is in drie periodes gebouwd. Iets wat terug te zien is in de verschillende bouwstijlen: neogotisch, neoromaans, Jugendstil en stijlelementen van de Amsterdamse School en Berlage. Ook zijn er Moorse invloeden te zien in de ornamentiek en de bouwvorm. Dit is heel duidelijk als je boven op de torens staat. De koperen koepel is in de Jugendstil gebouwd. Daarachter zie je het eerst gebouwde neogotische deel van de kerk. De torens, gebouwd, in de Amsterdamse School stijl, zijn de laatste torens die gebouwd zijn.

Een altaar tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Een altaar

 

De torens worden de Vrouwen- en Mannentoren genoemd. Ze worden zo genoemd omdat men had bedacht dat voor de financiering de vrouwen geld zouden inzamelen voor de ene toren en de mannen voor de andere toren. Een competitie die zorgde voor een fanatieke inzameling. De vrouwen wonnen en de mannen namen het geld mee naar de kroeg. Dat is de reden dat de vrouwentoren een klok heeft. Deze torens kun je beklimmen. Ik heb dit jaar de vrouwentoren beklommen. Als je boven bent, heb je een schitterend uitzicht over Haarlem en de wijde omgeving (bij helder weer kun je de zee, Amsterdam, Alkmaar en Leiden zien liggen) en de koperen Jugendstil-koepel. Onderweg kom je langs een expositie over de architectuur en langs de klokken die elk half uur slaan. De kathedraal heeft 8 klokken. De zwaarste is de Salvator. Deze klok weegt 2500 kilo. In de vrouwentoren hangen de drie zwaarste klokken. Ook in de mannentoren hangen 3 klokken. Alle oorspronkelijke klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog verwijderd en naar Duitsland vervoerd. De torens zijn beide te beklimmen. Je moet om van de ene toren naar de andere toren te gaan, wel eerst helemaal naar beneden om vervolgens de hele trap in de andere toren weer te beklimmen. Als je alleen de toren(s) wilt beklimmen kost dit € 3,– per persoon.

De KoepelKathedraal heeft vier orgels. Het oudste orgel dateert uit 1800. De grootste en bekendste is het Willibrordus-orgel. Hier worden ook regelmatig orgelconcerten en zaterdagmiddagconcerten gehouden.

Het orgel tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het orgel

 

In de kathedraal zijn veel kunstwerken te zien, o.a. van Jan Toorop, Han Bijvoet, Mari Andriessen, Jan Dibbets, Gijs Frieling en Marc Mulders. In de doopkapel zie je glaskunst van Marc Mulders.

In het Kathedraal Museum zie je verschillende kunstschatten zoals schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels, liturgisch zilverwerk. Het Kathedraal Museum bevind zich in de crypte onder het hoogkoor in de catacomben van de kathedraal.

Zilverwerk in het KathedraalMuseum tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Zilverwerk in het KathedraalMuseum

 

Ook de glas-in-loodramen, het koor en de preekstoel zijn schitterend.

Een glas-in-lood-raam tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Een glas-in-lood-raam

 

Zie je de blauwe en rode banden in de koepel? Hier staan de eerste regels van het Te Deum, een eeuwenoud kerkelijk lied dat nog altijd gezongen wordt. De koepel is aan de binnenkant bijna net zo hoog is als die van de Sint Pieter in Rome.

De Koepelkathedraal is aangesloten bij het Grootste Museum van Nederland, net als bijv. de Domkerk in Utrecht, de Portugese Synagoge in Amsterdam en de Grote Kerk in Breda.

 

Mijn belevenissen tijdens het bezoek aan het ‘Mysterie van de Rode Robijn’

Ik reis met de bus naar Haarlem. Vanwege werkzaamheden in de stad stap ik uit bij de Stadsschouwburg en loop vandaar naar de KoepelKathedaal. Mijn tijdslot staat op 13.00 uur. Voor die tijd heb ik geen tijd om een rondje om de kathedraal te maken voor het maken van de foto’s. Dat doe ik na afloop wel.

Eenmaal in de kathedraal is het heerlijk koel (buiten is het warm) en rustig. Er zijn bijna geen mensen in de kathedraal en ook niet bij de kassa. Ik heb mijn entreekaart een dag eerder ontvangen en gereserveerd voor 13.00 uur. Ik laat mijn ticket op de telefoon scannen. Omdat ik weet hoe nauw het boven is, ruim ik eerst mijn jas en rugzak op in een gratis kluisje.

De entree tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De entree

 

‘Mysterie van de Rode Robijn’

Ik heb bij de kassa de speurtocht meegenomen om het mysterie van de rode robijn op te kunnen lossen. Met deze leuke speurtocht weet je waar je langs loopt. Elke vraag geeft een letter die je tijdens de speurtocht in je boekje invult. De letters vind je achter de antwoorden en horen bij het cijfer van de vraag. Het antwoord van de puzzel is de plek waar de rode robijn te vinden is.

Ik ben nu superhavik met een speursnavel. Ik zal en moet die gestolen rode robijn uit de monstrans vinden. Ik ga achter de boef aan.

Het begin van mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het begin van mijn speurtocht

 

De dieren staan klaar om mij de weg door de kathedraal te wijzen. De route begint bij het bord voor in de kathedraal. Er naast ligt het boek ‘Het mysterie van het steenhouwertje’ van Thé Tjong-Khing. Dit boek is in de museumwinkel van de kathedraal te koop.

In de gele dierenstrook staan een zestal dieren die je tijdens je route moet volgen naar je volgende locatie waar weer een vraag wacht. In totaal zijn er 6 dieren en 9 vragen.

Het eerste dier tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het eerste dier tijdens mijn speurtocht

 

Na de tweede vraag kom ik uit bij de leuke slakkenhuis. Een spiraaltrap. Ik ben hier tijdens de ‘Klim naar het licht’ ook naar boven gelopen. Ik vind dit een geweldige trap. Kijk eens naar beneden als je boven aangekomen bent. Je hebt een geweldige foto. Helaas hangt er nu een banner in het gat van de trap maar het is een hele fotogenieke plek. Het wordt het slakkenhuis genoemd. Ik snap boven ook direct waarom. Je moet onderweg wel opletten want één van de vragen bevindt zich in het slakkenhuis.

Het slakkenhuis tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het slakkenhuis

 

Ik kom uit op een overdekt stukje waar ik naar buiten kan kijken. Alles is afgedekt met gaas, dit om mensen geen kans te geven van de kathedraal te springen.

Ik kom onderweg naar de koepel uit in de gewelven van de kathedraal. Hier is alles van hout. Er zijn bulten te zien, dit is de bovenkant van de gewelven, ook wel olifantenruggen genoemd. Pas op je hoofd, want de balken hangen vrij laag en het zijn zware balken. De balken zullen niet meegeven als je er met je hoofd tegenaan knalt. In de gewelven zijn projecties op de muren te zien van de dieren die achter de dief aan zitten. Hier de vraag welk dier de dief op de hielen zit.

Projectie op de muur tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Projectie op de muur in de gewelven

 

Ik kom uit in de koepel. Deze koepel is ook dit jaar apart opengesteld. De galerij van de koepel is op 25 meter hoogte. Het kruis op de koepel is nog 38 meter hoger. De koepel is symbolisch de hemel. Onder de grijze pilaren zijn gezichtjes te zien. Je moet niet claustrofobisch zijn. De doorgangen zijn heel smal. Kijk eens naar beneden of boven naar het koor en zon op het mooie plafond tijdens je rondwandeling, want het uitzicht is prachtig. Op de groenblauwe band onderaan de koepel staat het Te Deum, een eeuwenoud kerklied dat nog altijd gezongen wordt. Ik loop hier helemaal rond, door wat genoemd wordt de twaalf hemelpoorten. Intussen los ik een vraag van de speurtocht op.

De koepelgalerij tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

De koepelgalerij tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

Het altaar tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

Op de koepelgalerij tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De koepelgalerij

 

Vanuit de koepel loop je via het tweede gewelf en een kruip door sluip door route om weer beneden te komen. Het zijn nauwe doorgangen door de catacomben van de kathedraal. Alles is van hout en goed afgezet. Pas ook hier op je hoofd, want de balken hangen vrij laag en het zijn zware balken. Ook deze balken zullen niet meegeven als je er met je hoofd tegenaan knalt. In de gewelven zijn opnieuw projecties op de muren te zien van de dieren die achter de dief aan zitten. Op de buitengalerij beantwoord je opnieuw een vraag.

Projectie op de muur tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Projectie op de muur in de gewelven

 

Ik neem de trap naar beneden en sta weer beneden op de grond. Ik ga op zoek naar het volgende dier en beantwoord de volgende vraag. Je moet overal kijken, in de lucht en op de vloer en op ooghoogte.

Een bij tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Een bij

 

De vraag bij het hoogkoor is niet de makkelijkste, je moet goed zoeken en tellen.

Een slak tijdens mijn speurtocht in het kader van het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Een slak

 

Ik volg het laatste dier naar het kunstwerk van het mozaïek van Mozes bij de brandende braambos. Hier beantwoord ik de laatste vraag.

Het muurmozaïek van Mozes en de brandende braamstruik tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het muurmozaïek van Mozes en de brandende braamstruik

 

Dan ga ik even rustig zitten om de puzzel op te lossen. De oplossing is een woord en tegelijk de locatie waar de dief de rode robijn heeft verstopt. Ik loop naar de plek waar de rode robijn staat en ja deze superhavik met de speursnavel heeft het mysterie van de rode robijn opgelost. Waar de robijn ligt verklap ik niet. Ga zelf maar speuren.

Het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Gevonden: de Rode Robijn in de KoepelKathedraal in Haarlem

 

Het beklimmen van de Vrouwentoren

Na mijn speurtocht beklim ik de Vrouwentoren. De Vrouwentoren heeft een paar etages die je kunt bekijken. Dat geeft de gelegenheid om even bij te komen van de klim. Het omhoog lopen gaat heel geleidelijk. Je bent, omdat je steeds een stop kunt maken op de etages, ook niet bezig met de vraag hoe ver moet ik nog en hoeveel treden moet ik nog omhoog. De bouw van de kathedraal tot de oversteek was in 1906 klaar. Vervolgens heeft het tot 1926 geduurd voor met de bouw van te torens kon beginnen. Men moest eerst sparen voor de twee torens. In 1928 waren de torens klaar. In de oversteekruimte is een kleine presentatie over de architectuur en de kunstschatten van de kathedraal te zien.

De oversteek in de Vrouwentoren tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De oversteek in de Vrouwentoren

 

In de ‘lounge’ kom ik even op adem in een rustruimte met een paar zitzakken.

De lounge in de Vrouwentoren tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De lounge in de Vrouwentoren

 

De volgende etage is de etage met de klokken van de Vrouwentoren. Hier hangen drie enorme klokken. De Kathedraal heeft maar liefst 8 klokken. Alle klokken zijn in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers meegenomen. De twee uit de Vrouwentoren hebben de oorlog overleeft omdat ze tijdens het transport per schip over het IJsselmeer door de geallieerden zijn gebombardeerd. Alles wat het schip vervoerde is na de oorlog van de bodem van het IJsselmeer naar boven gehaald. In de Vrouwentoren hangen de Salvator, Michael en de Bavo. In de mannentoren hangen 3 kleinere klokken en de andere twee klokken hangen in de toren met de zelfdragende trap.

De klokken in de Vrouwentoren tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De klokken in de Vrouwentoren

 

De laatste etage van de Vrouwentoren is de etage met het uurwerk voor de aan de buitenkant hangende klok. Na een heleboel traptreden, 275 schijnen het er te zijn, ben ik boven en zie ik letterlijk weer licht. Ik sta helemaal boven op de toren. Ik geniet hier van het schitterende uitzicht. Ik heb hier een paar jaar geleden ook gestaan, toen lag er een tijdelijke brug op 60 meter hoogte die de vrouwen- en mannentoren met elkaar verbond. Die brug is er nu niet (misschien over een paar jaar, heb ik gehoord). Het waait deze middag behoorlijk. De mintgroene koepel is van dichtbij te bekijken. Deze staat heel fotogeniek te stralen in de zon. Ik geniet van het uitzicht.

De koepel vanaf de Vrouwentoren tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De koepel vanaf de Vrouwentoren

 

Ik ga dezelfde trap weer naar beneden, hopend niemand tegen te komen die naar boven komt, want elkaar passeren op de smalle ronddraaiende trap is niet te doen. Gelukkig kom ik niemand tegen en sta ik na een tijdje weer veilig beneden in de kathedraal. De mannentoren wilde ik ook nog op maar dat doe ik een andere keer wel, dat wordt te veel.

 

Rondje Koepelkathedraal

Ik maak nog een ronde door de schitterende kathedraal. Het is er zo groot met allemaal kleine kapellen aan de zijkanten, zoals de doopkapel en de sacramentskapel. In de biechthokjes en ook in de kathedraal zelf zijn 27 punten van de thematentoonstelling ‘Wat is geluk?’ opgenomen. In deze tentoonstelling vertellen 20 sprekers over het thema geluk. De bijdragen worden in de Geloof in Geluk-route door de kathedraal gepresenteerd.

Biechthokje tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Biechthokje

 

Een mooie glas-in-lood-raam vind ik elke keer weer het Mariaraam. Het is een raam van Han Bijvoet. De hoofdkleur is blauw dat staat voor onschuld en verwijst naar de hemel, het rood in de het raam staat voor de koninklijke waardigheid van Maria.

De doopkapel heeft glazen die op een bijzondere manier symbool staan voor het leven. Het glas is ontworpen door kunstenaar Marc Mulders. Je komt op weg naar de slakkenhuis door de doopkapel.

De doopkapel tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De doopkapel

 

Nog niet zo lang geleden Gijs Frieling nieuwe kunst aangebracht in de vorm van een muurmozaïek van Mozes die zijn dieren langs het brandend braambos leidt. De tekst in deze muurmozaïek luidt: ik zal er zijn. Een titel die me doet denken aan een lied van Sela met dezelfde titel en die ik in stilte bij dit muurmozaïek zing.

Bijzondere kunstwerken zijn de preekstoel, het hekwerk bij het Hoogkoor, het altaar en de communiebank in de sacramentskapel.

Het hoogaltaar tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het hoogaltaar

Een kapel tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Een kapel

 

Kijk in de kathedraal ook eens omhoog, je ziet hier de koepel waar je tijdens je speurtocht op stond van een andere kant.

De koepel tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De binnenkant van de koepel

 

Heb je de vloermozaïeken bij de ingang gezien? Het zijn er twaalf met de 12 sterrenbeelden.

Mijn wandeling door de kathedraal eindigt in de catacomben, in het Kathedraal Museum. In het museum wordt uitleg gegeven over de bouw en restauratie van de kathedraal en zie je verschillende kunstschatten zoals schilderijen, beeldhouwwerken, vaandels en liturgisch zilverwerk. Het museum bevindt zich in de crypte onder het hoogkoor. Ook zijn hier een paar replica’s van ‘De Wezens van de Kathedraal’ te zien.

Replica's van de wezens in het KathedraalMuseum tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Replica’s van de wezens in het KathedraalMuseum

 

De torens en speurtocht in de KoepelKathedraal zijn geen bezienswaardigheid voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Er is geen lift aanwezig. De kathedraal zelf is wel voor mensen met beperkingen te bezichtigen, al zijn er overal opstapjes en trappetjes.

Ik ben opnieuw diep onder de indruk van de KoepelKathedraal. Er is zoveel te zien waardoor je soms niet weet waar je kijken moet en elke keer ontdek je weer iets nieuws.

Als ik weer buiten sta loop ik ik een rondje om de kathedraal om foto’s van de buitenkant te maken. Aan de zijkanten en ook aan de voorkant zie ik de wezens van de kathedraal die ik een paar jaar geleden ‘De Wezens van de Kathedraal’ van dichtbij heb bekeken.

Een van de wezens aan de buitenkant tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem

Een van de wezens aan de buitenkant tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Wezens aan de buitenkant

 

Ik loop via de Noorder Emmakade terug naar de bushalte bij de Stadsschouwburg. Vanaf de Noorder Emmakade heb ik een mooi zicht op de voorkant van de kathedraal en de wezens.

De voorkant tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De KoepelKathedraal in Haarlem

 

Ik vond deze speurtocht zeer interessant, het is ook leuk om met kinderen te doen.

 

Bekijk ook: Foto’s van de KoepelKathedraal in Haarlem.

 

Praktische informatie

Handige weetjes

 • Het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ is nog tot en met 23 oktober 2022 te bezoeken.
 • Voor volwassen en kinderen is er een speurtocht beschikbaar die helpt met het oplossen van het mysterie en vinden van de rode robijn.
 • De audiotour in de kathedraal is gratis.
 • In de KoepelKathedraal kun je ook de thematentoonstelling is ‘Wat is geluk?’ bekijken. In deze tentoonstelling vertellen 20 sprekers over het thema geluk. De bijdragen worden in de Geloof in Geluk-route door de kathedraal gepresenteerd. Je komt deze bijdragen tegen in de biechthokjes in de verschillende kapellen. Bijdragen zijn er o.a. van Sanne Vogel, Jos Wienen (de huidige burgemeester van Haarlem), reisblogster Maaike Lut, oud-bondscoach van de waterpolovrouwen die in 2008 Olympisch kampioen werden Robin van Galen, priester Antoine Bodar en televisiepresentator Leo Feijen. Er is een aparte plattegrond beschikbaar om deze route langs 27 punten te lopen.
 • De ingang van de KoepelKathedraal is aan het Bisschop Bottemanneplein. Dit is als je vanaf de Leidsevaart komt, aan de achterkant.
 • Er zijn gratis kluisjes aanwezig. Dit omdat de doorgangen soms heel nauw zijn, is het bijna onmogelijk om rugzakken mee te nemen naar boven.
 • Trek makkelijke schoenen aan, want de route is niet te lopen als je op slippers of hakken loopt. Mocht je nu wel op slippers of hoge hakken komen, er staan platte schoenen klaar. Ook aan sokken is gedacht.
 • Er is geen lift aanwezig.
 • Er is een koffiehoek in de kathedraal aanwezig. Je kunt ook buiten in de tuin genieten van een kop thee of koffie. De koffiehoek is alleen toegankelijk voor bezoekers van de kathedraal.

Het museumcafé tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem Het museumcafé

 

 • In de KathedraalWinkel zijn boeken, ansichtkaarten, kaarsen, religieuze artikelen en leuke hebbedingetjes te koop.

De museumwinkel tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De museumwinkel

 

 

Bereikbaarheid

 • Bus
  De dichtstbijzijnde bushalte is de halte Emmaplein van buslijn 80 of de bushalte Stadsschouwburg van buslijnen 50, 340, 346 en 356. Vanaf deze haltes is het een paar minuten lopen naar de KoepelKathedraal.
 • Auto
  De KoepelKathedraal ligt aan de rand van het centrum van Haarlem. Bij de KoepelKathedraal is het betaald parkeren. Parkeren bij winkelcentrum Plaza West aan de Westerstraat is gratis. Vanaf hier is het ongeveer 5 minuten lopen naar de KoepelKathedraal.

 

Openingstijden

Maandag t/m zondag: 13.00-17.00 uur.

Elk half uur start een shift voor maximaal 30 bezoekers.

De laatste shift start om 16.00 uur.

 

Let op: de openingstijden kunnen afwijken. Check de dag van je bezoek nogmaals de website van de KoepelKathedraal, zodat je zeker weet dat de kathedraal open is.

 

Entree

Je boekt een tijdslot waarin je het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ kunt bezoeken.
Volwassenen: € 7,50 per persoon.
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 4,– per kind.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

Als je online je tickets bestelt, komen er per bestelling € 1,50 aan administratiekosten bij.

Ook aan de kassa kunnen tickets gekocht worden die alleen met pin of creditcard betaald kunnen worden.

De prijzen hiervoor zijn:
Volwassenen: € 8,50 per persoon.
Kinderen 5 t/m 12 jaar: € 4,– per kind.
Kinderen t/m 4 jaar: gratis.

Je entreeticket is ook je toegangsbewijs voor een bezoek aan de kathedraal.

Wil je alleen de mannen- en/of vrouwentoren beklimmen kost dit € 3,– per persoon.

De vrouwentoren en de mannentoren tijdens het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem De vrouwentoren en de mannentoren van de KoepelKathedraal in Haarlem

 

Als je je ticket vooraf koopt, ben je zeker van toegang. Er worden maximaal 30 bezoekers per half uur toegelaten. Bestel je tickets online via de website van de KoepelKathedraal.

 

 Bestel je tickets voor ‘Het mysterie van de rode Robijn in de KoepelKathedraal in Haarlem’ online.

 

Adres

KoepelKathedraal
Leidsevaart 146
2014 HE HAARLEM

De ingang van de Koepelkathedraal is aan het Bisschop Bottemanneplein.

 

Website

KoepelKathedraal

 

Sociale media

Facebook
Instagram
Twitter

 

Heb jij het ‘Mysterie van de Rode Robijn’ al ontrafeld, de torens al beklommen en van het uitzicht genoten en/of de KoepelKathedraal in Haarlem al bezocht? Wat zijn jouw ervaringen? Laat het me weten via onderstaand reactieformulier.

 

Deze blog bevat affiliate links. Als je via deze links iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Wat een affiliate link inhoudt, vertel ik je in de Disclaimer.

 

Meer lezen over Haarlem

 

Volg JTravel op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest en Bloglovin’.

 

Bewaar op Pinterest

Heb jij het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem al opgelost. Ik heb de rode robijn al gevonden. Je kunt t/m 31 augustus 2022 naar de rode robijn speuren tijdens een speurtocht in de catacomben van de kathedraal! Bezoek na afloop ook de kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over het 'Mysterie van de Rode Robijn' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #mysterievanderoderobijn #koepelkathedraal #haarlem #jtravel #jtravelblog Heb jij het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem al opgelost. Ik heb de rode robijn al gevonden. Je kunt t/m 31 augustus 2022 naar de rode robijn speuren tijdens een speurtocht in de catacomben van de kathedraal! Bezoek na afloop ook de kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over het 'Mysterie van de Rode Robijn' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #mysterievanderoderobijn #koepelkathedraal #haarlem #jtravel #jtravelblog Heb jij het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem al opgelost. Ik heb de rode robijn al gevonden. Je kunt t/m 31 augustus 2022 naar de rode robijn speuren tijdens een speurtocht in de catacomben van de kathedraal! Bezoek na afloop ook de kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over het 'Mysterie van de Rode Robijn' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #mysterievanderoderobijn #koepelkathedraal #haarlem #jtravel #jtravelblog

Heb jij het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem al opgelost. Ik heb de rode robijn al gevonden. Je kunt t/m 31 augustus 2022 naar de rode robijn speuren tijdens een speurtocht in de catacomben van de kathedraal! Bezoek na afloop ook de kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over het 'Mysterie van de Rode Robijn' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #mysterievanderoderobijn #koepelkathedraal #haarlem #jtravel #jtravelblog Heb jij het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem al opgelost. Ik heb de rode robijn al gevonden. Je kunt t/m 31 augustus 2022 naar de rode robijn speuren tijdens een speurtocht in de catacomben van de kathedraal! Bezoek na afloop ook de kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over het 'Mysterie van de Rode Robijn' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #mysterievanderoderobijn #koepelkathedraal #haarlem #jtravel #jtravelblog Heb jij het 'Mysterie van de Rode Robijn' in de KoepelKathedraal in Haarlem al opgelost. Ik heb de rode robijn al gevonden. Je kunt t/m 31 augustus 2022 naar de rode robijn speuren tijdens een speurtocht in de catacomben van de kathedraal! Bezoek na afloop ook de kathedraal. Deze is zeer de moeite van een bezoek waard. Meer over het 'Mysterie van de Rode Robijn' en de KoepelKathedraal in Haarlem lees je op mijn website. #mysterievanderoderobijn #koepelkathedraal #haarlem #jtravel #jtravelblog

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over JTravelBlog

Welkom op de website van JTravelBlog. Mijn naam is Jaquelien, het gezicht achter de websites JTravelBlog en JTravel.Het gezicht achter JTravelBlog.

Zoeken

Abonneer je op de nieuwsbrieven van JTravelBlog

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven van JTravelBlog. Je ontvangt een e-mail als er een nieuwe blog verschijnt.

Buy me a coffee

Aanbiedingen

Heb je de wekelijkse aanbiedingen van JTravelBlog al eens bekeken?

Aanbiedingen van JTravelBlog.nl

Boek een vlucht

Skyscanner

Boek je hotelBooking.com

Boek je Natuurhuisje

Boek hier je Natuurhuisje

Heb je nog iets nodig?

Bol.com